România – principalul donator european pentru Republica Moldova

mdro-586x319

În anul 2014, România a alocat Republicii Moldova, pentru proiecte de asistență, 70,3 milioane dolari americani, fiind al doilea donator bilateral, după SUA, și al treilea în lista generală a donatorilor, după SUA (121,5 milioane dolari americani) și Uniunea Europeană (116,8 milioane dolari americani).

Contribuția României a constat în transferuri financiare dedicate diverselor proiecte cu un important impact social, cum ar fi renovarea și dotarea grădinițelor (cu un buget total de 23 milioane de euro, de care beneficiază peste jumătate din copiii de vârstă preșcolară din Republica Moldova), reabilitarea Institutului Mamei și Copilului sau renovarea unor obiective culturale reprezentative (Sala cu Orgă, Muzeul Național de Artă, ambele din Chișinău, și Teatrul B.P. Hașdeu din Cahul), arată un comunicat al Ambasadei României la Chișinău.

Tot în anul 2014, România a donat, între altele, 100 de microbuze școlare, 5 ambulanțe complet utilate pentru realizarea misiunilor SMURD, 50 de autoturisme pentru administrația publică centrală, precum și autobuze destinate unor instituții teatrale. De asemenea, au fost alocate sume importante pentru programe anuale dedicate școlarizării gratuite în România, a tinerilor din Republica Moldova, și pentru transferul de expertiză în diverse domenii către autoritățile centrale și locale, în special pe teme relevante pentru integrarea europeană.

Angajamentul constant al României pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova este evidențiat și de evoluția schimburilor comerciale dintre cele două state. În anul 2014 valoarea acestora s-a ridicat la peste 1,6 miliarde dolari SUA, ceea ce face din România primul partener comercial al Republicii Moldova.

Astfel, România își consolidează poziția de cel mai puternic susținător al eforturilor pe care Republica Moldova le face pe calea europeană, cu impact economic și social major asupra bunăstării populației.

Independent.md

11 comentarii:

  1. Asa si trebuie. Masuri concrete nu doar declaratii. Nu stiu cum gandeste administratia noastra centrala, dar eu as fi facut asta de mult mai demult. Contributia reala a cresterii nivelului de trai in RM va determina populatia sa incline spre vest si poate sa trimita Rusia oricate armate vrea, impotriva curentului de opinie nu poti lupta cu tancuri. Dimpotriva, ar intari si mai mult acest curent.

    • Relatiile economice sunt cel mai important element. O sa dureze ceva dar pe masura ce Romania se dezvolta devine din ce in ce mai atractiva pentru cetatenii moldoveni fie ei de etnie romana sau moldoveana (sic!).

      Transnistria pare oricum o piatra de moara care va impiedica o eventuala integrare de jure a Moldovei in EU. Asta e si rolul ei de fapt 🙂

    • Unirea se prepara mai intai, abia apoi se face. Interconectare economica, energetica, de infrastructura, militara( a inceput deja prin cererea RM de creare a unui prim batalion comun), furnizarea de arme romanesti armatei din RM, sportiv, chiar si cultural. Abia apoi faci pasul cel mare! 🙂 Eu cred ca unirea se va aface undeva intre anii 2018 – 2024. Parearea mea! 🙂

  2. Ar fi buna o autostrada Bucuresti-Chisinau sau macar Iasi-Chisinau, sau macar cateva cai ferate care sa lege cele doua tari. In plus trebuie ajutati producatorii moldoveni sa intre pe piata romaneasca si cei romani pe piata moldoveneasca.

  3. O autostrada care i ar scoate pe basarabani la punctele de trecere Nadlac Bors ar ajuta pe toata lumea. Marfurile romanesti ( din Romania si Moldova pentru ca de fapt suntem aceasi natiune) ar putea ajunge mai usor in vest si in timp am reduce influenta rusa. Cea mai sigura si cea mai profunda unificare se face prin crearea unei zone de prosperitate si de evidenta unui progres.

  4. Inca nu am fost in stare sa legam capitala de vestul tarii, asa ca nici vorba de autostrazi Chisinau-Arad. Cred ca principalul target ar trebui sa fie mass-media pentru a influenta opinia moldovenilor si mai multe subvenitii scolilor/profesorilor care preda limba romana.

    • Clar ca mass media si tot ce se numeste in mod vulgar propaganda sunt f importante si necesare ( vezi tupeul incredibil al rusilor in materie) dar integrarea economica e forma cea mai naturala de unire. Dar aici avem si noi problemele noastre. Iar rusinea rusinilor e starea retelelor de transport terestru : sosele si cai ferate. Sunt expresia impotentei statului roman. Pana nu vom avea o autostrada continua Constanta – Nadlac nu ne putem numi tara civilizata. Si acela va fi doar inceputul : mai e nevoie de o autostrada a Moldovei spre Bucuresti si spre Vest. Infrastructura va atrage investitii si o deszvoltare a Moldovei de dincoace de Prut va atrage spre noi si Moldova basarabeana.

  5. In RM ar fi bine daca SIS nui s-ar ocupa cu expulzarea cetatemilor romani.Am inteles ca in ultimele zile,Ucraina si-a intarit fortele atmate in zona frontierei cu Transnistria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *