Proiect 11356 Admiral Grigorovich

Project-1135.6-Batch-2-FFG

Sa facem cunostinta cu alti membri ai familiei vecinului din ce in ce mai apropiat, Rusia. Pe langa submarinele din clasa Varshavyanka, a carei istorie intortocheata a fost prezentata deja aici , Rusia isi va intari Flota Marii Negre prin intrarea in serviciu a 6 noi fregate din clasa Admiral Grigorovich.

Cunoscuta sub codul de Proiect 11356, noua clasa de fregate face parte din venerabila familie Krivak, mai precis este o versiune derivata din clasa Talwar, proiectata special pentru exportul in India. Cele sase unitati sint construite la santierul Yantar din Kaliningrad si planul initial prevedea intrarea in serviciu intre 2014 si 2016, cu lansarea primei unitati in 2013.

Desi in prezent sint in diverse stadii de constructie 5 unitati, prima lansare se lasa asteptata si programul intrarii in serviciu va fi cel mai probabil amanat insa, daca pana acum santierul avea de onorat si comanda de export pentru India, de acum incolo se va concentra pe finalizarea navelor destinate Flotei Marii Negre, asa ca e posibil ca intarzierea sa nu fie foarte mare.

Trecand peste insiruirea seaca a detaliilor tehnice, care pot fi gasite aici, cel mai important lucru de remarcat este atentia pe care au acordat-o rusii apararii anti-aeriene.

In mod traditional punctul vulnerabil al navelor rusesti din ultimile decenii ale Razboiului Rece si, prin extensie, a celor pastrate inca in serviciu, apararea anti-aeriana slaba raportata la dimensiunea navelor, facea ca unitatile de suprafata ruse sa fie foarte vulnerabile in fata rachetelor anti-nava folosite de flotele NATO.

Ca o consecinta neprevazuta, acest fapt a dus la o stagnare a dezvoltarii sistemelor anti-nava occidentale, de la sfarsitul Razboiului Rece inregistrandu-se relativ putine evolutii in acest sector, cu exceptia notabila a aparitiei NSM si a unor modernizari incrementale, mai mult sau mai putin esentiale, a RBS15, Exocet si Harpoon.

Ar fi fost de asteptat ca rusii sa continue traditia si sa aleaga pentru o clasa de nave relativ mici, cum sint fregatele Proiect 11356, SA-N-9 (varianta navala a Tor), o evolutie  a clasicului SA-N-4 (OSA navalizat). Insa in locul unui SHORAD, s-a ales un sistem anti-aerian cu raza medie, SA-N-12 Shtil-1, foarte similar cu standardul naval NATO, Raytheon ESSM. Alegerea merita sa fie studiata cu atentie, concluziile putand fi folositoare si altora.

Desi SA-N-12 si SA-N-9 au aproximativ aceeasi raza de actiune efectiva impotriva rachetelor anti-nava, in jur de 12-15km, SA-N-12 ofera o raza de actiune mult mai extinsa impotriva avioanelor si elicopterelor, de circa 30 de km. Ar fi si primul indiciu ca se urmareste constructia unor fregate capabile sa asigure protectia unei grupari navale si care sa poata distruge inclusiv platformele de lansare ale adversarului. Se reduce astfel amenintarea reprezentata de elicopterele inarmate cu rachete anti-nava usoare, de tip Sea Skua.

Atacurile de saturatie au fost luate de asemenea in calcul si pentru prima data rachetele Shtil vor fi lansate din silozuri verticale, spre deosebire de sistemul cu magazie si brat lansator instalat pe versiunea vanduta Indiei, ceea ce va mari viteza de lansare a rachetelor. Tot in acelasi scop, nava va primi patru radare de control al focului MR-90 Orekh, numarul tintelor angajate simultan fiind astfel crescut.

SA-N-12 Shtil-1 - Sursa: Wikipedia.org

SA-N-12 Shtil-1

In final, chiar daca este anuntata instalarea sistemelor CIWS mai vechi Kashtan-M, exista si posibilitatea inlocuirii acestora cu mai modernele Pantsir-S1, asa cum se planifica pentru portavionul Admiral Kuznetsov. Pana la definitivarea primei nave, detaliile raman inca in ceata.

Daca se ia in calcul si capacitatea de a lansa rachete de croaziera Klub-N ar rezulta ca  navele Proiect 11356 sint cel putin echivalente fregatelor europene FREMM si, pe hartie, superioare oricaror nave similare din Marea Neagra, aici avand in vedere fregatele turcesti din clasa Barbaros (MEKO-200) sau clasa G (Oliver Hazard Perry modernizate). Diferenta dintre brosurile producatorilor rusi si realitatea din teren e cea dintre teorie si practica, insa deocamdata nu exista dovezi ca acestia ar exagera prea mult performantele Shtil-1 sau Klub.

Odata cu lansarea celor 6 submarine din clasa Varshavyanka si a celor 6 fregate Grigorovich, echilibrul militar Rusia-NATO (adica Turcia) la Marea Neagra se va modifica, Turcia avand inca avantajul numeric dar Rusia avand avantajul calitativ si fiind in plin proces de extindere a flotei.

Daca impotriva submarinelor rusesti pare sa existe un plan al NATO de contracarare a lor, nu exista nimic similar conceput pentru a neutraliza amenintarea noilor nave de suprafata si se pare ca unicul plan avut in vedere e speranta in capacitatea industriei ruse de a depasi la infinit termenele de livrare.

Tehnomil.net

36 de comentarii:

  1. Noi ca sa echilibram raportul de forte, vom pune niste mitraliere pe bricul Mircea si vom putea sta linistiti.

  2. Eh, nici turcii nu stau degeaba ca sunt oameni seriosi. Urmeaza sa le intre in dotare noi fregate, corvete si submarine pe care eu le vad superioare celor rusesti.

    Pentru noile fregate TF-2000 se iau in considerare SF-uri de genul Laser Directed Kinetic Energy Weapons. N-am vazut asa ceva la rusi..

    • Salut . Nici la nemti nu am vazut asa ceva care tocmai si au lansat ultima clasa de fregate , si nici la americani si nici la englezi care au scos acel ultim tip de distrugator .
      Ca se iau in considerare Sf uri deastea E UNA ca SE DOTEAZA E ALTA. Si referitor la chestia asta de UPGRADARE auzi si dumneatale ?! Se face demult tare de tot , au fost nave ce au fost scoase cu un armament si dupa cevva ani au intrat in santiere unde li s a schimbat complet ….. De ex vezi monitoarele ce le a avut Romania .
      Cat despre superioritate , ca sa contrapunem O Corveta Milgem clss cu una Steregushchy nu prea pare prima chiar asa de superioara , iar intre un submarin 214 si un Kilo mai modern e cam pe acolo. Sa spui ca turcii vor avea submarine superioare fata de rusi care fac si exploateaza submarine cam demult …..

      • Sau o corveta Milgem impotriva unei Bora, din care rusii au doua la Marea Neagra: viteza maxima 55 de noduri (cat LCS), armament modular (mai ceva ca la LCS) care cuprinde: 8 rachete antinva sau de croziera, 20 de SAM-uri OSA lansate vertical, 2 Ak-630 de 30 mm pentru CIWS, un tun cal. 76mm sau 100mm, cateva Igla niste metrliere si mine anti scafandru (in general armamentul este mai greu si vaiat ca cel al LCS-ului) si totul la un tonaj de 1000 de tone (de trei ori mai mic ca LCS).

      • Asa cum ai spus si tu si submarinele si fregatele turcesti si rusesti, pe hartie, arata cam la fel. Doar ca cele turcesti se bazeaza pe tehnologie occidentala(germana la submarine, americana in mare parte la suprafata ex. ESSM, Harpoon etc.) ce mie imi inspira mai multa incredere decat cea ruseasca.

        • Cum definesti increderea asta?

          • @Arhengel

            Hai sa ne gandim ce s-a intamplat cand tehnologia occidentala s-a intalnit cu cea ruseasca in razboaie reale..

            • @Mack
              WWII tehnologia rusa a castigat vs. tehnologia germana.
              Coreea a iesit remiza.
              Vietnam tehnologia rusa a castigat.
              Razboaiele din Golf nu au fost razboaie reale.
              Razboaiele Israelului cu statele Arabe, Israelul a castigat datorita pregatirii si motivarii superioare. Tehnologia rusa le-a cauzat multe probleme. Rachete Anti-Tanc de pilda au mascarat in anii 70 tancurile isareliene facandu-i sa- inceapa proiectul Merkava. Iar SAM-urile siriene de productie rusa au masacrat aviatia israeliana in Valea Beka in timpul razboiului de Yom Kippur in 73. Israel a raspuns inventand practic dronele moderne.
              Cam asta s-a intamplat cand tehnologia occidentala s-a intalnit cu ceea rusa in razboaiele reale. Cea rusa s-a dovedit a fi mai fiabila si usor de intretinut iar ceea occidentala in prima instanta a dezamagit si a fost nevoie de multe pierderi pana sa ajunga la specificatile promise de producator.

        • E chestie de gusturi si mentalitate/ideologie . Deocamdata tehnologiile alea nu au fost dovedite intr o confruntare . Probelema e ca turcii cumpara tehnologie de la altii in timp ce rusii si o fac singuri de ceva zeci de ani . Timp in care au dezvoltat cele mai multe tipuri de rachete de orice categorie fata de toti .

  3. O sa rezum cat mai scurt aceasta situatie.
    Ofiterii Marinei Romane, in special Viceamiralii si Contraamiralii, care nu ar trebui sa existe in cazul unei Marine de marimea unui escadre comandate de un Comodor, ar face bine sa invete foarte bine urmatoare fraza: We be fucked! Si urmatorul acronim: FUBAR. Pentru ca in caz de orice vor trebui sa le repete foarte des pe toate frecventele si canalele NATO.

  4. Intre aceasta clasa de fregate , FREMM si arleight burke 2a care credeti ca ar fi superioara ?

    • E o comparatie cam gresita nu prea poti compare pe astea rusesti cu FREMM sunt din alte timpuri amndoua . FREMM poate fi comparata cu cele din clasa Admiral Gorshkov . Nu inteleg ce cauta Arleigh Burke aici ,ala e Distrugator .
      Ca Distrugator e super .

  5. „Sau o corveta Milgem impotriva unei Bora”

    Aici e petrecere de negri 🙂 🙂 cu admiratori de tehnica sovietica din anii 70-80-90 dansand dezbracati pe mese sau pe supt mese 🙂 nu pot sa ma abtin sa nu va stric un pic petrecerea 🙂

    Auzi bre…Bora asta care este…Ucigatoarea Marii Negre 🙂
    Prinde 55 la ora, moaaama, ce tare 🙂

    Si unde mai pui ca mai are si 20 de OSAuri, lansate vertical, orizontal sau oblic doesn’t really matter 🙂
    Moamaa ce de rachete tari din anii 70-80, au avut si libienii si s-au kkt democratizatorii pe ele, avem si noi de pe vremea lu Ceasca si inca sunt top of the range la noi, si la o adica tot aia facem si noi cu ele.

    Arhenghele, sa intelegem ca rusii in 90 erau cu cel putin 25 de ani inaintea occidentalilor la chestii d’astea sensibile gen electronica, armament, automatizare, senzori. Ce procesoare moderne la 33MHz cu ecrane monocrome or avea pe ele acuma 🙂

    Si caco rveta aia din anii 80-90 va fi superioara inca vreo 20-30 de ani la orice ar mai fabrica unii in baltoaca asta 🙂 , e clar mai buna decat o corveta moderna fabricata dupa 2010 cu SMART-S Mk2, RAM sau ESSM, elicopter plus ce electronica moderna o mai avea prin ea.

    Si unde mai pui ca au chiar doua corvete d’astea 🙂 🙂
    S-au gandit ei bine, una de parada si una de rezerva 🙂

    Si bine ca ati pomenitara si de fieratania aia mare de Kirov, mandria maretei marine militare comuniste sovietice, nava de conceptia anilor 70-80, ultima terminata cu chiu cu vai dupa niste decenii de impliniri marete 🙂

    Orice rusofil pasionat, ah, pardon, admirator avid de tehnica militara rusa, cand se vorbeste despre orice achizitie in orice marina, daca se aduce vorba de tehnica rusa, gata … Kirov 🙂 …ala e mandria lor, le creste sufletzelu cand se gandeste la el 🙂 🙂

    Si unde mai pui ca si aia e inarmata cu OSA, super racheta din anii 80 pomenita anterior care s-a tocmai remarcat prin performante in Lybia 🙂

    Mai ramane sa ne mai povestiti odata ce ati citit pe Wiki cumca o racheta SS-N19 zboara deasupra si le coordoneaza pe alelalte de zboara mai jos ca sa fie tabloul complet 🙂

    Bre, dupa 20 ani (la Bora si OSA ma refer, si la Kirov, ca nu stim egzact cat au mai modernizat la ele) orice tehnologie meletara s-a cam dus dreacu in competitie cu partea adversa.

    E valabil si pt americanci, giapanizi, cianizi, frantuji sau englezoi.

    Numa ca astia din urma in 20 de ani isi fabrica altele mai noi si mai moderne.

    Rusii au stagnat niste decenii de impliniri marete si abia acuma incep sa reduca din handicap aducand in dotare clase noi de nave.

    Asa ca sa spui ca o corveta ruseasca din anii 90 , Bora, inarmata cu OSA – o prastie de racheta din anii 80 – e mai buna decat una din 2010 mi se pare o aberatie, pt ca tehnologia militara avanseaza mult prea rapid.

    Mai ramane sa spui ca un IAR99 este mai bun decat M-346 si tabloul este complet 🙂

    • @gsg9

      „Mai ramane sa ne mai povestiti odata ce ati citit pe Wiki cumca o racheta SS-N19 zboara deasupra si le coordoneaza pe alelalte de zboara mai jos ca sa fie tabloul complet”

      Asta se stie din anii 80 cand Wiki nici nu exista.

    • IAR-99 Soim nu trebuie neaparat sa fie mai bun ci sa ofere un raport calitate pret mai bun decat M346, in functie si de ce asteptari de performante si bani de dat are si clientul 🙂

    • Da bre da cand a venitara ivanii peprin nordul Scotiei sa-i intrebe pe aia de cotatia wiskiului, le cam tremurara nadragii la tot harhipelagul britanic, manca-ti-as… 🙂 Cica fugii un 45 la intampinare, da rusii baietii buni ca de obicei au plecat linistiti…
      Nu te mai lua de Kirov ca iei mardeala multa! Derbedeule… 🙂 ))))))))))))))

      • bre… si la voi se zice „mardeala”? :):)
        de fapt, la noi in RM se spune ” marghiala”…. 🙂

      • @GeorgeGMT
        Bre, ragalia aia de Kirov e o nava superba, n-ai sa crezi dar si mie imi place silueta ei, asa maiastra, de crucisator adevarat 🙂
        Insa intr-o lupta de una singura nu cred ca mai valoreaza mai mult decat valoarea ei in fier. Or fi bune de speriat fregatele romanesti sau distrugatoarele islandeze.
        Eu cred ca vremea cuirasatelor astea de batalie a apus.

        • Papatear capritzele irlandeze pretene . In afara de americanci cum ii dezmierzi matale cu vreun Ticonderoga cam nu prea are cine sa le opuna o alta nava. Daca incepem cu grupari navale o tinem ca erou cu partea n a briceagului elvetian .

      • Bre tizule eu sunt pentru propun si o petitie pt asta (mardeala) ca tot e moda asta pe la unii din tv . Deci eu sunt pentru da no semnez .
        Pai ne a facut cumatru gsg9 rusofili si ca facem petreceri cu negrii. Pai in loc sa i dam noi o mardeala io prpon sa aibe parte de 12 ani de sclavie sub o vaca irlandeza gen negresa coana mare sa l biciuiasca cu ceva ustensile deale din piele neagra sau mai degraba rosie ca sa nu ne mai ia in deradere placerile nostre militare rusofone .
        Cine e pentru ?!!!!
        Sanatate si cer senin gsg9 (nu de alta da pe ud e mai rau cu pielicelile alea de jucarie).

        • Lasa frate, io zic sa fim si noi hoti: vorbim frumos cu el, ne dam amici, bla,bla, ha,ha si cand o veni prin tara il invitam la o bere, pasamite sa ne sfatuim cu el, si odata prins, il tavalim prin fulgii, smoala aduc io, si pana nu s-o jura ca cea mai frumoasa nava din lume este Kirov, nu-l lasam sa plece inapoi la caprele lui irlandeze.
          Acu imi dau si io cu parerea, matale ce zici; sa-i tatuam si pe fata „Kirov my love!” 🙂 🙂 ?

      • @CaporalMusat

        Caporale, bre da ce esti asa de sadic mah cu mine, fratele tau ortodox intru credinta 🙂 🙂

        Bre, caprele irlandeze-s urate, asa ca sa doresti cuiva sa te pape una d’aia tre sa ai suflet hain mah Caporale 🙂

        Caprele irlandeze’s pt oierii irlandezi, pt care, dupa ce isi baga ficatul in coma si creierul in noaptea mintii prin puburi, creaturile alea locale de sex cica ‘feminin’ devin brusc interesante 🙂

        Pt restul, noroc cu infuzia asta masiva de albinutze lucratoare din UE sau din spatiul ex sovietic.

        Si mai ai fantezii d’astea cu biciurile…multa bataie ai luat matale la viata lu matale de la nevasta aia rusoaica, asa-i 🙂 🙂 ?

        Io ce sa-ti doresc mah :)?

        Iti doresc prieteneste sa te maseze in fiecare seara doamna aia din poza mah, cu betztigashul ala 🙂

        http://static.fjcdn.com/pictures/USA_ef5ed9_2981766.jpg

        Si eu am mai recunoscut ca rusoicele-s frumoase, inclusiv baporeanca aia mare cuirasata Kirovka, kit ca-i un munte de fiare numa’ bune de topit 🙂 🙂

        • @gsg9

          Nu sunt rusofil, americanofil, britanofil sau absurdofil (asta esti tu), n-o sa ma auzi niciodata ca spun ca 99 este mai bun ca M-346 sau orice alte tampenii mai crezi tu. Motivul pentru care mai laud din cand in cand tehnologia ruseasca este ca sa-i mai temperez pe softisti d’asita ca tine care stau toata ziua cu capul in C. Java si datorita deformatiei profesionale au impresia ca doar catitatea de electronica prezenta pe o arma ii determina valoarea. Te invit data viitoare cand vreun scotian negru beat turta o veni sa-ti ceara bani de scotch si va folosi o sticla sparta la gatul tau pe post de incurajare sa incerci sa-l opresti cu smartphonul, adica are GPS, quad-core, cinspe camere de 80 de megapixeli, sigur este mai bun decat o stical sparta.
          Zicea cineva pa aici ca traiesti in Marea Britanie.Te inteleg vericule, d’acolo de departe pare viata foarte roz sub protectia radarelor Smart, si tehnologiei occidentale din anii 70 upgradata in continuu (ce conteza ca ultimul ciclu de upgradare a fost cam pe cand mai plutea inca Kursk-ul) dar intelege-ma si pe mine care locuies aici unde nu am nici radar Smart, nici Tornadele upgradate continuu ultimi 40 de ani (mai putin perioada de ultimii 13 anii de cand s-a scufundata Kursk-ul ), nici harpoane model 92 cu datalink model 2007 nici orice alt tehnologie moderna vestica, cand mi se pare ca bata aia ruseasca de parada aflata chiar in fata usii bate katana vestica aflata la vecini sau la capatul celalalt al strazii.

          • totusi nici deformatia profesionala de a lua performantele brute ale unor sisteme rusesti si a le compara cu performante nete ,medii a a sistemelor occidentale
            o nava ce foloseste vreo 200 de operatori umani trebuie sa aiba o coeziune,antrenament etc ,lucruri probabil dezbatute de serviciile de spionaj ,nu numai performante pe hartie
            in alta ordine de idei luati foarte simplu faptul ca o racheta antinava de foarte mari dimensiuni poate lovi o tinta navala de sa spunem 70 metri lungime ,pe 5 metri luand 2 metri de margine deasupra apei si asta avand o masa de nustiu cat(specific balenelor -rachete rusesti) ,mergand la peste 2 mach facand manevre (in doua planuri)
            eu nu cred ,ca e asa simplu si performanta dinamica a multor sisteme rusesti e mult supraevaluata
            calitatile nu se pot aprecia numai dupa niste date pe hartie si mai ales actiunile militare folosite ca argument de unii care cunosc nu pot fi total relevante
            mai mult poate fi evaluata capacitatea conducatorilor militari,contextul in care iau decizii ,pregatirea trupei etc
            acum ca spune cineva ca un t 34 era mai ceva ca un tiger cand tunul tigerului facea gauri in carcasa t 34-ului de la distante de la care celalat doar il zgaria e aprecierea lui
            kirov e oricum o nava care prin potentialul ofensiv va tine inca mult timp la diistanta alte nave

          • @Arhenghel
            Bre, da’ fusasi cam catranit cand postasi 🙂

            Arhenghele, cum zasasi matale ca esti? absurdofil 🙂 din Absurdistan, daca sustii ca o corveta de conceptie 90 e superioara uneia de conceptie occidentala de 20 de ani mai tarziu 🙂

            20 de ani e foarte mult in domeniul asta.

            Bre, nu te mai omori cu temperatul softisitilor (si cu laudatul tehnologiei rusesti), ca astia le ‘stie’ pe ale lor 🙂 si n-or sa te creaza…

            „doar catitatea de electronica prezenta pe o arma ii determina valoarea”
            bre, nu numai aia, dar cantitatea de electronica e din ce in ce mai importanta si oarecum esentiala 🙂

            uite, sa-tz dau un exemplu de la tine din domeniu, upgradeul MLU la tzevile alea doispce de le cumparara astia si care or sa-ti apere cerurile de deasupra capetelor matale 🙂

            – The most important item of the Mid Life Update package is the Texas Instruments Modular Mission COMPUUUUUUUUUUTER (MMC) which is the key to providing new capabilities such as sensors and weapons, improved pilot-vehicle interface and pilot aiding.

            – The Westinghouse AN/APG-66(V2) Fire Control Radar (FCR) will be equipped with an completely new SIGNAL DATA PROCESSOR.

            – The Hazeltine APX-111(V1) Advanced Identification Friend-or-Foe system (AIFF)

            – The Improved Data Modem (IDM), developed by the U.S. Naval Research Laboratory and built by Symetrics Inc

            – The Multi-Function Display (MFD) set, manufactured by Honeywell

            – Enhanced Upgraded PROGRAMMABLE Display Generator (EUPDG)

            – ELECTRONIC Warfare Management System (EWMS) developed by Terma Elektronik AS in Denmark

            – Digital Terrain System (DTS), which uses the British Aerospace Systems & Equipments (BASE) Terprom system hosted on a Fairchild Defense memory module (128kb)

            Samd samd samd…dupa cum observezi bre cu ochiometrul liber, numa procesoare, numa electronice, numa senzori, numa displayiuri si la urma urmei o gramada de gramezi de software pe ele 🙂

            Si asa i-au marit exponential capabilitatile unui avion, cu sensors, electronice, computere si posibilitati de acrosa nou armament.

            Asa ca fie ca-ti place, fie ca nu, puterea de procesare va creste si fierataniile vechi vor dobandi noi capabilitati datorita acestui fapt.

            Ca sa nu mai vorbim ca si armamentul e intesat de microelectronica, optoelectronica, computere, datalinkuri samd

            „Te invit data viitoare cand vreun scotian negru beat turta o veni sa-ti ceara bani de scotch si va folosi o sticla sparta la gatul tau pe post de incurajare sa incerci sa-l opresti cu smartphonul, adica are GPS, quad-core, cinspe camere de 80 de megapixeli, sigur este mai bun decat o stical sparta.”

            Aici ai dat-o in exagerari to make a point 🙂 si n-ai nimerit-o…

            In mod sigur matale m-oi fi vizualizand drept un slabanog cu ochelari si o aura de ‘telectual feroce, softistul tipic din serialili di tembeliziune 🙂 Imi pare rau sa-ti insel asteptarile 🙂 continui sa ma duc de ani buni la antrenamente si am o colectie impresionanta de Spyderco, tot ce iti doreste sufletzelul, CTS-XHP, CTS-204P, VG-10, CPM-CruWear, CPM-S30V, CPM-M4, CMS-S90V…backlocks, framelocks, linerlocks, compression-locks, flippers…pe alese pt fete 🙂
            Asa ca daca vine unu cu sticla la mine nu se stie in ce forma fizica sunt si ce hardware am ascuns prin cine stie ce cute ale uniformei mele de softist 🙂 🙂

            „dar intelege-ma si pe mine care locuies aici ”
            Stai bre linistit, ca nu te ataca nimeni 🙂 si daca te ataca te apara articolul 5, sunt oameni chiar aici pe blog care cred asta cu inversunare deci trebuie sa fie ceva adevarat :).

            Si daca asta nu-ti ofera suficienta siguranta, atunci cand or fi probleme vin eu si te apar bre, ca-mi iesti simpatic 😉
            Hai sanatate si uita de hovercraftu’ ala rusesc din anii 90, ca alea turcesti de dupe 2010 sunt mai bune 🙂

            • Bre ce-s alea de le insirasi acoclo ca sa arati ca esti mare smecher ca sa-nebunesc de m-am prins de tre sa-mi fie frica sau sa mor de ras… 🙂 Sa mor ca sunt serios, nu stiu ce sunt.
              Io in caz de caft am pisica si e foarte fioroasa, bine pregatita, stie sa miaune in mai multe limbi straine si da bine cu bradu’ nene, te ramai traznit.
              Apai cand s-o face mata mea covrig pe SMF-urile ale alu matale, nu te vaz bine nici dupa trei saptamani de tratamente…intrinsece si sinergice 🙂 😉 )))))))
              De fapt e pisica da io cand am gasit-o pe strada am zis ca-i cotoi (era cam jegoasa) si i-am zis Stalin, ca-i rosie, dupa motanul roscat a lui Porta din „Blindatele Mortii” a lui Seven Hassel.
              Acu haladuieste pe la tara si prinde soareci in dusmanie… 🙂 😉

    • 55 noduri e 110 km/h si vorbim de nave nu de automobile , navele se deplaseaza pe apa forta de frecare e mai mare de aceea navele sunt mai lente decat alte mijloace de transport motorizate care se deplaseaza pe sol sau prin aer .

      • 55 de nodruri este 102km/h. Iar nava de care se vorbea nu prea se deplaseaza prin apa, fiind un hovercraft cu pereti rigizi la viteza maxima este ridicata pe o perna de aer si nu se mai scufunda in apa decat vreo cativa centimetrii. Aveam si noi un astfel de design civil pe la inceputul anilor 90, care ar fi trebuit sa faca curse intre porturile de la Dunare.

  6. Pentru comentatori acestui articol….Sa stiti,ca taticul meu,ii bate pe toti tatici,vostri….m-ia zis mie,tov.educatoare la gradinita..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *