MBDA salută participarea Italiei la programul ASTER 30 BLOCK 1 NT

Pe 20 Decembrie 2016, OCCAR (Organizaţia pentru Cooperare Comună în Armament) a notificat EUROSAM, un consorţiu format din MBDA şi Thales, cu amendamentul 1 din contractul pentru programul “B1NT”. Amendamentul respectiv certifică participarea Italiei în program. Acesta a urmat notificării contractului iniţial încheiat sub mandatul francez pe 23 Decembrie 2015, precum şi Acordului de Cooperare semnat în Iunie 2016 de către miniştrii apărării din Franţa şi Italia, stabilind astfel cadrul de responsabilităţi şi drepturi ale celor două ţări în ceea ce priveşte racheta care va fi dezvoltată în cooperare, precum şi multiplele sale utilizări în sistemele de apărare terestre şi navale împotriva atacurilor aeriene şi a rachetelor balistice.

Programul “B1NT” include dezvoltarea de către MBDA a noii versiuni Block 1 NT (New Technology) pentru racheta Aster precum şi modernizarea sistemelor SAMP/T aflate în serviciul Forţelor Aeriene franceze şi al Armatei italiene. Aceste sisteme vor fi deci modernizate cu noi capabilităţi, în special împotriva rachetelor balistice, aducând astfel o contribuţie esenţiala a ambelor ţări la programul NATO din regiune.

Dezvoltarea rachetei Aster 30 Block 1 NT ia în considerare dualitatea drept criteriu cheie (aceeaşi rachetă pentru sistemele Aster folosite naval şi terestru), incluzând astfel ajustările necesare care permit rachetei să fie lansate de pe nave de război. Italia şi-a exprimat de altfel dorinţa de a utiliza Aster 30 Block 1 NT de pe viitoarele sale nave de patrulare din clasa PPA (Pattugliatori Polivalenti d’Altura).

CEO-ul MBDA, Antoine Bouvier a declarat despre acest eveniment: “Participarea Italiei întăreşte programul Aster dincolo de contribuţia financiară şi tehnologică. Încă o dată, cooperarea europeană înseamnă mai mult decât suma părţilor. După actualul Aster 30 Block 1, care a dat Europei prima capabilitate de apărare împotriva ameninţărilor cu rachete balistice, Aster 30 Block 1 NT va permite extinderea acestei capabilităţi împotriva unor ameninţări mai mari şi va gestiona ameninţarea emergentă a rachetelor balistice anti-navă (ASBM)”.

Despre sistemul Aster

Evoluţia rachetei Aster 30 Block 1 NT consistă într-un nou căutător (seeker) operând în bandă Ka, înlocuind actualul căutător în bandă Ku, precum şi un nou controler de armă îmbunătăţit. Această modificare oferă o îmbunătățire semnificativă a performanței.

Noua rachetă va fi capabilă să intercepteze ameninţări la intrarea MRBM (Medium Range Ballistic Missiles) în timp ce actualul Aster 30 Block 1 acţionează doar asupra SRBM (Short Range Ballistic Missiles) cu rază de acţiune de 600 km. De asemenea, noua rachetă va putea să răspundă unor rachete cu două capate.

Lansată în 1988 de către Franţa şi Italia, familia Aster (cunoscută şi ca FSAF – Future Surface – to – Air Family)  se defineşte ca un sistem de apărare anti-rachetă sol-aer (SAMP/T) aflată în serviciul Armatei Italiene şi a Forţelor Aeriene Franceze. De asemenea, este folosită în versiunea sa navală pentru auto-apărarea portavioanelor  franceze şi  şi asigură auto-apărarea locală şi a flotei pentru fregatele şi distrugătoarele britanice, franceze şi italiene. Marea Britanie, care desfăşoară rachete Aster pe distrugătoarele Type 45, a declarat în timpul summit-ului Franco-Britanic de la Amiens din Martie 2016, că au în vedere noua versiune  Block 1 NT pentru această clasă de nave.

Sistemele Aster joacă un rol activ în programul NATO numit ALTBMD (Active Layered Theatre Ballistic Missile Defence) pentru apărarea forţelor aliate împotriva ameninţărilor balistice, şi, astfel, reprezintă o contribuţie majoră Franco-Italiană la acest program.

 

Sistemele Aster folosite pe fregatele italiene „Orizzonte” au luat parte la misiunea No-Fly Zone asupra Libiei decisă de Naţiunile Unite în Martie 2011. Sistemele SAMP/T operate de Armata Italiană sunt astăzi desfăşurate în Turcia ca parte a asistenţei NATO de apărare împotriva unei posibile ameninţări cu rachetă venită de pe teritoriul Siriei.

 

Sursa: MBDA

16 comentarii:

  1. Banii au, cunostiinte au, probleme pot aparea doar in cazul unor interese divergente de dezvoltare si finantare sau politice (eurofighter/eurocopter). Poate fac in comun si un sistem de aparare contra tirurilor, ca au mare nevoie !

    • Asta cu tirurile, pe cat e de trista la origine, pe atat e de haioasa cand o spui asa. 😀 Culeg ce au semanat.

      • SI asta ar fii un moment inc are sa ne bucuram de atacuri teroriste? Serios acuma?

        Ce anume au semanat?

        • au semanat arabeti in europa

        • Ce au semanat? Multiculturalism, acum sa se spele cu el pe cap. Asta ca sa nu mai punem la socoteala ca si-au bagat nasul peste tot (si s-au intins mai mult decat le permitea plapuma) si ca sunt de o nesimtire crunta fata de noi sstia mai saraci, est-europeni. De bucurat nu ma bucur insa nici nu prea plang. Asa ca te rog sa-mi pui intrebari serioase nu retorice. Eu sincer nu dau 2 lei pe nivelul de moralitate al cam tuturor vest-europenilor.

          • Tu realizezi de sub piatra aia a ta ca si Romania este multiculturala?
            Nesimtire fata de noi? nu prea cred – uita-te la noi .. furt, minciuna, delasare, lene…

            • Tu realizezi din grota aia a ta ca nu poti compara Romania cu tarile „multiculturale” din vestul Europei? Daca tot ne tragem de sireturi hai sa nu bantuim tampenii. Cat despre furt, minciuna, lene, etc asta poate e caracterizarea ta si a cunoscutilor tsi, nu a mea sau a cunoscutilor mei. Vad ca multi dintre noi sunt buni de vaitat si de pus botul la toate rahaturile debitate de niste hiene, ajungand sa-si denigreze neamul din naivitate sau poate doar pura prostie. Si ca sa inchei, atat timp cat niste jeguri precum francezii se uita la noi (si la est-europeni) cu nasul pe sus si cu o rautate execrabila, ma doare la pana daca un arabete da in ei cu tirul ca in popice, ca doar ei si-i i-au dorit si, culmea, ii considera superiori noua, desi nici romani, nici bulgari, nici tigani nu se infasoara cu explozibil si nici nu-i facem stema pe capota de camion. Asa ca poti sa-i plangi tu, ca eu nu.

              • „Si ca sa inchei, atat timp cat niste jeguri precum francezii se uita la noi (si la est-europeni) cu nasul pe sus si cu o rautate execrabila, ma doare la pana daca un arabete da in ei cu tirul ca in popice, ca doar ei si-i i-au dorit si, culmea, ii considera superiori noua, desi nici romani, nici bulgari, nici tigani nu se infasoara cu explozibil si nici nu-i facem stema pe capota de camion. Asa ca poti sa-i plangi tu, ca eu nu.”

                Bravo, dom’le. Finalmente mai e cineva care sa spuna lucrurile acestea.

              • Si, ca sa continui, ultima bombita venita din gura lui Dodon, direct de la…Moscova:

                „O parte a României „este Ungaria”, iar o altă parte „este Moldova”. Aceasta este afirmația președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, făcută cu ocazia vizitei pe care o efectuează în aceste zile la Moscova.
                În cadrul unei conferințe de presă, acesta a vorbit despre relațiile pe care Republica Moldova le are cu România, manifestându-și nemulțumirea față de tendințele unioniste de la Chișinău, dar și pentru că între cele două state nu există un tratat de frontieră.
                El a pledat pentru lichidarea organizațiilor unioniste din Republica Moldova, menționând că în România „cei care au pledat pentru reunirea Moldovei istorice” au fost interziși, întrucât „o jumătate din România este Moldova, din punct de vedere istoric”.
                Ulterior, el a continuat ideea, dând și exemplul Transilvaniei.
                „În România acele organizații care promovează ideea că o parte a României este Ungaria, deoarece Transilvania, o altă parte este Moldova, aceste organizații au fost interzise. De ce la voi asta nu se poate, dar la noi e posibil?”, a menționat Dodon.
                Amintim că președintele moldovean a primit cadou de la omologul său rus, Vladimir Putin, o hartă veche, a Moldovei Medievale. Dodon a menționat că acesta este un „cadou interesant”.

                Cine are urechi de auzit…
                Azi se implinesc 25 de ani de relatii diplomatice intre Republica Moldova si Ungaria. Felicitari de ambele parti, bla bla. Astea peste declaratiile lui Dodon si harta intregii Moldove pe care i-a dat-o Putin.

                • Acelasi vechi cantec.Putem ”spera” la o acutizare a crizei din bananistanul de peste Prut,intrucat muscalii profita de faptul ca disteptii si vizionarii nostri le-au lasat partie libera.Atat ca exista o opozitie naturala in Moldova,ce nu va fi niciodata muscaleasca.Indiferent cat de miserupist e Bucurestiul.

                  • Acel pseudo-stat din Basarabistan trebuie sa dispara cat mai repede deoarece constituie o problema de securitate la adresa Romaniei. Cretinii aceia revendica intregul patrimoniu al Tarii Moldovei: teritoriu, populatie, istorie, mostenire culturala etc.
                    Trecerea timpului este in favoarea lor si ei capata legitimitate, or acest lucru este extrem de periculos pentru integritatea teritoriala a Romaniei.
                    Cat despre UE, aceasta are grija sa-isi trimita acolo emisari numai din tari si popoare „prietene” Romaniei: unguri, nemti. Ultimul este austriac.

                    • Romania nu-i intreaga de 72 de ani.
                      Capata un r…t pe bat,singurul lucru ce-l merita.Generatia sovietica mai are 10-15 ani de trait.
                      E cantecul de lebada al muscalimii dintre Nistru si Prut tembelul asta de Dodon.

                      Cel mai nasol lucru ar fi sa picam in fund in fata unor provocari mizerabile.

                      Integritatea teritoriala nu-i amenintata de nimeni,pt ca nu are cine sa o ameninte.Incep sa ma stresez cu adevarat daca ajung muscalii la Odessa.

                      In rest,actualul prezident sa devina persoana non-grata,iar toti descendentii cetatenilor romani din 1945 cetatenie gratis.Acum e pe bani destul de multi.Asta ar fi un raspuns adecvat.Sa raspunzi lui Dodon inseamna sa bagi in seama toti lacheii moscali,lucru gresit.

  2. mai tovarasi referitor la imigranti in italia e un mare scandal pe acest capitol pentru ca sunt multe asa zise cooperative sociale care primesc multe milioane de euro pentru a le asigura minime conditi dar unde credeti ca ajung bani in buzunarele ciumegilor di politica si administratie iar astia negri sunt abandonati

  3. este complementar cu scutul american,merg in tandem,se anuleaza reciproc?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *