Rusia si pretul petrolului

In urma cu doar cateva zile s-a pornit o discutie in contradictoriu fata de repercusiunile scaderii pretului per baril asupra economiei Rusiei, o discutie care din pacate s-a purtat cu foarte putine argumente si mai mult cu patima, asadar cred ca ar fi bine sa trecem in revista situatia la zi pe acest front, mai ales din perspectiva rusa.

clip_image008

In primul rand faptele si cifrele:

-Rusia si-a bazat bugetul pe 2014 pe un pret mediu al barilului de 114$ si cu toata scaderea destul de abrupta din ultimele lunii, rezerva bugetara ar putea acoperi diferenta de cotatie cu conditia ca pretul sa nu scada sub 93$/baril (vorbim aici de media pe 2014), lucru care deja s-a intamplat, barilul de petrol tranzactionandu-se zilele aceaste foarte aproape de 80$.

-datorita acestor evenimente Ministerul Rus de Finante a coborat asteptarile pentru 2015 de la un pret mediu de 100 $ la doar 90$ per baril, fundament pe baza caruia se va calcula bugetul Rusiei pentru anul urmator si cum pretul titeiului nu pare sa fi atins inca un pret de echilibru, este posbil ca in prognoza bugetara pentru anul viitor sa se ia in considerare un pret mediu chiar mai mic de 90$. Interesant aici este prognoza pe 2015, mai mica cu 14$/baril decat in 2014, de unde rezulta ca si rusii se asteptau la o sacdere…

Deocamdata guvernul rus nu are motive de neliniste pe termen scurt, rezerva aflata la dispozitia sa fiind anuntata in suma de 658 de miliarde de dolari, aceasta fiind diferita de rezerva Bancii Centrale. Dar rezerva valutara ar putea fi folosita, in cele din urma, pentru sustinerea rublei, ori acest lucru ar face ca suma, desi mare, sa nu fie suficienta foarte mult timp.

Vladimir Putin a declarat fata de aceasta situatie, ca o scadere pe piata hidrocarburilor nu este un lucru de dorit pentru economia Rusiei dar nici unul care sa genereze panica, numai ca agentiile de rating (stiu ce parere aveti despre aceste cuiburi de escroci) au retrogradat Rusia la un rating cu doar o singura treapta deasupra zonei “junk”, adica o economie in declin, ori aceste “recomandari” ale agentiilor de audit internationale au facut ca dobanda de piata la care Rusia se poate imprumuta astazi in ruble, pe piata interna, sa fie in vecinatatea a 10%, o dobanda enorma!

Cu ceva timp in urma, guvernatoarea Bancii Centrale a Rusiei –  Elvira Nabiullina –  a declarat ca institutia sa a luat deja in considerare un asa-numit “scenariu maximal de risc”, pentru cazul in care pretul petrolului va continua sa scada.

Doamna Elvira Nabiullina a spus presei rusesti  ca un pret mediu al titeiului de doar 60$ per baril, este un scenariu pe care domnia sa il considera posibil, dar in fata caruia Rusia va face fata. Cu aceeasi ocazie ministrul dezvoltarii economice – Alexei Ulyukayev – a comentat pentru Russia 24 ca un astfel de pret este neverosimil de mic, din punctul sau de vedere, dar ca exercitiu intelectual merita luat in considerare.

Asadar Moscova crede ca un pret mic al titeiului nu i-ar prinde bine dar nici nu ar lovi-o prea tare pe zona de finante publice, rezervele federale fiind suficiente, in opinia Kremlinului, pentru ca acest soc sa treaca fara prea multe probleme.

Incercand sa citim printre randuri putem afla ca Rusia considera scaderea pretului ca pe un fenomen trecator si nu ca pe o miscare a pietei generata de factori structurali, cu alte cuvinte Rusia considera actuala situatie ori o conjunctura nefavorabila ori o incercare a Occidentului de a o pune sub presiune, si intr-un caz si celalalt rusii nu se asteapta ca acest nivel de pret sa dureze foarte mult si de aici probabil si optimismul lor.

Pentru cei mai tineri este cred util sa amintim ca Rusia, pe atunci URSS, si-a mai luat-o odata in barba din cauza petrolului, atunci cand spre sfarsitul anilor “80 un razboi intern al OPEC a dus la o scadere drastica a pretului titeiului, lucru care a generat prabusirea catastrofala a industriei petroliere sovietice, dupa ce ani la rand URSS-ul  a investit zeci de miliarde de dolari in aceasta industrie.

Si la toate acestea trebuie sa mai adaugam inca doi factori de stres economic: Crimeea, care are nevoie anual de 2 pana la 5 miliarde de euro si de costurile razboiului din Ucraina, care nici ele nu pot fi neglijate.

 

GeorgeGMT

 

 

 

 

 

26 de comentarii:

  1. iarna vine cam devreme anul acesta asa ca pe fondul insecuritatii aprovizionarii cu gaz a europei va creste si cererea de titei.

  2. Cert, economia Rusiei depinde de exporturile petroliere, dar lucrurile sunt mai complexe.

    În primul rând, îmi permit sà comentez niste date din articol.
    -Moody’s a pus Rusia pe treapta Baa2, care este pe a doua treaptà deasupra zonei „junk” (mai este cota Baa3).
    -Dobânda de 10% nu este dobânda cu care Rusia împrumutà de pe piata internationalà, ci dobânda bàncii centrale ale Rusiei (CBR key rate). Prin constitutie, banca centralà apàrà cursul rublei, dar fiind o economie semi-dirijatà, situatia se poate schimba.
    – Cum spuneai, problema în 2014 ar interveni dacà media cursului petrolului (crude oil – WTI) pe 2014 ar fi inferioarà la 93 $. Ori, chiar dacà cursul actual este de 81 $, media este superioarà la 93 $ si anul nu s-a sfârsit.
    – Crimeea nu este asa de costisitoare. Nu vorbesc de zàcàmintele de pe platoul ei continental, dar este o destinatie turisticà si economia Rusiei este totusi capitalistà. Interventia statului nu este decât la infrastructurà si plata functionarilor si a asiguràilor sociale.

    Apoi economia Rusiei nu este monetizatà decât în jur de 50% al PIB, mult sub criteriile occidentale, deci este mai putin dependentà de fluctuatiile monetare.
    Fiindcà ai citat pe Elvira Nabiullina, eu o apreciez pe aceastà doamnà, care a fost deseori în conflict cu ministrul de finante rus, prea timorat, si cred cà va sti sà ia deciziile care se impun, fàrà doctrine si sperieturi de finantele internationale.

    Cum s-ar zice, dragi tovaràsi, nu va fi usor, dar Rusia e Rusia, si fatà de paradisul sovietic, se vor descurca fàrà multe probleme.

    • Pai am scris acest articol tocmai in incercarea de a fi cat mai obiectiv. Rusia nu poate fi infometata prin sanctiuni economice fiind suficient de mare pentru a absorbi socurile, plus de asta economia rusa nu este atat de globalizata incat sa poata fi paralizata in lipsa fluxurilor econmice normale.
      Nu-i dezastru dar nici bine nu-i.
      Fata de dobanda, mea culpa, ma refeream la dobanda la care ststul rus se imprumuta de pe piata interna.
      http://www.bloomberg.com/news/2014-09-29/putin-ready-to-borrow-above-9-amid-bonds-worst-quarter.html

      • Rusia are de finantat un deficit bugetar, care este direct afectat de pretul pe pietele internationale ale anumitor comoditati. In conditii normale acest deficit era finantat apeland la pietele internationale de finantare prin emisia de obligatiuni. Desi aceasta piata nu este inchisa, de la inceputul anului Rusia a anulat 9 licitatii de emitere de datorie suverana (in dolari) din cauza dobanzilor ridicate cerute de finantatori, care sunt undeva in jur de 9,98% – 10%. Problema este ca bancile rusesti controlate de stat au de rostogolit datorii in valoare de $54 de miliarde pana la sfarsitul anului, dar nu pot face acest lucru din cauza sanctiunilor. Guvernul federal va finanta plata acestei datorii in proportie de 92% pritr-un impurumut dat bancilor de catre banca centrala si fondul suveran de investitii. La aceste costuri se mai adauga si cele $65 de miliarde cheltuite de banca centrala pentru a sustine rubla de la inceputul anului. Rusia nu isi poate acoperi nevoile de finantare bazandu-se numai pe piata interna de capital pentru simplul fapt ca cerinata este foarte scazuta; majoritatea investitorilor preferand sa-si investeasca banii extern la randamente mult mai mici pentru simplul fapt ca exista intotdeauna posibilitatea ca statul sa-ti confiste activele sau se nu isi onoreze datoriile. De aici si fenomenul de migrare a capitatului in afara tarii (capital outflow) care s-a acentuat de la inceputul crizei din Ucraina, el fiind estimat la $85 de miliarde de la inceputul anului. In aceste conditii Rusia isi poate finanta deficitul din propriile rezerve pentru o anumita perioada de timp. Pentru a mentine nivelul actual de cheltuieli si provizioanele necesare de finantare a companiilor afectate de sanctiuni, si pentru a apara rubla, probabil ca Rusia are capitalul necesar pentru a asigura finantarea pentru aproximativ un an si jumate/doi ani. Evident ca nivelul actual de cheltuieli nu este sustenabil, iar guvernul probabil ca va trece la reduceri bugetare, care mult mai sigur vor afecta in primul rand apararea, care este reponsabila de 20% din cheltuielile publice la ora actuala. Taieri prea mari nu pot fi facut in zona birocratiei, pentru simplul fapt ca Rusia la ora acutal este un fel de dictatura birocratica, unde birocratia reprezinta baza de suport al lui Putin. In afara de asta sectorul energetic va fi afectat de lipsa de finantare de care are nevoie destul de constant pentru a mentine productia de hidrocarburi la un anumit nivel. Daca aceste investitii capitale nu su facute sau finantate, ele afecteaza direct productia de hidrocarburi si de aici posibiliatea de incasari care sa finanteze bugetul de stat irespectiv de care va fi costul unui barile de petrol pest 3 luni, un an, doi ani, etc. atat timp cat pietele de capital internationale sunt de facto inchise Rusiei.

  3. Indiferent ce va fi,Rusia si-a pierdut mult din credibilitate in fata partenerilor externi.Daca se tin de cuvant si recunosc rezultatul alegerilor frauduloase din estul Ucrainei,din Noiembrie,atunci chiar ca nu mai e nimic de spus despre ei.

    • Sper ca nu esti naiv sa crezi ca Rusia nu va recunoaste alegerile din noiembrie desfasurate in estul rusofon care ulterior va vota pentru alipirea acestor regiuni la mama Rusie.
      Liderii rusi speculeaza eventualele probleme economice care vor aparea in cursul iernii si care vor duce la probleme sociale, motivand majoritatea populatiei din sudul Ucrainei, cel putin, sa se orienteze spre Rusia pentru a avea o situatie economica mai buna si apoi la solicitarea civililor sa aiba loc in aceasta zona ce s-a intamplat in estul rusofon.

  4. Io mi-as face mai putine griji ptr Rusia..ca stiti si voi „mai aproape dintii decat parintii” ..
    Insa ce ne face fratilor ca noua ni se recomanda sa mizam pe resurrse? Si noi nu avem resursele Rusiei !! Adica aia au sa loe ajunga si sa si vanda.. noua nu ne ajung da sa mia si vindem?!
    Si sa mai zicem ca in Ucraina vestu a mai dobandit o mareatza voctorie: in alegerile din Ucraina au castigat partidele prooccidentale … insa in afara de felictari Marele tala Alb de la Au!siTon nu prea ofera nimca da ocarinenii datoreaza un munte de bani ptr gaze (ma rog ar putea negocia Crimmea!) . Coana Angelika von Statsii cea iubitoare de der Baßesk (sa se presupune .. cam fals .. ei ii plac doar ciubucurile!) e si ea cam scarztana asa ca pericolul ce ne paste esct ca din marea noastra bogatie (3,5 milioane locuitori se califica ptr ajutoarele europene in alimente!) sa fim solictitati sa sprijinim Ucraina ..
    Ca trebe sa va spui ceva :aia de au votat provest in Ocarina nu au votat nici sa stea in frig, nici s afaca foamea ci ca sa primeasca „ajutoare”. De unde stiu? Pai da ce credetica am uitat ce sperau toti votacii lu Milica DFR in 96 ? Sa primeasca „ajutoare” asa ca polonezi (40 mld) si ca ungurii (20 mld) fara sa stie ametitii ca ajutoarel alea erau iertari de datorii (ope noi nu puteau sa ne ierte de datorii ca le platiseram!!).. Asa ca …
    Asa ca nu uitati scump (prea!) al vot prezidel pe ultima luna ne-a mai bagta pe gat un angajament sa dam !!!

    • La noi asa ceva trecea fara probleme, si vanzarea pamantului a trecut fara probleme…

    • mai sa fie la 3300 f 2 lei fac diferenta. hmmm oare nu li se arata si lor mata moarta ca la ukr, chinezi si altii cand incearca sa faca ceva bine pt neamul lor. se stie ca internetul in exces indobitoceste.

  5. Cam cat timp ar trebui sa stea pretul petrolului la un pret mic, ca sa afecteze Rusia pe modelul URSS? Si inca o intrebare pentru cei ce au cat de cat idee….cat de tare vor afecta Rusia, noile descoperiri de gaze si petrol de nivel mondial + crearea de noi alternative de conducte si furnizori catre UE? De exemplu gazele si petrolul din sisturi in Europa sau cele din Marea Neagra? Poate lucrul asta sa scada pretul in mod natural si sa tensioneze Rusia definitiv?

  6. Cred ca URSS -ul a cazut din cauza spionajului NU din cauza pretului petrolului. scazut.. ASTA CU pretul scazut e un MIT.. referitor la consecinte.. Comunisti te ar fi pus sa maninici piine cu apa dar nu ar fi renuntat la regimul politic..

    • URSS s-a prabusit din cauza problemelor economice care au cauzat probleme sociale.In anii 1989 URSS aloca 27 sau 28% din PIB armatei iar din 10 ingineri aproximativ 8 lucrau pentru industria de aparare.Gorbaciov fiind foarte constient de situatia economica si sociala reala a URSS nu a bagat sub pres aceste probleme, asa cum au facut predecesorii sai , si a incercat sa promoveze masuri economice si politice care sa revigoreze economia si societatea sovietica insa a ignorat nationalismul ascuns al popoarelor, in special a balticilor si moldovenilor iar ulterior lucrurile au scapat de sub control ducand in final la colapsul URSS.In decembrie 1989, marea majoritate a romanilorn iesiti in strada vroiau sa traiasca mai bine si sa scape de Ceausescu.Majoritatea populatiei nu vroia in acel moment economie de piata, capitalism insa ulterior si aici lucrurile au scapat de sub control.Daca liderii chinezi nu ar pastra cu forta actuala ordine din China si acolo s-ar ajunge rapid la colapsul Chinei care moral si social ar duce-o mai rau datorita predispozitiei acestui popor multietnic,in general foarte harnic, la coruptie si birocratie.

  7. For all the noise about oil’s collapse, the market is saying not that much has really changed: Higher prices will be back soon enough because the current slowdown in demand growth will prove fleeting.
    http://www.bloomberg.com/news/2014-10-29/calls-for-100-a-barrel-oil-show-many-betting-on-rebound.html

  8. In timp ce Rusia are ceva probleme economice la altii le merge mai bine.
    http://www.gandul.info/international/economia-sua-a-crescut-peste-asteptari-13480179
    Eficienta si pragmatismul isi spun cuvantul.

  9. Ce atata vorbareala!
    E simplu: 1. Unde iei si nu pui se face un gol;
    2. Golul este simtit in primul rand de populatie;
    3. Populatia, cat ar fi ea de patriota, ignoranta si retardata, la un moment dat simte golul si incepe sa strige… mai intai unul apoi doi…trei…zece si uite o suta, pfai de mine! sunt o mie, etc…
    4. Guvernul trebuie sa reactioneze intr-un fel sau altul. Aici e problema! cum va ractiona guvernul in situatia X? pentru ca trebuie sa nu uitam ca atunci cand Crimea a fost confiscata, Obama a zis clar: Rusia sa nu se gandeasca ca a confiscat-o pe gratis, va plati…..
    si deocamdata vedem ca americanul se tine de cuvant si Rusia plateste.

    P.S. Gorbaciov in situatia X a decis sa reformeze Rusia, in schimb chinezii au scos tancurile in piata Tianmen

  10. Ar trebui facut un topic si cu armata fratilor de peste Prut, nu am gasit nicaieri.

    • Pai nu prea este de scris mare lucru, din pacate, ca si despre a noastra de altfel. Aici am scris cate ceva:
      http://www.rumaniamilitary.ro/raportul-de-forte-pe-nistru

      Ne este destul de dificil sa mai scriem cate ceva nou despre armata romana, mai ales pe partea de inzestrare, noroc ca de cand cu Ucraina se mai fac exercitii!

      Nu ai observat ca in majoritatea articolelor despre echipamente noi de prin alte tari, incercam sa strecuram cate o vorba „ce-ar fi daca si Romania…”? Si am mai dat si cu photoshopuri de Saur 2 si TR-85… dar am epuizat variantele si la capitolul asta!

      Pur si simplu fara achizitii noi sau modernizari mai consistente, nu prea mai avem ce sa scriem despre capitolul inzestrarea armatei romane… iar la fratii basarabeni e si mai rau! Asta e!

      Acu’ cateva luni discutam cu George in gluma daca mai bine nu am muta site-ul in Polonia si ne-am focaliza pe armata lor, ca aici cam bate vantul…

      • Mersi de link, nu il gasisem; priveam ceva filmari pe youtube de anul acesta cu exercitii in RM si am ramas stupefiat sa vad ca in unul se tragea cu o 12,7 din picioare, cred ca avea trepied, asta in camp……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *