Pana la urma A 10 Warthog nu moare doar se transforma

A-10C Warthog pilot reflects on completed mission

Desi cu doar un an in urma US Air Forces s-a certat cu Congresul pentru a obtine permisiunea sa scoata la pensie A 10 Warthog (si Congresul i-a dat peste labute!) acum lucrurile sunt mult mai nuantate.

Astfel, Secretarul US Air Forces, Deborah Lee James, a declarat ca A 10 nu va fi lasat la vatra – cand va fi sa fie lasat – fara a avea urmasi directi. Cu alte cuvinte F 35A nu va prelua in totalitate misiunile A 10 ci va exista, cel putin asa se spera, un urmas pe linie directa pentru cel bun avion anti-tanc din aviatia americana.

“Any of these types of possibilities would likely come up in the fall to me and the chief during this planning choices forum. And that’s when we would discuss and we could make some recommendations,”  a declarat doamna Deborah Lee James. Practic in toamna acestui an se va avea o imagine clara si un set de recomandari pentru urmasul lui Warthog.

In acest moment prima optiunea ar fi ca A 10 sa fie inlocuit de doua avioane destul de diferite.

Astfel programul OA-X are in vedere achizitia unui avion deja existent pe piata pentru misiuni de suport apropiat la sol in medii nu foarte periculoase, acolo unde inamicul nu dispune de antiaeriana. Favoriti, pe acest palier, ar fi Beechcraft AT-6 sau Embraer A-29 Super Tucano.

a 29 super tucano

Embraer A-29 Super Tucano

Programul AX-2 prevede achizitia sau dezvoltarea unui avion cu reactie care sa opereze in misiunui de suport pentru trupele de la sol, dar care sa poata opera in medii mai sofisticate (razboi electronic, AA, etc).

A doua posibilitate: refacerea reursei pentru actualele A 10 Worthog, iar o treia idee are in vederea dezvoltarea unui avion nou care sa preia (singur) locul lasat liber de veteranul A 10.

Bineinteles ca principala problema este finantarea disponibila si in functie de fondurile existente se va lua si hotararea finala.

In prezent cea mai mare parte a operatiunilor de tip CAS din Afganistan, Irak sau Siria sunt sustinute de bombardierele B-1 Lancer si B 52, dublate de aparate F 16 sau F 15. Acest lucru este posibil datorita aparitiei pe scara larga a armelor “inteligente”. Acum nu mai este neaparata nevoie ca un avion sa atace tintele la joasa altitudine ci dimpotriva, armele ghidate pot fi lansate de la distante chiar si de sute de kilometri. Un alt avantaj al bombardierelor strategice este ca acestea pot avea la bord o cantitate mult mai mare de munitie (decat un avion de mici dimensiuni) si pot patrula zeci de ore deasupra frontului.

Insa in cazul unui inamic ceva mai potent, din punct de vedere al apararii antiaeriene, bombardierele nu mai sunt o solutie chiar asa de viabila, iar pe de alta parte, s-a vazut in TO, este nevoie inca de un aparat mai lent si care sa fie efectiv deasupra capului infanteristului.

Ramane sa vedem ce vor hotari americanii, insa un lucru este cert: Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II  va avea un urmas (poate chiar urmasi). Ca „o confirmare” vine si faptul ca mai deunazi USAF a hotarat oficial ca un aparat ce „nu a fost planificat sa existe in inventoriul sau” , e vorba de…Textron AirLand Scorpion,  sa fie testat pentru a dovedi daca este…„airworthy”.

http://uk.businessinsider.stfi.re/air-force-may-buy-this-cheap-jet-2016-7?sf=kjddbwk#ab

GeorgeGMT

29 de comentarii:

  1. Au planuri mari americanii. Strategia americana este si ramane ,pur defensiva, lol.

  2. Off topic :E panica fratilorStatele Unite au exprimat îngrijorare, luni, în legătură cu operaţiunile terestre antikurde din Siria, cerând Ankarei să înceteze imediat aceste incursiuni militare „inacceptabile”.
    „Vreau să fie foarte clar că noi considerăm aceste confruntări – în zone unde nu sunt combatanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic – inacceptabile şi o sursă de profundă preocupare”, a transmis prin Twitter Brett McGurk, un emisar special al coaliţiei internaţionale coordonate de Statele Unite.
    „Le cerem tuturor părţilor beligerante să se retragă imediat”, a adăugat oficialul american.
    Turcia a iniţiat pe 22 august operaţiuni terestre pe teritoriul Siriei, trimiţând tancuri şi militari pentru a ajuta forţe rebele siriene aliate să elibereze oraşul Jarablus, ocupat de reţeaua teroristă Stat Islamic, notează BBC.
    Treptat, militarii turci au atacat şi poziţii ale Forţelor Democrate Siriene (FDS), o coaliţie care include miliţii kurde (YPG), susţinute de Washington.
    Administraţia Recep Tayyip Erdogan a comunicat că operaţiunile pe teritoriul Siriei au un dublu rol – eliminarea militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic şi alungarea miliţiilor kurde de la frontiera cu Turcia.
    Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant).

    • capatu` satului

      pai turcii au declarat recent ca ei sunt de acord ca sa existe populatii si luptatori in Siria doar la Sud de Eufrat = pana la Eufrat vrea pasa borcan sa extinda tara

  3. Io cred ca le-a venit ideea dupa ce au vazut proiectul meu cu IAR-99 bimotor … zic …… 😉

  4. …sau poate au in plan noi invazi in tari cu aparare anti-aeriana slaba si tancuri vechi rusesti. gen,Yemen sa zicem.

  5. capatu` satului

    congresu lor ca si palavramentu nostru este o adunatura de loaze,
    daca fortele aeriene zic ca A 10 este depasit inseamna ca asta este realitatea si nu se justifica mentinerea aparatului,

    acum ce visuri umede au congresmenii cu A 10 sau alte aparate este irelevant,
    resboiu se poarta de catre fortele armate ca daca l-ar purta congresu ar fi fost pierdut inainte de a incepe,

    • Din cate observ, ai lor sunt mai patrioti decat ai nostri. Fiecare companie de armament are reprezentanti in congres, asa ca la ei protejarea complexului industrial-militar are o importanta maxima. As vrea sa vad si la politicienii nostri acelasi comportament.

  6. De obicei unde este T90 , gasesti si Pantsir sau Buk. Pantsir S1/S2 sau Buk M2/M3 ii da lu’ A10 sa sara in sus…

  7. Bine, nu ca ar trimite americanii A10 unde stiu ca exista Pantsir,Buk sau chiar Igla-S.

    • Bineînțeles că nu. Bunul simț le spune americanilor sa trimită f22 sa facă curățenie. Și, bineînțeles ca le mai spune sa trimită grupat avioane pt supremație aeriană, altele pt a distruge radarele, elicoptere, forte terestre și așa mai departe. Cică sunt bunicei americanii în alcătuirea unui task force în funcție de ce au inamicii.

      1
    • Ar trebui sa fie tampiti insa nu este cazul, contrar opiniilor unora.As fi mandru ca oficialii armatei noastre sa aiba experienta profesionala a celor din fortele armate ale SUA.

  8. Nova,esti foarte informat vad ,cu scuzele de rigoare 🙂

  9. gabriel neacsu

    A -10 inca mai are potential in anumite misiuni.Desigur ca nu-l mai poti trimite deasupra inmicului dar poate oferi sustinere in cazul unui atac terestru cu vehicule blindate zburand in apropriere de linia frontului , deasupra teritoriului controlat de trupele amice.Nu ne-ar strica o escadrila de scroafe A 10 C pe la Campia Turzii.Zic si io!

  10. North American Rockwell OV-10 Bronco – Wikipedia, the free encyclopedia

    e o varianta coin si oarecum cas acceptabila..

  11. plus ca fara bimotor nu aice cauta

  12. apreciez orice avion cara odata ajuns la o varsta considerabila isi demonstreaza calitatile si capabilitatile ca in prima zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *