Senatul a adoptat Legea Dragnea, care anulează 102 taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD, printre care şi Liviu Dragnea, care duce la anularea a 102 taxe nefiscale, după ce, în cursul aceleiaşi după-amieze, propunerea a fost dezbătută în Comisia de buget şi a primit raport favorabil.

 

Sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, in Bucuresti, miercuri, 4 noiembrie 2009. Guvernul propus de premierul desemnat Lucian Croitoru, format din 14 ministri, doar doi dintre ei cu aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, incearca, miercuri, sa obtina votul de investitura din partea Parlamentului, insa un rezultat favorabil acestuia este putin probabil. BOGDAN MARAN / MEDIAFAX FOTO

”Principala problemă pe care o au românii este numărul diabolic de mare de taxe pe care românii trebuie să le plătească. Multe taxe nu acoperă prin valoarea lor costurile, arată lipsa de încredere a statului în cetăţeni, intenţia de a-i umili. Astăzi, ghişeul este un loc al umilinţei. Românii mai au nevoie de un concediu pentru a-şi putea programa să plătească aceste taxe, inventate de-a lungul anului. Putem reduce o mare parte din birocraţie, prin eliminarea acestor taxe”, a declarat Liviu Dragnea, în timp ce îşi susţinea propunerea legislativă în plenul Senatului.

Senatorul PNL Teodor Atanasiu a acuzat rapiditatea cu care a trecut propunerea legislativă prin Senat şi a cerut supunerea propunerii în dezbatere publică pentru un termen de 30 de zile.

”După 3 ani şi jumătate de guvernare Ponta, PSD a găsit soluţia pentru România. O soluţie liberală, scăderea taxelor. Problema PNL este că PSD, fiind un partid de stânga, nu a înţeles metoda de implementare a scăderii acestor taxe. (…) Vă propunem să lăsăm legea 30 de zile în dezbatere publică. Comisia să o dezbată serios, apoi să venim cu ea în plen”, a spus Atanasiu.

Propunerea lui Atanasiu a fost susţinută în plen şi de liderul senatorilor PNL, Ion Popa, în caz contrar el anunţând că senatorii liberali vor vota împotrivă. Propunerea de amânare a fost respinsă cu 24 de voturi pentru şi 83 împotrivă.

Senatorul ALDE Varujan Vosganian a propus adoptarea propunerii în Senat şi supunerea dezbaterii publice până când proiectul va fi adoptat şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

”Faptul că diverse grupuri parlamentare de orientări ideologice diferite vorbesc de valori liberale nu trebuie să ne mire. Într-un anumit fel, suntem cu toţii liberali. Salut această armonie în jurul valorilor liberale. Ideea că trebuie să lăsăm o perioadă de timp, mi se pare că, în această speţă, e o redundanţă şi un capriciu politic decât un argument solid. Vă propun să votăm legea în Senat, o trimitem la Camera Deputaţilor, timp în care e suficient răgaz să o dezbatem public. Să dăm un semnal că ne procupă despovărarea populaţiei de taxe, vă propun să dăm un semnal politic pentru această detaxalizare”, a argumentat Vosganian.

Mai mult, colegul său, senatorul ALDE Daniel Barbu a spus că supunerea în dezbatere publică a propunerilor legislative revine doar autorităţilor publice.

Liderul grupului PSD, Mihai Fifor, a cerut trecerea la vot, solicitare acceptată prin vot.

Propunerea legislativă a fost adoptată în Senat cu 89 de voturi pentru, o abţinere şi 17 voturi împotrivă.

Proiectul PSD a fost depus în Parlament în urmă cu numai o săptămână.

Din rândul celor 102 taxe care vor fi eliminate fac parte timbrul de mediul pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

de Gabriel PecheanuMediafax

19 comentarii:

  1. Sa inteleg ca se scoate si taxa aia de mediu ? Pai e liber la motoare de 6’2 benzina :))

  2. Taxa suplimentara ptr eliberare…

  3. Buna dimineata. Acuma sincer…taxele astea trebuiau scaose demult. Dragnea s=a folosit de treaba asta inainte de alegeri dar trebuiau scoase demult. Eu platesc taxa radio-tv si nu ascult decat la masina radioul…… …ma rog…e un exemplu….
    Ideea e ca Dragnea a jucat pervers…si cand o sa ajunga la putere o sa le puna la loc. Dar Ciolos trebuia sa scoata taxele aberante de peste tot. Se taxeaza si guma de mestecat din gura …nu e normal.

    • Stati linistiti..e vorba de taxe de care nici n-ati auzit, nu de taxele gen taxa auto sao taxa radio-tv..Oricum legea e salutara..Traiasca alegerile!

  4. Taxa pentru permisul de pescuit sportiv oricum nu o mai incasa statul (a castigat asociatia vanatorilor si pescarilor nu’s ce proces si o incaseaza ei in continuare).

  5. Cred ca numai sa i cucerim putem altfel e groaznic ce se intampla in pseudomoldova :Sectorul bancar din Republica Moldova a facut posibila transformarea tarii intr-o spalatorie regionala de mijloace financiare de provenienta dubioasa, incepand cu anul 2005, se afirma intr-o analiza a Transparency International Moldova (TI) .

    Problemele sectorului financiar, in general, si ale sectorului bancar, in particular, au fost acumulate pe parcursul anilor, indiferent de regimurile si partidele aflate la guvernare.

    Acest sector a fost utilizat pentru stoarcerea resurselor financiare din rezervele valutare ale Bancii Nationale a Moldovei (BNM) in 2014, furtul miliardelor, cu o convertire ulterioara a datoriilor si golurilor in datorie de stat. Toate acestea au generat riscuri majore pentru securitatea statului, a sistemului financiar, dar si pentru cetateni in parte.

    Aceste riscuri sunt generate de tranzitarea si extragerea resurselor financiare ale Republicii Moldova, ale cetatenilor care muncesc inclusiv peste hotare, si plasarea lor in zone off-shore, in banci comerciale riscante, de mana a doua, intr-o jurisdictie aflata sub efectul sanctiunilor internationale (Federatia Rusa).

    Potrivit TI, evolutiile recente ale sectorului financiar-bancar local scot in evidenta doua etape distincte de erodare a sigurantei sectorulu i, care la un moment dat s-au intercalat:

    2005-2014 – spalatoria banilor de provenienta ilicita si dubioasa din regiune prin sistemul bancar cu ajutorul sistemului judecatoresc si sub protectia/indrumarea/ghidarea a celor de la putere;

    2014-2016 – furtul miliardelor din sistemul bancar, inclusiv din BNM, cu convertirea golurilor create in datorie de stat, pusa pe umerii cetatenilor simpli, furtul fiind conceput si realizat de grupuri de interese cu participarea reprezentantilor elitelor politice, in conditii de captivitate a institutiilor statului si a conducatorilor acestora, vulnerabili si santajabili.

    „Sectorul bancar este controlat de cateva grupuri de interese, generand riscuri suplimentare. Sunt evidente lipsa transparentei in raport cu beneficiarii efectivi finali, expunerile mari fata de unii clienti, creditarea persoanelor afiliate in portofoliile bancilor, precum si creditele neperformante mari in rezultat”, se spune in raport

    Nu e vorba doar de bancile in proces de lichidare. Aceste concluzii vin si ca urmare a celor intamplate in 2014, cand 3 institutii bancare au ajuns in situatii ‘deplorabile’ in mod coordonat, urmare a unor scenarii similare.

    In opinia expertilor, riscurile de contaminare a sistemului financiar persista. Alte cateva institutii financiare pot fi parte ale aceluiasi scenariu pe viitor, nu doar din sectorul bancar, dar si in asigurari, leasing si asociatii de economii si imprumut.

    Banii cetatenilor incredintati acestor entitati sunt in pericol, in mare parte, din cauza complicitatii autoritatilor statului cu diferite grupuri de interese care administreaza fluxurile financiare din Republica Moldova”, mai spune TI.

  6. Ar fi fost interesant de vazut CINE au fost cei care au INTRODUS aceste taxe.
    De exemplu, in 2013 au fost introduse, sau majorate 35 de taxe.
    Vezi „Taxe majorate pentru paşapoarte, timbru de mediu…”.
    De taxa pe stalp va mai amintiti ? Sau cea de 7 eurocenti pe litru ?
    Ei si ? Nu „tot ei ” au fost alesi ? 🙂
    Vox populi, vox dei … 🙂 🙂

  7. vrajeala pedeserista de cules voturi.

  8. O miscare parsiva. Colateral, implicit se va diminua si bugetul destinat inarmarii, ca sa nu mai vorbim de infrastructura, sanatate, s.a.m.d. Totul este tot mai de-a-ndoaselea prin tara asta, de multe ori putand acuza o premeditare criminogena in background. Sunt siderat !

  9. cadouri rosii otravite.

  10. Domnilor: legea este in DEZBATERE. Mai trebuie discutata, regandita si apoi aprobata. Sa-mi aratati si mie momentul in care orice lege care va duce la diminuarea bugetul fara a pune altceva in loc va fi aprobata. Pana atunci, legea intra la capitolul „promisiuni electorale”, pe care putem pune baza, dar mai bine punem acid.

  11. Ce poate face PSD-ul sa imparta saracia la toti!

  12. „Ce poate face PSD-ul sa imparta saracia la toti!”
    Pai poate ! Ca partid de stanga(?) care „are grija de poporul sarac”, in Legea conversiei creditelor in franci elvetieni, adoptata in unanimitate de Camera Deputatilor, a scos plafonul de 250.000 de franci !!! Adica legea n-a fost facuta pt cei care s-au imprumutat 50-60-100.000 de franci ca sa-si faca O casa ! Eliminând pragul de 250.000 de franci PSD-ul a dezvaluit ca au facut aceasta lege pt afaceristii care au luat sute de mii si milioane de franci elvetieni pt afaceri cu vile si cartiere de vile pt vanzare !!! De aceea sunt si bancile oparite !
    De fapt toata gasca conducatoare a PSD : Draqgnea, Ponta, Firea, Nastase, Oprisan, Constantinescu-Constanta, Sova, Olguta Vasilescu, Negoita, Ontanu s.a. sunt multimilionari notorii. Partidul celor saraci care da pensii speciale de mii de euro si sute de mii de pensii sociale celor care nu vor sa munceasca dar voteaza

  13. hai sictir bai mustata,pastreza-ti cadourile pentru bombonica si stolurile de morti vii (sau nu) care te voteaza.esti un ? ??si sa va iau partidul la ?⚡️?????⚰?☠?? cu tot cu voi…pe melodie??.
    http://youtu.be/6ZhN0z8oy-w

  14. Nu va legati de Domnul Dragnea pentru ca a ajutat mult țarisoara asta a noastră ! Județul Teleorman – l-a ajutat sa rămână cel mai sărac județ din tara, pe votanți i-a ajutat sa apăra pe liste indiferent daca mai trăiesc sau nu – astea sunt din presa si din media . Dar se aude ca a sifonat vreo 20 de milioane de-a lungul carierei . Nu aveți voi habar ce bani sunt necesari sa ajungi sus in partide . Păcat ca deși au furat cât pentru zece vieți nu se gândesc la cei care ii Votează sperând la mai bine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *