Sistemele AA din Romania. Unitatile specializate

Cercul rosu = raza de actiune S-75

Cercul verde = raza de actiune MIM-23

Poza este o modificare a originalului ce o gasiti pe Wikipedia.com. Raza de actiune a rachetelor este stabilita cu ochiometrul din dotare. Daca aveti voi mai multe informatii, sugestii, puteti sa postati in comenturi.

Dupa cum observati, din unitatile specializate in aparare anti-aeriana lipsesc diviziile 2K12 Kub; 9K33 Osa si CA-95.

9K33 Osa le-am observat la parada mililitara din Alba-Iulia 2011. Cel mai probabil desfasoara operatiuni in aceasta regiune:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=HaWLJqmw3Aw&w=420&h=315]

Regimentul 50 rachete anti-aeronave ,,Andrei Muresianu” are sediul in comuna Floresti (in apropiere de Cluj-Napoca). In prezent acest regiment este subordonat Diviziei 4 Infanterie.

Armele cu care opereaza acest regiment sunt: MIM-23 Hawk, S-75 Volhov si Gepard. Acesta este al III-lea regiment si detine 50 de rachete.

Regimentul 53 de rachete anti-aeronave ,,Tropheaum Traiani” este subordonat Diviziei 1 Infanterie. Armele folosite sunt MIM-23 Hawk si S-75 Volhov.

Regimentul 61 rachete antiaeriane ,,Pelendava” se afla in subordinea Diviziei 2 Infanterie cu sediul in Slobozia. Aceasta baza militara foloseste si ea MIM-23 Hawk si S-75 Volhov.

Brigada 1 de rachete sol-aer ,,General Nicolae Dascalescu” a fost creata la 1 august 1973. Principalul scop este apararea anti-aeriana a capitalei Bucuresti.

Zona de responsabilitate cuprinde 20 000 km patrati, suprafata ce se extinde in patru judete: Giurgiu, Ialomita, Dambovita si Calarasi. Unitatea opereaza cu MIM-23 Hawk si S-75 Volhov si cel mai probabil poseda si CA-95 sau Ghepard

Regimentul 11 ,,Horea” situat langa Brasov. Wikipedia nu ofera informatii despre dotarea acestuia, dar prin eliminare deduc ca acesta opereaza cu 2K12 Kub… sau poate nu.

Sursa: Wikipedia

Nero Flash

De asemenea Romania detine si 10 radare de tip FPS -117, cinci apartinand Armatei si cinci Istitutului National de Meteorologie, insa toate au scop dual si de curand a intrat in dotare radarul TPS-79, GapFiller. In luna mai, in cadrul aplicatiei cu trageri de lupta AA „Vlasia 2012”, pentru prima oara un Gap Filler a fost „legat” la o baterie HAWK in lipsa unui radar 3D dedicat. Rezultatele au fost peste asteptari, cele doua sisteme lucrand perfect impreuna.

Tot la acest capitol, mai detinem sistemul de razboi electronic de tip „Azur” si inca doua radare cu microunde si flux electromagnetic, pe malul Marii Negre.

Romania inca nu detine, sau daca are nu o face public, un sistem de aparare antiaerian integrat, desi partea de radare si comunicatii este deja gata! Problema apare pe componenta activa a sistemului, rachetele adica si lipsa unui avion de vanatoare performant, capabil ca prin data-link sa lucreze in tandem cu apararea cu baza la sol.

Orice informatie in plus, fata de sistemul romanesc de aparare anti-aeriana, este binevenita.

59 de comentarii:

  1. CredInRomania

    Daca este corecta harta , parerea mea este ca stam cam slabut la acoperirea teritoriului. Centrala de la Cernavoda pare bine dar alte zone?

    • Pai sunt doua probleme:
      Una e ca n-au cu ce sa acopere, numai gioarse din anii 80, adica de acu’ vreo 30 de ani.

      A doua e ca n-au ce sa mai acopere. Acopera cele cateva ‘concentrari de forte’ 🙂 pe care le mai au, Cernavoda si neaparat pe foarte pretiosii conducatori iluminati de la Bucuresti, fara de care nu vom putea supravietui pt ca ei sunt lumina noastra…

      In rest, combinatele, unitatile militare si alte obiective s-au inchis one by one, ce sa mai acoperi, nu vine nimeni sa-ti bombardeze campiile…ce sa mai bombardeze in Pitesti de exemplu, Arpechimul e inchis, restul s-au desfintat…scoala aia de tancuri nu o sa-si bata nimeni capul cu ea…

      • Ma gandeam la niste baraje de pe la Portile de Fier si altele care lovite…….

        • Nu mai stiu povestea recenta, dar Portile de Fier nu mai sunt impreuna cu sarbii? Rusii n-o sa le bombardeze…

          De celelalte ne putem lipsi, dar de iluminatii nostri conducatori nu.

          We’re so f**ked, indeed!

          1
      • trebuie sa apere rosia montana gold corporation si fostul cupru min si fostul sediu nokia etc. cum sa nu aibe bateriile noastre de rakete ce apara? curand daca o muscam ramanem si fara hidroelectrica , posta romana si cfr. mai bine tragem cu rachete in ele.

  2. Nu exista unitati mixte pe la noi din cate stiu, o unitate n-are cum sa aiba si S-75/Hawk si Gepard/CA-95. Armamentul antiaerian al Fortelor Aeriene este S-75M3, MIM-23 si S-60. Restul, toate la Fortele Terestre. Regimentul 50 Mixt are OSA AKM. Regimentul 11 Horea are S-75. Regimentul 61 are Kub, CA-94 si CA-95. Cautati pe google numele tuturor unitatilor, se poate afla cu usurinta ce echipamente au in dotare in articolele din presa.

    • asa este ,in poza aia de inceput probabil au pus doar amplasamentele fixe (volhovurile)
      oricum,hawk-ul e mobil si poate varia acoperirea…

  3. ma uit la harta si tot ce pot sa zic e : We’re so f**ked!

  4. slabutz..va uitati la harta..ce are siria..si ce zona acopera..pai noi suntem lumea a 3-a daca ne luam dupa dotari…

    • Si inca se gaseste totul pe harta Siriei, lipsesc sistemele S300, cele mai eficiente AA-uri din dotare… consider ca marile orase din Romania ar trebuii sa aibe protectie AA.

      • Si inca nu*

      • Am avut o astfel de protectie pe timpul lui Ceausescu la mine in „muncipiu” a fost o mare unitate /regiment de artilerie si rachete aaa dar pe atunci aveam doua combinate in zona ,uzina de excavatoare si altele acusi nu-i mai intereseaza pt sidexu e particuler bomboS&W38 stie cum ii cu lashi mital santierele navale tot particulare asa ca nu ne mai intereseaza , bine ca am intrat in nato si am desfiintat unitati militare cu sutele si am marit cu miile nr pensionarilor militari astfel multi din ei cu inca destula capacitate de munca dar ordonantele compensatorii le-au facut cu ochiul si bel satan sam a reusit astfel sa subjuge Romania .

    • la raza de actiune nu e asa simplu
      o baterie volhov ..are cred in compunere 5 lansatoare dispuse in stea
      hawk-ul la fel ..,o baterie are mai multe lansatoare
      ghepardul,normal se dispun vehicule la dist de 4 km intre ele …ptr a prelua tintele intr-un foc incrucisat
      nu e nevoie de o acoperire permanenta pe toate nivelele ,ci a obiecctivelor vitale in mod permanent , de asta exista dislocare in caz de necesitate
      nimeni nu ataca asa alandala blocuri de locuinte
      o baterie nu insemna un radar de descoperire ,unul de urmarire si o racheta lansata
      o tinta poate fi” preluata” si de trei rachete simultan
      capul de proximitate la un volhov are putere explosiva de distrugere de vreo 50 m>
      la un ca 95 e cu lovire directa si putere mult mai mica(un elicopter puternic blindat precum mi 28 ,daca nu e lovit unde trebuie poate supravietui)
      nu putem compara sistemele aa alandala,si sa le punem toate acolo ad-hoc

  5. sALUTARE. PAREREA ME A ESTE CA MICUL ARTICOL CUPRINDE O MARE EROARE IN CE PRIVESTE REGIMENTELEDE AAA DIN SUBORDINEA FORTELOR TERESTRE Se pare ca wikipedia de data asta greseste in privinta dotarii cu rachete Volhovsi Hawk la respectivele regimente ele fiidotate cu sistemele SA-6 gainful / Kub-urile , SA-8 Gecko/ Osa si Sa-9 Gaskin/CA-95 si sisteme de artilerie aaa de 35mm de tip Oerlikon si Gheperd. Volhov si Hawk folosesc numai Brigada 1 rachete sol aer si cele 6 batalioane de rachetesol aer +plus un batalion hawk potrivit revistei CER SENIN nr 4(117)2011.
    astfel cai cazul regimerului 50 rachete aaa wikipedia spune adevarul doar in cazul sistemului Ghepard aflat in dotarea batalionului Potaisa ,restul e gresit , de fapt la floresti se afla sistemele Gecko/OSA(Viespea ) si alte sisteme de Kub; in cazul regimetului 53 si 61 e vorba de sisteme Kub si Ca-95 , de asemenea in cadrul batalionelor de infanterie e posibil ca sa fie si CA-94 plus Mr-4 mitraliere 4 buc quadruplate de 14,5 sau Viforul tunuri de 30mm . Asa ca io zic ca schema nu e buna pt ca asa cum am spus regimentele din subordinea fortelor terestre nu au Volhov si Hawk ultimul nu se stie cat este de operational.

    • Cu harta aia ne intoarcem cu 22de ani in urma la revolutie cand DEZINFORMAREA facea ravagii in armata si mai ales civili ,am citit atunci ca un pluton al unei baterii aaa a inceput sa traga din senin iar comandantul a sunat si intrebat de ce trag la care plutonierul i-a spus ca a sunat cineva pe telefonul de campanie si a spus ca sunt atacati de elicotere silentioase fara zgomot si ei trageau pt a le doborii (era si noapte) ; EU ZIC SA O MODIFICATI SAU SA O SCOATETI DIN ARTICOL . Desi e dramatic cu ce mai avem in dotare e la mintea cocosului ca unitatile aaa din subordinea fortelor terestre sunt sisteme unitare mobile pt a putea acoperii manevrele unitatilor de infanterie sau tancuri ,in fata unor atacuri ale aviatiei la joasa inaltime .

      • Nu am alta harta, nu am alte info. In principiu nu este un articol de informare, ci unul de strangere de informatii. Datele sunt luate in totalitate de pe Wiki, si sper ca pana la sfarsit sa putem sa ne facem o idee cat de cat realista despre AA de la noi. Tunurile, Viforul si GDF003, nu intra in discutie, pt ca nu cred ca au amplasamente fixe. OSA la fel. In cazul OSA, CA 95, Gepard, poate chiar Kub-ul, aceste sisteme sunt gandite intradevar sa ofere protectie AA, pe diverse straturi, pt coloanele aflate in desfasurare. Static ar fi doar S-75, HAWK si partial KUB-ul.
        Unitatile AA ale Fortelor Terestre nu au ca scop strict protejarea trupelor, ci au in paza si obiective fixe, dar care sunt mobile. Depozite, zone de afluire, noduri de cale ferata, etc. Gepardul si OSA sunt intradevar gandite sa traga din mers, la fel si artileria AA de 30 si 35mm. S-60 il scoatem din discutie fiind absolut penibil la nivel de CRT.
        Si mai este o mica diferenta: una este tactica pe timp de pace si alta tactica pe timp de razboi. Artileria AA este in prezent desasurata pt protectia aeroporturilor, iar Kub-ul este in serviciul de lupta ca racheta cu raza medie, din pacate nemodernizat nu are cine stie ce sanse.

  6. ma bag si io putin in seama…decit sa va dati cu parerea ce si cum exista , nu ar fi mai simplu sa intrati pe site-ul mapn-ului, si vedeti acolo organizare si dotare? wikipedia mai mult dezinformeaza(experienta proprie si personala). 😉

  7. Ultima mea speranta, ca „optimist” ce sunt, este ca SUA va face presiuni si va veni si cu anumite contributii si solutii de modernizare si dezvoltare in maxim 2 ani a protectiei anti-aeriene a Romaniei, altfel nu vad cum ar putea face gestul inconstient de a instala scutul balistic in valoare de sute de mil. $ fara o protectie aeriana si anti-aeriana in adancime dintre cele mai bine puse la punct.

  8. Pai primul pas e facut baza de la Kogalniceanu e a lor asa nu e mare lucru sa detaseze si 1,2 escadrile de vanatoare aici . Cat despre contributii si solutii de modernizare posibil sa ne puna sa cumparam alte sisteme gen hawk pe care sa le modernizam pe bani grei asta pe presiuni ca la asta sunt artisti .

  9. Exact, doar sa ne sara NATO in cap ca suntem la pamant cu dotarile, sa vezi atunci atrom EF tr2000 si altele, ca doar na, tre sa platim pentru umbrela asta…

  10. http://i45.tinypic.com/28beglt.png

    atat se vedea, era mai lunga lista din cate parea.

    • In cazul acesta avem o mare problema. Cum sa ai dotare, antrenament, investitii cand 90% din buget se duce pe salarii … iar un oarescare gen Marga de la Externe isi da cu parerea despre Multirol?

      Ce poti pretinde de la actuala clasa politica atata timp cand se acopera unul pe altul in mizeriile pe care le-au facut, le fac sau le vor face … cazul AN este mai mult decat concludent – unde este „opozitia”, unde este societatea civila …..?

      Stau si ma intreb daca nu ar trebui sa „adoptam” modelul Georgiei … o tara mica cu ursul in coaste, dar care are taria de caracter sa impuna respect, desi, nu se poate masura cu acel urs…

      Dar parafrazand un spot …. „niste >%>>#@^&&*##@”, nu ai cu cine …

      Concluzia mea – o clasa politica de doi lei, care in afara de interesul ei personal (valabil pentru TOTI fara exceptie) ….

  11. radem noi de iran da macar aia mai au un s00 care comform rusilor dar si iranienilor are 300 raza de actiuni si s 300 Romania are nevoie de patriot sau barak 8

  12. [PDF]
    Hawk XXI – Raytheon
    http://www.raytheon.com/…/rtn_bus_ids_prod_hawkx... – Traducir esta página
    Formato de archivo: PDF/Adobe Acrobat – Vista rápida
    hawk-ul ,daca e adus la standard xxi,e un sistem foarte bun…,daca am lua cateva baterii patriot,sa le operationalizam impreuna cu hawk-ul…am avea cea mai „tare” aa din zonaç
    volhov-ul fiind conceput in alta epoca are un mare defect…treebuie „sa fie condus”de la sol
    nu poate angaja tinte zburand la joasa inaltime „ce dispar”de pe radarul lor de ghidare
    sistemele hawk si patriot acopera foarte bine acest „gap”,,deoarece radarul existent pe racheta „se combina”cu cel de conducere a focului,astfel punctele moarte existente in jurul bateriei …ce trebuiesc acoperite cu sisteme ptr tinte joase(viforul ,ghepard,ca 95…care din cate stiam poate lucra integrat in sistemul viforul)se reduc foarte mult
    concluzia mea…ca daca se operationalizeaza hawk-ul la standardul xxi(sa ia radarele sentinel),cumpara cateva baterii patriot(4-5),si se continua modernizarea ca 95,eventual cu o racheta autoghidata ir de tip nou(sa se fabrice la ploiesti)(prezentasera pe la expozitii un ca 95 cu sistemul ala electtroonoptic israelian si rachete autoghidata infrarosu si ghidata laser),am avea o aparare aa foarte buna…sa nu spun ca atunci cand o sa fie operationale standardurile la deveselu…de asta tipa rusii(dar asta e alta istorie) si de asta vor o baza in serbia(pun pariu ca vor avea spetnazi ,care se vor antreneaza zilnic in inutilizarea siturilor aa)

    • E buna concluzia ta, fara sa fiu ironic, cu practica s-ar putea sa stam un pic mai prost.

      La fel, daca am cumpara 100 EF Tranche 2/3 sau 100 F22 plus vreo 600 AMRRAM C8 sau D si 600 AIM9X sau IRIS-T si vreo 4 AWACS am sta binisor si cu aviatia.

      HAWK XXI:din ce am auzit/citit (poate gresesc, din putzul amintirilor, nu stau sa caut) cereau in jur de 150 milioane USD sa ni-l upgradeze, d’aia ce surpriza e inca PIPIII si nu e XXI.

      Si analizand asa ce s-a mai facut in ultimii ani, bugetul de inzestrare, situatia politica si economica, exista o mica vaga posibilitate sa ramana in stadiul care sunt.

      4-5 baterii de Patriot: frumos, din ce am gasit pe net, poate nu-s exacte dar iti dau o idee asupra scorurilor:

      Improved Patriot (PAC-2+) Battery: $350-400 million for radar, control systems, 4 launchers, & 32 GEM-C/T missiles – (rough estimate)

      Patriot (PAC-2) Battery: $250 million for radar, control systems, 4 launchers, & 32 missiles – (rough estimate based on missile cost)

      PAC-3 Missile: $4.5 million, $4 million for reloads – (based on recent contracts)
      Patriot GEM-C/T: ~$2.5 million new, $600,000 as upgrade of existing missiles – (based on Korean buy)
      MIM-104D Patriot: ~$2 million – (based on above)

      ASTER e tot pe acolo sau chiar mai scumpe.

      Asa ca hai sa incercam sa estimam in cat timp o ne dotam noi cu 4-5 baterii de Patriot.

      STAR80L e mort si ala in papusoi, daca la ala te referi.
      Ai dreacu, nu ni le da nimeni pe gratis, si bani ‘n-avem’.

      • aici sunt de acord cu tine….ca de multe ori pe noi ..practica ne omoara

      • „HAWK XXI:din ce am auzit/citit (poate gresesc, din putzul amintirilor, nu stau sa caut) cereau in jur de 150 milioane USD sa ni-l upgradeze, ”

        O nimica toata.
        Nu, nu fac „misto”, chiar e o nimica toata suma….cand la noi se fura miliarde..

        • Da breh, dar aia sunt banii ‘lor’, doar n-oi vrea sa-si rupa din ei si sa cumpere…rachete !!!
          Cat e bugetul anual de inzestrare. Din aia trebuie sa le faca pe toate…praf…

    • Da HAWK modernizat la standard XXI este un sistem inca foarte serios, problema e sa-l vedem modernizat.

  13. Sa presupunem ca harta este cea corecta.
    In caz de necesitate care af fi performantele atinse de sistemele astea in combaterea tintelor aeriene ?
    Volhov si KUB ies din discutie deoarece la revolutie au fost scoase din joc de bruiaj. Hawk nu se stie daca este operational si din cate am inteles nu a fost trasa inca nici o racheta de acest gen la noi in tara….
    Radarele GAP Filler nu pot asigura interoperabilitatea cu batalioanele antiaeriene si conducerea focului.
    Batranul radar P18 este scos din discutie in cazul unui conflict real deoarece nu face fata bruiajului radioelectronic modern. Cu ce ramanem ?
    Poate doar cu AN/PFS-ul 117 care poate „vedea” da nu poate combate.
    Pe scurt nu putem vorbi despre aparare antiaeriana eficienta.

    O zi buna,
    Cristian.

    • tocmai gap filler-ul a fost folosit de modul asta la o aplicatie,info din observatorul militar

    • sub 3000 metri dotarea nu e rea
      combinatia cu gdf-urile(cu sist aferente sunt destul de bune),ca 95,sistmele ghepard
      la medii hawk-ul asteapta
      la cele lungi stam destul de rau

      • CA94/95 sunt niste Strela2 modernizate acum niste ani buni. Cu limitari, unghi minim fata de Soare etc.
        Parca s-a mai discutat aici pe blog, ca au fost retrase de la trageri din motive se siguranta, ca-s vechi si nu le-a mai bibilit nimeni.

        Plus ca si contramasurile au evoluat mult in timpul asta, nu stiu daca alea mai lovesc ceva acum.
        Imi aduc aminte pe youtube un clip, parca tragea un marinar de pe umar cu ea de pe un monitor intr-o tinta ‘se duce’ ce zbura la orizontala si parca n-a lovit-o nici pe aia…

        • oricum,astea autoghidate ir ..acum asa sunt mai in toate armatele ,nu sunt cine stie ce efective(se folosesc diferite metode ptr a le face mai efective,dar oricum sunt rachete mici,cu incarcatura explosiva mica …care trebuie sa fac impact direct)
          chiar si ala ghidat laser …al lui saab nu e cine stie ce efectiv,din moment ce trebuie sa iluminezi permanent tinta(e efectiv asupra elicopterelor ,dar ptr un avion in viteza nu prea)
          oricum ele sunt facute mai mult ptr ca in combinatie cu artileria antiaeriana sa ofere acoperire in zonele unde celelalte nu pot(o racheta precum cele de pe hawk ,sisteme similare…”se activeaza”,peste 20 metri si pot urmari tinte sub o anumita altitudine doar dupa „ce strabat”o anumita distanta…distante acoperite de sistemele astea gen ca95

  14. Daca guvernantii nostrii ar fi responsabili, insa din pacate nu prea sunt, cel putin la fel de prioritara ca dotarea avioanelor necesare pentru misiuni de politie aeriana ar fi dotarea in regim de urgenta cu echipament modern de ultima generatie de radiolocatie si antiaeriana(artilerie si rachete sol-aer), de joasa, medie si mare altitudine.

  15. Mai stiti poza aia cu PATRIOT pe un camion suspect de „DAC” sau „ROMAN” pe jumatate invelit?
    Ce era pana la urma?

  16. Mie unuia mi-ar placea sa avem THAAD, e antibalistic dar ma gandesc ca e bun si impotriva avioanelor, nu stiu ce pret are dar banuesc ca mult prea mare pt noi.

  17. FARA SUPARARE OARE CATE AVIOANE AR MAI fii iNTERCEPTATA HAWKUL CARE FARA SUPARARE E SLAB CHIAR SI MODERNIZAT iar FAra ceva ca Tor M 1/M 2 pt raza medie hawkul nu face fata nici radare 3 d nu avem nici 5 nu merita hawkul nemodernizat

  18. avem nevoie de barak 8

  19. bine sa zicem hai ca buk M2 nu dar barakul este exact ce avem nevoie alaturi de patriot

  20. chiar si s300 pmu1/2 pt ca chiar daca suntem in NATO si greci si bulgari sunt Nato si si-au luat s300 iar turci la fel

  21. nu stiam asta cu bulgari dar greci stiu ca au jucat la dublu cumparand si de la uni si de la alti mai bine luam de la evrei a si subscriu ador barakul

  22. Armele israeliene, mai ales la domeniul rachete, par sa fie mai ieftine si cu performante bune. Daca am moderniza F16 si/sau MIG21 cu Israel, si tot avem Python3 si Spyke, ce bine ar cadea si niste Barak 8, Python5+Derby= Spyder AA si poate niste tehnologie de blindate + materializarea ATROM-ului…

    • Vise taica, dar recunosc vise de om normal….Numa’ ca noi nu suntem condusi de oameni normali! Si eu as merge pe variante israeliene. Python V este, dupa unele surse mai performanta decat Sidewinder, fiind apropiata de IRIS-T-ul european. Derby, la fel o excelenta racheta BVR ghidat prin radar, iar Barak 8 este o arma foarte buna, ce tocmai a fost achizitionata de azeri.

  23. SI NISTE tayphon sau saab gripen

  24. Domnilor, asa cum am scris de la inceput, acesta nu este un articol de informare, ci dimpotriva unul de informare, un preambul. Asadar maine va urma un al doilea articol facut pe baza opiniilor si informatilor pe care astazi le-am acumulat.
    Maine va urma practic un articol sintetizat de Nero Flash, dar scris in coproductie de noi toti, un articol ceva mai coplet, despre cum arata si cum ar trebui sa arate un sistem integrat de aparare AA pentru Romania.
    Va multumesc!

  25. Toata aceasta discutie se bazeaza pe prima imagine (harta) care e departe de realitate pentru ca exista Deveseluu.

    http://ggverb.wordpress.com/

    • Harta nu este exacta, deocamdata, dar Deveselu nu are ce cauta pe ea. In primul rand rachetele SM-3 nu sunt antiaeriene, ci antiracheta, secondo, Deveselu va fi american, nu apartine Armatei Romane

  26. Pe mine mă interesează în mod direct subiectul deoarece locuiesc chiar în nordul extrem, direct pe granița cu Ucraina și mă simt cam vulnerabil știind că nu mă păzește mai nimic. Știu că s-a investit mult în mijloace pasive, sunt bune dar parcă mai trebuie ceva. Eu sunt interesat de detecția radar în domeniul meteorologiei și știu că pe partea de est radarul de la Bârnova, jud. Iași funcționează în mod dual între ANM și MApN, poate de a avea pretextul că se folosește în aplicații civile. Din câte cunosc radarul acesta este unul destul de versatil în sensul că ”bate” destul de adânc înspre Kiev și chiar Moscova. Pentru mai multe informații http://www.inmh.ro/uploads/wsr98d.pdf .

  27. Și mi se pare ciudat ca Lockheed Martin să producă radare civile 😀

  28. Informatii deosebit de interesante dar eu nu as subestima tehnologia armatei romane , sunt multe lucruri legate de tehnologie care nu apar pe site-ul MAPN sau wiki . Nu avem de unde sa stim exact ce tehnica exista . Stam mai bine sau mai prost , asta se vede intr-un conflict. Si sa nu uitam povestea din 68 cu sovieticii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *