SH K9 Thunder In Finlanda

Finland_to_buy_second_hand_K9_Thunder_Howitzer_from_South_Korea_640_001

Neasteptat pentru mine, sud-corenii au destul de mult succes cu obuzierul autopropulsat K 9 Thunder in Europa. Astfel dupa ce Turcia l-a cumparat sub forma de licenta  (T-155 Firtina), Polonia a cumparat sasiul, iar Danemarca este interesata de o posibila achizitie, in timp ce finlandezii sunt deja in negocieri pentru achizitia unui numar nespecificat inca de obuziere la mana a doua.

Finii cauta de ceva timp diferite oferte pentru obuziere auto-propulsate, fie noi fie second-hand si au ajuns la concluzia ca oferta coreenilor de K 9 Thunder sh ar fi cea mai buna.

Deocamdata inca se negociaza, dar daca totul merge bine Finlanda ar fi sa primeasca piesele de artilerie incepand cu 2020 pana in 2030. K 9 Thunder a intrat “in piane” in 1999, in cadrul armatei sud-coreene.

In acest moment este considerat ca fiind cel mai modern sistem artileristic din clasa sa, luand fata germanului PzH 2000.

GeorgeGMT

56 de comentarii:

  1. apropo, in coperatiunile coin ale sirienilor nam vazut miscare la capitolul artilerie indirecta..mortare, howizer, etc..

  2. george, polonezi ce fac cu sasiul?

  3. Si noua ar trebui sa cumparam cel putin 150 buc noi

  4. noua ne-ar trebui 400-500 bucati…unele pe senile si vreo 100 pe roti pt mobilitate…

  5. Atrom e ingropat definitiv? Parca si noi lansasem un rfi pt obuziere. Erau pe senile sau pe roti? E pacat ca aveam un produs finit, Atromul, si nu s-au comandat macar cateva bucati.
    Vad ca toate tarile serioase au in dotare obuziere autopropulsate.

  6. tot cu 300 Archer faci treaba..tragi si fugi.. iar tragi iar fugi..o platforma mica rapida si de efect (scump da bun si macar de ar implementa la noi fabricarea munitiei inteligente si tot ar fi ceva)

  7. vorbiti de parca ne’am permite maine.. focus pe aviatie, maine poimaine ne luptam in spatiu si voi vreti tancuri..un atgm de 30000$ face praf cam orice tanc..de 2mil..

  8. Vasile si ce tanc modern ai vazut tu la 2 milioane?obuzierele au un rol bine definit pe campul de lupta,asa cum aviatia isi are rolul ei.

    • am dat o cifra ca sa contrastez.. eu zic ca noi pe langa ca suntem saraci ar trebuii ceva multirol un spg cu traversa limitata si construite in ro..
      apoi tancurile ce le avem .trebuie chelite de electronica si pus ceva modern si identic pe toate si
      plus sa facem noi un kit de protectie pt t55 si bizoni..

      • spg cu tun de 130mm pt AT si artilerie indirecta

      • am un vecin care si-modernizat rabla cu un motor aproape nou,dar i-a murit cutia. Apoi tabla,bacteria,bordul era prea copt de soare iar aprinderea mergea prost de la computer. poate daca ii punea un kit de blindaj pentru lupta urbana.. a facu si un rfi pe chestia asta.Acum e pieton ca s-au gatat si tichetele de rabla 2016

      • La nivelul 2016 T-55 nu e tank. Poti sa-l convertesti in IDF Achzarit si pentru aia cred ca ar fi mai bun. Dai turela jos si toata greutatea disponibila din asta pui armura. Desi chiar si ca APC Namer de ex. e superior. Dar oricum ceva gen Achzarit exceleaza ca APC pe cand T-55 e departe de a excela ca tanc. Plus, o combinatie de APC amfibii usoare plus APC grele gen Achzarit cred ca-i foarte buna.

        Ca tanc in ziua de azi cu tun de 100mm nici TR-85 nu-i asa tanc. La ora actuala fara protectie activa gen Trophy si armura reactiva nu prea ti-e bine. Desigur tancul e versatil si folosit in multe conditii si pentru multe situatii si decat deloc e bun si TR-85 dar cred ca-i important daca ai tancuri sa ai si unele performante chiar si in numar mic. Din punctul meu de vedere o tzara are nevoie de o forta de reactie rapida care sa stea f. f. bine tehnic si ca pregatire. Adica chiar daca n-ai toata armata crema, ai nevoie de o forta mica care sa fie brici si sa reactioneze f. eficient. O forta mica f bine echipata si antrenata poate sa faca ravagii vs. o forta mare dar echipata slab si neantrenata. Ideea ca sa fie armata mare si sa ai carne de tun e o tampenie. Conteaza cum esti echipat si antrenat.

        • S-ar putea refolosi astfel si cele 67 turele OWS-25R ramase pe stoc, pentru ca modernizarea MLI-84 s-a oprit la 99 bucati. Numai bine doua batalioane de MLI de cate 33 tancuri, plus o turela ca material didactic/piese de schimb.

  9. Cat de mult au crescut sud – coreenii…, sa faci ceva care sa fie peste un produs geman blindat ( din ce am intels aici) – avand in vedere traditia acestora din urma… nu este putin lucru, spune enorm despre nivelul idustriei din aceasta tara asiatica…, daca nordul nu avea arme nucleare, cred ca erau mancati pe paine in prezent in ciuda armatei lor numerose pe hartie.

  10. George ai uitat sa mentionezi ca e fabricat chiar de samsung .

  11. Si noi putem face daca avem ambitie ; trebuie sa privim in perspectica peste 20-30 ani ;am mai spus ancepem de la zero cu cercetarea si ind. It , ind metalurgica , nu ne mai fandim sa importam secod hand , importam noi de ultaima generatie care sa ajunga cat timp facem noi

    • Ceri prea mult de la popor 🙂

    • @ Ioan, eu nu cred ca mai avem la dispozitie 20 ..30 de ani, ca si la primele doua „campionate mondiale”, ne-am miscat incet cu dotarea. Prin urmare si la urmatorul „campionat mondial”, care pare ca isi desfasoara antrenamentele pe terenurile secundare, ( sa speram ca cele oficiale nu or sa fie pe teritoriul nostru..), ramanem la jocul rezultatelor ( ca si la fotbal). Daca avem sansa sa iasa cum trebuie, poate mai castigam timp ( desi sunt sanse sa nu stim ce sa facem cu el) daca nu… ramane de vazut ce o sa se intample.

  12. ba…coreenii oameni seriosi…nu ca noi – navetisti (de bere nu de tren), vai mama noastra de retarzi…daca pica turcii vin peste noi toti arabetii cu ivan manand din spate. sa vezi futai ce ne luam de 2 ori (la trecere si la intoarcere)… ce tancuri, ce aviatie, etc…. trezitiva si maturizativa….suntem varza…

    • Seriosi sunt cam toti asiatici , istia inca din evul mediu faceau strict ce zicea conducatorul , unde mai pui ca sunt si vei mai productivi oameni , pe ei nu osi vzi ca se plang de probleme la ei munca e sfanta la noi lenea e sfanta

    • Asta trebuie să facem şi noi. Cu ghidaj inertial şi focos de timp în loc de ghidaj GPS şi focos de proximitate.

    • Si eu sustin: Tot ce se poate face pt. Grad (inclusiv submunitii) trebuie produs in tara.

      Merge si ceva GPS dar mai putin ca rusii il pot buria (evident nu peste tot ci pe distante relativ reduse deci ar merge – cred ca se poate face o regula nu ai semnal treci pe inertial) dar se pot „amesteca” cu inertiale si creste astfel precizia salvei (mai ales cand tintele sunt imprastiate imprastierea salvei care apare dupa 15km nu prea este o problema – cand ai dileme cresti nr. de rachete 🙂 sunt destul de ieftine cele neghidate).

      In plus tot ce poate imbunatatii prezicia si tine de camionul DAC trebuie integrat pe acest camion.

      Lansatoare trebuie sa fie deservite de o drona care sa descopere tinta sau/si sa regleze tirul (Hirrus ar merge aici) care sa aibe si niste senzori de presiune si directie a vantului datele fiind transmise camionului unde sunt calculate coordonatele. Astfel lansatorul poate sa opereze „mai independent”.

      122mm are anumite limitari deci trebuie si 160mm. Aici prima necesitate este productia in tara a unei rachete dupa care cam ce am scris si la 122.

  13. noua asa ceva ne trebuia de 50 de ani….

  14. nu ne dau si noua vreo 1000 systeme…

  15. pai gata …sa confiste averile si e bani cacalau…

  16. Coreenii au facut un obuzier de tot respectul.
    Iar K10, vehicolul care face realimentarea in sistem automat, este iarasi un lucru interesant.
    Realimentare rapida, plus protejarea personalului.
    Bravo lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *