Si s-a publicat!

Anunt de participare cu numarul 166654 din data 16-Mar-2016

Compania Nationala Romtehnica S.A.

Contract:FREGATA MULTIFUNCTIONALA, MODERNIZARE ETAPA A II-A

FREGATA MULTIFUNCTIONALA, MODERNIZARE ETAPA A II-A

Valoare estimata 838.702.000,00 RON

Tip procedura: Licitatie restransa, Termen finalizare 1290 zile

Termen primire oferte 2016-05-03 11:00

Persoane autorizate sa asiste la deschiderea ofertelor: DA

 

Acum, vom sti cine (si relativ), ce si cum abia din luna mai. Cert este ca procesul de modernizare (etapa a II-a) se va derula pe o perioada de trei ani jumatate.

Sursa: AICI

GeorgeGMT

 

 

103 comentarii:

  1. Bine ca se face, dar trei ani jumate? Altii construiau 2 nave cu totul in timpul asta. Presupunand ca vorbim de un singur santier, fiecare va sta cam un an si jumatate in lucru. E mult, e putin pentru un overhawl?

    • O nava militara noua in genul unei fregate are nevoie de 4-5 ani de la inceperea lucrarilor pana la intrarea in serviciu.

    • Nu-mi dau seama pentru ca nu stim ce prevede caietul de sarcini.
      Una peste alta, daca vor sa faca o modernizare serioasa, inclusiv cu schimbarea propulsiei cu una mai economica, banii astia ar ajunge doar pentur una din ele.
      Daca de banii astia vor sa le modernizeze pe amandoua, va iesi un rahat amestecat cu sisteme si rachete vechi care nu vor dobori nimic.

      • @eroule…

        nu umbla nimeni la propulsie.
        ce rost au mai avut cele 200 mil lire platite pe navele astea… daca schimbam si propulsia???

        decat sa schimbe propulsi la navele astea (casa regala) mai bine modernizam NL-281 Constanta si NL-283 Midia cu motoare noi.

        poate o revizie la motoare… vor face…

        • capatu` satului

          se pot face multe cu banii astia,
          sunt bani multi,
          io zic ca ajung la mai mult decat versiunile de modernizare prezentate pe acest site,

          un calcul elementar daca faci modernizare pt. 2 frecate ar trebui sa fie mai ieftin/nava decat daca faci modernizare pt. o singura nava,
          multe echipamente vor fi similare,
          afara de cazul in care se va decide o specializare diferita,

          bineinteles trebuie sa stii ce sa faci cu ei,
          si sa vrei sa faci ceva pt. tara,

          altfel banii nu ajung decat pt. vopsea – s`a mai facut chestia asta si nu exista nici un argument care sa justifice pierdera obiceiului

          pe resboiu a aparut o stire recenta legata de Saab Girafe,
          noi vom opta sigur pt. radare mai proaste si mult mai scumpe,

          csatu` si obositii din smg ne vor spune ca decizia de modernizare este luata de mosii si stramsosii nostrii,

          la fel ca in cazurile,
          f 16 third hand,
          spike lr pt. mli – oldies but goldies,
          TBT produs de uti,

          • Spike-urile sunt rachete AT foarte bune, iar modernizarea MLI-urilor a fost printre putinele decizii din care au rezultat echipamente de lupta cu adevarat moderne (singurele care mai imi vin in minte fiind achizitiile de radare si LAROM-urile; desi Lancierii si Bizonii au rezultat din niste programe de succes, acestea sunt totusi cu o generatie in urma).

            • mai avea nevoie FTRo de macar de un battalion cu 60 sisteme MLR-AP, adica : 40 Extra de 306mm x 4 x 2 shi 20 Lora 610 mm x 4 !!! shi neaparat pt FMRo o racheta unica anti-nava de croisiera cu lansare atat de pe apa cat shi de pe uscat, aici Delilah-israelian ar fi optziunea cea mai buna + plus un tip de racheta AA long-range shi una short-range cu lansare de le navele FMRo !!!

              • Îmi place cum gândeşti în privinţa Extra şi LORA. În schimb, cu Delillah antinava e o problema din cauza vitezei mici, traiectoriei şi incarcaturii mici de luptă cca 35-38kg.
                Antinava foloseşti ori o rachetă supersonica / subsonica sea skimmer ori o racheta supersonica spre 6-7 Mach, pe traiectorie înaltă, greu de interceptat din cauza vitezei foarte mari.

                • pai este in logica normal ca dupa ce FARo a modernizat cu israelienii APR-122 mm x 20 x 2 shi a cumparat LAR-160 mm x 13 x2, pe Lynx system, sa cumpere pt o lovire mai puternica Extra de 306 mm x 4 x 2 shi Lora de 610 mm x 4, cu toate ca Lora este fabricata de IAIsrael shi systemul Lynx de catre IMIsrael. ar fi bine ca industria militara romana sa urmeze exemplul industriei militare israeliene dtpdv, prin preluarea de licentze de fabricatzie shi strategii de produse de urmat. intrebarea mare care se pune este CE RACHETA ANTI NAVA SHI ANTI AA, SE VOR PUNE PE CELE 2 FREGATE TYPE 22 CE VOR FI MODERNIZATE ? aceleash tip de rachete vor trebui sa fie folosite shi pe corvete shi vedete purt de rachete ale FMRo + cu lansare de pe uscat !!! vor pune cumva Harpoon, RBS-15, Sea Eagle, Exocet, Gabriel IV, etc? vom vedea ar fi bine sa aiba raza cat mai mare de actziune, sa duca cat mai multa incarcatura, greu interceptabila shi…..sa speram, ar fi bine, sa fie fabricate sub licentza in Romania !!!

    • chiar si noi construiam 2 nave in 3 ani jumate, prin anii 80…

  2. Poate pe ultima suta de metri se gandeste si guvernul sa scuteasca de TVA achizitiile de bunuri si servicii pentru armata sau macar cele mai importante dintre ele (armament, munitii, carburanti, servicii de reparatii/mentenanta etc)

  3. ar fi bine ca armata sa preia si REMORCHERUL PERSEUS. ca sa nu ajunda la fier vechi.
    Si-ar gasi utilitatea… chiar in Flotila Fregate ca nava logistica si remorcare.

  4. despre TR85M1 ce se mai spune? E vreo discutie de marire a parcului?
    de modernizare si a celorlalte TR85?
    … ca de mai mult nu poate fi vorba

    • Nu vad ce rost ar avea sa mai modernizam TR-85. M1 a fost depasit din momentul in care a iesit pe poarta fabricii.

      • – Daca vii cu o turela moderna pe tancul TR-85M, folosind un tun 120mm sau macar un tun 105mm/ L70 si proiectile tungsten, tancul ar mai rezista in serviciu inca 20 de ani.

        Dar trebuie facut ceva cu el.

        • Cu asta am rezolva problema puterii de foc, dar un tanc mai trebuie sa aiba si armura, iar pentru un tanc inamic modern, ori ca trage intr-un Bizon, ori ca trage intr-o Dacie, rezultatul e acelasi: trece ca prin branza. In conditiile astea, mai bine ne luam Centauro.

          • pai… turela noua rezolva partial si problema armurii.

            Parerea mea este ca armura este un factor secundar la un tank.
            Sunt alti 2 factori foarte importanti, chiar mai importanti decat armura:
            – MOBILIATEA
            – PUTEREA DE FOC

            Eu as construi tancuri de maxim 24-25 tone cu motoare de 700-800 HP, Dimensiuni reduse: L=5m, l=2-2,2m, H=1,6-1,7m si putere de foc foarte mare (poate rachete)

            • Ce descrii tu este un distrugator de tancuri. Rolul acestuia este evident, dar un tanc nu are acelasi rol cu un distrugator de tancuri. Un tanc trebuie sa fie capabil sa incaseze. Acesta are rolul de baros menit sa sparga formatia inamica ca pe un zid, sa creeze o bresa care mai apoi sa poata fi exploatata. Ca sa continui analogia, distrugatorul de tancuri este un topor care poate taia manerul barosului si, deci, il scoate din lupta, dar e mult mai greu sa darami un zid cu un topor decat cu un baros.

        • dar nu cred ca vine nimeni 🙂

        • Pt un nou tanc al Armatei romane ar trebui sa ne inspiram de la turci cu MBT Altay, C1 Ariete Italian, AM X-56 Leclerc shi de la japonezi cu Type 90 Kyu-maru, asta pt design, blindaje, tunuri. motoare shi transmisii se gasesc, faza este sa le putem fabrica in Romania sub licentze !!! TR-85 e ok pana la shenile dupa aia in sus ar trebui redesenat shi reproiectat, mai ales partea din fatza a carcasei turela shi compactizarea marginilor carcasei de deasupra shenilelor pe toata lungimea carcasei, plus o forma moderna a turelei deci una complet noua !!! automat TR-85 va deveni un nou tanc : TR-2xx (20xx dar fara 0=> 2xx, ca nume) !!!

          • si designul ala costa, si ma tem ca nu mai avem oamenii care sa-l faca cu tehnologia de azi… Uite cu TBT-ul, ce frumos il ingroapa.

            • da il ingroapa pe TBT pt ca nu se vrea, ca sa-shi traga baietzii deshteptzi ai sistemului comisioanele. daca se vrea se pot face multe lucruri in Romania dtpdv shi in toate sect de activitate. dar….nu se vrea pt ca principala gija shi scop a celor care au puterea , tempoar este cat le iese shi cat de repede. adica, cat mai mult shi cat mai repede ca nu e shtie cat raman la putere. dupa ei/fiecare, potopu. tzara lu hotzii shi proshtii = Romania !!!

  5. TR85M1 „original” nu cred ca se mai poate face pentru ca nu cred ca se mai fabrica elementele alea de modernizare – poate unele inca ar putea fi fabricare dar altele …. FCS ul are deja varsta majoratului extins.

    Nu cred ca se va mai moderniza ceva din seria TR 85, sau cel putin nu ca MBT.

  6. tr85 va fi activ pana in 2025-2030.
    Romania isi permite ,la bugetul de 2%din pib doar 300 tancuri t55 sau 50 tancuri abrams-leopard.

    • Daca vor fi active pana atunci, pot sa faca un program de modernizare la tr 85m1 fara probleme, si in paralel proiect nou de tanc….

      RO are trei mari „oportunitati”, ca sa zic asa, care puse la treaba cum trebuie ar trebui sa ne scoata din orice criza economica si scadere a pib-ului pe urmatorii 20 de ani, asta daca politicul vrea cu adevarat si nu sifoneaza banii ,ca de obicei: educatie/ cercetare, infrastuctura, si industria de aparare.
      Adevaratele motoare ale unei economii, dar fug de ele ca dracul de tamâie….

      • Sunt sceptic in legatura cu educatia/cercetarea, nu pt ca nu ar fi valoroase in mainile cui trebuie, ci pt se afla printre domeniile unde masluiesti rezultatele cel mai usor. De aceea, cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene in Romania e la resurse umane, pt ca acolo se fura si cel mai bine. Faci un curs, dai patalamaua, faci un proiect de cercetare, ramane pe raft sau e reciclata tema la nesfarsit. Nu avem capacitatea de a asigura calitatea la nivel sistemic si sa asiguram tot parcursul pana ca educatia sa se reflecte in productivitate si cercetarea in produse noi. Asta nu inseamna sa le taiem, dar ma indoiesc ca merita sa tragem pe dreapta o proportie mare a populatiei nu stiu cati ani pentru a o trece printr-o facultate, plus master mai nou ca e inflatie si, in curand, doctorate sau cursuri post-univ pt toata lumea. Si apoi sa nici nu lucrezi in domeniu, dar sa fi avut nevoie de diploma pt „signalling”. Mai bine i-am incuraja pe angajtori sa dea teste de IQ la angajare si am inaspri liceul ca notele sa valoreze ceva. Cam ce faceau americanii pana in anii 1970. Am incuraja ca oamenii sa se incadreze mai devreme in campul muncii, le adaugam cativa ani la viata productiva economic, iar cei cu perspective de avansare se vor educa la fix pentru ce au nevoie. Si facem din modelul actual de ghiftuire cu educatie dupa ureche in tinerete un model de cariera+perfectionare permanenta (continuing education cica i se spune). A doua problema este ca degeaba avem cercetare daca nu avem un sistem, pipeline, conducta, cum vrei sa ii spui, pt a transforma in produse de comercializat si a incepe productia lor. Fac unii vreun dispozitiv ceva sau vreo inovatie, ramane pe raft si nu se intampla nimic cu el. Cel mult, vine o companie straina sa achizitioneze tehnologia (asta daca te-ai obosit sa o inregsitrezi si sa o protejezi) si sa fure personalul calificat.

        De acord cu infrastructura si industria de aparare.

        • ”…Mai bine i-am incuraja pe angajtori sa dea teste de IQ la angajare…”

          …angajatilor ?!?

          • Da 🙂 , ca sa ramina angajatorii singuri pe lume…

          • @Razvan Mihaileanu: potentialilor angajati. Deja se dau teste de tot felul la marile corporatii pentru o anumita incadrare, dar ocolesc putin subiectul pt ca s-au obisnuit cu obligatii legale americane.

            Asta cu testul IQ este o posibila solutie, una din multele. Testele SAT sau ACT pt cei care vor sa intre la facultati americane sau AVAB/AFQT pt cei care vor sa intre in armata americana se coreleaza, cica, foarte bine cu un factor de inteligenta generala si servesc ca un substitut ok. Si la noi, BAC-ul dat onest sau un examen facut de profesionisti pentru un angajator (sau ca serviciu platit pt populatie de testare standard, cum este ACT in SUA, care devin preferat de universitatile americane pt ca nu este supus acelorasi presiuni politice de scadere a dificultatii pt a estompa diferentele statistice dintre populatii) ar putea servi un rol asemanator. De aceea, a fost un proces la Curtea SUprema a SUA prin care li s-a interzis companiilor sa dea teste de IQ (de unde si proliferarea testelor de leadership etc, care servesc un rol asemanator pe ocolite), pentru ca evidentia diferentele standard la nivel populational intre grupurile americane, ceea ce devenise o problema politica.

            https://en.wikipedia.org/wiki/Griggs_v._Duke_Power_Co.

            Pana la urma, problemele pe care le-am reliefat sunt adevarate. Asta ar putea fi o solutie, desi s-ar putea lovi si de barierele pe care le-ati detaliat mai jos, inclusiv metehnele angajatorilor etc.

        • Educatie si cercetare pe bune bre, ca cursuri si masterate de tot felul avem si acum.(cacofonia e intentionat).
          Cu cercetarea care are aplicatii practice si cu încurajarea start-up-urilor iar avem o problema veche noi, tot ce e romanesc cam „pute”…..
          Altii baga bani de nebuni sa asimileze tot felul de chestii(ex India)dar nu le iese, la noi inca ar fi posibil, dar nu se vrea….
          Vis a vis de angajatori, pot propune stagii de pregatire din timpul scolii si contracte de munca celor pe care ii considera un viitor pt afacerea lor, de ce nu burse ,cu perioada contractuala obligatorie la absolvire, calificare la locul de munca celor capabili etc….

          Dar angajatorii de la noi ar dori sa aiba angajati cu master, f competenti, 60 ore lucrate pe saptamana si sa plateasca 40, sa dea salarii de mizerie, ca de, asteapta 100 de insi la poarta lor sa se angajeze, sa fie si tineri ,sa aiba si experienta…. si când îi auzi nu au angajati calificati. Pai nu au, ca au plecat afara, sau sunt pe cale sa plece, de bine ce le e….

          Cam atat despre angajatorii din RO…

          • Usor de zis greu de facut. Am inteles ca vroiai sa spui educatie si cercetare pe bune, dar fix acelea sunt greu de urmarit, dovedit, implementat etc. Macar o industrie poate fi analizata dupa costuri, output, calitatea produsului finit, nivel al vanzarilor etc.

            • Daca angajatorii privati ar fi implicati in scolarizare pe banii lor, prin burse si practica efectuata la ei, programe de cercetare in cooperare cu universitatile sau alt mod la care nu m-am gandit, ar alege maxim din ceea ce pot obtine de la masa de absolventi. In felul asta ar aparea o competitie si intre angajatori, si intre invatacei pt cea mai buna „oferta”,sa zic asa
              Statul in toata schema asta nu trebuie decat sa dea cu scutire de taxe pt asemenea lucruri, dar o scutire suficient de motivanta, nu simbolica, si cadrul legal corect si coerent.
              Cred ca asa poate castiga toata lumea…angajator, elevi/studenti, scoli/universitati, si societatea in ansamblul ei.

              • Asa ar fi dezirabil, dar ne lovim de aceeasi problema pe care o are si Vestul de ceva timp, desi ne sunt inca superiori – sistemul descris de tine functioneaza numai daca o firma poate captura aproape tot sporul de productivitate al angajatului antrenat. Adica mare parte din cariera lui sa si-o petreaca acolo, o situatie des intalnita la japonezi dar si la americani in epoca de aur a middle classului. Era atat de intalnita, incat existau pensii de companie (defined benefit pensions) pt oameni care isi petreceau aproape toata cariera intr-un singur loc (nu doar executives, ci si muncitori din fabrica) care acum au ajuns o piatra de moara la gatul companiilor americane cu traditie.

                Dar nici un angajator nu isi va asuma costul adevarat al unui training ca lumea, prin parteneriate cu universitatile (nu trainingul adesea remedial care se face azi in companii), daca tanarul devenit brusc mai „emploaiabil” ii poate sari din barca catre competitorii care nu au dat bani. E o problema de free riding care a descurajat genul acesta de activitati de perfectionare la americani (fata de nivelul trecut). Nici nu da bine sa ii transformi pe tineri in serbi. Exista solutii – ca tanarul sa fie deja angajat valoros al companiei proprii prin modelul propus de mine cu continuing education versus sa faci totul dintr-un hop, sa se faca cost sharing intre toate firmele dintr-un domeniu pt a dezvolta in comun supplyul de angajati, dar asta ar presupune asociatii, viziune, societate civila si sa te desparti de niste bani. Sau sa se stimuleze, in mod credibil, ramanerea cu aceeasi companie. Multi oameni cauta o asemenea stabilitate, dar exista si un cinism bine fondat fata de ideea de fidelitate a unei companii fata de angajati care descurajeaza dezvoltarea unor asemenea relatii intr-o perioada in care mercenariatul individual este norma.

                • Ai dreptate, e o linie foarte fina intre beneficii si costuri, atat pt angajator cat si pt oamenii care cauta un loc de munca, care poate fi foarte usor transformata in piatra de moara cum ai zis tu.
                  Dar trebuie gasita o solutie la un moment dat,pt a „rupe pisica”.

        • Si daca angajatul are un IQ mai mare decat angajatorul si ramane ala ca la dentist cand angajatul propune niscai solutii inteligente?

          • Nu o sa vezi tu asta…nu cred ca stii cum sunt astia care ies acum de prin beciurile facultatilor…si negrii sunt mai destepti si educati ca ei ;).

            • Unii sunt cu mult peste ce am vazut in strainatate, iar altii sunt viitori asistati cu diploma… Chiar sunt in contact cu cativa care sunt peste medie, cunosc si din aia branza buna in burduf de caine…

              • Ok, poate ai tu norocul sa vina la tine aia destepti si educati. La mine vin…restul…

                • Nu vin bre la mine… eu doar discut cu ei si vad ce le poate mintea…
                  Ultimul, inteligent peste medie, lenes nevoie mare… distractia pe primul loc, facultatea undeva pe locu’ 10…

                  • Lasa-l dany in pace. N-ai cu cine. Zici ca Lionheart e totuna cu Butunoiu care se crede scula pe bascula. Cu asemenea atitudine de toti sunt prosti, numai el e destept crede ca o sa vina vreodata vreun Einstein sa sclavageasca in subordinea lui de mare manager, cumva si pe vreo 2 lei cum vroia onor ministresa de finante. @lionheart: consultanta gratis daca orgoliul tau exacerbat accepta: nu conteaza ce post ai disponibil, pune anunt ca vrei absolvent faltate de matematica sau fizica. O sa ramai ca la dentist si o sa mai mergi la buchea cartii ca te-au incuiat viitori amploiati.

                    • Reis, tu esti ala care voia sa ii impuste pe patroni si pe corporatisti ? Ca era un imbecil acum cateva zile care a venit cu ideea asta „geniala”!!!
                      Sunt ferm convins ca tu vorbesti din teorie, pe cand eu vorbesc din practica. Iau personal cam 100 de interviuri pe an (inainte luam mai multe dar acum m-am scarbit sa ascult toate maimutele) si din experienta proprie iti spun ca sunt din ce in ce mai prosti. Noi le dam un test la angajare, si am tot redus nivelul testului pina am ajuns sa dam ceva echivalent cu ce se da la examenul de programare in anul 1 la facultate. Initial angajam pe aia care luau minim 8 la testul asta simplut. Dupa aia am scazut la 6 si acum luam daca suntem disperati si pe aia care iau 4 la test (avem cred vreo 2 de astia in firma). Eu am inceput facultatea in anul 1996. In anul ala nu treceai in anul 2 daca nu faceai macar de nota 6 la testul dat de noi acum la angajare. Si totusi maimutele astea au ajuns in anul 3-4 la facultate. Asta ca sa faci o comparatie cu modul in care a „evoluat” scoala in ultimii 20 de ani. Inca odata, aici vorbim de cifre, nu de impresiile mele. Eu testul echivalent cu asta pe care il dam acum (candidatii au 1h sa il faca) l-am facut atunci in 20 de minute. Maimutele stau 1h si nu fac practic nimic. Mai grav e ca au inceput sa vina la interviuri oameni cu salarii de 3500 – 4000 de RONi care sunt programatori si nu au inteles nimic din programare – adica nu sunt in stare sa faca o sortare simpla samd. Este pentru prima data in viata mea cand am vazut asa ceva dupa 15 ani de interviuri – sa ai experienta de 2 ani la o firma ca Ubisoft de ex si tu sa fii complet idiot, efectiv sa nu fii in stare sa faci nimic. Si pisicuta a zis ca are 3500 ron sal acolo.
                      Referitor la matemarica sau fizica – odata am fost foarte foarte bun la materiile astea, nu mai intru in detalii ca nu vreau sa ma laud pe aici, dar evident in cei 20 de ani in care nu le-am mai folosit am uitat cred ca 98% din ce stiam.

                    • Măi ce faini sunteți acolo-n firmă! Știam că m-am reprofilat greșit… trebuia să merg pe informantică. Ajungeam „maimuță” de-asta de interviu plătită regește 😉
                      tui muma ei treabă!

                    • @flogger
                      Stiu ca esti ironic, dar realitatea este exact asta pe care o zici tu: puteai sa fii „maimuta” de interviu platita regeste !!!
                      Nu stau acum sa iti povestesc despre tot felul de astfel de „cariere”, dar in ITul romanesc poti sa fii total pe dinafara programarii si sa sari din firma in firma ajungand cu un sal de 4000 RON fara sa stii sa faci in realitate nimic.

                    • Sunt și nu, ironic…
                      Educația, câtă e, am cam muncit-o. Veniturile însă n-au fost de elită… M-am rău-profilat cu muncă și efort, să fiu elită în domeniu. Venitul tot n-a fost mondial. Însă maimuțoii slab pregătiți, non-calificați și mai mereu neinteresați să performeze iau cu brio salarii mult prea mari (față de valoarea muncii prestate și a potențialului).Indecentă situație pare-mi-se!

          • Simplu: concediere 🙂
            „Ce mă, te crezi mai deştept decât mine!?”

        • Se dau teste de IQ la angajare. Cel putin pe unde am fost eu

          • Sunt teste care servesc acelasi scop, dar pe ocolite. Cumva ai fost in SUA? Acolo, testele IQ pe bune si marcate ca atare sunt ilegale la angajare din cauza doctrinei impactului inegal asupra populatiilor (disparate impact)

  7. Eu pana nu vad ca au iesit din santier, nu mai cred nimic….
    Oricum pot fi modernizate simultan, si cu ele in apa asacum sunt acum sau nu, tot aia e….

    Vorba aia: „boala lunga, moarte sigura”

  8. Vai de capul nostru.Cum mama dracu sa bagi bani in modernizarea unor nave vechi de 30 de ani ?!

  9. heheheheheeee..3 ani jumate…

    sper ca cei de prin cercurile de conducere sa fi vazut video ul asta:
    https://www.youtube.com/watch?v=5xSN6n0Bm80

    Posibil sa creada ce latra Hussein:Trump nu va fi niciodata presedinte!
    Daca se intampla lucrul asta,se vor incolona toti la Snagov sa bata matanii dupa ce frumoasa Romanie va ramane singura ,abandonata si in p..a goala in fata handralaului de la est !…..

    • Prietene Trump o sa iasa presedinte din trei motive:
      1) Face parte din Partidul Republican,care in acest moment are o imagine mult mai buna ca Partidul Democrat,dovada fiind majoritatea clara din Congres.
      2)E principalul candidat al Partidului Republican,la o distanta rezonabila de urmatorul contracandidat.
      3)Candidatii Partidului Democrat nu sunt la nivelul lui.Hillary e o tanti corupta care are succes datorita sotului,iar Bernie sanders e un mos senil care nu prea stie ce vrea.

      • Bre, nu zic, orice republican e mai ok decat ce pun democratii pe masa…dar serios acum… „nivelul lui” ? 🙂 🙂 🙂
        Bre, nivelul discursului lui trump e undeva la clasa a 4-a asa. Omul e o non-valoare.
        Personal sper ca Ted Cruz sa fie urmatorul presedinte american.

        • N-am spus ca nivelul lui e ridicat,fiindca nu e.Problema e ca restul sunt mult mai slabi ca el.Ted Cruz ar fi o varianta dar e destul de departe de Trump in momentul asta la voturi.Parerea mea e ca Ted Cruz nu o sa castige deoarece nu mai are de unde sa adune voturile necesare pentru a fi desemnat in conditiile in care Trump a castigat deja 24 de state iar Cruz doar 9 aici incluzand si Texasul(acolo unde este senator si are sustinerea cea mai mare)

        • Vorbeste de egal la egal cu plebea americana, asta inseamna populismul 🙂

    • E cazul sa bagam mana in buzunar.Suntem pe cont propriu.

  10. trei ani jumate înseamnă la anu și la mulți ani. Probabil atunci se semnează pacea post ww3…

  11. dar daca e vorba de doar una bucata fregata, ca textul contractului nu spune FREGATE!

    • @ Alexandru

      Da bre ….. o fregata va fi modernizata si una nu .

      Vor fi trimise ambele in lupta , bordaj linga bordaj , pe considerentul ca probabilitatea de lovire a celei modernizate scade cu 50%

      Genialitate …..

      Modernizam 50%

      Economisim 50%

      Probabilitate de lovire 50%

      Capacitate de supravietuire 50%

      Problema rezolvata ……. 200%

  12. Mă uităm la poza fregate şi mă gândeam: nu ştiu ce radar principal vor pune pe ea dar pe al doilea catarg as instala un ELM 2258 pe un suport telescopic care să-l urce încă 10-15 m din vârful catargului, pentru a-i creşte raza de detecţie împotriva sea skimmerelor.
    Ar putea fi îmbrăcat într-o cupolă ultrausoara sau nu.
    Dacă ansamblul antenei, la cele 700 kg, e prea greu, de poate încerca acelaşi lucru cu o antena radar tip ELM 2052, pe o soluţie HAMMR navalizata. Sau cu 2 antene ELM 2052 puse spate în spate.
    Pe lângă detecţia skimmerelor, antena ar putea servi că backup pentru radarul principal, în caz de avarie sau lovitură încasată.

  13. …made in Romania… la Tulcea, si n-au trebuit nici doi ani…
    https://en.wikipedia.org/wiki/ABFC_Ocean_Shield
    …8,500 tone…

  14. pai daca TR 85 mai poate fi activ -tras de par- aproximativ 10 ani… de ce mai are armata pe hartie atatea T55? de ce punem la socoteala 800 si ceva de tancuri in caz de… cand de fapt mari si late, inca valabile si nu prea, sunt doar vreo 300?
    tancuri mai bune de TR85M1 garantat nu va avea Romania in urmatorii 30 de ani. Proiect de unul nou… proiect va ramane pe veci. In cazul asta.. nu mai bine avem 300 de TR 85M1 care macar exceleaza in sistemul de conducere a focului decat sa nu exceleze in nimic? zic si eu…

  15. Off topic, ne-ar folosi si noua niste BriteCloud, marztoagele MLU ar avea mai multe sanse de supravietuire.
    http://www.defensenews.com/story/defense/international/europe/2016/03/30/raf-radar-guided-missile-threat/82417308/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *