Romanii din Timoc: Va rog, luati-i acasa pe diplomatii romani! Au facut mult rau noua si Romaniei

Reprezentantii romanilor din Valea Timocului, Serbia, au criticat luni seara, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, faptul ca statul roman nu sprijina aceasta comunitate, care nu are scoli, biserici sau mass media in limba romana, si au sustinut ca diplomatii romani din Serbia creeaza doar probleme celor pe care ar trebui sa-i sprijine, potrivit Agerpres.

romanii din timoc

Vicepresedintele Asociatiei pentru Cultura Romanilor/Vlahilor din Serbia-Ariadne Filum, Predrag Balasevici, a vorbit despre faptul ca romanii din din Valea Timocului (Serbia) nu au scoli, biserici sau mass media in limba romana, nefiind ‘niciodata’ sustinuti de statul roman, iar diplomatii romani din Serbia le fac ‘mari probleme’.

‘Eu de doi ani de zile atrag atentia asupra acestor diplomati, care ne-au facut mari probleme si am incercat prin vocea noastra de acolo si prin apelul nostru sa-i luati acasa. Va rog, luati-i acasa din Serbia, pentru ca acesti oameni ne-au facut mult rau noua si au facut mult rau si Romaniei pentru ca vin si vorbesc impotriva Bisericii Ortodoxe Romane, impotriva parintelui Boian Alexandrovici, care a facut mari sacrificii ca sa se tina slujba in romana in Timoc (…) Acesti oameni nu mai trebuie sa fie la posturile la care sunt acolo’, a afirmat Pedrag Balasevici.

Acesta a spus ca s-a ajuns la situatia in care romanii din Valea Timocului si-au pierdut speranta ca situatia lor se poate imbunatati, intrucat toti oficialii romani care i-au vizitat, ‘presedinti, premieri si ministri, au venit cu mari promisiuni, dar nu s-a facut nimic’.

‘Noi suntem astazi singuri lasati, suntem lasati de Romania. Noi nu mai speram nimic. Noi am venit astazi aici sa va spunem cum sunt lucrurile, dar sincer sa va spun eu nu mai sper nimic. Nu mai astept nimic din partea Romaniei. (…) Timpul trece foarte repede. Noi, romanii, fara scoli in Timoc, fara Biserica Ortodoxa Romana, noi nu putem sa rezistam sa ne pastram limba, cultura, identitatea noastra de acolo. Cum am reusit sa o pastram sute de ani, asta este un miracol si este poate ciudat pentru unii. Dar astazi, in globalizarea asta in care suntem, in era limbii engleze, avand in vedere ca tinerii pleaca din Serbia, unde se traieste foarte greu, exista un foarte mare pericol si poate nu atat de curand, dar intr-o perioada mai lunga nu stiu daca o sa mai vorbim despre romanii din Timoc’, a mai spus reprezentantul romanilor din Valea Timocului.

El a mai adaugat ca de multi ani organizatiile nonguvernamentale din Serbia de rasarit nu sunt finantate de statul roman, fiind preferate ‘organizatii controlate de Securitatea sarba’.

‘Sunt finantate organizatii care sunt facute de Securitatea sarba. Sunt sprijinite asociatii cu bani grei din Romania, din bugetul Romaniei, care nu dau rezultate si chiar dimpotriva aceste organizatii sunt controlate de securitatea sarba’, a sustinut Predrag Balasevici.

Acesta a mai spus ca autoritatile statului roman ar fi putut sa conditioneze sprijinirea aderarii Serbiei la Uniunea Europena de respectarea drepturilor romanilor din Valea Timocului, dar acest lucru nu se intampla.

‘Eu nu am vazut nici un demnitar roman sa vorbeasca ceva despre drepturile romanilor din Serbia si sa spuna noi nu putem sa fim de acord sa se deschida capitolele 23, 24 (nr: de aderare la UE), unde este vorba despre justitie si drepturile omului si ale minoritatilor, pana nu vedem concret ca Serbia isi schimba pozitia si atitudinea fata de romanii, de vlahii din Timoc. Eu nu am vazut asta. Am vazut doar ca Romania este de acord, cum este de acord de fiecare data in sprijinirea Serbiei in drumul ei spre UE. Da, noi romanii din Serbia dorim ca Serbia sa intra in UE, dar dorim sa intram si noi cu drepturile noastre elementare, sa avem scoala in limba romana, sa avem slujba in limba romana si sa avem mass-media’, a mai spus Predrag Balasevici.

Potrivit datelor furnizate de asociatiile romanesti din Timoc, in zona traiesc aproximativ 300.000 de romani/vlahi, care nu au scoli si presa in limba romana si nu au dreptul de a-si construi biserici.

Sursa: Agerpres via Hotnews

44 de comentarii:

  1. Boala mea…sibaritul/puturosul – ca daca zic de rea intentie…

    MRU

  2. ca-mi vine a plange..

  3. Hiba veche veche …..
    De frica sa nu fim acuzati de „nationalism”, „imperialism” (in zdernte sau opinci!) samd am „uitat” problema romanilor sud dunareni… unu nu zice nimic!
    Sau pardon ultimul care a zis a fost … Rauf Denktaş! „Nu va cred ca asta ati promis si vlahilor!”

    Restu .. stam sa o luam ca Scufita Roz .. ne autoacuzam de sovinism, nationalism, nazism, ne punem cenusa in cap si niciodata nu zicem :”fa coana Oiropa fa ! da minoritaile romanofone canci drepturi minoritare ?”

    Ca sa vaiz zic ceva – romanii din Timocu sarbesc sunt doar romani de pe malul vestic al Timocului!
    Insa stiti ce este pe malul estic al Timocului? Vidinu … unde candva era si acolo ceva populatie romaneasca…
    (candva , parca in vremea lu’ Cuza li s-a recunoscut un drapel , de sus in jos dupa cum urmeaza : rosu, galben, albastru si .. negru!)

    Da cum ziceam mucels sa nu fin.. nazisti!

    Asa cum mucles si cu romanofonii din Elada. Azi tot mai putini .. desi cica pe la 1880 in Salonic unu venit din Atena intreba un corespondentlocal :
    – Si simpatriotii unde se strang?
    – La cafeanu mare din centru!
    – Am fots si toti vorbesc romaneste! (ma rog a zis mai degraba grai vlah)
    Findca hai pe bune .. Salonic a fost Săruna!!!

    Da ma rog azi toti vlahii sunt greci si nici un grec nu este vlah! (de aici si Rauf Denktaş .. caruia i se promisera ce si-a luat grecia ca angajament si in 1918 si in 1946..)

    A! Sa nu uitam.. prin anii 60 mai erau si in Albania. Ba se zicer ca si prin 1997 cand nu mai stiu ce june presedinte labanez a bizitat Bucrestiul. Si domnul presedinte, tovarasul Secreatr al Comitetului de Partid , dornic sa nu lase imprsie poasta lu Berisha imedaita ainceput sa turuie ce mult apreciem noi minoritatea albanexa si ce mult ne straduim. Cica ala a fost atat de placut surpins incat era sa isi faca si cruce! (e musulaman! ) Ca omu venise pregatit sa isi faca autocritica ca in ce priveste minoritatea romanofona din Albania .. da nu a fost cazu!
    E ,, nu stiu cati mai sunt..

    Asa cum suntcuris cati roamni mai sunt prin Unagria – prin 1960 ungurii recunoasteau ca mai erau cca 150.000. Da ma rog azi unii o sa zica ca sunt romani… dar in ungureste!!!

    Nu ami zic de romanii din Ucraina,..

    Si noi in continuare ne punem cenusa in cap ca suntem .. nationalisti si xenofobi!!!!

  4. Fostul meu profesor de Audit Financiar de la UBB Irimie Popa este unul dintre organizatorii unei tabere la Cluj-Napoca in care au participat elevi si profesori din Timoc.Este unul dintre oamenii care militeaza pentru identitatea romanilor din Serbia.

    https://www.facebook.com/irimie.popa?fref=ts

    http://www.agerpres.ro/social/2016/08/19/cluj-elevi-romani-din-valea-timocului-in-vacanta-in-inima-transilvaniei-12-32-04

    http://ziarulfaclia.ro/valea-obstacolelor-pentru-romani/

  5. Oricum problema minoritatilor romanofone este neplacuta tuturor tarilor balcanice …

    A da. Bine-ntels ca vpati ingorit e ce faceau cica sarbii boetilor albanezi din Kosovo, da?

    Ei bine pe mine povestile alea nu ma impresionat.
    Ompresionaty am fots pe la 17-19 ani cand am auzit de ce au patit aromanii din Pind , Grecia.
    Sa zic asa violu in grup era doar o o placuta distractie folclorica… Ceva mai dur era incendiatu casei si bagatu inapoi a celor care doreau sa fuga … bunii nostri frati greci!

  6. Hmmm … F-22 raptor mama tuturor avioanelor de supreamatia aeriana care nu sia aratat niciodata valoare in lupta reala , doar in filmele americane care stim cu toti ca in filme f22 si f35 au fost ridicate in slavi , niste super avioane , dar asta doar in filme
    https://youtu.be/sIaswp-Aens

    P.S.- Nu stiam ca asa zisu raptor e vulnerabil la ploaie si ca 1 pra de zbor este egal cu de 30 ore de mentenanta

    P.P.S.- asemena lui lecler f 22 da bine doar in filme , ca in realitate cica a fost doborat in siria in botezul focului ( prima lui lupta de cand a fost creat ) F 35 nu mai zic mai bine nu cumparam bare americani sunt platitori de taxe si armata le ia banii la greu in loc sa investeasc in sanatate (ca si ei stau prost la acest capitol nu doar nou ) sau in educatie ca asa cum stim cu toti americani sunt prosti ( ca in bangul ila : „I: cum se numeste omu care stie doar o limba
    R: american „)

    • E .. sanatea este un domneiu in care se castiga BINE!!!
      Ins acum vreo 20 de ani in nu mai stiu ce oras (cca 70.000 locuitori) nmedicii refuzat sa asite nasterile. Findca avocatii castigau si mai bine!!! (Bamtuiau prin spitale si reuseau sa convinag pe cate unu sa depuna plangere si apoi mama ce mai despagubiri) NU GLUMESC !!!(intre timop se pare ca si-u mai potolit apetitul „justitiar”.. da dupa multe „cplaterale”)

    • superb,magnific,fabulos…gretos.

    • Ma indoiesc ca a fost doborat F-22 in Siria sau oriunde altundeva, asa ceva ajungea imediat in masina de propaganda ruseasca si prin satelitii ei (unguri, iraniei, etc) pe toata planeta. Numai asta ai fi vazut pe Facebook, Youtube si bloguri 5 ani de acum incolo.

      30 de ore de mentenanta per ora de zbor e foarte putin, la F-117 trecea de 100 de ore / ora iar F-22 e net superior la toate capitolele… plus mai putin de o treime din mentenanta. E o mare realizare !

      Guvernul SUA nu baga sume colosale in educatie insa acolo educatia (aia de top) e cam privata si merge bine, in top 500 universitati din lume SUA e tara cu cele mai multe locuri pe lista, iar universitatile alea sunt private nu traiesc pe banu’ public. S-a incercat si la noi dar s-a reusit doar cu Spiru Haret si Bioterra…

      Stiu ca e off-topic dar nu m-am putut abtine cand am vazut ca nu i-a raspuns nimeni.

      • Imi aduc aminte de o stire care pe mine personal ma uluit , si probabil si pe voi . Harvard una dintre cele mai prestigioase universitati de pe planeta si locul de u de provin mai mari miliardari ( secta ceva ca pre stranie imibpare ) ca zukcerberg ( sau naibi il vheama pe fondatorul facebook ) Bill gatrs si lista continua … are un pib mai mare ca republica moldova
        O institutie de invatamant are un pib mai mare ca o tara cidat nu , unde mai pui ca e si tara europeana

        • Pai da, iti dai seama – zeci de mii de studenti si taxe gen 40 000 de dolari pe an sau chiar mai mult, plus afaceri cu camine, cantine si asa mai departe. Nu ma mir.

          Tarile foste comuniste trebuie sa realizeze ca daca vrei sa faci ceva de top, trebuie bani. Vrei educatie buna – tre’ bani, vrei spitale curate – bani, vrei dotare pt armata – bani din nou. La noi s-a inoculat extrem de periculoasa idee ca statu’ vine asa, din neant, si plateste pentru orice cu bani care probabil pica din cer. Cand fostul ministru al educatiei Bostan a spus ca scoala ar trebui sa fie pe bani a fost injurat la greu inclusiv aici pe blog si pe urma dat afara. Eu am citit un interviu cu el dupa asta si mi s-a parut ca omul are argumente si vorbeste civilizat, am vrut sa dau linkul la Contact dar nu prea are legatura cu tema blogului nici cu economia asa ca n-am facut-o.

          Ideea lui in principiu seamana cu a mea, scoala pe bani iar cine nu are poate lua imprumut de la stat, Ministerul Educatiei sa acorde imprumuturi cu dobanda redusa sau chiar negativa (sub rata inflatiei) iar bugetul institutiei sa suporte doar aceste pierderi plus procentul ala de persoane care nu-si mai ramburseaza imprumutul din varii motive (moarte, imigrare in tari cu care nu avem tratate economice etc). In rest, de la gradinita la facultate, toate sa fie pe bani. Astfel ele se vor bate intre ele pentru elevi si vor avea fonduri pentru cladiri bune, carti, laboratoare iar cele mai bune licee vor fi afaceri de milioane de euro – astfel, ele vor putea plati salarii de 8 000 de lei unui profesor de fizica la clasa a X-a. Ministerul doar sa acorde acele imprumuturi famiilor/elevilor care nu-si permit o taxa de 4 000 de lei pe an pentru un liceu teoretic si pierderea aferenta (dobanda negativa, neplata) si sa impuna reguli, atat. In rest scolile si-ar „vana” proprii elevi.

          Idem pentru sistemul sanitar, doar ca acolo povestea e MULT mai nuantata fiindca sanatatea e extrem de scumpa si spitalele vor face afaceri pe viata si sanatatea pacientilor, acolo e mai periculos si mai greu de pus in aplicare dar in niste ani s-ar putea rafina un sistem similar.

          Deocamdata, cat timp scoala e gratis, spitalu’ e gratis, totul e platit de la buget, avem profesori si doctori cu salarii mici, scoli cacacioase si spitale cu gandaci si e cvasi-imposibil sa repari sistemele astea, nu poti „imparti dreptatea” in mii de scoli si sute de spitale, nu poti mari salariile la 600 000 de oameni din cele doua ministere cu 300% ca-ti falimentezi tara, oricum o asemenea marire nu ar schimba deloc calitatea serviciilor oferite fiindca n-ai alternativa, n-ai de unde alege. E ca pe vremea comunismului cand ma duceam sa cumpar paine si vanzatoarele (ca erau doua !) vorbeau intre ele 15 minute si eu asteptam ca prostu’ sa pot cere o paine. Cand ceream, tipau la mine ca nu vad ca-s ocupate ? dupa care mai vorbeau 5 minute si apoi imi dadeau scarbite painea. Pentru ca nu aveam alt magazin de unde sa cumpar ! Azi sunt 20 de magazine pe o raza de 500 m de unde pot lua paine, ghici ce, mai tipa vreo vanzatoare imputita la mine ? 🙂

          Cam asta a propus si Bostan ala si i-au sarit toti in cap, fiindca oamenii s-au obisnuit sa nu lucreze, sa nu plateasca taxe dar sa primeasca totul gratis. Scoala gratis, spital gratis, drumuri gratis (jumate din colegii mei nu-si platesc rovigneta), totul gratis. Sa pice din cer.

          • Imi imginez daca fiecare cetatean roman nu ar mai fura si ar fii buni cetateni platitori de taxe , care asa cum ai spuso si tu nu asteapta sa le pice totu gratis am fii fost in 5 ani ca polonezi si in 15 ani ca francezii ( hai ca cred ca exagerez aici 🙂 )

            P.S.- eu personal situ multi oameni care fura curent electric si gaz la greu dar eh nu poti sai dai in gat ca au relati la primarie .

          • Imi imginez daca fiecare cetatean roman nu ar mai fura si ar fii buni cetateni platitori de taxe , care asa cum ai spuso si tu nu asteapta sa le pice totu gratis am fii fost in 5 ani ca polonezi si in 15 ani ca francezii ( hai ca cred ca exagerez aici 🙂 )

            P.S.- eu personal situ multi oameni care fura curent electric si gaz la greu dar eh nu poti sai dai in gat ca au relati la primarie .

            SI CEA MAI TRISTA PARTE SORINE E CA II CARE FURA O DUC BINE ( NU SUNT SARACI AU SALARI MARI ) AU BANI SI UNUL DINTRE EI E OCUPA UN RANG INALT IN ARMATA slariu peste 3000 lei

            • „P.S.- eu personal situ multi oameni care fura curent electric si gaz la greu dar eh nu poti sai dai in gat ca au relati la primarie .”
              E.ON Energie a fost prins de inspectorii ANRE ca baga aer in conductele de gaz. Deci…cine fura?

          • Eh….problema cu asta este ca te trezesti cu o situatie similara UK-ului, unde ai imprumutat bani pt studii, dar ei nu iti sunt returnati. Si vorbim aici de sume mari.
            Bun, dar analiza nu mentioneaza faptul ca nu toate universitatile bune din lume au asemenea taxe masive. Danemarca, Olanda, sunt exemple de tari cu universitati bune, si cu taxe relativ reduse .
            Oricum, nu poti aplica asta scolilor primare, gimnaziale si liceale. Oamenii pur si simplu nu isi vor mai trimite copii la scoala de teama imprumuturilor, si atunci ai analfabeti si oligofreni care nu stiu sa adune mai mult de zece (si inainte sa comenteze cineva pe tema asta: din experienta mea, scoala romaneasca NU scoate idioti; tinerii sunt mai destepti decat credeti, dar relativ nemotivati). Si atunci poti pupa tot prograsul tehnologic al ultimelor 2 secole adio: cea mai mare diferenta intre oamenii din 1800 si cei de azi sunt ca cei azi stiu toti sa citeasca. Ceva uimitor, daca ai fi trait in Evul Mediu.
            Iar asta cu sanatatea….ai vreun plan care sa permita introducerea ei care sa nu starneasca proteste de 10.000 de oameni? (si tin sa evidentiez ca in majoritatea tarilor europene, sanatatea e gratuita intr-o masura sau alta). Nu poti avea progres tehnologic/social cu o populatie care acces la sanatate de nivelul anilor 1800 (pt ca foarte putini si-ar permite in romania moderna). Mai rau, cel mai probabil, majoritatea ti-ar pleca din tara. S-ar duce in Franta (sanatate gratuita), Germania (idem), etc.
            Oamenii nu isi platesc taxele/fura din motive socio-filozofico-economice. Trebuie sa elimini acele motive sau sa le faci sa nu mai fie de actualitate. Oamenii, peste tot in lume (nu doar la noi), nu vor perfectiune cu munca multa. Vor caldut pe degeaba. Nu vor munci pe branci, decat daca au avut experiente de viata traumatizante. Aici e problema: vrei oameni cu mentalitate de traumatizati care se tem ca naiba de saracie, dar, in aceeasi timp, prin fuga si munca lor, creeaza un sistem care le protejeaza copii de aceeasi lucruri, Asadar copii ajung sa nu mai aibe aceeasi mentalitate de supravietuitor. Si strica tot. Rinse and repeat. De aceea, populistii sunt periculosi.

            • Si in SUA e in anumit procent de „imprumutati” care nu mai platesc, asta ar trebui sa fie inclusa in bugetul Ministerului, ala care acopera pierderile respective. Oricum ar fi mult mai putini bani decat se aloca acum, iar concurenta scolilor private ar face o scoala mai buna si mai competitiva, profesorii ar avea salarii de 5 ori cat au acum iar elevii nu si-ar mai bate joc de colegi, profesori, toalete si geamuri fiindca platesc 🙂

              Eu am luat ca exemplu scolile inalte din SUA, cica oficial ar fi cele mai bune din lume. In ultimii 10-15 ani la titlul de „cea mai buna educatie din lume” au schimbat locurile SUA apoi Finlanda iar acum ar fi Hong Kong/Singapore desi se pare ca asta ii frustreaza pe sud-coreeni si poate in curand ajung aia no. 1. Ma rog, si topurile astea sunt facute dupa niste criterii care convin unora si nu convin altora. Te asigur ca in afara de Finlanda, in celelalte tari enumerate mai sus se face o scoala de elita la nivel inalt (universitar, post-universitar).

              Eu inteleg ce zici tu dar in principiu nu sunt de acord, parerea mea e ca oamenii trebuie sa plateasca pentru servicii fiindca altfel isi bat joc atat ei cat si cei care ofera serviciile. Lucrurile astea gratis nu sunt nici bune si de fapt nici gratis.

              Oamenii pot fi obligati sa mearga la scoala. O sa spui: cum sa pui ceva obligatoriu dar in acelasi timp cu taxa, pai si anumite acte sunt obligatorii si in acelasi timp cu taxa, deci asa 🙂 Scoala sa ramana obligatorie, cele 10 clase, dar sa fie cu taxa.

              Eu nu cred in teoria aia cum ca oamenii n-ar avea bani. Toti cocalarii si asistatii social pe care ii cunosc au telefon de 3 000 de lei, haine de mii de lei, cel putin jumatate din ei au masina etc… desi au datorii la intretinere, n-au lucrat niciodata samd. Ideea ca familiile astea, vezi-Doamne „sarace”, n-ar avea un 2 000 de lei pe an pt scoala generala, mai ales bani imprumutati de la stat, eu n-o cred. Termina Fanica Saracu’ Asistatu’ cele 8 clase si datoreaza statului roman suma de 16 000 de lei, intr-o tara in care salariul minim net e peste 1 000 de lei si va mai creste. Poate datoria lui sa fie si mai mica daca a luat-o cu dobanda negativa, iar salariul minim creste an de an. Eu NU cred si cu asta basta, ca Fanica Saracu’ Asistatu’ nu va putea plati aia 14 – 16 mii de lei datorie lucrand pe salariul minim (o mie, o mie 200, o mie 400 ca tot creste) in urmatorii 10 ani. Ar insemna sa plateasca o suma fixa de 1 400 lei pe an adica rotunjit 120-130 lei pe luna. Vai draga, n-are bani, e sarac.

              Plus ca nu toti absolventii de generala din Romania vor lucra pe salariul minim.

              Altfel n-o scoatem la capat niciodata, cat timp oferi unui profesor un salariu sub cel al unui necalificat si cat timp primaria plateste artificii si meciuri de fotbal in loc de renovari de scoli, educatia va fi un rahat si de acolo incep toate, de la educatie. N-are statul cum sa plateasca 8 000 lei pe luna la profesori si sa doteze si renoveze toate scolile din Romania o data la 3 ani.

              Dar o scoala private are cum.

              La sanatate: proteste vor fi indiferent ce faci. Proteste sunt in fiecare an in comisii, in parlament, pe bloguri, la tv si la patroni cand creste salariul minim. Asta nu inseamna ca el n-ar trebui sa tina pasul cu PIB/capita. In secolul 21, orice faci – cineva protesteaza.

              Intr-adevar la sanatate dupa cum am si spus in comentariul original problema e MULT mai dificil de implementat decat la educatie, dar cu niste TEHNOCRATI (da ? 😉 ) se poate urni si in niste ani perfectionezi sistemul. Orice sistem revolutionar si complicat e greu de urnit si are probleme, dar apoi intra in istorie. Vezi F-35…

              • Sorin2, vrei-nu-vrei aproape 2000 de Ron/an dai pentru copilul tau care merge la scoala chipurile gratuita: mai o amenajare de clasa, mai niste rechizite, mai o recuzita pt. invatatori, mai niste culegeri si carti extra, mai niste donatii (evident aici mai intra si unii parinti cu dare de mana care mai dau un laptop, un proiector, ceva, daca o firma isi inlocuieste birotica proprie).

                • Da, mai e si asta. Oricum oamenii dau bani fiindca altfel „se darama” scoala, exagerat vorbind. Atunci de ce sa nu-i dea legal, cu acte, cu atat mai mult cu cat cine vezi-Doamne „n-are” poate imprumuta de la stat la dobanda negativa si plateste inapoi timp de mai multi ani, cand va lucra. Orice angajat poate plati 100 de lei pe luna cand incepe sa lucreze.

                  Oamenii trebuie sa inteleaga ca orice costa, iar cat timp e „gratis” va fi vesnic lipsa de bani, lipsa de profesionalism, debandada si asa mai departe, plus ca „gratis” ala de fapt e platit de o mana de oameni care platesc taxe uriase pentru ca 15 milioane de alti oameni sa aiba parte de tot felul de lucruri „gratis”.

                  Atunci cand mana aia de oameni incepe sa emigreze, cum se vede in Ro de niste ani incoace, tara o ia la vale rau de tot si n-o mai resuscitezi nici cu imprumuturi de la FMI, nici cu zambete la televizor nici cu silicoanele lu’ nu stiu care prin ziare. Pur si simplu s-a dus si ajunge un failed-state gen Serbia, Ucraina, Moldova etc dupa care moare.

          • Exista deja scoli private si spitale private Sorin. Tu vrei ca, jumate din parintii din Romania sa nu isi mai inscrie copii la scoala? Tu nu vezi ca abandonul scolar in loc sa se reduca el creste, tot mai multi tineri nu sunt capabili sa termine 12 clase. Imagineaza-ti daca i-am mai obliga pe parinti sa mai scoata si bani din buzunar pentru educatia copilului. Nu cred ca esti contact cu ce se intampla in Romania. Toti trebuie sa aiba o sansa la o viata normala. Orice solutie trebuie inceputa cu cei de jos nu incepand cu cei care se afla in varful piramidei.

            • Asta tot repet in fiecare mesaj, copilul va imprumuta banii respectivi de la stat si ramane datoria lui, care ii va fi retrasa din salariu in primii 10-15 ani de munca, sunt sume mici gen sub 100 de lei pe luna.

              Parintii nu dau nici un ban, de fapt nici copilul nu vede bancnote in mana.

              Sunt in contact cu ce se intampla in Romania si va spun ca sistemele de educatie si sanatate sunt nesustenabile si de 20 de ani incoace e din ce in ce mai rau, e fix ca in domeniul militar – e nevoie de atatia bani acum in 2016 sa mai repari ceva incat nu mai putem rezolva problema decat daca am avea o tiparnita de euro si am tipari la infinit.

              Iar chestiile astea cu „toti trebuie sa aiba” nu suna bine pentru mine. Nu toata lumea trebuie sa aiba chestii platite de alti oameni. In viata asta totul se plateste iar daca nu plateste beneficiarul, inseamna ca plateste altcineva pentru el.

              La romani s-a inradacinat incredibil de puternic mentalitatea asta cu „sa vina sa ne dea”. Oare cand vine si ziua scadentei?

              Sistemul sanitar e in colaps, sunt cel putin 10 rude ale unor colegi care au murit in spital in ultimele 24 de luni si nu din cauze incurabile.

              Sistemul educational e in colaps, noua ne vin cate 200 de tineri la inerviu si abia daca putem lua 2, nu fiindca ar fi destepti ci pentru ca sunt singurii care vin la birou zilnic si nu pleaca dupa o ora sau nu stau pe Facebook si raspund obraznic daca ii intrebi ce fac.

              Sistemul de pensii e in colaps, pensionarii tipa pe internet ca vor pensii de 7 000 de lei si acum au de 800 dar nu realizeaza ca pensia lui de 800 are un deficit de 40%, adica ar trebuie sa fie cu 40% mai mica daca ne-am lua dupa fondurile stranse. Restul vine din imprumuturi! Platesti tu banii aia inapoi? 🙂

              Armata e in colaps. Nu te lua dupa toate emisiunile, interviurile si paradele, armata romana ar avea nevoie de 40 de miliarde de euro ca sa ajunga doar jumatate din ce e armata Poloniei azi. Iar daca Polonia e mare putere…

              Dar nu-i nimic, toti oamenii merita, toti sa primeasca, totul sa fie gratis. Cum era citatul ala, „dupa mine potopul” ?

        • Mda insa szse cam uita ca cele mai bogate sdi putermice familii isi trimitcopii la Harward sau Yale Si ca de multe ori cand basthtanu craoa lasa si ceva (miliaone) si facultati sale. Ca dacva este nevoie rectoru de la Hardward sau Yale poa s ajunga la un mare magnat care risca sa priveasca cu intelegre o cerere ” stiti ptr boul laborator” „tanrul e cu adevaratun geniui.. poa va primi un Nobel peste 30 de ani!” sau prus si simplu „ar atata bine unu cu Noble [printre profesorii nsotru!” si maganatu scoate bistaru ..A sta in mdo extraodrinar ca se pare ca amagnati au intalniri anuale la universitate.. si dupa cafea discuta si ei cu decanu sirectoru .. si cam semneaza cecrui!

          Caty despre PIBul Modovei tara euripeena .. hm.. Tu chair crezi ca economia Moldovei sau a Romaniei sau a Bigarieri este chiar o economie eruopeana?

          • Ai drepatate suntem departe de a avea o economie demna de o tara europeana
            Ro – 158 mld
            Uk- 2580 mld ( din cate am stiu )
            PL (rivali nostrii :))) )-500-600 mld

            • Ha .. acum 28 de ani discutam cu niste colggi de serviciu … si le zi ceam ca ce doresc ei me ba duce la o sitiatie sud americana. Si ei desteoti nevoie mare „Nu ca noi sunte, in Europa!
              Insa am reusit s avaem o economie de tip America Latina da mai fara banane si cafea!

      • Stii bine ca ricani pot sa stearga ce vor de pe internet si cand e vorba de ceva americani sunt primi
        Fac pariu ca reputatia lui F22 e o prioriate nationala la americani

        P.S.- Sorin mersi de informatie nu stiam ca f117 era asa de „pretentios” … parca parca e mai bine sa nu ne luam si noi avioane stealth

        • Nu stiu ce sa zic, sunt de parere ca daca un F-22 ar fi fost intr-adevar doborat, nu puteau musamaliza informatia asta. Sa presupunem prin absurd ca ar fi sters absolut orice referire pe internet, desi dupa parerea mea asta e imposibil, tot ar fi aparut in reviste sau alte mijloace (dvd-uri copiate ?) pe care nu le poti sterge sau distruge dintr-un birou al NSA. Eu zic ca e doar propaganda ruseasca.

          F-117 avea nevoie de 113 sau 115 ore de mentenanta per ora de zbor, in general avioanele noi si pretentioase au nevoie cam de 60-100 de ore dar cifra poate scadea odata cu trecerea anilor si imbunatatirea unor echipamente. La F-22 e o mare realizare treaba cu doar 30 de ore/ora la un avion stealth si supersonic, la F-16 cica ar fi vreo 24 deci foarte comparabil.

          Romanii sa zboare bine F-16A/B si pe urma sa se gandeasca la avioane care necesita hangar climatizat si alte minunatii 🙂

          • 30′ de ani ati facut mishto de mig 21.. vedeti voi cu v’o fi dor de el ca statea in ploaie si in zapada si tot zbura..

            • Eu personal fac misto doar recent, ca sa se inteleaga ca avionul ala e dus si nu se mai poate asa. MiG-21 a fost un avion extraordinar, l-am modernizat in Romania, facem mentenanta in Romania, am avut motoare cacalau, etc… N-o sa mai fie asa cu nici un avion de acum inainte, din pacate. Dar… MiG-21 e dus. Cine crede ca merge cu el la razboi in 2016 are nevoie de un pumn de pastile (aviz politicienilor).

    • Pac ia o pauza ca ai transpirat!

  7. nu suntem in stare sa protejam romanii din romania in zonele in care sunt minoritari si ne miram ca dincolo de granite e bataia asta de joc?

    • Ba chiar as spune ca romanii din Odorheiu Secuiesc sau alte localizati la acelasi nivel de extremism o duc mai rau decat romanii din Zrenjanin sau Vidin.

  8. Mai oameni buni, ce sa protejeze statul romanii din Serbia sau din alte zone fierbinți când nu e in stare sa aibă grija de romanii din interiorul granițelor !!! Despre ce vorbim totuși? Poi in afara de interese financiare personale, eu nu am întâlnit politician roman sa aibă alte tinte. Speram ca viitorul sa ne aducă vremuri mai bune

  9. Nu este numai povestea romanilor din Timoc, ci si a celorlalti ce trasc in tarile vecine si nu numai. Statul roman a preferat politica strutului de frica sa nu-si strice relatiile cu vecinii si sa nu fie nevoiti sa ia atitudine, pt ca pana la urma, asta ne lipseste noua ca natie… ATITUDINEA.

  10. Poate strigatul lor de ajutor sa ne faca sa intelegem ca fara Ortodoxie romanul se deznationalizeaza.

  11. Hm , e un studiu fain de cum actioneaza ”baietii ” .
    .Deci ei finanteaza organizatii infiintate de securitatea sarba in care baga bani pe care apoi I justifica in maniera ca ”ei or dat bani comunitatii ” . Ei si cine stie sa dea bani la securistii sarbi daca nu cineva care o lucrat si lucreaza in continuare ”in servicii ” chiar daca are servieta ”diplomat ” , manca ”diplomat ” si isi zice ”diplomat ” ?

  12. rabdare… se face curatenie, eu asa zic. sper sa nu se darame sandramaua. e ca atunci cand inlocuiesti stalpii la un sopron fara sa demontezi acoperisul… daca tai prea multi dintr-o data, te trezesti cu pisica bidimensionala. sa ne pastram optimismul! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *