Se gandesc turcii la arme nucleare?!

Ce-i intereseaza pe turcii in legatura cu India?! Pai programul spatial si chestii (nu foarte specifice) nucleare. Ce spatiu, ce nucleare v-ati putea intreba si eu odata cu voi.

Are Turcia un program spatial? N-are! Dar are ambitii. Are Turcia in clin sau in maneca cu tehnologia nucleara civila?! N-are, pentru ca doreste ca Rusia sa-i construiasca prima centrala nucleara, din patru programate (Istanbul, Akkuyu – pe coasta de sud, Igneada – in zona europeana, Sinop – undeva in nord pe coasta Marii Negre). Dar India nu-i poate oferi o prea mare expertiza datorita faptului ca indienii nu sunt chiar ce-i mai bine dezvoltati pe acest palier, dar India detine rachete balistice si arme nucleare.

Numai ca discutiile cu India, daca vor avea la baza arme nucleare si tehnologia rachetelor balistice, nu cred sa aiba vreun efect, indienii nu vor exporta niciodata o astfel de tehnologie sensibila, ramane insa de vazut despre ce anume vor turcii sa discute cu hindusii pe marginea spatiului si a „ceva” nuclear…

Iar India nu este singura putere nucleara vizata de Ankara si Islamabadul este curtat, Turcia si Pakistanul semanand un acord care prevede fabricarea in Pakistan a elicopterului de atac turcesc T 129. Poate-i doar coincidenta, poate nu-i nu trebuie insa sa uitam ca orice dictator care se respecta se viseaza cu o valiza nucleara la capataiul patului…

GeorgeGMT

99 de comentarii:

  1. Ca Erdogan are vise umede cu cucerirea Europei infidele si alte bazaconii sultanissime, pot fi de acord.

    Dar nu cred ca India e atat tampita incat sa dea unor musulmani tehnologie „nuculara”…

    • India are si musulmani , si nu putini , mai ales in partea de NV la granita cu Pakistanul asa ca….Curios cum va reactiona occidentul mai ales SUA daca se apuca turcii de surubarit vreo nucleara mai ales ca sunt si tara NATO
      Sau poate le-o ofera Rusia ( tehnologia ) ca si asa Rusia + Turcia = Big Love

      • Rusia?! Rusii nu sunt amici cu turcii si n-au nici un interes ca o tara potential inamica sa aibe arme nucleare.

      • Rusia are un singur mare gand legat de turci, anume sa ii vada disparuti de pe harta lumii, ca tara si popor, daca se poate……cu ei si ‘vasalii’ lor luandu-le locul. Sa nu fim naivi, turcii ar trebui sa inteleaga o veche vorba romaneasca care spune cam asa…mie imi plac rusii, insa doar la ei acasa!

        Sa nu uite asta niciodata, caci altfel ‘dragostea se poate transforma repede in viol!’ 🙂 La asta se pricep rusii cel mai bine. Parol!

      • musulmanii indieni sunt mielusei

    • Eu cred ca nici o tara Detinatoare de armament nuclear nu-si va vinde tehnologia… Nu-si va vinde nici măcar 1 singur focos nuclear carte alta tara, cu O SiNGURA EXCEPTIE: FRANTA! Tara ce-si va pune întreaga tehnologie nucleară (inclusiv arsenalul nuclear) la dinspozitia Bruxelles dar cu conditia ca ei francezii sa conducă!

  2. Nici Pakistanul nu cred. La cat de iesit din gratiile occidentului este Rrdogan acum, Pakistanul si-ar taia craca de sub picioare. Cu toata prietenia lui cu China.

  3. Ce dictator e ala fara sa aibe si el buton rosu?

    • Rectifica putin…..fara sa isi doreasca, caci fara sa aiba sunt destui! Sun din aia la grupa mica! 🙂 Sultanul vrea in champions league

    • dar poate sa-i facă o valiza cu buton rosu replică, ca la armele de airsoft.
      O valiza misto cu butoane si chei ciudate, cu scanare a irisului, a amprentei lui Erdogan, a sefului de stat major si a premierului, care e tot erdogan. Ok, baga codurile apasa butonul si va avea un banal foc de artificii in piata mare din Anakara de Anul Nou. Sau poate la detonare vor sari confetti.

    • Pai un dictator de c***t, ca Erdogan 😉

  4. din toata omleta aia nucleara din orient si asia doar turcul habotnic mai lipsea.rusia,china,coreea de N,india,pakistan,iran,posibil israel…valiza nucleara a devenit un accesoriu must have in zona aia.

    • Avem si noi ceva pe rosu..dar nu butonashe din alea smechere. ci doar un banal telefon vintage. cu disc…in caz de nebuneala sunam sa facem predarea primirea la fratiorul de la rasarit…

  5. „orice dictator care se respecta se viseaza cu o valiza nucleara la capataiul patului…”, iar orice democrat viseaza cum s-o vanda altuia. nu-i asa? hai sa nu mai fim ipocriti. toate, repet toate tarile care au ajuns democrate azi(cu exceptia sua care s-a „nascut” democrata) au avut la baza dezvoltarii economico-sociale, politice si militare un regim dictatorial. si au ajuns la decadenta si decaderea de azi-morala, sociala, culturala, militara, politica. si daca asta e democratie, mai bine dictatura.

    • mai lasa draq marota asta cu decadenta.. si fratiorii tai. rusnaci tot prin monaco etc si-au parcat averile isi isi traiesc viata…pentru senzatii tari recomand Corea de nord.

    • Da, bre…asa e. Nu vezi ce mai am ajuns noi dupa dictatura?

    • fi serios dom’le,dar tu cu prisosinta meriti ceva ani de dictatura ca observ ca se poarta memoria scurta.

  6. Pakistanul a vandut 52 avioane antrenament MFI-395 Super Mushshak Turciei si intentioneaza sa cumpere 4 corvete Milgem .

    http://thediplomat.com/2017/05/pakistan-to-sell-52-military-aircraft-to-turkey/

  7. Sa fim seriosi. Avem ochii plini de gunoi, si vedem barna din ochii altora. Turcii au armata bazata, industrie la fel. In caz de razboi, au cu ce sa se apere. Noi, stam si ne bucuram ca vin americanii, englezii, etc.
    Intrebare de baraj, ce facem in caz de razboi?

  8. Haideti sa ne asezam starmb, insa sa judecam cat se poate de drept. Aici nu- vorba per piErdogan, daci sangele de dictator nu se face apa nici intr-o democratie mascata, ci de poporul turc in sine. Daca Turcia reuseste sa detina arme nucleare si rachete balistie, odata cu disparitia falsului sultan, peste ani sia ani, cu siguranta ca ei isi vor aduce aminte cine su fost si unde au ajus, ca odata au foat la portile Vienei si au promis ca Sultanul lor sa isi priponeasca calul de statuia lui SF Petru al Roma. Ca de….supa ca au cucerit Bizantul si perla coroanei, Constantinopolul, oamenii erau nevoiti sa viseze si sa spere la mai mult….ca orice mare imperiu expansionist care se respecta, inclusiv rusii. Ei lucrurile astea nu le-au uitat nici azi si inca spera la ele.

    Cel mai probabil, primele vizate de viitoarea expansiune turceasca, de pretentiile acestora, sunt vecinii din sud est, deja din timpurile astea. A se vedea Siria, Irak…pe viitor Liban si Armenia via Azerbaijan. Apoi urmeaza inevitabil balcanii, caci asa a u facut in istorie, iar lucrul asta nu poate sa fie in niciun caz bun pentru tarile de acolo, inclusiv pentru noi, chiar daca suntem ca si in trecut, la limita intereselor otomane.

    Acum imaginati-va ce vor face acele arme letale acompaniate de interesele razboinice si de expansiune otomane in raport cu aceste opoare vizate? Cum vor reactiona ele si cum o sa reactioneze vestul, dar si altii precum Iranul abia potolit de la acceasi dorinta ieadianta? Eu cred ca mai degraba vestul rupe pisica in doua la turci, inclusiv via Kurdistanul mare, inclusiv dand din pretentiile istorice catre greci, armeni si restul, decat sa ii lase pe otomani sa revina in jocul expansionist de odata. Ca sa o luom logic, turcii….ca si rusii, inca gandesc la nivel de secol XVIII, adica expansionist teritorial, nu economic ca vestul. Au aratat-o rusii in Krimeea, o arata turcii in conflictul din Siria si Irak, abia asteptand sa muste din trupul grav ranit al celor doua tari.

    Eu zic ca e aproape imposibil ca lumea civilizata sa mai accepte ca inca o tara cu pretentii de tip rusesc, sa intre in ‘clubul select’ al purtatorilor si exportatorilor de moarte oe scara larga.

    Iar daca piErdogan a scapat de puci anuol trecut, cu siguranta acum o sa isi puna toata planeta in cap incercand marea cu degetul. Oare mai scapa? Eu zica ca nu!

    • Cezar, cred ca doar SUA ar fi deranjata fatis de o noua tara cu pretentii teritoriale – expansiune pt refacerea imperiului precum Turcia. Europa este deja emblema a ezitarii, a amanarii… au facut asta cu brio in WW2… o fac si acum cu ocazia altor crize… Peste ani de zile, fara SUA implicata zonal, Balcanii ar avea de ales probabil intre o dominatie ruseasca sau una turceasca, pentru ca economic si militar nu contam si ni nu cred ca o sa intervina ceva incat sa contam in zona fara sprijinul american.

    • Daca Turcia va avea bomba nucleara atunci si Grecia va dori sa o obtina, chiar daca este in faliment, poate chiar si Armenia.

    • balint stefan

      ce sa zic..
      posibil scenariul.
      putem spera, doar ca nu vor face o repetitie, folosind ca subiect Romania.

      • Nu Romania, mai degraba Armenia care separa Turcia de fratii din Azerbaijan

        • cat timp Rusia s-a apropiat de Turcia, nu cred ca aceasta din urma va avea prea multe obiectii fata de Armenia, aflata sub o oarecare protectie ruseasca.
          Cat despre azeri, apai si turcii si rusii le vand armament la greu. Pace si prietenie intre popoare 🙂

        • balint stefan

          Armenia e sub protectie rusa.
          Nu Federatia Rusa va destrama Republica Turca, ci europenii.
          Rusia doar va beneficia.
          Tare ma tem sa nu faca o repetitie generala pe teritoriul Romaniei.
          Nu de alta dar nu ne va plinge nimeni de mila.
          Totusi dupa parerea mea, dl. Erdogan slabeste statul, concediind atitia ofiteri si functionari superiori.
          In fine, stiu ei mai bine.

          • „Nu Federatia Rusa va destrama Republica Turca, ci europenii.”

            http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2017/02/turkey-syria-sharp-rise-in-refugee-flow.html

            Turcia are pe vreo 3,5 milioane de refugiati pe teritoriul ei, daca le da drumul catre vestul Europei s-ar putea ca UE sa se destrame inaintea Turciei.

          • Si cam care crezi tu ca ar fi motivatia prin care ei ar dori sa faca experiementul asta pe teritoriul Romaniei? Din cate vad eu au tot ce le trebuie aici asa cum e tara acum, de ce ar rupe-o in bucati? Doar cine nu e ascultator este pedepsit, iar piErdogan este ‘golanul’ clasei, nu noi!

            Romania tace si inghite, nu deranjaza pe nimeni….nu cred sa i se puna UE in cap, poate doar rusii sa atenteze la suveranitatea si integritatea noastra teritoriala, insa nu direct, ci impingand razboiul hybrid inspre varianta 2.0 Adica Dodon&Orban + love in secuime si la Vaslui(aiai mere cu aruncat bolovani in aia de cauta gaze de sist 🙂 ).

            Eu tot pe rusi ii vad amenintarea nr 1 a noastra, iar scaparea SUA. Nu-i vad pe europeni sa faca ‘pipi’ in ciorba lui Uncle Sam, ca de frica stiu toti pana una alta. A vazut asta si Merke in scandalurile VW si deutsche bank. S-a potolit apoi repede! 🙂

  9. Turcia nucleara = Iran nuclear =Kossovo nuclear=Bantutistan nuclear=moartea echilibrului geopolitic mondial respectiv imposibilitatea evitarii unui MAD global.

  10. Republica Turcia a fost fondată pe 29 octombrie 1923 și Mustafa Kemal Ataturk a fost ales primul președinte al țării. În practică a fost un dictator moderat, deși a impus multe reforme cu caracter democratic. Prestigiul lui a fost atât de mare în majoritatea anilor 1920 încât în vremea sa a existat foarte puțină opoziție față de guvern. Si a scos Turcia din feudalism. Acum e erou. Asa cum peste 100 de ani Erdoan va fi si el erou. Iar noi am ajuns asa jos din cauza democratiei si prostiei nostre nu a comunismului. Ca si altii au fost comunisti si cu toate astea cu inteligenta au ajuns departe. Asa ca inainte de a-i judeca pe altii uitati-va in oglinda. Daca va place ce vedeti cumparati o sfoara si sapun, daca nu, incercati sa va desteptati. Ca e o vb- judeca si vei fi judecat

    • Ce sa mai ne desteptam ca deja 4 milioane de romani au plecat din tara iar Romania insasi este o colonie, chiar si Dinu C Giurescu a recunoscut asta.

    • Singurii „comunisti care au ajuns departe” sunt cei care s-au imbogatit in capitalism.

      Pustiu’, uita-te tu in oglinda.
      Sistemele infantile de tatuci/mamuci atotcunoscatori (si a minoritatii/camarilei lor ce conduce statul) rusesti/turcesti/sud-americane/islamice etc sunt cotate mereu de viata cu sansa a doua. Deoarece sunt capabile – pe termen scurt – doar de „one hit wonders” (Steaua Bucuresti) nicidecum de repetarea performantei in timp precum „decadentii” adulti euro-atlantici (Real Madrid, Barcelona, etc…) ce pornesc mereu cu prima sansa din cauza „criticii sistemului” autoimpuse, adanc inradacinata in regula de baza (nicidecum in exceptie) a sistemului.

    • Sa afirmi ca cei care ne-au condus atata amar de vreme au fost dobitoci este normal, insa sa faci apologia comunismului nu- nici pe departe corect. Daca comunismul stralucea in vreo o tara mai spuneam, insa peste tot e jale. Politicile sociale merg acolo unde mentalitatea este focusata catre munca si unde exista corectitudine fiscala, nu la tari precum Romania. La dracu….experiment reusit a fost decat in Scandinavia, insa si acolo cu extrem de multe elemente liberala. Contra exemplul il vedem in Venezuela zilelor noastre. De NK si Cuba, nici nu mai are rost sa vorbim, caci cea mai proasta ramura a comunismului a fost stalinismul. Priviti Albania sun comunismul stalinist si priviti-o sub capitalism. Sau priviti sistemul economic flexibil din Yugoslavia lui Tito si priviti Romania lui Ceausescu, priviti China sub Mao si urmasii lui pana in 1989 si privit-o azi, cand aplica economiei alte reguli decat cele clasice comuniste.

      Comunismul este ideal in teorie, caci in practica este o dulce invitare la lene pentru popor!!!

      PS A nu se intelege ca sunt pro sistem capitalist liberal barbar, mai degraba pentru calea de mijloc ma exprim!

      • Sper ca cine citeste a facut diferenta intre comunism si socialism/politici sociale. Nu de alta, insa nu as vrea sa inteleaga cineva ca in Suedia este comunismul politica de stat. 🙂

        Poate am gresit in exprimare, insa am dorit sa arat cum se pot aplica diametral opus politicile socialiste in doua tari diferite, Venezuele (tara bogata) si Suedia, tara bogara in principal prin calitatea oamenilor sai, nu in resurse naturale. Sau daca vreti comparati Venezuele cu Norvegia, ca tot sunt apropiate la capitolul resurse naturale si faceti voi diferenta.

      • Berceamondialu

        Calea de mijloc, vrei sa spui a 3-a cale ???

    • http://www.evz.ro/declaratii-dure-ale-academicianului-dinu-c-giurescu-am-ajuns-o-colonie-industrie-nu-mai-avem-sistem-bancar-nu-vindem-pamanturile-pentru-ca-asa-a-zis-ue.html

      „E trist. Industrie nu mai avem; sistem bancar, nu; pădurile, nu le mai protejăm; vindem pământul pentru că aşa a zis UE! Mie-mi vine rău când zic asta! Şi ce dacă a zis UE?! Ei pot să zică şi eu zic cum zic eu şi până la urmă vedem ce facem noi! Țara se conduce prin instituții de forță, ca DNA. Nu-i nimic normal în toate astea.”

      • Data viitoare sa nu mai votati ca mocofanii la referendumul constitutional imunitati pt. institutia de forta numita Parlamentum Aeternum Unicus Invartitus Solaris Tariceanus Nationes Mortis Vax Parlamentum Immortalis Universum Est si nici nationalizarea resurselor (cu dreptul unilateral al statului de a le concesiona dupa cum vrea muschiul sau pe redevente de nimic).
        😉
        Daca DNA e „institutie de forta”, atunci OUG13 („Crime is Legal” – fuck you Plebes!) si gratierea ce sunt? Expresii inalte ale civilizatiei daco-nationalisto-socialisto-PSDista?

        • Nu ma intreba pe mine, intreaba-l pe Dinu C Giurescu.

          • Ba te intreb: ai fost prezent la referendumul constitutional din 2003 (vinovati fiind si cei care au votat cu NU – validand astfel rezultatul majoritar de DA…prin prezenta)?

            • Evident ca am votat, zarurile erau deja aruncate, doar nu ne-am fi pisat noi contra vantului, se vroia aderarea la UE si NATO, fara revizuirea Constitutiei nu mai pupam nici UE nici NATO.

              • Cry me a river…

                In 2012 (spre deosebire de 2003) cum s-a reusit performanta de a invalida un referendum (a se citi „lovitura de stat”) prin…neprezenta?
                Ca n-a mai fost Adrian Nastase sa adauge inca o zi consecutiva de vot si sa rada vreo 650 000 de cetateni cu drept de vot din listele permanente?

                • Si acum ce sa facem? Ca timpul nu mai poate fi dat inapoi.

                  • Pa bune?
                    Suntem pe cale sa avem referendumul Coalitia pt. Familie, pt. schimbarea Articolului 48 constitutional cu privire la definirea „sotilor” ca barbat si femeie (asa cum e deja stabilita in Codul Civil de ani buni, incepand cu Art.258 si 259).
                    Camera Deputatilor a fost de acord, mai e doar un hop, Senatul.

                    Nu inseamna ca succesul e garantat (chair si cu relaxarea ocnditiilor de validare ale referendumului relaxate dupa 2012), dar tot e ceva enorm (mai ales tinand cont de cel vreo 3 milioane de semnaturi), o premiera post-decembrista.

                    Ce ne impiedica sa facem la fel si cu imunitatea parlamentara, ministeriala (si chiar cu cea prezidentiala)?
                    Parlamentul?…vs Strada, oare cine castiga?

                    • Foarte bine, dar referendumul despre definirea sotilor ca barbat si femeie nu are treaba cu actualul statul de colonie economica a Romaniei si falimentarea industriilor tarii si exodul a 4 milioane de romani.

                    • Ba are, e pe cale sa demonstreze „ca se poate” modifica Constitutia prin initiativa cetateneasca si nu doar prin Parlamentara/Prezidentiala.

                      Imunitatile parlamentara/ministeriala/prezidentiala sunt in Constitutie, e vorba doar de vointa si efort pentru a le schimba.

                      Suntem inainte de toate „colonia” coruptilor, nu a „multinationalelor si SUA prin DNA”

                    • Foarte bine, sa fie modifica Constitutia, mafiotii sa intre in puscarii, industriile sa fie refacute, iar milioanele de romani sa se intoarca, nu am nimic impotriva.

                    • Si uite asa te-ai spalat pe maini dumneata de vina (1 bucata cetatean cu drept de vot) pe care o ai pentru ca ai ajutat la construirea „suveran-constitutionala” a acestui sistem clientelar/coruptibil.

                      Asta „imi place” la „unii”: nu conteaza de cate ori gresesc si ce efecte produc greselile lor, mereu mai vor sansa…sa greseasca din nou.

                      Sigur, de ce nu? N-ati (hai fie…”n-am”) fost „desteptati” in 2003, macar s-a reusit in 2012…si dupa cate vad probabil si in 2017 cu referendumul pt. casatorie.

                      E ca in episodul ala din Family Guy, cu universurile paralele, cum ar fi arata lumea daca n-ar fi existat Evul Mediu crestin, azi poate circulam printre zgarie-nori levitand in masini pe perna magnetica si aveam o pilula antiraceala
                      pardon – antiSIDA… Mai bine mai tarziu decat niciodata, erorile le stergem cu buretele, nu? Ne facem ca n-au existat…

                    • „erorile le stergem cu buretele, nu? Ne facem ca n-au existat…”

                      Asta este pretul platit pentru traiul intr-un stat mafiot cu pui de comunisti la conducere. Nu intra in puscarie cine trebuie ci cine nu trebuie. Iar romanii iau calea exilului sau se resemneaza, de frica sau de lene.

      • „Academicianul” nostru prefera o gubernie in loc de colonie, din aceasta cauza este tare nedumerit. Bineinteles fiind o fosila comunistoida achieseaza la falimentara retorica pesedista. Domnul Musoiu, pe langa interesele strainilor de a profita de „virginitatea” Romaniei (oarecum legitime-Statele nu au prieteni, doar interese), sa nu uitam de incestul „in grup” (inca in desfasurare) din ’89.

        • Incest intre cine si cine? Intre Securitate si PCR? Desigur. Intre rusi si vest-europeni in dauna noastra? Evident. Doar in SUA mai putem avea incredere.

      • academia romana a devenit o rusine de institutie cu dinozauri vesnici platioti regeste si care nu au contribuit cu nimic la bunastarea si cultivarea romanilor.decat sa primesc lectii de viata de la comunistoizi transformati in mari democrati liberi prefer sa fac politica la un pahar de sprit la sifoane cu romanii de rand.
        scremeri elitiste venite din partea unor inadaptati timpurilor actuale care ling si vor linge de la orice oranduire atat timp cat provilegiile le sunt mentinute.
        unde a fost academia pana in ’90?..acorda titluri elenei ,unde a fost academia dupa ’90?….s-a gudurat pe langa toti decidentii politici si a inghitit tot si a intors privirea de la devalizarea economie.
        au tupeul sa vorbeasca acum?….mizeriiilor !

    • Mustata Kemal voia sa ferească Turcia de oameni gen Erdogan. Testamentul sau era ca armata sa îi înlăture când aceștia devin prea radicali. Se pare că de data asta nu a reușit. Sa vedem ce o sa fie. Poate fi bine pentru Turcia atâta vreme cât poporul turc îl vrea. Economic și militar va scădea dar ăsta se va vedea în timp deoarece nu vor mai avea acces la tehnologie. Va fi un fel de România cu armament de 50 de ani.

  11. Îmi cer scuze pentru off topic, dar modernizam Tetalurile de 40 mil lei+ Tva. Rușii au intrat în panica :))))). Nu mai pot de când am văzut știrea rad nervos.
    E normal sa le mai prelungească viața, dar mi se pare ca o sa rămânem cu ele.
    Offffffffff

    • Ce,modernizam rahaturile astea vechi!!?? Sa-i bag undeva de…AStea mai pot fi numite corvete in secolul asta? Doar in Marina Romana se poate asta. Ce le pot face de 40 milioane,vai mama lor? Eu inteleg din asta ca adio Sigma,pana si visele mor in RO! Noi vorbim despre multe, dar ei merg tot pe surubareala inutila.

    • Exclusiv, exploziv, o sa-ti sara mouse-ul in aer cand o sa citesti asta!

      Dar daca „modernizarea/reparatia capitala” asta de 3 milioane de Euro e facuta special ca santierul naval constanta a.k.a. bosanceanu psd constanta/tara hotilor sa capete referinte in domeniu si „lista de lucrari realizate” si sa se califice pentru licitatia de corvete noi, aia de 1 miliard si ceva?

      Cum ar fi?! 😉

      • Si cine sa le construiasca acolo ? Daca luam de bun anuntul facut de guvernul lui Ciolos la sfarsit de mandat cum ca au analizat mai multe oferte se pare ca olandezii au fost singurii care au spus ca fac navele in tara dar la Galati nu la Constanta. Sau poate se califica turcii din nou daca se face o noua licitatie .

        • Cu regret ca poluez situl cu vorbele Mitomanului:

          ”Dacă eu, Ponta, prim-ministru, semnam să cumpăr patru corvete cu un miliard șase sute de milioane de euro, când am ofertă pe masă oficială cu 950 de milioane și produsă la Constanța. Identice, dar identice, știți cum, corvetele NATO nu sunt de șapte feluri. Deci dacă eu dădeam 1,6 miliarde unei firme olandeze, în loc să cumpăr cu 950 de milioane produse la Constanța, mă lega DNA-ul? Deci dl Cioloș face chestiile astea și pleacă la Bruxelles.”

          Alternativ, poate ca astea 70 de milioane de lei (30 de la dragoare+40 de la corvete) sunt menite sa reporneasca activitatea la SN Mangalia …

          • Nu cred ca mai ai ce porni la Mangalia… Cred ca versiunea cu Bosinceanu are mai multe sanse, atat doar ca santierul nu cred ca are experienta cu nave militare. Dar uite doua contracte si-si face si experienta… La bugetul alocat pentru Muste si Tetaluri nu cred ca se pune problema de echipamente militare noi (poate la dragoare) cat mai mult de reparatii la partile „civile” ale navei – motoare, generatoare, sisteme electrice, tevaraie, tancuri etc Un soi de refurbishment.
            SN Constanta era vehiculat si de turci ca partener pentru fregate si corvete.

            • Nicolae, stim amandoi si sunt sigur ca suntem de acord ca navele astea, saracele, erau de foarte mult timp in mare nevoie de reparatii si de upgrade-uri, vorbind despre platforma in sine si nu de armament.

              Cel putin cele (mai) noi, Tetal 2, daca ar fi reparate si modernizate cu adevarat (mecanica, electrica, automatizari decente pentru 2017) ar putea sa fie niste nave de patrulare decente cu functie secundara antisubmarin. Si ne-ar mai tine un 15 ani, le-am mai trimite prin misiuni NATO unde sa nu-i mai afume pe ceilalti si s-ar mai pastra niste echipaje instruite.

              Si maine sa se taie prima tabla la noile corvete si nu o ai pe prima in dotarea marinei (operationale) mai devreme de 2020 (si sunt optimist). Restul, si sa mearga totul bine si mai dureaza un 3 ani minim, probabil mai mult. Eu scriu aici sa ramana, nu vad cum vom avea prima corveta noua operationala mai devreme de 2022 tinsnd cont cum trag astia de timp cu programul! Deci, inevitabil trebuie sa mai tragem de ce avem iar dupa ce le inlocuim, poate le dam alte misiuni.

              Numai ca o adevarata modernizare asa grosso modo nu inseamna 13 milioane de lei ci, mai curand:

              – 15 milioane de dolari – 4 motoare noi, generatoare noi, restul partii de propulsie – reductoare, arbori de elice, elice – asta in cazul in care ramai la solutia antica de 4 motoare cu 4 linii si 3 carme! 😀 , eu cred ca 2 motoare cu 2 linii iti ies mult mai ieftine in ziua de azi;

              – 5 – 10 milioane de dolari, masina de carma noua, de fapt tot sistemul schimbat, restul furniturilor gen vinciuri, tubulaturi, cabluri electrice;

              – 20 – 25 de milioane de dolari – comanda noua, automatizari, refurbisment la bucatarii, spatiile sociale, toalete, cazarmi si cabine, waste management, aer conditionat;

              – 5 – 10 milioane manopera de proiectare si executie.

              Tragi linia si rezulta intre un minim de 45 si un maxim de 60 de milioane de dolari pentru nava actualizata ca platforma. Deci in niciun caz 3 milioane cat vor astia sa dea!

              Acum, daca vrei sa ai o nava gen OPV ii mai pui 2 teleoperabile si un bloc optronic si aia e, cu 50-65 de milioane ai o nava mult mai economicoasa decat acum pe care s-o trimiti dupa pirati sau la exercitii.

              Daca upgradezi si functia de ASW, un sonar modern e vreo 20 de milioane, din ala remorcat te mai gandesti daca pui, instalatia de lansare si torpilele cam 10-15 (e cam 1 milion o torpila „normala”). Sa spunem ca actualizezi si sistemul de contramasuri fizice si electronice sa nu fii chiar rata pe lacul rusesc. Iti mai trebuie un CMS care sa integreze partile upgradate.

              Eu cred ca te duci cu integrare cu tot la un 60 de milioane de dolari dar ai o nava cu care poti sa faci ceva concret.

              E posibil ca 100-120 de milioane de dolari sa para mult, problema noastra este ca nu poti face tot ce e nevoie cu cateva nave noi sau modernizate (care exista doar pe hartie de 10-15 ani) iar daca putem sa refolosim ceva ce avem deja, cu atat mai bine.

              • Absolut fabulos caietul de sarcini al modernizarii Tetalurilor, l-am gasit aici: http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/fortele-navale-repara-doua-corvete-contractul-ajunge-la-peste-40-de-milioane-de-lei-documente-630988.html (ii multumesc lui anonimus care a postat la permiteti sa raportez).

                Pe scurt, din formularile de acolo avem asa:

                – pot fi cuprinse intr-o prima faza intre 1 si 3 nave in primul contract, in faze urmatoare intre una si 2, furnizorul trebuie sa aiba capacitatea tehnica sa repare/modernizeze 2 nave simultan. Prima faza a contractului este estimata la intre 3 si 9 milioane de euro fara TVA castigatorul ar trebui sa se anunte pe 20 iunie, licitatia este electronica.

                – dpdv tehnic se doreste (printre multe altele): schimbarea generatoarelor (4+1 avarie) cu modele noi si schimbarea tablourilor pe partea electrica, implementarea unui sistem modern si integrat de navigatie compatibil cu standardele NATO, practic o noua comanda, un nou intercom, introducerea unei instalatii de aer conditionat la bord, inlocuirea instalatiei frigorifice pentru hrana, refacerea cabinelor ofiterilor, a celorlalte spatii de lupta, de locuit, sociale si sanitare, redotarea completa a bucatariei. Se cere un sistem de automatizare si monitorizare a partii mecanice a navei, reparatii capitale la 3 cabestane, la masina de carma, reparatie capitala la motoarele principale, axele de elice si la cele 4 elice.

                – ca reparatii la nava propriu zisa, pe langa curatare/sablare/revopsire a intregii nave se mai doreste masurarea grosimii tablei in 2000 de puncte pe suprafata navei si taierea si inlocuirea unui estimat de 12 tone de tabla corodata plus schimbarea nenumaratelor elemente structurale gen usi, tambuchiuri si hublouri.

                Daca se dovedeste ca tot ce scrie in caietul ala de 214 pagini, chiar si pentru o singura nava, nu mai vorbesc de 3 se poate face cu 9 milioane de euro, eu imi scot palaria si zic primul ca este un pas foarte bun inainte!

                • Si Tetal 1 si 2 inca mai au vlaga in ele, modernizate si poate un pic mai bine dotate mai putem trage de ele.

                  • Dupa mine cu Tetal 1 chiar nu mai avem ce sa facem, insa daca se dovedeste ca se poate face o modernizare/actualizare/rk a navei cu cateva milioane de dolari ne-am putea gandi sa le aducem la un stadiu de „normalitate”, sa le facem pe amandoua pachet cu o cantitate mare de munitie de 76 mm, 30 mm si 14,5 mm si diverse „piese de schimb” gen cele 2 turele de pe Marasesti si cateva turele AK 230 + MR4N si sa le vindem undeva prin Africa sau Asia unora care lupta cu pirateria sau ceva gen contrainsurgenta. Si cateva zeci de milioane de dolari (2-3 macar) daca scoti pe 2 nave tot e ceva …

                    Asa eliberam si stocuri de munitie incompatibila cu NATO, scoatem si niste bani si dam si de lucru santierelor navale din tara.

                    Singura problema pe care o vad, dar din pacate insurmontabila, este faptul ca noi suntem artisti la cumparat dar nu prea ne pricepem la vandut … 😉

                    • Romania Foreign Military Sales? 🙂 🙂 🙂
                      Poate prin Africa, multi din astia din Asia sunt cateva clase peste noi.

                    • Avem o sansa in Filipine, tara cea mai inapoiata economic din regiune si cu nevoi mari de nave de patrulare pentru zona pe care si-o disputa in Marea Chinei de Sud. Le-ar veni manusa doua din astea, la cheie, cu reviziile la zi, tropicalizate si cu un pachet de piese si de munitie. 😉

                • Am lecturat pe diagonala caietul de sarcini, au bifat in mare cam ce am zis si eu. 🙂
                  De salutat instalarea integrated bridge! Practic, aduc navele (atat cat se poate) in secolul 21.
                  Pretul pare sa se conformeze zicalei ca „steel is cheap” – cam toate partile „civile” care tin de calitatile nautice si de manevrabilitate ale navei fiind la preturi decente, spre deosebire de partea „militara” a navei.
                  Intr-adevar, s-a tras mult de nave, in ultima vreme antrenamentele si aplicatiile in comun cu partenerii s-au intensificat si, probabil, perioada „crizei” cu subfinantarea aferenta a lasat „urme” adanci asupra navelor.
                  Probabil un caiet de sarcini asemanator a fost formulat si pentru dragoare (ar fi interesat de vazut), in cazul acestora adaugandu-se si drona de lupta MCM recent achizitionata: http://www.resboiu.ro/eca-robotics-va-livra-mapn-un-vehicul-subacvatic-autonom-pentru-actiuni-mcm/
                  Sper totusi ca aceasta revizie majora a Tetalurilor sa nu excluda programul noilor corvete (oricare ar fi ele, Sigma, Ada, whatever) a caror operationalizare ar dura oricum destul de mult, dupa cum spuneai si tu.
                  Oricum o veste buna! 🙂
                  Cand noile corvete sunt operationalizate, avand in vedere revizia si modernizarea Tetalurilor, eu le-as trece la Paza de coasta, pe post de OPV (sau de „NSC” – national security cutters, imi place mai mult denumirea asta :p )

                  • Nu ar putea ele sa intre mai degraba intr-un proces de modernizare post operationalizare SIGMA(in caz ca ele/oricare, apar vreodata in dotarea roNavy), avand ca principal scop lupta antisubmarin?

                    Este fezabil dpdv tehnic si economic, avand in vedere ce Delfinul e aproape sigur mort si ingropat, iar rusii au 6 bucati de submarin in balta neagra?

                    • Nu toate cele 6 bucati au ajuns in Marea Neagra, dar nici nu mai dureaza prea mult. Navele moderne ale rusilor la Marea Neagra vor fi cele 6 submarine si cele 3 fregate de clasa Grigorovich la care se adauga Buyan-urile (cu sau fara Kalibr) si inca o droaie de NPR-uri, mai vechi sau mai noi.
                      De modernizarea Slava n-am mai auzit nimic iar Ivan Gren-urile au avut tot soiul de probleme, inclusiv un calcul gresit al centurii de demagnetizare a navei care au prelungit livrarea destul de mult.
                      Tetalurile au cateva minusuri importante:
                      1) lipsa completa helipad la Tetal 1 si lipsa hangar + limitare greutate elicopter la Tetal 2. In opinia mea, e grau sa faci vanatoare AS fara elicopter in ziua de azi. La asta se adauga si procedurile complicate de recertificare a Tetal 2 pentru operarea de elicoptere (fie ele si cu o masa redusa);
                      2) calitati nautice slabute la Tetal 2 dpdv stabilitate pe mare montata;
                      3) motoare principale (Alco) depasite si probabil destul de zgomotoase;
                      4) armamentul de sorginte URSS a carui inlocuire (post pe post) ar fi foarte scumpa, fie si in conditiile pregatirii sistemului electric cu ocazia reviziei si modernizarii de acum;
                      5) lipsa unui CMS modern, pretul unuia fiind cel putin piperat.

                      Fezabil tehnic este orice vrei, economic nu (opinie personala), mai ales daca punem in balanta banii investiti si potentialele rezultate obtinute.

                      Mai este si chestiunea structurii de personal. Pentru noile corvete ai nevoie de personal pe care il vei lua de pe Tetal-uri si, probabil, de pe Marasesti. Prin urmare, ce zici tu, va necesita noi angajari la marina si nu cred ca sunt bani.

                      Insa trecerea lor la Paza de coasta (care, la noi tine, in mod stupid zic eu, de MAI) concomitent cu demilitarizarea partiala (inlaturarea instalatiilor AS) ar putea da niste nave care sa faca si SAR si VBSS (visit, board, search, seizure) si culegere de informatii folosind senzorii disponibili (un radar de supraveghere 2D nu este chiar atat de scump) si drone care sa nu necesite o certificare prea complicata. Cu aceste nave astfel configurate si dotate am putea indeplini o serie de misiuni gen Operatiunea Sophia, Atalanta, si, evident, patrulare in ZEE proprie s.a.m.d.

                  • Nicolae, chiar si tinand cont de faptul ca din lista mea de mai sus lipsesc halci mari (motoare+reductoare+arbori de elice+elice noi) si ca, in general, s-a mers pe upgrade in place in loc de modernizari mai profunde mie 10 milioane de dolari pentru tot ce scrie in caietul ala de sarcini tot mi se par prea putini bani. Cat despre posibilitatea sa (re)faci 2 sau chiar 3 nave de banii aia, din nou dupa parerea mea, e chiar SF.

                    Dar na, in 30 si ceva de zile o sa aflam, probabil, ce si cum.

                    P.S. Acum trebuie sa vanez caietul de sarcini al dragoarelor! 😉

                    • Eu mai cunosc preturi pe naval, dar doar la veliere… 😀
                      De acolo, cel mai scump va fi probabil sistemul integrat de navigatie si, poate, generatoarele.
                      Am totusi incredere in inginerii militari de la Mangalia si in capacitatea lor de a face un deviz estimativ realist. Asta daca nu au fost obligati sa-l faca intentionat mult sub pret ca sa nu liciteze nimeni serios.
                      Nu cred totusi, e o sansa pentru politicienii de la putere sa intoarca ceva concret sponsorilor din campanie. Cred ca se va face si mai cred ca va castiga SN Constanta (pun o bere la bataie 🙂 )
                      Daca gasesti si caietul de sarcini pentru dragoare, esti tare! 🙂

                    • Eu sunt destul de dezamagit de formularile inchistate si conservatoare, ca sa-ti dau un exemplu degeaba faci rk la un motor conceput in anii 1960-70, performantele lui vor fi la fel. Intre timp au aparut modalitati de a-l imbunatati exact in sensul necesar unei nave de genul asta: economie de combustibil si functionare cu mult mai putin fum.

                      Common Rail Retrofit System for ALCO 3100/3300/3600 HP locomotive engines

                      Produkte
                      Complete Common Rail injection system for retrofit of ALCO engines, which are mainly used for locomotive propulsion.
                      Number of cylinders: V16
                      Engine power at the crankshaft: 3100/3300/3600 HP
                      Common Rail system pressure: 1600 bar
                      Fuel savings over all load points (combined): 5 to 10%
                      Black smoke emissions reduction over all load points: 50 to 90%
                      NOx emissions reduction at full load: 20 to 30%
                      CO emissions reduction at full load: 90%
                      Enhanced service life of the engine’s drive train and of the complete power pack thanks to precise and optimized electronic control of the injection parameters at every load point

                      Poza instalatiei: https://pictures.attention-ngn.com/portal/35/269854/products/1446516/f01972c27b172816906444ba06d2bd4c_01_07_o.jpg

                    • Nu tot ceea ce este vechi este neaparat rau! Uneori, chiar din contra. 🙂
                      Motivul fumului in exces are alte cauze, citeste comentariile de aici: http://www.resboiu.ro/sertarul-cu-amintiri-xli-corveta-264/
                      Da, un astfel de sistem precum cel mentionat de tine, in cazul in care este fezabil dpdv tehnic, imbunatateste caracteristicile navei, insa mai are o justificare economica daca tu oricum urmeaza sa inlocuiesti navele astea? Ca sa nu mai zic ca, problema avand de fapt alta sursa, s-ar putea sa nu rezolvi mare lucru…
                      Daca navele ar mai fi avut 10 – 15 ani de viata in fata, probabil ca se impunea inlocuirea intregului ansamblu motor – transmisie – arbori – elice indeosebi pentru a diminua decibelii produsi de nava, absolut esential in lupta AS.
                      De data asta chiar mi se pare ok ce au propus in caietul de sarcini, avand in vedere bugetul disponibil.
                      Dupa cum zice sharky, parerea mea… hac! 🙂

                    • Chestia e ca exact simptomul descris in link-ul tau este „vindecat” de un sistem de injectie common rail, altfel motorul va scoate in continuare fum vizibil la diverse regimuri de incarcare. Iar cand elvetienii aia spun ca se reduce emisia de fum negru intre 50 si 90%, crede-ma ca aia 90% sunt exact la regimul de functionare descris in link-ul tau! 😉
                      Normal, daca tot sistemul de injectie este adus in parametri, n-o sa mai fie chiar o superafumatoare cum este azi, insa problema va persista cu injectia mecanica pe care o are acum Alco 251.

                      Daca ai avut timp sa citesti mai in detaliu caietul de sarcini ai vazut, cred, ca pentru motor nici macar nu se stie ce se mai repara si care piese se inlocuiesc direct. Deci, iei motorul, il faci bucatele, te apuci sa masori 16 injectoare / motor, adica 64 pentru fiecare nava, plus desfaci si pompele de injectie, le inspectezi si ajungi la concluzia ca trebuiesc schimbate. Din punctul meu de vedere cred ca toti ofertantii isi vor bugeta inlocuirea tuturor componentelor „in dubiu” si cred ca si militarii din comisii vor accepta tacit solutia asta in loc de carpeli, iar costul pentru manopera fara prea mult sens „de verificare” ar fi bine sa fie abandonat si banii aia bagati in echipamente mai noi.

                      Gen sistem de injectie common rail pentru motoare! 🙂

  12. http://www.evz.ro/razboi-in-sanul-nato-merkel-ameninta-erdogan-mutam-incirlik.html
    iordania?!…nemtii astia is nebuni,orice e mai bun decat europa de est.
    se simt cumva aminintati de un posibil pol de putere est european?

  13. Eu nu-i înteleg pe turcii astia… Apropo…. Ce-ti mai trebuie acum armament nuclear când detii tehnologie termobara??

    O arma ffff puternica si mult mai curată???? Daca trimite peste un oras 3-4 rachete cu 2-3 tone de armament termobaric ai ras orasul in întregime si nu mai ai nici radiatie nucleară…. A 2-a zi faci curat in oras si muri turcaletii acolo!

    • Misto animatia de la min 3:51,noul sistem AA turcesc tragand in F-18….l-or fi citit pe George Friedman :))))
      M-as mira sa mai pupe F-35 si sa dezvolte tot ce apare pe acolo….

  14. ”Turcia si Pakistanul semanand un acord care prevede fabricarea in Pakistan a elicopterului de atac turcesc T 129. ”
    Aici or fost jmecheri turcii … bunatate de Mangusta upgradata implementata , fabrica cu tot ce trebuie , o mai si dau ca produs turcesc , s-or scos …

  15. Ce nevoie au turcii de nucleara cand au (islamismul va conduce):
    „Moscheile sunt cazematele noastre, cupolele- căștile noastre. Minaretele sunt baionetele noastre, ale credincioșilor. Soldații noștrii, această armată sfântă a păstrării credinței mele în Allah Atotputernic. Călătoria noastră este este destinul nostru. Sfârșitul este martiriul.”–Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan – 2008”
    🙂 .

    Din Balcani in Europa, finantam, finantam…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *