1 August – Ziua Militarilor Genişti din echipele EOD

 

În termeni lumeşti, EOD (Explosive Ordnance Disposal) sunt toate măsurile care duc la distrugerea unui dispozitiv exploziv. In cadrul acestor unitati un mare ajutor pentru genişti, sunt câinii antrenaţi pentru aceste acţiuni.

Intervenţia militarilor în cazul depistării unor dispozitive explozibile este mai mult decât riscantă.

 

Modul de oprerare al Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”, de la Râmnicu Vâlcea.

 

Alarmă în poligon
După ce s-a dat „alerta”, răspunde echipa EOD, pregătită oricând pentru o astfel de intervenţie.
După ani de pregătire teoretică şi practică, militarii aplică din primul moment procedurile standard în astfel de situaţii. Atunci când mijloacele clasice nu pot fi folosite, specialiştii EOD au o armă secretă: câinii antrenaţi pentru operaţiunile de depistare a dispozitivelor explozive.
Pregătirea acestor „militari” necuvântători durează patru luni. Cei doi specialişti, instructor şi câine, formează la finalul acestei perioade o echipă EODD (Explosive Ordnance Detective Dog), pregătită oricând de misiune.

Ciobănescul german Max, specialist in deminări, cu experiența deja castigată în Afganistan, la parada de 1 Decembrie (Gândul)

 

Robotul

 

După ce câinele semnalează că există un dispozitiv exploziv, intră în acţiune robotul de intervenţie EOD. Acesta este dirijat de un specialist până la locul indicat de câine.
Prin intermediul lui, militarii pot vizualiza de la distanţă coletul suspect şi pot acţiona cu armamentul montat pe robot pentru punerea în siguranţă a dispozitivului exploziv improvizat.
Militarul care coordonează robotul reuşeşte să distrugă legătura între focos şi încărcătura explozivă.

 

Curățenia

 

Însă pericolul nu a fost înlăturat complet. În acest moment, un alt specialist EOD intră în acţiune. El trebuie să cureţe zona de elementele de muniţie rămase şi să le transporte într-un loc sigur, unde vor fi distruse complet.
Şi tocmai pentru că există riscul unei explozii accidentale, militarul este îmbrăcat cu un costum special de protecţie, care cântăreşte nu mai puţin de 35 de kilograme.
Acesta este prevăzut cu un sistem de răcire a corpului şi un dispozitiv de comunicare. Astfel, militarul este în legătură permanentă cu ceilalţi membri ai echipei.
Urmează procedura finală: distrugerea elementelor de muniţie rămase. Şi acestea sunt transportate într-o zonă sigură, unde sunt distruse.
Specialiştii care activează în cadrul acestor echipe de elită sunt conştienţi de riscurile la care se supun zi de zi CU GREUTATE. Costumul special de protecție al geniștilor cântărește 35 de kilograme.
ANTRENAMENT
Instruire pentru străini
Din anul 2008, la Baza de Instruire pentru EOD se derulează şi programe de pregătire pentru militari străini. Procedura este foarte eficientă: cursanţii fac o parte din pregătire pe muniţie adevărată, iar discuţiile sunt libere.
De asemenea, tot aici funcţionează Sectorul de Creştere, Instrucţie şi Dresaj Câini, unde animalele sunt formate şi pregătite pentru două tipuri de misiuni: EOD şi pază obiective speciale.

Surse: EVZ

Foto: vitaly

 

Citiţi mai mult: Meseria lor e riscul. Militarii genişti din echipele EOD

 

 

 NeroFlash

4 comentarii:

  1. Ce se mai stie de Max? Mai continua tratamentul sau l-au lasat sa moara?

  2. La Multi Ani genistilor !

  3. Pingback:31 mai - Ziua Genistilor - 160 de ani - Romania Military

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *