NapocaNews Românii din Ucraina s-au trezit şi cer reînfiinţarea regiunii Ismail în sudul Basarabiei

 

Reprezentanţii comunităţii româneşti din regiunea Odesa se pronunţă pentru reînfiinţarea regiunii Ismail în cadrul unui stat ucrainean unitar. Astfel de declaraţii au făcut participanţii unui forum românesc, organizat în oraşul Ismail. Iniţiatorul evenimentului a fost asociaţia „Basarabia”.

BasarabiaBugeac

Românii din Sudul Basarabiei, reprezentaţi de primari de localităţi, directori de şcoală, educatori, învăţători şi profesori din şcolile în care se predă în limba română, precum şi studenţii Universităţii Umaniste de Stat din Ismail au abordat subiecte privind intensificarea cooperării în cadrul Trilateralei Ucraina – România – Republica Moldova, abolirea cultului personalității lui Lenin şi demantelarea moştenirii regimului totalitar comunist, statutul şi funcționarea limbilor regionale (în speţă – a limbii române în Sudul Basarabiei), identitatea şi unitatea etno-lingvistică moldo-română, denunțarea planurilor moscovite de creare a așa-zisei „republici Bugeac” şi a posibilităţii/necesităţii de reînființare regiunii Ismail în componenţa statului unitar Ucraina, starea şi perspectivele învățământului în limba română.

Bugeac_1920-40

În prezenţa liderilor şi a reprezentanţilor activi ai asociaţiilor româneşti din regiunea Odesa a fost abordată, de asemenea, problematica reprezentării românilor în administraţiile şi consiliile locale, raionale şi cel regional, precum şi necesitatea relansării proiectului, aflat în stadiul de stagnare, privind trecerea cu bacul peste fluviul Dunărea între localităţile Orlovka (raionul Reni) şi Isaccea (judeţul Tulcea), ca fiind unul de importanţă majoră pentru românii din Sudul Basarabiei, de acces direct pe teritoriul României, în absenţa unei treceri alternative în zonă.

Organizatorii şi participanţii la manifestare s-au bucurat de prezenţa şi participarea activă la lucrările

Regiunea Ismail a existat în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene în perioada dintre 1940-1954. Din componenţa acesteia făceau parte raioanele : Arţiz, Bolgrad, Borodino, Chilia, Liman, Nova Ivanivka, Reni, Sarata, Starokazaţki, Suvorov, Tarutin, Tatarbunar, Tuzlî.

Izmail_Oblast-530x313

Regiunea a fost desfiinţată prin decretul prezidiumului Sovietului Suprem al URSS din 15 februarie 1954, teritoriul acestea fiind trecut în componenţa regiunii Odesa.

Sursa: Mesager via NapocaNews

 

RumaniaMilitary

Se pare ca si pe directia Transnistria au inceput sa apara curente de opinie, chiar in Rusia, care sustin ca ea apartine de facto zonei pro-uniunea europeana, atat datorita faptului ca este izolata intre frontierele de Vest ale Ucrainei si cele estice ale R.Moldova cat si ca si dependenta in ceea ce priveste schimburile economice. Redam mai jos cateva citate preluate de Unimedia de pe publicatia rusa Km.ru:

„Evoluția evenimentelor îl obligă pe liderul transnistrean Evghenii Șevciuk să aleagă din două opțiuni: să se integreze în Uniunea Europeană sau în Uniunea Vamală. Asta în timp Uniunea Europeană este foarte aproape, iar cu Uniunea Vamală nu are nici măcar o frontieră comună”, scrie publicația.

„Anterior, odată cu începerea protestelor în sud-estul Ucrainei, politologii credeau că ar fi bine ca Novorusia să obțină recunoaștere într-o formă sau alta și să ajungă prin regiunea Odesa la Transnistria – atunci toate probleme cu blocada regiunii transnistrene ar putea fi soluționate. Însă lucrurile nu au mers cum trebuie, și acest scenariu va fi dat uitării.

Între timp semnarea Acordului de asociere dintre UE și Moldova va avea loc în curând – pe 27 iunie. Anterior, rmn avea o atitudine negativă față de acest proces, dar după începerea războiului gazelor între Rusia și Ucraina, poziția sa a fost rectificată”

„Poroșenko și alți producători transnistreni sunt cointeresați ca activele lor să lucreze. De aici vine disponibilitatea Ucrainei să se împartă cu gazul din depozitele sale. Asta doar cu condiția ca Republica Moldoveneasca Nistreana să nu se opună semnării de către Moldova pe 27 iunie a Acordului de asociere cu UE și să adere la zona de liber schimb a Uniunii Europene.

Tiraspolul până de curând s-a opus Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE, declarând că acest document ar putea crea probleme grave pentru uzine și fabrici locale. Însă, ajungând într-un impas, regiunea transnistreană ar putea cădea de acord să activeze în zona de liber schimb a UE, cu condiția ca aceasta nu va împiedica procesul de integrare în Uniunea vamală”

Aceste informatii sunt vehiculate probabil si cu scopul de a incerca cu degetul reactia opiniei publice, dar probabil si cu alte scopuri, cum ar fi dezinformarea cu privire la intentiile rusofonilor, liderilor separatisti dar si ale liderilor de la Kremlin.

Cert este ca aceste bucati de informatie se aseaza intr-un puzzle complex care denota pregatirea unei reasezari a echilibrului geopolitic in zona. Din pacate nu avem capacitatea de aintrezari cu claritate finalitatea, insa putem incerca sa le asezam intr-o oarecare construcite logica fara a ne contamina de „scenarita”… Ce sa-i facem, traim vremuri interesante… restul proverbului il cunoasteti.

 

Marius Zgureanu

32 de comentarii:

  1. http://www.gandul.info/international/ministrul-polonez-externe-prins-scandalul-interceptarilor-alianta-sua-e-daunatoare-intram-conflict-germania-rusia-credem-totul-e-nemaipomenit-le-supt-americanilor-12811486
    Uitati aici gandire constructiva la polonezi! :)))))) PS Doamne ajuta sa iesim si noi castigatori din tot scandalul asta, ca de pierdut suntm satui! 🙂

    • Romania a tot incercat de-a lungul timpului sa profite de perioadele tulburi pentru a-si atinge obiectivele. Si absolut toate acele incercari s-au intors impotriva noastra. Initiativa trebuie sa vina din partea celor de peste Prut. Nu avem cum sa-i ajutam fara sa cauzam mai multe probleme pe termen lung. Si nu ne putem baga nasul in ruperea granitelor altui stat, pentru ca si altii de abia asteapta un astfel de precedent din partea noastra.

  2. Exista info cum ca cei din conducerea Transnistriei sunt de acord cu semnarea Acordului?.
    Probalil ca nu are legatura dar e ‘interesant’:
    „Nicolai Pașko, un om de afaceri din Râbnița și un apropiat al lui Evgheni Șevciuk, actualul lider de la Tiraspol, a fost asasinat, duminică, scrie presa din stânga Nistrului.”
    http://www.timpul.md/articol/(incotro)-un-om-de-afaceri-apropiat-de-evciuk-a-fost-asasinat-la-rabnia-in-timp-ce-pescuia-60558.html

  3. O stire de exceptie!
    Romanii din Bugeac merita tot respectul nostru.

    • Merita, dar articolul se refera la cei din Basarabia, istoric vorbind se numeste asa pentru ca zona din actuala Ucraina locuita de romani a fost data Basarabilor. Bugeacul este zona pe care o ocupa Rep. Moldova.

  4. Fain . Pe mine ma incearca indoiala mai degraba din partea europeana in demersul asta . Reinceperea agitatiilor impotriva romanilor in special [de bulgari nu prea am auzit …azi or dat-o iara cu hotii de bancomate ] in zonele ”civilizatiei occidentale ” cu insistenta sporita , anunta ”mobilizarea extremei drepte ” …deci or primit material si azimut de la ” fratii din extrema stanga ” peste gard de Piata Rosie .

  5. (@ Din Sibiu -spam)
    De unde veniti mai? Bugeacul trebuie recuperat – pai ce e set de chei piedut sub masa? Te-ai intrebat daca cei de acolo sunt de accord? Vezi sa nu recupereze bulgarii dobrogea, ungurii ardealul samd. Facem troc cu Ucraina – dam Transnistria? pai ce e a noastra sa o dam? poate ei nu vor transnistria si vor sibiul – il dam?
    Ce usor e sa imparti ce nu-ti apartine. Aceeasi gandire stalinisto-fascista ca in `39. Uimitori cati oameni cu mentalitate stalinista (sau in cazul tau particular germanico-sibiano-fascista) avem.

  6. @Ilie – bai nea Iliuta nu vorbii prostii…. pt ca daca nu stiai, in acordul de vecinatate semnat cu Ucraina la 2 iunie 1997, la Neptun, este stipulat faptul ca in caz ca Ucraina pierde controlul acestei regiuni, Romaniei ii revine dreptul de a pune sub controlul sau, aceasta regiune!! Deci nu mai vb prostii! Bugeacul trebuie sa revina Romaniei!

    P.S. Si apropo ….”e-ai intrebat daca cei de acolo sunt de acord? ” Pai bai nea Pandele…. si in Donetsk si Luhansk procentajul care nu au vrut (NU AU FOST DE ACORD) sa fie inclusi in noul „Stat” – Novorusiia a fost undeva la 70-75% din populatia regiuniii Donbass.. si tu crezi ca a contat asta pt separatisti !!?!!! DELOC !!!Esti prost bre ….nu mai scrie prostii aiurea….In ziua de azi prea putin conteaza pararea populatiei locale din zona de conflict! Sau te duci tu in timpul conflictului sa faci referendum cine, cum? Unde? cu cine? cat? !!!!

  7. da asta chuar ca este o super idee care trb sa devina realitate ca Bugeacul sa devina un oblast(regiune) dinstincta, separata de Odessa oblast, in cadrul Ukrainei, pt moment. Bugeac ar fi mai potrivita denumire, si cea reala istorica a sudului Basarabiei. dar treb sa fie de accord si celelete nationalitati de pe teritoriul Bugeacului, ukrainienii, care sunt majoritari, gagauzii, bulgarii, rusii, pt. separarea administrativa de Odessa oblast, iar autoritatile ucrainiene sa fie de accord cu creerea unui nou oblast in ukraina.

  8. ce nasol e atunci cand esti jos ,mai vine un prichindel si-ti mai da si el un picior in gura.cam asa ne respectam noi vecinii

    • pretine, respectul tre sa fie reciproc, ca sa fie treaba oabla… adica e mai fain daca dupa ce tot iei picioare in gura „toata” viata, tu, pitic fiind sa nu tragi nici un invatamant si sa zici in continuare saru’mana?

  9. idei nastrusnice

  10. Mandrean Paul

    Eu m-as bucura ca,pentru inceput,sa apara si cateva scoli cu predare in limba romana in aceasta regiune.

  11. O ideea proasta in loc sa sutinem Ucraina pt. a castiga un aliat iar mai tarziu in baza acestei alinte am fi putut eventual obtine asa ceva, am ales sa fim perceputi de opinia publica ca si separatistii rusi. In contextul actual este greu pt. populatie sa perceapa altfel.

    Normal ca nu se va putea obtine acum cand sunt lupte in est iar asta va duce la cresterea neincrederii in minoritatea roamanesca si in Romania. Nu facem decat sa ne cosolidam perceptia de dusman.

    Asa reuseste Romania (minoritatea romana) sa ajute Transnistria si Rusia.

    • Hannibal, e vorba de dreptul minoritatilor in administratie si de o apropiata modificare a constitutiei Ucrainei, promisa de liderii actuali in incercarea de a calma spiritele..
      Ca sa poti participa la modificarea constitutiei trebuie sa-ti sustii punctele de vedere. Regiunea Ismail este o optiune naturala a comunitatii romanesti, ea existand anterior chiar si in cadrul Uniunii Sovietice.

      Romania, la modul oficial, sustine Ucraina si integritatea sa teritoriala. Asa ca despre ce vorbesti?

      • Despre momentul in care se face – a inceput cumva procedura de revizuire a Constitutiei? – si de perceptia in randul populatiei si a opiniei publice determinta tocmai de acest moment prost ales. Cand ai lupte cu unui care vor infintarea unor repubici sau federalizare si vi si tu cerand infintarea unei regiuni cum crezi ca o sa te perceapa populatia (mai ales cand pana la fuga lui Iauokovici, datorita influentei rusilor, am fost prezentati in media ca fiind dusmanii Ucrainei. Va fi destul de usor de manipulat situatia de rusi (si nu numai) au fundatia deja facuta).

    • ce aliati putem noi avea in jurul nostru? din anumite puncte de vedere suntem cam ca si Israel! nema aliati in jur! dupa 2000 de ani de suturi in c… ar trebui sa invatam ceva , totusi…

      • Corect ,sarbii sunt un pic prorusi (un pic mai mult ) ,ungurii joaca pervers ( ca deobicei) iar bulgarii ca si sarbii au o tendinta prorusa

  12. Mutarea asta se vrea facuta in ideea in care Moscova ia in calcul sa acapareze gurile dunarii via Odesa. Daca ele sunt separate de regiunea istrica Transnistria de sun administratia anotonesciana(actuala parte de est a regiunii Odesa), nu vor avea ipotetica justificare dpdv juridic sa doreasca si alipirea Bugeacului, odata ce acesta nu va mai apartine de regiunea Odesa…..cel putin teoretic. Treaba e simpla…..la o adica, cu rusii in mars spre orasul Odesa, populatia Bugeacului, toata daca este cazul, poate sa ceara protectie din partea armatei romane&NATO pana la stabilizarea lucrurilor. E greu si nejustificat ca noi sa mai ajungem vreodata pe Bug in apararea populatiei de acolo…..nu vad rostul. Miscarea este cat se poate de logica….decat sa cada Bugeacul pe mainile rusilor, din nou, mai bine sa avem posibilitatea sa spunem un clar si raspicat NIET, iar el sa fie cat se poate de sustificat! 🙂 Chiar daca aceasta solutie nu ne va aduce avantaje mari pe termen scurt, pe termen lung insa, ea reprezinta mana cereasca!

    • Comentez:”populatia Bugeacului, toata daca este cazul, poate sa ceara protectie din partea armatei romane&NATO pana la stabilizarea lucrurilor.”
      Raspuns.
      Din pacate populatia romanesca a fost exterminata si deportata din zona.
      La fel s-a intamplat cu populatia din Bucovina de nord unde au fost adusi chiar rusi adevarati din Rusia, iar romanii si localnicii hutzani deportati in Urali.
      Prin acesta metoda s-a schimbat componenta etnica ca in caz de arbritaj international populatia sa fie de partea agresorului rus.
      De aceea cred ca ar trebui niste legi ale dreptului istoric care sa spuna ca populatia colonizata sa nu fie luata in calcul, si in cazul de fatza populatia rusa este clar venita de la mii de kilometri.
      Numai ca legea o face cel mai puternic prin fortza.

  13. ‘sustine Ukraina si integritatea sa teritoriala’ adica un MONSTRU BOLSEVIC,, Romania primeeste mutarile in plic (se stie de unde) ia vezi harta ‘ukrainei’
    http://www.geographictravels.com/2014/02/ukraine-artifact-like-artifact-country.html
    de aia banezi pe unionisti ca @DinSibiu? ukraina este o Yugoslavie la cub, mai devreme sau mai tarziu teritoriile Romanesti vor revenii la Romania Mare iar tradatorii de acum mascati in ‘patioti’ (adepti ai ‘Ukrainei mari’) vor plati. daca nu in lumea asta in aia de dincolo.

  14. Exista o legislatie internationala si niste tratate intre state care trebuie respectate.
    Tocmai asta nu face Rusia, nu mai respecta nimic decat legea care este mai puternic aia e legea.Pe moment trebuie respectata integritatea Ucrainei .
    Dar aceasta nu inpiedica sa afirmam adevarul ca sudul Basarabiei este al romanilor chiar daca romanii au fugit sau au fost omorati in acea zona datorita navalirii tatarilor , turcilor si apoi a rusilor.Poate ar trebui initiate si niste tratative secrete cu Ucraina ,un fel de pact care in caz ca Ucraina va fi ocupata si destramata ca stat romani sa o ajute sa mai existe contra retrocedarii teritoriilor romanesti.

    • @Dacul-dd

      „Exista o legislatie internationala si niste tratate intre state care trebuie respectate.
      Tocmai asta nu face Rusia, nu mai respecta nimic decat legea care este mai puternic aia e legea.”

      Ai cumva impresia ca numai Rusia se ghideaza dupa legea puterii si indoaie legea internationala dupa cum ii dicteaza interesele (atunci cand poate)? La fel face si SUA, si China si orice alta putere de rangul asta. Confuzia e creata de faptul ca SUA are un ascendent important de putere fata de ceilalti si da impresia ca ea e legea, adica ea decide cine a incalcat-o si cine nu, cine e pedepsit si cine nu, cand se pune cand nu se pune etc.

      • Bine @Vectore…
        Dar totusi poti spune cand a respectat Rusia un tratat /intelegeri / contracte / angajamente in legatura cu statele romanesti? Cand spun state romanesti ma refer la tara ta natala Romania si R Moldova… Ma refer la ultima suta de ani
        La fel de bine poti da cateva exemple cand USA nu a respectat tratate /intelegeri / contracte / angajamente referitor la cele doua state romanesti… Sa vedem si noi de unde provine acest antiamericanism al tau…
        Cauta sa nu fii la fel de „alunecos” ca altadata…

        • muma rusie a luat cu japca teritorii.
          desigur ca watcher ne poate da exemple si cand USA a luat cu japca teritorii de la vecini

    • „un fel de pact care in caz ca Ucraina va fi ocupata si destramata ca stat romani sa o ajute sa mai existe contra retrocedarii teritoriilor romanesti.”

      Bre matale visezi frumos… Ucraina nu ne-a dat banii pe investitiile facute la Krivoirog, inca mai platim 2 mil pe an pentru convervare si matale vrei angajamente din astea pe baza de incredere :))

  15. Aici aveti si detalii de la forumul romanilor din Bugeac, unde probabil s-a discutat si cererea din articol:
    http://cubreacov.wordpress.com/2014/06/16/forumul-comunitatii-romanesti-din-sudul-basarabiei/

    „Duminică, 15 Iunie 2014, la Ismail a avut loc FORUMUL COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN SUDUL BASARABIEI, organizat la iniţiativa Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa. Evenimentul s-a desfăşurat în localul Portului Fluvial din Ismail, amplasat pe malul stâng al braţului dunărean Chilia.

    Lucrările Forumului Comunităţii Româneşti din Sudul Basarabiei au început cu un minut de reculegere în memoria eroilor căzuţi în lupta pentru independenţa şi suveranitatea statului ucrainean, moment reluat la orele 12:00, în solidaritate cu întregul popor al Ucrainei.”

  16. Bugeacul a fost nsi va fii pamant romanesc!

  17. O fi Antena3, dar eu zic sa urmariti documentarul:

    http://inpremiera.antena3.ro/reportaje/au-fost-odata-romani-277.html

    in Reni au inchis scolile in lb. romana, sunt doar in rusa…

    Institutul de Cercetări Strategice din Federația Rusă a înființat și va finanța o organizație paramilitară pentru tineret în Transnistria. Aceasta va avea menirea să pregătească adolescenții înainte ca ei să facă serviciul militar. Organizația va purta denumirea sovietică „Zvezda” și a fost prezentată la o tabără „patriotică” din stânga Nistrului.
    http://ziarulnational.md/rusia-a-infiintat-o-organizatie-militara-in-transnistria/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *