Noutati despre nimic

In urma cu vreo trei saptamani un prieten ce urma sa vina in tara ma intreaba ce noutati am si iata ce i-am spus…

Am stat si m-am minunat (intr-un sens foarte negativ) atunci cand Mircea Dusa ne-a informat iarasi ca stam…bine. Zicea ’mnealui ca bateriile noastre Hawk sunt aproape gata sa se ia de gat cu oricine ar fi atat de prost sa le testeze, ca au fost modernizate si asa mai departe. Dar din pacate declaratia este departe rau de realitate.

1

                                                                             HAWK XXI

Hawk nu a fost chiar modernizat ci doar adus la zi pe-ici pe colo nu neaparat in partile esentiale, sistemul fiind compatibilizat (celebrele interfete) cu un radar TPS 79R si posibil este in curs compatibilizarea cu noile radare belgiano-israeliene 3D (echivalent al 3D MPQ-64 Sentinel ) cumparate recent. Practic “modernizarea” atinge  FDC (Fire Distribution Center), dar inca departe de un C4i complet, si deloc caracteristicile tehnico-tactice ale sistemului, pornind de la capacitatea de rezistenta la bruiaj, urmarirea tintei  si actualizarea traiectoriei rachetei sau caracteristicile rachetei in sine (acestea putand creste probabilitatea de lovire a tintei spre 85%). Iar asta inseamna ca la standardul romanesc PIP IIIR suntem inca foarte departe fata de ceea ce insemna, comparativ, standardul HAWK XXI – o varianta inca performanta astazi, insa nu chiar ultimul racnet comparativ cu noile aparitii.

2

                                                                      HAWK-AMRAAM

Este mai mult decat nimic, dar pana la urma tot nimic este in fata unui posibil inamic dotat macar la nivelul anilor nostri. Pentru ca noi nu ne pregatim sa luptam cu Uganda ci cu Rusia (direct sau indirect) si nu cred ca rusii vor fi chiar asa de impresionati de Hawkul nostru resapat partial. Si ma opresc aici cu Hawkul.

Si sa nu uitam ca nici sistemul mobil sol-aer cu raza scurta spre medie 2K12KUB nu este modernizat, desi exista variante si un acord de colaborare semnat, modernizare care ar fi putut asigura cu concursul Electromecanica Ploiesti urmatoarele: refacerea resursei rachetelor 3M9E, inca performante, si un procesor mai capabil (rezistent ECCM); sistemul – radar 3D, capabilitate multi-target, IFF avansat, legatura de date compatibila integrare C4I si un sistem tactic (battle management) modern.

 

In alta ordine de idei se pare ca razboiul din Ucraina nu prea mai sperie pe nimeni atat timp cat suntem deja aproape in luna iunie dar bani pentru revitalizarea unor masini de lupta inca nu au venit deloc, programul de aducere in stare de lupta pentru TAB-uri, tancuri si alte vehicule fiind lasat de izbeliste inca de la sfarsitul anului trecut, recte cam de atunci nu s-au mai alocat bani, dar la un buget de 1,4% nici nu-i de mirare.

Astfel cu exceptia F 16 portugheze nimic nu pare a mai misca, nici macar la nivel declarativ, fregatele, celebrul submarin, masini blindate si neblindate 4×4, sistem antiaerian cu raza lunga, etc, etc sunt intr-o continua conservare si reevaluare si sunt intr-un asa hal de descompunere tehnica ca ti-e si scarba sa mai comentezi ceva.

Noroc cu americanii ca-si mai plimba transportoarele prin tara sa vaza romanii ca sunt aparati si isi haterizeaza V-22-urile! 😉 .

Si cam astea ar fi “noutatile” in domeniul militar de pe la noi.

 

In privinta “razboiului” din Ucraina lucrurile incep usor-usor sa se aseze pe scenariul razboiului de pe Nistru din anii “90, astfel ca Rusia odata ce si-a securizat Crimeea si o parte din estul Ucrainei se va linisti. Nu cred ca rusii isi vor continua avansul, nu cred ca vor Odessa, ei vor pur si simplu sa blocheze orice sansa (macar pur teoretica) ca Kievul sa-si ia un prea mare avant spre Vest, nu ca UE si NATO ar astepta Ucraina cu bratele deschise, dar asa la siguranta Moscova va putea de acum incolo sa santajeze Ucraina si incet-incet sa capete o tot mai mare greutate in deciziile care se iau la Kiev.

Timpul va trece, “prostimea” va uita razboiul si ucrainenii isi vor aduce din nou aminte ca ei sunt slavi, ca Rusia este pana la urma amica cu ei, etc, etc si pana intr-un final toata lumea va fi multumita de noul aranjament geostrategic din estul Ucrainei.

 

In Romania – din punct de vedere economic – stam bine, spune guvernul care ne tot arata cresterea economica (doar din cifre) , desi structura economica nationala continua sa se degradeze, calitatea slujbelor este la nivel de colonie bananiera, nu avem infrastructura si nici vreun val de reforma politico-economica nu se arata la orizont.

Daca veti avea curiozitatea sa cautati pe net sau prin presa informatii despre locurile de munca nou create veti remarca ca acestea sunt impartite in doua mari categorii: prima – locuri de munca inalt si foarte inalt calificate in domeni de varf (IT, medicina, etc) in timp ce ceea de a doua categorie ofera doar locuri de munca slab calificate si fara un viitor prea stralucit (coafeze, vanzatori, agenti de vanzari, paznici, muncitori necalificati).

Lipsesc cu desavarsire locuri de munca in industrie sau agricultura, locuri de munca mediu calificate si care sa ofere un potential de viitor pentru posesor. Ori in aceste conditii relansare economica sanatoasa – adica pe baza consumului intern – nu se poate face.

Nu poti sa tot cresti doar pe baza exporturilor de forta de munca ieftina – decat daca ne dorim un scenariu chinezesc – atat timp cat in Romania cresterea puterii de cumparare (daca intradevar se produce) se duce aproape in totalitate catre importuri. Adica orice plus am avea pe valoare fortei de munc (prin retehnologizare) se duce automat spre cumpararea de bunuri din import, atat timp cat economia nationala nu produce aproape nimci din ceea ce vedem cand intram intr-un magazin de bricolaj, unul pentru bunuri de folosinta indelungata, etc…

Ori stim cu totii ca fara o cerere interna, bazata pe o forta de munca calificata si stabila, niciodata nu vom avea o economie care sa asigure un trai decent.

Asadar nici pe zona economica nu avem motive de optimism, cum nu avem nici pe zona militara, politica sau sociala, dar guvernul ne explica ca avem crestere economica…

Pai avem – nominal vorbind – dar care sunt “motoarele” acesteia? In ordine acestea ar fi: exporturile (in realitate export de forta de munca ieftina sau relativ ieftina), agricultura (care si aceasta are problemele ei) si pomenile electorale/populiste, care se traduc prin cresterea alocatiilor de la buget catre diferite paturi sociale, inclusiv salariile catre bugetari, asta in timp ce investitiile statului pur si simplu au stagnat de tot…

 

Optimist?! Foarte daca as trai in alta tara, dar in Romania nu poti sa fi optimist asta daca ai macar opt clase si intelegi limbajul scris, pentru ca viitorul arata sumbru. Nu exista forte interne care sa aduca o crestere economica bazata pe o restructurare a pietei interne, nu avem deloc sprijinul propriului nostru guvern (care prefera sa fure la hartia igenica cumparata la suprapret decat sa investeasca in mari lucrari de infrastructura) si una peste alta, sfatul meu, invatati-va copiii o limba straina mai “ciudata” sa aiba bietii de ei o sansa in viitor.

Evident nu in Romania.

 

GeorgeGMT

132 de comentarii:

  1. Ghita Bizonu'

    Huo ! Comunistule!! Vrei din nou saracie si tv 2 ore si autrhie comunista?
    Aedica ca cum de ce sa producem noi? Pai cadn sunt atataia care produc noi trebe sa importam!! Ca asa este globalizarea ..
    Vrei industrie? Munctiri? Dictaura? COMUNISTULE!!!!]

    Cam astea mi s-au zis ani de zile ….

    • Pai daca vrei industrie, de fapt vrei si clasa proletara, comunistule 🙂

    • Germania,uk,polonia,franta tari democratice cu industrie. Noi de ce putem industrie doar comunisti? De unde ideea asta idioata?

      • Ghita Bizonu'

        Pai fiindca „industria au facut-o comunistii!!” d’aia! Si acum vreo 23 de ani am intrebat pe unu din astia care „stia adbveraul ” daca a auzit de unu Malaxa . Mi-a raspuns „da-l dracului de j..n!”. Mare lucru este sa fi june si sa stii „adevarul” – Malaxa era la origine aroman din Grecia si ortodox (si apropiat de Legiune!)

        • Sigur că inustria a fost inventată de comuniștii tăi iubiți!
          Malaxa nu era român, iar fabricile lui erau pe Marte. Reșița nu avea furnale sau nu era în românesc. Cele de la Brașov și București aidoma… nu, nea bizoane?
          Ce ne-am fi făcut dacă nu ne omorau elita și masacrau coeziunea socială dându-ne industrie nefuncțională nici în sistemul comunist…
          Clar că așa e. În numele lui Stalin, Amiiiin!

        • S-o fi gindit la Max Auschnitt…Malaxa si Auschnitt au fost intr-o competitie acerba! ” http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/marii-industriasi-interbelici–9540

        • Cand te aud ce prostii spui ma ia durerea de cap….bine ca nu esti in politica sunt deja destui ca tine acolo….

        • Ghita Bizonu'

          DraCii mei dragi
          ca cums a va zic – alea sunt opinii „corecte” anticomuniste iecspromate de aia „dasteoti” acum vreo 20 de ani .
          in gbl baitei desteopti ca si Flogger … Auzi Flogger tu nu ai invata la scoala rolul ghilimelelor? Adica ca daca scrius intre ghiliimele „industria au facut-o comunistii!!” aceasta nu estye opnia mea!!! Feproduc – mai mu;t sau mai ptin excat – opinia altoara.!

          Si fiindca chiar ca m-ati provocat sa va mai zic una buna de acu 20-25 de ani… A aprut la tembe Ion Ratiu. Si zicea ca in tarile „democratice” si dezvoltate productivii din insudtrie sunt la cca 20-30 % si in scadere. ma rog mos Nicas era nevinovat saracyu.. el stia ce zice dfa nus tia ce BOI il sculta pe aiciea..
          Asa ca cadn s-au ajuns la putere au apucat s adistuga industria si ptr ca sa avem o stuctura ocupationala ca in vest!!! Da prin capul astora de aici , unu mai desptet ca altu si toti ca oaia , zicema prin capu astora nu trecea idea ciudata ca in Apusnumarul muncitiorilor a scazut prin tehnologizare .. nu!!!

          Ma io nu am nici o vina c aimi aduc aminte de prostyiile unora si latoras si ca voi nu stiti sa cititi ( de ex eu am scris oasta este auticitat – „Malaxa era la origine aroman din Grecia si ortodox (si apropiat de Legiune!)” si Flogger a inteles ce?!)

          • GE face piese pentru motoare de avioane comerciale, Ford si renault produc masini si piese in romania , doosan face piese de 100 de tone in vechea imgb si lista e lunga.
            Asta inseamna industrie in Romania !

            Cine ne opreste sa facem parteneriate cu astia sa dezvoltam tehnica militara si mai multa industrie ? Sti cine ? Oamenii ca tine care asteapta sa faca statul. Statul e cel mai prost administrator si nu o sa faca nimic daca nu il impingi de la spate.

            Lumea functioneaza asa: Cerere => Oferta. Daca produci doar de dragul produsului nu ai facut nimic. Romania nu are industrie militara pentru ca statul roman nu cere nimic si fara cererea oferta nu are rost.

            Incearca sa mai pui mana si pe altceva inafara de ghidul micului comunist

            • robi-
              Dacă remarca de la 14:46 îmi e adresată, așa cum pare, lămurește-mă rogu-te unde anume aberez eu, din moment ce împărtășești părerile legate de „grozava” industrie comunistă și altele?

            • GE face piese pentru motoare de avioane comerciale, Ford si renault produc masini si piese in romania , doosan face piese de 100 de tone in vechea imgb si lista e lunga.
              Asta inseamna industrie in Romania !
              robi e vre-un ionescu sau popescu care sa faca ce fac cei enumerati de tine mai sus in romania ?
              cei enumerati de tine mai sus daca maine ajunge salariul minim sa zicem la 700 euro ( echivalent in lei ) mai raman sa produca in romania ?

              • Seful pe romania al GE e Cristian Colteanu, poti sa il cauti pe goagal 100% roman.

                Si crezi ca daca firma e detinuta de un roman conteaza ? Conteaza ca face joburi si plateste taxe si impozite. Pana la urma ce inseamna industrie autohtona ? gigi becali ?
                Cui ii pasa ce nationalitate e firma atat timp cat iti plateste taxe si ofera salarii ? Ba mai mult deoarece e aicili sa poate o pune statul roman de un deal pentru niste motoare decente pentru iar 99….dar de ce sa gandim asa departe ?…..

                • robi toate multinationalele au sef roman si la toate de cand au sef roman s-au dus pe apa sambetei salariile pentru ca pe seful roman il intereseaza doar bonusurile obtinute in urma profitului si el nu stie sa faca profit decat daca taie din anvelopa salariala asta una si doi eu m-am referit la capital romanesc care sa produca bunuri cu valoare adaugata mare si de asa ceva ducem lipsa .

                  • Nu au toate sefi romani si nu e chiar asa, sunt si romani competenti.
                    La punctul doi iti recomand sa te uiti la sectorul de IT din Romania. Produce bunuri cu valoare adaugata foarte mare si cam toate firmele importante au venit aici fie cumparand companii romanesti fie venind cu compania lor mama. Este unul din punctele forte ale Romaniei in cadru UE, piata de IT.

                    • robi suntem cumva o tara de cateva sute de mii de locuitori sa traim doar din IT ?
                      in marea majoritate actionarii multinationalei sunt din tara de unde a pornit afacerea respectiva .

                    • In capitalism muncesti ai, nu muncesti nu ai. Nu muncesc altii pentru tine.

                • robi o firma straina plateste doar contributiile pe salariile de mizerie pe care le plateste aici impozitele pe profit merg in tara de origine .

                  • Asta e o greseala tipica. Nu merg in tara de origine ci merg la proprietar/propietari.
                    Firmele private nu sunt detinute de o tara ca sa mearga profitul la ele.

                  • Bineinteles.
                    Asta nu inteleg fraierii astia 🙂
                    Profitul e tot afara, pe nervii astora de aici …..

                    Ce sa stie desteptii astia… or sa plteasca pensii ei cica….

              • „robi e vre-un ionescu sau popescu care sa faca ce fac cei enumerati de tine mai sus in romania ?”
                WMW Bacau. Intrati pe site-ul lor. Patron: roman din Oltenia.

          • p.s. industria comunista era ineficienta,poluanta si bazata pe cifre false. era mare si tare doar cu numele. Ca sa poata sa produca bani in plus la buget sa plateasca niste datorii externe a trebuit rationalizata mancarea si curentul… Marea economie comunista era un c**at.

            • robi in 90 industria comunista ar fi avut nevoie de 800 milioane dolari pentru a fi adusa in totalitate la nivelul celei vestice asta nu o spun eu ci un reputat economist roman asta in conditiile in care la bnr erau 2 miliarde dolari , fabricile socialiste au avut peste 3 miliarde dolari in conturi tot dupa ce scrie acelasi economist , respectivul punand intrebarea retorica de ce nu s-au gasit cele 800 milioane pentru retehnologizarea industriei .

              • @florian
                lasa-l in pace ca habar nu are despre ce vorbeste , doar stie sa arunce cu gunoi , a mai focut-o si cu istoria , lui ii place sa traiasca ca un sclav , si sa execute ordine primite isi face meseria.

                • Sunt slav pentru ca nu suport comunismul ? Va place sa ii pupati in cur pe polonezi dar nu va uitati si care a fost principalul lor secret al succesului. Legea lustratiei inca din 1990 si privatizarea fabricilor comuniste.

                  In schimb cand e vorba de Romania vreti sa faca statul….Nu statul trebuie sa faca ci populatia. Trezirea e 2015 si n-am luat nici macar banii aia pe degeaba de la europeni…Nivelul nostru este in continuare cu industria comunista si la nivel de mentalitate.

            • citeste volumele lui vasile stan falimentarea economiei nationale autorul face o radiografie a ceea ce s-a intamplat cu economia romanesca in perioada 1990- 2004 .

            • Ghita Bizonu'

              robi
              Deci cam asa ..

              GE face piese pentru motoare de avioane comerciale,
              Unde ?! In uzine noi „de la firu ierbii”?
              Ford si renault produc masini si piese in romania UAP a fots construit in anii 69 de proapditu ala de stata casre nu este bun la nimic . UAC a fots contruit al finele anilor 70. Tot de stat .
              doosan face piese de 100 de tone in vechea imgb Chehea IMGB constutita tit de stat.
              Si ar mai fi niste cestii construite tit de stat dar care s-au cam dus dracului .. A da tocnmai ma trecut pe la noul Carefori Mare magazin mare (Careofur este doar o bucatica la subsol ) Inainte c\acoloc era Electroaparataj..
              Totyinainte s-a pus si de constrictia centarlei de la Cernavoda..
              S=au construit vreo 2000 si mai bine de tancuri . Si IAR 93 si 99 , Si eliecoptere . Si .. si ..
              O da .. multe rau nasoale pe vremea aia . Insa macar erau!!
              Azi…
              Si ar fio bine sa mai lasi brosura micului propagadist. Nu de alata da daca Statul e cel mai prost administrator nici partenriat public(de stat) privat nu o sa meatga, Stii de ce? Statul e cel mai prost administrator si deci este normal sa se lase furat ..
              Nu din cauza mea ci din cauza unora ca tine …

              Cat despr eficienta .. ete scartz.Din pra multaeficenta a trebuit majorat TVA la 24% …

              • GE face piese pentru motoare de avioane comerciale,
                Unde ?! In uzine noi „de la firu ierbii”?

                Bulevardul Iuliu Maniu Nr. 244C, Sector 6 Bucuresti

                Au cumparat o cladire de la Turbo Mecanica – green field investment. Poti sa fii sigur ca nu se folosesc de ciurucurile celor de le Turbomecanica. Cu putin noroc s-ar putea sa-i cumpere si pe cei de la General Turbo.

              • @Ghita Bizonu
                uite aici lista cu industria care s-a distrus in ultimii 25 de ani,
                sant , 821 de intreprinderi.
                http://www.activenews.ro/economie-industrie/Falimentarea-Romaniei.-Lista-celor-1256-de-mari-intreprinderi-distruse-in-25-de-ani-114057

                  • @ robi
                    nu discut daca portalul de stiri activnews este pro-rus sau nu!
                    este ca acest portal a dat o lista cu 821 de intrprinderi distruse in ultimii 25 de ani , in care lucrau milioane de muncitori , ingineri , tehnicieni ,etc. personal calificat.

                    • „lista cu 821 de intrprinderi distruse in ultimii 25 de ani”

                      Adica lista companiilor lui ceasca ce au dat faliment? adica lista companiilor care mancau banii de la buget, din taxele platite de noi toti? 821 e prea putin, daca e real. TOATE „intreprinderile” de pe vremea lui ceasca ar trebui sa fie desfiintate. activenews e un site prorus, deci ceausist. normal ca publica astfel de liste.

                  • „activenews este un portal pro-rus.”

                    🙂 ))))))))))))

                  • dupa tine ar trebui sa uitam tot jegu’ venit de la actualii „parteneri” ai nostri….

                    pe cand si niscai pro-romanism si mai usor cu bj-urile?

                    • Cunosc bine situatia active news si stiu si pe ce filiera ortodoxa e finantat dinspre moscova. capsali ala cum isi permite sa creaca aia 15 copii dintr-un salariu de ziarist ?

                • Tot ce a dat faliment dupa 89 a dat faliment pentru ca am fost incompetenti. Vina este 101% a romanilor.

                  • @ robi
                    esti sigur ? , si clasa mafiota-politica nu a contribuit cu nimic? ba da, din plin pentru a face jocul marilor transnationale pentru a elimina o intreaga industrie , pe care mare parte din ea era prelucratoare de materii prime , niste exemple , ind.textila , alimentara , agricola , metalurgica, siderurgica etc.. care la randul ei dadea de lucru la milioane de romani ( scuze ca repet )

                    • Si clasa politica mafiota de cine a fost votata ?

                    • @robi
                      clasa politica , asa zisa democrata a fost instaurata cu forta si sange in 89
                      nu a votat-o nimeni.

                    • Iliescu 2 mandate si jumatate,constantinescu si basescu 2 mandate au fost toate voturi ale romanilor.

                  • erau „intreprinderi” comuniste, care nu produceau bani, produceau saracie.

          • Bizoane,
            Rațiu avea dreptate, săracul, doar „deștepții” de voi nu îl înțelegeți nici acu… Nu are sens să insist, aceea e ponderea sănătoasă, iar la agricultură sub 5% dacă economia respectivă e cât de cât dezvoltată, nu lumea I, dar nici a III-a bananieră. Asta ți-o poate explica și Georgel, că o știe bine.

            • flogger ratiu nu a avut dreptate a avut doar interese , tarile dezvoltate au ajuns la concluzia ca trebuie sa se reindustrializeze ca nu mai tine figura cu traitul din rezerve si pe datorii pentru ca nu dai salar 3000 euro la muncitor cu o economie bazata pe turism si servicii la o tara de marime medie ( nu ma refer la tari de gen principatul de monaco , insulele cayman , principatul de andora sau de lichtenstein ) .

              • florian
                26 mai 2015 at 19:07
                cred ca te referi la retehnologizare si inchiderea mamutilor energofagi

                • retehnologizare si transformarea mamutilor din energofagi in intreprinderi profitabile , nu uita ca in tarile dezvoltate firmele mari si foarte mari sunt baza care da de lucru la imm-uri ,noi suntem de 25 de ani mintiti cu imm-urile care sunt baza unei economii dezvoltate , firmele mari sunt cele care dau de lucru la imm-uri in industrie imm-ul fiind subcontractor integratorul fiind firma mare .

              • Floriane, cântă altcuiva prostii, fără supărare, fără să jignesc. Nu îmi explica enormitățile auzite nici tu nu ști pe unde cu retehnologizarea tehnologiei anilor 1940-50 cu 800 mil $ pt o țară de dimensiunea noastră și la nr de unități de producție. Mai povestește-ne minciuni…
                Dacă am fi toți afoni și păcălici, cum sunt mulți pe aici, ar prinde poveștile nemuritoare, dar unii mai calculează,mai cunosc și mai știu cum funcționează banii.
                De acord?
                Eu unul m-am săturat de nivelul discuției pe aici, pierdere de vreme să discut, cred că rămân să mă amuz de comentarii. Aveți, unii, o mentalitate că mă ia cu plâns.
                Cu scuza că profit de răspunsul pt tine în exprimarea frustrării generale.

                • flogger nu am spus eu asta ci a spus-o vasile stan in volumele sale , industria romanesca in 1990 anul la care s-a referit calculul cu suma de 800 milioane dolari a fost tehnologic vorbind la nivelul anilor 70 majoritatea inteprinderilor iar varfurile la nivelul inceputului anilor 80 nici poveste de anii 40
                  ps : daca te uiti pe discovery este o emisiune cum se face si acolo ai sa vezi in fabrici din sua si canada multe utilaje la nivelul celor din industria romaneasca din anii 80 , sunt domenii unde asemenea utilaje inca se mai folosesc .

                  • Tehnologia anilor 50 se referea la ind de apărare mai mult, dar nici complexele miniere, energetice, de procesare, nu erau departe.
                    Și da, exagerez pt efect uneori. Prințipiile se mențin, însă.
                    Corect, nu tot ce e vechi sau optzecist e rău sau inutil, dar industria românească comunistă (grea) era de nereformat, per ansabmlu, la posibilitățile existente. Finanțe nix, experiență industrială profitabilă nix, dorință de reformare nix…

                  • Partial adevarat cu nivelul tehnologic.Faza e ca strict tehnologic,industria romana era de anii 50.Ea o fi fost facuta de noua in anii 60-70,dar acolo a ramas.Lumea normala la cap si sistem politic in anii 60 trecea printr-o revolutie tehnologica,pe care noi n-am prins-o,iar in anii 80 au mai venit cu o a doua.De la revolutia tehnologica pana la generalizare mai dureaza ceva ani.Timp in care vechea generatie inca lucreaza si e viabila.Dar e pe drumul de iesire.

                • eu nu militez pentru nationalizare , eu spun ca e esential sa avem o industrie performanta cu capital privat autohton daca vrem sa avem salarii decente , industriasii autohtoni nu pleaca in bangladesh ca s-a marit salariul minim , insa de la straini te poti astepta la asta si daca esti si in curul gol industrial si economic esti la mana santajelor .

                • Sa-ti zic de un exemplu pe care as vrea sa mi-l explici, te rog, cum se face ca in 1988 fabrica maica-mii a fost echipata cu utilaje de ultima ora si in 1993 a fost declarata falimentara pe motiv ca detine o tehnologie veche si echipamente uzate iar in 2011 fiu-su a lucrat in productie pe masini germane fabricate in 1973 care scoteau profit,recunosc ca erau si surubarite nitel de romani.

                  • vx cineva a avut interes sa puna mana pe fabrica aceea la pret de nimic si sa se imbogateasca vanzand pe bucati inteprinderea sau sa o vanda intraga altora pe bani buni , e cazul multor intreprinderi , inclusiv celebra declaratie a lui don pedro ( petre roman ) cum ca industria romanesca e un morman de fier vechi declaratie facuta in perioada cand el era prim ministru al romaniei nu cred ca a fost dezinteresata .

            • Ghita Bizonu'

              Flogere
              Ratiu zucea una da d’lde tine intelege altceva..
              Sa luam de o pilda Anglia .. Anglia aia de dinainte nu asta in care indienii tin industria si BMW (producatorul motarelor lui Luftwafe ) isi ia revansa asupra RR (producatorul lui Merlin) sa cun cum zicea Veta 2 „the kindom was not amused” … Anglia industraiala . In anglia numarul muncitorilo a scazut .. ceva dar prin cresterea tehnologiei (adica strung autiomat nu Iosif Ranghet) Sua mia bine Japonia. Fabrici intregi in care oameni sunt aia de la intretinere si paznicii .. ca lucratorii sunt roboti! Productioa ramand.
              noi .. in mare nopastra intelugenta am zis sa avem mai multi in servivi si mai putini in idustrie. Asa ca nu am inlocuitstrigurile demodate de prin 60 (alea Rangelt inteleg ca pe la 1989 dusparusera) cu strunguri autmate – am inchis totul otova , Ca tampitii!
              Iti zicv unii cama l;a fe de tampiti ca si democratcii nostri . Comunistii romani care dupa 1970 nu au mai dotatmodern agricultura .. mai rau pe motov de conomie tineau pompele icnhise exact cand era seceta!!!!

              Acum ma rog gasesc si eu un mic fiolos in tranaofrmarile democratice. Inainte nu oeteam s aurlau u\ingiras mare TAMPITILOR! azi pot!!

              • Lasă-mă domn Ghiță, sunt sătul de vb de duh (nu ale matale, așa în genere) cu minimă substanță.
                Eu am părerea mea, fundamentată pe ce văd și știu. Dumitale ai alta, fundamentată pe ce cunoști și vezi matale. Eu mi le voi ține pentru mine, că nu interesează cetitorii de aici, nici pe paranoicii și păcălicii profesioniști (sau profesionali). Nu mai bâzâi pe nimeni cu idei bizare și vă las să vă aplaudați ideile ideale care este, între voi în cerc sau circ închis.

              • Ghita Bizonu’
                26 mai 2015 at 19:37
                Spune , te rog, la cate manifestatii ai participat cu ” nu ne vindem tara” ? De cate ori au iesit in strada cei de la Semanatoarea ca, nu tin minte ce investitor italian, voia sa faca utilaje agricole acolo? Dar cei de la Brasov? Cine e de vina? Nu voi ( imi cer scuze dar eu nu ma includ in categoria voastra) ca ati mers ca oile unde va ducea vantul? Prostia, lipsa de cunostiinte o platim cu varf si indesat! Alta generatie de sacrificiu! Nu vreau , totusi, sa arunc toata vina in spatele vostru ci al educatiei primite in cei 45 de ani de comunism – spalare de creiere

                • Semanatoare cu New Holland…i-au gonit sindicalistii, apoi directorii au devalizat fabrica si astazi nu mai este…

                  • Si New Holland s-a dus in…Polonia, unde are in prezent unul din cele 5 centre de productie din Europa.

                    • Pai de ce sa vina new holland cand putem sa le inchidem pe toate ca nu sunt romani patronii….
                      Lasa-le sa ramana „nationale” ale catorva smecheri si sa nu mai fuga profitul…..

                      Ceea ce nu inteleg oamenii astia e ca profitul e al patronului si nu va ajunge niciodata la stat sau in bugetul statului nici daca patronul e roman. O sa ajunga pe excursii in monaco,fiji,hawai si iahturi…

                • @dan
                  Stai lin ca spalare de creiere a fost, este si va fi cat e omenirea pe planeta asta. Se practica si inainte sa apara comunismul doar ca multi nu pot sau nu vor sa inteleaga.

                  • adm
                    27 mai 2015 at 4:27
                    Foarte adevarat. Biserica – este exemplul cel mai elocvent – a facut cea mai mare spalare de creiere si o continua astazi cu succes. Daca ai curajul sa-ti invingi prejudecatile, sa te detasezi privind cumva pe marginea terenului sa cuprinzi imaginea de ansamblu ( si nu-i deloc usor), vezi cat a fost si este omul asfixiat de gogosi.

  2. Pentru a schimba ceva in mersul lucrurilor ar trebui sa existe o viziune pe termen lung si, bineinteles, un consens national intre partimafiile politice. Viziune nu prea vaz sa fie, iar un adevarat consens national a existat doar de 2 ori, si anume cand s-au hotarat aderarile la Nato si la UE. In rest, fiecare cu a ma-sii…
    Este „remarcabil” faptul ca mai toti carnatii astia care ne-au distrus / sodomizat / amanetat viitorul provin din generatia celor care s-au bucurat din plin de boom-ul economic trait de Romania in anii `60 – `70, adicatelea niste ani fara prea multe griji materiale si sociale (exceptand anumite libertati si drepturi politice). Ce-o fo` in mintzilica lor, doar Al de sus o sti….

  3. Pai iete ici noutati! Se cumpara doua avioane „de protocol,unul mic si unul mare”? Asa zic astia la teveuri! A-310 de la Tarom,4 milioane de coco,transformarea VIP mai baga cateva melioane,evident,tot coco. Cum n-avem noutati!? Intre timp TBT-ul si restul au intrat in „productie”,fondurile-s alocate…

  4. Autoru minune nu ar 8serva creșterea economiei nici dacă l-ar plesni peste ceafă, cum de altfel nu o face.
    Dar în altă ordine de idei, nu pot să nu fiu în acord cu „redacția” care este, că mai e mult până departe, sau era invers…
    Va fi bine și la vară cald, știați vorba asta de duh?

    • Bre, dar cresterea datoriei externe in ultimii 3 ani o observi matale?
      Cel putin in 2 ani (2013 si 2014) a crescut cu 11,564 de miliarde euro. De fapt e de vreo 15-16 miliarde si mai mult chiar in 3 ani, dar cine sta sa numere? 🙂
      http://www.timisoaraexpress.ro/stiri-nationale/victor-ponta-rade-la-televizor-in-timp-ce-a-crescut-datoria-publica-cu-11-miliarde-euro_15852

      Recunosc ca-mi place faza asta cu cresterea economiei: duduim cica dar nimeni nu stie ce s-a facut cu „Cresterea”, in ce s-au bagat banii! Macar la „civili”, ca primul care zice ca in Armata…il execut!..in gand.

      • Ba da, Răzvane, 8servași asta și nu e rea îndatorarea în sine, cât că nu e investită în active productive sau măcar utile unei creșteri viitoare…
        Da oare de ce îmi ții matale lecții de analiză ieconuomică, crezând(?) că le bag strâmbe așa de doru lelii?
        Baiu, să zic așa, e că împuțiții de PSD-iști nu cheltuie capitalul pe crearea de capital fix, să zicem așa. Ceea ce comuniștii polaci au înțeles în 1970, ai noștri, care este, nu au înțeles nici acum.
        Am avut dispute personale cu unii siniștri, mai de pe la tine să zic, dar nu numai, pe tema asta și m-am ales cu șutul, iar eu cu lanțul. Zic că e fair-trade…
        Revenind dară, cred că suntem în acord, principialmente vorbind așa, corect?

        • Si cam cat din datoria Romaniei s-a dus pe active productive sau pe cresteri viitoare?! Romania nu a imprutat bani pentru dezvoltare ci strict pt acoperirea deficitului bugetar, adica bani aruncati in vant, intr-un consum prostesc care consum distruge viitorul…

          • De acord. Și totuși economia, investițiile și cererea agregată s-au mișcat în sus și nu în gios cum propovăduiești matale da când „mă cunoști”…
            Ce vreau să zic e că dinamica socio-economică a crescut ÎN CIUDA cretinilor, politrucilor sau incapabililor din conducere, dar dacă nu vrei să vezi nu vezi, simplu.
            Uită-te la indicatorii macro, la stabilitatea de curs, să comparăm predicțiile noastre pe curs și PIB?
            Hai să le discutăm dacă dorești, dar aruncatu cu noroi nu e fain. Recunoaște că te-ai înșelat, nu e dramă, toți o comitem și mergem mai departe pe curat…
            În fine, așa cum ai ratat partea aceea, creșterea pilonului energetic de ex – și aia ți-a scăpat din radar.
            Că treburile nu-s ideale și e spațiu enorm de îmbunătățiri, total de acord, George.
            Așa, de curiozitate, pe ce baze mă judeci sau îmi judeci comentariile de refuzi să vezi ce e în fața ta? Uneori îmi dai impresia că ne uităm la filme diferite.

            • Tudoare daca am gresit care sa fie baiul, cine sunt eu sa am dreptate, doar ca vorba ta hai sa ne uitam un pic pe inficatori.
              Tu mergi pe macro, dar eu nu mai cred de mult in statistica oficiala.
              1. BNRul ne tot spune ca anul acesta inflatia tinde spre zero, ori stim cu totii ca nu-i asa. Preturile la alimente au crescut, preturile administrate cresc si ele, taxele sunt mai mari anul acest decat in 2014 si atunci cum sa mai cred in „cosul de preturi” al BNR?! Cosul ala este o escrocherie nici macar haioasa…

              2. Stabilitatea de curs este un lucru foarte bun, da’ n-are nici o treaba cu cresterea economica ci are mai mult legatura cu cresterea exporturilor si lichiditatea excesiva pe euro si dolar, lichiditatea care provine inclusiv din imprumuturile facute de guvern. Si mai are legatura cu scaderea cererii interne, care a apropiat cererea de valuta de exporturi, basca ca BNR-ul si guvernul au valuta sa-si puna si-n cap…

              3. PIB. Nominal creste, asta daca ne uitam strict pe zona statistica, doar ca aceasta crestere de PIB nu se oglindeste absolut deloc in calitatea vietii sau cresterea puterii de cumparare sau in cresterea ofertei pe piata muncii, asadar unde ai vazut tu crestere economica care sa nu influenteze cei trei indicatori enumerati mai sus?

              4. Eu am invatat in scoala ca unul dintre cei mai buni si naturali indicatori ai unei cresteri sanatoase a economiei sunt bugetele locale. Ori aici e dezastru incepand cu Bucurestiul si terminand cu companiile de stat, care nu au fost niciodata asa de decapitalizate precum sunt acum.

              5. Nu stiu la ce te referi cu „cresterea pe pilonul energetic”. Daca te referi la zona energiei ecologice si la cresterea cu adevarat fulminanta din aceasta zona… dpmdv mai bine ar fi la altii, eu m-am cam plictisit de energie asta eco. Ce stiu este ca Complexul Energetic Oltenia are datorii de nu-si vede capul.

              6. Investitii?! De acord ca avem, dar in ce sectoare?!

              Sumarizand, iti dau dreptate, exista zone unde avem crestere: comertul si investetiile pe zona de retail si energie verde, in schimb contructia privata de locuinte (nu ma refer la mall-uri sau dezvoltatori) este in cadere libera, preturile pe aceasta zona fiind si ele in cadere libera, puterea reala de cumparare pe economia privata este redusa, veniturile in economia privata sunt reduse, crearea de locuri de munca o gluma proasta.

              Am mai spus si mai spun inca o data: mama la toata economia si la toate strategiile de dezvoltare economica rezida in crearea de noi locuri de munca dar mai ales in calitatea acestora!
              Ori la noi nu sunt locuri de munca bine platite si de lunga perspectiva, nu sunt locuri de munca mediu calificate, nu se remarca o crestere a salarizarii in zona industria privata.

              Guvernul are bani pentru ca nu face nici o investitie si pt ca are deschisa portita creditarii internationale cu dobanda mica.

              Cum explici tu cresterea economica sustinuta din ultimii ani daca dobanda la un credit in lei simplu sare de 9% an?! De ce nu s-a reluat creditarea pentru constructia de locuinte? De ce bancile se zbat inca cu o suma imensa in credite neperformante?

              Cererea agregata nu stiu daca chiar creste si de altfel ma cam indoiesc sincer ca este mai mare, atat timp cat noi nu avem proiecte de investitii serioase si majore in infrastructura.

              Asadar daca PIBul chiar creste unde creste si mai ales unde sunt banii, slujbele, unde-i profitul, pt ca eu nu vad nimic care sa arate a crestere…

              Vorba americanilor „Show me the money,” si as adauga eu Show me the jobs!!!!

              • Interesante unele chestii, dar ești sigur că te-ai uitat la datele pe care le propui. Bugetele locale tot cresc din 2005… Alimentele de bază nu se mai prea scumpesc de doi ani. Eu unul îmi puneam chiar problema deflației, nicidecum a inflației galopante ce te sperie.
                Verifică datele mele, îs corecte.
                Totuși, crearea fixă de capital –- tam tam ce zic de slujbe, aici da, nici eu nu m-am prins care a fost treaba dincolo de strangularea finanțării făcută tot de BNR, guvern și bănci – fiecare din motive diferite și cu metode diferite. De altfel, aici am găsit explicația pentru care urcușul nu a pornit, la noi, din gaura șocului primar, vezi T1 2009, ci am mai ars-o încă doi ani.
                În rest verifică bine ce scriu, că nu mint.
                Încă ceva, dacă arunci un ochi pe indicatorii de încredere, populație, firme, manageri și stat, vezi că susține ce zic. Eu unul lucrez f mult cu asta în munca de analiză, adică încrederea ca factor cauzal al deciziilor de producție, angajare și investiții/dezinvestiții.

                • M-am uitat Tudore si ma tot uit si degeaba, nu iese ce spune guveernul cu ce gasesc in piata. Am trecuit deja de euforia anilor 2000, acum cred daca si vad cu ochii mei si deocamdata vad negru in fata ochilor.
                  Bugetele locale cresc, toate bugetele cresc doar ca una e hartia si alta executia reala, sunt primarii (unele mari si foarte mari) care in luna mai 2015 nu au inca aprobat bugetul pe 2014…

                  Pe macro stam bine (nu spun ca sustii baliverne), eu vorbesc de zona reala acolo unde lucrurile sunt efectiv palpabile. Crestere economica sustinuta (mai multi ani la rand) nu are cum sa fie fara a se „revedea” in economia reala.
                  Deflatia a fost si pt mine o sperietoare, dar aici nu avem a ne teme, vine guvernul si mai creste ceva preturi administrate, dar in economia pivata am putea vorbi de deflatie de prin toamna lui 2013, si dovezile indirecte ar fi sacderea veniturilor reale ale angajatilor, reducerea numarului de slujbe si mai ales lipsa unei cereri viitoare de angajati, lipsa care se simte in piata muncii, care piata a muncii sufera de o supra-oferta si de o cerere redusa.

              • George GMT
                26 mai 2015 at 17:44
                Diferenta de mentalitate George. Ei spun arata-mi banii sa-ti produc – exercit un serviciu. Tu spui ce-ai invatat, si nu-i vina ta – da-mi sa muncesc.
                Eu stiu asa: motorul economiei nu sunt mamutii industriali gen Complexul Energetic Oltenia ci firmele mici si cel mult mijlocii. De chestia asta s-au prins occidentalii de multi ani. Mamutii industriali merg pe pierderi si sunt tinuti din considerente sociale, nimeni nu are curajul sa le „rezolve” ca trebuie sa pui ceva in loc, gargara cu puncte strategice nationale , voturi de manipulat ( de pe urma unui complex de genul astuia traiesc mii de oameni adica cvartale de votanti) si bineanteles cascaval de mancat.

                • @Dan. Te-as contrazice un pic. IMM-urile sunt intradevar sufletul economiei dar aceste intreprinderi au nevoie de mamuti pt integrarea productiei si stabilitatea pietei/a ciclului de productie. Nu fabrici nave oceanice sau automombile doar cu IMM.
                  Tarile foarte dezvoltate au marea industrie ca trunchi principal pe care se grefeaza IMM-urile, altfel ramai la produse cu adaos mic de valoare fara sa fii capabil sa integrezi un produs complex, fara sa poti stabiliza forta de munca si fluxurile comerciale.
                  Noi avem probleme cu IMM-urile tocmai pentru ca nu mai avem o industrie integratoare nationala.

                  C.E. Oltenia nu-i un exemplu foarte fericit, l-am folosit pt ca Flogger a adus aminte de sectorul energtic acolo unde Oltenia detine un rol cheie, fiind o unitate de rezerva si de stabilizare a sistemului energetic national.

                  • Nefiind specialist pe economie e foarte posibil sa gresesc. Eu vad mamutii industriali integrati in foarte volatilele transnationale care cauta rentabilitatea dupa concesiile ce le primesc, pleaca si vin dupa cum le vine cheful si in general sunt…stat in stat. Ex: Dacia – Renault ( cate amenintari ca-si muta productia in Africa, Ford-Craiova ( se deschide su nu, se restructureaza sau nu), Nokia ( au si plecat – fie-le tarana usoara!), Mital – Galati si nu cred ca vreun colos nu baga sula-n coaste statului roman ( si nu numai)

                    • E cu doua taisuri, insa doar cu IMM-uri nu faci mare branza. In tarile civilizate – dpdv economic – IMM-urile formeaza asa-zisa industrie orizontala. Ca un exemplu Dacia-Renault de la Pitesti are cam 12 mii de angajati, dar in acelasi timp da de lucru pe orizontala la peste 25 de mii de oameni in mod direct si peste 75 de mii in mod indirect.
                      N-ai integratorul final pe verticala n-ai nici IMM-uri. Cercetarea-dezvoltarea nu o poati face cu 10-200 de angjati, ai nevoie de sume foarte mari, etc,etc…
                      Toate au rostul lor in viata si in economie.

                      Sau ca sa folosesc o metafora a unui profesor de-al meu de macro, IMM-ul creste vaca, o ingrijeste, o mulge si obtine laptele, dar branza se face intr-o mare unitate de productie, care are mijloace de transport sa adune laptele, sa faca branza si mai apoi s-o si distrubuie in tara.
                      Langa o mare unitate economica traiesc sute si mii de IMM-uri, fiecare cu 1-2 vaci, dar daca nu ai integratorul final pierzi bani multi si locuri de munca si IMM-uri, iar branza se importa.

                    • Mi se pare logic ceea ce afirmi

                    • renault cu dacia , ford la craiova ameninta si primesc concesii pentru ca au de aface cu o tara care nu are industrie autohtona puternica plus guvernanti fara cojones , renault nu pleaca din franta si nici din belgia plus asta cu mutatul productiei in africa implica costuri cu transport , produsele au taxe vamale , le poate fi blocat accesul pe piata ue pe diverse motive plus forta de munca nu e calificata , limitari impuse de cultura de acolo eu tind sa cred ca daca muta productia in africa au de pierdut nu de castigat chiar daca salariile din maroc sunt ceva mai mici decat in romania ( nu cu mult mai mici )

                • Ghita Bizonu'

                  @dan
                  Deci mercedes, vw , fost Boieng sunt tinutu\i doar pe considerente sociale da?
                  Si bime-nmtyels Wisdows este o intreprinder mica mititica

              • George GMT
                26 mai 2015 at 17:44 „…daca PIBul chiar creste unde creste si mai ales unde sunt banii, slujbele…”
                Fiscalitatea ridicata, forta de munca care si produce – putina, coruptia( care este de fapt economia subterana) face ca PIB-ul Romaniei sa aiba o caruta gauri de astupat. Ah, era sa uit, lipsa investitiilor face ca banii in loc sa produca locuri de munca, sa fie investiti la saltea. Adica, tot ce poate fi mai pagubos – bani care nu produc nimic!

            • De acord : „…a crescut ÎN CIUDA cretinilor, politrucilor sau incapabililor din conducere…”.

            • @flogger
              Bre cresterea gdp nu se simte in nivelul de trai pentru ca desi produsele sunt facute aici, profiturile merg spre offshore-uri. In rest exportul masiv de cherestea, si cresterea preturilor la gaze duc si ele la cresterea GDP- ului dar nu inseamna ca si ajuta economia. O companie germana de curand a cumparat un sistem automatizat ca sa nu mai plateasca niste angajati romani sa care produsele prin depozit. Firma produce aceleasi produse, GDP-ul a ramas erect dar cativa insi si-au pierdut painea.

              Forta de munca continua sa scada destul de agresiv
              http://www.zf.ro/eveniment/dramatic-populatia-apta-de-munca-scade-in-timp-ce-numarul-varstnicilor-este-tot-mai-mare-13751569

              Balanta comerciala a Romaniei se mentine negativa. Pe martie este de -821 de milioane euro. Ungaria are o balanta comerciala pozitiva pe ultimii 5 ani.
              http://www.tradingeconomics.com/romania/balance-of-trade

              Redeventele continua sa fie simbolice sau chiar 0, cu OMV Exxon inca nu se discuta nimic.

              Ponderea capitalului romanesc in Fondul Proprietatea a scazut sub 50% anul asta in timp ce valoarea activelor continua sa creasca.

              Accesul la finantare pentru afaceri este printre cele mai scumpe si mai dificile pentru romani. Pana la urma e normal ca strainii nu au nici un motiv sa riste.

              Urmeaza o noua criza financiara a carei magnitudine va fi mult mai mare decat 2008. Deci da situatia este foarte maro, iar optimismul matale este complet nejustificat.

              • Repet, nu-mi cânta mie, cântă unuia păcălici. Deficitul balanței comerciale arată că este import, adică cerere agragată de produse și servicii, dar dacă ai curiozitatea să te uiți cum se plasează istoric, vei 8serva că deficitul scade în criză și crește în creștere… pt că economia locală nu oferă ce e cerut. Prea complicat?
                La FP activele și activul net sau valoare activului net unitar, că e fond și nu fabrică, SCAD din 2011, dar pt tine negrul e alb. Faptul că fondurile lui Singer au 17-18% e important, nu că vezi doamne străinii au majoritatea. Dar oare de unde p**a au majoritatea, dacă nu de la români care au vândut masiv la preț de nimic, isterizați (nu vb de bătrânii deposedați de comuniști) ca voi că vine prăbușirea, și a venit… în sus.
                Redevențele sunt pe la 12% din producția de vreo 4 miliarde euro, clar că e ZERO pt tine.
                Cum ziceam, cântă altuia, că îs sătul de prostii de dragul să zicem ceva.
                Citește și caută să înțelegi ce scriu, apoi dați cu barda.
                Da nu-i cu bai, așa am cui să vând valută panicaților, să iau acțiuni de la pesimiști și să le vând optimiștilor.

                • Intr-o economie daca valoarea exporturilor fabricate nu este cel putin egala cu valoarea importurilor acea crestere este o cacealma! avem o crestere economica pt caprobabil am exportat mai multa materie prima, si poate ca forta de munca exportata au trimis ceva mai multi bani in tara! daca oamenii plecati la munca in strainatate trimit mai putin bani nu o sa mai fie nici o crestere! dar tu poti visa la cresteri constante si pe viitor! iti poti face si planuri dar sa nu fii dezamagit

                • @flogger

                  Cresterea deficitului odata cu cresterea economica iti arata ca avem o economie care nu are un model de crestere sanatos. Cresterea economica duce la cresterea indatorarii pentru ca consumul se face majoritar cu produse si servicii din import. Suntem pe aceeasi traiectorie ca Portugalia si Grecia doar ca undeva mult mai jos.

                  La 4 mld cu 12% statul trebuia sa incaseze 480 de milioane doar din titei.

                  Redeventa OMV e de 7% pe titei iar pe o parte din gazele de sonda rezultate nu se platesc redeventr. Multumim Nastase!
                  „În 2012 România a încasat în total redevenţe de 315 mil. euro din toate resursele: petrol, gaz, minereuri de toate tipurile – feroase şi neferoase.”

                  http://www.zf.ro/zf-24/renegocierea-deceniului-ce-redevente-vor-plati-companiile-care-exploateaza-petrol-si-gaze-petrom-a-platit-in-2012-ca-redeventa-6-s-la-fiecare-baril-de-titei-extras-in-valoare-de-94s-11348601

                  • De acord cu „mulțam lu ăla de merita să stea să mai scrie 50 de volume”! În rest, am impresia certă că nu realizezi că economia noastră e în curs de maturizare, nu matură și deci nu poate asigura toate bunurile/serviciile ce trebuie încă. Dar dacă compari 2014 cu 2006, de ex, o să te izbească cât de sănătoasă e… Numai că e mai ușor să comentezi decât să rumegi informație, să o pui cap la cap și să tragi concluzii, nu-i așa?
                    Agregat e 11-12%, redevența, cu toate și fără taxele speciale din ultimii ani.
                    Și eu cred că mixul trebuie să crească, dar dacă taxezi sus extracția într-o țară unde sondele lucrează de 120 ani… nu îți mai prospectează nici dracu, nu îți mai extrage nimeni, e prea scump să redezvolți zăcăminte mature/secate/pe final.
                    Marea Neagră e focusul viitoarei taxări, îți zic la sigur, dar on-shore nu se schimbă mare brânză, și e normal. 2004 a fost cheia, nu 2015.
                    Văd obsesia voastră și grija pt ce dețin „străinii”, dar întreb, din nou: cine muma naibii vă oprește să cumpărați și să dețineți active românești. Ia SNP Petrom, ia Transgaz, ia Nuclearelectrica, ia Romgaz, ia Aerostar Bacău, ia IAR Ghimbav Brașov, ia Romaero București, ia bănci, ia procesatori, ia fabrici și uzine PROFITABILE și nu mai plânge(ți) după cele ceaușiste. Acum puteți să le aveți la purtător, dar e mai ușor să te smiorcăi și să țipi aberații (în genere, nu tu neaparat).
                    Nu deplângeți industria de apărare, participați la ea!
                    În rest, cu mintea la probușirea care va să vină, de ce dracu vă mai dați jos din pat dimineața? Unde ajungi cu mentalitatea asta? Ia mai bine vedeți ce se poate face și faceți.

                    • Valabil în genere comentariul de mai sus, nefiind destinat doar utilizatorului watcher. Și da, am interes în economia și industria românească (inclusiv apărare).

                    • Bre e mistoaca maturizarea pe perioada 2006 2014 dar cam scumpa ca sa zic asa. In perioada 2006 – 2012 datoria agregata a crescut cu peste 100 de mld euro. Sansele sa echilibram balanta comerciala pe urmatorii 5 poate chiar 10 ani sunt nule. Probabil prin 2020 datoria agregata va depasi GDP-ul. Cresterea economica se va consuma in plata datoriilor in locul cresterii sustinute a nivelului de trai,

                      http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=ro&v=94

                      Bre eu nu am nici o obsesie cu strainii… poa sa ia tot fara nici o problema. Dar cand vor conduce economia sa nu va mirati daca fondul de pensii sau sanatatea publica nu vor mai fi alimentate de la buget. Ei nu au nici o obligatie fata de batranii sau bolnavii nostrii…

    • @Flogger. Poate ne arati tu unde este cresterea economica s-o vedem si noi astia mai „minune”. Si cu aceasta ocazia poate ne explici si cine beneficiaza de aceasta crestere, ca la mistouri generaliste vaz ca te pricepi…

      Ca tu sustii ca va fi mai bine de cand te stiu si deocamdata peste 75% din bugetele locale sunt in faliment impreuna cu cvasi-majoritatea companiilor cu capital de stat.
      Asadar unde sunt banii, ca de gargara sunt foarte satul?!

    • Am 8servat ca va tot certatzi de cateva zile nu numai aici ci si pe alte topicuri pe copite de cai mortzi…

      Mortzi mortzi…

      De Moarte d’aia moarta de moarte naturala…

  5. Bre, da’ matale te plictisesti cam rau 🙂

    Deocamdata n-ai ce dreacu sa mai scrii despre 9utatzi, ca un batalion de Patriot costa cat costa si ai dreacu americanii aia nu vi le dau moca…

    1-200 de transportoare de import (ca TBTu’i mort) costa cat costa…

    Asa ca astia mai repara si mai cosmetizeaza si ei ce mai pot…

    Si intre timp mai updateaza pdfurile

    Pt 9utatzi asteapta si matale 2017, mai sunt mai putzin de doi ani…

    Or sa vina si banii pt inzestrare, ca de aia va scrie cartzi preshu ala saracu si va invatza pas cu pas si primul pas, ca din vanzarile alea se strang banii pt rachete in 2017 🙂

    • Ghita Bizonu'

      Lasa draga ca la anu o sa castige alegrile noul PNL, isi vor luya tara inaoii ci canci nouatati sau vir fi cate au fots sub boc NEMA!!!

      • „Ghita Bizonu’
        26 mai 2015 at 13:14
        Lasa draga ca la anu o sa castige alegrile noul PNL, isi vor luya tara inaoii ci canci nouatati sau vir fi cate au fots sub boc NEMA!!!”
        Am o nelamurire: eu sunt civil si-mi permit dar, din cei ce critica, taie si spanzura politica aici si sunt la curent cu toate specificatiile tehnice ale echipamentelor militare, cati sunteti militari de cariera frate? Ca armata n-ar trebui sa faca politica! Nu de alta dar, vad f multi experti care stiu cine vinde si cine fura tara.

        • Ghita Bizonu'

          Eu sunt tzivil.
          Adica am facut stagiu militar. Si cam atat. Insa … fata de alti ametiti de propaganda ptr pace eu am stiut intotdeauna ca in Europa un barbat cat de cat santaos este de fapt un soldat . In cazul meu sgt mj cdt plt inf (sgta mj fioindca nu am facut scoala de sergenti cu diagonala ci sa zicem un curs scurt la Medigia) Ca generatia mea a avit bafta este o cestie… pura bafta !
          Si daca doptresti si te intereseaza gasesti si pecificatiile tehnice . Ins aia putea observa ca nu ma bag pe radare, elecronice si alte subtilitati .

          Asa ca .. retyine Eu sunt civil. Insa tine minte „poate pe tine nu te interseaza razboiul insa razboiul se intereseaza de tine!!” si mai tine minte ca „razboiul este politica dusa cu alte mijloace”

          Din pcate prea multi e la noi ignora cestiile astea .. inclus si vis pacem para bellum ( v si http://ro.wikipedia.org/wiki/Luger_P08 .. o scula furmusica care indeamna la buna vecinatate si politete …) Caci sper ca observi ca se petrece ceva in zona .. si sa fiu sincer SUNTEM LA CURU GOL!!!

  6. se ofera locuri de munca pt. muncitori bine calificati [sudori de inalta calificare,mecanici.etc]marile firme din ROMANIA se plang de lipsa muncitoriilor calificati.ex. firma germana din brasov a organizat o scoala profesionala pt. pregatirea muncitoriilor pe banii lor pt mai multe meserii tehnice,cu conditia sa se angajeze la ei.esti in eroare cand afirmi ca numai locuri de munca pt. cofeze si vanzatoare gasesti.

    • Poti sa mai dai inca doua exemple similare cu nemtii din Brasov de care zici…fara sa te uiti pe net? 🙂

      • ZOPPAS in Sannicolau Mare
        Mercedes la Sebes-Cugir

      • da, firmele la care lucrez eu!!! cautam strungari frezori, cnc-isti, sudori, etc..

        • pai ramane sa publicam anunturi de angajari pe RoMil, cu domeniile cautate 🙂
          Sa incurajam si noi angajarile si cresterea PIB-ului.

        • @Barny. Cautati frate ca e greu sa mai gasesti astazi muncitori calificati. Unde dracu sa se formeze, la Metro si Cora?!
          Sudori am cautat si eu acum doi ani pana mi-a iesit parul prin caciula…

          • Tilea Marius, Ludus, Mures

            Te rog sa ma crezi ca am termiat liceu de reparati technica de calcul (calculatoare) si nu profesez in domeniul in care sunt specializat dar multumesc Domnului am un venit de 550 euro . Greu se gaseste loc de munca in domeniul in care ai studiat si, si mai greu peste hotare., stiu din experienta proprie de 5 ani in Italia si 1 an in Franta.

          • ii formam noi ca sudori. Saptamana viitoare tin cursuri de calificare ca sudori pentru someri si pe care ii vad ca isi dau interesu ii si angajam. Pe CNC-isti tot noi ii formam numa sa vrea

    • Bine ca ne califica nemtii ca ai nostri de pe timpul lui nea Nicu tot califica la frizeri, ospatari, croitori, dulgheri si fierari betonisti.

  7. OFF TOPIC (desi titul se potriveste perfect)
    „Moscow censures Moldova for refusing entry to Russian peacekeepers in Transdniestria”
    „The Russian side stated firmly that it was particularly concerned over growing incidents in which entry is denied to military from the Russian contingent of the joint peacekeeping forces in the Transdniestrian region, which seriously complicates implementation of their important mission to ensure peace and calamity
    Din ’92 rusii tot asigura „pacea” 🙂

  8. Pai nu zise omu ca stam bine ? Adica stam . Mult si bine …daca e dupa ei .E dupa ei ?

  9. Sistemul ăsta Hawk, parcă e gorlandez(olandez) de fabricație și concepție, nu-i așa?

  10. Tilea Marius, Ludus, Mures

    Este dureros ca nu ne pregatim din timp si nu ne inarmam macar ca, Polonezi. Oare ce asteptam ? Cand vor fi tancuri rusesti la granita degeaba strigam NATO ajuta-ne !!! Dar noi ce facem ? Ar trebuii dupa umila mea parere sa fie min 2 % din pib (acum) ptr armata si sa facem pasi pentru modernizare si in special ,,cred eu,, technica AA care din cate am inteles am ramas fff mult in urma si folosim echipamente din vremea fostului URSS . Rusine sa ne fie . Asa ceva este inadmisibil. Suntem in 2015 nu in anii 1960 ce Dumnezeu. Oare cand ne vom trezii ? Nu mai departe : cand au ,,marsaluit,, Americanii prin tara si sau deplasat la Cincu ptr exercitii comune, noi Romanii ce am facut ? Am scos la inaintare , oare ce ? Dacii vechi din anii comunismului. Ma refer la politie stradala. Oare nu gaseam si noi ceva mai bun prin ,,ograda,, decat acele vechituri ? Parca am fi condusi special si intentionat spre dezastru si spre pieire. Din cand in cand mai comentez aceste fapte in ideea ca poate cineva mai sus pus va citi comentariul meu si se va gandi serios la ceea ce am scris acum. Dar stiti cum e : pasarea malai viseaza. Nu ma dau batut ! Romania este tara mea si a voastra si imi voi da viata pentru ea la nevoie. Dumnezeu fie cu noi.

  11. Pai facem bine! Pentru unii …

    Sa mai ridem nitel , ca economia asta e grea si prezinta umflaturi.Statistic vorbind.Umorul la ajutat pe roman din cele mai vechi timpuri…
    http://www.academiacatavencu.info/politic/cum-a-pompat-dragnea-miliarde-in-psd–folosindu-si-supusii-si-clientela-pe-post-de-bidoane-38349 „.Va mai aduceti aminte de bancurile lui Ponta cu autostrazile, din 2014 cind a umflat pretul la combustibil cu supra-acciza ?

  12. Dusa ori habar nu are pe ce lume traieste (cred ca asta-i varianta adevarata) ori crede ca nimeni nu se pricepe la tehnica militara si isi face iluzii ca gogosile ce le toarna sunt si crezute.
    Cel mai incapabil ministru din 90 si pana astazi…

  13. @Dusa
    .- .- .- .- .-
    L’Agenzia Industrie Difesa (AID), agence gouvernementale rattachée au ministère italien de la Défense, va mettre sur le MARCHEE DE L’OCCASION (se aude Dusa 😉 ) un peu plus d’une centaine d’hélicoptères
    Il s’agit plus précisément de AB-212 et AB-412 ex EI (une quarantaine au total), de AB-212 et SH-3D ex MM (une trentaine, dont plus de la moitié sont des SH-3D), de HH-3F ex AMI (six semble-t-il) et de AB-412, AB-212 et A-109 ex CC (environ une trentaine au total).
    http://www.journallessentinelles.com/2015/05/22/35520-italie-une-centaine-d-helicopteres-pour-le-marche-d-occassion
    .- .-.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *