Republica Moldova – (infografic) Recensămîntul populației și al locuințelor 2014: date preliminare

În urma recensămîntului populației și al locuințelor din Republica Moldova din anul 2014 au fost organizate rezultate preliminare, relatează UNIMEDIA.

Populația totală a Republicii Moldova este de 2.913.281. 11,3% din populație reprezintă persoane plecate peste hotare. Procentul cel mai mare de persoane plecate peste hotare s-a înregistrat în regiunea Sud – 15,23%, iar cei mai puțini din municipiu Chișinău.

Din populația totală, la recensământ 56,8% (1.655.326) s-au declarat moldoveni, 23,2% (675.299) s-au declarat români, 7,6% ucrainieni (221.992) și 5,46% ruși (159.065).

1unimedia

În ceea ce privește limba declarată, 40,3% din cei recenzați au declarat limba română (1.174.635) în timp ce 38,4% au declarat limba moldovenească (1.117.535) și 13,2% limba rusă (383.970).

2unimedia

65,8% (1.918.054) din populația totală reprezintă populație rurală în timp ce 34,2% (995.227) reprezintă populație urbană.

Din populația totală, 51,58% sunt femei și 48,42% sunt bărbați.

3unimedia

Astfel, în Republica Moldova sunt 1.259.207 locuințe din care 83% sunt ocupate și 1 062 615 gospodării. Din locuințele ocupate, 21,75% se află în mun. Chișinău restul fiind repartizate în celelalte regiuni (Nord, Centru, Sud și Găgăuzia).

4unimedia

UNIMEDIA

31 de comentarii:

  1. 80% romani/moldoveni in 2014 fata de 78% romani/moldoveni la recensamantul din 2004…cu precizarea ca acum s-au declarat:
    -moldoveni: 56,8% (fata de 75,8% in 2004);
    romani: 23,2% (fata de 2,2% in 2004..de fapt 2,16%)…
    -rusi: 5,46% (fata de 11,25% in 2004).

    Precizare si pentru limba materna/vorbita (considerate impreuna in 2004):
    -„moldoveneasca”: 38,4% (fata de 75,8% in 2004);
    romana: 40,3% (fata de 2,16% in 2004)…
    -rusa: 13,18% (fata de 5,95% in 2004).

    Deci in 10 ani rusii ca populatie s-au injumatatit procentual dar limba rusa s-a dublat ca pondere…

    • aici te cam inseli, mare majoritate declarata moldovean se considera mai apropiat de rusia decat de romania

      • Îți dai totuși seama, ca pe măsură ce anii trec, tot mai puțini se vor declara ”maldaveni” deci din fiecare 10 în 10 ani… spălarea pe creier va fi tot mai diminuată…

      • de unde stii tu ca marea majoritate se considera mai apropiati de rusi decat de romani??? ai fost si i-ai intrebat pe fiecare in parte???

        • Adi are dreptate
          Orice roman cunoste prea bine diversiunea bolsevica despre existenta poporului „moldovean”
          Un roman nu va declara niciodata ca este moldovean.El este roman din Moldova

        • cand spui ca esti vorbitor de limba moldoveneasca numai cu romania nu te apropii…

    • pentru majoritatea celor catre traiesc acum in Basarabia si Bugeac +care au plecat de acolo dupa 1990, indiferent de originea etnica, soarele si binele mereu va rasari, ca in ultimi 200 de ani de altfel, de la moskova si Russia e mama lor. poate ca decat pt.cei 23,2% care se declara romani, Romania reprezinta o optiune, inclusive unirea cu Romania a Basarabiei!

    • Ene Silviu Corneliu

      Limba rusă s- redus și ea ca pondere în mod proporțional, în 2004 era vorbită de mai mulți locuitori ai R. Moldova. 13,8% vorbitorii de astăzi îneamnă ruși, găguzi, ucrainieni, ș.a. care în 2004 erau mai numeroși. În 2004 5,4% erau numai rușii, la care se adaugă și ceilalți vorbitori de limba, deci numărul și procentul erau mai mari.Valoarea de 78%se referă la români/ moldoveni în 2014 iar 80% înseamnă valoarea de astăzi, 2019, menționată de Wikipedia. Vă rog să nu mai publicați concluzii greșite.

  2. Superb! Daca un sfert din populatie s-a declarat ca fiind romani atunci Romania ar trebui sa aiba un cuvant mult mai puternic in politica R. Moldova. Iar politicienii moldoveni ar trebui sa fie mai deschisi catre colaborarea cu Romania.

  3. Nu e clar daca recensamantul s-a facut si in Transnistria, presupun ca nu.
    Totusi, daca 80% din Rmoldoveni, excluzand transnistrenii, sunt de fapt romani, e posibila Unirea. Extrapoland datele cu cele din 2004, cred ca prin 2024 ar fi pregatiti.

    • Daca nu emigreaza toti pana atunci.Glumesc.

    • Eu am folosit la comparatie in primul comentariu, datele din recensamantul Transnistriei din 2004 impreuna cu cel oficial al Rep. Moldova tot de atunci.

      • Ene Silviu Corneliu

        În 2004 au fost întradevăr 78% români și moldoveni
        În prezent conform Wikipedia romanii/moldoveni reprezintă 82%
        Numărul rușilor ca și % s-au redus la 4%
        Ponderea vorbitorilor de limba rusă (ruși, găgăuzi și o parte dintre ucrinieni) redus și ea la !3,8%

  4. Ar fi nemaipomenit sa fie asa dar am gasit o stire conform careia „Biroul Naţional de Statistică a emis un comunicat în care informează că datele privind componenţa etnică a populaţiei, care ar rezulta din recensământ, sunt eronate”. Pun si linkul in caz ca imi este permis, daca nu sa stearga administratorii.
    http://www.publika.md/bns-declara-ca-datele-cu-privire-la-componenta-etnica-a-populatiei–potrivit-recensamantului–sunt-eronate_2202931.html
    Cred ca mai avem de asteptat.

  5. Lucrurile se misca in directia buna
    De la recensamant la recensamant creste numarul celor care se declara romani si vorbitori de limba romana si scade numarul rusofonilor.
    Dupa urmatorul recensamant se va mai pune doar problema cand se organizeaza referendumul pentru UNIREA CU ROMANIA:D;D;D
    Lasand gluma la o parte devine clar ca odata cu schimbul de generatii situatia devine din ce in ce mai buna.Speranta Moldovei sunt tineri nascuti dupa1991 care nu mai au nici o legatura cu sistemul sovietic,ACEASTA GENERATIE ARE ACUM O VARSTA DE 20-25 DE ANI.DECI PESTE ALTI 15-20 DE ANI ACEEASTA GENERATIE VA ACCEDE IN FUNCTIILE DE CONDUCERE A STATULUI SI ATUNCI TOUL VA FI POSIBIL

  6. In Transnistria erau o treime Moldoveni/Romani … acum procentul probabil s-a mai redus. Dar nu conteaza. Bine ca incep sa se vada roadele deschiderii scolilor romanesti pentru elevii moldoveni – proces inceput imediat dupa proclamarea independentei Republicii Moldova. Constiinta nationala romaneasca este in crestere, si asta e foarte bine. Incet dar sigur – si speram ca si pasnic – marea nedreptate istorica se va repara. Si fac aici o paralela cu Transilvania, in care la sfarsitul primului razboi mondial a luat calea hotarita de constiinta majoritatii etnice din acel moment. Sunt ferm convins ca asta se va intampla si cu Moldova – cum spunea si Sorin Vasile – peste vreo 15 – 20 de ani. Deja UE baga fonduri in Moldova, dar ei singuri nu vor putea sa atinga standardul de aderare in veci si-n pururi. UNIREA CU ROMANIA va fi singura lor sansa.

    • Bine spus VICTORAS

    • Chiar rusii au recunoscut ca nu au luat in seama timp de 12 ani deschiderea scolilor romanesti catre elevii din R.Moldova si Ucraina si drept urmare au pierdut trenul asta.
      Daca deschiderea era si mai mare si ar fi fost facuta si pentru cei din Bulgaria, Serbia si Ungaria, atunci Romania ar fi avut un cuvant greu de spus in regiune macar ca si influenta culturala.

      Ce nu inteleg este de ce nu se face deschiderea asta in satele maghiarizate din Harghita si Covasna?
      Si cand zic asta ma refer la satele vorbitoare de maghiara dar cu locuitori care se declara romani. Pe oamenii aia in una sau maxim doua generatii ii pierdem ca si romani.
      Cel mai bun exemplu este György Frunda. Nici nu trebuie sa mergi in Ungaria ca sa moara de ras ungurii cand aud ca Frunda este nume unguresc. Este toata ziua un Frundza (pronuntia si scriere veche la Frunza) la care a disparut „Z”.
      Se poate declara omul ce doreste dar este datoria statului sa urmeze sau nu defunctul curent multikulti daca vrea sau nu sa aibe pe viitor situatii gen Sarajevo..

  7. E o statistica peste asteptarile mele de favorabila . Problema de curaj de afirmare a identitatii o cam fost depasita , ceea ce e bine , acu mai tre’ rezolvata problema de orientare , care la alegerile parlamentare o fost pe muchie , ceea ce dovedeste faptul ca trebuie dusa o politica muuult mai inteleapta de apropiere de occident si de o oarecare distantare ”de siguranta ” fata de Rusia .
    Ori aici trebuie fapte , inclusiv ridicarea nivelului de trai in Romania , de la colonial la multumitor, sau satisfacator , ieuropean ,cel putin …prin asta neintelegand doar pompare de bani in salarii [ dupa cum se fac promisiunile electorale ] ci o restructurare temeinica pe toate laturile si baza pe meritocratie , bunastarea constand si in locuri de munca pe planurile pregatirii superioare [ adeca mai ales cu universitara ],siguranta traiului prin continuitate ,si specializari pe nivel inalt de performanta …reale .

  8. Mihai-Cristian

    Ce nu se precizeaza este faptul ca numarul „moldovenilor” ce se declara romani e de 10 ori mai mare ca la ultimul recensamant … Deci, bravo unionistilor de peste Prut ce-au dus campanii de informare !
    http://infoprut.ro/35212-de-10-ori-mai-multi-romani-republica-moldova.html

  9. E incurajator, dar trebuie mers inainte cu o intensitate sporita!Romania are inca multe restante vis a vis de partea ei care se numeste R.Moldova,este inca slab reprezentata acolo.Si asta in comparatie cu Rusia-ganditi-va la absenta quasi totala a intreprinderilor romanesti in RM, la cele mixte-daca vor fi- la slaba sau inexistenta sustinerii presei de limba romana-onor Guvernul PSD a suprimat subventionarea presei culturale,in timp ce presa de expresie rusa ocupa 80%din spatiul cultural,toata subventionata de Rusia.Ganditi-va ca 500.000 de moldoveni lucreaza in Rusia, nu in Romania,ca nu sunt poduri -nu de flori-suficiente pe Prut, etc.Dar,”lupta continua,victoria e sigura”!

  10. Rezultate peste asteptarile mele, in privinta declararii etniei si limbii materne romane. Daca mai tinem cont ca multora, la tara, le-a fost trecuta etnia/limba din condei ca moldoveneasca inseamna ca suntem pe drumul cel bun.
    Recensamantul e facut, cel mai probabil, fara Transnistria.
    In privinta numarului celor declarati ca plecati in strainatate, situatia este oarecum asemenatoare cu recensamantul din Ro, unde multi nu si-au declarat membrii de familie plecati afara din diverse motive: plecati ilegal, posibila declarare a copiilor drept abandonati, primesc ajutor de somaj / ajutoare sociale in tara iar ei muncesc afara etc.
    Oricum, cei de la statistica din Moldova s-au cacat pe ei cand au vazut cifrele, au declarat repede ca nu le apartin si ca datele sunt in curs de prelucrare (a se citi: mânărire).

  11. Exista suspiciuni de trucare a rezultatelor recesamantului in Republica Moldova.
    http://www.capital.ro/dw-suspiciuni-de-trucare-a-rezultatelor-recensamantului.html

  12. Mai grav, tinerii moldoveni sunt iritati cand aud ca Moldova ar trebuii sa faca parte dintr-o alta tara, indiferent ca ea e Romania sau nu. Populatia imbatraneste, romanitatea moare, tinerii raman… Propaganda venita dinspre Bucuresti da roade insa si spun propaganda pentru ca memoria moldovenilor nu e scurta, ca a noastra, dar e ignoranta rau de tot.

  13. Am fost călcați în picioare prea multe secole, dar totuși, atâta suferință amestecată cu sacrificiu e, în mod obligatoriu , necesar să ducă la lumină. După revoluție, cineva spunea pe la tv. că avem pe spate o piele de iepure. Cred cu tărie că cei tineri au curajul de a spune nu samavolniciilor de tot felul câte s-au abătut asupra noastră.,,Nu te teme!” spune de trei sute șaizeci și cinci de ori- câte zile sunt într-un an- în cartea omenirii. Istoria poporului român repetă pe o altă dimensiune , istoria creștinilor din primele secole. Schingiuiți, maltratați,duși prin siberii de groază, închiși, ucisi, dați fiarelor sălbatice înfometate, torturați nu au putut fi înfrânți , iar astăzi în lume sunt câtea miliarde cu aceeași credință a martirilor. Citesc înfiorat cum după anii patruzeci dîn secolul 20 aceeași creștini erau tratați ca în zorile istoriei omenirii, doar pentru faptul că erau romåni, dar ,, nu te teme turmă mică!”, că va veni și timpul tău. Trebuie să fim conștienți de darul cel mai de preț, limba română. Nu am fost niciodată în Basarabia. Sper să ajung vreodată acolo. Urmăresc zilnic stirile pe internet despre ce se întâmplă acolo. Nu ar putea exista și în România un canal de tv. cu problemele oamenilor de dincolo de Prut? Ce să mai vorbesc de presă. Nici un ziar/ revistă , care apare la Chisinău, nu-l poți citi în Oradea , de exemplu, de parcă un oraș s-ar situa la un capăt de lume, iar altul – la celălalt.
    Cu bine , if

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *