Danube Express 2014: MLI 84M – „Jderul”

Batalionul 300 Infanterie Mecanizata „Sfantul Andrei”

În imaginile pe care le prezentăm, caporalul clasa a III-a Nicuşor Comănescu ilustrează deplasare Jderilor (Maşina de Luptă a Infanteriei MLI 84 „JDERUL”) către Poligonul Smârdan pentru a participa la exerciţiul multinaţional „Danube Express 14”.

Luni, 6 octombrie, în Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi, s-a desfăşurat ceremonia de deschidere a exerciţiilor tactice cu trupe în teren şi cu trageri de luptă „Danube Express 14” şi „Platinum Lynx 15-02”.

Timp de două săptămâni aproximativ 1000 de militari şi 400 de mijloace tehnice din cadrul unităţilor subordonate Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” şi elemente de sprijin, se instruiesc alături de militari din cadrul armatelor Marii Britanii și S.U.A.

Sursa: AICI

54 de comentarii:

  1. Ce ar fi de dorit la un M2:
    – placi suplimentare de blindaj compozit + ERA unde se poate
    – un sistem activ de protectie gen Trophy
    – renuntarea la gaurile de tragere, orientarea scaunelor spre interior si trapa de acces in locul usilor existente
    – podea ranforsata a la TBT / ma refer la alveolele acelea care preiau si disperseaza suflul exploziei unei mine
    – tun de 35 mm similar cu cel de pe Gepard
    – mitraliera sistem Gatling de pe Puma Naval in locul celei existente
    … si am putea avea ceva cu adevarat performant si poate mai bun decat ce au altii.

    1
    • turela si armamentul nu cred ca se mai schimba… chiar si asa, Jderul e cea mai performanta arma AT din inventarul fortelor terestre, surclasand TR-85 datorita rachetelor Spike.

      Ar fi bine daca s-ar creste putin protectia, fara a afecta mobilitatea:
      http://www.rumaniamilitary.ro/bmp-mexca-modernizare-bazata-pe-bmp-1
      http://www.rumaniamilitary.ro/mli-84-m2-posibilitati-de-modernizare-suplimentara

      1
    • Bre, treziti-va 🙂
      Ce „ar fi de dorit” este sa le mentina pe toate cele 99 functionale asa cum sunt, cititi in editorialul despre starea lu’ domsoara economia cum stau trebile.
      Despre orice fel de upgrade crez’ca nici nu se pune problema.

      • Trebuie de urgentza upgradate.
        1.Blindaj compozit interior.
        2.Rachete mai mari ca raza de actiune sa zicem 10 km , si mai multe adica minim 12 buc.
        3.Tun scurt diametru 100., langa tunul actual.
        4.Mai multe variante , adica unele numai cu rachete si sa aibe 24 buc, altele cu 2 tunuri unu mai sus si unu mai jos, altele cu aruncatoare de mortiere, mitraliera cu grenade, etc.

    • In afara de niste gratare anti RPG si un Iron Fist nu cred ca se merita sa mai umble la el.

    • La din astea, chiar că mai bine batem palma cu evreii, să dezvoltăm un *SuperNamer* împreună… că *Jderul* asta, nu se mai merită să mai îmbunătățim vreo ceva, nici măcar din design, chit că licența a expirat recent…. indiferent pe ce parte dorești să mergi, ori dezvoltare în tandem cu Israel, ori dezvoltare proprie, viitorul aparține la ceva de genul Namer(cu configurația actuală, sau alta), 50t+, 7 galeți, motor poziționat frontal, etc…

      • Si eu sustin IFV-ul greu dar nu cred ca ar fi indictat unul de 50t pt. ca ar fi afectata mult mobilitatea si unde poti sa il folosesti avand aproape aceleasi limitari ca si tancurile(mai ales in conditiile infrastructurii si reliefului din Ro).
        Eu vand un Achzarit 40-45t adica un T55 modificat.

        Dar daca ai un IFV greu iti trebuie unul care sa fie usor sau un APC mai bine protejat si cel mai important amfibiu pt. ca altfel, unde nu pot ajunge IFV-urile, singurul suport pt. soldati ar fi APC-ul (ex: in cazul unui contraatac surpriza cu infiltrare in ‘tinuturile inamice’ sau in caz de ambuscada sau cand te retragi/ataci rapid si nu mai sunt podurile). Nici o alta tara din Europa nu are densitatea cursurilor noastre de apa deci este obligatoriu sa avem capacitatea amfibie. Solutia ar fi un TBT + kit blindaj aditional: rezista 30mm fata + STANAG 4 pr. cinetic sau cel putin un 3+ adica 12.7mm AP in rest si un STANAG 3a,b pt. dispozitive explozive. Faci o turela cu un tun de 35mm + aruncator + mitraliera + rachete AT.

        1
        • Nouă nu ne trebuie, un APC ușor, cu capacitate amfibie, ci unul greu cu capacitate subacvatică… cât poate dura, să treci un fluviu ca Dunărea pe sub apă? 5-10 min… 15 min, maxim… deși atât în cazul lui Achzarit, cât și al lui Namer, nu-mi place sistemul de evacuare a vehiculului, e prea strâmt… sunt mai degrabă adeptul unui sistem de evacuare gen Bradley, cu trapă automată la posterior largă, în caz de ceva, *băieții* să se poată împrăștia aproape instantaneu…

        • Și în orice caz, atât Namer, cât și Achzarit, nu sunt pe 7 galeți…

          • Noua si oricui ne (le) trebuie si un APC cat mai usor si compact pt. a putea fi folosit in zone unde greutatea chiar conteaza pt. ca altfel risti sa trimit solatii in acele zone fara nici u fel de suport + cu cat este mai usor cat atat este mai ieftin de folosit si intretinut (bine asta conteaza in zona mai calme). Sa nu facem gresala de a pune semnul egal intre greutate si protectie (exista o legatura dar nu este neparatat corect cu cat este mai greu cu atat este mai bine protejat) o sa dau acest exemplu pana cand se va intelege: BMD4 13,6t rezista, frontal, la 30mm, tun de 100mm+30mm+aruntor de grenade +mitraliere de 7.62 si 5.45mm + rachete a da si am scris cantareste doar 13,6t, poate transporta 3+5 persoane. Ideea este ca daca renunti la tunul de 100mm si ii mai cresti greutatea cu 2-3t probabil ar rezista de voie la 12.7 (in zonele mai putin expuse)-14.5mm).

            Capacitate subacvatică nu prea ma pricep eu dar ce faci:
            – cand apa este tulbure;
            -fundul este cu mal sau ceva gen Delta Dunarii (nu ca ai putea folosi ceva amfibiu peste tot acolo dar tot cred ca in mai multe situatii);
            -malul pe unde vrei sa urci este abrupt;
            -nu cunosti adancimea apei (ploi, topirea zapezii, o gropa pe fundul apei, etc).

            Iar in ce priveste colaborarea nu ma gandem la a copia Achzarit ci de a face ceva in genul lui, o versuine imbunatatita bazata pe experinta evreilor cu Achzarit, folosind T55.

            • Serios? Tu îmi zici mie că un Bradley de 23t oferă același nivel protecție, ca un Namer de 50t… îmi pare rău dar nu sunt înclinat să te cred deloc! Ce e mai greu, are din start blindaj mai gros, deci oferă mai multă protecție! Bat la pariu că Namer rezistă la tun de 120mm! Ce te faci când apa este tulbure, un APC pe șenile de 50-60t, î-l doare fix în cot de apă tulbure, iar ceva ca Dunărea e mereu tulbure(are forță mare)… ceva gen Delta Dunării e protejat la nivel intențional, nu ai ce căuta cu utilaje mari prin preajma ei… și cred că nici o armată care judecă nu ar încerca să vâre blindate într-o mlaștină… dacă malul este prea abrupt, evident mergi mai departe, până găsești o porțiune mai favorabilă traversării subacvatice… nu prea contează adâncimea apei pt. un APC de 60t, să nu-mi spui că Dunărea are adâncimi de 100m, că nu te cred! Maxim 50-60m, dacă are, asta în locurile mai nasoale…

              • Tubul ala de respirat are 6m. Dunarea are adancimea mai mare de 6m, asa ca nu treci cu nimic care nu e amfibiu.

                • Care tub de respirat?

                • În cazul unui APC de 60t, nu mai umbli cu tuburi de respirat, există o tehnică minunată și modernă, ce se numește ”rezervor de oxigen comprimat”(ca alea ale scafandrilor), poți să montezi și din alea de mici dimensiuni cu oxigen ultra-comprimat(oxigen lichid)… rezervă de aer pt. ore întregi, dacă nu chiar pt. mai bine de 24 de ore pt. întregul echipaj de 14 oameni! Se găsește loc pt. un amărât de rezervor de oxigen lichid pe ditamai APCul….

  2. – gardulete pe laterale pe model Ucraina?

  3. Eu as pune o intrebare ?
    Pentru un tun asa mic si o mitraliera si cateva rachete care cat sa cantareasca?
    Trebuie facuta platforma adecvata la greutatea care o cara.
    In rest am vazut ce face platforma pe la ucrainieni adica mai bine stai afara ca esti mai ferit. Nu o luati decat ca o critica constructiva, ca ne trezim maine cu agresoru la usa si o luom in mana.

  4. No , acu arata perfect pt. machetisti , diorame . Noroiul noroi , praful praf , nu doar jucarelele lucioase de la parazi . Poate si niste plase de camuflaj ar fi fost bine de aruncat , smechereste pe cate o parte sau pe turela , da merge si asa

  5. Ce se mai aude cu turelele alea de MLI-uri de le scosesera la vanzare….s-au razgandit datorita evenimentelor recente, sau au apucat sa le marite de 2 lei si 7 spagi? Cred ca daca inca le mai au, prioritatea numarul unu ar fii modernizarea restului de MLI-uri din dotarea armatei, cat mai urgent posibil!

    • Eu nu cred ca le mai pot vinde la un pret rezonabil, mai probabil ca fier vechi, deoarece modelul e mai vechi, din anii ’90 si nimeni nu cred ca mai e interesat.
      Si m-as uita mai degraba la optiunea de a le integra pe parcul ramas nemodernizat de MLI-84, pentru inca 2 batalioane (2×33), ca sa avem astfel cate un bat. de MLI-84M pt. fiecare bat. de tancuri, ca si sprijin.

      Daca mai raman cateva, s-ar putea integra pe un lot mai mic de Saur2 (deja testat cu turela respectiva), daca exista interes..

      1
  6. Din pacate, oricat de bine ar fi antrenate cele 3 batalioane de infanterie mecanizata care folosesc Jderul, beneficiaza de echipament de calitate inferioara potentialilor inamici ( si aici stim toti la cine ne gandim).
    1) oricat o dam cotita adevarul este ca masina se bazeaza pe BMP1-conceptie depasita de mult timp (vezi toate imbunatatirile si mai ales dezvoltarile ulterioare de masini cu acelasi rol din armata rusa ca sa nu mai vorbim de comparatiile BMP1/MLI-uri de astazi din armatele NATO)
    2) Cantitate insuficienta de material (99 masini) in conditiile de neta inferioritate numerica in care se va desfasura un conflict. Aici trebuie sa ne gandim nu numai la doctrina traditionala de lupta a corpurilor blindate rusesti ci si la schimbarile de doctrina implementate de rusi in razboiul asimetric din Ucraina)
    3) In cazul unui razboi bazat pe ambuscade si/sau contraatac dimensiunile masinii o pun in dezavantaj. La o inaltine de 2.92m e un turn pe campul de lupta, unul vizibil de la Moscova si din pacate cam slab blindat si inarmat.
    4) Protectia depasita/insuficienta(nivel III STANAG 4569-mitraliera 12.70mm) in fata armamentului etalat de adversari. Nu ma refer aici de protectia la mine si DEI. Conceptia actuala pentru blndaje este aceea de a avea in arcul frontal cel putin un blindaj care sa reziste loviturilor calibru 35mm.
    5) Armament inferior inamicului.
    tun 25mm vs. tun 30mm sau tun/lansator 100mm Rusia/35-40mm armatele NATO
    rachete SpikeLR cu distanta de angajare a tintei 200m-4000m in conditiile in care
    se folosesc rachete cu distante maxime de 7500m(vezi Stalker Belarus) sau chiar
    12500m.
    Concluziile se desprind de la sine. Este necesara in mod absolut o imbunatatire a MLI 84M si este necesara acum. Taraganarea lucrurilor nu va face decat sa ne trimita catre dezvoltarea (cunoscand politicieni nostri mai degraba importarea) unei masini noi cu costuri pe care nu ni le putem permite atat financiar dar mai ales in planul sigurantei nationale.
    http://rft.forter.ro/2007_6/07-arm/05.htm
    http://tanknutdave.com/the-belarusian-2t-stalker-tracked-reconnaissance-vehicle/
    http://www.rumaniamilitary.ro/tag/rachete-atgm-shershen

    1
  7. Masuri de luat pentru MLI84M2:
    1) Reducerea inaltimii. Asta implica renuntarea la turela actuala si dezvoltarea uneia cu inaltime mai mica. ese de preferat ca inaltimea totala sa nu depaseasca 2.50m in conditiile in care mai toate MLI-urile relevante azi au o inaltime in jurul a 2.20m.
    2) introducerea in noua turela a unui tun de 35mm(daca nu 40mm). Utilizarea unor rachete cu raza extisa astfel incat sa poata conferi masinii avantajul primei lovituri. Posibilitatea angajarii a 2 tinte simultan este la fel de importanta. Reincarcare automata a lansatorului de rachete-de importanta capitala. Montarea unui complex mitraliera 7.62mm+aruncator automat de grenade pentru combaterea mai eficace a infanteriei.
    3) neaparat sistem softKill (ce bine ar fi daca ar baga mana in buzunar mai adanc si sa ia si un hardkill)
    4)Blindaj- kituri blindaj suplimentar care sa aduca protectia la zi si/sau inlocuirea placilor din arcul frontal cu unele noi. Cred ca e de preferat o combinatie care sa pastreze capabilitatea amfibie a masinii.
    5) Wish list: in conditiile in care se va opta pentru un tun de 120mm pentru TR85M2 tunul actual de 100mm poate fi folosit pe MLI in combinatie cu celelalte pentru angajarea tintelor slab blindate de tipul MLI, transportoare, masini de cercetare etc.(asta daca nu reusim performanta sa realizam un tun de 120mm de masa redusa in scopul asta….ha,ha)
    http://tanknutdave.com/the-us-lav-600-6×6-fighting-vehicle/
    http://tanknutdave.com/the-south-african-rooikat-armoured-car/

    Si toate astea la o prima analiza. Dezbaterea e deschisa. Orice idee e binevenita.

    • Dupa maine masura corecta este doar o usoara imbunatatire, mai ales la blindaj a MLI-ului actual, folosirea turelelor ramase pe stoc pana la epuizarea lor pentru MLI-urile ramase nemodernizate…asta pe termen scurt si de urgenta, iar imediat gandirea unui vehicul care sa faca fata provocarilor actuale si viitoare, cu brio. ca arc de timp vad o masina cara sa tinteasca urmatori 300 de ani, cu modernizarile aferente…bineinteles. Mizand exclusiv pe un MLI modernizat mai mult, sau chiar substantial, nu facem decat sa ne prelungim suferinta. Este totusi o masina de conceptie sovietica…anii 70 -80 ca si gandire si necesitati ale campului de lupta!

    • @lucian
      Bre, matale probabil fumezi acelasi stuff ca si MariusZ 🙂 🙂 🙂

      TR85M2 cu tun de 120mm 🙂
      MLI84M2 cu kituri, blindaje, alte turele, alte rachete 🙂

      Citeste bre articolul asta si trezeste-te!
      http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-economia-nationala-mult-mai-rau-decat-pare

      Ti se explica acolo ca de abia se repara cateva tancuri si TABuri.

      De modernizari, turele, blindaje, tunuri de 120mm si ce ti-o mai trece matale prin cap cu acceleratul de ora 9 nu sunt bani
      De achizitii nici atata.

      Ce se face acuma in Ro „Army” in conditiile in care nu-s bani: se repara cateva tancuri, TABuri, vreun IAR99 sau vreun LanceR trimis la prelungirea infinita a resursei.
      S-a comandat munitie sageata pt tancuri (si probabil munitie in general).
      Se scoate lumea in poligon ca sa le manevreze si sa traga cu ele.

      Deci la un potential conflict se foloseste ce tehnica avem in starea care este acuma.

      Asa cum sunt, roaga-te sa fie functionale toate cele 99 MLIuri modernizate.
      Si cat mai multe din tancurile existente.

      In rest, oricare dintre noi putem abera cu modernizari, turele, blindaje, Trophy,120mm etc…dar nu prea are rost…

    • In primu rand in „Exerciţiu NATO la Smârdan! Militari britanici sub comandă românească”
      Nu imi place santzul (transeea ),Trebuie mai mica ca lungime ( pe jumate) si mai adanca si in doua trepte, adica daca stai in picioare sa nu te vezi si daca urci treapta sa poti trage cu arma adica la nivelul pieptului, umeri.Astea trebuiau trecute in proceduri sa faca toti la fel.
      Apoi masinile prea apropiate, adica sa stea la 100 m una de alta si in adancime.As fi deacord ca masinile sa stea doua una langa alta pentru depistarea mai usoara a inamicului.

  8. @gsg9
    da bre. Stiu toate astea. Am citit articolu’ cu pricina si altele de acelasi tip da’ nu vreau sa renunt si ma gandesc si io ca daca le tot repetam treburile astea poate or fac si ei ceva…’tu-le mama lor …Daca ar fi o leaca destepti ar face macar niste ATGM-uri mai rasarite pe care sa le vanda si sa se umple dracu de bani si firma care le-ar face si spagarii si comisionarii si tot neamu’ lor de la bacterii incoace…Ce dracu…comertul cu instrumente de linistit e cel mai profitabil…da’ trebuie sa ai ce vinde.
    Pe astia nu numai ca nu cred ca-i duce capu’ sa faca ceva vandabil dar nici nu cred ca au vointa sa-i puna la treaba pe altii care stiu pentru ei…
    Pana un alta lasa-ma bre sa ma droghez si io cu vise frumoase, ca de alte chestii mai tai n-am bani….

    • Bre, io nu tzin sa ma pun in calea fericirii lu’ matale 🙂 … da’ ne cam transformam in blog de aurolaci pe teme militare 🙂 … stam cu punga pe nas si visam turele…

      Nu cred ca aia ne citesc, ca au alte probleme, sa se mentina la putere si departe de puscarie.

  9. @gsg9
    banuiesc ca-mi dai iar in cap cu cheia franceza daca zic ca vreau si restul de MLI-uri pana la 178 de bucati aduse la standard MLI84M2….ha,ha

    • chiar nu inteleg (adica da) de ce nu au adus si restul bmp-1 la standard Jder…

      • pai initial s-au cumparat si turelele cu echipamentul aferent pentru modernizare, iar apoi MApN s-o razgandit, dupa cativa ani de la demararea programului, incercand probabil sa faca economie la manopera + motor…

        Vezi si articolul de azi cu alocarea fictiva, in urma careia MApN s-ar putea sa aiba dificultati sa onoreze plata reviziei chiar si pentru o parte dintre vehiculele deja aflate pe banda de reparatii…

    • Nu-ti dau bre cu cheia franceza in cap, stai linistit, mia degraba poate cu vreuna din turelele Eroului 🙂 , din cele de calibru mai mare 😉

  10. Alea numa’ bune de integrat pe batalionul ala de Saur 2 pe care sa-l comande astia..

  11. mli-urile sunt cele mai bune arme ale infanteriei in momentul de fata, din cate se pare pe ele se vor si baza intr-un eventual conflict

  12. Lasati ca ne apara restu’ lumii..doar le-am dat tara la cheie cu petrol, gaze de sist, rezerve de aur si cupru, rauri, ram s.a.m.d.

  13. Ia uitati-va aici: https://www.youtube.com/watch?v=Tng0-aRfmZs&list=UUdA9HC7pf3YS8qkDK4ar9FQ – thenica ruseasca trimisa cadou la fratii din DonBass. Cred ca ce e pe trenul ala reprezinta cam jumatate din capacitatea de lupta a romaniei. Asta ca sa vedeti cu totii cat de in urma suntem…

  14. Doar un batalion. 25-26 BMP 1 probabil din stocurile de armament retras, 5-6 T-72 si 2 sisteme antiaeriene dintre care unul este ZSU-23-4 Shilka. Imi poate spune cineva ce este masina cu nr. 303 de la minutul 3 si 55sec? Nu sunt masini moderne dar la capacitatea armatei ucrainei o sa incline balanta de partea alienilor verzi si rai.

  15. Putin (de tot) offtopic:
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/defenseworld–romania-si-a-marit-importurile-de-armament-353056
    De fapt, articolul vorbeste de Polonia, Romania si Bulgaria.
    O sursa sigura din minister mi-a dat lista secreta de achizitii:
    1. una bucata Panhard;
    2. 10 role de fax;
    3. 75000 suluri hartie igienica (un sul pentru fiecare militar, in caz ca vin rusii);
    4. 75000 izmene de schimb (idem);
    5. 75000 batiste albe multirol (pot fi fluturate sau pot fi folosite cand expira stocul de la pct.3);
    6. 2 riboane pentru imprimanta laser;
    7. 2000 bilete la meciul Romania – Ungaria;
    8. 2 topuri de hartie de xerox;
    9. 5 creioane ascutite (pentru scris);
    10. 5 creioane neascutite (pentru scarpinat in c ….. nas);
    11. 2000 licente Solitaire;
    12. 2000 abonamente la milfporntube.com;
    13. 2000 bilete dus Bucuresti – Monte Carlo (tot pentru caz de invazie);

  16. Primul lucru care trebuie stiut este cate mai avem funtionale in 2009 mai erau 26…..

    ima80 si lucian corect o turela mai compacta cu un tun de 35mm (da, este cam greu, munitia mai scumpa, grea si ocupa mai mult loc dar tunul de 35mm permite distugerea mai multor tinte inamice fara a fi nevoie de a folosi rachetele – exista trendul ca APC-urile si IFV-urile sa rezista, frontal, la tunul de 30mm si atunci trebuie sa folosesti rachtele mult mai scumpe – tintele se distrug mai rapid de munitia cal. 35mm deci este posibil sa folosesti mai putina; ai avea un avantaj anganjand tinte de la o distanta mai mare … dar cum noi trebui sa „copiem” ideile (daca am produce ar fi ceva dar importam ca de economia tarilor care exporta trebuie sustinuta) doar ce este depasit pt. a fi la fel de depasiti ca altii.. Macar daca am ‘copia” care sunt mai bune indiferent daca sunt de la rusi sau altii, cum sa nu iti placa un BMD4 13,6t rezista, frontal, la 30mm, tun de 100mm+30mm+aruntor de grenade +mitraliere de 7.62 si 5.45mm + rachete a da si am scris cantareste doar 13,6t) + aruncator de grenade + mitraliera + rachete AT este de vis si trebuie facuta chiar daca doar pt. SAUR2 sau TBT.

    Pt. a creste protectia o „armura cu gaurele” contra cinetic in fata + zonele mai vulnerabile usor de demontat si slat.

    • „Primul lucru care trebuie stiut este cate mai avem funtionale in 2009 mai erau 26…..”

      Bre, ca nu mai sunt 99 in stare de functionare este de asteptat, fara reparatii si cu canibalizare, ca doar ai cunaostem 🙂 🙂
      Dar de unde stii de cifra de iegzactibus de 26 🙂 ?

      Pana la urma daca au 20 de masini pt o parada si o aplicatie e suficient pt astia 🙂
      Ideea e sa dea bine in poze pe Feisintrebuci, sa sa sparie rusu ca ne antrenam cu tehnica 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *