Monkey model

mim-23-2

Intr-o miscare ce urmeaza sa-i asigure un sistem de aparare antiaeriana integrat, Irakul a cerut aprobarea SUA pentru achizitia unei liste de echipamente in valoare de aproximativ  2,5 miliarde dolari. Pe lista se gasesc, in principal, 40 de sisteme Avenger, 681 de rachete Stinger, 13 radare AN/MPQ-64F1 Sentinel, 3 baterii HAWK XXI, 216 rachete MIM-23P HAWK, un numar neprecizat de radare cu raza lunga TPS-77 si 10 radare cu raza medie.

Partea ciudata a afacerii se invarte insa in jurul rachetelor HAWK.

In primul rand este alegerea sistemului in sine: HAWK a iesit din productie de mult timp si este pe cale de a fi inlocuit in majoritatea armatelor care isi permit. Desi nu a fost achizitionat de SUA, inlocuitorul HAWK exista, este promovat de Raytheon si Kongsberg si are chiar succes la export: NASAMS bazat pe rachetele aer-aer AMRAAM.

Alegerea Irakului este deci mai greu de inteles avand in vedere ca arabii sint totusi cumparatori solvabili care nu ar avea nevoie sa apeleze la lada cu vechituri. Explicatia „politically correct” ar putea fi ca HAWK asigura o raza de actiune superioara NASAMS si astfel ar fi de preferat, mai ales in cazul reliefului mai putin pretentios al Irakului.

O explicatie alternativa, insa „politically incorrect”, s-ar baza pe faptul ca Irakului i s-a refuzat deja accesul la AMRAAM, celebrele F-16 pe care arabii ar urma sa le primeasca fiind primele F-16 noi, dupa foarte multi ani, care nu vor fi capabile sa lanseze alte rachete BVR in afara vechilor Sparrow.

In contextul asta, un eventual refuz al SUA de a vinde NASAMS Irakului ar fi doar o atitudine consecventa cu politica initiala. Greu de spus care e varianta corecta, mai ales daca ne uitam la radarele MPQ-64 si TPS-77 incluse in tranzactie, insa este posibil ca blestemul echipamentelor monkey model sa apase inca asupra arabilor.

Al doilea punct ciudat este modelul rachetelor HAWK care urmeaza sa vandute Irakului: MIM-23P este o aparitie fantoma, aceasta nefiind inclusa pe lista versiunilor produse pana acum. De fapt, singura referinta la aceasta versiune, in afara posibilului contract cu Irakul, este in legatura cu sistemele XXI vandute Marocului.

Cum HAWK este mort din punct de vedere al dezvoltarii si Raytheon nu ar avea nici un motiv economic de a veni cu variante imbunatatite (ar fi totusi o ipoteza de luat in considerare dar cu probabilitate foarte mica) raman alte doua explicatii: fie este denumirea data versiunii “reciclate” din echipamente stocate fie cea a modelului rezervat clientilor mai speciali.

Nici site-ul RoAF nu mentioneaza foarte precis versiunile rachetelor care ar urma sa fie folosite de Romania, presupunand ca acestea vor fi totusi modernizate fata de nivelul la care au fost primite din Olanda, intr-o versiune optimista a viitorului. Cand si cum, este deja alta poveste.

Ca tot am ajuns la pagina HAWK de pe site-ul RoAF: ar fi frumos ca un suflet mare cu simtul ridicolului pe masura sa modifice sectiunea in care se vorbeste de 2007 la timpul viitor si sa actualizeze informatiile despre progresele facute spre operationalizarea HAWK.

Sau daca e prea mare deranjul, macar sa modifice data de intrare in serviciu a XXI din 2007 in 2017, pentru pastrarea moralului.

 

 Tehnomil.net

8 comentarii:

  1. Irakul probabil ca nu are mare libertate de alegere si primeste un sistem SAM destul de bun ca sa se apere de vecinii lui, insa nu ceva ca sa puna probleme avionelor SUA. Oricum, si vecinii Irakului tot pe diverse versiuni de Hawk se bazeaza.

    Mai interesat de acest sistem ar putea fi Iranul. Cu toate ca si-a modernizat toate bateriile de Hawk si a derivat din ele sistemul Mersad, cred ca iranienii au interes sa arunce o scurta privire in Hawk XXI ca sa vada daca nu gasesc ceva util si pentru bateriile lor.

  2. NASAMS e compatibil si cu RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile care are raza de actiune mai mare decat HAWK, cei drept racheta a fost ghidata de radarul care ghideaza si HAWK-ul. Stiam ca Irakul se doteaza cu Pantsyr nu stiu ce le-a venit sa cumpere rachete AA si de la americani.

  3. voi ati filmul Syriana ? GMT… acolo e explicatia 😉

  4. Da guvernu guvernu cine l-a pus? TS Army cum cine!?
    Apoiu daca e ordin Hwak cu placere .. case puitea si mai rau .. niste Tartar ba si Nike Ajax.. Nu imi ziceti ca sunt prea vechi … daca e ordin cu placere si am asa o vaga banuiala ca armata este si haos organizat deci nu e bine sa pui pariu ca asa ceva nu se mai gasste in depozit ca naiba stie!!!!!!!!! (Na de vezi … cetatea Vidin .. se preda cand se face pacea din 1877. Si sa vezi si sa nu crezi ce se captureaza : catvea (multe) mii de sageti!!!!) Tircalertii tradgeau cu Martini henry in romani!!!) Asa ca daca s-ar inecta bine depozitele miliare – inclus SUA – s-ar mira si Dracu’ (si guriel rele zice ca Al Intunecat de multe secole s-a retras in contemplare :Doamne Sfinte ce „bine” se „descurca” oamenii si fara mine!!!! )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *