Riscurile jihadiste în rândul armatei franceze

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a vorbit joi despre riscurile jihadiste în rândul armatei franceze, dar şi în alte domenii profesionale, apreciind însă că trebuie păstrat “secretul” pe această temă.

Riscurile jihadiste în rândul armatei franceze armata 2 “Există (printre jihadişti) foşti militari, ca şi profesionişti din alte domenii (…). Nu cred că este necesar să identificăm liste de apartenenţă la un corp sau altul de activitate socială, pentru a spune că terorismul vine de aici”, a declarat ministrul la postul de radio RTL.

france_1329037f

Jean-Yves Le Drian

Ministrul a refuzat să estimeze numărul foştilor militari vizaţi, care potrivit presei ar fi aproximativ zece. “Lupta împotriva terorismului necesită un minimum de secret pentru acţiune. Cred că nu este de dorit să spunem mai mult”, a adăugat el.

Referitor la ministerul său, Jean-Yves Le Drian a subliniat că armata “monitorizează” îndeaproape riscurile de radicalizare în rândurile sale, precum şi cazurile soldaţilor plecaţi să se alăture jihadului în Irak şi Siria.

“În prezent 3.000 de persoane trebuie monitorizate, existând riscul de a deveni terorişti sau fiind deja actori. Printre ele sunt şi foşti militari, dar noi ştim acest lucru şi îi urmărim”, a precizat el.“Avem servicii interne în armata franceză care monitorizează îndeaproape riscurile potenţiale pe care le pot reprezenta anumite elemente. Noi ştim, îi urmărim şi acţionăm”, a subliniat Le Drian.

“Trebuie să luptăm global împotriva terorismului. Asta facem cu mijloacele armatei şi ale serviciilor de informaţii care depind de ministrul de Interne”, a continuat ministrul Apărării.

Autorităţile franceze par deosebit de îngrijorate de riscurile de radicalizare în cadrul armatei, unde candidaţi potenţiali la jihad s-ar putea antrena pentru folosirea armelor şi explozibililor.

“Preocuparea noastră nu sunt foştii militari (…), ci prevenirea fenomenelor de radicalizare în armată”, a subliniat miercuri Ministerul Apărării.

Efectivele DPSD (Direcţia de protecţie şi securitate a apărării), care efectuează anchete interne în legătură cu serviciile de informaţii interne (DGSI), vor fi prin urmare sporite. Serviciul are în prezent aproximativ 1.000 de membri care se ocupă în primul rând cu examinarea dosarelor de recrutare.

Majoritatea foştilor militari francezi ajunşi în Siria şi Irak, inclusiv veterani ai forţelor speciale şi ai Legiunii Străine, au devenit membri ai grupului terorist sunnit Stat Islamic, precizează postul RFI.

Potrivit L’Opinion, unul dintre veteranii fugiţi în Orientul Mijlociu a fost membru al Regimentului I de paraşutişti al infanteriei marine din Bayonne, un regiment de elită al armatei franceze, şi a urmat un antrenament specific trupelor comando.

 Ziuaveche

 

 

6 comentarii:

  1. Pana la urma pentru ce lupta jihadistii? Sau mai degraba impotriva cui lupta acesti jihadisti?

    Poate ca ei lupta impotriva statului evreu, sau lupta impotriva imperialismului si capitalismului occidental, desi vechile imperii coloniale au disparut demult.

    Ce vor jihadistii sa obtina pana la urma?

    • fecioare 🙂

    • gogu de la pascani

      @musoiu: lupta ca orice organism pt. existenta. Lupta cu o societate moderna in care nu se pot integra. Asta e de fapt pericolul situatiei actuale. Psihologic ei sunt in aceeasi tabara cu aia care se cred in WW2 si umbla cu steaguri ale URSS si stea rosie in frunte prin estul Ucrainei. De cel putin 15-20 de ani incoace avem o evolutie a umanitatii (sau mai bine zis miscare pt. ca inca nu se poate spune daca e evolutie sau involutie) cu un ritm greu de suportat.
      Popoate intregi (ca sa nu mai spun de indivizi) pur si simplu nu fac fatza acestui ritm. Si atunci au trei alegeri:
      1. Sa dispara in istorie (prin pierderea identitatii)
      2. Sa devina sclavii (cu lanturi de fier sau de matase) celor avansati tehnologic (tari bogate, corporatii)
      3. Sa lupte
      4. Sa depuna un efort absolut enorm si fara rezultat garantat pt. a-si depasi conditia (greu de facut pt. ca multi sunt veniti dar putini sunt chemati).
      Asistam la punctul 3.

      • Frate gogule, sunt anumiti insi care nu vor ca multi musulmani sa se integreze. IN mare parte insii aia sunt imami. Imami, la fel ca preotii, au putere asupra celor care sunt mai devotati. Faza e ca imami au chiar mai multa putere decat preotii pentru ca musulmanii sunt mai fanatici decat crestinii.

        Ca fapt dovers, lumea se schimba intr-un „ritm alarmant” de secole.

        Renasterea a venit de la arabi, cand europenii au preluat asa zisele cifre arabe.

  2. Atunci vor avea parte de o mare surpriza neplacuta dupa moarte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *