Polonia vrea sa achizitioneze sisteme AA cu raza scurta POPRAD

Polonezii au selectat oferta sistemului antiaerian cu raza foarte scurta Poprad, iar daca toate partile implicate sunt multumite, o prima comanda de 77 de sisteme va pleca catre producator. Bineinteles va exista in preambul un lot de test de 2 astfel de sisteme.

1

 Poprad instalat pe un 4×4 Żubr-P

Inspectoratul de armament al ministerului polonez al apararii i-au invitat pe cei de la PIT-RADWAR pentru negocieri aprofundate cu privire la sistemul VSHORAD AA Poprad.

Sistemul Poprad include in configuratia actuala un pachet de 4 lansatoare de rachete sol-aer cu raza scurta GROM (ulterior Piorun) si sistemul electrooptic de detectie si urmarire aferent incluzand IFF, instalate pe un vehicul 4×4 Żubr-P fabricat de compania AMZ Kutno. Vehiculul adaposteste si o rezerva de 4 rachete GROM, in afar de cele de pe lansator. Protectia platformei 4×4 este asigurata contra 8kg exploziv (nivel 3a/3b antimina) si gloante cal. 7,62mm perforante (nivel 4 balistic STANAG 4569).

2

Sistemul complet AA VSHORAD polonez

Poprad poate angaja tinte aeriene pe orice vreme, zi sau noapte, la distante de pana la 5,5km si altitudini de pana la 3,5-4km. Poprad este doar o componenta a viitorului sistem polonez de aparare antiaeriana integrat. La acesta se adauga radar cu raza scurta de descoperire si urmarire a tintelor, radar amplasabil tot pe vehicule 4×4 sau camioane, un post de comanda mobil, precum si guri de foc cal. 23-35mm care sa asigure un complement de aparare antiaeriana pentru distante de pana la 1,5-2km si in « fereastra moarta » a sistemului de rachete, de pana la 400m. Intregul ansamblu poate fi suplimentat cu lansatoare portabile de rachete GROM.

3

KOBRA: propunerea Bumar din 2010

Conceptul sistemul AA VSHORAD polonez a fost prezentat de Bumar in 2010 sub denumirea de Kobra, fiind compus din: radar 3D de cautare multifascicul (MMSR), punct de comanda (BCV), pana la 6 vehicule cu lansatoare Poprad, pana la 6 sisteme cu guri de foc cal. 23mm (ex. ZUR 23-2 KG). Datele sunt centralizate si actualizate in timp real, cu harta electronica a situatiei tactice, coordonatele componentelor bateriei furnizate de GPS si capacitatea de dirijare distanta, selectiva, a sistemelor AA cu guri de foc. Sistemul este conceput in principal pentru apararea unor perimetre: aeroporturi, baze, zona de coasta.

 

Modernizarea sistemului de tunuri ZUR 23-2 KG arata o cale simpla de reutilizare a sistemelor AA de calibru mic, prin adaugarea capacitatii de a lansa rachete sol-aer cu raza foarte scurta, senzor electro-optic modern, automatizarea incarcarii cu munitie, teleoperarea incadrarii tintei si interconectarea in retea cu radar 3D si cu alte sisteme.

4

Sistem AA VSHORAD ZUR 23-2 KG, cu rachete GROM integrate

Desi in ultimul timp competitia de sisteme AA cu raza scurta pare sa adreseze in principal sisteme mai grele, cu raza de actiune de peste 10km, pentru a face fata noilor amenintari, ramane necesar si un sistem antiaerian cu raza foarte scurta, mai nou orientat catre capacitati C-RAM si  anti-UAV. De asemenea, existenta unui sistem antiaerian portabil (GROM, FIM-92 Stinger, Verba), poate fi utila, mai ales in razboaie de tip hibrid, dominate in principal de infanterie bine echipata, sprijinita de artilerie inteligenta.

5

Tunurile AA de calibru mic (30mm, 35mm si chiar 57mm) existente si in dotarea Romaniei ar putea fi in anumite cazuri modernizate cu sisteme radar si electro-optice de ultima generatie, care sa le aduca un plus de acuratete in tragere. Incarcarea acestor sisteme cu munitie poate fi automatizabila, ele putand primi si munitie de ultima generatie cu explozie programabila sau chiar ghidaj, iar problema mobilitatii poate fi rezolvata si prin integrarea pe o platforma auto, 4×4 sau 6×6, mai mult sau mai putin blindata. In plus, platforma poate integra si rachete cu raza scurta, similar cu integrarea pe sistemul Ghepard-R a rachetelor A-94M sau FIM-92 Stinger, ceea ce completeaza capacitatea de lupta a sistemului.

6

 Oerlikon Skyguard

Acesta poate fi considerat un nivel minim de refacere a capacitatilor antiaeriene romanesti, fara sa coste luna de pe cer.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://www.defence24.pl/analiza_zestaw-przeciwlotniczy-poprad-i-jego-miejsce-w-tarczy-polski#

http://www.armyrecognition.com/polish_missile_vehicles_systems_weapons_poland_uk/poprad_zubr_p_anti-aircraft_mobile_missile_launcher_technical_data_sheet_specifications_pictures.html

http://www.armyrecognition.com/indo_defence_2010_news_pictures_video_actualites/bumar_at_indodefence_2010_with_kobra_short-range_modular_air_defence_system_820.51_kb_polish_poland.html

 

Citeste si :

http://www.rumaniamilitary.ro/solutii-autopropulsate-pentru-sistemele-aa-viforul

http://www.rumaniamilitary.ro/alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard

http://www.rumaniamilitary.ro/noua-ce-ne-lipseste

http://www.rumaniamilitary.ro/integrarea-rachetelor-sol-aer-cu-bataie-apropiata-cu-tunurile-antiaeriene-de-calibru-mic-o-cale-de-crestere-a-eficacitatii

27 de comentarii:

  1. Polonia a fost un mare regat si au o mentalitate pe masura, noi am fost niste cu**e si avem o mentalitate pe masura.

    De-a lungul istoriei noastre din cand in cand mai apare cate un Stefan,Mihai si o mana de oameni care se agita in rest e plin de paiate…Valabil si azi cativa se agita restul fac mici si gratare

  2. ceva noutati despre ce fac romanii? eu nu am „surse” 🙂 si pe site-urile oficiale romanesti nu apare nimic, nu ar fi cazul sa miscam si noi ceva? sau asteptam pana in 2117 cand se va folosi tehnologie psihotronica – BABA OMIDA? ca incep sa ma enerveze polonezii, la articolul precedent n-am zis nimica dar daca polacii au ritmul asta de dezvoltare, nu e un semnal de alarma pentru noi, ca aia or fi stiind ceva? cand preconizati dvs. ca si noi vom misca ceva totusi? ca n-om fi chiar panza sacului ca sa nu zic alteva…

    multumesc

    • Abia au aprobat in guvern carta alba a apararii… care apoi trebuie aprobata de CSAT si de Parlament.
      La achizitii, pana nu li se aloca bani mai consistenti, abia reusesc sa plateasca rata la cele 12 F-16 si pachetul aferent, de la un an la altul.

      Legislatia industriei de aparare este asteptata in CSAT de mai bine de 6 luni… ca apoi sa ajunga in Parlament. Nici guvernul nu cred ca a aprobat-o inca. Daca nu intra in vigoare in anul urmator, vin iar alegerile si se reia totul de la zero.

      • боже мой !!!

      • multumesc pentru raspuns

        • Vom vedea daca la bugetul pentru anul viitor reusesc sa prinda o alocare mai consistenta pentru MApN, sau tot 1,35-1,4%, pentru ca altfel inseamna ca e foarte probabil ca si in 2017 sa nu poata atinge pragul de 2%. Ala care trebuia sa fie 2,38%… si la care trebuia ajuns prin cresteri graduale, an de an.

          Cel putin asta a fost gargara romaneasca la consiliul NATO de anul trecut …
          Adica o sa urcam la 2% si nu 2,34%… dar nu de anul asta ci peste 3 ani… insa vom creste gradual alocarea pana in 2017. Dar de fapt nu.

          • este cutremurator ce spuneti aici, cu alte cuvinte continuam sa fim in c… gol, si nici macar nu avem o certitudine a unei date din care sa incepem modernizarea pe bune a fortelor armate… a da, am gasit o stire in care scrie ca s-a transformat trenul lui ceausescu in centru de comanda mobil… wow… http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Trenul+lui+Ceausescu+centru+de+comanda+pentru+exercitii+militare

            pe cand transformarea hornurilor termocentralelor dezafectate in puncte de aparare AA? stiti voi legat sarme intre ele…

            • nu este cutremurator, ci duhneste a indolenta… mai pe scurt ii doare fix in c..r.

              Probabil vor achizitiona cateva loturi mici de echipamente pe cateva nise, majoritar SH, ca sa nu ii acuze NATO ca nu fac nimic. Munitia mai are comenzi… Si cam asta va fi pe termen scurt.

          • E suficient sa ne uitam peste nenumaratele cresteri de salarii si pensii din sectorul bugetar plus indemnizatii pentru revolutionari plus promisiunile altor cresteri salariale ca sa ne dam seama ca in 2017 nu vom avea 2% pentru aparare.
            Probabil nici impreuna cu bugetul pensiilor militare nu vom ajunge acolo.

          • In plus se auzea asa un susur de mariri de salarii si probabil si pensii la meletari, asa ca inzestrarea aia poa sa mai astepte mult si bine 🙂

            Daca in 2% intra soldele majorate e OK

            Arme nu cumpara, ca n-au nevoie, ai apara americanii
            Daca nu, ai apara rusii, cineva tot ai apara, courvele sunt protejate pt ca presteaza servicii

            In conditiile inzestrarii la misto ar trebui sa dea cineva cu barda prin ei la efective, adica nu vad rostul sa bagi 2% doar ca sa le platesti soldele si pensiile majorate, daca nu-i inzestrezi redu-i la minim.

            Ai facem o garda nationala de vreo 30-40.000, cu 2 fregate, 50 de Bizoni, cate MLIuri or mai functiona, 100 de transportoare, cateva zeci de tunuri, brigada LAROM, cateva baterii AA, ceva infanterie, vanatori de munte, parasutisti si SOF ca tot au cumparat autobuze si gata, restul … americanii

            Ca asa sa-i tzii pe totzi cu acelasi armament enumerat mai sus si de 2% numai sa le platesti soldele degeaba nu prea vad rostul…

            Dar nici p’asta n-are cine s-o faca, courvele cu doctorate si Steaua Romaniei si aurolacii cu doctorate primarii spagari ministrii spagari etc …

            Asa ca lasatzi-i in plata lor, si de aia 2% numai ne enervam ca se vor foute banii degeaba

  3. …intre timp tot noi: http://www.evz.ro/victor-ponta-trimis-in-judecata-de-dna.html in sfarsit!

    … sper numai sa numeasca astia un prim ministru dedicat tarii sale. or mai fi ?

  4. @gsg9.JUST!
    @raster.NU. Nu poti ajunge in fruntea Tarii daca esti patriot si interesat de bunastarea ei. Ajungi doar daca esti patrihot si vandut, coruptibil si lingau. Deci, NU!

  5. Off topic, dar oarecum breaking news, se cere o baza permanenta pentru F-22 in Europa:
    http://www.defensenews.com/story/defense/show-daily/afa/2015/09/16/usafe-chief-calls-f-22-base-europe/32522447/
    Chiar acum putin probabil, ca nu sunt disponibile avioane pentru o escadrila (21PAA + 2BAA) permanenta in Europa.
    Dar pe viitor, din cele block20 folosite la antrenament care vor fi upgradate la block35 s-ar putea forma o noua escadrila.

  6. Scuze de off topic dar sunt curios de parerea voastra va fi usor de inchis granita Romaniei cu Serbia ?? Vor reusi Bulgarii sa opreasca valul migrator ? Este credibila ruta care traverseaza Romania ??

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/croatia-nu-mai-poate-primi-imigranti-393280

  7. modernizarea fregatelor, si noi nu avem politie aeriana…
    din ce directie asteapta atacuri intelighentia romana??
    ca de obicei o luam pe coaja in prima faza…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *