Noul sistem sol-aer rusesc Verba (9K333) – MANPADS

New_Russian_Verba_MANPADS_will_replace_Igla_S_640_001

O sursa din cadrul ministerului rus al apararii a declarat ca noul MANPADS rusesc a intrat deja in dotarea unei brigazi motorizate din Extremul Orient ca si in dotarea unei divizii aeroprtate, iar pe termen mediu “Verba” va inlocui IglaS in intreaga armata rusa.

Aceeasi sursa a sustinut ca in viitorul apropiat este foarte posibil ca sistemul Verba sa fie integrat si pe sasiuri cu roti sau senile. Noul MANPADS este eficient si impotriva dronelor sau chiar al rachetelor de croaziera, principala deosebire intre Verba si IglaS fiind capul de cautare dotat cu un senzor de caldura care poate detecta si mentine tinta chiar intr-un mediu plin de contramasuri.

In acelasi timp Verba are un sistem de control al focului complet automatizat, achizitia tintei executandu-se si ea tot in regim independent de tragator, comandandul unui regiment antiaerian, col. Andrei Musiyenko a spus „Until now, the control over air defense battle in Airborne Forces divisions was not automated and the time elapsed following the major commander finding the target and ordering an AA sniper to launch the missile took from 3 to 5 minutes,”adaugand ca fata de IglaS, Verba poate angaja tinta intr-un timp de pana la 10 ori mai scurt si datorita gradului foarte ridicat de automatizare, iar sansele ca racheta sa atinga tinta sunt mult mai mari, obtinandu-se astfel o rata de succes net superioara sistemelor mai vechi si o scadere semnificativa a consumului de munitie (rachete per tinta doborata).

GOS – noul senzor de cautare de pe Verba poate distinge imaginea tintei “capturate” de cea a capcanelor termice, care sunt folosite astazi de cam toate tipurile de aeronave, de la elicoptere la avioane de transport, fiind un senzor multispectru.

Verba poate “vedea” tinta in trei spectre de lumina si poate pastra tinta in colimator chiar daca aceasta are sisteme de aparare pe baza de laser, care laser ar trebui sa poata “orbi” racheta urmaritoare. La fel ca si alti senzorii de caldura moderni, si cel de pe Verba poate fixa tinta si daca aceasta emite un flux foarte redus de radiatie termica, precum dronele sau rachetele de croaziera si nici macar elicopterele  dotate cu sisteme speciale de racire a gazelor de la motoare nu se pot ascunde, asa cel putin sustin proiectantii sai –  Instrument Design Bureau.

Rusii au deja in dezvoltare o varianta mai “grea” a acestui sistem (probabil pentru folosirea pe diverse sasiuri), care sa beneficieze de un motor mai puternic si un focos mai mare, de 1,5kg si o raza extinsa. Astazi Verba poate lovi tinte cu o viteza maxima de pana in 500m/s, pe o raza cuprinsa intre 500 metri pana la 6500m si o altitudine de 4,5km.

 

GeorgeGMT

 

 

 

35 de comentarii:

  1. Superba arma! Pacat ca nu avem si noi ceva apropiat ca valoare, ca performante.

    Daca as fi in locul rusilor as livra cateva astfel de sisteme si prin Transnistria, ca tot se apropie 2018 si rusii au impresia ca se pregateste ceva din partea Romaniei 🙂

    • Umbla zvonul, lansat de ucraineni, ca Verba si-a facut deja debutul in lupta in estul Ucrainei, fiind responsabil de doborare a cel putin doua avioane.

      • Foarte posibil insa calul de povara a fost IglaS.
        Cand ai in dotare la greu, la nivel de grupa de infanterie, si cate o jucarie IglaS sau Verba, realizezi ca vremea unor avioane de talia SU25 sau A-10 a cam trecut, mai ales daca vrei sa le folosesti impotriva unui dusman de teapa armatei ruse sau unei armate occidentale.Doar iti sacrifici avioanele si pilotii.

        • Este valabil si pentru elicopterele de atac la sol care au sanse de supravietuire doar daca actioneaza de peste un deal, la o distanta mai mare de 6500m fata de Verba.

      • Sistemul rusesc de rachete portabile „Verba” utilizat în Ucraina ?
        Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_06_19/Sistemul-rusesc-de-rachete-portabile-Verba-utilizat-in-Ucraina-9874/

        Sistemul a intrat în producția de serie a concernului KBM Kolomna în 2012 și înlocuiește vechile sisteme Strela-2/3, și Igla1/2, datorită performanțelor sporite cu peste 30 % față de vechile sisteme Raza minimă de acțiune a rachetei Verba este de 6.400 m, plafonul practic 4.500- 5.000 m iar viteza pe traiectorie este de 500 m/s. Senzorul de autoghidare al rachetei lucrează simultan în trei benzi de frecvență din spectrul vizibil și infraroșu, fiind printre singurele din lume imune la capcanele termice lansate de avionul țintă.

        http://www.youtube.com/watch?v=2AqhcQLT9wA&feature=share&list=PLI5EZ8JJD6UbZyFHh8crlKYQidWcXRxr0&index=2

        Verba dotează subunitățile de apărare AA care asigură protecția unităților subordonate diviziilor de desant aerian din armata rusă. Fiecare grupă de apărare AA, dotată cu rachete portabile Verba, dispune de un sistem de control automat ale spațiului aerian ( ACS ), montat pe transportoarele blindate parașutate. ACS dispune de un mic radar în gamă milimetrică, capabil să depisteze țintele aeriene de la o distanță de 30 km și un echipament luptă radioelectronică, utilizând cercetarea de radiolocație. Prin cercetarea de radiolocație sunt depistate emisiile radarelor aeropurtate de la distanțe de peste 50 km, adică înainte ca țintele să apară pe radar, în memoria echipamentului fiind stocate caracteristicile de identificare ale majorității radarelor de pe aeronavele de luptă.

        Fiecare ACS furnizează grupelor subordonate de luptători înarmați cu rachete portabile Verba, mascați în teren, informații despre mediul aerian, pe o frecvență secretizată. Înainte cu 30-60 de secunde de apariția țintei aeriene în câmpul său vizual, luptătorul înarmat cu racheta portabilă recepționează de la ACS momentul estimat al apariției țintei, azimutul, înălțimea de zbor și tipul aeronavei. La apariția țintei aeriene, luptătorul individual fixează spotul pe ţintă şi comandă lansarea rachetei, totul în 3- 8 secunde. Reîncărcarea lansatorului portabil cu o nouă rachetă durează 10-20 secunde, fapt ce permite o nouă tragere la repetarea atacului de către avionul inamic.

        Sistemele Verba sunt cuplate la complexul de cercetare electronică, bruiaj și conducere automatizată Barnaul-T al regimentului de desant aerian rusesc care utilizează rețeaua de sateliți rusești GLONASS și care mai dispune și de tunuri cal. 30 mm și rachete AA Bagulnik, montate pe transportoare blindate. Rachetele Bagulnik au o rază de acțiune de 10 km și înlocuiesc celebrele sisteme Strela 10.

        http://youtu.be/-Bhecq3SDM8

        Barnaul-T neutralizează prin bruiaj ochit în frecvență, radarele aeronavelor inamice. Barnaul-T vor primi curând și așa-numitele generatoare de interferență laser, menite să împiedice dirijarea rachetelor și bombelor laser lansate de aeronavele inamice.
        Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_06_19/Sistemul-rusesc-de-rachete-portabile-Verba-utilizat-in-Ucraina-9874/

    • Cel putin IglasS a ajuns.Toate la timpul lor.

  2. Sunt convins ca la dezvoltarea Verba a contat si ,,studiul aprofundat” al Stingerului, realizat de GRU.

  3. Desi Verba nu a facut prima pagina inca, e posibil ca in urmatorii ani, pe cand incepe sa „muste” din felia sa, sa ajunga o referinta, unul dintre cele mai capabile sisteme din clasa sa pentru ani buni!

  4. @ Sorin si @ Don Marius asta i alta „rabla ruseasca ” ca astia „numai asa ceva produc ” .

    • Departe de mine o asemenea idee, mai ales cand vorbim de tehnica de lupta AA, AT, radiolocatie, performanta aerodinamica a aeronavelor si simplitatea intretinerii tehnicii militare rusesti gandita sa fie folosita in conditii meteo extreme.La fel stau lucrurile si cu armamentul portabil de lupta destinat infanteristilor.

  5. Igla S a impresionat in ultimii ani, fiind o mare reusita a rusilor, iar daca acesti au simtit nevoia unei arme mai moderne, si am vazut ca este un mare pas inainte, insemna ceva.
    Faptul ca au anuntat deja o varianta mai grea destinata montarii pe sasiu dovedeste ca Verba a fost tesatat intensiv si a dat bine… Nu pot sa nu ma gandesc ca noi inca avem o racheta gen Strela 2 cu totul inepta pentru razboiul de astazi.
    Ca tot intreba Dany intr-un alt post, cu ce am apara Bucurestiul: pai cu Strela 2 vere ca deasta avem!

    • Mah George…
      Cate Stinger sau Spike se puteau cumpara doar din banii alocati ieri ca sa iasa cine trebuie??? Cate paranghelii „ca sa iasa cine trebuie” au fost facute in ultimii 22 de ani?
      Asta este dovada ca pe toti decidentii din ultimii 22 ani ai doar undeva la 10 m in fata p*** Las’ ca prostii au 10 vieti in pieptu’ de arama…

  6. Cum naiba au facut astia asa ceva? Sincer mi-e ciuda

    • Daca nu ma insel eu germanii chiar mureau si de ciuda la figurat si la propriu de muzica duioasa a unor orgi ! Adica mai @ tot TU , au fo cativa zeci de ani de arttilerie reactiva mai exact de rachete din tatii felurile . Uite aici cam despre ce i vorba numai in domeniul rachetelor AA . N au decat fo 25 de tipuri aici . Asta ca sa nu te mai intrebi cum naiba au resusit asta plus ca in contrapartida ce crede un luntrier despre ei , rusii au mai invatat si catesceva din experienta unor razboaie pe unde s a folosit astfel de rachete AA. Noi am ramas la nivel de copilarie cu acele „tunuri „pe carbid …. comparativ cu multi.

    • Apai „astia” adica rusii, fac de foarte multi zeci de ani tehnica de lupta buna si foarte buna…

    • Spionand si dezvoltand ce era pe piata in acel moment.Atat in spionaj cat si la capitolul fizica, rusii au stat in ultima 100 de ani foarte bine.
      Rusii nu au creat un produs de la 0 ci au dezvoltat ce aveau ei si inspirandu-se din meniul altor produse rivale.
      Cu siguranta ca va urma si replica celor care fabrica contramasuri pentru rachetele AA portabile dupa ce isi fac tema de casa.Este doar o chestiune de timp.
      Mie imi este ciuda ca la noi nu se intampla ceva bun si pentru ca suntem zilnic mintiti de politrucii nostrii.
      Cu siguranta ca Verba va fi vanduta si chinezilor care dupa ce o vor studia, vor scoate pe piata un produs chinez care va fi o replica 100% a produsului rusesc.Cu putina vointa politica am putea cumpara licenta de la chinezi sa ne fabricam si noi o scula desteapta, fie singuri, sau impreuna cu o alta tara, poate Polonia, ca sa iesim mai ieftin, sau in cel mai rau caz, cumparam produsul de la chinezi, daca nu renteaza sa o fabricam noi.

  7. Pai da , asa ceva , macar la nivel defensiv si portabil , sau pe sasiu 4*4 se putea studia problema si p’aci ,pana la nivel de demonstrator sau prototip …sau , ne apara nato ?

  8. @George
    senzorul ala de caldura functioneaza si vara cand e cald la fel de bine ca iarna?

    • Nu ca …. vara nui ca iarna 🙂

    • Senzorul functioneza oricand, fiind racit.

      • :)))era ironie dar vad ca nu te-ai prins

        unde naiba ai gasit sensor de caldura? pai ce e termocuplu?
        daca ar fii asa am scoate nimetalele de la fiare de calcat si am face rachete antiaeriene :))))

        al naibii de google translator – nu stie sa vorbeste romaneste :)))

        • Si cum se numeste?! Sau ca sa fiu mai clar senzorul este sensibil la radiatia electromagnetica pe trei frecvente selectate. Caldura nu este nimic altceva decat radiatie electromagnetica in spectrul infra-rosu.
          Expresia in lb engleza este – „heat-seeking „…
          Tu cum l-ai traduce 🙂 ?!

          • din alea 3 frecvente doua sunt in IR si una in UV deci numai caldura nu ai in UV :))))

            heat-seeking – ghidare in IR (cautare in IR) dar na – eu nu sunt expert ca altii :))))

            • 🙂 IR= caldura conform cu fizica actuala. Si UV ar putea fi considerate tot radiatii termice. Mai clar un corp care „da” caldura emite de fapt radiatie electromagnetica in IR, iar un senzor care cauta radiatia in infrarosu cauta de fapt caldura emisa de motorul vehicului aerian.

              Cautare in IR este efectiv sinonima cu cautare caldura, radiatia termica fiind de fapt radiatie in infrarosu.
              Sper ca am fost suficient de clar si am lamurit acest aspect.

              • Daca ar fii asa cum zici tu ne-am incalzi la led-urile cu IR de la telecomenzi.

                Daca o ardem pe fizica – hai sa o ardem complet (ca tot veni vb de caldura) – orice temperatura mai mare de 0K este caldura si cu detectorul tau de caldura n-ai decat sa te casti multi si bine la zapada (~270 K) si sa incadrezi ca tinta.

                Senzor de caldura poate fii de la termocuplu, orice dispozitiv bimetal, eutectic, PIR samd.
                Ce vrei tu sa zici acolo pe romaneste e ghidare in IR – adica senzorul e special conceput sa detecteze lungimi de unda intre 700-10000 nm unde emite corpul „negru” idealistic.

                Cautare IR nu e sinom ci cautare de caldura, radiatia termica facand intr-adevar parte din spectru IR.

                Cred ca am lamurit cum sta treaba – asta daca articolele se adreseaza cititorilor cu grad mediu de cultura generala.

                • Ledu’ nu poa sa incalzeasca suficient de mult pentru ca emite o cantitate de energie foarte, foarte mica. Energia pe cm2 este ridicol de mica astfel ca nu simti o crestere de temperatura.
                  Bre acu’ imi fac autocritica si recunosc cinstit ca nu am dat si lungimile de unda pe care rusii si-au stat capul de cautare sa le „miroasa”, in rest intram in logica circulara si ne contrazicem doar sa treaca timpul…
                  Normal ca racheta ruseasca nu „vede” tot spectrul IR ci doar o fasie ingusta, doar ca intr-un limbaj mai popular, rachetele cu ghidare in IR se duc dupa caldura emanata de motor, chiar si in engleza senzorul se numeste „cautator de caldura”, tradus asa mai lax…

                  Care-i problema?!

                  • Problema e ca senzorul de caldura poate fii si termometru ca „sesizeaza” cat e temperature. Nu e acolo termometru cu infrarosu sau pirometru.
                    Pricepusi?

                    Ce e acolo e cap de ghidare IR cu 3 culori (cem mai probabil unul 3-5 um, altul 8-14 um si unul de comparare in UV 0.3-0.4 um).

                    DECI, in concluziune e cap de ghidare/cautare in IR (caldura daca vrei tu) dar nu senzor de caldura !
                    „Verba si IglaS fiind capul de cautare dotat cu un senzor de caldura care poate detecta si mentine tinta chiar intr-un mediu plin de contramasuri”

                    • Pai si dispozitivul care „simte” diferenta de temperatura „pe tinta” nu-i senzor?! Capu’ de ghidare cu ce „vede” tinta nu cu un senzor?! Si intradevar si termometrul tot senzor este?

                      Ca sa fim corecti, capul de cautare nu are in componenta doar senzorul, mai are si sistemul de racire, partea electrica etc. Nu „capul” vede tinta ci senzorul.
                      Insa pot admite ca exprimarea „senzor de caldura” este neacademica si atehnica, dar in esenta un senzor IR este un senzor de caldura mult mai sofisticat, racit artificial, directionat, etc, etc, dar insistenta ta ca este o exprimare gresita nu se justifica.

                      „The Guidance and Control Unit (GCU) contains most of the electronics and mechanics that enable the missile to function. At the very front is the IR seeker head utilizing the rotating reticle, mirror, and five CdS cells or “pan and scan” focal-plane array (AIM-9X), electric motor, and armature, all protruding into a glass dome.”

                    • voua chiar va place sa o ardeti in semantica :)?

                      Credeti ca aia in armata fac diferenta intre IR si caldura?

                    • da, si e important cine o inceput 🙂

                    • Bre macar ne-am contrazis civilizat si nu ne-am injurat! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *