Mai incercam odata…

Stim cu totii ca programul TBT (Transportor Blindat pentru Trupe) 8×8 nu a mai primit finantare de cativa ani iar in toamna trecuta ACCTM si Romarm/U.A. Moreni au reusit sa faca testul de rezistenta la dispozitive explozive din fonduri proprii, intr-un ultim efort de a face programul sa avanseze.

Intre timp, SAUR2 dupa ce si-a incheiat omologarea in 2013 si a fost trimis pentru evaluare in toamna aceluiasi an catre fortele terestre, asteapta in continuare o concretizare a returului extrem de favorabil primit de la SMFT, alaturi de cateva mici sugestii de imbunatatire/modificare.

Deoarece nici 2015 nu pare sa fie anul marilor achizitii de tehnica de lupta pentru MApN, cei de la Moreni au incercat sa vina cu o contraoferta catre ministere, care sa le permita nu doar sa avanseze pe programul TBT dar sa vanda si un prim lot de SAUR2, care ar beneficia astfel de un impuls pozitiv pentru marketingul la export.

In paralel, Moreni ofera in afara de revizia tehnicii de lupta si variante de modernizare a parcului de TAB-uri ceva mai recent (cum ar fi B-33 Zimbru): motoare moderne, electronica, reamenajari ale spatiului interior si eventual pachete de armament, la cerere.

gggg

Dupa cum am mai sustinut si in alte materiale, MApN are nevoie sa inceapa de urgenta inzestrarea cu un nou transportor blindat, in timp ce programul TBT este inghetat de lipsa unui minim de finantare. Iar solutia ar putea fi SAUR2, pretabil la anumite misiuni, cum sunt cele ale infanteriei marine, protectie antiaeriana, artilerie mobila sau evacuare medicala si punct de comanda.

Inserat in articol gasiti o nota-propunere adresata premierului si guvernului in care Uzina Automecanica Moreni se declara pregatita sa inceapa productia pe mai multe categorii de tehnica, in conditiile unor comenzi minime.

RomaniaMilitary

Citeste si:

Bugetul de achizitii al MApN, o himera? – Romania Military

Reutilizarea armamentului existent – solutii stop-gap? – Romania Military

Importul de tehnica de lupta uzata – solutie “romaneasca” patentata ? – Romania Militar

 

83 de comentarii:

  1. Contractul pentru cele 31 SAUR2 nici macar un are nevoie sa fie executat intr-un singur an. Se poate intinde pe 2-3 ani. Pe langa finantarea pentru programul TBT contractul pentru MApN le poate deschide piete de desfacere externe (au si spus in scrisoare) iar asta ar avea o influenta financiara pozitiva tot asupra programului TBT.
    Nu inteleg ce vor mai mult: sa le faca Moreniul pe banii lor si sa le doneze?
    Chiar daca nu vor intra in prima linie, la Bg 15, 282 sau 9, sunt destule TAB 71 pe la celelalte unitati care au nevoie sa fie inlocuite.
    Deschiderea problemei cu livrarea de autospeciale catre Jandarmerie e o treaba foarte buna pentru ca s-a dovedit ca MAI primeste constant fonduri importante. Si asta ar avea efect pozitiv tot asupra programului TBT.

    • sincer nu inteleg care e problema…Saur 2 este superior BTR-80, acesta fiind principalul TAB folosit de rusi…intr-adevar TBT-ul ar fi superior…insa deocamdata asta avem si oricum e mai bun decat ce avem

      Romania trebuie sa aiba minim 300 de transportoare apte de lupta(nu TAB-71) care sa porneasca la prima cheie

      • Iti explic eu care e problema. Pentru unitatile astea mai de prima linie, baietii cica vor masina de masina, sa zboare la rasul solului, sa se teleporteze, sa-si schimeb culoarea, sa faca ness si, in general, sa fie importata ca sa-si ia ei comisioane barosane.
        De asta am spus sa bage Saurul la 2 sau 18 Infanterie sau la 81Mc, in locul TAB-urilor 71.

    • MAI primeste constant fonduri , mai ales jandarmeria ca sa tina in frau populatia din ce in ce mai nemultumita cu conditiile din tara

    • Armata e legata de maini in relatia ei cu industria nationala de aparare. UE nu accepta nici un ajutor pentru uzinele de echipament militar, din partea statului, pentru ca se considera subventie si contravine principiului concurentei loiale. Prin urmare, orice achizitie de tehnica militara trebuie facuta pe calea licitatiilor. Oricum statul roman e supus unei presiuni constante de catre UE pentru a privatiza toate fabricile de armament si munitie pe care le mai are in proprietate.

  2. Cum credeti ca am putea pune presiune pe factorul politic, ca societate civila ,
    pt a cere investitii in dotarea armatei si a industriei de aparare?
    Mai facem o petitie, pt a arata sustinerea pt industria de aparare si dotarea cu produse realizate in Ro?
    Alte idei?
    De locuri de munca e nevoie, de dotarea armatei nu mai vorbesc, de industrie parerea mea e ca e nevoie!

  3. Dacă neoficial nu le place Saurazaurul, ar trebui să declare asta cu subiect și predicat. Așa, că țin de raport, dar nici nu zic da sau ba… timp pierdut, timp prețios.
    De asemenea, dmpdv de ne-expert pe blindate sau pe producție militară, aș zice că legarea celor două programe, chiar din motive financiare, este neinspirată. Îs două chestii, una prioritară (TBT-NG), care atârnă de o chestie mai puțin interesantă. În plus bugetarea individuală, pe program specific, ține de curățenia execuției. Voi ce credeți?
    Oricum, părerea mea se cunoaște, noua generație de blindate sunt prioritate pentru dotare, alături de ceva camioane și armament individual, protecție și alte echipamente la trupă.
    Apoi AAA șamd.

    • Este corect ce spui, ca legarea celor doua programe este neinspirata, dar solutia e una de avarie, in care guvernul nu asigura finantare pentru niciun program. Asa ca au facut Saurul pe banii lor si au propus guvernului sa cumpere Sauri, de-un batalion, ei angajandu-se sa finanteze din banii astia programul TBT. Sa refuzi Saur pentru ca vrei sa dotezi toata armata cu transportoare de ultima generatie e o tampenie pentru ca nu vei reusi, in urmatorii 20 de ani, sa schimbi parcul de 8×8, avand in vedere toate achizitiile necesare pentru armata.
      In privinta prioritatilor de dotare, daca nu ne punem la punct apararea antiaeriana, cumparam tancuri si transportoare moderne doar pentru a oferi aviatiei inamice tinte scumpe. Fara aparare antiaeriana, mai bine bagi banii in rachete antitanc si antiaeriene portabile si in mortiere de 81-120 pe Toyote.

      • Înțeleg foarte bine că fără bani nu se poate face nimic, nici proiectare, nici dezvoltare, cu atât mai puțin producție. Tocmai de aceea cred că nu e idee bună să lege două proiecte, mai ales când prioritar e TB-NG, sau cum vreți, pe motivă că stau blocate două.
        De asemenea, înțeleg ciclul dezvoltării produselor complexe, deci geneza și apariția proiectului Saur 1 și 2, dar în același timp plasarea TB după terminarea Saur 2, care se prea poate să rămână la stadiul prezent – demonstrator tehnologic… e și mai neinspirată când li s-a comunicat în clar că TBT e cel dorit. Mie îmi pare că s-au încăpățânat puțin, probabil nu doar mie și sunt ceva oameni supărați de abordarea lor unilaterală.
        Pe de altă parte, nu pot să nu remarc efortul pozitiv de scoatere a unui produs final (cât se poate) – Saur 2, care are mai multe scopuri (ca proiect și din partea producătorului). La fel, creditarea programului TBT pe spuza lor – limitată e de admirat ca hotărâre strategică.
        De remarcat că acum, când au înțeles că pot rămâne în afara jocului prin abordarea agresivă a promovării și executării a mai multe produse în paralel, în lipsa resurselor, au reacționat foarte bine prin oferirea modernizărilor, cerând deschis de lucru și propunând ceva foarte de bun simț – modernizarea tehnicii care merită revizuită.
        Nu pot să nu fiu de acord și cu achiziția, realistă, a ambelor produse, dată fiind nevoia presantă. Dar asta ține numai și numai de siniștrii guberniei. Iar siniștrii au găsit că nu e nicio problemă să cheltuie 2% din PIB în ultima lună… de la 0 cu plus – parcă adie a Tăriceanu – în mireasma împuțită și se cunoaște ce mare fan al armatei și siguranței naționale este personajul.

        • Flogger,
          TBT-ul e prioritar pentru MApN doar din gura, dar de alocat bani in ultimii 2-3 ani s-au tot ferit.

          Am explicat mai jos lui Radu2, mai pe larg, contextul.

          Pune-te in locul celor de la Moreni:
          – au un produs – SAUR2- omologat si testat pozitiv de armata dar care nu primeste comenzi.
          – la fel pentru jandarmerie care voia sa comande mai multe vehicule AM insa comanda n-a mai venit;
          – au in dezvoltare produsul TBT insa pentru care MApN aloca bani doar fictiv, in interviuri;
          – au o fabrica care in ultimii ani nu a mai facut nici macar mentenanta parcului militar, ce sa vorbim de productie, care s-a oprit la sfarsitul secolului trecut;
          – au personal redus la un minim pentru activitatile curente si cu medie de varsta ridicata, multi urmand sa se pensioneze in urmatorii ani;

          Din situatia asta nu iesi decat cu comenzi pentru mentenanta si productie in ritm usor crescator, in paralel cu retehnologizare si angajare-specializare de personal tanar… in 3-4 ani.

          Continuarea unui program TBT fata-Morgana fara finantare si comenzi ferme n-are nici un sens, oricate interviuri ale MApN pe acest subiect ar aparea in presa.

        • @Flogeer. Intradevar Moreniul a oferit MApN modernizarea B 33 Zimbru, cresterea protectiei, din pacate MApN nu a putut nici macar discuta acest aspect datorita lipsei fondurilor.
          Banii, cati au venit, au aparut abia spre sfarsitul anului, lucru care desi nu foarte indicat, pana la urma bine ca au venit.

  4. La ce echipamente se refera la punctul 3? La punctul 4 este vorba despre AM7?

  5. Nici eu nu inteleg de ce se leaga de Saur-2. Banii care s-ar da pe Saur-2 sa-i bage mai bine direct in TBT (Saur-3, poate si un Saur-4, o varianta 4×4 a celei 8×8), sa accelereze programul ala si eventual sa inceapa si productia.

    Atata doar sa dea astia odata banii aia, sa n-o mai lalaie atat, si sa investeasca in industria de aparare a noastra acolo unde e potential si mai ales e necesar, e avantajos si pentru armata si pentru economie (si chiar la nivel politic).

    • Saur2 a fost evaluat pozitiv de catre SMFT si exista si interes, insa nu se cumpara. Cel putin nu pe moment.
      TBT este un proiect care pentru a ajunge in productie va avea nevoie de inca cel putin 3-4 ani daca nu mai multi.

      In ultimii ani MApN, beneficiarul TBT si cel care a initiat practic programul, fara sa ia in calcul ca SAUR2 era in curs de finalizare, nu a mai alocat bani programului TBT. Astfel programul TBT a avansat in ultimul timp doar pe banii Romarm/Moreni si ACCTM, astfel ca testul cu explozibil din toamna a fost ultima zvacnire si ultima letcaie pe care acestia din urma au putut sa o puna la bataie.

      MApN pretexteaza ca nu are bani sa finanteze programul TBT iar in cazul in care Moreni s-ar oferi sa se imprumute ca sa finalizeze programul TBT, nu doresc sa se angajeze nici pentru a comanda un lot minim de bucati care sa ajute uzina sa-si acopere efortul.

      Deci ce variante raman?

      Saur 2 are urmatoarele atuuri:
      – poate intra rapid in productie, fiind deja omologat si evaluat, putand integra si unele modficiari minore. Ar astupa astfel o nevoie stringneta a SMFT pe cateva domenii;
      – o vanzare, chiar si de lot restrans, de SAUR2 catre MApN ar face reclama pozitiva si pentru promovarea la export;
      – lansarea in productie a oricarui produs incepand din acest an ar ajuta uzina Moreni sa-si puna pe picioare linia de productie si s-o retehnlogizeze si sa angajeze personal pe care sa-l aduca la standard profesionist in 2-3 ani. Astfel linia ar ajunge la
      un ritm de productie si tehnologie multumitoare in 2-3 ani, cam pe cand s-ar pregati productia TBT. Actualmente Moreni nu ar putea face fata la o comanda mai serioasa de transportoare, pentru ca n-ar avea personal suficient si nici linia nu ar functiona la randament. Deci ideea e sa ajute Moreni sa se pregateasca de productie cu un lot mai mic… Altfel si peste 4 ani cand va fi gata programul TBT, vor mai fi necesari inca cativa ani pentru pregatirea productiei;

      • Daca Saur-2 are sanse realiste de export si eu cred ca intr-adevar ar trebui cumparat (chiar in cantitatile alea limitate). Asta ar aduce beneficiile de care spui. Daca nu insa, e evident ca TBT e un produs superior si ca trebuie promovat mai puternic.

        Eu sper ca odata cu schimbarile de la varf si cu situatia internationala tot mai tulbure sa se trezeasca in sfarsit si ai nostri si sa faca ce trebuie.

        La urma urmelor TB (inclusiv in varianta MLI) ar trebui sa fie un program local accesibil si necesar industriei si armatei noastre, iar TBT pare a fi un produs de top in categoria lui.
        Statul (si armata chiar) ar trebui sa promoveze mai mult orice produs local competitiv, si sa sprijine inclusiv inovatiile si cercetarea-dezvoltarea in domeniu militar (si in general, nu doar militar).

  6. Bani, bani, bani pai il arestara pe Rebenciuc, Cocos si altii. Nu au nici o scuza ca nu au bani -unu ca s-a stopat furtul doi ca pot recupera de la ei ce dracu mai au.

  7. Voiam sa zic Hrebenciuc :).

  8. Cel mai probabil de la vanzarea Saur nu iese nici un comision pentru baieti. Altfel de ce ai cumpara niste transportoare de afara cand ai unul omologat si testat gata sa intre in productie si mai asigura si locuri de munca COMISIONUL SI SPAGA RULES. Asta este ce sa ne mai ascundem .Sau nu stiu cei de la Moreni sa-si vanda produsul.
    Noul nostru Presedinte vad ca pare foarte aplecat pana acum in ceea ce priveste bugetul MApN, intalniri, discutii, interviuri. Poate se va schimba ceva.

  9. Armata Romana este unicul cumparator pe planeta asta ?
    De ce nu construiesc 2-3 bucati pentru demonstratie si sa le prezinte altor armate ?

    • exista 2 bucati deja construite de Saur2, insa nu au bani sa le promoveze corect, sa le duca la expozitii internationale, etc.

      Si atata timp cat propria armata nu cumpara, e destul de greu de facut publicitate. E mai greu pana vinzi primului client.

  10. ar fi o idee buna sa produca saur in serie limitata sa-si puna la punct linia de productie si sa pregateasca personalul pe modelul renault si ford care au produs mai intai solenta si connect in serie limitata, ar fi si o plasa de siguranta pt minister in cazul in catre TBT ar avea intarzieri sau vreun defect structural(s-a intamplat si la case mai mari)

  11. ar trebui sa se privatizeze cele 2 compani de stat si atunci cei din privat ar depune mai mult efort pt crearea unui probus foarte bun si astfel ar avea sanse de export mai mare si sar face mai mult lobby pt cumpararea lui si de catre romania dar asa pe toata lumea ii doare in cur directori aia de la cele 2 fabrici isi iau salaru si daca vand produse si daca nu vand si tot atat ii salaru si daca vand 21 sau 100 deci ii doare in cur in schimb daca ar fi privata ar zbura in secunda 2 daca nu ar fii in stare sal vanda si ar trebui sa se concentreze si pe alte piete daca roamania se incapataneaza sa nu cumpere din propia tara fara spaga

    • nu e chiar asa de simplu… sa faci un astfel de vehicul militar costa cateva zeci de milioane $ pe putin programul… asa ca fara un minim de comenzi, pot sa fie si privati ca tot dau chix.
      Daca se face privatizare, trebuie sa se faca tocmai in contextul unui astfel de program pentru armata, prin licitatie, iar care vine cu oferta cea mai buna preia intreprinderea si face produsul aici, nu-l importa si doar il asambleaza aici.

  12. Ce trebuie facut: trebuie convins cumva Ponta sa dea banii pt Saur si TBT. Din fericire sau nefericire toata manevra asta depinde de un singur om si de ce vrea el – si omul asta e Ponta. Daca el nu vrea, toata propunerea celor de la Moreni pica.
    Ce putem sa facem noi ca indivizi ? Poate vreunul dintre voi cunoaste pe cineva care cunoaste pe cineva din politica si il roaga sa puna o vorba buna pentru Saur 2. Putem sa facem o campanie pe facebook si twitter ca guvernul Romaniei sa dea banii pentru Saur.
    Putem vorbi (sau macar sa incercam) cu Ion Petrescu sa stranga niste generali in rezerva si sa faca o emisiune in care sa promoveze Saur. George poate sa vorbeasca cu Moise Guran sa faca o emisiune despre Saur – asta cred de fapt ca ar trebui sa fie primul pas, si dupa aia mai facem noi zgomot.
    Daca doar stam aici pe site si ne lamentam, nu o sa realizam nimic deoarece maine o sa iara 10.000 de imbecili care o sa faca demonstratie ca ei vor panselute in centru’ si Ponta in mod evident ca o sa dea bani de panselute in loc de Saur sau TBT, ca fierataniile nu aduc voturi.

  13. După părerea mea Saur 2 la 18t oferă prea puțină protecție… ar trebui să cântărească undeva la un minim de 30-35t! Ar trebui reproiectat, lungit și lățit, încât să încapă confortabil 2 membri ai echipajului, plus alți 12 ”intervenționiști”…

      • Ca design, nu e chiar atât de rău… numai că la standardele actuale, pur și simplu nu cred că mai face față deloc! Pur și simplu doresc ce-i mai bun pt. băieții care ne protejează și să economisim bani la maxim! Un TBT de 18t, asta, poate era bun pt. anii ”80 și ”90… după 2000, au început, încetul cu încetul să fie depășite! Mi se pare pur și simplu inutil să arunci banii contribuabilului pe un contract de 100-200 de Saur2, doar că să le mai dai o gură de aer(și aia una extrem de mică) Uzinei de la Moreni… Dacă dorești să fii serios și să ajuți cu adevărat Uzina Moreni, cât să și arăți respect față de soldații noștri și să și economisești bani, atunci bagi bani în dezvoltarea unui nou Saur, care să facă față la situația actuală de pe fronturi, iar ceva de 18t, care poate căra doar 9 băieți pt. intervenții e demult depășit… e timpul pt. ceva mult mai greu și mai serios, care nu e în întregime spulberat de primul I.E.D. de care se împiedică…

      • Ăștia prin Irak și Afganistan, au depistat și dezamorsat I.E.D.uri și cu 35kg de trotil în ele… bine, ce-i drept, erau destinate Abramsurilor… să nimerească nefericiții unui Saur2 în dreptul unui asemenea I.E.D…. cred că î-l transformă instantaneu în oțel topit gata de dus înapoi la Sidex Galați, ca să nu mai vorbim de trupurile sărmanilor ocupanți ai Saurului…

        • Auzi pe tine cine te-a infiltrat aici?

          Probabil ca aceiasi grupare ca si Stelian sau Ste… tipul ala cu S.. cu care ma certam mereu. Si el avea ceva impotriva oricarui tip de blindat produs in Romania.

          • N-am absolut nimic împotriva oricărui tip blindat produs în Ro, atât timp cât e o treabă serioasă, menită să ofere șanse reale de supraviețuire soldaților noștri în orice fel de conflict(că dacă tot îi trimiți acolo cu forța, la ordinele nu știu cui…), dar nu sunt pro jucărele din tablă subțire, care la prima zgârietură mică sunt despicate în două!

          • Stelian era ala, vezi, ca l-ai tinut minte 🙂 S-a retras pe siteul alalalt, site care ai tot da inainte cu Oda armatei romane care este. Din aceeasi grupare banuiesc ca face parte si Vlad, Nicusor in paranoia lui cred ca este convins de asta 🙂 🙂 , el a explicat ca armata vrea Leo2 si s-a luat in gura cu Nicusor 😉

            Ce sa mai producem noi blindate, mai bine le importam cu comision da-le dreacu, las ca ni le produc altii 🙂

            Si pana la urma nu ma lamuresc ce naiba vreti sa faceti cu ele, voi va aparati asimetric, cu doctori si generali si generali-doctor 😉

        • Gogel. Fii un pic atent prietene, ca bati campii cu mai multa gratie decat pot eu accepta…

    • Trebe puse si 2 motoare de mig21 pe el, cum au facut ungurii. Abia dupa aia sunt bune….

    • si trebuie sa aiba un sistem de propulsie ca la pesti! 🙂

    • MAI FRATE, TU REALIZEZI CE SPUI?
      PAI IL FACI TANC???
      SAU CORVETA?
      VAI DE NOI !

    • UIte gogele, ca sa te simti tu bine, ce fac vecinii nostri mai rupti in fund:
      http://espreso.tv/news/2015/01/13/kharkivskyy_bronetankovyy_zavod_rozroblyaye_hibryd_tanka_i_bmp (da sa traduci, dar oricum poza e sugestiva)

  14. @gogel
    Uite tati, eu nu accept ca noi sa mai facem nici un transportor pina nu arata asa:

    http://www.militaryimages.net/photopost/data/594/8011.jpg

    Iti dai seama ce viteza are? Deci cred ca daca se forteaza un pic nu il prinde nici o racheta antitanc din urma… asa ca are nevoie de blindaj mai mic. Are si raza mare de actiune…ce sa mai, masina perfecta…

  15. NU, NU, SI NU atata timp cat vor fi oameni ai rusiilor si ai AVO in poziti cheie in conducerea statului roman nu vom avea o armata decenta si bine dotata conform necesitatilor ei.
    asa ca sperati degeaba prima data se face curatenie generala cum procedeaza MOSSADUL alo SRI- SIE se aude, sau trebuie sa invatati de la ei ? ( CINE A PUS MANA pe INDUSTRIA METALURGICA SI SIDERURGICA din romania ? )
    o posibila si buna solutie ar fi reinfintarea celebrei unitate ANTI-KGB
    pacat de ION TECSA s-ai fie tarana usoara !

  16. Draga admin care nu-mi aprobi comentariul – ar trebuii sa schimbi ce ai scris la pagina de contact unde fiecare are drept la opinie si bla bla…..

  17. Discutia asta cu SAUR-ul ca fiind slab protejat nu duce la nimic, e o perdea de fum. Un bun exemplu pentru dezvoltarea unei forte mecanizate de genul asta sunt canadienii care au realizat aceste forte avand in centru APC-ul de cercetare Coyote (radare, camere etc.) . In jurul unei astfel de platforme ar putea fi constituita o forta mecanizata rapida cu mijloace de artilerie (aruncatoare 120), AA (Crotale), antitank (Spike) sau pur si simplu turele de MLI.

    O astfel de forta ar avea ca vantaj rapiditatea, autonomia, informatia, adaptabilitatea.

    In al doilea rand, noi ar trebui sa ne gandim armata pentru apararea tarii si nu pentru „teatrele” din afghanistan/irak; s-a vazut ce s-a intamplat cu armata georgiana in 2008 si cum trupe usoare au reusit sa le stopeze atacul chiar daca georgienii aveau tancuri si SPG-uri.

    O astfel de brigada dotata cu SAUR ar avea un excelent avantaj al mobilitatii daca s-ar face putin efort ca armele sau senzorii/camerele pe care le poarta (aruncatoare, AA, AT) sa aiba o raza mai lunga de actiune (e.g. Spike NLOS sau ER si nu LR, MR).

    O astfel de unitate in Dobrogea ar putea foarte bine actiona ca o perdea de siguranta si ar putea strange informatii suficiente pentru ca de pilda brigada de artilerie sa asiste la apararea litoralului/deltei. Nici nu ar avea nevoie de tancuri.

    O alta unitate romaneasca care ar avea nevoie de un astfel de transportor rapid, amfibiu, ar fi Brigada din Banat, zona care este practic inconjurata de rauri din toate partile.

    In fine, s-ar asigura un grad decent de autonomie acestor tipuri de unitati precum si finantare pentru dezvoltarea unor alte platforme ulterior. SAUR e foarte potrivit pentru ca asigura ceva nou acum si nu peste 5-10 ani. Iar daca chiar este nevoie de MLI/APC grele, o solutie similara cu Achazarit este o solutie de luat in considerare, avand in vedere cate sasiuri avem; Personal cred ca ar fi o mare risipa de resurse sa platesti pentru Boxer sau Puma (40t pentru un tun de 40mm??)

    Nu se poate avea in vedere dotarea armatei doar din perspectiva protectiei, ce faci cu ele daca sar in aer podurile in urma atacurilor de aviatie iar unitatile de geniu sunt anihilate tocmai pentru a impiedica interventia unor unitati mai grele? e usor sa izolezi Dobrogea, chiar Moldova intr-o anumite masura.

    Pentru teatre de operatiuni exista Piranha, nu de asta au fost cumparate? 😉

    • Foarte coreta si de bun simt argumentatia, doar ca la noi bunul simt e marfa rara…

    • Ok, frate, mulțam… înțelesei și căpșorul meu mai încăpățânat… dar totuși, din câte am înțeles eu de pe acest forum, un AG-7 din ăsta vechi(de care toți vecinii României dispun, în diferite variații…), străpunge 400mm grosime lamelat… nu ai să vezi niciodată blindaj 400mm grosime lamelat, pe laterală(cea mai vulnerabilă secțiune în cazul unui APC), la un APC și nici frontal, niciodată… Și în ziua de astăzi vorbim deja de AG-9, deci o variantă mult mai performantă decât AG-7… tot ce vreau să zic… gândiți-vă, vă rog frumos și la sărmanii ocupanți ai Saurului… din câte îmi aduc aminte, î-l citisem pe George undeva, că, ce e peste 30t, nu prea mai plutește… bine, ok, trebuie să plutească… ca să treacă ușor apele(deși apele din Banat și Moldova nu sunt chiar atât de mari și adânci…), să ne uităm și pe la alții, atunci… Turcia cu al ei AV8… 24t(6t mai mult ca Saur2…), Tailanda cu Black Widow Spider… iarăși 24t… Taiwan cu Yunpao… 22t… Elveția MOWAG Piranha 4… 25t… Suedia cu SEP… 27t(WOW)… Africa de Sud cu RG-41(arată super!)… 30t(WOW)… toată lumea caută să evolueze la cel puțin 25t+… numai noi rămânem la categoria pană( anii ”90)… :/

  18. As mai vrea sa adaug faptul ca o astfel de forta mecanizata, cu posibilitati foarte buna de recunoastere/supraveghere ar putea fi utilizata cu succes contra unui adversare precum rusii care au probleme cronice cu luptele pe timp de noapte, lipsa capacitatilor de recunoastere sofisticate, comunicatii.

  19. Se consulta consultarile si se semneaza ‘pactul’ :

    http://www.gandul.info/politica/primele-consultari-ale-lui-iohannis-cu-partidele-psd-si-pnl-au-acceptat-pactul-pentru-aparare-care-va-fi-semnat-maine-ce-s-a-discutat-despre-legea-big-brother-13759803

    Cu ce rezultate, vom vedea, ultimul paragraf din articol: „Un pact similar, dar pentru Educaţie, a fost semnat în 2008 de toate partidele politice la iniţiativa fostului preşedinte, Traian Băsescu. Acordul prevedea printre altele alocarea a minimum 6% din PIB pentru Educaţie, prevedere care nu a fost până acum respectată de niciun guvern, chiar dacă partidele semnatare au făcut parte din toate Cabinetele de la acel moment încoace.”

  20. „Liderii PSD, PNL, UNPR, PC, UDMR, PP-DD şi reprezentanţii minorităţilor în Parlament se întâlnesc astăzi la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis. Primele sale consultări cu partidele parlamentare au ca temă bugetul Apărării, insuficient în acest acest moment pentru a acoperi angajamentele luate de România faţă de NATO.”

    Asta e frumos la presa, azi banii nu ajung, maine armata e corespunzator dotata. Evident ambele articole scrise de acelasi individ :). In fine, ceea ce vreau sa spun e ca semnalul s-a dat pentru intarirea armatei. Dupa cum puteti remarca, armata care putea „sa isi indeplineasca misiunea” ieri, azi are bugetul apararii „insuficient în acest acest moment pentru a acoperi angajamentele luate de România faţă de NATO”. Ca sa ii parafrazam pe cei de la BUG Mafia – sunt unii curve de nici nu iti vine sa crezi !!!!

    Sa vedem ce se intimpla in continuare, poate anul asta se misca ceva…

    • da’ de ce nu cumpara direct inca 24-36 si cumpara cate 12??????

      sigur SUA le-ar pune la dispozitie…..

      • „Modernizarea avioanelor F-16 comandate de Forţele Aeriene române din Portugalia constă şi în înlocuirea sistemului radar şi a stabilităţii aparatului în timpul manevrelor de luptă.”
        Hai ca radarul il inlocuiesti cu alt radar, dar stabilitatea cu ce or fi inlocuit-o ?
        Nu-mi dau seama daca afirmatia ii apartine specialistului de la Digi24 sau specialistului de la MApN.

        • „Hai ca radarul il inlocuiesti cu alt radar, dar stabilitatea cu ce or fi inlocuit-o ?”

          Eroule, ce p#ana lu Hector nu intelegi 🙂
          Stabilitatea or fi inlocuit-o cu o stabilitate mai buna, mai stabila 🙂

          S-or fi referind la fly-by-wire, ca#care lucreaza cu un flight control computer (FLCC) . FLCC a fost upgradat de-a lungul timpului, „The FLCC began as an analog system on the A/B variants, but has been supplanted by a digital computer system beginning with the F-16C/D Block 40.”
          Asa ca poate s-o fi umblat pe aici, sau macar vreo resoftare. Cine stie ce-or fi inteles si specialistii aia. Si mi-e teama ca aia din MApN sunt si mai si decat aia de la Digi 🙂 , invatza unii de la altzii.

        • Si daca tot le-or fi upgradat FLCC-ul, le-or fi instalat si vreun Minecraft ceva, ca de minesweeper pe LanceR or fi satui saracii.

      • Pe motiv de bani – daca iau cate 24, ratele o sa fie de 2 ori mai mari decat la 12. Lasa ca si asa e bine :), sa semneze cate un contract de asta la 2 ani ar fi OK.

      • pai de ce sa ia un lot mai mare, unde poate primesti si ceva facilitati si poate discount!

        Las’ ca iau asa, mai putine, ca poate e greu sa numeri peste 12… si primesc si de mai multe ori comision 🙂

        • „„În primul rând, sistemele de comunicație și intercompatibilitate cu NATO. Aici va fi modernizat foarte, foarte puternic”, spune Mircea Budiaci, fost șef al forțelor aeriene române.”

          Astia vor sa se receptioneze bine cand striga dupa ajutor la aliati: Mayday, Mayday 🙂

          • Cred ca e mai subtila aici.
            Cand or fugi cu ele in Turcia sau in Grecia, daca nu-i doboara bulgarii 🙂 ca sa primeasca puncte bonus de la rusi, trebuie sa aiba aparatura la zi, ceva la genul „nu trage dom Semaca… sunt eu, Lascarica!”

            • „Cand or fugi cu ele in Turcia sau in Grecia”

              Adica la momentul T minus 2 zile. Unde T este momentul inceperii ostilitatilor. Daca va intrebati de unde stiu ei cu 2 zile inainte ca incep ostilitati … pai la cat de optimisti sunt si la cat de „bine” zboara cu ore putine sigur se au bine cu vreun adeavarat fiu sau adevarata fiica a Mamei Omida.

    • „Totul depinde de mărirea bugetului de apărare”

      Astia tot n-au inteles ca o astfel de achizitie se face dintr-un fond separat si NU din bugetul de aparare!

  21. Buna stirea asta cu F 16.Macar de am strange 36 de bucati pana in 2020. Sunt foarte curios ce avioane o sa ia SH sau TH si de la cine.

  22. de la zis pana la implinirea faptului este o cale foarte lunga in politica damboviteana cu totii am auzit tot felul de promisiuni mama ca o sa se faca autostrazi, dotore promitea 1 milion de locuri de munca acuma sasul cu marirea bugetului apararii, praf in ochi !
    ma intreb daca vor mai lua inca 12 vechituri revopsite tunate putin, cate vor fi duble si cate simple ? anul de fabricatie se deduce 1900 toamna
    insa cred ca ar fi si mai bine de ar cumpara si niste A- 10 macar 12.

    • „insa cred ca ar fi si mai bine de ar cumpara si niste A- 10 macar 12.”

      Aoleu pai cum sa vrei asta. Sezi mumos fiule cu o escadrila de 12 A-10 stergi Sevastopolul de pe fata Pamantului. Pai si cu balanta de forte din regiune cum ramane. Tu esti ala de instiga la razboi. Tu si altii ca tine nu vreti sa pricepeti ca singurele avioane de lupta permise Romaniei care sa nu afecteze balanta de forte din regiune, sunt P-51, ma rog F-51, daca s-or m-ai gasi prin Mojave. Daca nu poate se gasesc la mana a patra de la baietii care fac curse cu avioane in SUA. Daca nici astia nu vor sa vanda apai fratilor asta e, F-86 nu pupam ca e prea rapid.

  23. A sosit si cel de al 7 lea Spartan si ultimul din serie , si ca sa vezi , ai nostrii au reusit sa duca la sfarsit cu success un program de achizitii.Cred sa este unul din putinele daca nu singurul program de achizitii care este dus la capat fara probleme majore.

  24. Acuma vad pe site tot felul de comentarii la adresa avioanelor f16 degeaba se comenteaza pentru ca se va sti in 2016 cind va veni avioanele se va sti cam la ce tip de modernizare va beneficia aparatele f16 daca lear moderniza la bok 52 plus e bine si asa , dar un semnal de alarma ar fi e ca se doreste achizitionarea inca unei excadrile tot asa blok15 ab care sint deosebit de vechi si care vor implica costuri mult mai mari de intretinere decit la un avion nou CRED cu schimbarea guvernului care va veni sa se ea decizii mai rationale si cred ca pilotii nostri ar merita si ei niste avioane noi la cit sea riscat viata pe lancere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *