MApN va reinfiinta Colegiul Militar National „Tudor Vladimirescu” – Craiova

Un nou colegiu national militar la Craiova!

Sunt scoase la concurs 120 de locuri (100 pentru baieti si 20 pentru fete). Informatiile privind calendarul activitatilor de recrutare si selectie vor fi publicate in timp util, pe acest site (Recrutare MApN), precum si pe pagina de Facebook „Recrutare MApN”. Criteriile de recrutare si selectie, probele de admitere si calendarul desfasurarii concursului de admitere a candidatilor sunt cele deja publicate. (n.r. – nu chiar, mai avem cateva zile de asteptat)

Liceul Militar Tudor Vladimirescu

Nota personala: pe cand si un Colegiu/Liceu National Militar „nou” de Marina la Constanta – „A. I. Cuza” (Dobrogea , Sud-Est)? Sa fiu sincer, cred ca ar trebui cate unul in fiecare regiune istorica (roza vanturilor – 8 puncte cardinale) de pe teritoriul actual al Romaniei. Avem deja cele 3 ramase:

-„Dimitrie Cantemir”, din Breaza, județul Prahova (Valahia, Sud);

-„Ștefan cel Mare”, din Câmpulung Moldovenesc, Suceava (Bucovina-Moldova/Tara de Sus, Nord-Est) și…

-„Mihai Viteazul”, de la Alba Iulia (Ardeal, Centru).

Ar mai fi loc de:

-Banat (Vest),

-Crisana (Nord-Vest),

-Maramures (Nord),

-Moldova/Tara de Jos (Est)…fostul „Mihai Viteazul” Galati? si..

-Baragan (Sud-Est).

Prea multe? Poate ar trebui sa includ si capitala pe lista – de „Iacob Muresanu” va mai amintiti…muzica?

Tineri doritori pentru acest tip de licee sunt: http://www.rumaniamilitary.ro/admiterea-la-un-liceu-militar-articolas-de-dupa-amiaza

100 de baieti si 20 de fete in fiecare an la fiecare dintre cele maxim 11 posibile Colegii, cate 4 ani de studiu inseamna 480 de elevi, inmultim cu 11…rezulta maxim 5280. In fiecare an cate 1320 de posibili absolventi. Nu toti vor urma cariera militara, unii dintre ei, putini la numar, nu reusesc sa termine (in majoritatea cazurilor fiind vorba doar de afectiuni medicale descoperite in timpul clasei a IX-a si neadaptarea la conditiile cazone), dar ar constitui „o recolta bogata” de viitori cetateni inteligenti si cu vointa, educati in spirit patriotic. Numai la Breaza erau vreo 1500 de elevi la sfarsitul anilor 1980, daca nu ma insel.

Razvan Mihaeanu

 

43 de comentarii:

  1. Liceu militar de marina e musai sa faca. Cand ai 240 si ceva de km de litoral, vreo 1000 si ceva de km de Dunare, sa nu ai liceu militar de marina mi se pare o aiureala.
    Nu-mi dau seama in ce masura e fezabila masura cu licee in fiecare regiune pentru ca vor creste costurile administrative.
    Cred ca actualele licee militare au suficiente spatii pentru a primi un numar sporit de elevi, fara a cheltui bani cu alti directori, contabili etc. In caz extrem, mai construiesti un corp de sali de clasa/laboratoare sau extinzi internatul.
    Zona Baraganului …… pe cei de pe malul baltii ii duci la Constanta, pe ceilalti la Breaza, oricum zona nu e prea populata.

    • Bine, hai sa facem si la Craiova …… 🙂

    • Asta cu regiunile e o mai veche marota de-a mea: fiecare regiune sa aiba cel putin cate un batalion de infanterie, de VM (BIM in Dobrogea, face si pregatire VM), de tancuri, de artilerie, de geniu, divizion de rachetisti…o baza aeriana, etc… 🙂 de aici deriva si faza cu liceele militare…sunt obsedat cu regiunile din punct de vedere al „auto-suficientei” militare, nu insa si cand vine vorba de unitati administrative, nu sunt fanul acestora, ma limitez la actualele 41 de judete (ultima data cand am avut regiuni pe timpul lui Carol al II-lea dupa „reforma” sa administrativa ne-am pomenit cu Ribbentrop-Molotov si cu rapturile).

      Insa realistic vorbind, Galatiul e atat Moldova de Sud cat partea zonei etnografice a Baraganului…de asemenea Timisoara poate combina si Crisana, Bucurestiul e mai apropiat de Breaza…deci per total numarul liceelor ar cam 9…8 (daca as renunta si la Maramures pt. ca e „descalecatul” de la Campulung Moldovenesc „dupa dealuri”)…asta inseamna maxim cam 960-1080 elevi pe an…vreo 3840-4320 mereu (in 4 ani)…fata de 1440 cati sunt acum.

      Am sa incerc o comparatie cu Franta. Tara cu o populatie de 66,6 milioane, deci cam de 3,33 ori mai mare ca a Romaniei…Are 6 mari licee militare, insumand 4000 de elevi pentru fiecare an (12000 mereu = 3 ani): „medie” cam de 667 elevi anuali pe liceu (2000 mereu = 3 ani), fata de numai 120 (480 mereu = 4 ani) la noi, deci cam de 5,56 mai mari in 4 ani decat ale noastre actuale, dar din cauza discrepantei de 3 ani de studii la ei si 4 la noi…francezii sunt cam de 11,1 ori mai multi pe an (4000:360).

      La colegiile noastre militare sunt anual cam 500 de candidati pentru 120 de locuri in fiecare din cele 3, asta inseamna 1500 de doritori…daca as merge la noi pe 8 licee de cam 960 (rotunjesc la 1000) elevi pe an de invatamant, ar insemna efectiv ca am avea elevi cam 2/3 din doritorii/candidatii actuali…nu-i rau, tinand cont de faptul ca doritori ar fi mai multi daca numarul liceele „regionale” militare ar fi de 8, deci, dublu fata de ce „avem/vom avea” daca includem si Craiova din 2016.

      • La naiba, aia 4000 de elevi „liceeni” militari anuali in Franta sunt de fapt intre clasele a-V/VIa („colegiile” lor intre varstele 11-14/15 ani, insa e in cazul doar a 2 colegii militare din cele 6) si „adevaratul” liceu (15-18/19 ani…adica pana clasa a XII-a a noastra)..incluzand si clasa pregatitoare de „scoli militare”/academii!…deci sunt cam 6…7 ani, nu 3.

        • Deci nu erau de ajuns carlancele de la fosta LIA… au mai adaugat inca vreo 20 de locuri pt carlance…
          Astia fac ca sa aiba de unde sa taie in viitorul apropiat…. mai trebuie sa dea de munca la cativa profesori civili si cativa obositi din armata… mai o functie de cdt, un sef de stat major etc
          Da’ daca ma gandesc bine @Razvane …. daca vin aia de la Tg Jiu si se declara capitala prazului? Nu de alta dar spre asta bateau / bat apele… Si atunci musai sa aiba si aia LM-u’…. Ca doamna Vana are planuri mari odata ce candideaza… iar Olguta nu prea mai este pe val…
          Deci ca sa fiu sincer…. as fi preferat inca un batalion de parasutisti si inca unul de VM in locul acestui LM…sau macar un batalion de VM cu „P” in coada….Deocamdata avem mai mare nevoie de trupe bine antrenate decat de puisori cu tuleie … 7 ani minim pana ajung astia la trupa….

          • Uite o chestie, cica in urma cu 1 deceniu ajunsesera in situatia de a fi mai multe fete decat baieti! 🙂

            120 (100 baieti + 20 fete) e numarul de locuri anual pentru fiecare din cele 3 colegii existente…

            7% dintre elevi nu rezista in primul an…

            • Pai n’am zis bre de 20 de carlance? Care adaugate la alea de la fosta LIA transforma viata puisorilor cu tuleie in rai direct? Adicatelea astia o s’o duca mai bine decat teoristii* aia cu Mahomed in cap / inima si ficati pe lumea ailalta… Mai pe sleau o sa aiba virjine* fara numar ca Greuceanu…
              Toate alea pregatite acum un deceniu si ceva au ajuns ba la logistica, ba la finante… ba pe la MI si alte structuri… Cu alte cuvinte imprastiat banu’ pe gasculitze…

              • 17% din Armata e alcatuita din femei la noi.

                • Si ce facem cu ele bre? Sunt bune pt a mentine „moralu’ ” trupei in caz de ….
                  Sa nu ma provoci sa zic alte alea sa vina @GMT-u’ sa dea cu sticla cu agheasma… 🙂

                  • Ho, bre… om batran, 🙂 ca e procentul din totalul MApN (70′-75000), nu din trupe combatante! (vreo 45 000)

                    • Sa-l faca bre atunci LM-u’ ala de la Craiova doar pt amazoance si pe Olguta pe post de mentor iar pe doamna Vână sef de stat major!
                      Si cand termina si scoala militara, contract de minim 10 ani sa serveasca in unitati combatante pe la pifanterie, pe la FOS, pe la VM , pe la tancuri si artilerie , pe orice functie alta decat logistica / finante / birou… Adica porthart-ul legat de gat si direct pe tarlaua patriei…
                      Sa avem si noi amazoancele noastre! Sa moara ciolovecii si americancii de ciuda!

        • Pentru o eventuale crestere a numarului de licee militare as face o analiza pe ultimii ani privind notele obtinute la admitere de toti candidatii pentru a vedea cu cat poti creste numarul de locuri fara a afecta calitatea medie a „contingentului” admis.
          Ca un exemplu, pentru ca n-am date oficiale:
          Plecam de la 500 candidati si 120 admisi pentru fiecare liceu.
          Pentru cei 120 admisi la un liceu, media minima de intrare a fost 9.20;

          Daca respinsii se prezinta asa:
          – 70 au avut intre 8.50 si 9.20;
          – 60 au avut intre 8.00 si 8.50;
          – 150 au avut intre 7.00 si 8.00;
          – 100 au avut sub 7.00;
          faci o clasa suplimentara de 30 elevi (nu stiu cati elevi are o clasa de liceu militar), insemnand ca peste 4 ani va trebui sa asiguri spatii de studiu, cazare si masa pentru 4 clase (9-12). In mod sigur nu-ti va fi afectat nivelul de pregatire pentru ca sunt la fel de buni ca si cei 120 admisi initial.

          Daca la respinsi ai:
          -150 intre 8.50-9.20;
          – 100 intre 8.00-8.50;
          – 100 intre 7.00-8.00;
          – 30 sub 7.00;
          atunci iti faci clasa suplimentara de 30 dar daca faci 2 sau trei clase, peste 4 ani va trebui sa asiguri spatii pentru 8-12 clase suplimentare si deja e ai probleme.
          Scazand clasa suplimentara pe care ti-o faci, raman inca 120 elevi la fiecare liceu care pot intra fara probleme in invatamantul militar, fara a-i afecta nivelul. Total 360.
          Deci raman elevi suficienti pentru cel putin inca doua licee care sa mearga la acelasi nivel de performanta cu cele trei initiale (serii de 150 elevi pe an).

          Ai vazut ca am rezolvat de liceu militar de marina si liceu militar la Craiova? 🙂

          • Pai acum zici ca sunt 120 in total? Eu credeam ca sunt 120 la fiecare liceu militar. …. in pana mea !

          • Io* nu stiu ce draqu’ analizezi tu aci* da’ realitatea din targ nu bate cu socoteala de langa cescuta de cafea…
            Pai ghici unde se vor duce toate odraslele imbogatitilor peste noapte din esalonu’ 2… Cand se va umple parcarea alora cu mertzane si toyote mai mult ca sigur LM-istii aia o sa aiba invoire dupa amiaza la mama acasa sa manance si gura lor ciolan cu fasole direct de la mama de acasa… poate vreo cativa mai parliti vor sta sa studieze dupa amiaza … Si o sa scoti fix… din ei… taman buni pt locuri caldutze prin birouri…

            • Dany, esti foarte pornit pe LM-isti, pana la urma care-i smenu’, ai dat in trecut, in tinerete, la ei si n-ai luat? 🙂 Sau il suplinesti pe gsg9? 🙂

              • Nu am bre nicio treaba cu ei…in rest sunt detalii pt discutii in privat…
                Sunt pornit cu adevarat impotriva astora care zic ca fac si pana la urma ramanem cu banii tocati… ca in atitea alte cazuri…
                Nu pot si nici nu intentionez sa-l suplinesc pe @GSG… asta este unicat… pacat ca nu sunteti in stare sa va pastrati oamenii… si nu este un repros pt tine…
                Asa cum am mai spus, armata s-a nascut din injuraturi si cu injuraturi… indiferent de meridian… pt 3-4 doamne / domnisoare care citesc blogu’ este pacat sa renuntam la limbaju’ cazon…
                Ce am spus mai sus este si va fi realitatea… din pacate!

          • „Ai vazut ca am rezolvat de liceu militar de marina si liceu militar la Craiova? 🙂 „

            Incep sa ma intreb daca nu cumva „reactivarea” fostului Liceu Militar.. de Aviatie „T.V.” din Craiova are legatura cu…F-16 „cocar romeno” 🙂 Sa fie oare?..miracol!…prin MApN niste creierase care si-au zis: bre, am schimbat pasaroii, trecuram de la LanceR la VipeR, ne trebuie ceva noi generatii de copii cu capu-n nori si la sfarleze cu fofeze!

            • Nu-i exclus, plus ca mai au si Deveselu p’acolo, plus ca se vor cumpara alte sisteme de aparare AA (candva) iar la „aviatie” intra si apararea antiaeriana.
              Hai si cu liceul Militar de Marina!

            • cati din absolventii liceului militar din Craiova au urmat cursurile scolii de aviatie?
              Oare e necesar un astfel de liceu?
              Tot in vechiul local va functiona ca acum acolo este facultatea de sport?

  2. Dragii mei,
    Eu de abia m-am intors din Panama (Pana mea) ca trebuia sa scot niste bani de acolo sa-i mut in alta parte, am pus si eu niste bonuri de masa acolo sa nu le impoziteze statul.
    Am vazut ca ati scris mult si bine cat am fost eu plecat.
    Liceele militare sunt absolut necesare in fiecare regiune ptr ca educatia acolo este de inalta calitate.
    Referitor la cartile scrise de voi as mai adauga : luna la Omaha de Jean Amila,
    Detasamentul setei de Pierre Nemours, Bombardierul de Len Deighton si Ataca si Scufunda de Douglas Reeman (toate scoase de Editura Delfinul) .
    Va imbratisez cu drag pe toti si ma bucur ca am revenit in tara alaturi de voi…chestia cu Panama a fost o gluma sa nu sara baietii pe mine…….

  3. Si acum se fac angajarii in toate sistemele bugetare; ok armata are deficit ; dar Politia Romana ; Jandarmeria sunt suprasaturate de personal ; ganditi-va ca populatia scade ; de unde platim atatea salarii ??.Suntem o tara saraca ; nu imi pare ok angajarile astea ; de exemplu ar trebui folositi bani pe inzestrare ca totul e la pamant ; iar liceul militar dupa mine e inutil ; sunt de ajuns aceste 3 licee care le avem acum.

  4. Este adevarat ca scoala este baza in general. Atat in societate, cat si in armata. Cum ii educi, asa ii ai! 🙂

  5. Voiculescu Marius-Lucian

    Doamne ajută!
    Este scânteia pentru înființarea CNTudorVladimirescu. A apărut și în Observatorul Militar ceva?!
    Când o să avem ceva concret? Niște locuri scoase la concurs? Un plan de înființare?
    Când? Când? Când?…

  6. Voiculescu Marius-Lucian
  7. In afara de faptul ca se face carte serios, LM -urile ar trebuii sa aiba un program de pregatire militara mai serios( trageri,cunoasterea armamentului si tehnicii,etc) si fizica(arte martiale,rugby,etc).La doua ore de pas de defilare pe saptamina si trei trageri in patru ani sint sub civilii care se joaca airsoft .Trebuie modificata programa de invatamint a.i. sa ia contact serios chiar si cu hirburile pe care le avem acum in dotare.

  8. Rugbyul ar fi un sport exceptional pentru militari….are o tactica complexa, trebuie sa iti gandesti permanent pozitia din teren, are contact fizic, efort de toate felurile (aerob, anaerob, cardio etc.) si nu poate fi jucat decat in echipa..doar cu talent personal nu faci nimic; in plus, altfel se creeaza legatura dintre jucatori cand colegul baga capu inainte pentru tine.

  9. „Gazeta de Sud a încercat să afle mai multe amănunte despre acest nou colegiu militar, iar Ministerul Apărării a mai explicat că noul colegiul național militar de la Craiova va funcționa, începând cu anul de învățământ 2016-2017, în clădirile Batalionului de Instrucție, Comunicații și Informatică ”Frații Buzești” de pe strada Vasile Alecsandri, nr. 91.”

    http://www.gds.ro/Actualitate/2016-04-17/craiova-nou-colegiu-militar-la-batalionul-de-instructie,-comunicatii-si-informatica/

  10. Nu e liceu de aviatie.
    Educatia la liceele militare este de inalta calitate , bineinteles, disciplina la fel .
    Femeile nu au rol doar de a ” tine de urat” , femeile se pot ridica la nivelul barbatilor in orice situatie ,in afara de fizic . Exista femei mult mai inteligente si profesionaliste in comparatie cu unii barbati.
    Promovabilitatea e foarte mare , mai ales la bacalaureat. La Alba Iulia, un singur elev a avut media sub 8, dar a fost admis.
    Sunt absolut necesare si eficiente, va spun eu , elevă.

  11. Nu neg afirmatiile dvs., doar la partea cu „profesionalist” am o mica retinere din punct de vedere gramatical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *