Până unde va merge Putin?

BlackSeaMap

După ce Crimeea a fost ocupată de către ruși fără a se trage vreun foc de armă, forțele militare ucrainene rămase în peninsulă fiind practic neutralizate, blocate în cazărmi (vezi Crimeea a căzut fără luptă), toată lumea se întreabă ceva face Putin mai departe. Până unde va merge?
Ei bine, răspunsul se întrevede astăzi. Până aici! Înainte de a detalia, să ne amintim până unde a mers ultima oară, respectiv până unde a intrat în Georgia în 2008. Și de ce s-a oprit înainte de a ocupa Tbilisi?

De ce s-a oprit armata rusă înainte de Tbilisi în 2008?

O scurtă readucere aminte, un moment al războiului ruso-georgian din 2008 (pentru amănunteÎnvățămintele conflictului Războiul ruso-georgian din 2008 II). Acordul de încetare al focului a fost semnat la 14 august 2008, mediat de președintele francez Nicolas Sarkozy, care deținea prin rotație președinția UE. Un fragment din discuția dintre cei doi a fost dat publicității. Putin îi spune lui Sarkozy că vrea să meargă până la Tbilisi, să-l prindă pe Shakashvili (președintele georgian) și să-l spânzure, la fel cum a făcut Bush cu Saddam Hussein. Sarkozy a întrebat atunci, referindu-se la căderea de popularitate a președintelui american: Și vrei să sfârșești ca și el? Putin, după un moment de gândire: Să știi că ai marcat un punct!


Dar oare punctul marcat de Sarkozy l-a făcut pe Putin să nu ocupe Tbilisi? Când armata rusă se afla la 30 de kilometri de oraș, la Gori, după ce ocupase portul Poti și debarcase trupe proaspete pe acolo? Abhazii ocupaseră defileul Kodori sprijiniți de ruși, osetinii avansau spre sud împreună cu Armata 58 rusă, capitala georgiană era prinsă ca în clește. Să fie diplomația lui Sarkozy care a oprit armata rusă, credeți că pe Putin l-au apucat mustrările de conștiință de spaima că va suferi o cădere de popularitate ca și George W Bush la finalul său de mandat? Să fim serioși. Motivul opririi avansului rusesc este cu totul altul. Și este strict de natură militară, nu e vorba de crizele de conștiință ale lui Putin.
Din armata georgiană ce număra în jur de 25000 de militari, cei mai bine pregătiți dintre ei, în jur de 2000, la începutul conflictului se aflau în misiune în Irak. Un pod aerian american îi readuce în patrie pentru a lupta pentru țara lor. Ori, cum a fost posibil ca acest pod aerian să poată fi constituit fără ca rușii să fi putut măcar amenința acest pod aerian? Răspunsul este simplu: în cinci zile de conflict, rușii au pierdut patru avioane de luptă (oficial), doborâte de apărarea antiaeriană georgiană, fără ca georgienii să-și fi folosit firava ei aviație militară. Iar din punct de vedere al apărării antiaeriene rusești, situația era dezastruoasă.
Mare parte din regimentele de apărarea antiaeriană ruseşti sunt dotate cu rachete S-300PT sau PS, nedigitale, datând din anii 80. Aşa era şi regimentul antiaerian 108 cu baza la Voronej, 500 de kilometri sud de Moscova. Mai mult, majoritatea acestora erau regimente total lipsite de soldaţi, doar câteva cadre militare, respectiv ofiţeri şi subofiţeri care aveau în grijă lansatoarele şi rachetele. Efectivele armatei au scăzut de la 5,2 milioane de soldaţi în timpul URSS la 1 milion astăzi, în Rusia. Confruntată în ultimii douăzeci de ani doar cu războaie în care adversarii nu puteau fi în niciun caz o ameninţare aeriană, Moscova a neglijat total aceste regimente, astfel că s-a ajuns ca imense teritorii sau zone de graniţă să nici nu fie monitorizate radar. Astfel, în timpul războiului cu Georgia, trupele ruseşti s-au oprit la Poti nu numai în urma presiunilor diplomatice, dar şi prin recunoaşterea faptului că nu aveau cu ce să descurajeze manevrele aeriene americane. Cu patru avioane pierdute şi sistemele antiaeriene lipsite de soldaţi, ba dotate cu rachete din anii 80, ce credibilitate avea armata rusă? Astfel, cei 2000 de georgieni au putut fi readuşi din Irak de avioanele americane, iar un pod aerian cu ajutoare americane ar fi putut fi constituit fără ca Rusia să poată face ceva. În Marea Neagră începuse desfăşurarea NATO care ar fi protejat un astfel de sistem de convoaie cu ajutoare, inclusiv ajutor militar, către Tbilisi. Asta a fost forţa din spatele manevrelor diplomatice ale Vestului care au oprit avansul Rusiei către Tbilisi. (întreaga analiză în Rusia și apărarea imperiului)

Conflictele din ziua de azi care ajung să opună mari puteri, care nu vor să ajungă la confruntare directă, strategia este asemănătoare unui joc de șah între marii maeștri. Îmi mut tura înainte, dar dacă e amenințată de regină sau de un cal, mă opresc sau dau înapoi. Gândesc altă mutare, unde adversarul are piesele neprotejate. Nu îi iau piesele, mut să obțin poziția cea mai avantajoasă fără să îi iau vreo piesă, fiindcă dacă iau vreo piesă, respectiv deschid focul, iese război. Totul e o mișcare strategică pe punctele slabe ale adversarului, niciunul dintre noi nu dorește deschiderea focului, dar se poziționează în așa fel, încât dacă se ajunge în situația de a deschide focul, să fiu în avantaj maxim. Adversarul vede că sunt în avantaj, și atunci renunță, face un pas înapoi.

Rețineți acest paragraf, deoarece ne vom întâlni cu această logică mai departe. Ori, Putin a înțeles în 2008 că nu mai poate face un pas înainte fără ca SUA să reacționeze prin instituirea unui pod aerian protejat de navele din Marea Neagră, iar acest pod ar fi adus armament sofisticat care să doteze trupele georgiene comasate pentru apărarea capitalei Tbilisi. Și nu ar fi fost prea greu, am văzut modul de deplasare al coloanelor blindate rusești, aglomerate, bară la bară, înghesuindu-se pe șoselele înguste. O companie de georgieni pregătiți, ca și cei veniți din Irak, dotați cu lansatoare antitanc de tip occidental ca și Javelin, de exemplu, desfășurată pe ambele părți ale șoselei, ar fi putut provoca prăpăd.

Ori, prin acceptarea acordului de încetare a focului, Putin s-a oprit. Adevărul că nu șarmul și retorica lui Sarkozy l-au oprit pe Putin să nu ocupe Tbilisi, ci argumentul militar conform căruia nu avea cum să se opună podului aerian american. Dacă ar fi avut o baterie de rachete S-400 în zonă, americanii nu ar fi riscat trimiterea avioanelor, dar aceste baterii sunt plasate în apropierea Moscovei. Ce vorbeam de jocul de șah, americanii au mutat tura înainte, dar rușii nu au avut cu ce să o amenințe, așa că s-au retras.

Continuarea articolului pe CristianNegrea.ro

164 de comentarii:

  1. Marius Zgureanu

    Putin va incerca sa ia cat mai mult din Ucraina sub control, iar acolo unde trupele ruse nu vor putea ajunge pe moment, vor fi infiltrati „voluntari” care sa sustina armat autonomii secesioniste, autonomii care apoi vor intra sub protectia Rusiei.
    Putin e constient ca asa cum se aseaza acum lucrurile, asa vor ramane posibil cateva zeci de ani:
    http://deschide.md/rusia-a-trimis-trupe-spetnaz-la-tiraspol/

    În contextul sporirii prezenței militarilor ruși în Crimeea, șefului Centrului politico-militar, Dmitrii Tâmciuk spune că Rusia, în paralel a trimis trupe cu destinație specială în Transnistria. Potrivit informațiilor de ultimă oră, în 24 de ore în Transnistria au fost trimiși 700 de militari din trupele cu destinație specială, scrie censor.net.ua., cu referire la declarația de pe facebook a lui Tâmciuk.

    Tâmciuk precizează că în prezent, la unitatea militară Cernomorskiiflot din Novorosiisk din Crimeea este concentrată divizia 18-a infanterie motorizată Brigada Armatei Ruse (locul aflării permanente, Districtul sudic din Cecenia). Iar Pentru dislocarea în Crimeea se pregătește componența și 120 de unități de tehnică militară”, spune sursa.

  2. Marius Zgureanu

    Ruşii aduc trupe suplimentarea în Transnistria iar Leancă face grup pentru Ziua Victoriei
    http://moldpress.info/2014/03/09/rusii-aduc-trupe-suplimentarea-transnistria-iar-leanca-face-grup-pentru-sarbatori-ziua-victoriei/

    Rusia a decis să suplimenteze detaşamentele militare pe care le are dislocate în regiunea transnistreană. Acest lucru s-a decis fără consultarea şi acordul autorităţilor de la Chişinău.

    În timp ce acţiunile militare reprezintă în mod evident un semn de autoritate în raport cu cei de la Chişinău, premierul Republicii Moldova a decis înfiinţarea unui grup de lucru responsabiil pentru a sărbători Ziua Victoriei.

    Este ştiut că Ziua Victoriei este un eveniment eminamente sovietic, dar iată că Leancă nu se blochează în astfel de lucruri.

    În timp ce România intră în stare de alertă militară, guvernul Leancă se apucă să facă sărbători instituite de un stat care este agresor.

  3. Dupa umila mea parere, Rusia nu a mers mai departe pentru ca pur si simplu nu a avut motive.
    Prin securizarea Osetiei de Sud si Abhaziei Rusia s-a asezat cu fundul pe culoarele de transport ale gazului / petrolului care traverseaza sau ar putea traversa in viitor Georgia spre Europa.
    Daca exportatorii de gaze din Asia Centrala (Uzbekista, Turkmenistan) vor dori sa dezvolte magistrale de transport care sa ocoleasca Rusia, mergand prin Azerbaidjan – Georgia, spre Marea Neagra sau Turcia, Rusia va fi apta sa intrerupa magistrala in orice moment si nici macar nu ar mai avea nevoie de o actiune militara deschisa.
    Este suficient sa creeze niste tulburari etnice (la care sunt experti) soldate cu crearea unor grupari inarmate care, printre altele, sa se ocupe si cu sabotarea conductelor. Simplu? Simplu.

    • „sa se ocupe si cu sabotarea conductelor. Simplu? Simplu.”

      Eroule, mai amu ti-am mai scris eu ceva la jenu, citez din clasici in viata:

      „Eroul ‘Nationale’ sufera de scenarita acuta in forma galopanta cu manifestari halucinogene si pronostic rezervat.

      Foarte foarte extrem de rezervat 🙂 🙂 !”

      Da’ las ca vine primavara si incep muncile prin gradina 😉

      Simplu o fi la matale Eroule, daca matale crezi ca partea ailalta o sa stea capra sa se uite la tulburarile etnice sau de menstruatie provocate de partea rusa cum le gauresc aia conductele cu surubelnitza…eu zic ca te inseli…

      Matale n-ai citit articolul sau n-ai inteles nimic din el…

      Daca celebrele fantasticele maiastrele si iluzoriile conducte se vor materializa vreodata iti garantez ca niste australopiteci cu AKMurile n-or sa le saboteze, pt caco-nductele vor fi securizate.

      Si daca vor fi securizate si piticania atomica va fi informata pe toate canalele si prin toate gaurile disponibile ca sunt securizate atunci nici macar n-o sa incerce sa-i provoace. Pt ca nu e chiar atat de prost incat sa nu intuiasca consecintele…

      • Coane, matale nu pricepi ca disputa este pe resurse si rute de transport ale acestora. Rusia nu-si permite sa piarda pozitia de furnizor dominant de energie pentru Europa.
        Ca sa se intample ce spui in Georgia ar trebui sa intre companii americane in proiectul AGRI, altfel stranuta Putin si s-a dus dracului ruta de transport.
        Si conflictul din Ucraina este tot despre resurse (cele din Marea Neagra). Rusia nu are nevoie de ele dar are nevoie ca Ucraina sa nu le exploateze ci sa ramana dependenta energetic de ei.
        Odata ce Crimeea voteaza orice forma de rupere de Ucraina s-a terminat cu exploatarile ucrainene la MN. Vor urma zeci de ani de negocieri sterile pentru delimitarea zonei economice exclusive (cum a facut URSS cu noi).
        Punctul asta a fost marcat si se pare ca va urma faza a doua, cu Odesa, Transnistria si, foarte probabil, Gagauzia, cu scopul de a atrage Romania in conflict si a crea o zona de stabilizare la MN astfel incat sa determine plecarea companiilor vestice venite sa exploreze/ exploateze resursele din zona romaneasca a MN.

        • Eu vorbeam strict de Georgia.

          Daca or sa se hotarasca vreodata sa faca ceva acolo eu nu cred ca aia sunt tampiti sa le lase la mana cui are chef sa puna mana pe un AKM sa dea gauri in conducte. Intr-adevar tre sa intre americancii prin zona, pt ca ei sunt singurii la care rusii nu au tupeul sa muste.

          La faza a doua, cu Odessa, Transnistria si Gagauzia…om vedea…
          Om vedea cat poate sa se intinda piticul atomic pana se lasa cu reactii mai dure, if any…

        • @watcher Citind pe blogul ala de i-ai postat dumneata link-ul,aflu ca „Un grup de ofiteri in rezerva,care au votat U.S.L.-ul cu majoritatea zdrobitoare de 70% impotriva regimului dictatorial, antiromanesc al lui Basescu,doreste ca Primul ministru sa asigure stabilitatea politica in Romania”…!!!Stimate domn,mi-ai inseninat ziua.Am ras copios.

  4. si in continuare, e o liniste criminala prin gara lu’ decepticon…..

    • Ai facut remote viewing pe Romania in 2150? 🙂

      • Nu crez’ca a facut remote viewing pe Romania in 2150, pt ca noi n-o sa producem nici tractoarele si nici tevile alea lansatoare…

        Noi o sa avem 12 tractoare la mana a treia importate din Portugalia, cu putine ore de arat si tractat remorci, care alea 12 tractoare vor fi revitalizate pe bani buni in State, soferii si mecanicii de tractoare vor fi pregatiti tot in State iar mentenanta tractoarelor nu se va putea face in Romania pt ca nu vom avea facilitati atat de avansate, asa ca tractoarele vor fi trimise la reparat in Polonia sau Turcia.

        Iar pe remorca nu vor fi lansatoare, ca fiarele nu mai sunt la moda in armata romana de birocrati 😉

        Or sa fie copiii lu’ RI care or sa lanseze drone stealth cu prastia cu laser 🙂

      • Ca sunt tractoare, e penibil, ce sa mai…
        Dar stingatoru’ cu spuma atasat la fiecara tabla din aia l-ati vazut ??

        E de tot cacao, io nu am mai vazut asha ceva in viatza mea!

  5. Amuzant si ‘cest articol:

    http://www.gandul.info/puterea-gandului/iresponsabilii-care-destrama-romania-12230575

    „Pentru că, la fel ca iresponsabilii care au permis ca România să fie nepregătită la mai bine de doi ani de la izbucnirea Primului Război Mondial (au statui prin parcuri azi), la fel ca iresponsabilii care s-au jucat de-a democraţia până au îngropat-o de tot înaintea celui de-al Doilea Război Mondial (şi ei au statui prin parcuri azi), nici clasa politică de acum nu-şi dă seama că afară e furtună mare, şi că nepregătirea noastră ne va costa foarte mult.

    Da, cel mai probabil că nu o să fie vreun al treilea război mondial, dar nici nu e nevoie, e suficient să ne trezim cu Rusia la graniţă. Căci în rest, suntem perfect în stare să ne destrămăm şi singuri.”

  6. cam off:

    de 2 zile pe facebook la fortele terestre tot schimba header-u’ (imaginea) cu acelasi text „contati pe noi” 🙂 )

    s-a reprofilat decepticon, e hacar, hacuieste ce apuca 🙂 )

  7. Interesant articolul si foarte buna intrebarea. Unde se opreste Putin? Raspunsa probabil….La chisinau! Atunci noi ce vom face?

    • PS…..daca se pregatesc in stanga(baltica) si lovesc in dreapta(marea neagra)….asa…prin Romania…..MK, Deveselu…..din astea presante pentru ei la propriu, nu doar la figurat! Poate si de asta tacerea Romaniei la toata agitatia tarilor Baltice. Devine periculos!

      • „lovesc in dreapta(marea neagra)….asa…prin Romania…..MK, Deveselu”

        Bre mancavash, ce va pun aia in ceai de dimineata 🙂 ?

        Cum crezi matale ca se apuca rusii sa bombardeze (cu balistice presupun) instalatiile americancilor de la Deveselu sau sa atace la MK unde aia isi fac tot tranzitul din ASTAN ?!

        Adica ma intereseaza logica din spatele afirmatiilor astora. Ai ceva argumente?

        Crezi ca rusii vor sa se sinucida provocand reactiile militare ale ale americancilor si ale NATO, sa porneasca WWIII ca asa au chef, sau ce?

        „Poate si de asta tacerea Romaniei la toata agitatia tarilor Baltice”

        Pai Romania ce vrei sa latre visavi la agitatia din taramurile Baltite?

        Ce treaba are Romania pe acolo? E treaba Aliantei sa intareasca apararea zonei aleia.

        Interesul nostru e sa nu fie probleme prin R Moldova, desi probleme probabil vor fi…

      • Rusii nu sunt nici prosti nici sinucigasi, niciodata nu vor ataca sau provoca pe fata o tara membra NATO…

        • Corect…dar daca vor provoca intens in R Moldova, noi ce vom face? Vom fi obligati in mod normal sa reactionam, dar ce mai e normal in lumea asta, nu-i asa? Nici nu prea avem cu ce. Daca rusii pleaca spre Chisinau si se mai opresc abia la Prut(sa zicem ca au probleme cu franele la tancuri 🙂 ), cum va reationa NATO? Dar poate ne spune gsg9 , ca el nu are ceaiul ‘contaminat’! PS In caz ca situatia chiar degenereaza, MK si Deveselu chiar sunt primele luate la tinta! Shalom….

          • Facem noi doi un pariu simbolic ca indiferent de ce vor face rusii in Moldova noi nu vom face absolut nimic?! Iar rusii au frane foarte bune la tancuri, se vor opri cu mult inainte de Prut.
            Luate la tinta 🙂 ?! Pai atunci ce-ti mai faci probleme, incepe WW3, murim cu totii si hai noroc! Inca o data, rusii nu sunt prosti si nu vor face nimic din toate astea…
            Asa ca sa redevenim seriosi.

            Si chiar de ce ar lua la tinta cu prioritate MK si Deveselu?! Ce importanta au aceste doua baze?! Absolut nici una, rusii ar ataca in primul rand Constanta, Canalul Dunare-MN in zona ecluzelor, podurile de peste Dunare si poate, la sfarsit, daca le mai raman niste rachete, sa se intrebe ce sa mai ia la tinta.
            Poate in faza a doua MK-ul sa fie lovit, dar Deveselu?!

            • Aoleu, nene, de ce dreaq sa atace Constanta? Ce le-am facut noi? 🙂
              Dar daca stau bine sa ma gandesc, sa o atace nene, poate asa scapam si noi de Mazare si Constantinescu, sa-i trimita la taiat stuf in Siberia. 🙂
              Totul este sa nu intervina tiganii din Piata Chiliei ca atunci ioc sansa pt russians.

          • DOMNULE CEZAR ESTI CUMVA EVREU?

      • Bre timpul merge in favoarea rusilor… Inteleg ca e o gasca de instructori privati americani insotiti de niste elemente ale armatei ucrainiene au fost trimisi sa „elibereze” Crimeea de sub jugul rusesc. Practic vor sa porneasca conflictul inainte de efectuarea referendumului… ca deh nu e democratic ca asa zice Comisia de la Venetia….

        Evident ca nu au nici o sansa dar conflictul creat va fi o buna scuza pentru a explica dezastrul care urmeaza din punct de vedere economic in Ucraina.

        Rusi vor profita de incident sa mai inhate niste regiuni…

        In rest barbologia clasica „ivan cel nebun” vs „lumea civilizata ingrijorata”… si prostii vor fi jefuiti si vor muri pe capete.

  8. Cat despre linistea din batatura lui Decepticon, iata motivul:
    -acum se intocmesc scenarii de razboi
    cititi si va minunati
    http://stireazilei.com/romania-se-pregateste-de-razboi-guvernul-cerut-ca-suceava-sa-intocmeasca-planul-de-mobilizare/

    • De fapt, a fost pus in aplicare planul de mobilizare ……. a fondurilor publice pentru campania electorala. Sub pretextul urgentei se vor atribui contracte umflate catre firmele de partid.

    • Este o mica confuzie aici! In fiecare an finantele cer tuturor judetelor si administratilor locale, inclusiv primarii astfel de planuri. N-are nici o legatura situatia din Ucraina cu acest lucru, iar aceste fonduri au legatura cu mobilizarea la nivel local.
      E ceva normal doar ca abia acum presa a auzit de aceste planuri si fonduri… Ca un exemplu in fiecare an sunt verificate companiile – de stat sau private – care pot oferi in caz de razboi vehicule si utilaje pentru mobilizare. Mai mult de atat fiecare intreprindere are obligatia sa-si mentina o parte din parc gata de actiune, fiind obligata prin lege sa poata pune la dispoozitie un anumit procent din parcul de autovehicule/utilaje pentru situatii de urgenta: calamitate, razboi, etc.
      Acest sistem exista in toata tarile europene…

    • Si Botosaniul trebuie sa intocmeasca planul de mobilizare.Urmeaza Maramuresul si Satu Mare?

      • România și Ucraina au semnat un acord militar privind măsuri de creștere a încrederii și securității. Cele două state își vor notifica, cel puțin cu 42 de zile înaintea începerii, activitățile militare pe care le desfășoară în zonele de frontieră, se arată în acordul privind măsuri de creștere a încrederii și securității semnat luni la Kiev de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, și de omologul său ucrainean, Andrii Descița, transmite Agerpres.

        În ceea ce privește Insula Șerpilor, Ucraina se obligă să nu dețină și să nu amplaseze armamente ofensive (tancuri, avioane, elicoptere de luptă).

        Acordul se aplică unei zone care cuprinde în România nordul județelor Maramureș, Suceava, Botoșani și Tulcea și estul județului Galați iar în Ucraina, sudul raioanelor de la frontiera de nord a României și zona dintre Dunăre și Limanul Nistrului.

        Read more: http://deschide.md/ucraina-si-romania-au-semnat-un-acord-militar/#ixzz2vZmql2xo

        • Cred ca acest demers apartine in special ucrainenilor care nu vor sa aiba parte de surprize.Adevarul este ca la o adica, la ambele parti li se falfie de tratat.Suna urat insa asa stau lucrurile.Acum se aplica vorba ca te faci frate cu dracu pana ce treci puntea.Parolismul se respecta temporar, in functie de conjunctura.

        • Auzi, frate, s-au angajat sa nu amplaseze tancuri, avioane si elicoptere de lupta de parca asta era problema.
          Sa inteleg ca au liber la sisteme de artilerie / rachete, radare militare si statii de ascultare.
          Corlatean asta ori e prost ori e prost.

          • De pe Ruv.ru, prietenii nostri : ) Sa ne amuzam putin…

            „atacul puciștilor asupra Republicii Crimeea va începe în zilele următoare, nu mai târziu de 16 martie, data referendumului de independență a republicii. Deși 3 generali ai armatei ucrainene și-au dat demisia, deoarece nu au dorit să participe la măcel, conducătorii puciștilor au găsit fanatici dispuși să planifice operațiunea de atac. Într-un gest care provoacă mari îndoieli în privința stabilității psihice a „guvernului de la Kiev”, în cadrul Statului Major a fost angajat fostul președinte georgian Mihail Saakashvili pe post de consultant „cu o amplă experiență militară”. Unitățile armatei ucrainene care vor participa la asalt sunt formate din ucraineni din vestul țării, iar „vârfurile de lance” vor fi specialiștii de la compania militară privată Blackwater (actualmente Academi) care au ajuns la Kiev cu două zile în urmă.”

            • Alta chestie faina:
              http://www.privesc.eu/Arhiva/27943/Conferinta-de-presa-cu-tema–Partidul-Politic-Generatia-Tanara-solicita-Ucrainei-retrocedarea-pamanturilor-istorice-ale-Moldovei-
              Cica partidul asta politic „Generatia Tanara”, vrea sa i se retrocedeze Moldovei teritorii istorice de catre Ucraina. Demersul e interesant, insa cheia cred ca e in explicatia de mai jos:
              „Toata lumea ar trebui sa cunoasca ca Andrei Donica este ,,Directorul,, unui Proiect diversionist, finantat de FSB-ul rusesc!!
              Rusia si fortele proruse din Republica Moldova,sustinute de Liga Tineretului Rus, ,,Patriotii Moldovei,, ai lu Mihail Garbuz, Asociatia Voievod a lui Nicolae Pascaru, Partidul socialistilor si Partidul comunistilor, impreuna cu aceasta ,,generatie tinara,,,capul careea e un oarecare Andrei Donica, fac parte dintr-o intreaga Retea a diversionistilor rusi din Republica Moldova, misiunea careea este sa destabilizeze situatia politica din Republica Moldova!!
              Rusia si FSB-ul rusesc,in aceasta ,,Generatie tinara,, au o scula docila de dezmembrare a Republicii Moldova!!
              Procuratura generala si SIS-ul trebue de urgenta sa i-a masuri cu aceasta tentacula a FSB-lui rusesc in Republica Moldova!!”

        • Asta cu tancurile si avioanele pe Insula Serpilor e pe bune? „În ceea ce privește Insula Șerpilor, Ucraina se obligă să nu dețină și să nu amplaseze armamente ofensive (tancuri, avioane, elicoptere de luptă).” Adica , cum sa zic , cine concepe genul asta de tratat, exista specialisti, sau a fost facut pe genunchi, in avion? Sau poate au alta imagine despre pietroiul ala din mijlocul marii! Cred ca si unui elicopter ii vine greu sa aterizeze acolo!

          • Pai asta spuneam si eu. Astia ori sunt cretini ori sunt tradatori.
            E suficient sa amplasezi o baterie de Smerch pe insula si inchizi traficul pe bratele Dunarii.

            • poate nu se refera doar la tancuri,avioane si elicoptere…zic si eu, ca doar au consilieri pe langa ei, nu fac de capul lor…sau… 🙂

            • @Eroul Nationale
              „Pai asta spuneam si eu. Astia ori sunt cretini ori sunt tradatori.
              E suficient sa amplasezi o baterie de Smerch pe insula si inchizi traficul pe bratele Dunarii.”

              Moooaama, Eroule…ne-au ingropat cu Insula aia 🙂 🙂

              Bre Eroule, matale esti panicat rau bre 🙂 , te-a luat de cap 🙂

              Da, o fi posibil 🙂
              Dar nu e mai simplu sa-l inchida lejer de pe malul lor al Dunarii?!
              Si fara Smerch, cu cateva tunuri?

              Dar la fel e posibil sa aduci ‘doo’-trei LAROaMe la Sulina si sa maturi tot ce misca pe insula aia, la metru patrat?

              Daca sa zicem le tin prin locatii subterane fortificate, trimiti o drona sa urmareasca cand le scot pt tragere si atunci lansezi.

              Si mai avem aruncatoare si pe monitoare.

              Si daca traficul pe Dunare poti sa-l opresti, la Sulina ai loc sa te misti, aia pe insula sunt pe un spatiu de 690 pe 682 METRI, ,n-au nde sa se miste, daca nu stau ingropati n-au decat sa se arunce in mare 🙂

              Asa ca Eroule lasa dreacu panicile astea 😉

              • @gsg9
                Stai linistit ca nu-s panicat de niciun fel. Aici discutia nu era despre daca si cum putem combate eventualele sisteme de armament de pe insula ci despre felul in care au purtat negocierile.
                Daca aia le-au scos ochii ca nu vor amplasa tancuri si avioane pe o insula izolata de 600x600m iar ai nostri s-au cacat pe ei de fericire si le-au dat liber sa ne inspecteze, in contrapartida bazele militare de la granita cu ei inseamna ca sunt ori idioti ori tradatori. Deja in ziarele locale din Tulcea se vorbeste despre apropiatele inspectii ale ucrainenilor la „bazele” de la noi. Nici macar nu stim daca inspectorii sunt pro Kiev sau pro Moscova.

                Aia cu Smerch era doar un exemplu pentru ca m-a frapat lipsa din lista a sistemelor de rachete.
                Problema principala consta in faptul ca n-au mentionat nimic despre radare, statii de ascultare / bruiaj radio si nici despre senzori subacvatici.
                Acum te-ai lamurit?

                Exista si posibilitatea (foarte palida) ca acordul sa fie mai complex iar tampenia cu „tancuri si avioane” sa fi fost data de vreun Gâgă de la o agentie de stiri, fiind preluat, pe nemestecate, de alti Gâgă din mass media )e plina presa de ei).

                • @Eroul

                  Bre, insula aia nu e mare lucru atat timp cat avem granita cu ei! Plus ca e prea mica.
                  N-au de ce dracu sa mai care rachete pe insula cand e infinit mai simplu sa le tina la cativa Km in spatele granitei.

                  „ai nostri s-au cacat pe ei de fericire si le-au dat liber sa ne inspecteze, in contrapartida bazele militare de la granita cu ei inseamna ca sunt ori idioti ori tradatori”

                  Bre, mie mi-e teama de combinatie 🙂

                  Desi la ce specimene din sistem au postat pe aici as paria ca procentul e mai mare la idioti decat la tradatori 🙂 Ca statistic sunt mai multi idioti; si ca si tradator tre sa ai ceva in cap si sa ai access la ceva informatii ca sa ai ce sa tradezi.

                  „Deja in ziarele locale din Tulcea se vorbeste despre apropiatele inspectii ale ucrainenilor la “bazele” de la noi.”

                  Eroule, invita-i la bazele lu’ matale de acasa si arata-le tot armamentul 😉
                  O sapa cu raza medie de actiune, o toporisca acolo cu raza scurta de actiune oi avea si matale acasa ca tot omul. Daca n-ai nimica mai acatarii, spune, ca-ti trimit eu ca sa nu ne faci de ras, crez’ca am mai mult de 20 Spydercouri 🙂

                  „Daca aia le-au scos ochii ca nu vor amplasa tancuri si avioane pe o insula izolata de 600x600m ”
                  Bre, iti dai seama de ce amenintare am scapat 🙂

                  Brigazi de tancuri venind inotand si MiGuri si Suhoiuri cu decolare si aterizare verticala. Ca sa nu mai vorbesc de Antonovurile alea grele pline cu parasutisti 🙂 🙂

                  „Problema principala consta in faptul ca n-au mentionat nimic despre radare, statii de ascultare / bruiaj radio si nici despre senzori subacvatici”

                  Pai de radare si statii de ascultare n-au nevoie fix pe insula, ca au unde le pune primprejur. Iar pt senzorii subacvatici iarasi e loc berechet. Doar nu-i atarni de stanca aia, mai bine ai montezi cat mai aproape de litoralul nostru, eventual la gurile Dunarii.

                  Asa ca si daca se specificau, hardwareul ala se poate monta linistit in alte parti, nu fix pe stanca aia, si tratatul in sine referitor la stanca e fix rahat cu apa rece.

                  Da’ numa ce creste pretenia intre popoare 😉
                  Practic s-au dus sa se bage in seama si sa semneze semnaturi, ca acuma suntem ‘pretini’ pana nu le rastoarna rusii Guvernu 🙂

          • @wandoo N
            „exista specialisti, sau a fost facut pe genunchi, in avion”
            Ceea ce e intr-adevar infricosator e ca exista ‘specialisti’, la ‘jenu’ RI, si aia l-au facut pe genuchi in avion…ca atata ai duce…partidul…

            Si ce ai putea sa faci cu tancurile pe stanca aia, sa dea boala in dronele lu’ RI daca inteleg 🙂

            PS: de ce „N” 🙂 ?

  9. Tbilisi era usor de luat…., dar ar fi fost foarte dificil de tinut…, si plus, nu aveau nici o baza juridica spre deosebire de Osetia ( nu zic ca acolo erau legitim, dar cel putin aveau motive serioase…) Rusia, spre deosebire de URSS este foarte dependenta de vest d.p.d.v economic.
    In Ucraina, parerea mea, ei deja si-au atins scopul principal – Crimeea si baza flotei lor. ( pentru care ca prostii plateau…. atatea ani.. 🙂 )
    Crimeea de facto e teritoriu rus deja, si chestia asta nu o va schimba nimeni. Sint absolut sigur ca armata rusa nu va calca pe teritoriul Ucrainei si asta cu conditia ca nu va fi provocata sa faca asa…. Daca autoritatile de la Kiev vor continua sa prigoneasca limba rusa si vor face presiuni asupra rusilor ( ceea ce cred ca sint provocari intentionate.. ), mai ales daca se intampla vre-un incident major cu rusii pe teritoriul Ucrainei, cred ca vom vedea o contrarevolutie cu interventia trupelor rusesti acolo.

    • Si URSS-ul era super-dependent de Vest, poate chiar organic mai dependent decat Rusia astazi. Criza petrolului de la sfarsitul aniilor „80, atunci cand pretul petrolului a fost prabusit de sauditi, i-a ingenuncheat de tot. Sovieticii importau hrana din greu din Vest.
      Acum de bine de rau sunt exportatori de cereale.

      • De acord George, totusi, URSS-ul fiind in masura mare independent, se autoizola prin ideologie…si arunca banii ( de ex. grau la pret de nimic pentru Cuba.. ) la tari care urmau ideologia comunista sau promiteau ca vor urma… Intr-o anumita masura ideologia ia ingenunchiat, daca nu chiar prostia ideologica plus efortul SUA in aceasta directie.

        • O sa vorbim poate odata serios despre URSS, insa nu i-a ingenuncheat nimeni decat ei insisi. Dadeau de pomana la o gramada de nehaliti in timp ce rusii traiau cu cartele de paine din anii „60, dadeau petrol la preturi foarte mici catre tarile fratesti, etc, etc si bineinteles tampenia cu economia centralizata de stat.
          Astazi, dpmdv Rusia are mult mai mult spatiu de manevra decat a avut vreodata URSS si pe cale de consecinta este sau va fi in curand mult mai puternica si mai de temut..

          • Carevasazica nu avea nimeni niciun interes sa ingenuncheze Rusia???, si nu au bag at americanii bani in acest scop ?

            • In „91?! Sincer nu cred…Multi americani, mai ales cei corporatisti, au plans dupa URSS. Pana la urma cu ce deranja URSS-ul Vestul?! S-au prabusit din interior. La capacitatea servicilor secrete sovietice nu cred intr-o posibila lovitura din interior, iar din exterior cazuri de tari prabusite sunt foarte rare, exceptand situatia de razboi.
              Imperiile cad mai mereu din cauze interne.

              • Eu nu ma indoiesc absolut de fel, ca au fost manipulari puternice din partea USA prin Gorbaciov si Yeltin pentru destramarea URSS-lui, URSS-ul a fost un obstacol urias pentru expansia politicii USA in lume. In cite tari au bagat americanii armata incepand cu 91… ?
                Pina la urma mergea razboiul rece, si era si normal ca scopul principal al inamicilor era distrugerea oponentului…
                Recomand un film , se numeste СССР Крушение daca reusiti sa-l gasiti cu subtitre sau tradus.. e in 7 sau 8 epizoade

                http://www.youtube.com/watch?v=4lUDqPJYbXY

                • nimeni in vest sau in est nu a prevazut colapsul urss-ului. nimeni nu se astepta si nu aveau planuri in acest sens. dovada este haosul ce a urmat in tot blocul estic. tarile fost comuniste abea abea s-au reorganizat cu chiu cu vai si cu episoade comice precum fsn care scotea legi din burta ce se contraziceau cu unele legi internationale…

  10. Putin se va opri dupa ce va prelua toate teritoriile locuite majoritar de etnici rusi, aflate la frontiera cu Rusia, care nu apartin unor state membre NATO si U.E.

  11. http://www.timpul.md/articol/%28incredibil%29-planul-rusiei-de-a-invada-ucraina-i-transnistria-i-cum-va-reaciona-armata-romana-56262.html

    …………..
    3. Lovitura principală a grupării FA ale FR din Crimeea se va da pe direcţia Odesei, în prealabil pregătindu-se terenul la nivel local prin utilizarea asistenţei din Transnistria.

    4. În zilele a 5-a – a 7-a a se crea linia de control Lugansk-Doneţk-Nikolaev-Odesa-Tiraspol, blocându-se accesul Ucrainei la Marea Neagră.

    ………

    SE PARE CA PITICUL ATOMIC ESTE NEBUN DE-A BINELEA!!!!!!!!!

    • * Christian*
      nu mai crede si tu toate aiurelele care se scriu… 🙂
      Crimeea a fost scopul principal.
      Rusii vor intra militar in Ucraina, numai daca vor fi provocati grav ( ceva genul a. 2008 in Osetia.. )

    • In acest caz fortele transnistriene vor fi ocupate de anihilarea unitatilor ucrainiene din regiunea Odesei si asta ar da posibilitatea moldovenilor si celor fara insemne(de ce nu? rusii intodeauna au idei bune) sa intre in zona Buceacului. Ar fi un mexican standoff din care scapa cine e mai iute si mai destept.

      • Da motorina de manevre s-a intrebat cineva daca are?! Hai fratiilor sa fim seriosi, ce manevre, ce armata ucraineana?!

        • Pai or avea, bre….ca aia nu or avea si ei un Ponta al lor de tine mortis sa le scumpeasca combustibilii ca-s prea „ieftini!’ 🙂

        • Daca te uiti in statistici ai zice ca Ucraina e mare putere regionala
          Daca te uiti la buget apararii a-ti dai seama ce gogoasa e armata asta Ucrainiana formata 50 %din etnici rusi
          Cred ca in caz de alarma nu pot scoate din cazarme nici macar atatea tancuri cate ar putea porni armata noastra
          :D:D

    • Armata romana va reactiona pasiv daca nu vrea sa se sinucida.Gratie politicienilor care au condus tara in ultimii 24 de ani avem o armata cu cai de lemn pusa pe butuci.Daca aveam o armata echipata si instruita si echipata la nivelul celei israeliene, de exemplu, lucrurile stateau foarte bine.Ivan s-ar fi gandit foarte serios la reactia armatei noastre.
      Armata noastra este ok doar pentru misiuni de politie militara, asa cum a fost si la inceputul anilor 1940, si ca si atunci, nici acum nu este pregatita sa poarte un razboi modern cu o tara de talia Rusiei.

  12. nu, nu este deloc nebun. tu esti *editat daca pui botul la toate diversiunile din zilele astea.

  13. Sa recapitulam:

    – Putin intra in Crimeea FARA ca rusii sa traga sau FARA sa forteze ocuparea bazelor militare si FARA ca militarii sa aiba insemnele ruse.
    – Occidentul maraie, se adopta toate labele de declaratii si rezolutii ingrijorate.
    – Putin recunoaste interventia rusa in Crimeea, in continuare nu se trage si nu se ocupa prin forta bazele militare ale Ucrainei. (exclud de-aici negocierile de la fata locului soldate prin amplasarea grupelor de 20-30 de „mujahedini” inarmati in unele baze)
    – Occidentul reactioneaza ceva mai dur, se condamna politic interventia, se pune in miscare diplomatia, au loc discutii cu Putin si ai lui.
    – Exercitiile de la granita de Est a Ucrainei sunt oprite, militarii se intorc in cazarmi. Niciun semn ca Rusia ar putea interveni in restul Ucrainei.
    – SUA se mobilizeaza ceva mai bine, ajung avioane americane in Polonia si Lituania, un distrugator la Constanta, se ameninta cu sanctiuni economice.
    – Putin iese in fata, o labareste cu protejarea rusilor, se ordona un referendum pe care nu-l crede nimeni.
    – Amenintarile cu sanctiunile se intetesc, SUA isi duce cel mai nou portavion cu intreaga lui grupare de lupta la intrarea in Marea Neagra.
    – Putin discuta cu premierii Germaniei si Angliei si le transmite ca vrea o rezolvare diplomatica a situatiei din Crimeea.

    La o privire superficiala, dupa gestul de forta de a ocupa Crimeea Putin a dat mai mereu inapoi. Nu mult, putin cate putin, dar mie mi se pare ca e intr-o permanenta defensiva in timp ce Occidentul e din ce in ce mai iritat si mai unit.

    • Putin nu a dat inapoi in Siria?? Cat de sigur esti ca va da inapoi in Ucraina?? Sa dea voie NATO sa intre fix in coastele lui??

      Si despre Georgia…… daca credeti ca rusia se speria de 2000 de soldati…. si de un pod aerian care se putea rezolva ffff repede…. S300 parca e mobil, si S400 …..

      Propaganda!!!!

  14. A nu se uita ca rusii sunt excelenti jucatori de sah …si ca decat sa risti sa fi batut mai bine te multumesti cu o remiza sau un pat …(asta nu exlude faptul ca Statul major face planuri -sa zic asa- „extreme” – ocuparea intregii Ucraine, a Poloniei si Romaniei, plus ocuparea planetei Marte si atacarea bazelor kiongoniene…)

    Nu cred ca un posibil pod american – care ar mai fi durat nitel – ar fi avut prea multa importanta daca ocupau Tbilisi..si podu urma sa fie facut
    Insa ocuparea Tbilisi ar fi ridicat unele probleme. Oras prea mare , prea multe lupte, prea multe victime , prea nasol la imagine! Si prea multe cheltuieli. Asa insa .. Tbilisi „neutralizat” tremurand in asteptarea atacului si poa’ trebuind sa zica spasiba ca nu i se taia apa si curentul si avea cu ce sa isi fiarba ceaiul , cu un presedinte redus la pascutu’ cravatei la televizor si cu o demonstratie clara : nimeni nu a ajutat Gruzia! era de dorit.
    In acest sens si lentoarea inaintarii rusesti. Fara a fi prea deranjati erau prea lenti. Imi lasau impresia ca la fiecare ora aveau 20 de minute pauza de ceai si tigari, plus 1 ora pauza de masa si la ora 16 : „Tovarasi gata! va platim numa’ ptr. 8 ore pe zi !! Fara exces de zel si munca patriotica!!” Lipsa de zel are motivatii strict politice.

    Eu cred (parerea mea!) ca in Gerogia rusii au avut obiective limitate – sa „batjocoreasca” puterea oranj, sa ridiculizeze Georgia si sa securizeze cele 2 regiuni separatiste. Reusit -ca si cu portul sub control, Georgia depindea prea mult de bunavointa Rusiei!!

    la fel si acum./ Ce urmaresc rusii acum? Si care ar fi pretul?!

    – 1)sa „ia” Ucraina?! Minunat, dar care ar fi pretul ?! Ca daca o vor toata se lasa cu ceva sange si bataie.
    – 2) Deja au luat Crimeea. In liniste, fara „colaterale” nasoale.. cu scuza ca 1954, ca in Crimeea is multi rusi ca …
    Avantaj clar – pozitia strategica, porturi , litoral, zona economica …
    Posibila extensie inspre vest – adica regiunea estica a Ucrianei – Donbas samd . Idem rusi multi, dependenta de piata ruseasca, samd. Avantaj – resuse agricole si minerale. Merge ..daca nu se sucare nimeni prea tare.

    Exista o limita : Odesa! Principalul port! Daca „iau” Odesa „sufoca” Ucraina. belele. Nu se va tolera.
    Daca intelepti „renunta” la Odesa vor fi perceputi ca „inteligenti” si „moderati” si sa li se tolereze ceva la E de Odesa (minus Crimeea ca deja o au) .

    Pan la urma iese remiza. Daca SUA pretinde chestia ca…cum „i-am bagat in pat” e tot aia ptr Kremlin . Si-a satisfacut interesele imediate si poate, poate pe cele pe termen f. lung.

    Insa nu au interesul sa „largeasca hora”. Fiindca mai este ceva – este cam greu sa vii in ajutorul unuia care nu opune rezistenta agresiunii… greu ptr. ca poprul tau va intelege mai greu de ce trebe sa faca sacrificii daca „aia stau ca vaca” si nu tipa si zgarie .. Asa ca daca vrei sa mearga savantlacurile amenintarii ca la sah … trebe sa eviti folosirea pionilor (care nu pot fi retrasi!) adica bataia, lupta, sangele pe front si mai ales prima pagina!!! Adica trebuie sa te arati „moderat” si la o adica sa zbieri la acte un comandat de blindate ” ba te crezi la Olimpiada? Megi la pas! Pauzele lungi si dese !! Si mai ales sa nu te puna dracu sa eloberezi capitala aia ca te liberez eu din functie!!! Idiotule! Ca sa fie pace am nevoie de un nenorocit de guvern al lor!!”

    Inca un motiv de „moderatie” – ori aia occidentala a pregatit publicul explicand ca exista o Ucraina „euopeana” si una „orientala” . Asa ca daca „orientalii” vor cu „nucleul civilizatiei lor” nu o sa se sucare prea mult occientalii cei „iudeo-crestini”
    A da. Ca mai exista o colaterala ucraineana. Odata satisfacuta Rusia (Crimmea, ceva prin Donbas samd) va putea sa pretinda sa se aplice si Ucrainei regulile pietei .. adica…ca ucrainineii sa plateasca preturi europene ptr gaze rusesti!! Chestie care va nemultimi extrem de tare dintai Ucraina, apoi UE, apoi Germania si de abia dupa asta se va putea trece la „fondul problemei” – cine are bani cumpara!! Ce a ramas din Ucraina…

    • Orice arma data ucrainienilor va crea propleme dupa terminarea conflictului pentru ca vor ajunge pe piata neagra a armelor din Afganistan sau Iraq si asta ar insemna ca doborarea elicopterelor americane se va face cu arme americane. de asta nimeni nu se grabeste sa le dea arme.

    • Eu as zice ca interesul Rusiei e, in primul rand, sa faca o miscare de forta si sa arate ca este inca (sau poate mai mult ca in ultimii ani) o putere mondiala. Apoi cred ca Putin a dorit sa vada cam pana unde se poate merge, cat de mult se poate intinde in caz ca… Si e poate si-un mesaj pentru Occident, ca Rusia e inca in picioare si la o adica poate sa loveasca destul de dureros.

      Sa nu ne pacalim, daca Putin era atat de coios pe cum il vad unii trimitea 2-3 corpuri de armata peste ucrainieni si intr-o saptamana era la Kiev. Dar el merge mai pe burta, se mai gandeste, mai discuta cu Obama sau cu Merkel, mai creste un pret la gaze…

      • Putin e politician destept nu grobian. De ce ar trimite armata, cu pierderi, victime colaterale, scadal monstru international, populatia ucraineana in cap, cand poate obtine acelasi lucru calm si fara prea mari dureri de cap?! Scopul principal este Crimeea, care a si fost asigurata, iar in secundar ce-o mai pica: Harcov, Donetk, Odessa, in rest totu-i bine…
        Cum dracu sa-i treaca prin cap sa intre cu armata pe fata peste o alta tara?!?! Logica este sa revendice mai mult, iar la negocieri sa ramana cu ceva peste minimul care este Crimeea…
        Niciodata Putin nu s-a gandit sa ocupe intreaga Ucraina din motive vechi de 200 de ani ale politicii externe si de securitate rusesti.

        • Pai ar trimite armata ca sa demonstreze cat e el de cojos si cum nu da o flegma pe Occident.

          Repet, Crimeea mie nu mi se pare o miza strategica atat de importanta. Crimeea n-are nimic. Ce mi-e ca tii flota la Sevastopol, ce mi-e c-o tii la Novorossiysk sau la oricare alt port de la Marea Neagra. Diferenta fundamentala nu exista pentru rusi.

          In alta dezordine de idei, e clar ca Ucraina nu renunta la Donetk sau la celelalte regiuni din Est, asa cum n-o sa renunte fara lupta nici la Odessa, asta pentru ca pentru ei e fundamental sa aiba acces la Marea Neagra.

          Deci, ce face Putin?

          • PUtin face ce ar trebui sa faca orice politician responsabil: negociaza, iar in cazul Rusiei poti negocia de pe pozitii de forta, iar Crimeea este foarte importanta mai ales dpdv al viitorului stapan al Marii Negre, care mare este considerata de multi analisti din lumea energiei drept viitorul Golf Persic, mai ales pentru traseele enrgetice care o vor strabate. Tu de ce crezi ca olandezii se dau de ceasul mortii sa puna pana pe Constanta?

            Iar negocierile politice intre state au la baza un dicton foarte rar pomenit in presa si care suna cam asa: „Tu traiesti pentru ce eu te las, eu traiesc pentru ca tu nu ma poti ucide!”
            Ori Rusia face parte din cea de-a doua parte a dictonului…

            • Repet, de ce n-ar putea fi „stapani” peste Marea Neagra din oricare alt port de-al lor? Care e avantajul strategic urias pe care il ofera Crimeea?

              In al doilea rand, e cam greu sa fii stapan cand portile Marii sunt la turci si cand raportul de arme (sa nu zic de forte) e delimitat destul de clar.

              • Faptul ca desi e o peninsula ( geografic) e o „enclava” ( ca si Kaliningradul). Peninsula domina toata marea Neagra controland-o din cauza distantelor mici pe toata! Este un „blockpost”. Dpdv defensiv este blocarea atacului impotriva Rusiei pe directia sud. Daca turcii ( care sunt in NATO) ar domina marea neagra Rusia ar putea fi atacata pe aici! Dar nu poate. Este simplu ca 2×2 fac 4.
                Adica importanta defensiva a Crimeei pentru Rusia este majora!. Totodata ea reprezinta o platforma de atac „fara concurenta” in flancul estic si sudic al NATO. E portavionul nescufundabil. In acelasi timp baza tuturor operatatiunilor navale ale VMF in Mediterana. Crezi ca-i putin.. Novorossisk este mai acana. Bazalturile de pe Moskva ar ajunge pana la urma la Constanta daca iesi cu nava in larg. Dar de la Sevastopol faci bucati Cazinoul din Constanta cu nava la ancora!

                • Urmand aceeasi logica, Constanta ar putea fi „portavionul nescufundabil” al NATO in Marea Neagra, nu? Ca asa cum rusilor le-ar fi foarte usor sa ajunga la Constanta din Crimeea, la fel de usor ar fi pentru NATO sa ajunga in Crimeea de la Constanta, corect?

                  Inteleg ca pentru Rusia are o importanta strategica, dar in continuare mi se pare mult supraevaluata aceasta importanta. Cel putin nu e atat de mare incat sa riste un conflict deschis cu Ucraina, eventual o interventie NATO. Daca NATO intervine in Ucraina deznodamantul nu poate fi decat unul (ma rog, in cazul in care n-o ardem cu nucleare) iar sperantele lui Putin de preamarire a Rusiei vor fi facute franjuri in cateva saptamani.

                  Si-atunci?

              • @Marius. Crimeea nu este strategica in sine, adica pentru NATO nu este foarte importanta, dar pt Rusia este extrem de valoroasa, mai ales in relatia de viitor cu Ucraina.
                Stapanind Crimeea Rusia si-a asigurat intreg litoralul de nord al MN si va tine in sah pentru totdeauna iesirea la mare a Ucrainei. Asadar importanta strategica a Crimeii este in primul rand pt Rusia, care daca Ucraina ar fi avut acces la structurile euro-atlanitice ar cam fi imbulinat-o la MN. Si bineinteles aici se adauga si importanta economica a peninsulei, mai ales a apelor sale teritoriale si a zonei economice exclusive.

      • Ar fi o prostie ca doar de dragul c$$$lor sa se apucve sa zabte Ucraina in bataie.
        Nu de lat6a dar azi lucurile sau nitel altfel …
        De ce sa isis complice viata cu rezistenta, represiune samd ?!
        ia ce considera ca este necesar iar restu .. restu va plati gazele la pretul european si va solicita ajutoare . Si Rusia cuj „mare amabilitate” le va aduce aminte ca Rusia le-a tit dat si ei au intors jopa catre Kremlin!!
        IOn 10 ani … nu se stoe. D apanha atunci Rusia isi va gasi scopul si poate mijooacele. Si poate desi va avea mijlocare miliatrae va zice „iditi ciort” ca se va prinde ca entersele mari e prin late parti nu in Europa.

      • Bre daca rusii ataca…ii acopera pe europeni si americani care le-au promis miliarde democratie, integrare europeana si prosperitate ucrainienilor.

        Nu cred ca se va escalada nici un conflict deocamdata din partea rusa. Cand nu se vor mai plati pensii si salarii vor incepe luptele interne… atunci probabil vor mai securiza o bucata doua pe alese.

        Intre timp lantul dezertarilor din armata ucrainiana pare sa continue…

  15. ar mai fi o chestie: daca rusia a ales sa intervina in felul asta, inseamna ca in politic nu prea au putere. s-a mai intamplat si in 2004 sa se schimbe conducerea in ucraina si atunci au actionat metodic si subtil. oricum, sanctiuni nu vor fi, nici macar din partea americii, pt ca daca rusii reduc uzul dolarului, e nasol, mai si detin o gramada din datoria americana, de ue nu mai vorbesc cata nevoie au, cel putin deocamdata de rusia…..acum le trebuie o noua „operatiune Bagration” pentru „recastigarea teritoriului”.

    rusia nu va merge mai departe, e risc enorm, ucraina nu e georgia, insa nici vestul nu e atat de puternic, bine pozitionat si determinat sa impuna sanctiuni economice. ii vor exclude din g8? frectie a picior de lemn, oricum g20 a castigat enorm in importanta. nu mai coopereaza militar sua cu ei? mare chestie…. de alte sanctiuni n-am mai auzit, iar faza cu vizele e de tot rasul. tot ce le pot face e sa le ingete conturi oligarhilor. sper doar ca situatia din moldova sa nu se strice, desi e o oarecare posibilitate, insa nu prea probabila, sunt ocupati cu apararea perlei coroanei, nu cred ca au timp si chef de altceva. ne place sau nu ideea, ucraina va ramane in sah si cred ca, pana la urma, tot la rusia va ramane. abia acum incepe munca importanta, cea din afara vazului nostru.

  16. nu ca m-ar incanta ideea,nu-mi dati in cap,dar vor tine cu dintii de ucraina.si din toata tarasenia asta,minoritatea romana iese in pierdere,indiferent de tabara de la guvernare.

  17. Ce se intampla cand ai o carpa si doi sau chiar mai multi incep sa traga de ea in toate partile?
    Unde se opreste putin? Nici el nu stie. In functie de felul in care decurg lucrurile. Planul se schimba pe parcurs dupa situatie. Nu viceversa cum zic toti.

  18. Romania trebuie sa se gandeasca din ce in ce mai serios la pregatirea si dotarea armatei cat si la un plan coerent si concret care sa vizeze basarbia si viitoare probleme in basarabia.
    Personal cred ca e doar o problema de timp pana se vor misca rusii si acolo.

  19. SEMNAL DE ALARMĂ. Ofițeri ai Armatei Române din Bistrița: UDMR urmărește destrucurarea României și crearea Ungariei Mari

    SCRISOARE DESCHISA,

    Primului ministru al Guvernului Romaniei,

    Presedintelui Partidului Conservator,

    Presedintelui Partidului Social Democrat,

    Presedintelui Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei,

    Presedintelui Partidului National Liberal,

    Scrisoarea noastra deschisa se doreste a fi un semnal de alarma pentru intreaga noastra clasa politica. In virtutea Constitutiei Romaniei privind dreptul la opinie, dorim sa atragem atentia, atat Primului ministru al Guvernului Romaniei, cat si presedintelui Partidului National Liberal: oamenii au votat U.S.L.-ul cu majoritatea zdrobitoare de 70%, un vot decisiv impotriva regimului Basescu, dar si impotriva celor care au sustinut cu inversunare acest regim dictatorial, antiromanesc. Este vorba de Partidul Democrat Liberal, dar si de UDMR, care, chiar daca legal, nu este partid,se comporta ca atare.

    Nu putem uita ca UDMR-ul a fost la guvernare mai mult de 20 de ani. Cu ce a contribuit aceasta grupare ilegala, (ca partid politic), la dezvoltarea economica si sociala a Romaniei ? Nu a interesat-o decat obtinerea de privilegii, nu atat pentru maghiarii din Romania, cat pentru ei personal. Uitati-va ce averi formidabile au dobandit conducatorii udemeristi chiar in detrimentul propriilor concetateni! Folosind lozinci iredentiste, antiromanesti, amenintand pe maghiarii corecti si cinstiti, si-au cladit propriile fiefuri in care taie si spanzura fara nici o frica. Ba, mai mult, si-au vandut voturile celor care au dat mai mult.

    Sprijiniti puternic, chiar si financiar, de un stat care numai prieten nu ne este, dar si de unii tradatori politicieni romani, UDMR-ul doreste sa ajunga, din nou, la putere, asa cum a fost o perioada foarte mare de timp.

    Domnule Prim ministru, domnilor presedinti ai partidelor din arcul guvernamental, argumentele dumneavoastra ca numai asa asigurati stabilitatea politica in Romania, sunt false.

    Daca sustineti ca doriti stabilitate politica, va adresam urmatoarele intrebari la care asteptam raspuns:

    de ce nu ati respectat acordul incheiat in cadrul USL, acord pentru care majoritatea covarsitoare a romanilor si-a dat acceptul ?

    de ce nu ati acceptat solicitarile PNL care, in nici un caz, nu erau adresate impotriva intereselor natioanle ?

    de ce acceptati conditiile injositoare pentru noi, ca romani, impuse de o grupare care nu are nici un drept legal de a participa la guvernarea tarii, intrucat este o grupare constituita pe criterii entice, nu pe criterii politice, conditii impuse de pe o pozitie de forta si de lipsa de respect fata de noi ca romani ?

    de ce doriti cu ardoare aducerea la guvernare a UDMR-lui atata timp cat aceasta grupare etnica nu a venit cu nici o propunere de dezvoltare economica a tarii, ci numai cu pretentii pentru satisfacerea intereselor proprii, care, in fond, urmaresc o separare de Romania ?

    cum ar reactiona guvernul american daca romanii din America ar solicita, prin analogie, toate contitiile puse de UDMR, pentru romanii care traiesc in America ?

    de ce in toate tarile Europei conditia esentiala pentru a trai si munci acolo este de a vorbi limba tarii respective, noi nu suntem in Europa, pentru noi nu sunt valabile aceste reglemntari ?

    Prin demersurile dumneavoastra veti starni un val de nemultumiri, nu numai ale romanilor din Transilvania, ci si ale tuturor romanilor. Chiar doriti cu ardoare sau inconstienta, amplificarea unui focar care ar putea duce la o situatie exploziva ce ar putea scapa de sub control si care ar putea pune in pericol integritatea tarii ?

    Sustinerea in Parlamentul Romaniei a unor legi care vor crea discriminari intre cetatenii acestei tari – Legea Statutului minoritatilor nationale, Legea educatiei si invatamantului, s.a.,- va determina un vot negativ adresat intregii clase politice, atat la alegerile europarlamentare, cat si la cele prezidentiale dar, mai ales, la alegerile care ar urma in 2016, sau in alegeri anticipate. Atragem atentia ca gruparea iredentista din UDMR urmareste destrucurarea Romaniei si crearea Ungariei Mari, asa cum au declarat in nenumarate randuri reprezentantii lor.

    Domnule prim ministru, va avertizam ca demersul dumneavoastra de a forma guvernul cu UDMR-ul va crea conditiile pentru destramarea tarii, si veti fi raspunzator in fata poporului roman pentru fapte de tradare nationala. Omajoritate parlamentara se construieste prin sustinerea alegatorilor, nu prin aliante contra intereselor nationale, asa cum a procedat Basescu si vedem acum ca procedati si dumneavoastra!

    Un grup de ofiteri in rezerva din garnizoana Bistrita in numele carora semneaza:

    Col.(rz) Ciama Lucian

    Col.(rz) Ciobotaru Stefan

    Col.(rz) Magerusan Vasile

    Col.(rz) Suciu Nicolae

    Col.(rz) Pop Nicolae

    Col.(rz) Filip Dorin

    Col.(rz) Mariesan Mircea

    Col.(rz) Cotu Vasile

    Col.(rz) Cordovan Ioan

    Col.(rz ) Talos Maftei

    PRELUAT DE PE BLOGUL DOMNULUI DAN TANASA

    • 1: Sunt rezervisti, deci impact 0.

      2: Daca erau cadre active, erau matrasiti si se ingropa si uita tot.

      In concluzie: zzzzzzzzz

    • Razvan Mihaeanu

      De ce am fost prosti si v-am votat?

      …o uitasera pe asta…

    • O petarda a burtosilor lui Dogaru. Forget it!

    • Poti sa faci cate scrisori vrei, baietii destepti o roiesc in tarile calde cand se scufunda corabia. Ne apara americanii cu o singura barca si cu un portavion care se judeca cu rusii pe conventii de acum 100 de ani? E tare! Adica rachetele alea sol-aer vin dupa terminarea conflictului(daca vin si alea) in timp ce Basescu cauta o scuza pentru o interventie a rusilor, una buna care sa ocoleasca NATO …

    • @PREDA PAUL Vorba cuiva de aici de pe blog:”Ce iti pun astia dimineata in ceai”?

  20. @ relicvele agitate ( in rezerva) din MApN !
    Chiar daca vrabia(udmr) malai viseaza adica sa creeze Ungaria Mare sansele mai ales intr-un astfel de context sunt 000000000. asta doar ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca in Ardeal ungurii sunt minoritari …. zonele locuite preponderant de maghiari nu sunt de granita …. s.am.d. S-a trezit din adormire si ” Mos Teaca” de Bistrita ca sa aiba ce discuta in timpul partidelor de sah de langa turnul „Kitsch” din buricul parcului centra….

  21. Ungurii sunt in pom, dispar si mai repede decat noi. Pe langa natalitatea scazuta la ei pana si rata sinuciderilor e mare, bat toate recordurile la disparitie. Cum zicea cineva mai sus, nu au cele doua judete lipite de ungaria, ca le pierdeam de mult, imediat dupa revolutie.
    Pentru ei e game over, tot ce pot sa faca e sa fie cuminti si sa joace migea, ca uite, asa mai prind si ei o maslina.

  22. daca toti privesc asa lucrurile atunci trebuie sa stam linistiti
    si asa baieti destepti vor cantinua cu retrocedarile de pamant in transilvania cu taierile masive de padure si cu discriminarea romanilor in acele judete
    oare aceste fapte nu sant importante, nu creaza tensiune in societate ?

    UDMR-UL DUCE O POLITICA ANTIROMANEASCA SOVINA LA ADRESA TUTUROR ROMANILOR!!!

  23. Razvan Mihaeanu

    Premierul polonez: Dependenţa Germaniei de gazul rusesc ameninţă suveranitatea Europei. http://uk.reuters.com/article/2014/03/10/poland-germany-ukraine-idUKL6N0M71JA20140310

    Via Mediafax:

    „Dependenţa Germaniei de gazul rusesc poate limita cu adevărat suveranitatea Europei. Sunt convins de acest lucru”, a declarat Tusk în faţa presei, cu două zile înaintea unei vizite a cancelarului german Angela Merkel la Varşovia.

    „Pentru mine, problema Ucrainei este problema viitorului şi securităţii Uniunii Europene”, a declarat premierul polonez aflat în vizită la o bază militară în nordul Poloniei.

    El s-a pronunţat pentru „o anumită revizuire a politicii energetice” a UE.

  24. @PREDA PAUL UDMR-UL DUCE O POLITICA ANTIROMANEASCA SOVINA LA ADRESA TUTUROR ROMANILOR!!!

    pai nici cu ceilalti nu-mi este rusine(tuturor partidelor existente li se potriveste definitia de mai sus)
    Cat despre,,burtosii lui Dogaru,,care au votat pentru pensiile lor….ar trebui sa vedem ca absolut toti pensionarii sunt folositi ca masa de manevra politica+asistatii sociali

  25. Am citit un raport rusesc foarte detaliat tradus în francezà de câteva zeci de pagini despre pierderile aviatiei rusesti în Gruzia.
    Numai un singur avion a fost doborât de gruzini (Tu-22M3) care de altfel nu era avion de recunoastere cum s-a afirmat ci chiar bombardier în misiune de bombardament si se întorcea pe un culoar reperat la o altitudine de doar 4000 m. Celelalte avioane au fost doborâte de lovituri fratricide.

    • La rusi e o traditie ca, pe timp de razboi, rapoartele sa mentioneze drept cauze ale pierderilor defectiunile tehnice, conditiile meteo si orice altceva in afara de actiunea inamicului. Asta pentru ca trebuia sa apara in ochii populatiei ca armata sovietica era invincibila, ii batea pe toti si nu suferea pierderi.

  26. Putin are ca obiectiv pe termen mediu fontiera pe Nipru! Vad ca toti vorbesc de regiunile din est la general fara sa priveasca o harta. Asta e de bun simt, Niprul e rau rusesc si e un obstacol foarte serios. La fel de serios insa, este si privind din partea cealalta. Pe termen lung Putin vrea toata Ucraina! De ce? Kievul insusi e pe Nipru! Impartirea orasului in doua dupa modelul Berlinului ar face ca Ucraina ca stat sa nu mai existe. Vestul tarii i-ar cadea singur in gheara. In timp… Asta e scenariul super fericit pentru Putin. Altfel…ramane cu Crimeea care-i „perla coroanei” si cu Niprul sub control ucrainian. In cazul asta, in care Ucraina controleaza ambele maluri ale Niprului, dpdv geopolitic, pe termen mediu Ucraina mai exista. Pe termen lung sau foarte lung tot dispare… Controlul geopolitic al Niprului este doar o conditie a pastrarii Ucrainei ca stat pe termen scurt.

  27. Prin urmare ca sa raspund la intrebarea din titlu, pana unde va merge Putin, raspund ca pe termen mediu ..pana la Nipru!

  28. Datele problemei:
    – euromaidanul nu a fost o miscare spontana. A fost pregatita din timp de catre occident
    – Rusia a stiut datele problemei, a jucat cartea Ianukovici si legitimitatea guvernului ales mai mult sau mai putin democratic
    – virulenta maidanului si rasturnarea lui Ianukovici au fost surpriza pentru rusi
    – episodul Crimeea este reactia NATURALA a Rusiei, o reactie intuita de autorii maidanului
    – ocidentul nu doreste razboi, pas de tout. Globalistii nu vor sa se vada piata Rusa blocata pentru produsele lor (150.000.000 consumatori), nu vor sa-si vada investitiile sicanate sau blocate, UK are nevoie de bani, Germania de gaze etc
    – Romania tace, suspect de relaxata

    Concluzia preliminara nr. 1:
    – totul a fost premediat: maidanul si reactia Rusiei
    – mass media invarte aceleasi clisee si se face ca nu vede dublul standard. Cazul Kosovo pus fata in fata cu Crimeea: NATO a bombardat Serbia (Ucraina) pentru ca nu lasa provincia separatista Kosovo (Crimeea) sa urmeze calea autonomiei. Acum in Crimeea fac apel exact la principiile constitutionale si de drept international pe care le-au incalcat in Serbia
    – se vorbeste tot mai des despre Ucraina occidentala, dornica de libertate, si Ucraina de est rusofonizata

    Concluzia preliminara nr.2:
    – se preconizeaza secesiunea Ucrainei in doua parti si, posibil, un conflict fierbinte la inceput si apoi mai inghetat cu Rusia si Ucraina ruseasca
    – Ucraina de Vest este falimentara, lipsita de resurse, de capital

    Concluzie finala:
    – distrugerea Ucrainei a fost programata
    – UE este pregatita sa profite de resursele agricole ale Ucrainei si de piata de desfacere
    – posibil sa asistam in tumultul evenimentelor la secesiuni ale unor teritorii cu minoritati nationale (ex. Cernauti)

    Eu cred ca Romania nu este straina de toate astea. Daca occidentul a planificat maidanul si Romania este relaxata cu un Basescu asa de putin guraliv, ceva nu e in regula.

    Dileme:
    – cat de virulenta va fi reactia Moscovei si in ce masura va incerca sa inchida accesul Ucrainei la mare
    – daca/cum/cand vor riposta in R.Moldova

    • @Grecia Antica

      Comparatia cu Kosovo e gresita. Am observat-o si la madam Pippidi. Luptele in Kosovo incepusera de prin 1997-1998. Problema era pe masa ONU. Care a dat si rezolutii pe marginea subiectului. Au avut loc negocieri, s-au semnat niste intelegeri, la cel mai inalt nivel. Interventia NATO nu a venit din senin si nu a avut la baza pretexte inventate ca cea a Piticului. Ce miscare separatista exista in Crimeea inainte sa se scoale Putin cu fata la cearsaf? Cate victime erau? Cati refugiati? Ce atrocitati au comis autoritatile de la Kiev? Chiar si legea cu interzicerea limbilor regionale a cazut. Practic rusilor nu le-a facut nimeni nimic.

    • te pomenesti ca gresesc punctele cardinale niste baieti cu buzunare strambe de la noi si o pun de un rendezvous cu bleacuatar in ucraina 🙂

    • Din pacate ce gandesc si vorbesc liderii polonezi este una iar ce vor face marile puteri occidentale este alta.Vom vedea ce va fi dupa 16 martie cand rusii din Crimeea vor vota pentru alipirea peninsulei la Rusia.Cum reactioneaza ucrainenii.

  29. Romania chiar daca tace o face in modelul soarecelui de biblioteca. Tace, citeste si baga la cap. Asta o stiu pentru ca in fiecare dimineata citesc in pishu niste povesti fantastice cu cuvinte cheie: albastru, blondel, cursuri specializare si deplasari in zone de confl….aaaa concediu. Daia tace.
    Stiu ca nu conteaza ce fac servicile ci ce raporteaza ele si se masuri se iau; iar in plus raportarile se fac pe informatii care trebuiesc trimise mai departe. Partea nasoala e ca nu stim care sunt numarul si felul informatilor raportate in raport cu interesele directe si personale ale celor care le folosesc.
    PS. Cateodata mai dau si in cafea, bobi si pipota. Tartita e doar pentru uz personal.

  30. Pentru d-l Cristian Negrea si George GMT.

    Am regàsit studiul de care vorbeam mai devreme despre ràzboiul din Gruzia.
    Scris doi ani dupà fapte, sub egida Centrului de analizà a strategiilor si tehnologiilor din Moscova. Pare axat pe fapte, nu pe propagandà, o consider o perlà pentru întelegerea acestui ràzboi, mai ales din pdv militar.
    Probabil cà sunt versiuni si în rusà sau englezà, eu o am pe cea în francezà:
    http://www.cast.ru/files/ta_fr_sm.pdf

    Unde aflàm cà rusii au pierdut 6 avioane (1 Su-25SM, 2 Su-25BM, 1 Su-24M si un Tu-22M3). Douà doborâte de gruzini, unul fifty-fifty (un motor iesit din uz de càtre gruzini, doborât prin distrugerea celui de-al doilea motor de aliatii oseti ai rusilor) si trei de rusi. (pagina 100)

  31. Totusi, domniilor, ce facem cu Bugeacul in cazul dezmembrarii in 2 a ucrainei?

  32. Corpus Plautinum

    În timp ce Polonia dă ultimatum Rusiei să se retragă din Crimeea, ruşii prin vocea aia a lor, spun că nici Ucraina şi nici mama Poloniei nu poate cuceri Crimeea. Cum SUA, prin urmare NATO nu se bagă, înseamnă că au picat la o înţelegere cu Putin şi peste o săptămînă, după referendum, Crimeea e a Rusiei.

      • Declaratie clara, fara echivoc: „NU NE PREGATIM DE RAZBOI!”, nici cand e risc ridicat de razboi langa granita noastra!

        • @MariusZ

          Pai si ce vrei sa spuna mei 🙂 ?

          Poa’sa insemne mai multe, una e ca noi nu mai avem nevoie de pregatire, ca nu mai avem ce pregati si ce mai avem e gata in doo minute. Dam alarma, ai suim in Logane, Daciile 1300 si microbuzele din parcarile de la poarta unitatilor si suntem gata de razbel 🙂

          Angajatii garzilor patriotice au primit ordine secrete sa-si cumpere suficienta benzina cand vin cu masinile la unitate.

          Dupa aia noi suntem o natiune pacifista, n-avem nevoie de razboaie, teritorii, interese etc, ce avem ne ajunge de pensii si salarii la Stat. Si daca vrea cineva bucati din Romanica le dam cu drag, ca avem destule terenuri nemuncite. Numa sa le plateasca CASul si suntem multumiti 🙂

          Suntem acuma prea focusati pe „dezvoltare economica, natalitate si justitie” ca sa o frecam cu prostii…

          Acum a venit NATO sa ne apere, distrugatorul la Constanta, poate mai vin si niste AWACSuri, gata.

          Relaxare totala si mai vin si alegerile 🙂

  33. Un interviu interesant despre evolutiile din Ucraina, aici: http://adevarul.ro/news/politica/fostul-premier-mihai-razvan-ungureanu-invitat-adevarul-live-ora-1200-1_531d8c1c0d133766a8c4ca38/index.html
    Daca reusiti sa nu va enervati la prostiile spuse spuse de Unteanu.Unguent spune lucruri care merita ascultate.

  34. Separatismul susținut de Ucraina, separatism împotriva Ucrainei

    http://www.condei.ro/democratia-ruseasca-de-la-transnistria-la-ucraina-libera-de-est/
    Timp de mai bine de 20 de ani separatismul transnistrean gândit și controlat de Rusia a fost sprijinit semnificativ de Ucraina. Din cauza Ucrainei „statul” separatist transnistrean încă există. Dacă Ucraina respecta integritatea teritorială a Republicii Moldova, în câteva luni (maxim câțiva ani), separatiștii transnistreni, izolați teritorial de RM și de o Ucraina sinceră se sufocau economic și militar. Însă Ucraina a ales să sprijine separatismul promovat de Rusia în zona transnistreană… Acum rușii le mulțumesc cu separatism în Crimeea (și posibil în alte teritorii din sud și est)… Ucraina care va rezulta în urma acestor încleștări geopolitice va trebui să învețe să respecte mai mult vecinii și să fie mai sinceră. Nu poți să spui că ești altceva decât Rusia (că ești Ucraina) câtă vreme duci o politică sovietică…
    Zone separatiste ucraina

    Având în vedere că ei au tot clamat că intervin pentru „normalizarea situației” și pentru „apărarea cetățenilor ruși” este puțin probabil ca forțele rusești să dorească o încleștare puternică cu cele ucrainene. Rusia va avansa în teritoriul ucrainean atât de mult cât va fi posibil, adică până când va întâlni o ripostă serioasă. Acolo se va opri. Teritoriul „ocupat”, în mod normal (conform uzanțelor geo-strategice rusești post-sovietice), nu va fi anexat la Rusia, ci va fi pentru ei așa-zisa „Ucraină liberă” adică o nouă Transnistrie, având rolul să țină în loc Ucraina vestică zisă și „democratică”… Recent, pentru Bloomberg, premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, declara că speră „că ceea ce se întâmplă acum în Crimeea nu va deveni următorul conflict transnistrean înghețat“.

    • Si 2 scenarii de final pe acelasi link de mai sus:
      „A. Un nou stat (Crimeea sau o zonă mai mare), cu păstrarea accesului la Marea Neagră a ucrainenilor (prin Odesa). În acest caz, vom asista probabil la un teritoriu ucrainean divizat, cu o Ucraină vestică cu suportul și securitatea militară asigurată de NATO și Ucraina estică (sau sud-estică) sub controlul militar și politic al Rusiei.

      B. Un nou stat care leagă zona transnistreană de Crimeea și poate și regiuni din est. O astfel de variantă ar elimina Ucraina de la Marea Neagră și pecetlui soarta zonei transnistrene. Din punctul de vedere al Ucrainei, eliminarea accesului la Marea Neagră ar bloca dezvoltarea economică mărind dependența de Rusia. Într-o astfel de situație, Republica Moldova va analiza serios și perspectiva renunțării la zona transnistreană pentru a putea înainta spre Europa. La Chișinău, acum nici un politician nu are curajul să promoveze ideea desprinderii de zona transnistreană pentru că va pierde voturi…. Dacă se va ajunge acolo, întrebarea este cum se va separa fără conflict zona transnistreană având în vedere că separatiștii controlează și orașul Tighina de pe malul drept al Nistrului… O altă întrebare este, dacă Rusia ajunge prin Ucraina la zona transnistreană, va prelua și Bugeacul?”

      • Ucraina nu va intra in NATO in nici o configuratie administrativa. Daca face asta va fi ocupata pronto de Rusia. de altfel acum cativa ani cand yuschenko era presedinte a amenintat cu „regret” in cazul aderarii Ucrainei la NATO cu arma nucleara!!

  35. Rușii spun că avioanele lor au fost doborâte în complexe Georgia ucraineană Buk-M1 gestionate de militar ucrainean

  36. Stimate domn da ce credeati ca dorea sa faca Vladimir cel Sobru?!

    (adica cam asa .. o tarasti la tinme in dormitor, o dezbaraci , te dezbraci si apoi ii ceri sa iti spele sosetele?! Nu e cam .. ?)

    Apoi mai sunt si diferente – Transnistria nu are granita comuna cu Rusia. Poate fi sufocata de o colaborare locala (adicva daca Ucraia ii taie accesul la porturi .. adio si un praz verde!!). F utila sa frichinesti Moldoova exsovietica si sa faca Ucraina sa se uite peste umar (ca de aici poa porni o lovitura de cutit in spate..)
    Opsetia si Abhazia sunt la fel utile pentru a tine cuminte Gergia si sa tin a si pe altii la distanta. Ca Georgia a fots cea mai rusofoba repeublica … si a reusit ca prin 1980 sa aibe mai putini rusi pe teritoriu decat in 1950!! (un cvunoscut care a umbalat mai mult prin URSS .. vorbea excelent ruseste. In Gerogfia a avut niste neplaceri asa ca aratat pasportu romanesc. Imdeadita localanicii au “schimat foaia” devenind extrem de simpatici da explicand ca cu rusii se atrduie sa fie cat mai porci .. ca numa un rus desobit de nesimtit si rabdator sa stea in Georgia!~ Da si asta sa olece injurand sa isi mance pensia undeva prin zapezile rusesti!!! Scuzati divagatia)

    Da Crimeea.. Crimeea ?
    A fost ruseasca pana in 1954. Buna parte din imageria patriotica rusa este legata de Crimeea!!
    Aici este Sevastopol ridicat de Potiomkin ca sa fie baza navala ruseasca.
    Mai este si la “indemana Rusiei” ..
    Era normal ca Rusia sa anexeze Crimeea!! Normal dpv rusesc…

    Acu sa mai zicem si altceva : vaca onusiana a cam riddicat crecii in sus din anii 90. Ca hai pe bune : Crimeea era autonoma. Mai tineti minte Kosovo? Pai si aia era regiune autonoma!! Si azi ?!
    Ca o sa mi se zi ca ca suntem in sec XXI nu sec XIX sau XX. Bun argument! Insa in Bosnia nu am revazut incepand un razboi religios stil 1500 ?! Ei si?!

    Oricum Crimmea nu este o victorie. Este mai dregraba o infrangere . Un esec al politicii externe rusesti . O fundatura. O dovada ca “lacomia poerde omenia”.
    Asa cum am mai scris in 2004 Rusia putea rupe mai pe sest Ucriana si sa “haleasca” mai mult – manevrand ca regiunile estice sa isi prolcame presedintele “lor” , sa se scuipe si injure cu maidanu’ si in final “daca voi nu acceptati votu nistru iditi srachi!. In definitiv noi suntem alta tara” si ar fi putut uschi partea de est. Insa in loc sa se multumeasca cu ceva sigur au preferat visul imperial sperand la intreaga Ucraina.
    Acu s-au lamurit ca nu pot avea totul, s-au grabit si au trezit cardu de gaste. Asa ca au ramas doar cu una gasca zisa Ucraina. 1 in loc de 4 sau 5 nu as nnumi asta chiar un succes … mai ales daca zic em ca intre timp si oricine a aflat ca vrobele cu ca suntem in sec XXI nu XX .. sunt doar ptr copii arierati de scoala primara …
    Si fara “asta nu se poate intampla”. La fel gandeau si stabii PCUS in 1990 – ca URSS este vejnica sau ca va rezista macar pana la Judecata de Apoi si ca niciodata da niciodata ucrainienii nu le vor zice “iditi ciort” si ca se vor tira cu tot cu paraferna : Crimeea, Buceragul, Bucovina si Hotinu (asta nu prea se stie INSA Hotinu care facea parte din gubernia Basarabia azi este in regiunea Cernauti- care mai cuprinde si 2/3 din fotsu judet Dorohoi adica tinutu Hertza). Ca ar mai fi avut timp sa treaca Criimea la RSSFR (sau sa o faca RSS Crimeea) . Da cica “niciodata … niciodata”

    A da . Cand scriam ca Rusia ar putea sa isi traga partea de est da nu si Odesa (“Până unde va merge Putin?”
    10 martie 2014 la 13:54 ) exact la asta ma gandeam : la incoporare! N u de alta da cunosc “marfa”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *