PAK DA inainte de termen

russia-pak-da-bomber-illustration-696x392

Sau vorba lui nea Stalin “cincinalul in patru ani si jumatate”! Daca lucrurile cu PAK FA sunt macar innegurate, daca nu nasoale de-a binelea, rusii spun –  cu palpairi de optimism in sufletul lor mare -ca in privinta bombardierului strategic stealth lucrurile stau bine si cica sa nu ne  facem griji, ne vor survola cu el dupa doua mii douazeci si ceva…fix.

Asta pana vor ajunge la delicata problema a motorizarii, as adauga eu, problema pe care deocamdata – precauti – nu au abordat-o prea frontal…

Asadar generalul Viktor Bondarev, comandantul VKS, ne spune vesel ca lucrul la PAK DA merge mai bine decat sperau ivanii, aeronava avand sanse mari sa zboare pentru prima oara inainte de 2021. Iar Rogozin si-a schimbat deja statusul pe pagina de FB, anuntand poporul prieten roman ca daca vrea muschiul lui, din doua mii douazeci si ceva…fix, o sa se duca la Chisinau nu cu Tupolevul 160 ci cu PAK DAul, iar noi nici n-o sa-l vedem. Asta daca nu sufera de vreo poloniumelita pana la urma 🙂 .

Acum, domnul general ne informeaza: “Work on the PAK DA is coming along and the pace is suiting us. The challenge remains to raise the prototype into air by 2021, but if all continues at the current pace, it will take off even earlier.”

Programul PAK DA a fost urnit oficial din loc in 2009, fiind dezvoltat de cei de la Tupolev si este in intentia rusilor ca noul bombardier sa inlocuiasca toate cele trei tipuri de bombardiere strategice aflate astazi in exploatare: Tu 95MS, Tu 23M3 si Tu 160.

Pana acum se stie ca avionul va fi unul de tip “aripa zburatoare”, un proiect cu totul nou pentru inginerii rusi, va fi subsonic, cvadrimotor si cu importante caracteristici stealth (cat de importante ramane de vazut, indienii zic ca nu-s chiar asa de importante – patiti cu PAK FAul – nici atat de stealth).

Generalul Anatoly Zhiharev (seful peste Tupoleve), comandantul aviatiei cu raza lunga de actiune, descrie proiectul in culorii vii si tremurande de emotie patriotico-tehnica (de-ti deie plansul de atat emo…tivitate si chiar iti vine sa-ti cumperi si tu unul): “This is a fundamentally new plane with a new sighting and navigation system. (Aici tonul creste in intensitate si apar dansatorii din buric, corul croncane ceva patriotic) This plane will be equipped with the latest communication systems and electronic warfare, and will have little visibility to radar.” Moamaaaaa…

Ca o ultima precizare, avionul isi va putea seta si urmari cursul cu foarte mare precizie fara sa foloseasca deloc sistemele de navigatie prin satelit (nu-i chiar mare mantocarie, orice amarata de racheta de croaziera poate face asta) ci utilizand un sistem inertial de navigatie aflat la bordul sau – un giroscop cu laser si accelerometru cu cuart…

De unde ne ducem cu gandul la faptul ca ivanii gandesc acest bombardier chiar ca pe un avion “de sfarsitul lumii”, o aeronava invizibila pe radar si care poate naviga si atinge tinta dupa ce propriul sau sistem de navigatie prin satelit a fost distrus. Asta ar fi scenariul apocaliptic, scenariul realist ar fi ca rusii stiu ca semnalul GPS/GLONASS poate fi bruiat, sau si mai realist, n-au incredere in GLONASS pent’ ca,  parascovenia lui de sistem, a mai cazut de cateva ori…

PS – Articolul este serios desi pare banc. 🙂

GeorgeGMT

45 de comentarii:

  1. la 30 $ barilu rusii nici bani de pietre pentru prastii nu o sa aiba.cat despre pakda sau cum se numeste o sa fie gata,daca o sa fie gata,cand omologu american o sa aniversese vreo 30 de ani de serviciu.rusii nu vad ca le fuge pamantu de sub picioare,in loc sa faca niste planuri,o strategie ceva care sa le permita sa traiasca fara exporturi de gaze si petrol, o dao inainte cu ianrmarea.tare mi e frica ca o sa ajunga in situatia in care americanii baga bani in ei sa nu se dezintegreze ca stat,cam cum faceau englezi cu otomanii

  2. E vechi, astept cu nerabdare dezvoltarea noului proiect zburator, pak-paaaa
    Ps
    Ok text George

  3. nationalistu_de_serviciu

    Orice este posibil, doar ca unele chestii sint mai probabile ca altele, avind in vedere antecedentele, banii necesari, etc.. , probabilitatea, cel putin in momentul de fata, ca rusii sa aiba un avion viabil in termenul anuntat de ei, mi se pare cam problematic. Hei, oricine poate face ce declaratii vrea, daca au si contingenta cu realitatea, asta ramane de vazut. Deocamdata noi nu am vazut decit ce tare-i photoshop-ul.

  4. Sa inteleg ca astia prin 2020 o sa faca ceea ce faceau americanii prin 95. Si cand mai auzi lume pr.oa.st.a care spune ca rusii sunt extra tehnologizati iti vine sa iti iei zboru.

  5. Conceptul este sà înlocuiascà doar Tu-95 si Tu-22M3, nu si Tu-160.
    În afarà de un contract pentru partea electronicà fàcut cu KRET (practic reluarea si adaptarea echipamentului lui PAK-FA), nu a transpirat nimic.

    Cât despre „avionul va fi unul de tip “aripa zburatoare”, un proiect cu totul nou pentru inginerii rusi”, te înseli George.
    Proiectul Tupolev Tu-202 era o aripà zburàtoare si a fost prin anii ’80.

    • Una-i un proiect alta-i un avion deplin operational. Distanta de la un prototip de fabrica sau o schita pe hartie pana la avionul operational este imensa, cel mai bun exemplu sunt americanii cu programul JSF, iar astia au si experienta si banii necesari si tot o sa le ia 10-15 ani.
      Noi suntem in 2016 si pana in 2021 mai sunt 5 ani. Daca prin absurd reusesc sa-l zboare in 2021, mai dureaza muuuult pana sa fie apt de lupta.

      • Acum 2 zile citeam pe un site american ca din 2000 pana acum armata SUA a bagat peste 50 miliarde de dolari in proiecte care nu s-au finalizat, fiind abandonate. 50 de miliarde… Si nici n-au simtit

  6. De altfel nici poza nu este bine aleasà.
    Am gàsit imaginea lui PAK DA actualizatà si este cert de domeniul bombelor.
    http://www.modelmayhem.com/1810967

  7. E lasa ca au banii nu mai credeti prostii si America ar trebui sa ia in considerare trimiterea de arme nucleare in Romania ,Ungaria ,Polonia<,Estonia ,Letonia a si bulgaria desi nu prea ii vad de incredere, asa Ivan si-ar pierde apetitul .Ei au arme IN Kalingrad ma rog ,dar au in enclava lor si sa nu mai vorb in vestul tariii un cerc de apare pt Natoo un TAMPON TAVALUG cum vrea sa ii spuna ,asta are nevoie europa nu tancuri si soldati 5000 fiti seriosi ,ce sa facem cu aia cand o racheta te sterge de pe harta

    • Ai nevoie de tancuri si soldati pentru ca , cu alea o sa duci bataliile. Armele nucleare sunt doar de tinut in vitrina. Tu ai arme nucleare ca sa nu le foloseasca altu pe tine.

  8. Arată ca p…, în comparație cu B-2…

  9. Iar ati inceput sa vorbiti tampenii. Numai ignorantii nu-si respecta adversarul.
    Pana acum am vazut o armata rusa extrem de agresiva si in Georgia (stat sprijinit masiv de Us si Israel) si in problema Crimeea (interventie chirurgicala) si in Donbass (diversiune) si in Siria (unde Assad a inviat din morti).
    Strict armata, nu cred ca s-a facut de ras si mie imi pare ca se intareste.
    Multi de aici nu fac diferenta intre jocurile de calculator si razboiul real. Rusii exceleaza si in judo si in balet si in sah.
    Sa zicem merci ca nu au un conducator mai hotarat sa ii duca la potentialul maxim ca ar fi grav.

    • ai dreptate, rusii exceleaza in balet…

      sa zicem merci? sa zica ei mersi ca nu i-a desfiintat SUA in ’92. Sa zica mersi daca nu-i dizolva acuma… mai e putin. rusii vor fi dizolvati prin economie si nu prin miscari anti rusesti, pur si simplu prin ignorarea lor. ei nu au invatat ca singuri nu se poate. sper, in momentele lor de final, sa nu cumva sa faca vreo manevra militara, ar fi pacat pentru toti, dar mai ales pentru ei, mai ales ca nu i-a adus nimeni in pozitia in care sunt, in afara de ei insisi cu al lor fuhrer.

      • rusii sunt inca buni in multe domenii, in special militar si aerospatial,
        au scoala proprie de cercetare…nu adunaturi de pe tot globu`,
        nu degeaba l`au produs pe Ufimtev, Perelman, etc.

        ca ruman nu sunt de acord cu politica lor in special cea de dupa 1918, marsaviile facute in Basarabia, sustinerea loazelor si influenta nociva asupra tarii in perioada `45-00, tezauru`, etc.,
        dar asta nu inseamna ca am ajuns sa`ì subestimez,
        subestimarea adversarului este cea mai sigura cale spre infrangere,
        totusi rusii au inca armata, industrie si cercetare militara,
        noi am ajuns la nivelu`soimi patriei si garzi patriotice si nu se intrevede o schimbare in viitoru`apropiat,

        binenteles putem sa ne imbatam cu apa rece si sa spunem ca oricine poate schimba, desfinta rusia intr`un timp scurt, dar cred ca astea sunt vise,

        • eu ma refer la americani, nu la noi. stie oricine ca noi nu avem nici armata, nici economie, nici influenta. cei care pot distruge rusia sunt americani(impreuna cu europenii bineinteles) si ma refer sa-i doboare economic, nu militar(desi daca se ajunge la conflict militar stiu exact cat pot duce rusii, se opresc la polonezi dupa care si-o iau in barba pana la moscova, exceptand conflictul nuclear unde pierd toti). de acolo mai departe stiu ei ce sa-si faca singuri, adica si populatia o sa vrea niste raspunsuri la o economie distrusa pe motive de tendinte expansioniste.

          • suntem in zona de influenta politica si economica a moskva si nàvem nici o parghie sa luptam contra lor,
            o dovedeste faptu`ca industria a fost privatizata cu preponderenta catre rusi (aluminiu, laminoare, petrol, etc) sau catre investitori care este posibil sa aiba in spate rusi (omv, etc) inclusiv zacamintele, urmeaza probabil…minereurile,
            in momentu`in care ei inchid toate pravaliile deschise la noi s`ar putea sa avem o problema atata timp cat nu avem conducatori,

            relativ recent faimosu`sechestru pe conturile lukoil a fost ridicat,

            o stire de azi de pe HN:
            http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20770047-cum-vrut-rusia-cumpere-terenuri-marginea-bucurestiului-afacere-avioane-bani-fantoma-negocieri-nivel-inalt.htm

            pana la investiti similare de catre UE – Nato mai asteptam…luminitza de la capatu` tunelului;
            alte fabrici nu mai avem,

            este de la sine inteles ca serviciile noastre impresurate de tradatori au facut prea putin sau nimik,

        • Păi dacă ciolovecii sunt atât de tari pe segmentul aerospațial, atunci de ce Buran a fost copia fidelă a spaceshuttle american??? De ce nu au dezvoltat ei, ciolovecii, ceva complet nou și nemaivăzut, dacă tot sunt atât de tari în toate…??

        • Sefu, cred ca nu despre asta-i vorba…
          N-a spus nimeni ca rusii nu-s in stare sa faca si sa dreaga.
          Dar ce are Perelman cu cercetarea militara? El e un matematician de geniu si o mare figura, ca om, nu oricine refuza un premiu de 1 milion de dolari pe motiv ca nu-i mai mare matematician ca predecesorii…si asta dupa ce a rezolvat conjectura Poincare…
          Cat despre Ufimtev, scrie in Wikipedia ca el a pus bazele matematice in studiul reflexivitatii radar. Ok. Dar la vremea respectiva (1962) tovarasii care conduceau URSS n-au considerat teoria ca fiind importanta, si au aprobat publicarea ei internationala (in engleza). Si ce n-au vazut tovarasii au vazut baietii de la Lockheed M (Denys Overholser, cf. Wiki), care aveau ei niste supercalculatoare la dispozitie, si au continuat dezvoltarea teoriei… iar restul e istorie…F117 si B-2, adica…
          Iar in Arhipelagul Gulag… e acolo un pasaj unde Soljenitsin povesteste de un detinut politic cu tot felul de idei, inclusiv idei legate de cercetari in domeniul invizibilitatii radar, sau sisteme de supraveghere IR/termoviziune…si spune ca el si alti detinuti ce formau in lagar un soi de comisie de evaluare i-au dat aviz negativ, speriati fiind de ce ar fi putut iesi…Soljenitsin fiind si el fizician de formatie….iar asta se-ntampla prin anii ’50…
          Deci rusii au tot felul de baieti isteti prin batatura, si nu-i subestimeaza nimeni.
          Necazul meu si al multor altora este ca statul rus canalizeaza resursele de inteligenta si creativitate pe care le are in directii aiurea.
          In loc sa incerce o dezvoltare pasnica, ei tot cu rachete, avioane si submarine. Adica ei nu au reusit sa iasa din paradigma economiei de razboi, singurul model economic cu care au avut si ei succes (in WWII).
          De-aici si agresivitatea lor, au nevoie de agresivitate in extern, asta provoaca reactia de aparare a vecinilor, iar aceasta reactie constituie justificarea interna a mentinerii complexului militaro-industrial pe care-l detin. si care la randu-i sustine pe cei care detin acum puterea in Rusia.
          Eu zic ca despre asta-i vorba….

  10. Si transeele , precum bombardierul minune , cred ca vor fi gata inainte de termen :

    Ucraina a săpat 230 de km de șanțuri antitanc la frontiera cu Rusia

    Rusia doar aproximativ 100 km …..

    http://deschide.md/ro/news/externe/23947/Ucraina-a-s%C4%83pat-230-de-km-de-%C8%99an%C8%9Buri-antitanc-la-frontiera-cu-Rusia.htm

    motorina consumata fara rost …..

  11. RL. baga niste articole, de sa dai cu capu de grinda de sus a beciului de la etajul 1.Pe linga povestea SF cu transportorul 8×8 ce vine curind…..tot o tin cu „tema de casa”.
    Interviu cu profesorul Mihail E. Ionescu: România are nevoie „urgentă“ de o flotă militară proprie .
    Doamne ce minune!!!!!!!Noi nu stiam asta……………Orice copil de 16 ani ce statea de ziua marinei.. la Constanta.pe faleza ..si vedeau 5 salupe isi dadea seama ca nu avem FLOTA.
    Incep sa iau in serios pe nea GM, in traba aia cu dezinformarea……..

    • Pacat ca nu se ocupa de treburi serioase. Pe de alta parte Romania are o flota militara proprie, noua ne trebuie o flota militara proprie si moderna.

      • ala spune cateva chestii interesante p’acolo, chiar si despre necesitatea de avea ceva sa respingi o agresiune pe mare:
        „Nuanța ultimului summit NATO este că nu trebuie prepoziționată Alianța pentru respingerea unei agresiuni, ci sarcina primordială este chiar a statelor NATO ale arealului, pentru a rezista primelor lovituri până la sosirea forțelor respective, indiferent dacă e vorba despre confruntări terestre sau marine. Acest lucru înseamnă în cazul de față construcția propriei flote, care este o necesitate pentru România. Una urgentă.”

        de aici urgenta cu inarmarea frecatelor care este

        ca ar mai trebui baterii de coasta atat antinava cat si SAMuri cu bataie mai lunga, sujimarinu cacare a putrezit samd

        ca obiectivul rusiei e ridicarea sanctiunilor, deja le facea macacaronarul-vafanculo galerie rusilor ca ele sanctiunili trebe ridicate

        dupa aia chestii mai nasoale gen impacare a Rusiei cu SUA, brexit plus europa pana la vladivostok, poate chiar desfiintzarea NATO

        fomistii aia din emirate de abia asteapta…

  12. ăla din poză pare mai mult, faraș zburător!

  13. „The challenge remains to raise the prototype into air by 2021”

    there’s actually no challenge at all, sa’l ridice in aer pana in 2021 nu e mare scofala, agatza macheta de niste cabluri si dupa aia cu un crane ceva 🙂

    si daca au un prototip care zboara, pana sa devina operational si sa respecte caietul de sarcini mai e ceva

    trebe sa fie stealth, sa nu mai scoata darele alea de fum din poza ca toate rachetele IR will love it, sa mearga electronica aia sofisticata cu lampi si procesoare rusesti la 33Mhz, sa taie niste hublouri prin fuselaj ca poate vor sa vada si aia pista cand aterizeaza samd

    pe de alta parte si daca nu e stealth si lasa darele de fum de’l dobori si cu CA94 cred ca tot il baga in dotare, pentru ca flota lor de bombardele e veche, antica si da’damult si nu e intr’o stare tehnica prea fericita, asa ca asta nou trebuie numai sa zboare

    asa si americanii au B52iuri si mai trag de ele, dar aia le intretin, au mai integrat armament si electronica pe ele

  14. Cam greu de crezut ca or sa reuseasca sa faca avionul asta operational… mai ales ca alearga dupa multi iepuri ( mega tancul lor… portavioane, avionul PAK …). iar la toate programele lor se lovesc de lispsuri de tehnologie pe care nu pot sau nu au bani sa le acopere. Probabil ca din acest motiv or sa fie cat mai prietenosi in comportament cu tarile europei de vest cus peranta de a stopa diferite sectiuni din embargou… si sa pupe ceva tehnologie de la ele. ( de asta cred ca au si trecut conflictul din Ucraina pe relanti)
    Era pe vremuri o vorba referitoare la produsele rusesti: ambalajul iti face greata, produsul te tine o viata! cred ca acum vor sa inverseze afirmatia..pentru ca ilustratia asta, chiar daca are momentan doar o valoare artistica, arata ok… ce este insa sub fuselaj… lopata cu carbuni, scripeti actionati manual, ceas solar… lampi ( vb lui gsg9 ) 🙂

  15. Randarea e dupa un proiect mai vechi ceva supersonic , dar imi place forma . Insa in ultima vreme din cate observ cu ”armata ” randarile si teaserele arata mai bine pe computer decat in realitate din pacate .
    Probabil s-or fi dat bine si pe langa chineji , ca si aia vor sa-si traga un bomber cam in perioada asta si aia mai au ceva bani de inghetata …

  16. Mere pe carbuni sau pacura asta nou si invizibil? 🙂

  17. Mai bine ramaneau la baloane.

  18. PAK-DA și tehnologia real-actuală rusească ? O ]ntrebare la care las pe alții să răspundă.
    Cineva, parcă a schițat un răspuns, prin tehnologia PHOTOSHOP (pe care o au și rushii) avionul va „ieși” perfect.
    Termen : 2021 ??? Cu mult noroc, mult spionaj și mult ajutor din partea Germaniei și Franței, s-ar putea ca la acest termen să le iasă PAK-FA-ul cum și l-au dorit !!!
    DAR, la acest termen, adversarul lor etern-US Air Force, va avea în testare primul avion Stealth-optic si F-22, singurele avioane cu pilot, în rest doar fără
    piloți îmbarcați, avioane capabile de manevre de de +/-15-18g.
    În anii aceia vor trebui să stea cu ochii foarte bine beliți spre granița chineză, căci nimic altceva nu prea va mai conta pentru ei, s-ar pute ca și mandarinii să-și dea drumul la niscaiva emigranți ce i-ar deranja cam mult prin țară …
    Vreo două ,trei familii de revoluționari-indizerabili chinezi, aleși bine în ultimii 15-20 de ani, așa vreo 10-15 milioane, cred că iar indispune mai mult decît toate alianțele militare potrivnice de la acea dată.
    În rest, să auzim numai de bine !!!

  19. yap,si marmota invelea ciocolata…

  20. Se pare ca nu va prea pricepeti la sistemele de navigare inertiala (are rost sa pomenesc de giroscop cu laser si accelerator cu cuart?), siteme de navigare GPS/GLONASS, si cele folosite de rachetele de croaziera, altimetru pe baza de radar.
    Atata doar va spun, ca cele de navigare inertiala nu pot fi bruiate, functioneaza doar deasupra solului precum rachetele de croaziera, insa dau o eroare proportionala cu timpul de zbor. De aceea sunt mai usor de folosit pe rachete decat pe avioane. Si din cate stiu giroscop cu laser este si pe F1, deci nu e asa de incredibil sa il puna si pe zmeul asta.

  21. Au inceput sa dispara articolele facute de ingineri si in Atlantic se bate apa in piua sa iasa unt…))) In timp ce untul e „pe vine”, „biscuiti ostasii mei”…! )))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *