Rafale si FREMM pentru Egipt – contract parafat

Dupa prima vizita din toamna lui 2014 a presedintelui lor la Paris in contextul situatiei din Libia, egiptenii s-au grabit sa parafeze 3 luni mai tarziu, joi 12 februarie, un contract de achizitie de peste 5 miliarde de euro, continand 24 de avioane omnirol Dassault Rafale, o fregata “multi-misiune” din clasa FREMM si rachete aer-aer cu raza scurta si medie ale MBDA (rachetele costand 400 milioane euro). Conform datelor initiale ale contractului prezentate aici, egiptenii ar fi avut nevoie urgent de o fregata FREMM si o a doua ulterior, care sa se alature celor 4 corvete Gowind 2500 deja comandate pentru alt milliard de euro.

4575622_6_2ca5_un-avion-rafale-en-2008-en-suisse_1115f0d731bbfda57f69bdda164519ad

Rafale in Elvetia

Eric Trappier, directorul general al Dassault Aviation, anuntase deja in data de 6 februarie in publicatia “Le Figaro” (publicatie in proprietatea grupului Dassault) ca sunt pe punctul de a reusi primul contract de export.

Potrivit presedintelui francez, achizitia va permite Egiptului “sa-si sporeasca securitatea si sa-si joace pe deplin rolul in stabilitatea regionala”. Ala “care este”, am putea adauga noi.

Pentru a deveni valid, contractul va fi semnat luni 16 februarie la Cairo de catre ministrul apararii francez, Jean-Yves Le Drian si de catre presedintele egiptean Abdel Fattah Al-Sissi.

 rafale_omnirole

In acest moment, linia de asamblare de la Mérignac produce acum doar pentru Armee de l’Air, dar este nevoie de un ritm de minim 11 aparate pe an, urmand a livra pana in anul 2019 impreuna cu necesarul de export, crucial pentru mentinerea acestui ritm, un numar de 55 de aparate de acest tip. Intrat in productie in 1998 pentru dotarea fortelor franceze, Rafale a fost comandat in 180 de exemplare de catre acestea, dintre care 137 au fost deja livrate, iar conform calendarului prezentat mai sus doar 26 de aparate sunt cuprinse pana in 2019 in comenzi locale, prin legea planificarii militare.

Rafale Egipt

Egyptian Air Force (EAF)

Potrivit presedintelui francez, achizitia va permite Egiptului “sa-si sporeasca securitatea si sa-si joace pe deplin rolul in servicul stabilitatii regionale”. Ala “care este”, am putea adauga noi, mai ales ca de curand, in urma evenimentelor din Ucraina, Romania spera si ea la un statut de furnizor de securitate si stabilitate regionala.

FREMM

 FREMM – radiografie

In acelasi timp negocierile cu India pentru vanzarea si productia de Rafale continua, pe fondul unor amenintari mai mult sau mai putin serioase cu SU-30MKI, francezii continuand pe aceasta directie cu prudenta si multa diplomatie.

Tot recent Dassault a inceput sa promoveze Rafale la pachet cu offset si in Europa, in speta in Belgia, facand oarecum concurenta lui F-35. Un alt client este Qatar, care ar fi interesat de 36 de aparate, insa nu s-a decis inca, existand inca dezbateri in cadrul familiei regale.

Dassault a mai incercat sa vanda Rafale in ultimii 13 ani catre: Olanda in 2002, Singapore in 2005, Maroc in 2007 (18 aparate), Brazilia in 2009 (36 de aparate), Elvetia, India in 2012 (126 aparate dintre care 108 asamblate local).

 PHO93650608-b2f1-11e4-841c-8aeec68ecf5b-805x453

Omnirolul… multirol (sursa Le Figaro)

Sa nu uitam ca industria militara franceza concureaza si in licitatia de elicoptere de transport pentru fortele aeriene poloneze cu EC-725 Caracal, in timp ce prima nava din clasa Mistral destinata Rusiei inca isi asteapta clientul “sa-si rezolve” armistitiul in Ucraina ca sa poata fi livrata la cheie.

Arabia Saudita sunt principalul client la export al Frantei in ultimii 10 ani, cu achizitii de aproape 9 mld. Euro, iar francezii asteapta semnarea unor noi contracte odata cu preluarea puterii de catre fostul print mostenitor saudit care a vizitat in septembrie trecut Parisul in calitate de ministru al apararii pentru a discuta noi contracte de achizitii. Sauditii au lansat un proiect de 2,3 miliarde de euro pentru echiparea armatei libaneze. Emiratele Arabe, un client important de aviatie pentru Franta dar si de alte categorii de tehnica (aproape 4 mld. euro in ultimii 10 ani), au decis de curand  sa furnizeze avioane Mirage 2000 catre Irak. Stim ca acestia au conditionat la un moment dat achizitionarea a 40 de Rafale de vanzarea unei parti a parcului de Mirage 2000, o alta parte urmand a fi modernizata in continuare. Tot in Franta, bineinteles.

 rafale_omnirole_takeoff

Practic in 2014, cu peste 7 miliarde de euro de exporturi militare, Franta se situeaza pe locul 4 mondial, dupa SUA, Marea Britanie si Rusia, fiind urmata indeaproape de Germania si Israel. Aceste exporturi sustin 40.000 de locuri de munca de inalta calificare (27500 directe si alte 12500 indirecte) si in acelasi timp au ajutat la reducerea deficitului comercial al Frantei in perioada 2008-2013 cu 5 pana la 8%.

Tinand cont de aceste date, 2015 se anunta un an bun pentru exporturile militare franceze, industria aferenta avand toate sansele sa traiasca “la vie en rose”, cei din industrie recapatandu-si surasul si optimismul inca de anul trecut.

 

Video aici:

http://videos.tf1.fr/infos/2015/vente-de-rafale-a-l-egypte-une-premiere-depuis-13-ans-pour-le-groupe-8563767.html

 

Marius Zgureanu

 

Sursa: Lemonde.fr

8 comentarii:

  1. Poate citesc si conducatorii nostri si inteleg ce beneficii aduce o industrie puternica de aparare. Vorbesc dpdv economic si financiar, nu neaparat dpdv al securitatii nationale!

  2. @Cezar. Nu vor face nimic, ramanem cu F-16 A/B, si tot de-astea vom lua, Escadrila 2. Pentru ei si pentru altii, noi „atat putem”, asa ca…atat putem. Macar sa-ntarim Fortele Terestre si sa achizitionam in regim de urgenta sisteme mobile de rachete AA cu raza scurta si medie, ca-n rest…

  3. Ati incurcat Emiratele Arabe Unite cu Arabia Saudita…
    Cei dintai sunt clientul important al francezilor, au Mirage 2000, etc.

  4. gogu de la pascani

    felicitari Rafale! Pacat de schema de vopsire egipteana, sper sa nu puna peticele alea portocalii urate pe un avion frumos.

  5. Tot respectul pentru francezi.

  6. „Le contrat entre la France et l’Egypte, qui doit être formellement signé en début de semaine au Caire, est de 5,2 milliards d’euros. Il s’agit, en fait, de cinq contrats différents, conclus avec Dassault-Aviation pour les Rafale, MBDA pour des missiles, DCNS pour la frégate Fremm, Sagem pour des bombes A2SM et Lacroix pour différents systèmes comme des leurres. Le plus petit d’entre eux est supérieur à 100 millions d’euros, explique-t-on dans l’entourage du ministre de la Défense.

    L’Egypte va financer sur ses fonds propres «un peu moins de 50%» du montant total, soit plus de 2 milliards. Pour le reste, l’Egypte va emprunter de l’argent à des banques françaises, à des taux inférieurs à ceux du marché pour un pays dans la situation économique de l’Egypte. Ces prêts seront intégralement garantis par la Coface (compagnie française d’assurance pour le commerce extérieur). Les équipements sont payés au moment de la livraison.

    Le contrat porte sur 24 Rafale Air, dont 16 biplaces et 8 monoplaces. Les trois premiers, livrables dans les prochains mois, seront pris sur les chaînes d’assemblage de Dassault-Aviation à Mérignac. Il s’agissait d’appareils initialement destinés à l’armée de l’air. Les avions égyptiens seront au même standard que les français, capables de remplir toutes les missions (sauf, évidemment, le tir du missile nucléaire ASMPA). Les avions auront aussi bien des capacités de reconnaissance (pod Reco-NG) que de tirs de missiles de croisière, le Black Shahine en l’occurence, la version export du Scalp. Les 24 avions, qui seront livrés sur une période de cinq ans, seront tous intégralement fabriqués en France et l’Egypte n’a pas réclamé de transferts de technologie.

    La frégate Fremm est la Normandie, la deuxième de la classe Aquitaine, actuellement en essais à la mer, avec un équipage de la Marine nationale. Elle devait être admise en service actif cette année. Elle est appelée à devenir le „navire amiral” de la flotte égyptienne. Cette frégate ne sera pas équipée de missiles de croisière naval, contrairement à ses homologues françaises. ”
    http://www.lopinion.fr/blog/secret-defense/rafale-comment-l-egypte-va-t-elle-payer-21335

    Succint

    Este vorba de 5 contracte diferite (Rafale ( 16 biloc si 8 monoloc), FREMM, MBDA (rachete), Sagem (AASM), Lacroix (diverse), în valoare de 5,2 miliarde €.

    Egiptul va plàti cu fonduri proprii 50% din cumpàràturi, restul îl va împrumuta cu dobândà micà de la bànci franceze, asigurate de Coface (garanta export statalà francezà). Echipamentele vor fi plàtite la livrare.

    Rafale-le vor fi state-of-the-art, mai putin capacitatea nuclearà. Egiptul nu a cerut compensatii industriale.

    Fregata (actuala Normandie) care este în „rodaj” va deveni nava amiral al flotei egiptene. Nu va avea însà rachete de croazierà.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *