Romania si Armata Sa

De-a lungul timpului Armata Romana, sub diferite denumiri, a luptat mai bine sau mai putin bine! A avut victorii magnifice si eroice dar si infrangeri! O putem compara cu altii?! Pentru ca se fac tot felul de prezumtii si comentarii vis-à-vis de Fortele Armate  ale Romaniei.

Ca am fi luptat prost la Stalingrad, ca nu am fi la fel de eroici ca sarbii( asta este cea mai tare), ca Ucraina ar matura cu noi pe jos… si altele mai rele! O fi ceva adevar in aceste alegatii sau adevarul este dincolo de noi!?

Sa le luam pe rand! Niciodata, in istoria de peste 2000 de ani, a acestei tari, Fortele Armate nu s-au facut de ras. Niciodata Armata Romana nu a putut fi catalogata ca fiind lasa! Dimpotriva!

La Stalingrad, germanii ne-au acuzat  de ruperea frontului, pe noi romanii, dar a fost doar o minciuna. Acolo Armata Romana a infruntat tancurile rusesti, practic doar cu baionetele. Nu aveam  tancuri, armament antitanc, si in general nu aveam decat armament usor. Tunul standard anticar era de calibrul 30mm. Ce se putea face cu el?! Absolut nimic!  In rest, trupele romane au luptata cu disperere si nu s-au retras decat la ordin. Zecii de mii de frati de-ai nostril au cazut prizonieri la rusi. Am fost lasi?! NU! Am luptat pe viata si pe moarte contra hoardelor rosii dar nu am avut cu ce. Nu am putut mai mult! Si atunci… au murit acolo!

In Primul Razboi Mondial, soldatii romanii ,extrem de prost echipati si destul de slab pregatiti, au luptat ca nebunii in Defileul Jiului, langa Bucuresti, la Turtucaia…Lovita din doua parti, si de germani si de turco-bulgarii, Armata Romana a luptat cu un eroism vecin cu nebunia, incercand cu disperare  sa-si faca datoria ! Adica sa-si apere tara! Au murit cu zecile de mii cu baionetele in maini si fata spre inamic. Nu aveam mitraliere, tunuri…nici macar cartuse pentru toata lumea! Au fost dezertarii, sau refuz de lupta?! In Armata Romana?! NICIODATA !!!Oamenii au plecat in atac si putini s-au mai intors.

Despre iarna din 1916-1917… se spune ca si Dumnezeu plangea de mila Romaniei si a Armatei Sale!!! Ramasa cu o treime din teritoriu si cu o armata decimata, fara hrana si arme…Tara se pregatea sa-si infruntea moartea in primavera lui 1917. Vreau sa fiu foarte clar! In aceea perioada  Regele Romaniei manca zilnic fasole, soldatii nu aveau bocanci , vestoane sau pusti. Tifosul facea ravagii in Moldova, iar “aliatul“ rus a refuzat sa primeasca ranitii romani in spitalele sale! S-a dat foc la puturile de petrol, s-au infundat sondele, adica la fel ca inaintasii lor… pamant parjolit in fata invadatorilor! In timpul retragerii in Moldova doar femeile si baietii sub 15 ani, au avut voie sa ramana. Ceilalti au fost luati pentru a asigura urmatoarele generatii de soldati. Copii de 16, 17 ani erau pregatiti pntru lupta. A fost, in cel mai strict sens  confruntare pe care Romania si Armata Ei au simtit-o ca fiind pe viata si pe moarte! Si s-au pregatit pentru asta!

Cu o situatie militara si economica crunta, Romania s-a ridicat…cu un brat pe dupa umarul Armatei. Pentru ca Armata a rezistata, s-a instruit, s-au primit echipamente din Franta. Armata a tras aer in piept, si cu ea odata toata natiunea! Iar in primavara urmatoare, diviziile romanesti  erau in linia frontului, pregatite sa-si ia pamantul inapoi. Nu voi insista asupra luptelor, eroice si epopeice,  da la, Marasesti, Maresti, Oituz, toata lumea le cunoaste. Victorii imense si covarsitoare. Intregul flanc sudic al germanilor a fost oprit in baionete si dat peste cap.

Ramasi  fara munitie un regiment roman a atacat la baioneta. Si vestoanele le dadusera jos. Doar baionete…si au castigat!

Sa compari Armata Romaniei cu …sarbii, rusii, italienii, e o biata glumita. In Armata Romana nu au fost niciodata dezertari in masa, refuz de lupta sau altele asemenea. In timp ce rusii luptau cu naganul la ceafa si imbibati de alcool, in timp ce italienii au luat-o efectiv la fuga, in primul razboi, in timp ce armata sarba si-a pierdut tara, de mai multe ori…cu cine sa ne comparam noi?!

Cand Mircea Cel Batran cucerea Dobrogea de la Murat al II-lea si nepotul sau Vlad Tepes il invingea pe Cuceritorul Constantinopolului, Mahomed al 2-ilea “, sarbii…erau pasalac si luptau sub steag otoman. Rusii inca se mai bateau cu mongolii pt independenta …

Una peste alta Armata Romana nu prea si-a pierdut tara, a luptat cu eficienta si mult curaj, iar Romania exista ca stat unitar, astazi, datorita bratului ei armat. Mereu prost echipate, trupele romane au stiut sa lupte si sa moara pentru Tara, dar mai ales au reusit un lucru foarte rar in istoria Europei…in permanenta o bucata de pamant romanesc a fost liber!

Ne-am aparat singuri de turci, ne-am castigat independent cu proprile noastre baionete, si am intregit Tara cu propriul nostru sange. Alti au primit-o cadou. Noi nu !

Pe aici nu se trece…si nu s-a trecut!

33 de comentarii:

  1. Maxim respect Armatei Romane !

  2. Ce tunuri si ce camioane sunt cele din ultima poza?

  3. la camion

    Henschel 33 ( probabil 33D1)

  4. tunul….posibil sa fie tun AA Vickers/Resita model 1936/39 cal. 75 mm …posibil

  5. Frumos scris.
    La Multi Ani ARMATEI ROMANE!!!

  6. La Multi Ani militarilor romani!

  7. foarte frumos articolul, felicitari

  8. Datorita dotarii si instruirii sale , in anul 1941 , armata noastra ar fi trebuit sa se opreasca pe malul Nistrului.S-ar fi evitat astfel dezastrul de pe frontul de est, inclusiv de la Stalingrad.Ca sa castigi un razboi, in afara de eroism, mai ai nevoie de multa instruire si de un echipament militar adecvat.

  9. „Mereu prost echipate, trupele romane au stiut sa lupte si sa moara pentru Tara, dar mai ales au reusit un lucru foarte rar in istoria Europei…in permanenta o bucata de pamant romanesc a fost liber!”

    din WWI ne-am ales cu o mare lectie – nevoia de a avea o industrie nationala de aparare. ne-am trezit atunci ca armele nu au mai ajuns din Franta de unde fusesera comandate, etc. si au luptat la baioneta.

    ofiterii au cerut imperativ politicului sa se construiasca o industrie nationala si ea din fericire a fost facuta pana la al doilea razboi, cand am fost mult mai bine pregatiti, desi au fost multe lipsuri si atunci.

    acum insa s-au uitat lectiile si se merge spre dizolvarea ei si construirea unei armate pestrite de import – lucru care ar fi un cosmar logistic in caz de ceva.

    da, e adevarat ca in orice razboi castiga cel care isi doreste mai mult victoria – iar asta se vede in timp – cand entuziasmul initial al invadatorului dispare in fata rezistentei darze, incapatanate a celui invadat -vezi Napoleon in Rusia sau chiar americanii in Irak. dar ar fi mult mai bine sa prevenim moartea a zeci sau sute de mii de romani, o ocupatie de lunga durata, etc – printr-o politica de aparare mult mai inteligenta.

    • Datorita faptului ca armata romana a reprezentat un inamic temut de toti care ne voiau pamintul acum se zbat toti sa distruga tot ce se poate, ca nu sint fonduri (dar ptr F16 second/third hand ar fi), de aceea s-a distrus aproape industria aviatica romana sa nu uitam IAR 81 care macar o parte din timp a fost redutabil (noi avind in general probleme cu motoarele), de aceea nu sint bani ptr modernizarea tancurilor si multe alte chestii pe care le vedem si traim in aceste clipe cumplite. Noi practic din 89 incoace sintem in razboi impus de cei care se tem de trezirea noastra ca natie. In 1848 de ex s-au cacat toti pe ei cind au vazut ce pot face cei socotiti taranii europei, cind vad si acum ce genii naste poporul asta. De aceea presedintele ales prin libera fraudare ne spune sa plecam din tara, de aia nu mai avem invatamint, de aia istoria noastra e scrisa de invingatori, de aia nu mai avem acces la sanatate si fondurile se scurg in buzunare straine. Dar sa mai avem si armata, ce forta am putea reprezenta. De aceea am spus ca strategii europei sint cretini, in loc sa investeasca in unguri sau greci ar trebui sa ne foloseasca pe noi ca singura zona ce putem asigura securitatea si linistea. Blestemul nostru este bogatia tarii, faptul ca avem asa vecini si mai ales faptul ca avem asemenea minti luminate, desi colaborarea ar face minuni. Ca exemplificare exista niste documentare apropo de ce ar fi fost lumea fara Romania, dar cine are ochi sa vada adevarul, acum trebuie sa fim toti inregimentati ca doar se tinde spre o singura limba, o singura forma de organizare si o singura religie, si-i zice noua ordine monetara, pardon mondiala :-)! Asa ca pe termen scurt armata va fi lovita in continuu pina nu vom scapa de presul Romaniei si clica lui portocalie!

  10. Foarte frumos articolul…ai mare dreptate.
    Pacat ca nu multi dintre noi vedem lucrurile asa cum sunt prezentate mai sus.
    Respect pentru armata romana.

  11. Nicorescu Alin

    Eu mam nascut pe 25 octombrie :)),ce coincidenta nu?Si am sa ma duc in armata… :)).

  12. Întrebare: armatele lui Ștefan Cel Mare și ale lui Radu cel Frumos ce naționalități aveau? Că s-au bătut între ele. Sau cele ale lui Mircea cel Bătrîn și ale lui Vlad I Uzurpatorul? Sau armatele provinciilor române care s-au tot bătut între ele de-a lungul istoriei? Sau armata care a tras în decembrie 1989 ce naționalitate avea?

    • Raspuns nu este un caz singular in istorie, e plina lumea de razboaie fratricide, cum ar fi de ex cel al romanilor cu dacii, cel din troia si multe altele din cele mai vechi timpuri. Au fost momente cind deciziile politice au inspirat si lupte de acest fel asa ca intrebarea este fara sens. Nu sintem noi aia mai prosti si totusi la cite uneltiri si magarii au fost indreptate impotriva tarii noastre am iesit inca destul de bine. Ultimele decenii au fost cele mai proaste, se pare ca in sfirsit au gasit o cale de a ne distruge, sper sa nu reuseasca pina la capat dar asta mai depinde si de noi simplii cetateni! Si armata de multe ori a tras si provocata (prin atacarea soldatilor de catre oameni infiltrati in marea masa a protestatarilor, despre care nu se stie exact nimic deoarece nu exista teroristi de la revolutie, sau cu ajutorul ordinelor si dezinformarilor venite prin intermediul ordinelor superiorilor sau via televiziunea romana libera de bun simt). Un singur rationament de bun simt, daca romanii ar fi alcatuiti numai din uscaturi, sigur nu am mai fi existat in forma asta azi, cu teritoriul asta si mai ales cu limba!

    • depinde pe cine intrebi 🙂

  13. stiu ca este tarziu acum dar ar fi un caz, chiar daca numai partial: Turtucaia.

    • Turtucaia este un caz tipic de ofiteri imbecili. De o rara imbecilitate chiar. De la proiectarea total anapoada a sistemului de fortificatii si pana la mutarea cartierului general in timpul luptei, basca instructia slaba a trupei, dar asta se rezolva daca ofiterii erau cat de cat bunii de ceva. O singura unitate romaneasca a luptat cu adevarat acolo si i-a dat peste cap pe bulgari. Aceea unitate a avut conducatori seriosi. Adevarat ca acolo armata a rupt-o la fuga, insa au fost numai decizii gresite si ordine contradictorii.

    • Turtucaia nu e vina soldatilor romani… a fost vina celui care i-a condus…cauta date relae despre turtucaia, nu ce ni se baga pe git…
      Si, apropos de chestia asta, stiti ce a spus Manstein in WW2 despre soldatii romani???
      Citez : ” Soldatul roman este cel mai bun soldat din lume…dati-ii ofiteri capabili care sa il conduca, si va cuceri lumea. ”
      In rest, are dreptate george…desi depasiti numeric, depasiti ca si inzestrare, intotdeauna cu sorti potrivnici, soldatii romani au dovedit de ce sunt in stare, si ca pot sta cu mandrie printre cei mai buni soldati ai lumii…A fost valabil si de-a lungul istoriei, e valabil si acum. Ca un exemplu, in A-stan, americanii ii vor, si ii cauta pe baietii nostri ca sa ii aiba colegi de patrula.Si tot ca un exemplu, cursul de Delta Force a fost absolvit de un singur strain, de cind exista acel curs. Ghiciti nationalitatea acelui strain… 😉

      1
      • Nu este cel care a si murit intr-o misiune alaturi de fortele speciale americane? Sau acela era altul?

      • astea sunt basme…legende…..cursul delta force,seal….sas …samd ,nu sunt concursuri de gimnastica

      • @sharky….nu ma refer la faptul ca sunt legend ,ca nu au fost absolvite de un roman,…ma refer ca sunt basme ,cand facem sa para ca suntem singurii in univers capabili sa le treaca alaturi de americani
        trupele de elita …sunt pe mai multe nivele…unele supuse ministerelor de interne ,altele armatei…unele paramilitare,e dificil sa le iei grosso modo si sa le compare
        te asigur ca trupe de elita foarte preparate are si norvegia,spania,grecia …si mai multi
        esecurile lor tin mai mult de decizii politice,limitari
        de cand david stirling a trecut desertul…si a …perfectionat conceptual de lupta ,sabotare impotriva Africa corps…s-au petrecut multe in conceptele astea de trupe special
        daca e sa spunem ca delta ,seal sunt cei mai cei ,atunci cum pot fi clasificate operatiunile din somalia,incercarea de recuperare a ostaticilor din Teheran cu dezastrul din desert
        sau cum poate fi clasificata operatiunea de eliberare a ostaticilor din entebee,uganda de catre israielieni …intr0o operatiune clasica de recuperare ostatici ,implicand mai multe ramuri de forte
        sau clasica de forte speciale ,cum a fost asaltul sas in Anglia ptr a elibera ambasada
        asaltul scolii in beslan…cum poate fi clasificat
        sunt forte speciale specializate pe asalt ,special in mediul urban…cum ar fi grupul sri de la noi,…sabotaj,culegere informatii ,asalt in teritoriu ostil…cum ar fi vulturii ,caruia apartinea si cpt.petre….ar fi batalionul hummint
        e o chestie complexa asta cu trupele speciale ,misiunile lor ,prepararea ….efectele pregatirii lor….
        sa spui ca ei sunt cei mai cei….si dau suhoiul jos cu ag 7….mai bine vad filme cu chuck Norris sau stallone
        ar fi interesant un articol la noi cu originea fortelor speciale si evolutia lor la noi dupa 89,plecand de la usla si ajungand in zilele noastre

        • ai spus ca,….cursul delta force a fost trecut de un singur strain…un roman
          si ca soldatii romaniau fost ….nu stiu nu gasesc un termen
          eu incerc sa spun ca nu sunt unici…antrenamentul,pregatirea psihica,convingerea si eroismul au fost intalnite in multe armate de-a lungul timpului
          sa nu incercam sa construim false mituri
          eu am tot respectul ptr soldati de la un aviator locotenent,tragator de pe tanc …pana la ultimul infanterist,dar crearea de mituri ….e un inamic,credinta in valorile natinale nu….

        • ?????????? Frate Niko, m-ai pierdut pe drum…Ce are sula cu prefectura??? Ce am spus eu, si ce ai raspuns tu? Sincer , nu vad nici o legatura…

  14. Bla, bla. Se ridică prea mult în slăvi armata. Se idealizează rolul și existența ei. D-aia am dat exemplele. E doar un organism al statului cu bune și rele, dar mai ales rele. Iar atît timp cît i se închină ode și i se tot cosmetizează imaginea e nasol.

    • Stefane ai si tu partea ta de dreptate, dar pe de alta parte mai stii tu o alta institutie a statului, care sa fie cat de cat apropiata, in perceptia publicului, de Armata?! In ultimile sondaje Armata a depasit chiar si biserica, acolo unde oamneii se duc mai mult de frica, sau ca sa le pice si lor ceva.
      Practic Armata este tot ce ne-a mai ramas din statul roman, in rest nu te pot contrazice.

    • De acord cu tine…are si Armata Română relele ei… La urma urmei, pădure fara uscaturi nu exista, iar Armata e rodul societății pe care o apără…dar daca studiem istoria Patriei, vedem ca fără jertfele de sînge ale Armatei , noi nu am mai fi existat acum ca Națiune…Ai văzut tu politicieni sa moară pentru Patrie ??? Nu e nevoie sa răspunzi…

  15. Nu vreau să credeți că sînt un Gică contra, recunosc meritele Armatei Române dar nu-mi place tonul ăsta exaltat. Trebuie spus adevărul și atît, chiar dacă e dureros. Așa devin lucrurile credibile. Iar faza cu încrederea populației și restul nu e credibilă. Lumea are nevoie de idoli și d-aia se ajunge la situații d-astea de idealizare a lucrurilor.

    Poate sînt subiectiv. Am făcut armata în 2002, ca militar cu termen redus și am putut să văd multe lucuri din interiorul sistemului. Depre unele din ele citisem în cărțile lui Gheorghe Brăescu, despre altele auzisem de la alții care făcuseră armata, restul le-am trăit pe propria piele. cînd s-a trecut la sistemul cu militari profesioniști am crezut că măcar la nivelul de jos, al celor mulți, lucrurile s-au mai schimbat dar se pare că obiceiurile nu dispar așa ușor. De vîrfuri nu comentez că nu are rost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *