Poza zilei cu…

uniforma-noua-combat-fortele-navale-arma-de-asalt

Multam…Radio Chisinau, ca ati pus mana pe o poza marita a lui Alex Tudor/Agerpres! 🙂

59 de comentarii:

  1. Pana la urma…..armele alea din poze, de le vedem la soldati pe podium, fac parte din seria noilor arme de asalt sau nu?

    Cineva spune pe la un articol de ieri ca DPA lucreaza la versiunea 2.0 a noii arme de asalt. Asta inseamna ca prima a fost un fail? 🙂

    Stie careva ceva mai concret?

  2. Mai stie cineva ce se intampla cu dezvoltarea noului tanc romanesc?

    • da, se va construi numai dupa ce UMB va fi demolata de tot si toti angajatii vor fi disparut ca sa existe garantia ca putem introduce din nou T 34 sau ceva third hand si nimeni nu se supara…

      stalin si poporu rus fericire ne`a adus

  3. Mie mi se pare pliata pe md 86..in fine , cred ca daca era ceva nou ar fi expus o fara sina…

  4. oare care e raportul dintre salar/pensii si utilitatea efectiva a tuturor celor de pe scaune ?

    asa, ca intrebare filosofica pentru comandantul suprem …

    • Bune intrebari…

      As mai adauga care e raportul dintre pensie si „contributia” la buget.

      In Romania anului 2013 sau 2014, o multime de oameni contribuisera vreo 35 de ani la buget si aveau o pensie medie de 800 de lei,

      in timp ce cativa jmekeri contribuisera 0 lei timp de 15-20 de ani si aveau o pensie medie de 3500 de lei.

      Traian Basescu dixit: „Avem deficit de 3,5 miliarde de euro pe an la bugetul de pensii”. Serios Traiane… oare de ce ?

  5. Mai poti sa le spui uniformelor astea ca sunt camuflate ? Cel putin pe soldatul din poza il poti vedea de la 1 km distanta .

  6. arata ca o parada a modei pentru soldatii

  7. Nu cred ca e noua arma de asalt posibil un PA mod. 86 cu accesorii de pe piata US….singurele infor pe care le-am gasit despre noua arma de asalt sunt pe acest site : http://www.dpa.ro/despre/sistemul-integrat-de-management-al-achizitiilor-pentru-aparare/programe/17-programe/626-arma556

  8. Genunchierele fixate de cureluse elstice sunt incomode (nu am folosit exact modelul ăla, ci altele, „civile”, dar cred ca sunt cam la fel). Dacă nu strangi bine curelusele risti sa isi schimbe pozitia, chiar sa te trezesti cu ea pe bocanc. Daca le strangi bine, mai ales ca in lupta trebuie sa alergi, dupa o ora incepi sa amortesti caci afecteaza circulatia periferică. Solutia cred,ca e simpla, sa coasa trei găici pentru fiecare curelusa, doua lateral si una in spate, asa nu mai isi schimba pozitia blestematiile alea chiar daca le lasi mai relaxate. Nici genunchiera nu se poate roti in jurul piciorului.

    • Asa cum in istorie siretul din jurul coapsei a rezolvat problema sabiilor (apoi baionetelor) si pistoalelor (inclusiv mastilor de gaze) ce se balanganeau…nu se poate aplica si pentru genunchiere o idee similara, inspirata din…moda feminina?
      Ma refer la un siret (curelusa/bretele) care sa lege genunchiera de…curea. Asa cum sunt prinsi ciorapii (dress) de portjartier.

      • E greu de montat si de demontat. Trebuie cu 3 elastice cumva. Nu stiu exact cum, ca nu am purtat niciodata. In mod normal genunchiera trebuie cusuta in pantaloni, iar pantalonii de la uniforma sa fie elastici si stransi pe picior. De fapt intreaga uniforma ar trebui sa fie facuta dintr-un material sintetic cu urmatoarele caracteristici:
        1. ignifuga daca este posibil
        2. la temperaturi ridicate sa NU se lipeasca de piele (daca iti iau foc pantalonii sau haina sa nu ai arsuri pe 70% din suprafata corpului din cauza ca s-a lipit materialul de tine)
        3. sa poata transfera caldura din interior catre exterior ca sa nu mori de cald vara in ea
        4. elastica ca sa te poti misca bine in ea, in plus unii sunt mai grasi, altii mai slabi, sa fie mai putine dimensiuni – deci mai usor de manufacturat
        5. in mod ideal ar trebui sa aiba o singura genunchiera cusuta in pantaloni si sa vina cu un model cu genunchiera pe stanga si unul cu genunchiera pe dreapta si soldatul isi alege ce model vrea. Sau locasuri de genunchiere la fiecare genunchi si iti bagi tu manual genunchiera in pantaloni
        6. Daca ai 2 uniforme (cum ar fi logic) la aia de iarna pe linga genunchiera trebuie si 2 bucati de izolant termic (izopren) bagate la fese, ca daca trebuie sa stai in fund pe zapada sa nu ingheti.

        Astea sunt asa la o prima vedere. Daca voua vi se pare uniforma asta buna de ceva, va spun eu ca e doar o parere… Oameni trimisi la moarte ca vitele la abator din cauza ca in Romania nimanui nu ii pasa de nimic.

      • Sau direct portjartier 😉

      • Portartiera poate fi si pe interior sau direct pe pantalon (acoperita de material identic cu al uniformei, cusut)..sa iasa in afara doar deasupra genunchiului, printr-o cheotoare…pentru a o lega de genunchiera cu o catarama. Nu trebuie neaparat sa fie in fata sau la spate, poate fi si pe lateralul coapsei…sau o legatura combinata/prelungita cu…buzunarul

    • E o solutie mult mai simpla decat curelusele: americanii au niste buzunarase aplicate peste zona genunchilor care au exact dimensiunile genunchierelor si care se inchid cu arici.

      • Da, solutia cu arici e foarte buna. Si cu niste gaici cusute langa zona genunchilor, deasupra si dedesubt, un pic in lateral, si genunchierele prinse cu niste cureluse de ele (fie cu scai din ala fie cu catarame), fara ca acele cureluse sa se inchida la spate si sa stranga in vreun fel piciorul

        • Daca buzunarasele au fix dimensiunea genunchierelor, astfel incat acestea stau imobile odata ce sunt introduse, iar buzunarasul inchis, crezi ca mai sunt necesare gaicile?

          • Nu mai sunt necesare desigur, ideea era ca buzunarul se poate toci/rupe dupa o vreme, daca ai doar genunchiera care sa aiba contact cu solul (si e prinsa cum am zis) nu mai ai treaba cu materialul buzunarului.

            Oricum cred ca si un buzunaras din ala ar tine mult, la cat de des (sau de rar, mai exact) s-ar freca de suprafete mai dure. Sper sa adopte una din ideile astea, si sa scoata curelusele alea care se leaga la spate si care sunt mai incomode

            • Puteau sa adopte o solutie practica pentru ca au colaborari cu americanii de cand lumea si pamantul. Sau poate si-au spus ca inventeaza ei gaura la macaroana si ca ailalti, cu experienta lor vasta in TO, habar n-au ce fac.

          • Curelusele laterale ar fi utile, ca sa poata ajusta pantalonul cat de cat fest pe picior, altfel genunchera balangane in alergare, e aiurea.

  9. Arma mie imi pare ca e o PA md 86 (tot in calibru 5,45×39 mm) cu ceva modificari la uluc, pat, niste sine puse pe ea. Patul putea fi unul mai ergonomic totusi, mai apropiat de vechiul pat, asta pare ca incurca la manevrarea armei cand e inchis (celalalt putea fi modificat un pic cu un obrazar sau asa, si turnat un pic de termoplastic peste fier si era de ajuns).

    Parerea mea e ca au imbracat o PA sa para ceva diferit, sa lase macar impresia ca fac ceva si legat de „noua arma de asalt” (e bine insa si sper ca o sa pastreze sistemul AK, cu ceva modificari si imbunatatiri la ergonomie e inca cea mai buna arma de asalt, zic eu, si o familie de arme dina stea pot asigura si venituri destul de bune din exporturi)

    Tnutele par chiar foarte OK ca si concept, sper sa fie facute din materiale bune si scurta aia cu gluga sa tina la ploaie, vant, zapada etc (sa fie dintr-un material mai rezistent la intemperii, goretex etc).
    La fel bocancii sper ca sunt cat mai rezistenti si comozi.

    Ce nu inteleg e de ce au facut atatea modele (infanterie, forte speciale, marina, aviatie). Zic eu ca era deajuns un model universal pentru toti, facut pentru tara/zona temperata, si un alt model pentru zona de desert, asa cum era si pana acum. Ieseau si mai ieftin si era si mai adaptat zonelor de actiune.

    La un moment dat (acu destui ani) tin minte ca erau chiar doua modele pentru tara, unul „de padure” (culori mai inchise si cu alt model de „pete” pe el) si unul „de campie” (mai deschis la culoare).

    E bine ca se preocupa de baza, de soldat, asta e foarte important dar sper ca vor urca acum cat mai repde si spre chestii mai mari, TBT, MLRS, rachete etc.

    • Eu vreau si o varianta pentru iarna (gri-alb..poate si putin de tot maroniu sau verde deschis) la FOS.

      • De ce doar la FOS? Eu unul nu cred ca e bine sa-i diferentiezi asa, sa se vada de la o posta ca ei sunt FOS, in loc sa se „topeasca” in randurile trupelor regulate ca si uniforma. Mai ales daca vrei sa pastrezi secretul implicarii lor.

        Pentru iarna eu as pastra un costum de mascare usor, care sa se poarte peste tinuta „de vara”. Aici da, FS, cercetasii, vanatorii de munte ar putea avea ceva mai special, poate adaptat de fiecare dupa cum crede de cuviinta (o comanda speciala).
        Costume de mascare in spectrul IR/termic ar fi o treaba, dar probabil mai e mult pana departe

  10. Ceva ce nu stiam , ukraina dupa destramarea urss-ului a ramas cu 5000 de arme nucleare facando a trei tara ca putere nucleara , dar in prostie au dat taote armele nucleare rusiei in schimbul promisiuni ca nu le vor viola teritoriul 🙂

  11. e o varianta a P.A. CAL 5 45.modificat in 5 .56 mm. cu patul armei modificat si se poate monta orice fel de accesoriu pe ea acum.de la lunete la marcatori laser si lanterne. in 2012 s-au dat cateva bucati pt batalioanele din afganistan sa fie testate. din pacate la distribuirea in cadrul unitatilor doar ofiterii din cadrul statului major al unitatii le-au primit sa le poata tine in birouri.

    • cred ca mai am niste poze in arhiva personala plus caracteristicile tehnico tactice.o sa le postez daca va intereseaza.

      • „mananci calule ovaz?” 🙂
        Sper ca le mai ai…

        • le caut .am vreo 50 de cd uri de prin afganistan.o sa le postez cum le gasesc.sau sunt „secret de stat”? 🙂

          • „secret de stat” pe…catwalk. 🙂

            • pai sa fi vazut cum ne verificau laptopurile si aparatele de fotografiat inainte sa plecam acasa .zici ca aveam toate super secretele militare din afg.de aceea le am pe cd uri.pana pe seara o sa postez .

              • Inca nu am gasit pozele. dar o sa trec caracteristicile inca mi le amintesc. sunt aproximativ aceleasi ca si la P.A. cal 5 45. Este o arma automata destinata nimiciri fortei vii a inamicului. pt lupta corp la corp se ataseaza baioneta pumnal.cal. 5 56. principiul de functionare imprumutul de gaze si forta arcului recuperator. distanta de tragere :max 3000 m. eficace 400.(cu 40 de metri mai putin de cat la 5.45.) distanta de tragere dupa inaltatorul mecanic e 1000.
                iar la aparatele optice in functie de ce foloseste. noua ni s a dat doar dispozitivul MEOPTA MEOSICHT 3.PUTERE DE MARIRE 1 x.si marcator laser eficace pana la 300 m. capacitate incarcator 30. viteza initiala a glontului 820 m pe sec. viata tevii 5000 +. greutate cu incarcatorul gol 3650. cu incarcatorul plin 3900. selectorul focului e acelasi ca la 5.45 cu 4 pozitii:asigurat, foc cu foc, 3 focuri si automat. ce mi a placut e ca poti sa atasezi orice dispozitiv de ochire. inclusiv lunete de putere mare. patul e mult mai bun. si ai o mai mare stabilitate. Din pacate nu mai stiu nimic daca proiectul o sa continue sau nu. am parasit sistemul de doi ani. din ce am mai vb cu fosti colegi care inca activeaza nu le au mai vazut din 2012 cand au fost trimise pt teate in afg.

    • Informatia asta cu distribuirea in Afghanistan poate fi verificata/ confirmata de cineva, sau e doar folclor urban?

  12. Pentru iarna nemtii aveau la alpenjageri o jacheta cu doua fete, una pentru zapada si una pentru zone neacoperite de zapada. Se vede bine in filmul : ”Where eagles dare” (Unde se avanta vulturii)

  13. Tipul de rail ar putea fi una din aceste variante:
    https://troyind.com/rail-systems-accessories/rails/ak47

  14. Semnalizez, deja, patru probleme, cel putin la tinuta pentru marina: camuflajul care te camufleaza daca ai cazut in mare si iti camufleaza petele de vopsea gri. A doua, tricoul ala cu guler, tarcat cu ”platca” aia camuflata – iti dai seama ce racorit te tsimti vara cu bucata aia de ”doc” pe umeri, sa nu mai vorbim de culorile care se vor ”intinde” la spalat, pe tricou. A treia: tesatura ce contine cel putin 50% poliester si care te ucide daca ai incendiu la bord si ti se aprinde uniforma, iar a patra este pastrarea in continuare a nenorocitelor ghete cu clapa, incomode, adevarate distrugatoare de picioare si care aluneca pe puntile ude.

  15. Cu privire la rezerviştii voluntari: Am sunat la CMZ de unde am ajuns să înţeleg că se prea poate să nu vedem voluntari în 2017 întrucât lipsesc fondurile şi cadrul normativ de reglementare şi nu se prefigurează noutăţi de la 1.01.2017. Există vreo sursă de informare credibilă cu privire la calendarul propus de MApN pentru completarea acestor scheme? Nu doar publicarea dreptului material în M.Of. ci „operaţionalizarea” acestei proceduri. Nu de alta, dar suntem unii care chiar suntem interesaţi să fim chiar talpa rezerviştilor. Am un statut social bun cu funcţia deţinută în prezent, nu ţin să am vreun grad ci doar să port haina militară, fără să ştie cineva din jur despre asta. Le-o datorez bunicilor. Aşadar, vă rog să scrieţi articole despre rezervistul voluntar, întrucât e un subiect de interes.

  16. arata bine uniformele
    daca si materialul e de calitate ok
    arata interes din partea statului
    desi acum par chestii neinsemnate uniformele ajuta la moral si incredere
    trolii rusnaci par in climax ..probabil s-au asezat pe mouse si a inceput sa vibreze …sau s-au emotionat ,vorba lui cumnatu ‘ vazand desfiland atatia barbati bine
    oricum reusita si prezentarea ..o iesire din tipar e binevenita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *