Memorandum de înțelegere între București și Chișinău privind DIASPORA COMUNĂ

memorandum diaspora comuna

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a avut, la 20 octombrie 2015, o întrevedere  cu Valeriu Turea, şeful Biroului Relaţii cu Diaspora din Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii au fost discutate aspecte referitoare la dezvoltarea cooperării în ceea ce privește desfășurarea de activități destinate comunităților de români din afara granițelor. A fost subliniată, de asemenea, importanța promovării unui dialog constant în chestiuni ce țin de identitatea culturală românească. Ministrul delegat a evidențiat faptul că scopul coordonării activităților desfășurate de către asociațiile românilor de pe ambele maluri ale Prutului, în afara granițelor, ar putea reprezenta un câștig pentru păstrarea valorilor și reperelor identitare românești.

În scopul realizării obiectivelor stabilite, cei doi oficiali au convenit să se asigure, la nivelul instituțiilor pe care le coordonează, o interacțiune eficientă care să contribuie la realizarea de evenimente și acțiuni comune.

Întrevederea a prilejuit, totodată, semnarea unui Memorandum de Înțelegere care oferă un cadru coordonat în realizarea obiectivelor propuse.

Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României au semnat pe 20 octombrie un Memorandum de înţelegere. Documentul a fost semnat de şeful BRD, Valeriu Turea şi ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr.

Memorandumul de înțelegere reglementează cooperarea între părți în atingerea următoarelor obiective comune: abordarea comprehensivă și eficientă a relațiilor cu societatea civilă aflată peste hotarele Republicii Moldova și ale României; implementarea activităților de interes comun în domeniul migrației și sensibilizării diasporei din cele două state; dezvoltarea abordării intersectoriale a politicilor culturale, educaționale și economice privind migrația și relațiile cu diaspora din cele două state.

Părțile au convenit, de asemenea, și asigurarea în cadrul Memorandumului a cotelor-părți pentru participarea comunităților din România, stabilite în afara țării la Programul „DOR” organizat anual de Guvernul Republicii Moldova și pentru participarea diasporei Republicii Moldova la programele de finanțare ale DPRRP.

Părțile vor facilita dialogul dintre diaspora Republicii Moldova, organizațiile obștești ale diasporei românești și organizațiile internaționale și vor asigura împărtășirea bunelor practici în dezvoltarea programelor economice și investiționale.

memorandum diaspora comuna 2

Șeful BRD, Valeriu Turea a afirmat că între comunităţile celor două ţări de peste hotare există o excelentă cooperare în diverse domenii, iar instituţionalizarea colaborării între BRD şi DRRRP prin semnarea Memorandului de înţelegere va crea noi oportunităţi pentru apropierea lor în continuare şi pentru demararea unor proiecte comune.

Ministrul delegat, Angel Tîlvăr a evidențiat faptul că scopul coordonării activităților desfășurate de către asociațiile românilor de pe ambele maluri ale Prutului, în afara granițelor, ar putea reprezenta un câștig pentru păstrarea valorilor și reperelor identitare românești.

Memorandumul a intrat în vigoare la data semnării acestuia de către ambele părți.

Surse: dprp.gov.ro, trm.md

Vlad Cubreacov

16 comentarii:

  1. Memorandum de înțelegere între București și Chișinău privind DIASPORA COMUNĂ
    …..prima oara am zis ca este titlul unui articol de pe TNR,din pacate este pe bune!!!!

  2. nationalistu_de_serviciu

    Dincolo de orice altceva, posibilitatea ca „diaspora comuna” sa simta vreun efect de orice fel are aceleasi sanse ca un individ sa cistige premiul cel mare la loterie de 5 ori consecutiv, posibil dar extrem de improbabil.
    Daca cei care ne conduc ar semna mai putine hirtii, ar infiinta mai putine comisii si comitete si s-ar concentra mai mult pe a face, pur si simplu…

  3. Preşedintele Republicii Moldova cere o autostradă pe ruta Chişinău-Iaşi-Cluj

    „Oldie but goodie”…Sa mai astepte un an, noi de unde luam bani pentru primarii?..vin alegerile, ce dracu!

  4. Ma ati uitat ca Romania a acordat BASARABIEI un imprumut de 150 milioane de euro,a realizat gazoductul Iasi -Ungheni,a finantat scoli,gradinite,biblioteci si a oferit sute de microbuze gratuit pt transportul elevilor,ajuta la conectarea retelei electrice moldovene la cea romana,pt. asigurarea independentei energiei electrice a Basarabiei fata de Rusia.

    • Pai asa este – ma refer la independenta energetica – doar ca conductele de gaze de pe teritoriul Basarabiei apartin Gazpromului si acesta nu poate fi, inca, obligat sa preia gaze din Romania, desi Bucurestiul are efectiv gaze de n-are ce face cu ele. De curand Romagazul chiar s-a plans la guvern ca este obligat sa inmagazineze sute de milioane de metri cubi iar acest lucru il baga la pierderi. De import din Rusia nici nu se mai pune problema, avem gaze dar nu stiu cum le vom exporta spre Chisinau.
      La energie electrica lucrurile stau – tehnic vorbind – chiar mai rau.

  5. Care-i „diaspora comuna”!!?? Cine-o formează!!?? Romanii de-aici si cei de peste Prut nu cred ca se încadrează! Sa fie cei care se autointituleaza „moldoveni/maldavani”? Asa s-ar explica,altfel suna a Russia Style.

    • Nu inteleg ce vrei sa spui.

      • Pentru mine romanii si moldovenii sunt…romani. Nu exista „diaspora comuna”. Mie mi se pare un nonsens,suntem o singura natie,de aceea sunt nedumerit. Nu-nteleg sintagma de „diaspora comuna”,din punctul meu de vedere nu exista romanii nostri si moldovenii lor,sau viceversa. Suntem unii si aceiasi,romani!

    • nationalistu_de_serviciu

      Normal ar fi, romanii care locuiesc in afara granitelor Romaniei si Moldovei, acum depinde cum este interpretata de partile semnatare, interpretarea politica a unor termeni -care au intelesuri bine delimitate in vorbirea de zi cu zi- este ceva normal. Daca cei care au semnat ar fi altii, „diaspora comuna” ar capata intelesuri mult mai adinci si pe mai multe straturi, oricum pina ce nu vezi tratatul, speculatiile sint in orb.

  6. Cimitirului de Onoare dedicat militarilor români căzuţi la Stalingrad
    nici una din casti nu este romaneasca …

    http://www.mapn.ro/fotodb/20151025_2/DSC_0128

  7. Strict ca parere personala… cred ca memorandumul este o conditie din partea romaniei pentru ajutorul accordat republicii moldova. Conditie in ce fel? Conditie sa se indrepte imbecilitatile pe care le-a semnat Leanca in accordul cu Ucraina privind protejarea minoritatii „moldovenesti” din Ucraina, astfel impartind comunitatea romaneasca in doua si facand interventia romaniei pentru protejarea drepturilor minoritatilor din Bucovina de Nord si Bugeac foarte dificila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *