Nicolae Ciucă, numit în funcţia de şef al Statului Major de la 1 ianuarie 2015

de Valentina Postelnicu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de numire a general-locotenentului – cu trei stele Ciucă Nicolae-Ionel, în funcţia de şef al Statului Major, începând cu data de 1 ianuarie 2015, acesta deţinând în prezent funcţia de locţiitor al şefului Statului Major General.

Nicolae Ciucă / FOTO: MediafaxFoto

Nicolae Ciucă / FOTO: MediafaxFoto

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României, Werner Iohannis, a semnat luni, Decretul privind numirea general-locotenentului – cu trei stele Ciucă Nicolae-Ionel în funcţia de şef al Statului Major, începând cu data de 1 ianuarie 2015.

Nicolae Ionel Ciucă este locţiitorul şefului Statului Major General.

În prezent, la şefia Statului Major general se află generalul Ştefan Dănilă. Acesta a fost numit în funcţie la 1 ianuuarie 2011.

Statul Major General asigură, conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006 (art. 12), conducerea, organizarea, planificarea şi operaţionalizarea forţelor, ridicarea graduală a capacităţii de luptă şi mobilizarea armatei, conducerea operaţiilor întrunite, antrenarea comandamentelor şi trupelor, pregătirea de bază şi de specialitate a personalului militar în activitate şi în rezervă, managementul carierei individuale a personalului militar, planificarea armamentelor, standardizarea în domeniul militar, implementarea sistemului de comandă, control, comunicaţii, computere, informaţii, informatică, supraveghere, recunoaştere, logistică şi infrastructură, desfăşurarea relaţiilor militare internaţionale, asistenţa religioasă în Ministerul Apărării Naţionale şi încheierea înţelegerilor tehnice cu armatele altor state, promovarea valorilor specifice culturii militare şi educaţiei civice.

Conform aceleiaşi legi, şeful Statului Major General este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată.

El este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

În funcţia de şef al Statului Major General poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei.

La nivelul Statului Major General se constituie, conform legii, Comitetul Şefilor Statelor Majore (CSSM), care este o structură deliberativă având rol consultativ. CSSM se întruneşte pentru a lua în discuţie probleme importante privind activitatea armatei, de regulă în şedinţe trimestriale sau ori de câte ori este cazul.

Şeful Statului Major General este şi preşedinte al CSSM.

La nivelul NATO şi al Uniunii Europene, şeful SMG este membru al Comitetului Militar al NATO (NATO-MC), respectiv, al Comitetului Militar al UE (EUMC).

MEDIAFAX

56 de comentarii:

  1. Eu din cate stiu tipul asta e foarte capabil. a fost inclusiv in Afghanistan acum 10 ani. problema este ca daca nu are cu e…poate fi si Chuck Noris ca nu are cum sa aper tara. De ex. o sa zica…ordon catre G=eal X sa aduca plaiesii mai spre sud sa incolteasca inamicu si sa=l hartuiasca ca s impinga in zona mlastinoas z din Moldova. Glumesc. sau nu? Sunt rugati copii de la Palatul Copiilor sa ataseze rachete pe avioanele facute la clubul de aeromodelism iar cei de la navomodelism s aduca barcutele de la lacul herastrau si sa atace inamicul aflat in zona mangaliei. Nu de alata dar marinarii de pe Delfinul sunt beti muci de suparare ca submarinul nu mai porneste la cheie. Of Doamne in ce tara traim.

  2. Acuma pe bune. Eu daca le fac un inventar calumea la astia din armata ii las varza. Nici manusi nu au de parada. Din informatiile mele la Parada de 1 Decembrie au trimis de la o unitate din ardeal manusi de parda cu un Aro la Bucuresti ….tare nu? Apoi..am vazut in Siria ca armata ISIS are un echipament dupa acre ai nostri au saliva…inclusiv manusi tactice au aia de la ISIS. Noi? vai de steaua noastra. Nu e posibil asa ceva. Noi vorbim de dotari cu un minim necesar si astia nu au izmene. Pe bune. Pai daca te ataca rusii pe o vreme cum e ezi…jumate din soldati sunt cu boasele inghetate.

    • Izmene spun civilii. Militarii spun „AZP-uri tactice” :).

      Aceasta numire cred ca ii bucura pe toti militarii, este un pas important spre reintroducerea meritocratiei in armata.

      • Am avut noi in armata, la nivelul ofiterilor si generalilor, cu mici exceptii, exclusiv avansari si promovari pe criterii de meritocratie?Pana si generalul Antonescu, devenit ulterior maresal, a ocupat anumite pozitii si grade in armata, pe ochi frumosi, talentul sau militar nevand vreo importanta in acest sens.

    • sa ne uitam si la aramata georgiana ce echipamente are in dotare… suntem de rasu lumii

  3. ca sa nu mai zic. …am primit din Statele unite o trusa de urgenta usoara cam de 300gr ptr. infanterie. pai daca le=o duc la MAPN paralizeaza cand vad ce contine. Si cum e aranjata pe 3 categorii. Medical, supravietuire, clima. Asa da….

  4. La bocanci….noi avem de aia de piele. Occidentalii au facuti de o companie pe nume Barnett. Si compania asta s=a gandit inclusiv ca talpa sa fie ortopedica si sa sustina podul de la laba piciorului. Plus ca e impermeabil, are talpa Vibram etc, etc, etc. Fiecare amanunt conteaza…doar la noi nu conteaza nici viata soldatului.

    • Undeva prin 2005 am citit prima culegere de lecții învățate în urma participării la misiunea din Afganistan. Un exemplu: vesta antiglonț este foarte proastă. Până în 2012 (în 7 ani, da? WW2 a durat doar 5 și un pic) armata a reușit, cu chiu cu vai, să producă niște veste cu plăci anti-glonț puțin curbate. A, și a mai reușit să ia de la americanii care își reduceau forțele câteva veste de pomană…

    • La noi conteaza ca achizitiile publice, inclusiv cele militare, sa fie facute de la firmele clientelare partidului de guvernamant, la suprapret, ca sa fie cat mai consistent comisionul pentru smecherii implicati in aceste achizitii.

  5. care soldati nene?
    ca in caz de ceva, astia se vor baza pe cei trecuti de 40 de ani
    pina se instruieste tineretul…
    si sa stiti, ca pe mine ma cam dor picioarele
    si nu mai pot, sa stau ca pe vremuri activ non stop 48 de ore
    abia reusesc 30.
    si dupa aia cad.
    unde e PTAP – unde e PTAP – ul de alta data
    eram la iarba verde, mai trageam cu ZB – ul, mai o miuta la final.
    ne incordam in fata fetelor, ca cum o sa ne sacrificam noi, sa le aparam in caz de razboi..
    un stiu, dar pe tinerii de azi parca i-a prostit tehnologia
    la ei totul se rezolva apasind pe butoane.
    asteapta pe DEUS EX MACHINA

    • PTAP-ul a fost minunat.Daca ar fi dupa mine, l-as reintroduce, insa actualizat, dupa programe moderne realizate de militari profesionisti ,incepand cu clasa a 5-a si terminand cu scolile profesionale, licee sau colegii.PTAP-ul ar constitui o foarte buna pepiniera pentru fortele noastre armate.Practic la terminarea liceului sau scolii profesionale, absolventul sa aiba cunostintele teoretice si practice ale unui infanterist din SUA.
      Decat sa faca elevul tot felul de materii inutile, mai bine sa faca PTAP.

  6. Am avut proba practica la instrustie militara la care trebuia ca lopatica de infanterie sa ti-o pui in pantaloni cu coada si lopata sa protejeze inima….la sfarsitul probei lopatica era pe undeva la spate si apropo proba consta in lichidarea cuib de mitraliera cu grenade.

  7. Hello George,

    Ma bucur ca ai publicat acest articol. Ai putea sa publici si comentariile mele sau am forbiden pe blogul tau.

    tot eu

  8. Ce mai faceti baieti? Sunteti prezenti? Gsg9?

  9. Eu as propune o serie de articole care au ca tema dotarile de baza a fiecarui soldat dintr-o armata moderna si o comparatie cu soldatii romanii , doar atunci vom intelege adevaratele lipsuri ale armatei romane, dear fi lipsa tehnicii grele de lupta problema cea mai mare !!!
    Cineva care e informat ar putea scrie cate ceva , eu sunt foarte interesat de acceste chestii dar nu prea am gasit multe informatii pe internet in afara de cateva imagini si din ce am vazut cei mai avansati in echipament individual la nivel de infanterie sunt americanii urmatii de suedezii,germanii, norvegienii, canadezii plus restul tarilor occidentale .

  10. Bun, si ce stiti despre baiatul asta ? Ce a condus pina acum? Ce rezultate a a avut ?

    Mie numele nu imi spune nimic…

    • Gen. Ciucă a condus primul batalion care a ajuns în Afganistan, Brigada 282 Mecanizată (cea mai importantă brigadă din țară), Divizia 2 Infanterie, Statul Major al Forțelor Terestre. Faptul că dumneavoastră nu vă spune nimic numele său nu cred că este problema sa, ci a dvs.

      • Ai uitat sa mentionezi ca condus si Batalionul 26 Neagoe Basarab in 2004 in Irak, unde a condus efectiv actiuni in teren, vezi ambuscadele din Nassiriya.

        • Ambuscadele din Nassiriya zici? Hmmm … daca si alea au fost ambuscade ce sa mai zici de cele din estul Ukrainei? Cum auzeau ciuhabii grai romanescu cum raspundeau cu accent de Ferentari sau in grai neaos de Buzesti. Numai pieptul umflat de romanas egocentric poate sa scoata un titlu de genu ” Batalia de la Nassiriya”. Ce s-a intamplat acolo a fost o harjoana o experienta utila dar nicidecum o batalie care sa fie varata in manualele de istorie sau de tactica militara …. Cred insa ca gen Ciuca si-a condus cu professionalism oamenii si faptul ca nici unul dintre subordonati nu si-a pierdut viata este un lucru de laudat. Insa de aici si pana la propozitii sau fraze pompoase pe ” episodul Nassiriya”ar trebui sa fie cale lunga …..

          • Eu am aflat de episodul Nassiriya zilele astea, când am căutat mai multe despre Gen. Ciucă. Deși sunt ăla care caută să citească despre armată câte ceva. În schimb, știam de o ”luptă” a polonezilor la o primărie. Mă rog, ei si câțiva bulgari erau într-o primărie și insurgenții veneau valuri. Doar că polonezii au știut să se ”vândă”, la ei n-o fi secretomania așa mare ca la noi. Mai mult, au scos și un film sau urmează să îl scoată. Să vedem dacă îi bagă și pe bulgari în film 😀
            Despre film: http://www.diclehaber.com/en/news/content/view/413282?page=2&from=4132442070

            Despre ”bătălie”
            https://www.youtube.com/watch?v=Yg-eCnh-Jn8

          • Am folosit eu undeva termenul „batalie”? Mai mult, l-am evitat intentionat.

            Sunteti unii, care ori nu sunteti in stare sa cititi un text asa cum este scris (in cazul de fata fiind unul extrem de scurt), ori il reinterpretati cum vreti, ca trebuie sa comentati si voi ceva.

            Si la Nassiriya au fost ambuscade. Exact cum am spus.

        • Concret, in ce situatii de lupta au fost implicate trupele noastre si cu ce rezultat?Nu vreau sa minimalizez rolul trupelor romane in Irak insa prezenta pentri o zi intro zona de conflict dominata militar de trupele SUA nu mi se pare mare lucru.
          Ma rog, daca trupele romanesti s-ar fi implicat activ in campania terestra de invadare a Irakului din anul 2003, si ar fi ocupat prin lupta regiuni foarte bine aparate sau daca batalionul romanesc ar fi luptat singur , macar o saptamana impotriva unui regiment, brigada sau divizii de elita irakiana, era altceva.
          In decembrie 1989 am fost in armata, in zona mea s-a tras, insa nu consider ca am facut ceva grozav.

          • gogu de la pascani

            @sorin: armata romana in 1989 e „a class of its own”. In doar cateva zile a reusit sa comita aproximativ toate tampeniile pe care poate sa le comita o armata: sa asculte ordine date la televizor, sa se angajeze in sute de incidente „friendly fire” anonime sau pt. care s-au scris tone de ziare, in care a pierdut zeci sau sute de cadre militare, a omorat sute de civili din propria populatie, a pierdut cateva blindate inclusiv un tanc, cateva elicoptere, a consumat inutil zeci de rachete A-A, iar spre sfarsit se pare ca au reusit sa doboare si un avion civil (YR-BMJ pt. care tocmai s-a reluat expertiza zilele astea). Za trick este ca in tot acest timp n-au avut propriu-zis nici un inamic fizic in teren. Tehnic vorbind e un record greu de egalat probabil pt. zeci sau sute de ani de acum incolo. In genul bancului „alergi singur si iesi pe locul II”. Chiar si actuala armata irakiana cu toata fuga ei din fatza ISIS-ului pare profi pe langa ce-au facut „ai nostri” in 1989.
            Asa ca o comparatie cu armata romana actuala e net defavorabila celei din ’89.

      • Nu urmaresc tot ce fac soldatii romani pe toate teatrele de razboi si pur si simplu nu stiam. Nu vad o mare problema in chestia asta. Acum macar am mai aflat si eu cateva chestii.

        In alta ordine de idei baiatul asta pare sa aiba stofa de militar. Daca are si coloana vertebrala si o sa ia atitudine fata de toate problemele din armata atunci zic ca o sa vina vremuri mai bune pentru noi.

    • Ce tot ai dati cu experienta in Irak, ca problema noastra nu e lupta cu aurolacii islamici ci lupta cu aurolacii mioritici.

      Aici trebuie Seful SMG sa dovedeasca ceva calitati de militar, ceva curaj, ceva onoare, ceva insistenta, ceva capacitate de persuasiune.

      Trebuie sa lupte pt refacerea capacitatii de lupta a Armatei, trebuie sa lupte pt a obtine fonduri pt inzestrare, pt imbunatarirea calitatii umane in Armata, pt pregatirea corespunzatoare a militarilor.

      Nu sa conduca trupe prin Irak si ASTAN, mie personal in momentul asta mi se roope de Irak si ASTAN.

      Armatei nu cred ca-i trebuie alt general supus si tacut, un YES-Man pe care sa-l calce politicul in picioare.

      Nu spun sa inceapa cu loviturile militare, dar poate se mai trezesc si Adormitii intru Domnul din ‘Sistem’ si poate incearca sa faca ceva concret pt ei inainte sa dispara precum dinozaurii…

      O fi fost briliant prin Irak dar mie mi se pare ca problemele noastre sunt altele.
      Nu-l critic, ai doresc success, mie asteptarile de la domnia sa mi se pare ca sunt altele.

      Trebuie sa faca ceva concret pt Armata inainte sa o desfiinteze astia cu totul, si mult timp nu mai e…

      • @gsg

        Fratele meu, pe cuvant ca uneori nu te inteleg deloc. Poate recomanzi si tu un teatru de operatiuni, unde generalul asta ar fi putut sa se specializeze in lupta impotriva sobolanului politic romanesc!

        Se presupune ca seful SMG-ului trebuie sa fie un general cat mai competent si experimentat din punct de vedere militar. Si se pare ca generalul asta e cel mai competent din cati avem noi acum. De lupta politica nu se zice nimic pe nicaieri.

        „Trebuie sa lupte pt refacerea capacitatii de lupta a Armatei, trebuie sa lupte pt a obtine fonduri pt inzestrare…….Nu spun sa inceapa cu loviturile militare, dar poate se mai trezesc si Adormitii intru Domnul din ‘Sistem’ ”

        Din punctul asta de vedere, mai mult decat sa-si dea demisia, in semn de protest ca nu se aloca fonduri, nu poate face. Si eventual o declaratie publica. Demisia aia ar fi un pas inainte in ceea ce priveste atitudinea, dar strict militar nu prea vad un castig de aici.

        Asta imi aminteste de Mircea Chelaru prin 2000, cand sustinea (printre altele) la vremea respectiva ca Romania trebuie sa-si formeze niste unitati care sa faca fata unor „amenintari asimetrice si atipice”, ocazie cu care a subliniat voalat si amenintarile la care facea referire….”nu ma impingeti unde nu vreau sa ajung”. Ce a urmat, se stie.

        Asa ca ce sa zic? La anu pe vremea asta asteptam demisia lui Ciuca. Eventual dupa o serie de milogeli la prim ministru, sa-i dea bani pentru armata. Asta in contextul in care, in iunie 2016 sunt alegeri si primarii PSD trebuie sa cheltuie niste bani, daca nu vor sa piarda si alegerile alea. Si mai sunt alegeri si in toamna.

        Poate ca trebuia sa refuze postul, sa nu ne mai complicam.

  11. Sa speram la mai bine , ca de asteptat la rau am tot facut in ultimii 25 de ani .
    Primul lucru care tre facut urgent , este aducerea in functii decizionale a oamenilor capabili pe merit cu experienta activa , nu marionete pe considerente pupincuriste sau politice si clar trebuiesc roiti infiltratii [probabil cel mai greu lucru de facut la ora actuala , daca inca se pastreaza ”directivele consemnului din 89 ”] . Macar sa se mai curate obrazul armatei de ghenerali facuti la dupa o seara la ”ciresica ” si ”prosperi oameni de afaceri ” cu linie directa la telefonu rosu .
    Apoi abia ne putem gandi si la partea technica

  12. Omul asta a condus Forte in 2 teatre de razboi,e militar de cariera,pare ca urcat in ierarhie comform procedurilor,e instruit NATO si are…3 stele.Noroc ca are Gabi Oprea 4,eu zic sa-l facem maresal.

    • Nu uita ca trupele romanesti au executat doar misiuni de politie militara in teatrele de operatiuni dominate militar clar de trupele SUA.Nu mi se pare ceva senzational ce au facut militarii nostrii in Irak.Ceva in genul ala, dar la ei acasa, au facut unii in decembrie 1989 in zonele fierbinti ale Bucurestiului cand se tragea la greu, insa este foarte adevarat, nu erau expusi IED-urilor.
      Daca trupele romanesti ar fi nimicit prin lupta directa mari unitati irakiene si ar fi ocupat in urma acestor lupte, ceva localitati mai rasarite, era altceva.Militarii americani implicati ani de zile in campanii de lupta, inclusiv in lupte deschise, nu au avut o asemenea ascensiune la grade si functii ca unii militari romani care au efectuat doar misuni de politie militara.La noi ai finalizat o misiune de 6 luni, vii acasa, pila ta te propune la promovare si obtii urmatorul grad profesional, respectiv functie de conducere.Da bine la CV campania ta din Irak sau Afganistan.
      O misiune reala de razboi cand lupti deschis lungi perioade de timp impotriva trupelor regulate sau insurgentilor, este una, si alta este sa participi la misiuni de politie militara.

      • Ungurii nu ieseau noaptea sa patruleze,asa ca,se putea si mai rau…

      • sorine, cu tot respectul, ce e in irak si afganistan nu e picnic…e nivel de risc mediu, cu schimburi de focuri si toate cele, doar la o cautare pe google gasesti filmulete in care soldatii romani le dau in cap aurolacilor de pe acolo…chiar generalul ciuca a condus o operatiune in care i-au prins trupele in ambuscada, si daca asta nu e lupta reala nu stiu ce e…sa nu mai zic ca au scapat toti cu viata…

        dar asa e pe la noi, cand apar oameni buni spunem ca nu au facut nimic deosebit…si cand sunt oameni prosti injuram ca de ce nu vin altii mai buni…asta e

        • Normal ca exista un anume risc insa acest risc nu este la fel de mare ca si cel avut de americani sau britanici, in luptele deschise purtate de acestia cu fortele armate irakiane, in cadrul ofensivelor lansate in anul 2003, sau in Afganistan, in actiunile ofensive sau defensive purtate de subunitati americane sau britanice, unele aflate in locuri izolate, in varf de munte unde singura cale de aprovizionare era elicopterul.

  13. @kermit

    Ia un batalion românesc, instruieşte-l, echipează-l şi înarmează-l la nivelul armatei americane si vei vedea că nu ar fi cu nimic mai prejos.

    @ sorin

    Nu e vina alor noştri că le-a fost Dedicat rolul de arnăuţi pe teatre de operaţii. Bine că niste orbeţi bagă Abramsuri in curul laşilor din aşa-zisa armată irakiană şi ai noştri au penibili-Piranha…

    • Sunt in accord cu tine ! Nu calitatea umana si profesionalismul acestor trupe il puneam la indoiala … chiar am mentionat ca gen Ciuca are meritul de a se fi intors la baza cu toti subordonatii intregi … cat despre dotare … daca ne lasam la mila unuia sau altuia nu v-om ajunge niciodata sa avem o armata pe care sa ne putem baza.

    • Orbetii aia au bani, gratie resurselor de petrol, si de spaga si de achizitii militare decente.
      Subscriu ideii tale ca un militar roman instruit si dotat la nivelul celui american nu este mai prejos fata de GI-ul american.

  14. Fata de gradina zoologica pe care o vad la TV cand apar generalii romani, baiatul asta pare ca stie ce vorbeste. Sa fim optimisti… poate 2015 e mai bun ca 2014

  15. S-a schimbat schimbarea, like din nou 🙂 , ruleaza astia generalii la sefia SMG ca pe sosete, ca tot au destui…continuitate pe paine…

    Per total probabil ca nu se va schimba mare lucru, iar ce visati voi inzestrari marete…cand s-or aloca miliardele necesare, deci mai va…

    Sunt curios ce se va intampla cu maretele Foste Forte Aeriene, ramane tot a dooa escadrila de MLU pe care si-o dorea Danila sau acuma cu Schumacher si Ciucă in cockpit merem pe escadrile de F22 + AWACS. Sau trecem pe PAKFA platite cu carne si cu oualele lu’ Nastase 🙂

    • @gsg nu merge pakfa ca nu e testat in lupta…si cum avem presedinte neamt, trebuie sa luam avioane nemtesti testate in lupta…deci si prin urmare poate ne alegem cu niste Stuka sau Me-109…ar fi ceva 🙂

  16. Imi amintesc de comandantii legiunilor romane, cei ai ienicerilor, de Gengis Han si mongolii lui, de cei ai Infanteriei Marine americane, de Legiunea Straina si de marea incredere a celor care au luptat in acei comandanti ai lor. Una dintre componentele victoriilor acestor militari. Poate ca aceasta sa fi fost una dintre conditiile alegerii domnul general locotenent Ciuca. Poate. . .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *