Rachetele HAWK ale Romaniei

In Observatorul Militar nr. 19, din 16 mai,  a aparut un reportaj despre apropiatele trageri de lupta din poligonul Capul Midia, trageri reale ale baietilor de la racheta amtiaeriene: Volhov si HAWK. In respectivul reportaj se face o noua prezentare a sistemului HAWK, apoi la sfarsit apare urmatoarea remarca: “Daca sistemul Volhov este cunoscut de fiecare fir de nisip din poligonul Capu Midia iar tragerile, cele mai spectaculoase de altfel, nu mai reprezinta nimic nou, nu acelasi lucru se poate spune despre Hawk, un sistem nou de rachete sol-aer cu baza la sol, care nu se poate lauda cu botezul focului. De aceea, momentul asteptat cu mare emotie de luptatorii de pe Hawk este lansarea primei rachete. .. Am promis însa ca le vom fi alaturi în Poligonul Capu Midia, atunci când prima racheta Hawk va distruge fara urma de eroare tinta mult asteptata.”

Foto: RoAF

Initial m-am bucurat, pricepand, din textul de mai sus ca este posibil, ca anul acesta sa se execute prima tragere de lupta, chiar daca cu racheta inerta! Mai apoi m-am gandit ca reportajul nu este foarte explicit, putand fi la fel de bine inteles sub forma: “ cand va fi cazul, atunci vom veni!” adica nu neaaparat ca anul acesta batalionul HAWK va trage.

Si am lasat stirea in coada de peste, cateva saptamani, pe motive de deruta.

Insa acum cateva zile pe sit-ul indaparare.ro, a aparut un articol tocmai despre posibila modernizare a sistemului HAWK. Astfel aflam urmatoarele:

-„Sistemele Hawk au fost achizitionate de la Fortele Aeriene Regale Olandeze, contractul incluzand un total de 8 sisteme si 78 de vehicule. Valoarea totala a contractului este de 23,5 milioane de euro, iar sistemele vor fi preluate de partea romana in a doua jumatate a anului 2005. Sistemele HAWK sunt echipate cu rachete sol-aer MIM-23 – aceasta este o racheta sol-aer dirijata, lansata de pe un sasiu mobil.

Racheta MIM-23 este dirijata in mod continuu pe timpul zborului de un sistem electronic propriu de comanda. Aceste rachete au fost folosite incepand cu anii 1960 pentru apararea granitei estice a Republicii Federale Germania. In cadrul Fortelor Aeriene Romane, sistemul va consta in integrarea echipamentelor specifice HAWK PIP III cu radare 3D, tip SENTINEL, si cu centre de distributie a focului FDC noi. Prima baterie de HAWK XXI va intra in serviciul Fortelor Aeriene Romane incepand cu anul 2007”. De pe sit-ul MapN-ului.

-Odata cumparate aceste rachete, ele nu vor putea fi folosite decat dupa modernizarea lor. In acest sens, achizitia produselor si serviciilor necesare realizarii sistemului de rachete HAWK XXI prin integrarea echipamentelor HAWK PIP III urmeaza a fi semnata cu compania „Raytheon”. Stiti cat costa o racheta? Cam 120.000 de dolari. La Revolutie, Armata avea un stoc de 3.000 de rachete „Volhov”. Daca se vor achizitiona numai 1.000 de rachete, afacerea duce spre 120 milioane de dolari. Ca sa nu mai spunem de pregatirea oamenilor, piesele de schimb, infrastructura adaptata etc. La un calcul simplu, contractul va putea ajunge la cel putin jumatate de miliard de dolari.

Initial compania romaneasca care trebuia sa se ocupe de rachetele HAWK era Electromecanica Ploiesti, singura uzina de rachete din tara, scoasa din joc

Conform discutiilor purtate cu firma producatoare de rachete Hawk, Raytheon din SUA, revitalizarea si mentenanta rachetelor trebuia sa se faca la uzina de la Crangu lui Bot.

Au fost alocate spatii, s-au cheltuit bani din bugetul si asa redus al uzinei, au fost aduse sectiunile de dirijare si documentatia tehnica, etc. Ba mai mult, a fost aprobata prin Hotarare de Guvern colaborarea dintre Raytheon din SUA si SC Electromecanica Ploiesti.

Toate pareau O.K pentru uzina romaneasca pana cand totul a fost mutat la Ciorogarla unde s-a asternut praful (sau rugina) pe rachete.

Iar acum surpriza:

Potrivit anunturilor publicate in sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) din 10 mai 2012, MApN urmeaza insa sa cheltuiasca 23.918.910 de lei pentru a cumpara “Sistem de comanda-control-comunicatii pentru sistemul HAWK PIP III R si Interfata de comanda-control-comunicatii pentru integrarea sistemului SA 2”, conform specificaţiei tehnice „Sys C3 H&V- Sistem C3 pentru rachetele sol-aer” cod ST-G11-2147-v2 cu termen de livrare max. 9 luni de la data intrării în vigoare a contractului subsecvent.

Trecand peste scandalul perpetuu din industria romaneasca de aparare dintre UTI si restul firmelor, lucrul care pe mine personal ma intereseaza este soarta sistemului HAWK. Cum modernizarea costa mult mai mult decat 24 de milioane de lei, ma intreb despre ce vorbim de fapt. Intentia MApN de a aduce din Olanda un astfel de sistem, la un pret undeva in jurul cifrei de 20 milione de lei este mai veche, intrebare este daca, impreuna cu acest sistem de comana si control, HAWK-ul va deveni cat de cat operational si daca reportajul din Observatorul Militar, despre prima tragere este bazat pe o data certa?!

Surse: Observatorul Militar & indaparare

Intreaga istoria a sistemului HAWK in Romania AICI

7 comentarii:

  1. Adica noi am luat de la olandezi numai rachete, fara radarele asociate?

  2. O prostie,pana vor intra in serviciu deja vor vi obsolete aceste rachete,bani multi dati pe gioarse,cel putin asa cred eu

    • @Laur Am luat sisteme complete de la olandezi.

      @Ballistic Hawk XXI are performante relativ bune. Oricum e la ani lumina de Volhov.

      http://www.raytheon.com/businesses/rtnwcm/groups/public/documents/content/rtn_bus_ids_prod_hawkxxi_pdf.pdf

      http://www.kongsberg.com/en/kds/products/airdefencesystems/~/media/KDS/Files/Products/Air%20Defense%20Systems/Brochures/HAWK%20XXI.ashx

      Cand fortele aeriene ale Rusiei si Ucrainei vor avea un numar mare de avioane stealth, atunci va fi depasit; pana atunci nu prea cred. Numai sa fie operational…

      • „Hawk XXI are performante relativ bune”

        S-ar putea sa spun prostii, dar din cate stiu eu noi nu avem Hawk XXI.
        E o varianta mai veche, nemodernizata si periculoasa pt personal, de care olandezii au fost fericiti sa scape.

        Erau programate sa le aduca la standardul XXI, dar cand duduia economia nu s-au deranjat, ca se difuza la TV serialul Chioru versus Moliceanu, Episode V – The Return of The Ugly Eye, iar acum ‘cica n-ar fi bani’.

        Sunt fortati acum sa faca ceva cu ele, pt ca SA2-iul ala se duce si el, niste zeci de ani de serviciu i-or fi de ajuns…

        • Comentariul de mai sus afirma ca vor fi depasite cand vor intra in serviciu, de aceea ma refeream la XXI fiindca la acest stadiu se vrea modernizarea lor. In prezent, ele sunt PIP III. Vechi, nemodernizate, sunt inca in dotarea mai multor armate din lume. Olandezii au fost fericiti sa scape de mai multe echipamente, nu numai de Hawk. Chiar si la standardul PIP III, rata de nimicire inca e buna, iar tari precum Israel si Taiwan vor mentine ani buni aceste sisteme in uz.

          Cand lucrezi cu un radar de iluminare de mare putere e imposibil sa nu existe niste riscuri. Raytheon a fost data in judecata de multi reclamanti care afirmau ca s-au imbolnavit din cauza echipamentelor radar Hawk, dar acuzatiile au fost mereu respinse. Nu s-a putut dovedi nimic si nici nu cred ca va dovedi cineva prea curand legatura intre cazurile de cancer si echipamentele Hawk.

      • @Mircea87

        Cine citeste comentariul tau initial si nu cunoaste povestea intelege ca noi am avea HAWK XXI.

        E la fel cum am vorbi despre fregate ca sunt suficient de puternic inarmate cu ESSM, Harpoon BlockII si RAM, cand de fapt ele n-au decat un tun, si ala cu sistemul de foc neconectat la radar, dar putem discuta despre asta pt ca asta e standardul la care se vrea modernizarea.

        La acest stadiu se vrea modernizarea HAWK de ceva ani buni.
        Daca le operationalizeaza asa, asa mor, parerea mea.

  3. Vara asta (2012) se vor executa trageri reale cu sistemul Hawk la Capu Midia (Cer Senin, nr. 2-3 din 2012, p. 43). Sunt mai multe informatii in revista despre problemele cu sistemele Hawk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *