Parteneriat strategic Romano-Polonez

15-mmachado-manutencao

De la portughezi la turci. Sau polonezi. Si inapoi

Ca urmare a demararii parteneriatului strategic romano-polon in domeniul militars-au desfasurat cateva intalniri intre cele doua parti, cea mai recenta fiind cea a gen. Wlodzimierz Nowak, directorul Departamentului pentru Politici în domeniul Armamentelor (DPA, interesanta potrivirea),care a vizitat DpA-ul romanesc.

Lista subiectelor discutate e destul de interesanta, mai ales cand e comparata cu cea propusa de curand turcilor. Cel putin, romanii par destul de consecventi cu obiectivele urmarite, cel putin la nivel declarativ.

Pe lista ar fi:

1. Aparare aeriana
Subiect atins si in discutiile cu turcii, interesul romanilor in colaborarea cu polonezii e mai vechi, inca din momentul cand MICA VL era data drept solutie certa pentru programul SHORAD romanesc iar MBDA era favorita pentru dotarea Poloniei cu Aster si MICA. Lucrurile s-au mai schimbat intre timp.

2. Vehicule pe roti si tractate
Rosomak suna foarte bine, din pacate polonezii nu au decat o licenta partiala pentru el,producatorul finlandez Patria retinand o serie de drepturi. Ar fi insa o solutie interesanta pentru elementele care inca lipsesc TBT-ului.

La fel de interesant ar fi proiectul MLI-ului polonez care e pe cale sa inceapa, deocamdata se stie ca va fi un IFV amfibiu, deci asemanator BMP-3.

3. Suport logistic avioane
Avem o licitatie intre polonezi si turci pentru asigurarea intretinerii F-16?

4. Echipament pentru programul “soldatul viitorului”
Desi cel mai probabil sint urmarite alte echipamente si sint sanse minime ca asta sa se intample, nu ar trebui totusi trecuta cu vederea noua arma de asalt MSBS. Romania ar avea aici cu ce contribui in contrapartida, unul din putinele domenii in care exista inca o asemenea posibilitate

5. Vehicule fara pilot
Din nou un subiect discutat si cu turcii. Pe langa mini-UAV-urile gen SACT-5 Boreal, precum si cele din clasa imediat urmatoare, care exista atat in Romania cat si in Polonia, ambele tari urmaresc achizitionarea de MALE.

Cu siguranta vor mai trece o serie de episoade pana la inceperea vreunui proiect de colaborare cu oricare dintre cei doi posibili parteneri insa preludiul este pasionant.

Tehnomil

12 comentarii:

  1. Din cate stiu programul Anders a fost abandonat; parea un concept foarte interesant.

    http://en.wikipedia.org/wiki/WPB_Anders

    Sau este vorba de alt IFV polonez?

    • Anders si PL-01 erau concurenti intr-un program de MLI greu si neamfibiu, insa fiind platforme multirol, modulare.
      Din ce am inteles, militarii polonezi s-au razgandit si vor un MLI mai amfibiu…. dar in paralel s-ar putea ca PL-01 sa intre in productie dupa 2018, pe o nisa separata… care se apropie de un tanc usor.

  2. D-nul general (r) Degeratu este convins ca Rusia va continua pe aceeasi directie pana obtine ce doreste: iconjurarea de state vasale/tampon, cel putin asta am inteles eu dupa vizionarea dezbaterii de pe adevarul.
    Dansul crede ca va fi razboi si din pacate Ro este pozitionata in prima linie…..ca de obicei, vorba aia nu vrem sa stricam traditiile, armata romana tot slab pregatita va fi si de aceasta data caci nu mai este timp de inzestrare si instructie adecvata ceea ca probabil va rezulta daca se va ajunge acolo in pierderi de resurse umane/materiale mai mari pentru cel mai slab pregatit.

    Voi credeti ca va fi razboi in Europa la scara larga? Nu vb de Ucraina.
    Liderii politici si ai serviciilor din tara sunt la curent cu realitatile din teren si de trend a expansiunii rusesti ori se fac ca nu vad si nu inteleg (frica mare) precum spune generalul de mai sus oare?

  3. Nu am apucat sa vad interviul, sunt inca la birou, insa faptul ca Rusia se doreste inconjurata de state tampon nu e ceva nou, mereu a incercat lucrul asta dupa 1990. Razboi va fi si in estul Ucrainei, si in Transnistria probabil, poate inca ceva in Caucaz
    http://www.jamestown.org/programs/edm/single/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=42910&cHash=e1cc51188ab6f4ca16d0aab71884fa04#.VJAr7slS-qs

    Un razboi pe scara larga nu cred ca va risca nimeni, e sinucidere pentru ambele parti. Dar da, conflicte inghetate, reactivate, iar inghetate etc. tot vom vedea, practica Caucazul, Ucraina, Moldova sunt acum un no man’s land.

  4. Ar fi de salutat un asemenea parteneriat care vad ca ar atinge mai multe planuri de dezvoltare militara. Diferenta este ca intr-adevar polonezii au un program de dezvoltare, cercetare si achizitii militare pe cand la noi totul se intampla haotic fara un plan bine pus la punct de achizitii sau cercetare dezvoltare in domeniul militar.Alta problema ar fi ca polonezii inca mai au o industrie de aparare bine pusa la punct pe cand la noi stiti bine cum stam cu industria de aparare.Poate iese ceva bun totusi…..

  5. Pana si georgienii, care sunt saraci rau de tot, isi fac propriile programe de inarmare.

    http://www.army-technology.com/projects/lazika-infantry-fighting-vehicle/

    Tancheta asta e chiar interesanta si avand in vedere relieful georgian, cred ca asa ceva s-ar potrivi si vanatorilor nostri de munte; iata o sugestie pentru un articol, cam de ce ar avea nevoie vanatorii nostri?

  6. Gogel(fostul Gigel)

    N-aș pune speranțe enorme în ”pulanski”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *