Poate, poate s-o prinde si de noi…

Grupul polonez Zbrojeniowa (PGZ) si MBDA au semnat un acord de cooperare pentru sistemele de racheta

Pe 2 Februarie 2017, Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) si MBDA, grupul european producator de rachete ghidate, au semnat un acord de parteneriat strategic. Acest acord deschide calea pentru o viitoare cooperare intre PGZ si MBDA in ceea ce priveste rachetele si sistemele de rachete. Mai mult, acordul prevede si transferul tehnologiilor pentru rachete moderne catre companii din interiorul PGZ si integrarea acestor companii in lantul global de furnizori ai MBDA.

 Scopul acestui acord semnat este de a spori cooperarea mutuala intre PGZ si MBDA, precum si dezvoltarea capabilitatilor industriale ale PGZ in ceea ce priveste rachetele si sistemele de rachete, atat in domeniul apararii aeriene, navale cat si al lansarii aeriene a sistemelor de rachete.

Acordul prevede un cadru  pentru viitoarea cooperare intre PGZ si MBDA cu privire la programele de dotare cu rachete incluse in Planul de Modernizare Tehnica a Fortelor Armate Poloneze, in special in ceea ce priveste programele de dotare cu sisteme aeriene de aparare cu raza scurta, program cunoscut sub numele de cod  “Narew”.

Daca Ministerul Polonez al Apararii decide selectarea oricarui tip de racheta sau sistem de rachete oferite de MBDA, acordul prevede ca MBDA se va ingriji sa puna in practica un transfer semnificativ si convenit de tehnologie catre companii din interiorul grupului PGZ. In aceasta eventualitate, MBDA si-a declarat intentia de a transfera know-how catre Polonia si de a lua in considerare includerea companiilor poloneze din industria de aparare in lantul global de aprovizionare al MBDA.

 “Acesta este un pas in directia construirii de competenta a PGZ in sectorul tehnologiilor de rachete, inteles in sens larg. Dupa multe luni de negocieri am ajuns la un acord de cooperare extinsa si de transfer de tehnologii intre companiile care compun PGZ si facilitatile MBDA. Datorita acestui acord, suntem increzatori ca putem avea capabilitatile necesare pentru a implementa unele programe militare, in special programul “Narew” de dotare cu sisteme de aparare aeriana cu raza scurta de actiune, printre altele. Este o zi importanta pentru noi, intrucat se deschide perspectiva cooperarii intre industriile de aparare din tari europene care sunt si membre NATO”, a declarat Arkadiusz Siwko, Presedintele Board-ului Director al PGZ SA.

Acordul strategic semnat astazi oficializeaza strategia pe termen lung a MBDA in Polonia si ne permite ca, impreuna cu PGZ, sa facem un mare pas inainte in sprijinirea Poloniei in ceea ce priveste achizitia de rachete si sisteme de rachete cu tehnologie de ultima ora. Strategia principala a MBDA, inca de la fondare in 2001, a fost sa promoveze cooperare efectiva si de durata peste tot in Europa. Aceasta este cea mai buna cale pentru dezvoltarea capabilitatilor industriei de aparare in randul natiunilor partenere si garanteaza ulterior accesul liber al acestora la tehnologii, indeplinid cerintele de liber uz si suveranitate. Semnarea acestui acord este un mare pas inainte pentru atingerea acestui obiectiv de suveranitate, un obiectiv pe care MBDA si-l doreste sincer pentru Polonia” , a declarat Paul Stanley, MBDA VP pentru Europa de Nord.

In cadrul acordului, companiile din Grupul PGZ vor avea oportunitatea de a coopera cu MBDA pentru rachete si componente ale sistemelor de rachete precum: lansatoare, sisteme de comanda si control, sisteme de transmitere a datelor, vehicule de suport, sisteme de integrare, management de programe, servicii si training.

Companiile din grupul PGZ care ar putea coopera cu MBDA:  PIT-Radwar S.A., Mesko S.A., PCO S.A., Zakłady Mechaniczne „Tarnów” S.A., Wojskowe Zakłady Uzbrojenia S.A., Wojskowe Zakłady Elektroniczne S.A., Wojskowe Zakłady Łączności S.A., OBR Centrum Techniki Morskiej S.A., Huta Stalowa Wola S.A., Jelcz Sp. z o., Wojskowe Zakłady Lotnicze nr 2 S.A. si Stocznia Remontowa „Nauta” S.A.

Sursa: MBDA

 

Despre PGZ

Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) este un lider al industriei poloneze şi unul din cele mai mari holdinguri de armament din Europa. Grupul reuneşte mai mult de 60 de companii (din următoarele domenii : apărare, construcţie de nave, noi tehnologii) şi are venituri anuale de 5 miliarde PLN. Datorită utilizării potenţialului de naţionalizare a tehnologiilor, a cooperării cu grupurile de cercetare poloneze şi a presiunii pentru procesele de cercetare şi dezvoltare, PGZ oferă produse inovatoare şi sigure.

Oferta PGZ cuprinde printre altele, un sistem de apărare aeriană cu rază scurta cu sistem POPRAD şi radar SOLA; un sistem GROM portabil ; un sistem de aparate aeriene fără pilot E-310 ; transportoare armate ROSOMAK; sistem de artilerie cu obuzier KRAB pe şenile ; echipament individual cu puşti de asalt BERYL.

În plus, PGZ are competențe în domeniul proiectării, construcției și echipării de nave militare. Mai mult, PGZ a modernizat și întreținut vehicule, avioane, elicoptere și nave militare (inclusiv, dar fără a se limita la echipamentul produs în fosta URSS). În viitorul apropiat, PGZ va dezvolta tehnologii spațiale și prin satelit, precum și cybertechnologies.

Despre MBDA

Cu o prezenţă semnificativă în 5 ţări Europene precum şi în Statele Unite, în 2015 MBDA a avut o cifră de afaceri de 2.9 miliarde de euro cu un total de comenzi ăn valoare de 15.1 miliarde euro. Cu peste 90 de clienţi  din rândul forţelor armate din întreaga lume, MBDA este un lider în producerea de rachete şi sisteme de rachete.

MBDA este singurul grup European capabil să conceapă şi să producă rachete şi sisteme de rachete care corespund întregii game de nevoi curente şi viitoare ale celor trei forţe armate (terestre, marine şi aeriene). În total, grupul oferă o gamă de 45 sisteme de rachete şi produse de contramăsuri aflate în serviciu operaţional şi mai mult de 15 care sunt în prezent în dezvoltare.

MBDA este deţinută de Airbus Group (37.5%), BAE Systems (37.5%) şi Leonardo (25%).

Romania

Noi am putea fi interesati de produsele celor de la MBDA pe diferite paliere. In primul rand in cadrul programului de modernizare a flotei,  modernizare a fregatelor Type 22 si a NPRurilor, plus inarmarea celor patru corvete multirol. Interesul nostru merge de la rachete anti-nava Exocet Block III la sisteme integrate antiaeriene/anti-racheta, etc.

Pe zona apararii antiaeriene/anti-racheta cu raza scurta, medie sau lunga (in cadrul Fortelor Terestre), MBDA vine cu un pachete complet si integrat format din Mistral, VL MICA si Aster 15/30.

13 comentarii:

  1. Legat de AA avem doua variante MBDA și Raytheon. Văd ca noi mergem pe a treia varianta NIMIC.

    • Prima sa produca si sa exporte . Sau construiesc fabrici sa ne bage pe gat cu de-a sila .

    • Eu nu stiu ce se cramponeaza astia de la Airbus vis a vis de Bell .
      Cei de la Bell vin cu un elicopter de atac ceea ce noi nu avem ( si ar fi bune cateva ) , iar Airbus fabrica cu totul alt tip de elicopter . Sunt doua elicoptere total diferite

  2. Nu avem norocul asta sa se prinda de noi ceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *