Se pare ca avem un plan de contingenta (in sfarsit!)

NATO a aprobat un plan de rezerva pentru Romania

Oficiali de rang inalt au declarat pentru Europa FM ca Alianta Nord Atlantica a aprobat planul de rezerva pentru Romania, in urma cu doar cu cateva zile si ca un anunt in acest sens va fi facut la summit-ul NATO din Tara Galilor, dar documentul nu va fi facut public. In februarie anul trecut Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a discutat despre elaborarea unui plan de rezerva, insa de atunci CSAT nu a mai facut publice informatii pe aceasta tema. Planul de contingenta contine actiunile concrete pe care un stat le intreprinde in cazul in care intra in razboi.

Dintre tarile NATO, statele baltice si Polonia au mai elaborat asemenea planuri.

  • Ce inseamna „plan de rezerva”?

Planul de rezerva se mai numeste si plan de continuitate.

El este realizat pentru a asigura continuarea unei activitati, in cazul in care o organizatie – fie o companie, fie o tara – este afectata puternic de o pierdere cauzata de un dezastru natural, de un act terorist sau chiar de o criza economica. Includem aici distrugeri de cladiri, pierdera unor informatii esentiale, sau pierderea unor angajati.

Astfel, acea organizatie trebuie sa gaseasca solutii rapide de inlocuire a acestor pierderi.

Sa pornim de la un exemplu simplu: o retea de computere. Daca entitatea respectiva, statala sau comerciala, se bazeaza pe serviciile unui singur administrator de retea, scenariul va lua in calcul pierderea respectivului angajat cu toate consecintele negative.

O posibila solutie dupa aprobarea planului de rezerva ar fi ca acea organizatie sa instruiasca alti angajati pentru a deveni administratori de retea, astfel incat functionarea respectivei retele sa nu fie perturbata, iar organizatia sa isi poata continua activitatea.

 

Hotnews

Acceptarea de catre Alianta a necesitatii unui plan de contingenta pentru Romania poate insemna mai multe lucruri in acelasi timp.

In primul rand poate fi semnalul ca situatia din zona noastra poate degenera, prognoza de securitate fiind macar rezervata daca nu negativa de-a binelea

Mai poate insemna – in acelasi timp – ca tara noastra ar putea deveni importanta, prin prisma situatiei din Ucraina, cu privire la Basarabia – Transnistria. O „importanta” cu totul de nedorit!

Si ar mai putea sugera ca pozitia noastra in aceata zona, inconjurati de tari pro-ruse, este precara tocmai datorita influentei ruse in Serbia, Bulgaria, Ungaria, Austria s.a.m.d.

Ce prevede exact acest plan nu vom afla prea curand, dar una dintre masurile pe care NATO ar trebui sa le ia in considerare urgent, ar fi intarirea capacitati de supraveghere in zona Marii Negre, atat naval cat si aerian, capitol la care Romania sta efectiv pe un mare zero, posibilitatile noastre la MN fiind pur de parada, dar fara nici o forta reala de combatere a unui inmaic real, sau macar de supraveghere a acestuia.

PS Ar fi extrem de interesant sa putem citi acest plan pentru ca astfel ne-am putea da cu presupusul, in cunostinta de cauza, cam care ar fi pericolele pentru noi, care este importanta Romaniei in ochii NATO si care sunt slabiciunile noastre cele mai…slabiciuni! Ar fi cu adevarat o lectura de seara desosebit de antrenanta!

GeorgeGMT

 

126 de comentarii:

  1. intrebare:

    am tot auzit pe la tv ca nu avem (aici nu mai stiu cum ii spunea, o sa insir cateva nume ciudate) plan de aparare (?) strategie nationala pentru..(?) sau cum ii spune?
    ala de se face in CSAT, spuneau unii ca nu avem de cativa ani de zile…
    care-i treaba?

    • Avem dar e scrisa sa fie scrisa de niste incompetenti.

    • http://www.presidency.ro/static/ordine/SNAp/SNAp.pdf

      Asta e documentul, scris de un consilier prezidential pe nume I. Fota.

      • Fota………………………………
        maine poimaine tokes o sa fie sef SRI…

          • Engleza lui e perfecta….coerenta in gandire si exprimare…ce mai vreti ?

          • Daca o fotografie valoreaza cit o mile de cuvinte un videoclip e cit cel putin 10 fotografii.
            Ce nu pot intelege e de ce romanul care nu vorbeste o limba straina suficient de bine in a conversa fara sa faca circ nu are bunul simt sa spuna eu nu vorbesc suficient de bine limba respectiva si prefer sa comunic in limba in care ma simt cel mai confortabil sau exista vreun interpretator prin apropiere. Un alt amanunt la fel de enervant e atiunci cind romanul o rupe cit de cit si da imprezia ca nu are nevoe de interpretator e considerat a fi fluent in limba respectiva cu toate ca nivelul lingvistic al sarlatanului (sau al pol;iticianului) lasa de dorit.
            Ori Romanii sunt probabil niste oameni prea complecsi pentru mine ori asteptarile mele sunt prea mari.

            • In complectare: Nu pretind a fi flyent in Romana si deaceia nu pot face distinctia lingvistice calitative intre comentariile de pe acest site dar nu acelasi lucru pot spune despre un vorbitor de Engleza… ca sa extind putin punctul pe care doresc sal fac.

              • Nu conteaza care e fluenta si calitatea gramaticala a limbii pe acest site. Suntem doar niste romani ingrijorati ce ne dam cu parerea.
                Mister consilier ala este in schimb are rang de ministru si reprezinta o tara intreaga. Datoria lui e sa fie pregatit, e platit sa stie niste lucruri si sa poata sa le exprime in cuvinte.

          • Nu stiu de ce va mirati de Fota, e adus de Mosadiuc, la fel ca Zisu si altii.

            Nu-mi dau seama daca Basescul l-a promovat pentru ca a primit indicatii, sau ca sa fie cu ochii pe el ca pe butelie.

            Sunt curios ce loc caldut isi gaseste din noiembrie, probabil vreo ambasada uitata de lume sau coleg cu Dungaciu, la UNAp ma indoiesc ca o sa-l mai primeasca, cei de acolo stiu ce-i poate capul.

      • ASta e strategia pt. care s-a certat cu Dobritoiu, care i-a zis ca n-are nici o valoare 🙂

        • E ciudat ca strategia nu evidentiaza printre pericole expansionismul rusesc iar printre vulnerabilitati nu figureaza caracterul invechit (fizic si moral) al dotarii armatei romane.
          Slaba. Pe de alta parte, cand a fost la butoane Dobritoiu s-a ocupat cu garsonierele si nu cu ce trebuia. E ciudat sa-i vezi cum, dupa ce nu mai sunt in functii, devin atat de patrioti.

  2. La orele 18.00 va sustine Tiranu’ conferinta de presa. Sper sa aflam mai multe legate de noua baza militara (daca e adevarat), daca vom avea comandament permanent NATO in Ro, care sunt intelegerile privind aducerea de avioane in RO si nave in MN.
    Tocmai a confirmat Tonta comandamentul.

    • Bre, ca sa nu zici ca am ceva cu tine, de data asta jos palaria pentru Base…chiar si-a facut temele.

      • Termina ca m-am emotionat 🙂 )))))))))))

        • Da bre subscriu la ce zice CosminC…

          • Daca voi chiar ii dati credit lui Basescu pentru alegerea Romaniei ca locatie stategica pentru acest centru NATO si nu geografia sau geopolitica – Turcia devine din ce in ce mai de neincredere, Ucraina e un pod prea departe, Ungaria e prea aproape de Rusia iar Bulgaria e cu curul in doua luntre- atunci eu chiar am de vinzare podul Golden Gate ..la pret mic.
            Chiar credeti ca daca in locul lui Basescu ar fi fost sa zicem Cacaciescu, stategii NATO nu ar fi ales Romania ca locatie strategica? In loc de a va comporta ca turma folositi si voi logic and reasons.

            • Daca nu ar fi fost Basescu NATO nu ar fi ales Romania .
              Pentru simplu motiv ca daca nu inviti pe cineva in casa ta nu vine nimeni neinvitat cu exceptia rusului neam prost.

            • @Darrell
              Ti-ai raspuns singur la intrebare. Turcia e nesigura asa ca americanii au trebuit sa aleaga altceva. Daca Romania era nesigura sau cu curul in doua luntri, precum Bulgaria si Ungaria, ar fi ales-o? Evident ca nu. Au ales-o pentru ca, in afara de pozitie, au gasit un partener credibil in Basescu, la care s-a adaugat prestatia serviciilor de informatii romanesti si prestatia armatei romane in teatrele de operatii.

            • Bre ne-au ales ca suntem cei mai milogi si facem tot ce ni se spune… fara sa avem nici o pretentie. Tarile din jur au inteles ca nu o vor scoate la capat jucand o singura carte… Din cauza asta au pozitii mult mai nuantate. Vezi Ungaria… unde Orban chiar guverneaza fata de Ponta si Basescu care iau discuta despre CAS ca la piatza… Erdogan e un alt exemplu de premier care are o strategie si pe care globalistii vor sa il ia pe forash da deocamdata nu le iese…

              Strategia noastra este: Da sa traiti! Iar basescu este cel care a dus-o la cel mai ridicat nivel.

    • Tot ce am prins eu la TV a fost o vaca ordinara care se certa cu invitatii daca avem baze NATO in tara sau nu. Aia spuneau ca avem 2 baze americane, ea ca nu-s americane ca-s NATO, aia americane, ea NATO, cand a continuat tot NATO a zis.

      Deci in concluzie, avem deja baze NATO potrivit unei mugitoare tv si vom mai avea si altele, n-a zis cate sute :)))))

      PS: ca sa nu va tin in suspans, nimerisem pe Antena 3. E chiar amuzant postul ala, e comedie gratis fara sa mergi la cinema

  3. Tarile est europene au fost practic abandonate la summitul NATO. Se va crea o forta NATO de reactie rapida facuta din 5000 de oameni (lol!!! lol!!! lol!!!!) care poate sa fie trimisa oriunde in europa in 2-5 zile. Presupun ca „forta rapida” nu are tancuri si armament greu ca nu au cum sa le transporte in 2 zile din Germania si Olanda in tarile Baltice…
    Daca ne strangem noi astia de pe rumaniamilitary in piata universitatii, ne facem si noi o „sforta rapida” tot din 5000 de membri, cu echipament similar cu „forta rapida”, doar ca de provenienta sovietica – AK47 si RPGuri.
    Singura veste buna e ca Ucraina acum poate sa cumpere armament de la tarile EU (sper sa fie asa, o sa vedem). Oricum Estul Europei tocmai a fost trimis la rusi pentru un viol anal.

    • militarii din batalionul romanesc desemnat sa faca parte din forta rapida „2-5 zile” ar trebui platiti dupa alta grila de salarizare altfel nu-i vad prea motivati

      • Nu cred ca romanii ar face parte din acest spearhead. Daca am inteles eu bine, rolul lui este sa vina rapid cu trupe din vest pentru a intari tarile din prima linie. Poate la nivel de comandamente dar nu ca trupe in teren. Vom vedea.

    • Dupa tine, asa, cam cum ar fi trebuit sa arate forta asta de reactie rapida?

    • Banii sa aiba Ucraina ca sa isi poata cumpara armament.Ce este foarte modern costa bani frumusei.Din ce stie subsemnatul in acest moment banul nu este punctul forte al Ucrainei.Poate ca mama Rusia, in marea ei generozitate va pune la dispozitia Ucrainei un credit fara dobanda.Ar fi interesant, nu?

  4. http://www.evz.ro/ponta-sa-afimi-ca-nu-mai-trebuie-sa-dam-bani-pentru-primari-ci-pentru-arme-e-o-poveste-cu-o-componenta-medicala.html

    Generalissimul Victor Viorel Ponta,si-a luat in serios biroul strategic de la MaN -cita grija manifesta pentru inzestrarea armatei romane,i se rupe in paispe…un iresponsabil patologic …de parca este armata lui Basescu sau a lui ponta…

  5. Sa vedem ce, cat si cum se confirma:
    http://www.ziuaveche.ro/newsletter/summit-ul-nato-forta-de-reactie-rapida-comandament-in-romania-246402.html/

    Summit-ul NATO: Forță de reacție rapidă, comandament în România

    NATO a aprobat menţinerea unei prezenţe continue aeriene, terestre şi navale în Estul Europei, precum și constituirea unei forțe de reacție rapidă pentru sporirea capacității defensive a aliaților. Sunt vizate în special țările din flancul estic, unde va exista și un comandament special. Potrivit secretarului general al NATO Anders Fogh Rasmussen, România este printre ţările interesate de a avea comandament NATO.

    Șefii de stat din cele 28 de state membre au aprobat Planul de Reacție Rapidă (Readiness action plan — RAP), plan ce se referă la constituirea forței de reacție anunțată de Rasmussen, forță ce va putea intra efectiv în acțiune într-un interval de cel mult patru zile.

    “Astăzi, am decis să creăm ceea ce eu aş numi «un vârf de lance», în cadrul forţei noastre de reacţie”, a mai menţionat Anders Fogh Rasmussen, precizând că această forţă va cuprinde câteva mii de trupe terestre, care sunt pregătite, în orice moment, să fie desfăşurate, în aer, pe mare sau terestru.

    Constiuirea forței rapide reprezintă un mesaj şi către cei care atacă orice ţară membră a Alianţei: “Dacă vă gândiţi să atacaţi un singur membru, veţi suporta riposta întregii Alianţe”.

    De asemenea, planul include pre-poziționarea unor echipamente militare și materiale în statele din flancul estic, astfel încât acestea să poată fi disponibile imediat în eventualitatea unei situații de criză.

  6. LionHeart, mi-ai facut ziua mai frumoasa cu comentariul tau 🙂

    o sa iesim la pascut panselute

  7. Bine bine….avem un plan de contingenta. Dar intrebarea este ce facem cu el….cu ce participam noi la acest plan…sau ideea de baza era sa il facem/avem ca sa ne asiguram ca trimit aliatii intariri aici sa ne ajute/apere in caz de nasoleala neprevazuta in timp real!? Eu raman la parearea mea, care presupun ca este in cele mai multe din cazuri identica cu a voastra. Romania are nevoie de o armata si o indistrie de aparare puternica si credibila. Nu trebuie sa ne lasam soarta mult prea mult in mainile nimanui decat al noastre. Nimeni nu se va sacrifica cu riscul propriei extinctii decat noi insine!

  8. Rassmusen: (aproximativ) le-am spus nespalatilor care se fac ca ploua sa bage dracu 2% in aparare si le intre in cap ca nu intereseaza nici pe dracu daca au probleme daca nu baga bani in propria aparare mai intai

  9. Din ce am vazut eu:
    – NATO continua sa isi bazeze relatia cu Rusia pe intelegerea din 1997, desi Rusia a incalcat-o
    – nu vor exista baze permanente in estul europei
    – forta de reactie rapida se va concentra pe Tarile Baltice
    – Georgia si Ucraina raman in afara NATO
    – NATO nu decide nimic in privinta oferirii de arme Ucrainei

    Nimic din ce si-a dorit Tiranul nu a iesit la summit. L-au lasat cam lasat in offside.

    • Nu te mai grabi. Asteapta conferinta de presa de la 18.00.

    • „-NATO continua sa isi bazeze relatia cu Rusia pe intelegerea din 1997, desi Rusia a incalcat-o”.
      Asta inseamna ca Nato isi respecta angajamentele, ceea ce Rusia nu face.

      „– nu vor exista baze permanente in estul europei”
      Vezi mai sus.

      „– forta de reactie rapida se va concentra pe Tarile Baltice”
      http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_112460.htm

      -„– Georgia si Ucraina raman in afara NATO”
      „On NATO’s Open Door policy, NATO leaders agreed to offer Georgia an extensive package of measures to help it advance in its preparations toward membership. They also agreed to open intensified talks on Montenegro’s candidacy and will assess by the end of 2015 at the latest, whether to invite Montenegro to join the Alliance.

      _– NATO nu decide nimic in privinta oferirii de arme Ucrainei”
      ?? Era pe lista summit-ului??

      • @CosminC
        „Asta inseamna ca Nato isi respecta angajamentele, ceea ce Rusia nu face.”

        Adica NATO sa incapataneaza sa respecte un angajament cu Rusia, angajament pe care Rusia l-a incalcat flagrant, si tu vezi asta drept o chestie mareata? Eu o vad drept prostie pura din partea NATO.

        „On NATO’s Open Door policy, NATO leaders agreed to offer Georgia an extensive package of measures to help it advance in its preparations toward membership.”

        Da, deci Georgia ramane in afara NATO.

        • evident ca ceea ce se discuta in spatele usilor inchise e un pic diferit de ceea ce se ofera publicului. in traducere inseamna cam asa: trimitem niste forte ca sa aratam rusiei ca nu suntem chiar asa neatenti la ce fac dar la cum ii stim de irascibili nu luam niste masuri mult prea drastice sa nu cumva sa se duca naibii orice forma de comunicare cu moscova. altfel ne trezim ca incep aia sa intre serios in ucraina si ajung cu granita langa romania. e un fel de impacare si a caprei si a verzei.

        • „Adica NATO sa incapataneaza sa respecte un angajament cu Rusia, angajament pe care Rusia l-a incalcat flagrant, si tu vezi asta drept o chestie mareata? Eu o vad drept prostie pura din partea NATO.”.
          Pai scrie pa blogu’ lui Rasmussen pe blog: „bah, esti un prost pur”. Poate tine cont la urmatorul summit.
          Acum pe bune, Nato are cu totul alta maniera de a a aborda lucrurile. Plus ca hotararile se iau colectiv, nu ca in Pactul de le Varsovia.

        • „….to help it advance in its preparations toward membership.”
          In 2014 da, Georgia ramane la usa pentru ca nu este pregatita, dar asta nu inseamna ca le-au inchis usa in nas. La fel a fost si cu noi, rememeber?

    • Marii barosani din NATO, in special SUA, Germania si Franta, nu au chef sa se ia la tranta cu ursul rusesc asa ca se limiteaza la ce este mai simplu, la vorbe.Firmele din aceste tari deruleaza in acest moment afaceri foarte avantajoase in Rusia sau in colaborare cu firme rusesti de stat asa ca conteaza in primul rand sa nu piarda bani.
      Cel mai simplu pentru noi ar fi sa colaboram cel mai strans cu Turcia, tara riverana Marii Negre, pentru misiuni de politie aeriana si patrulare maritima.
      Daca politicienii nostri nu ar papa cacat, ar trebui ca de anul viitor sa aloce armatei mai mult de 2% din PIB si sa se demareze un program de modernizare a armatei.Problema este ca nu este vointa pentru asta.In anul 2016 vin alegerile locale si parlamentare asa ca guvernul care va conduce tara in anii 2015-2016 va fi interesat sa faca cat mai multe pomeni electorale si sa adopte masuri populiste pentru a castiga voturi.Eterna si fascinanta Romanie.

      • pai asa se pune problema sa ne apucam la tranta cu rusia? politicul e un pic diferit de armata. desi e mai mult decat clar cine sunt si ce vor separatistii aia. dar na cine vrea acum sa riste un al treilea razboi mondial……

    • – NATO continua sa isi bazeze relatia cu Rusia pe intelegerea din 1997, desi Rusia a incalcat-o – pe ce te bazezi ? Ai citit cumva textul intelegerii ? Din informatii scapate si Nato si Rusia inca respecta oarecum angajamentul. Mai exact joaca la limita interpretabilitarii dar nu il incalca flagrant.
      – nu vor exista baze permanente in estul europei De Deveselu ai auzit ? MK ?. Exista deja. Sunt temporare ?
      – forta de reactie rapida se va concentra pe Tarile Baltice – Ideea cu fortele de reactia rapida e ca „reactioneaza” une e nevoie. Greu de sustinut ca o forta de reactie poate reactiona in Baltice dar nu in Romania.
      – Georgia si Ucraina raman in afara NATO se poate, dar n-as baga mana in foc pentru asta
      – NATO nu decide nimic in privinta oferirii de arme UcraineIn cele 5 (din 15) documente publice sau declaratii oficiale nu, dar e cam devreme sa proclami asta. Cel mai probabil vom afla dupa ce s-a intampat. Cert e doar ca s-a discutat subiectul: a comentat si Basescu si Lech Walesa. Nu e o intamplare.

      • asa numita incepere de discutii preliminare cu georgia si ucraina e un fel de : sa vedem, sa incercam si mai ales sa observam reactia rusiei sa ne dam seama daca ne permitem sau nu chestia asta.

      • @Zoro

        „pe ce te bazezi ? Ai citit cumva textul intelegerii ?”

        Da. Spor la lectura:
        http://www.nato.int/cps/en/natolive/official_texts_25468.htm

        „De Deveselu ai auzit ? MK ?. Exista deja. Sunt temporare ?”

        Nu vor exista unitati de lupta dislocate permanent in estul europei.

        ” UcraineIn cele 5 (din 15) documente publice sau declaratii oficiale nu, dar e cam devreme sa proclami asta. Cel mai probabil vom afla dupa ce s-a intampat.”

        Nu e o intamplare pentru ca s-a discutat subiectul insa Rasmussen a spus ca decizia e a fiecarui stat in parte, alianta ca intreg nu a luat o astfel de decizie. Asta inseamna ca nu s-a putut realiza un consens, unii s-au opus ideii.

    • Georgia si ucraina nu pot adera la nato pentru ca nu indeplinesc conditiile minime de aderare. Una din ele este sa nu ai dispute teritoriale cu alte state!
      Nu mai cadeti in capcana de a credea ca ii lasa balta fara motive sau ca le e frica de rusi. Nici daca vor nu ii pot accepta in nato pentru ca nu respecta conditiile impuse celorlate tari membre. Daca faci exceptii creezi precedente nasoale. De aia nici japonia sau sud coreea nu sunt nato pentru ca au dispute teritorIale.

      • Japonia si Koreea nu sunt in NATO pentru ca sunt tocmai in Pacific si, in plus, nu au nevoie pentru ca au tratate bilaterale cu SUA care sunt mai puternice decat un tratat de tip NATO.
        In rest, de acord cu problemele Ucrainei si Georgiei.

        • Si turcia e in atlantic? Nu e o alianta geografica, doar numele e asa.

          • N-are iesire directa la Atlantic dar asigura flancul estic si continuitate teritoriala blocului atlantic.
            Acum serios, de ce s-ar incurca Japonia si Koreea sa intre intr-o chestie in care trebuie sa fie de acord 28 (30 cu ei) ca sa se ia o decizie, de ex. Slovacia sau Slovenia (cred ca japonezii nici nu le vad pe harta).
            Au tratate bilaterale solide cu SUA si, in doi, deciziile se iau mult mai operativ.

  10. Avem plaaanuuu’ neamuuuleeee 🙂 🙂

    Acum vreun an radeam de Chior cand a cerut planul de contingenta pt Romania si raspunsul alora a fost probabil best described as missing 🙂

    Pana la urma Chioru idiot, idiot, dar avea el niste idei in cap nu tocmai proaste, cel putin relativ la rusi.

    Eh, tot e mai bine.
    Macar la zona de intentie si tot e ceva.
    Vedem ce s-o concretiza.

    Ca armament prea mult probabil ca n-or sa miroasa astia din Mapn nici in urmatorii zece ani, ca vine idiotul alalalt la Palat cu gasca de nespalati hamesiti la p(f)utere.

    O sa avem comandament si trupe NATO si astia rosii or sa transmita tot ce e nevoie sefilor la moscova 🙂

    Iar SRIul o sa monitorizeze monitorizarea si o sa faca rapoarte la raportari, ca altceva sensibil nu prea vazui in anii astia 🙂

  11. Forta de reactie rapida exista si pana acum, se numea NATO Response Force (NRF), si de vreo cativa ani contribuie si Romania cu ceva forte, altele in fiecare an. Are valoarea unei Brigazi. Poate acum se va schimba misiunea si viteza de reactie, sau poate aceasta forta sa fie dislocata in cateva baze avansate, si timp de 6 luni-un an sa faca pregatire impreuna. Si atunci poate fi activata si trimisa in cateva zile, inclusiv cu tehnica grea. Ma gandesc insa la cheltuieli si la cine le va suporta! Cu NRF doar si era nasol!

    • se reduce forte mult timpul de reactie,probabil militarii vor fi cazarmati pe perioada misiunii,ar trebui totusi tehnica compatibila intre aliati asa cum a fost in afg si irak, sa vedem daca vom fi implicati,eu as paria ca DA…suntem ieftini

    • Bre intreb si io ca nu ma prind, care este valoarea militara a unei forte de interventie rapida la nivel de o brigada, doua, trei in fata Rusiei, alta decat cea declarativa?!

      • George, forta de reactie rapida nu inlocuieste armata nationala. E un ajutor cu nivel de pregatire inalta si bine echipata care poate interveni rapid si care nu poate fi ignorata nici de rusia.

        Legat de ce te refereai probabil, chiar daca nu ai scris, un atac Rus cu mii si mii de tancuri nu apare peste noapte. De asta exista servicii de informatii. Forta de reactie rapida poate fi si ea scalata in functie de gradul de alerta pana la nivelul la care se mentine relevanta. Si cred ca Nato are capacitatea de a mentine o forta militara care sa descurajeze Rusia. Tu ce crezi ?

    • Da, si la cateva zile dupa, erau inapoi in rosu-alb-verde cand am fost eu acolo.

      PS: sa fie clar pentru „patriotii” nostri care ne supravegheaza pe banii mei, eu sau amicii mei n-am vopsit nimic. E buna cafeaua azi, profesionistilor ?

    • Ce sa iti spun!Ca sa arunci in derizoriu o asemenea activitate ,ori esti antiroman ,ori indreptat spre rusi! adica totuna!
      Vai de capul armatei romane! Va bateti joc de orice ar putea sa o promoveze sau sa isi arate demnitatea!
      Manipulare ca la carte ..prin desconsiderarea actului semnat la cel mai inalt nivel cu Romania! Ce faceti voi azi nu este altceva decit un atac la imaginea Romaniei…

  12. care-i baiu’ cu comentariile

  13. tiranu’ tocmai a spus ca Romania a achizitionat si platit 60 de transpotoare blindate piranha…sa fie asa sau sa le incurce cu mrap-urile din afganistan…ca alea parca erau 60…

  14. S-a terminat conferinta de presa a Tiranului
    Spicuiesc din ce am prins:

    S-au discutat urmatoarele misiuni dupa Afganistan.

    Am atins toate obiectivele. Munca interinstitutionala lansata de anul trecut la CSAT cand Ro cerea NATO planurile de contingenta.

    NATO: 20 documente adoptate, 5 publice, 15 secrete.

    Doc. Publice:
    Comunicatul summitului
    Declaratia privind relatia transatlantica: obligatia de revenire la 2% pentru armata si 20% din ei pentru echipare.
    Declaratia NATO-Ukraina
    Declaratia privind Afganistanul
    Declaratia privind fortele armate

    In privinta obiectivelor Romaniei:

    Adoptarea planului de actiune – s-a decis prezenta NATO pe teritoriul statelor din est. Avem deja baze MK + Deveselu. Planul mareste prezenta militara, alternativa si continua, in Ro. Acum avem cca 1500 militari americani. Vor fi mai multi.
    Structura de comandament NATO in Ro, de dimensiuni acceptabile. Figuram doar cu oferta dar stim ca unul va fi la noi. Va coordona operatiunile din Ro si Bg.
    In plan bilateral cu SUA – centru de antrenament si exercitii navale la MN cu flota Ro si Bg. Va fi alimentat permanent cu nave din flota SUA.
    Marea Neagra este recunoscuta in documente cu o dimensiune importanta a securitatii euroatlantice, ca urmare a ultimelor evenimente. Am argumentat cu arcul de conflicte inghetate din jurul ei. Argumentul nostru a fost ca aceste conflicte inghetate pot fi activate pe rand sau simultan, afectand state partenere NATO
    Afirmatii cu privire la programului scutului ca se desfasoara in parametri normali si ca in 2015 va fi functional.
    Angajamentul aliatilor de a ajunge la 2% din PIB pentru aparare.
    Siguranta cibernetica. Ro a facut oferta de a fi natiune cadru pentru fond mutual din care sa se finanteze proiecte pentru siguranta cibernetica a Ukrainei. Ro va fi natiune cadru.
    Ro s-a angajat sa participe la Resolute Support in Afganistan cu 220 militari (200 instructori, 20PM). Am fost solicitati sa preluam paza pentru 2 aeroporturi Kandahar si Kabul. Discutam acasa daca preluam unul din ele (cca 400 oameni). Vedem in CSAT.
    Privind Moldova: introdusa in 2 programe: unul se refera la crearea platformei de interoperabilitate a armatei Md cu NATO. Al doilea priveste construirea sistemului de aparare a Md. Programe comune de instruire cu armate NATO. Ucraina nu a primit aceste programe. Moldova si Georgia le-au primit.

    Actul NATO Rusia nu a impiedicat luarea unor decizii. Daca se respecta actul nu se luau unele decizii. Formal, nu a fost denuntat.
    Planul de contingenta – planificarea apararii a fost aprobat inainte de summit. Imagineaza diverse scenarii pentru care NATO trebuie sa raspunda. Priveste Ro si Bg.
    NATO nu s-a angajat la sprijin militar pentru Ukraina. Li se dau fonduri, se vor face exercitii.
    La Ukraina elementul de descurajare il reprezinta sanctiunile. Speram ca luni UE va trece la pachetul 3 de sanctiuni. Nu sunt increzator in armistitiul semnat azi. Nu vad o evolutie favorabila pentru integritatea Ukrainei. Ma tem ca se va ajunge la o Transnistrie mult mai mare.
    Ro nu s-a angajat sa trimita arme letale Ukrainei.

    Se confirma ce am spus ca Gazpromul e mai eficient decat armata rusa. Unele state au probleme sa adopte sanctiuni pentru ca sunt dependente energetic de rusi.

    • ar fi bine sa luam amandoua aeroporturi cum ne-au propus…

      • Normal, le mai umblam prin bagaje, mai completam un Stinger, un Hellfire, o maslina 🙂
        Nu-mi dau seama daca e cazul sa ne intindem acum la aproape 1000 oameni (in total). Mai bine folosim banii pentru echipare si ramanem doar la un aeroport, instructori si PM. In plus, e mai bine sa fie mai multi in tara pentru ca meciul din Donbas nu s-a incheiat; e doar pauza.

    • „Marea Neagră, lac rusesc?

      O facem lac NATO.”

      🙂

  15. Infrastructura pentru baza NATO- punct de comanda + cele 2 baze SUA… cred ca cei de la finante abia asteapta sa aplice taxa pe infrastructura + TVA si accize si tot mormanul de taxe la combustibil, electricitate, gaz 🙂

    Cred ca le vor creste incasarile la buget cu 5-10% 🙂

  16. cine a gasit inregistrarea de la conferinta de presa dupa ce a vorbit baselu?

    ca la tv-u’ derrierului s-a intrerupt chiar cand spunea sa mergem sa ne antrenam in RM, ei sa vina la noi si PAC PAC PAC s-a intrerupt……mm

  17. Asa zisii separatisti rusi au semnat armistitiul cu Kievul insa au precizat ca nu renunta la ideea de independenta fata de Kiev.Oamenii vor ca regiunile lor sa nu mai faca parte din Ucraina.
    http://www.gandul.info/international/un-post-de-televiziune-rus-a-relatat-pentru-prima-oara-despre-un-soldat-rus-ucis-in-ucraina-13213897
    Dupa cum am zis de mai multe ori interventia militara rusa in Ucraina seamana cu cea chinezeasca din Coreea.Si acolo au fost ,,voluntari” si aici sunt ,,voluntari”, cele doua state nefiind oficial implicate in conflictul militar.

    • Cred ca vom asista doar la un moment de respiro pentru ambele parti sau de consolidare a fortelor armate.Luna aceasta mama Rusia organizeaza inclusiv cu rezervisti o aplicatie militara de amploare intro zona invecinata cu Ucraina.Peste noapte acesti militari se vor transforma in voluntari si vor realiza republica dorita de Putin in estul si sudul Ucrainei.De ce zic asta?Pentru ca desi li s-a promis autonomie pe criterii etnice asa zisii separatisti au anuntat ca vor independenta regiunilor lor fata de Ucraina.Stim cu totii ca prin ei vorbeste nenea Putin.

  18. Cand citesc autonomie pe criterii etnice ma gandesc automat si la HARCOVul nostru. Sunt sigur ca niste patrioti maghiari au un plan si pt noi … cu wet dreams urile de rigoare.
    oare e intamplator ca in Tg Mures e o unitate FOS a armatei romane ? De ce nu la cluj, brasov, alba iulia ? Ca nu e distanta mare intre ele. Intreb si eu asa ….

    eu cred totusi ca pana la urma vor incepe sa mai bage bani si in armata. Nu ceva senzational dar se va mai face cateceva. Visul meu e sa vad submarinul ala operationalizat … si SAUR ul in productie de serie.

    • Comentez:”Visul meu e sa vad submarinul ala operationalizat ”
      Raspuns.Un vis cam mic.
      Visul frumos ar fi sa producem doua submarine romanesti pe an.

      • Poate chiar 3. Sau unu normal si unu nuclear. Le boteaza mazare la carnaval

        • Ce sa faci, frate, cu submarin nuclear in lighean? Una ca e muuuult mai scump, aproape 2 miliarde USD, in timp ce un submarin mic gen, Gotland, nu sare de 400 milioane $. Are AIP asa ca nu trebuie sa scoata des nasul afara.
          Daca te-ai referit la arme nucleare, poti sa tragi cu Tomahawk, cu ogiva nucleara, prin tubul lanstorpila de 533mm (teoretic pentru ca practic nu pupam asa ceva). Nuclear este complicatie inutila.

    • Las ca avem bani pentru Smurdul lui Arafat..care in ultima perioada a mai achizitionat citeva elicoptere ..s-a ajuns la 8…de ce pentru armata nu se poate??
      Armata unei tari trebuie sa figureze pe locul unu la dotare si inzestrare tehnica..
      Daca guvernele nu se gindesc ce importanta are o armata pentru un stat ,nu pot decit lipi eticheta de TRADATOR pe guvernul respectiv..

      • Ca baga bani in dotarea SMURD nu este rau pentru ca, pe timp de razboi, ai ramura MEDEVAC mult mai bine acoperita.
        Nu aici e problema. Se fura si se dau pomeni electorale de miliarde.

      • „Las ca avem bani pentru Smurdul lui Arafat..care in ultima perioada a mai achizitionat citeva elicoptere ..s-a ajuns la 8…de ce pentru armata nu se poate??”

        Pentru ca la MApN nu ai unu cu c…ele cat ale lu’ Arafat. Il ai pe Dusa :). Ala are doar niste bilute de rulment, d’ala de mulineta.

  19. Adica e ca si cu anti-coruptia. Acum 10 ani era de neconceput sa i ai pe nastase si voiculescu la facultate. Uite ca au devenit studenti. Si asta tot pt ca americanii au cerut putina statalitate ;-).
    Iar pt mega-patriotii si talibanii romanismului tre sa zic ca prefer sa fiu ocupat de americani si nato decat eliberat de rusi ;-). Ca rusii ne au mai eliberat …. si stim cum e.

      • Vector
        “tre sa zic ca prefer sa fiu ocupat

        si ce insinuezi strategule ?

        • @PREDA PAUL
          Vad ca ai trecut Vector in fata, dar „tre sa zic ca prefer sa fiu ocupat” nu e ceea ce am scris eu, eu l-am citat pe Nicoara. Deci cui i te adresezi de fapt?

      • Nu ca mi ar pasa prea tare dar acolo era o propozitie sau o fraza din care tu ai scos ce anume te o fi deranjat. Fiecare proceseaza cat poate: unii cuvinte simple, altii afirmatii simple si aia mai avansati inteleg sensul unei fraza. Deocamdata n ai reusit sa intelegi toata fraza. Iar cu palma aia … vedeate as in realitate cat de viteaz ai fi.

        • @Nicoara

          Cred ca am inteles ce doreai sa spui, insa in momentul in care ai tastat „eu prefer sa fiu ocupat de” atunci talibanul romanismului din mine ti-a aplicat o smetie. 🙂 Am impresia ca nici nu intelegi care a fost motivul deranjului. Se pare ca patriotii de tip nou sunt mandri nevoie mare ca prefera sa fie ocupati de x si nu de y. Noi „talibanii romanismului” nu intelegem mentalitatea asta, probabil diferenta de generatii…

  20. nu stiu de ce va mai bateti capul cu planuri si mai stiu ce.,
    Romania a pierdut trenul dezvoltarii si inzestrarii armatei cu armament modern de mult acuma cand ursul iti bate la usa il auzi pe bas piratu cu declaratii in stil patriotic, dar in 10 ani cat a stat la putere ce-a facut, este tarziu acuma si vom vedea din noiembrie incolo.
    fac un apel la ARMATA, SRI ,SIE (sefii ) sa le fie rusine ca in 25 de ani nu au facut nimic pentru a evita catastrofa in care se afla Romania de azi.
    nu sant demni de a purta uniforma si functiile pe care le detin sant buni doar sa pape banii cetatenilor. RUSINE SA LE FIE !!!

    • Entitatile mentionate de tine au fost si sunt conduse de persoane numite pe criterii strict politice, de clientelism politic iar la randul lor au promovat in functiile cheie din aceste institutii persoane apropiate lor, criteriile profesionalism, disciplina, loialitate fata de tara neavand absolut nicio importanta.Singurul criteriu de selectie care a contat a fost ca aceste persoane le sunt apropiate si loiale.Din considerentele de mai sus, institutiile mentionate de tine au facut ce li s-a spus de sus de catre politicienii din varful piramidei.Persoanele care sunt simpli executanti si nu apartin unui grup de interes sunt marginalizati profesional iar daca bat prea mult din gura li se gaseste nod in papura si fara sa schimbe ceva in bine isi creeaza doar lor probleme, asa ca lumea tace.Nu uita ca pestele de la cap se impute.

  21. Sa fie doar o coincidenta 🙂 🙂 sau sa fi inceput moscova o destabilizare mica 🙂 🙂
    Iete ce zice Flascaiceanu Bleagaiceanu: http://www.gandul.info/politica/tariceanu-anunta-suspendarea-lui-basescu-pe-23-septembrie-si-referendumul-de-demitere-pe-2-noiembrie-reactia-presedintelui-13215211

    • tariceanu e un hortist nespalat, sunt curios daca bozgorii vor lua foc simultan….

    • Nu cred ca este vorba de vreo coincidenta.Acuma este momentul potrivit pentru a destabiliza regiunea.Totul tine de modul cum se va gestiona situatia de ambele parti.Demersul maghiar poate fi stins sau acutizat.

    • CONSERVELE au fost reactivate si Tariceanu este una dintre ele.Nu stiu ce legaturi are cu ungurii..stiu doar ca facea sedinte comune de guvern cu prim ministrul ungar….ca a renuntat la mostenirea Gojdu..si ca a facilitat nenumarate retrocedari grofilor si urmasilor lor…

      Imi reamintesc ca la guvern,in timpul primei suspendari a venit kaghebistul Kondyakov..ca a dat drumul ueni adrese catre ambasade ,fara acordul CSAT ,prin care anunta ca Romania isi retrage trupele din Irak..

      Deci
      Are destule dovezi materiale..de partea cui se situeaza..
      Nu este de glumit cu o Ungarie prorusa si extremista ..ajutata de instabilitate politica si absenta unei decizii de autoritate de la cel mai inalt si autorizat reprezentant..al statului .

    • Nene, omu’ e angajatul lui Ponta, trebe’ sa-si justifice si ele leafa / scaunul…nevasta tanara, renumeratie mica 🙂

  22. Nu stiu daca aia care zici tu e cauza … dar in politica nu exista coincidente 😉 mai ales la mari barbati de partid si de stat cum e tariceanu. Cineva l a azmutit.

  23. http://activenews.ro/presedintele-ucrainei-ne-avertizeaza-putin-poate-cuceri-si-bucurestiul_1858758.html

    “Rusia are una dintre cele mai numeroase si bine dotate armate din lume. În aceeaşi logică, Rusia nu poate cuceri doar Kievul, ci si Riga, Vilnius sau Bucurestiul, dacă nu suntem uniţi în faţa acestei ameninţări. Noi nu ne luptăm cu rebeli în estul ucrainei, ne luptăm cu armata rusă”, a spus Poroşenko.

  24. una peste alta acest summit poate fi ceva de bine. mai vin niste militari , mai aduc cu ei o tehnica ceva, mai observam si noi nivelul la care s-a ajuns, mai ne dam si noi seama cam cu ce fel de tehnica se lucreaza, poate chiar ne si inspiram un pic. avem protectie cu ocazia asta. acum ca sa zic. numai un expert mi-ar putea spune daca e suficient acest comandament. una peste alta cred ca rusii se vor gandi totusi de 2 ori inainte sa faca ceva necugetat in zona. mai marii lumii au vrut sa arate ca interese interese cu rusia dar pana la pretentii de teritorii si alte alea….. ar insemna prea mare bataie de joc sa ne lase singuri in fata rusiei. pana la urma urmei forta acestei aliante se bazeaza pe actiuni comune (desi cineva perspicace ar zice ca 70% din forta nato provine din sua 🙂 ). dar lasand teoriile conspiratiei la o parte aceasta forta care va fi alocata romaniei e un raspuns si e bine. pana la urma urmei daca se punea problema sa vina rusii pana la noi pai plecau naibii si militarii aia de la MK. dar observam ca dimpotriva se aduc trupe.

    • Rusii au vrut si vor in continuare doar teritorii din fosta URSS, locuite majoritar de etnici rusi sau rusofili, si care nu fac parte din NATO sau U.E.Atat.Din punctul meu de vedere Putin isi va realiza obiectivul urmarit, cu pasi mici si desi.
      Tarile membre NATO nu sunt vizate de rusi fiindca stiu cat se pot intinde.Intre NATO si Rusia se afla o imaginara linie rosie care delimiteaza sferele de influenta.SUA stie ca Ucraina se afla in zona ruseasca asa ca se limiteaza doar la masuri economice si vorbe.Rusia va proceda la fel cu tarile aflate in zona NATO.

      • si de ce a mai zis basescu „marea neagra lac rusesc”? ce spui tu e sfera de influenta. asta nu inseamna ca rusii nu au interese la noi

        • Pentru ca in acel moment forta militara dominanta era cea ruseasca.Romanii ii ziceau la Marea Mediterana Marea Noastra-Marea Nostrum, pentru ca militar flota romana era cea mai puternica.

        • Pentru ca a citat din testamentul lui Petru cel Mare..nu este productie proprie..
          Tendinta rusilor de a reface imperiul este de neoprit..iar testamentul mai actual ca niciodata

  25. Azi am avut o mare deceptie. Un politician PNL care a fost se pare si ministru dar oricum in staful PNL apare la TV pe B1 si critica faptul ca se face baza NATO si comandament in Romania. Incredibil.

    • Moscova dispune de agenti de influenta in toate domeniile dar in special in sfera de decizie politica. Pe langa agentii de influenta mai sunt si nenumarati idioti utili care dau in orgasm cand trage Putin o aghioasa.

    • O,doamne!
      Nu este altceva decit o picatura din directiva ruseasca pentru „conserve”..
      Blocaj NATO…defaimare UE..sloganul”sa fim neutri si independenti”,ortodoxismul versus decadenta occidentala …mai ziceti si voi

  26. „Scandal în Parlamentul Ungariei: Liderii unguri au luat foc la întrebările tinerilor români prezenţi la o dezbatere internaţională”

    http://www.napocanews.ro/2014/09/scandal-in-parlamentul-ungariei-liderii-unguri-au-luat-foc-la-intrebarile-tinerilor-romani-prezenti-la-o-dezbatere-internationala.html

    • Mamăăă, ce s-au ofticat mongoloizii!! Parcă le-a pus sare pe coadă întrebarea tinerilor noștrii. Crapă fierea în ei dacă le amintești de momentul cu opinca…

      Acum sunt mari prieteni cu rușii dar au uitat se pare ce mai guițau în ’56 când le-a pus Ivan cizma pe cap…

      Se parea ca ungurii asculta destul de calm, dar aceasta a fost senzatia pana in momentul in care efectiv a inceput nebunia.

      Cred ca nici daca i-as fi injurat de mama sau daca le-as fi zis ca am venit acolo sa dau jos de pe cladirea Parlamentului steagul Tinutului Secuiesc ca sa pun o opinca in loc , nu ar fi reactionat asa.

      Ce a urmat a fost discursul infierbantat al Presedintelui Parlamentului, care a devenit foarte impusiv si autoritar. Cat timp ne-a vorbit, pe mine m-a numit ironic“prietenul nostru din Romania” de vreo trei sau patru oriL ‘our friend from Romania’ sau “our dear friend from Romania.” ) Pentru cateva minute bune – tipul chiar nu se mai oprea , am crezut ca a inviat Hitler din mormant si ne tine lectii de morala despre ce sa intrebam si ce sa nu intrebam. Am fost acuzati ca nu cunoastem realitatea, nici din prezent, nici cea istorica, ca am venit acolo cu alte intentii, nu pentru a discuta despre ’89, ca trebuia sa le zicem dinainte daca aveam astfel de intentii, ca suntem intoxicati de presa occidentala, ca nu ne infomam din surse obiective si ca pe viitor ar trebui sa avem grija de unde ne luam informatiile, ca armata romana in 1919 a ocupat Ungaria si ca s-a comportat barbar, ca daca nu era Antanta sa-i impiedice ar fi facut numai prostii – in orice caz, tipul nu parea prea fericit ca Ungaria a scapat atunci de comunism, am avut senzatia ca ar fi preferat ca regimul Bela Kuhn sa ramana in continuare la putere, ca era vorba sa discutam despre Solidaritate in contextul anilor ‘80, ca el prin Solidaritate intelege doar ce s-a intamplat in Polonia, ca eu personal nu am inteles prea bine ce inseamna acest concept, ca nu vorbim aceeasi limba (adica el si noi), dupa care a continuat cu propaganda fascista:

      Ca spre deosebire de Romania si Bulgaria, Ungaria o duce bine din punct de vedere economic, ca la ei nu a plecat lumea in afara ca in astea doua tari, a inceput sa ridice in slavi politica Fidesz, ca americanii forteaza nota in ceea ce priveste conflictul, apoi a incercat vizibil sa-i scuze pe rusi, ca in definitiv ei sunt pentru pace si nu pentru o interventie armata.

      In ceea ce priveste interventia si intrebarea mea, punctul meu de vedere este urmatorul:

      Intentia mea nu a fost aceea de a provoca si de a irita oficialitatile ungare, dupa cum a incercat sa sugereze in discursul sau inflacarat domnul Lazlo Kover , Presedinte al Parlamentului Ungariei. De asemenea nu a fost o incercare din partea mea de a da dezbaterii un alt curs decat acela pentru care era menita aceasta intrevedere. Da, este un lucru bun ca sarbatorim celebrarea a 25 de ani de la caderea cortinei de fier, da este un lucru bun ca s-au prezentat fapte istorice si ca ridicam in slavi personalitatile acelor vremuri, da, este un lucru bun ca suntem interesati si pasionati de istorie, dar, daca vrem sa fim sinceri cu noi-insine trebuie sa ne si intrebam pentru ce facem asta? Doar pentru simple plimbari, sau calatorii, sau doar pentru un studiu al istoriei recente, mai mult sau mai putin aprofundat? Adica trebuie sa ne intrebam care este scopul actiunilor noastre. De ce facem asta, care e motivatia principala? Doar vrem sa vizitam niste locuri pe care nu le-am mai vazut si doar vrem sa profitam de aceasta ocazie? Eu nu cred aceasta. Eu cred ca actiunile noastre sunt bune si constructive doar in masura in care am invatat ceva din studiul istoriei recente. Adica studiem istoria pentru a nu mai repeta greselile din trecut. Despre asta e vorba in esenta. Stiti, romanul are o vorba:

      “Intelept e omul care invata din greselile lui dar mai intelept e acela care invata din greselile altora.”

      Faptul ca am indraznit sa amintesc de episodul 1919 in care practic armata romana a innabusit regimul sovietic al lui Bela Kuhn(desi stim ca a fost si acel moment umilitor pentru unguri in care un general roman a dat ordin sa fie coborat steagul Ungariei de pe Parlamentul Ungariei si in loc sa se puna opinca unui taran) s-a datorat intentiei mele de a le aminti oficialitatilor ungare ca Romania a luptat impotriva tentativelor de sovietizare inca de la inceput. Nu am dorit sa insult pe nimeni, ba chiar sunt mahnit ca au reactionat de aceasta maniera, pentru mine este o dovada suficienta ca au luat-o ca pe o provocare din partea mea. De asemenea sunt si mai mahnit de reactia domnului Lazlo Kover, care dupa reactia sa, probabil ca ar fi preferat ca acest episod sa nu se produca niciodata in istorie, cu toate ca ar fi insemnat ca Ungaria sa apuce inca din vreme pe o cale care s-a dovedit in ’89 a fi falimentara. Chiar daca armata romana a ocupat Budapesta la acea vreme si din ratiuni strategice – Ungaria si regimul Bela Kuhn pretindea la acea vreme Transilvania, consider ca acest episod a fost un gest de solidaritate in lupta pe care romanii si ungurii au dus-o impreuna impotriva unei ideologii totalitare.

      scandal_parlament2

      De asemenea vreau sa subliniez ca nu regret deloc faptul ca am pus aceasta intrebare, fiindca intr-un fel am reusit sa le iau pulsul oficialitatilor ungare. Ca roman, avand in vedere disputa istorica intre cele doua tari privind Transilvania, in actualul context, am reusit sa ma conving care este pozitia Ungariei astazi, cand un nou razboi bate la portile Europei. Macar stim la ce sa ne asteptam, ca romani.

      Caci daca studiem putin istoria, s-ar putea sa ramanem putin surprinsi.

      Vom afla ca de fiecare data cand un imperiu cu vederi totalitare si-a facut simtita pozitia, ungurii au speculat de fiecare data. Au incercat sa speculeze dupa primul razboi mondial, cu Rusia sovietica, dar nu le-a iesit. Au incercat sa speculeze in al doilea, cu Germania Nazista, nu le-a iesit. Acum, sigur, este un alt context cu alte date, dar ceva e similar. Unde mai pui la socoteala ca Parlamentul Ungariei in loc sa aibe steagul Uniunii Europene, are steagul Tinutului Secuiesc…Cat de serios e luata Uniunea Europeana de Ungaria vom vedea pe viitor.

      Sunt curios ce ar zice Bogdan Diaconu de cele intamplate…sau Dan Tanasa…

  27. @Dacule
    si te mai mira? :))))
    ce te asteptai ?

  28. Unde sunt cei care lansau provocari cu pretentii teritoriale asupra Basarabiei ? Ce intampla daca Romania cadea in asemenea capcana ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *