Summit NATO Varsovia, cateva concluzii nu foarte incurajatoare

summit nato varsovia 2016

Care concluzii nu sunt atat de bune pentru noi, pe cat am spera, dar nici dezastruoase. Adica am plecat cum am venit…

Practic n-am primit nimic din ce doream (de la NATO) decat vagi asigurari si alte chestii care tin mai mult de birocratie decat masuri concrete.

Ideea unei flote NATO la Marea Neagra nu s-a concretizat, am ramas cu ce aveam si pana; acum nave militare apartinand Aliantei se vor roti pe la Constanta. Turcia nu a facut pasul inainte (nici nu ma mai  asteptam), de bulgarii nici nu are rost sa mai vorbim, oricum n-aveau cu ce sa contribuie in realitate.

Brigada Multinationala, aflata in subordinea Diviziei Multinationale, va avea in compunere unitati romanesti si posibil (sincer nu cred) un batalion bulgar, dar care batalion bulgar ar putea fi doar cu numele in subordinea operativa, bulgarii ramanand de facto la ei in tara. Mai adaugam o companie poloneza (la schimb si Romania va trimite in Polonia o companie plus sprijin logistic) si deocamdata atat. Alti candidati nu se vad la orizont.

Foarte important, cei 1000 de militari americani (si tehnica lor de lupta) n-au treaba cu Summitul NATO, fiind o “afacere” bilaterala” intre noi si americani, asadar yankeii nu vor face parte din Brigada Multinationala, brigada  in care eu oricum nu cred. Va fi probabil, la nivel de comandament, o alta unitate fantoma, in subordinea unei divizii fantomae, bune amandoua pentru public relation, dar cu totul ineficiente ca unitati militare reale. Deocamdata cel putin.

In rest n-am remarcat sa fie ceva nou, Klaus Johannis a banguit ceva acolo despre nus ce “succesuri” si documente dar nici el nu stia ce spune, in realitate n-am obtinut absolut nimic, Alianta (mai ales latura sa europeana) refuza sa intareasca militar flancul sud-estic, adica Romania. Practic NATO sud-est inseamna doar Romania, Ungaria nu poate conta nici politic nici militar, Bulgaria este o gluma, doar Romania mai misca ceva, cat o mai misca si ea, de aici poate si interesul militar si economic (brusc dezvoltat de americanii)  fata de Bucuresti.

In rest repet pentru a “n”-a oara: europenii nu vor sa supere prea tare Rusia si pe cale de consecinta nu vor sa disloce trupe in Romania, prefera sa trimita militari in Polonia si tarile baltice, zona pe care eu o vad astazi mai putin vulnerabila decat Marea Neagra.

Din punctul meu de vedere flancul sudic este mult mai important pentru Rusia astazi decat flancul nord-estic unde oricum nu prea are ce face, ca doar Belarusul doarme linistit.

Daca ne uitam si comparam Flota Rusa din Baltica cu Flota Rusa din Marea Neagra observam ca cea din Baltica este o umbra fata de flota din Marea Neagra, aici unde rusii au trimis intr-un timp record 6 noi submarine si planuiesc noi si noi nave de suprafata moderne. Cate sub-uri are Blatica?! Va las pe voi sa le numarati, dar este la mintea celui mai prost cocos ca Moscova intareste cat poate de repede zona Marii Negre nu Baltica, in timp ce NATO face exact invers, impotriva celui mai elementar bun simt militar.

La sfarsit sa nu ne imbatam cu apa rece: Brigada Multinationala NATO va fi de fapt o brigada romaneasca impopotonata cu cateva subunitati straine, dar nu din tari “mari” ale Aliantei ci din vecini, asadar ce brigada, ce “succesuri” la Varsovia?!

Rusiei – este doar opinia mea – nu-i pasa atat de mult de tarile baltice sau de Polonia ci de Ucraina, Basarabia, Transnistria, Crimeea si Marea Neagra, iar in aceasta ecuatie singurul hop din zona este Bucurestiul, atat timp ca Moscova are in buzunar: Budapesta, Belgradul, Sofia, mai nou si Ankara.

Ca intareste NATO flancul nord-estic…pur si simplu nu-i pasa Rusiei pentru ca ea nu are interese pe termen scurt si mediu acolo si oricum in zona sunt germanii iar rusii isi exporta gazele pe la ei. Asadar noile mutari anuntate pe flancul nord-estic ar putea fi sintetizate, parafrazand o veche zicere din ailalta vreme: ”Noi ne facem ca intarim granita Aliantei voi va faceti ca va suparati”!

Focul este in sud, la Marea Neagra si Mediterana, iar aici NATO nu vrea sa-i supere prea tare si nu trimite nimic.

 

Tragand o linie cat mai obiectiva observam ca nu am primit mare lucru si asta din doua motive:

  1. Primul este din vina noastra. O tara macinata de coruptie si incompetenta, incapabila sa construiasca autostrazi cu bani primiti moca. O armata cu totul lipsita de capacitate de lupta, plina de ofiteri superiori dar cu unitatile luptatoare lipsite de personal si arme, cu soldati platiti la misto, neantrenati si lipsiti de arme. O tara care nu si-a tinut niciodata cuvantul in privinta fortelor armate. Ma ia groaza cand ma gandesc doar la moralul trupelor noastre fata de lantul de comanda din Armata Romana!

Logica NATO ar fi “Cumparati-va si voi macar un caine care sa latre si apoi va facem si noi gardul!”. Deocamdata nu avem cu ce sa contribuim la NATO.

  1. Al doilea motiv pare a fi cel obisnuit, european, si aduce in prim-plan interesele tarilor europene “mari” care au afaceri cu Rusia si care nu vor sa deranjeze Moscova cu o prezenta militara prea serioasa pe teritoriul nostru, atat timp ca rusii nu au renuntat inca la Romania si considera Bucurestiul cel mai pretios premiu in sud-estul Europei

Vedem cum toata lumea se inghesuie sa-i sprijine pe baltici si pe polonezi – desi eu nu vad absolut nici un pericol acolo – dar obiectiv vorbind nu pot sa nu remarc seriozitatea celor patru tari care investesc foarte serios in aparare si care au un climat economico-social net superior noua.

Asadar vom avea in continuare nave NATO in excursie la Constanta, avioane NATO in Romania si o brigada de parada doar poreclita NATO si multinationala, in realitate doar o alta structura bifata de ai nostri dar fara absolut nici o rezonanta practica, militara sau politica.

Tragand inca o linie ramanem doar cu americanii…

GeorgeGMT

223 de comentarii:

  1. Nu știi cum se spune?când ești prost si viața e grea

    • Cu tot respectul, insa brigada multinationala de pe teritoriul Romaniei si transformarea Marii Negre intr-o prioritate euro-atlantica, se regasesc in declaratia finala adoptata de liderii NATO. Iar optiunile pentru o prezenta navala si aeriana NATO in regiune urmeaza a fi evaluate, asa am citit ca au decis liderii NATO, confirmand faptul ca autoritatile militare NATO au fost insarcinate sa intocmeasca pana in SEPTEMBRIE 2016 o evaluare a situatiei de securitate si sa avizeze militar o prezenta aliata la Marea Neagra.
      Aveti aici Actul Final al acestui Summit.
      Totusi, urmeaza intalnirea NATO-Rusia. Abia dupa aia vedem cum stam in zona asta a Europei.

    • Segment Major

      De-s destept si cioara-mi canta, iar de-s prost, mai iau o tranta….
      Toata treaba asta imi aduce aminte de istoria (pe care o uitam mereu) a Micii Antante, alianta care a functionat fenomenal…. pe hartie…
      Sigur, NATO e altceva, si principala diferenta e SUA.
      Cat despre Germania, Franta sau Italia…Romania ar trebui sa recurga fata de ele la santaj politic si economic porcesc! Vreti mai multa europa pe-aici prin Carpati? Serios? Pai, si trupele voastre unde sunt? (la modul angajat, evident, nu trei chiori c-o pusca veche)… Nu sunt? Pai, nici noi n-avem pentru voi mai multa europa…In schimb, am putea avea niste conditii mult mai favorabile pentru investitii americane si britanice…Cum, ne taiati fondurile? Deci investitiile europene din Romania nu vor mai putea beneficia de fondurile UE? Nasol…Infringement? Si mai nasol…ca nu mai avem bani de contributie la bugetul UE… De ce? Pai, trebuie sa compensam cu cheltuieli militare suplimentare lipsa ajutorului vostru militar… Voi nu vreti sa va protejati investitiile din Romania?… Naspa…
      Bine, stiu, noi n-avem oameni politici cu rulmentii necesari unei asemenea abordari „periculoase”…Asa ca fac si eu ca iepurasul…frec pusca si vorbesc prostii…

    • Marele licurici sa traiasca ! Si noi sa traim! Bineee…

  2. dela anul criza..sa au anuntat taieri de salarii pensii..vine criza..de unde credeti ca vor taia bugetele.?fac pariu ca de la armata?:)),,sper sa ma insel dar ai nostrii..ca brazii.cu mucii pe piept iata vor zice..mai bine autostrazi si spitale..macar de ar fii.. decat tancuri si avioane..veti vedea..sper sa ma insel..

  3. Alexandrovici

    Deocamdata ramanem cu americanii. Pana nu vin alegerile si la ei. Ca poate se schimba politica externa a lor si ramanem asa cum suntem. In c…. gol. De fapt.

  4. Totuși, e o diferență între eficacitatea unui atac dinspre marea Neagra asupra României și un atac asupra Balticelor. Asa cum spun și rapoartele NATO, Balticelor pot fi ocupate în câteva ore. În cat timp ar putea fi organizata o debarcare în Dobrogea …. asta presupunând ca nimeni nu ar vedea o asemena întreprindere ceea ce ar fi imposibil. Iar pana sa ajungă rusii la Bugeac mai au multe pâini scumpe și sângeroase de mâncat. Deci nu e chiar atât de tragica situația. Pericolul real e tot la Balticelor cu tot cu întăriturile NATO de acum.

    • Militar vorbind ai dreptate, doar ca un atac impotriva oricarui membru NATO duce la razboi. Ori aici nu cred ca-i vorba de razboi, Rusia nu ar ataca NATO, ci de influenta si semnale transmise.
      Este vorba ca in nord rusii nu au unde sa se extinda sau ce sa acapareze, pe cand in sud avem Ucraina si Basarabia cu Trasnistria, avem o Bulgarie foarte slaba, o Turcia duplicitara, etc.
      Si tot in sud avem si un potential economic urias, mai avem si proximitatea Orientului Mijlociu, etc.

      • Nu cred ca rusii ar incerca un atac direct impotriva unei tari NATO, fie ea si Romania, dar pot cu usurinta sa reincalzeasca vechile conflicte, precum cel transnistrean si sa infiltreze peste granita omuleti verzi, agitatori, spioni, teroristi si sabotori. Romania nu este ferita de astfel de tactici.

    • Organizarea unei debarcari in Dobrogea se poate face in 2-3 zile daca planurile existente sunt actualizate.
      Debarcarea propriuzisa dureaza mult mai putin si se poate face prin surprindere caci imposibilitatea tehnica de reactie a armatei Romane face ca fortele agresoare sa nu fie prea mari.
      Cine-si inchipuie ca daca rusii ne-ar ataca, automat aviatia turca ori poloneza e deasupra Romaniei de gat cu aviatia rusa se cam inseala. Reactia efectiva a NATO va veni dupa un numar apreciabil de zile si nu va fi cea pe care ne-o inchipuim, adica cateva zeci de divizii americane plus vre-o duzina ale altor tari NATO vor tabari efectiv pe Rusia din toate directiile.
      Batalia se va duce pe teritoriul Romaniei daca rusii se vor opri la noi ( putin probabil si doar in cazul unei actiuni de testare a reactiei aliantei ) isar aliatii nostri din NATO, cu toata precizia si finetea chirurgului Marte, vor produce mult mai multe victime colaterale din randul romanilor decat a agresorului.
      Ajutorul aliantei poate fi eficient si util daca vom reusi sa ne opunem si sa intarziem actiunea agresorului iar forta de reactie a armatei romane sa necesite o cantitate de forte si mijloace care sa zadarniceasca elementul surpriza.
      Adica nu prea curand ci abia peste vre-o 10 ani daca omenirea va sta cuminte atat amar de vreme.

      • Are Rusia experienta in efectuarea unei operatiuni de acest gen?

        • 🙂
          are, dar nu asa ( ar fi prea mare deranju’). ies mai ieftin cu turistii, ca parca imi aduc eu aminte de ceva …
          trebe asa: un popor dezinteresat de ce se intampla la varf si demoralizat, o clasa politica corupta si tradatoare + un cretinache -mutzunache presedinte + un prim ministru gen monta. HOPA! suna cunoscut? .

          2-3-4 chiftele mari si late ( gen ciordireanu ala de voia sa ne retragem in mod unilateral din angajamentele DEJA luate) si ne sutuie aia afara fara drept de apel. dup’aia… D-zeu cu mila…

          • @raster. un rezumat simplu si adevarat

          • Ghita Bizonu'

            sa ne retragem in mod unilateral din angajamentele DEJA luate Ca care angajamente?

            Sa iti aduc aminte – presupusul „angajament” era partticparea cu truoe de ocupatie in Irac .As avea asa ca o curizitate – cine mai paricipa ?

            • @Ghita Bizonu’ , cum care angajamente, domnule? pai fix alea de am zis ca participam cu trupe… si tariceanu, hai sa ne retragem, asa aiurea-n tramvai. era vorba de un cumul de situatii, aia cu retragerea era un exemplu.

              • Ghita Bizonu'

                raster

                in mod ofical razboiul era incheiat. Cu mari succesuri ptr Hallyburton , Blackwater si altii …
                In plus in fara oricaui angajament ne-am trezit si noi ca iertan Irakul de 2 miliarde $. „sa fie primit” au zis pretenii Biroului Oval (si pesemne si „Sa traisca sa mai dea sa beleasca @@@@ mea”) firmele romanesti nu au primit nici un contract .. totu a mers la pretenarii de bursa si Skull and Bones … Noi am luat cotu si piscotu ….

                tot la rubrica asta .. ca cum sa iti zic chestia cu scutul si Deveselu. Ar trebui sa stii ca de fapt Deveselu nu a fost prima optiune ca inainte sa se adreseze Romania s-au adresat Cehiei. Care se facu ca plua. Noi am fost solutia de avarie, sa zic asa i-am scos din hazna.

                Si acum cu ce ne alegem?
                Prafu de pe toba!!

                atitudinea ta este precum a aleia despre care in liceu se zicea ca se aia pe nasturi. Asa ca normal noi nu primim decat Ghitensteini iar altii sunt tratati cu respect.
                Noi nu negociem doar stam in 4 labe : cum doriti stapane! Si cand ne trage o cataba peste bot zicem mersi ..

                • asta cu Deveselu in loc de Cehia n-am stiut-o. in alta ordine de idei, ca sa faci pe nebunu’ iti trebe niste atu-uri. altele decat locatia geostrategica. putem numi oare cateva?

      • Organizarea unei debarcări se face în 2-3 zile și nimeni nu vede asta și nu face nimic. Nici măcar România singura dacă militarii americani de la Constanța sunt la club !? Greu de crezut. În plus, trebuie sa treacă de flota românească. Ok , o scufunda rapid dar apoi ?! F15m6 de la Aviano sunt rapid în zona. Turcii la fel. Se complica rău lucrurile apoi pentru rusi. Nu e chiar defilare prin brânză. Și chiar de ar trece și de americanii din Constanța, Avignon și Turci, puțin probabil, tot s-ar mai strânge forte intre timp care ar complica și mai mult lucrurile pentru rusi care ar avea șanse mari sa-și vadă flota de la Marea Neagra făcuta apartamente pentru pesti.

        • Bun, sa presupunem ca rusilor le reuseste debarcarea. Cum efectueaza aprovizionarea trupelor cu tehnica de lupta, echipamente de tot felul, munitii, combustibili, haleala etc.? Pentru asa ceva presupun ca sunt necesare destule „barci” care sa faca naveta pe Marea Neagra. Or aceste barci nu le aduna in 2 sau 3 zile.

          • Aerian, naval, terestru. Combustibili, hrana si chiar parte din munitii le gasesc si aici. Fata de noi Rusia mai are inca o flota comerciala. Nu le aduna in 2-3 zile ci dupa planificarea actiunii le aduna in 2-3 ore la momentul stabilit.

        • Chiar daca vede initial nu prea poate face nimic. Trebuie o intrunire si o decizie de interventie a aliantei iar asta nu se face asa adhoc.
          Daca rusii isi propun o actiune de genul ocuparii Romaniei si Bulgariei prin sudul Ucrainei si pe mare pentru a ajunge la sarbi au capacitatea militara de a o face in 3-4 zile. Interventia NATO va fi ulterioara actiunii si se va desfasura in zonele ocupate cu consecintele de rigoare asupra infrastructurii si populatiei.
          Ca intr-un final rusii vor fi obligati sa se retraga e alta poveste. Flota Romaniei lipsita de propiile capacitati de aparare AA si de protectie aeriana e anihilata in cateva minute, fie pe mare fie in port.
          Ce inseamna americanii din Constanta? Constat ca filmele cu Rambo produc inca efecte.

          • Ghita Bizonu'

            Momentan nu este pasibil un astfel de scenariu. Nu de alta dar rusii nu sunt chiar atat de tampiti!

          • Debarcarea in Dobrogea este imposibila dpdv tactic. Chiar asa rahitici cum suntem rusii s-ar pune in cea mai vulnerabila situatie din toate scenariile posibile.
            O operatiune de asalt amfibiu este cea mai dificila operatiune militara…

            • Nici nu stiu ce mijloace au rusii pentru o astfel de debarcare, si cat si ce pot debarca de fapt. Nu mai vorbesc de cucerirea Constantei de ex (incluzand aici si controlul total al orasului) si avansarea mai departe (cu trecerea Dunarii si apoi mai departe).
              Apoi ce ar rezolva cu asta, ar ocupa printr-un atac din asta prin surprindere sa zicem juma de Dobrogea si un cap de pod peste Dunare (nu-i vad in stare de mai mult nici macar daca luptam singuri contra lor), ar avea pierderi tot mai mari si ar fi apoi impinsi inapoi, suferind o infrangere umilitoare, ridicandu-si toata lumea in cap, intarind NATO la extrem si facand-ul ostil cu adevarat si expunandu-se la tot felul de atacuri impotriva propriului teritoriu (ca sa nu spun ca risca extrem de mult un razboi total care ar duce la distrugerea Rusiei)
              Experienta din Siria nu e prea incurajatoare pentru rusi, desi au deplasat mijloace destul de reduse si-au intins spre maxim resursele (inclusiv financiare) iar impactul pe teren nu a fost extraordinar.
              Inclusiv lansarea de rachete de croaziera din Caspica spre Siria poate fi vazuta diferit, depinde ce parte a paharului (aia goala sau aia plina) vrea sa o vada cineva. Ma refer aici la rachetele presupus cazute prin Iran ori la cele care au deviat un pic prin Turcia inainte sa ajunga in Siria, unde nu stiu ce au lovit (si daca au lovit fix tintele desemnate) si cu ce efect.

              Nici nu mai are rost sa pomenesc de flota americana din Mediterana care poate interveni imediat.

              E adevarat ca noi avem nevoie de rachete de croaziera/anti-nava moderne cu raza lunga (atat pe nave cat si la sol) si de o aviatie capabila sa incurce orice inamic in aer, sa nu permita suprematia aeriana a inamicului. Aici avem de lucru inca

              In rest, balticii sunt cu adevarat mult mai expusi (chiar si polonezii, nici nu vreau sa ma gandesc ce comentarii ar fi fost pe aici daca Romania era intre Rusia si Germania, considerata de multi ca pro-rusa).
              Riscul acolo e ca Rusia sa incerce ceva pentru a testa coeziunea NATO, gen ocuparea unei tari baltice (sau a tuturor) pentru a testa reactia NATO, incercand sa provoace disensiuni care sa duca la spargerea (si disparitia) aliantei. Si acolo chiar pot invada mult mai usor si cu sanse de reusita mult mai mari. Puterea armatei ruse a stat intotdeauna in fortele terestre si nu in aviatie sau marina

              Trupele astea NATO dislocate ici colo nu au neaparat rolul de a bloca un atac rusesc pe teren cat acela de a actiona ca element declansator al reactiei mult mai rapide si unanime a NATO, atunci cand vad ca le-au fost omorati proprii soldati.
              Serios acum, crede cineva ca daca rusii distrug baza de la Deveselu ori bombardeaza cazarmile americane de la Mihail Kogalniceanu flota americana din MEditerana ori avioanele americane din Europa (sau chiar SUA) vor sta cuminti asteptand o intalnire NATO si votul unanim al tuturor membrilor?

              Parerea mea e ca Rusia vrea sa iasa cat mai repede si cat mai usor din problema ucrainiana si sa continue afacerile ca mai inainte. Atata doar ca sunt mai multe interese si influente in joc si nu mai are capacitatea de a o face asa cum vrea. Fie lasa de la ea ceva si inghite galusca si intelege ca nu mai e o superputere care face ce vrea fie merge inainte si sangereaza putin cate putin pana cand va fi prea slabita pentru a mai rezista.
              Pentru ca exista si reversul, un atac american/NATO sau chinez, candva in viitor (desigur, provocat oficial tot de vreo actiune pripita ruseasca).

              • @Radu2. Am mai discutat scenariul asta …naiv, sa spunem, lansat de Vocea Rusiei in presa romana, domnul Valentin Vasilescu, care – cu aceasta ocazia – a demonstrat doar ca habarnuare de tactia militara.
                Ca sa-i respingi pe rusi, un atac prin surprindere este im-po-si-bil, n-ai decat – din toata saracia noastra – sa masezi APRA 40 si LAROMul in zona Constantei, ascunse prin parcuri, parcari, etc si cand rusii sunt la o treime din forta deja debarcata sa lansezi o salva…
                Si cu asta basta!

                Din 244km de litoral, nu poti debarca decat in zona de sud, asta daca nu-i banuim pe ivani ca sunt cu totul imbecili si vor debarca prin smarcurile Deltei.

            • EXACT.
              Pentru efectuarea unei asemenea operatiuni, trenurile incarcate cu diferse furnituri si echipamente militare ar trebui sa curga garla catre porturile rusesti, iar vapoarele sa fie concentrate in porturi, macaralele ar trebui sa lucreze nonstop.
              Or, o asemenea activitate este usor de observat atat la fata locului, de catre diversi „indivizi”, cat si din spatiu. Amintiti-va ca in timpul razboiului din Ucraina rusii deschideau focul artileriei in momentul in care satelitii americani paraseau zona.

              • @RD perfect adevarat. vedeti ca am lasat o adresa de email ( multumesc frumos moderatorilor ca nu mi-au sters-o) la rubrica contact, as vrea sa vb ceva cu dvs pe privat, daca se poate, multumesc mult!

            • Orice ocupare a Dobrogei s-ar putea produce doar in caz de razboi total intre Nato si Rusia caz foarte improbabil, chiar de s-ar produce nu ar avea capacitatea sa o ocupe mai mult de 2-3 zile in cazul foarte improbabil de razboi total.

      • @karadeniz
        Dintr-u inceput plecam de la premisa ca marina noastra e incapabila sa apere litoralul, ceea ce cam e, dar asta se va schimba mai repede de 10 ani. Ca rachete de coasta nu avem decat cu numele e una, stau si ma intreb, tunuri mai avem? Nu stiu ce forte terestre avem dislocate in Dobrogea.
        „Organizarea unei debarcari in Dobrogea se poate face in 2-3 zile daca planurile existente sunt actualizate.” – care planuri? Cele rusesti? Daca da, sunt planurile URSS-ului de fapt?
        Reactia NATO, intreg sistemul NATO se bazeaza pe sprijin reciproc. O debarcare ruseasca in Dobrogea este indubitabil un caz clar (fara turisti, chestii cibernetice s.a.m.d., mai greu interpretabile, desi, am vazut cu ocazia acestui summit ca se fac pasi si in aceasta directie) de articol 5. Nu exista nimic neclar, o debarcare este o debarcare si daca acest fapt nu declanseaza reactia NATO, atunci acesta va fi de facto ca si desfiintat. Vrea Europa asta? Poate. Vrea toata Europa asta? Nu cred…
        Sa nu uitam ca exista in permanenta 4 avioane NATO in Romania, pentru exercitii la Campia Turzii si o baza „americana” la MK. Care ar fi impactul asupra „maretiei” SUA daca-si lasa oamenii macelariti de rusi? Aviatia va fi trimisa prima, cu AWACS si tot ce trebe, exista Tomahawk in Mediterana, daca suntem si noi in stare sa luptam 48 de ore nu-i vad bine rusnacii debarcatori… Om fi si noi in stare sa ardem granele si sa otravim fantanile ca-n trecut!

        Turcia, in ciuda celor spuse pe aici, s-ar putea sa intervina inaintea polonezilor. De ce? Pentru ca inseamna ca ei urmeaza. SUA si Turcia sunt singurii care, alaturi de romani, au sustinut un nou cadru de securitate la Marea Neagra. Ce va asteptati? Sa faca Turcia o flota NATO cu noi, eventual si sub comanda noastra, ca doar noi suntem centrul universului? Pai ce, putem compara cele doua forte navale?
        Revenind, cuceresc Dobrogea, trecerea Dunarii este o joaca? Presupunand ca nu ne ataca prin Moldova, pen’ca momentan Ucraina + Rusia => NOT LOVE?
        Revenind, trec Dunarea, trecerea Carpatilor este usoara?
        Ca sa debarci in Dobrogea ai nevoie de o logistica bine pusa la punct.
        Hai sa ne uitam putin la actiunea ruseasca din Siria: flota comerciala a Rusiei este oarescum long gone pentru ca au cumparat niste cargouri vechi de la turci din motive de logistica deficitara.
        Aflam ca pentru flota de la Mediterana au adus nave de prin toate flotele Rusiei din cauza slabei disponibilitati a navelor de la Marea Neagra, care teoretic ar trebui sa acopere si Mediterana.
        Operatiunile de modernizare a navelor de clasa Slava sunt greoaie pentru simplul fapt ca toata documentatia este la Ucraina care, ce sa vezi, nu le-o pune la dispozitie. Aflam ca Moskva intra de ani de zile la resapare, acum chiar intra si ce aduc in loc? Pe Maresal Bambilici care dupa ani de zile a iesit de la resapat…
        Amiralul Kuznetov, slabe sanse sa-l lase turcii sa treaca prin stramtori…
        Fregatele Grigorovich, sa-i vad cum rezolva cu restul de 3, din cele 6 ca Ucraina nu le mai da turbine pe gaz si aparent inca n-au reusit sa dezvolte una. Stii ce vor sa faca in schimb? Sa puna propulsie nucleara pe toate navele de suprafata pen’ca mareata industrie rusa nu-i in stare sa scoata o turbina navala pe gaz in mai putin de 10 ani.
        Kalibr, Kalibr, atac la saturatie, asta parca vad ca urmeaza… Sa aiba rusii atat de multe?
        Evident, prin comparatie cu noi sunt pe Luna, dar prin comparatie cu Italia de exemplu sunt undeva spre centrul pamantului, manca-i-ar Hades sa-i manance…

        „Ajutorul aliantei poate fi eficient si util daca vom reusi sa ne opunem si sa intarziem actiunea agresorului iar forta de reactie a armatei romane sa necesite o cantitate de forte si mijloace care sa zadarniceasca elementul surpriza.” Corect! Dar Rusia nu va incerca nimic la Marea Neagra, nimic conventional. Ei prefera in ultima vreme alt tip de actiuni, vezi Ucraina.
        Tot balticele si Polonia raman tinta de predilectie, atat d.p.d.v. georgrafic, dpdv capabilitati favorite rusesti (terestre) si din perspectiva unui Belarus obedient Moscovei.
        Daca am parut inversunat, imi cer scuze! 🙂 Iti urmaresc comentariile, invat din multe dintre ele, dar asta vadeste un respect fata de Rusia pe care l-am mai vazut doar la un membru foarte apropiat al familiei mele, de aceea reactia poate mai vehementa…

        • @Nicolae. Nu ne trebuie nici rachete AN, nici tunuri, nici NATO, avem artilerie reactiva care va fi masata pe zona capului de pod. End of discusion…
          Iar presupusa suprematie aeriana a rusilor deasupra Constantei nu sperie pe nimeni. Prima salva va face ravagii suficient de mari ca debarcarea sa se incheiei brusc. La nevoie, cu pierderi acceptabile, putem lansa a doua salva si a treia si…gata!
          Rusii nu sunt deloc tampiti, n-ar trebui sa mergem pe aceasta premiza.

          Da” sa presupunem – de dragul discutiei – ca rusii sunt atat de talambi sa debarce (sa vrea) in Dobrogea. Unde sa debarce?! In nord daca se duc ajung in smarcurile Deltei si acolo in gaseste judecata de apoi. In sudul Constantei, iarasi „e” problema, pt ca exista o singura cale ferata si o singura sosea, iar rusii – odata debarcati – trebuie sa se grabeasca spre poduri, sa treaca Dunarea.
          Asadar dupa debarcare, trebuie sa forteze si Dunarea (1-2 km latime) si daca noi facem BUM! la poduri raman in Dobrogea pana la a doua venirea a lui Isus.
          Asadar trebuie sa debarce in zona Constantei, acolo unde distanta intre mare si poduri este minima, ori acolo noi „plantam” artileria reactiva. LAROM 160 bate 40 de km stanga, dreapta si in fata, acoperind astfel 80 de km de litoral. APRA 40 bate si el 20 de km, acoperind 40 de km in total.
          O masina poate sa-si lanseze toate rachetele in mai putin de 30 secunde si daca grupam macar 100 de masini lansatoare cu rachete dotate cu capete de lupta HE, avem undeva (pe medie) la 1500 de rachete si cum rusii – la debarcare – vor fi in mod natural foarte grupati, iese macel.

          Basca ca vor pierde si navele de debarcare, care nave vor bloca accesul altor nave la docuri.

          Bineinteles ca ne vor pisa cu rachete de croaziera, cu racheta AN, cu aviatia si artileria de pe navele lor, vom pierde flota, instalatii portuare, etc, dar debarcarea va fi un dezastru.

          • Nu numai ca nu sunt tampiti, dar nici nu prea mai au cu ce… D’aia vroiau Mistralurile.
            In rest cam asta ziceam si eu, ca debarcarea in Dobrogea este o nuca greu de spart la care se adauga faptul ca declanseaza art. 5 instant.
            Concluzia: nu cred ca se va intampla asa ceva prea curand.
            In rest, cum zici tu, la chestii terestre nu ma prea pricep. 🙂
            Dar o marina romana inarmata corespunzator este un factor de descurajare in plus! Si trebuie sa militam pentru asta! 🙂

            • Flota ne trebuie, dar si mai inainte ne-ar trebui o aparare de coasta credibila, o forta AA decenta si o aviatie militara suficienta ca numar…
              Orice flota am avea noi nu ar face fata Flotei MN rusesti. Eu cred ca noi ar trebui sa ne concentram pe zona ASW si doar in secundar pe zona nava-nava si nava -aer.

          • GMT:
            „O masina poate sa-si lanseze toate rachetele in mai putin de 30 secunde si daca grupam macar 100 de masini lansatoare cu rachete dotate cu capete de lupta HE, avem undeva (pe medie) la 1500 de rachete si cum rusii – la debarcare – vor fi in mod natural foarte grupati, iese macel.

            Drept ce spui dumneata, cu o singura remarca: ce naiba facem daca astia raman in Constanta? Dai cu orgile lui Stalin in oras? Cati crapa dintre ai nostri?

            • Tu confunzi zona de debarcare cu orasul. Focul ar fi concentrat pe respectiva zona si pe port, zone oricum distruse inainte de rusi. Pe de alta parte o astfel de debarcare este imposibil de tinut secreta, este nevoie de sute de nave, astfel ca am evacua populatia.

          • Mi-a ràmas o vorbà în minte a unui militar, nici nu mai stiu dacà este un personaj de roman de politicà-fictiune sau din relitate: „Inamicul refuzà sà colaboreze !” (la planurile prestabilite).

            Istoria cu LAROM si alte rachetute ar fi valabilà dacà rusii, deh prosti, fiindcà rusi, nu ar evalua amenintarea aceasta si aviatia lor va face numai rotocoale pe cer ca sà impresioneze valahul. Si nu au nici mijloace de geniu ca sà treacà si un fluviu ca Dunàrea altfel decât pe poduri deja construite.

            Cât despre faimosul articol 5, are limitare însàsi în enuntul sàu:
            „…will assist the Party or Parties so attacked by taking forthwith, individually and in concert with the other Parties, such action as it deems necessary, including the use of armed force, to restore and maintain the security of the North Atlantic area.”
            „…o astfel de acțiune pe care o CONSIDERA NECESARA…”

            • @MirceaS. Breeee, rachetutele alea ar fi, bineinteles, cunoscute de rusi, dar locatia, la nivel de zeci de metri, de unde s-o stie?! O masina LAROM/APRA 40 este cat un camion, poti s-o maschezi prin parcuri, intre blocuri, cu o cutie mare pe ea, etc, etc.
              Aviatia rusa ar gasi cateva doar dupa prima salva. Dupa ce o masina lanseaza cele 13/20 de rachete, poate fi reincarcata in cateva minute, timp in care aviatia rusa ar putea sa distruga cateva: 10-20-30, ca nici rusii nu pot tine peste Constanta 200 de avioane.

              In privinta mijloacelor de geniu, ia intreaba tu cat de dificil este sa traversezi un rau, daraminte Dunarea care o latime de +2 km, iar romanii nu ar sta sa faca poze. cat dureaza sa construiesti un pod de peste 2 km, cat este el de vunerabil la atacuri si cat ar dura ca rusii sa-si care tot echipamentul de geniu de la Sevastopul pana la Dunare. Asta inseamna sute de camioane, mii de oameni, utilaje, etc, adica resurse enorme si timp disponibil.

              Numai ca sa aduci 10-15 mii de militari luptatori (adica o divizie) iti trebuie sute de tone de furnituri militare pe zi.

              • „Numai ca sa aduci 10-15 mii de militari luptatori (adica o divizie) iti trebuie sute de tone de furnituri militare pe zi.”

                Si multi, foarte multi bani lichizi.
                Una peste alta, inainte de initierea unei astfel de actiuni, orice conducator politic si militar se intreaba: merita? Costuri versus pierderi si castig.

              • ai uitat de rachetele antitanc de pe mli-uri…

                • Si lasi podul ala pana ce trec tancurile rusilor pe el, sa le vezi pe fundul dunarii forever….casa pentru sturioni la depusul icrelor! 🙂

          • As mai adàuga cà printr-o actiune îndràzneatà, si canalul Dunàrea-Marea Neagrà poate sà fie folosit ca sà… traversezi Dunàrea 🙂

            • Pe Canal?! 🙂 🙂 🙂 Hai frate ca m-ai facut sa rad in hohote! Pai pe Canal viteza navelor este limitata (din motive obiective de siguranta navigatiei) la max 15km/h. Ori tu ca rus vrei sa ataci in viteza maxima, sa surprinzi inamicul, dar daca tu ataci/inaintezi cu 15-20km/h (cam cat un biciclist) te rad romanii de pe maluri si rade lumea de tine de cat de fraier poti sa fi sa te pui singur intr-o situatie de maxima inferioritate…
              Pai ar fi tinte lente pentru absolut toata armata romana, le-ai scufunda navele (si este nevoie sa le scufunzi doar 1-2 bucati) cu AG 7 🙂 😉 .
              Io am mai spus, rusii nu sunt deloc talmabi si nu ar face asa ceva.

              • Râzi tu râzi Harap-Alb… desi am pus eu un smiley, dar cine stie ce circumstante ar putea sà fie. Eu as gândi niste contra-màsuri la ipoteza asta nàstrusnicà.

                • 🙂 Apai rad Mircea pt ca este de ras. Aici eu sunt ala pro-rus si incerc sa va explic ca generalii rusi nu sunt deloc prosti si nu ar face asa ceva.
                  Unii contr-argumenteaza ca prin 1941 sovieticii chiar pregateau o operatiune amfibie asupra Dobrogei si chiar asa este, dar ce resurse aveau atunci sovieticii?!

              • Cât despre limitarea vitezei (din motive de sigurantà), desigur în timp de ràzboi, toatà lumea ia màsuri restrictive de vitezà, în aer, pe sosea si în apà.
                Si pàdurea Ardenilor era imposibil de trecut cu tancurile germane în WW2.

                • 🙂 Bre pe apa functioneza niste legi ale hidrodinamicii care spun ca o nava nu poate inainta mai repede de x noduri fara sa pupe malul canalului. La viteze mai mari se creaza efecte de turbionare, care au legatura cu adancimea, distanta intre nava si mal, etc.
                  E fizica.

                  • Cu o làtime de canal de minimum 70 m , ambarcatii cu làtime inferioarà a 15 m si pescaj inferior a 3 m pot sà circule si cu 40 km/h, numàrul lui Reynolds va fi suficient de mare ca sà nu se intre în fenomene de viscozitate/turbulente negative pentru navà. Doar malurile vor avea de pàsuit.

                    • Atunci nu pot decat sa sper ca daca ivanii ne vor ataca vreodata s-o faca pe canal, sa fim si noi eroi 🙂 . Mai tre sa-si care si slepurile dupa ei si impingatoarele si pana la urma ajung tot in Dunare…
                      Ideea ar fi macar glumeata dpdv tactic, i-am lua ca pe rate.

                    • Adica la vreme de razboi rusii vor naviga laminar ,nu turbulent? :))

          • george cata artilerie reactiva romanesca mai ajunge in zona litoralului in cazul unui conflict cu rusia ? din aceea care mai ajunge cata reuseste sa traga macar o salva ? uiti de artileria de pe nave de exemplu chestie de anul 1944 iunie in normandia care a ras tot pe raza de zeci de km in adancime ca de aceea nu a mai putut primi rommel intariri

        • Nu am dorit prin comentariile la acest articol sa arat un „ respect” deosebit fata de Rusia, ci mai degraba sa temperez entuziasmul unor comentatori privind invulnerabilitatea Romaniei doar prin prisma apartenentei la NATO si UE, a parteneriatului strategic cu SUA si a slabiciunii rusilor. O supraevaluare a inamicului este deseori benefica dar o subevaluare este totdeauna catastrofala.
          Apararea litoralului presupune mult mai multe lucruri decat se discuta pe aici. Fortele Navale romane nu au decat capacitati reduse, cateva salve de rachete cu cele 4 nave si cele 4 IML-uri. Artileria de coasta cu tunurile de 130 era printr-un depozit acum vre-o 12 ani.
          Orice armata care se respecta are planuri/studii/strategii facute si actualizate permanent pentru varii situatii. Un astfel de plan se concepe in luni de zile. Cand ai nevoie il adaptezi urgent situatiei concrete de la momentul actiunii in cateva zile.
          Reactia NATO inca nu a fost testata. Cine-si inchipuie ca daca un stat NATO este atacat articolul 5 permite fiecarui stat NATO sa intervina cum si u nde vrea muschii lui in secunda urmatoare nu prea stie despre ce e vorba si nici cum functionaza aceasta alianta in privinta luarii unei astfel de decizii. Trebuie probat mai intai ca e vorba de o agresiune. Nimeni, nici chiar Rusia , nu vine asa de nebun sa debarce in Dobrogea fara un oarecare pretext. Iar pretexte se pot gasi ori fabrica.
          Nu contest o interventie NATO doar ca aceasta se face dupa o perioada de timp, care in cazul nostru presupune eliberarea tarii nu apararea ei.
          Credibilitatea unei tari este data de mai multi factori, prioritari fiind cei economici si militari ori noi suntem acum cam ca Albania anilor 80.
          Referitor la locul unei posibile actiuni uitam ca balticii dar si polonezii sunt oleaca de slavi. Iar dincolo de ei Rusia nu are nici unde nici de ce se duce.
          Romania in schimb a fost mereu un ghimpe in coasta lor inclusiv cand eram aliati in CAER si tratatul de la Varsovia r iar zona asta de sud-est a Europei a fost si va mai ramane multa vreme o zona cu multe probleme, etnice, religioase, teritoriale, cu niste eclave slave si ordodoxe de care Rusia se simpte irezisitibil atrasa.
          Nu vad nici o inversunare si motiv de scuze. Sunt simpe discutii, fiecare isi spune parerea pe baza informatiilor pe care le are si a propriei analize.

          • @Karadeniz. Categoric suntem cam desculti din cam toatte punctele de vedere. Comentariile mele nici macar nu i-au in calcul NATO ci pur si simplu o situatie tactica duala: rusii vs noi in cazul unei debarcari in Dobrogea.
            Flota militara eu n-o consider apta sa faca absolut nimic.

            • Vom mai ramane desculti multa vreme chiar daca vom mai bate niste flecuri la calcaie si vom mai pune o pingea, doua.
              Am pierdut 25 de ani in care prin utilizarea, restructurarea, modernizarea a ceea ce aveam si cu banii cheltuiti inutil pe restructurari de forma, pe uniforme, parade, tehnica si armament luate asa dea-n boulea, pe un sistem politienesc mamut dar ineficient, pe un STS folosit mai ales in lupta electorala, un SRI care bate numeric serviciile similare cumulte ale englezilor ,frantuzilor, italieni lor si nemtilor la un loc, puteam avea o armata de vre-o 50-60 de mii de luptatori dotata si echipata modern care sa impuna respect oricui.

          • @karadeniz, pai nu este clar ca din toate statele de prin partilea acestea, noi si numai noi parca mergem cu frana trasa ?! Rusii sunt deja aici si is fac treaba bine, prin papusile puse in furnctii cheie, degeaba dezbateti voi, nu zic pentru ca as fii lipsit de respect, dar tara merge din rau in rau, au iesit iarasi PeSeDeiiiii la putere, nu -i clar ?!!, pana si goanga Santa claus parca-i momaie, ceva nu-i in regula cu astia, parca sunt tinuti in lesa sau ceva !!!!!!!!!!!

          • @karadeniz Eu sunt de acord ca descurajarea trebuie sa se datoreze capabilitatilor noastre militare si nu apartenentei la NATO sau multumita tratatului bilateral cu SUA.
            Nu vad Rusia in stare sa sustina o debarcare acum, sau in urmatorii 3 – 4 ani, functie de cum reusesc sa se miste cu flota lor. Asta nu inseamna ca-i subestimez, dupa cum ziceam, sunt pe Luna prin comparatie cu noi.
            Nu pot totusi sa nu observ miscarile semnificative noastre din ultimul an si jumatate, cand practic s-au facut mai multe lucruri (bune evident) decat in ultimii 8 ani. Putem observa ca se zboara enorm prin comparatie cu perioada trecuta, putem observa ca numarul aplicatiilor a crescut semnificativ, putem observa ca s-au demarat programe abandonate ani la rand. Evident, cu o floare nu se face primavara dar, in mod cert as zice eu, e un bun inceput.
            Este clar ca batalia va fi pe resursele recent descoperite in Marea Neagra, rusii dorindu-si evident o halca generoasa. Ma astept prin urmare la nenumarate sicane din partea lor, de genul celor practicate tot de ei in Marea Baltica.
            Este adevarat ca reactia NATO nu a fost inca testata si este evident ca noi, in caz de Doamne fereste, trebuie sa rezistam o perioada singuri. Rusia va continua sa testeze lucrurile astea insa nu cred ca o va face cu un razboi conventional.
            Rusia a avut intotdeauna nevoie de spatii largi intre Moscova si vecinii sai si incercarea Ucrainei de a schimba pozitia a fost taxata dupa cum am vazut. Prin urmare, cu cat mai multi sateliti ai Moscovei se vor intoarce catre vest cu atat Rusia va incerca sa reactioneze cum va putea ea mai bine. Au creat suficiente cheite (vezi Transnistria s.a.m.d.) astfel incat ei sa pastreze controlul.
            Ma rog, vom vedea, nu-i asa? 🙂

        • @nicolae cateva mici precizari

          „Nu stiu ce forte terestre avem dislocate in Dobrogea”

          Zona e chiar bine acoperita, are 2 batalioane de infanterie, 1 batalion de infanterie marina si ma rog, 1 batalion de tancuri. Sincer uitandu-ne pe harta pare cea mai militarizata zona din tara din punctul asta de vedere, pe restul teritoriului batalioanele de infanterie (sau VM) sunt destul de rasfirate.

          „Sa nu uitam ca exista in permanenta 4 avioane NATO in Romania, pentru exercitii la Campia Turzii”

          Pai nu exista permanenta, chiar in momentul asta sunt 10 aparate F-15 acolo dar avioanele NATO vin pentru exercitii, din cand in cand, uneori de la US Air Force, alteori de la Garda Nationala, fortele aeriene canadiene, fortele aeriene portugheze etc… dar nu exista permanenta si nici un numar fix, sunt doar exercitii multe si dese.

          • In Dobrogea avem T55. Sa nu fie paguba asa mare cand le pierdem. Sau sa fie mai aproape de muzeu, in cazul in care renuntam la ele in urmatoarele 2 cincinale.

          • @dupaUreche T-55-urile alea saracele sunt de fapt niste tunuri mobile, spre deosebire de alea tractate de camioane. Mai au un avantaj: n-au nevoie de 7 servanti si semnale cu stegulete, care sunt cam dificil de facut noaptea, pe ceata sau pe viscol. Dar in afara de asta, in caz de razboi adevarat cu rusii alea vor trage un singur foc. Pacat de oamenii din ele, sincer sper ca nu citesc aici sa nu le scada moralul.

            Mai degraba le-as face telecomandate 🙂 Servomotoare in turela si comenzi transmise printr-un cablu lung de 150 m, asa macar nu moare nimeni dupa ce trag primul (si singurul) foc intr-o lupta reala cu un inamic serios.

            Acum revenind din gluma, niste tunuri autopropulsate de 155mm ar valora mai mult decat tot batalionul respectiv si ar fi si mai ieftin de intretinut si miscat pe campul de lupta, plus ca ar trage de la o distanta mai mare (peste 40 km) de inamic, mana in mana cu LAROM-ul.

            Macar unele dintre T-55-urile voastre functioneaza, alea de la Turda s-ar misca doar daca ar veni pe tren cateva de la Murfatlar sa le tracteze si pe ele 🙂

            De-aia am zis „ma rog, si 1 batalion de tancuri”, adica niste chestii bifate sa existe in organigrama, cu valoare aproape zero in caz de razboi.

            La fel ca SA-2.

            • Alea le poti folisi, in caz ca functioneaza oarecum decent, in zone muntoase si impadurite bine, asa cum au facut sirienii. In niciun caz in campurile Dobrogei. Sau pe post de tunuri semifixe in preajma oraselor….tot in zone impadurite, pentru ambuscade e.t.c.

              Au mai incercat ucrainenii sa le ingoape in pamant, prin Dombas, insa tot le-au ginit rusii si le-au ars cu artileria reactiva! 🙂

          • Deci pe un front de circa 245 km ai in aparare 2 batalioane de infanterie si un batalion de infanterie marina, sprijinite de un batalion de tancuri.
            Care o fi gradul lor de incadrare cu efective, tehnica, armament si munitii ?
            Sunt suficiente pentru a apara Dobrogea si a respinge ori fixa in capetele de pod und desant debarcat?
            Sunt niste norme tactice care spun, functie de efective si dotare, ce front poti apara cu un batalion si ce raport de forte trebuie sa ai in ofensiva.
            Lipsite de sprijinul aviatiei, respectivele batalioane pot fi nimicite usor de aviatia inamica inca inainte de a incepe debarcarea. In lipsa unei apararii aa inamicul poate parasuta ori desanta cu elicopterele trupe mai peste tot in Dobrogea, poate ocupa si interzice accesul pe cele doua poduri peste Dunare ori in alte puncte de trecere Densitatatea relativ mai mare a fortelor din Dobrogea, e conceputa pentru a suplini lipsa ori intarzierea acordarii unui sprijn al acestor forte din restul teritoriului.

          • @karadeniz Pai in restul tarii e mai rau, in Dobrogea avem totusi concentrarea aia.

            Unitatile respective pot fi intr-adevar atacate din aer de catre drone, elicoptere si avioane inamice, insa alea trebuie sa vina de undeva, Rusia nu prea are portavioane sau portelicoptere la Marea Neagra, Crimeea e totusi la niste sute de km departare iar o decolare de pe aerodromuri cucerite/ocupate gen Ismail, Limansk, Odessa, Tiraspol, Mikolayev eu zic ca inca nu e cazul, oricum ultimele doua sunt destul de departe, ca si Sevastopol sau Simferopol.

            Iar daca rusii trec Dunarea, pe langa faptul ca e un fluviu mare aflat aproape de varsare, deci lat, rapid si involburat, dincolo de Dunare se mai adauga la noi 4 batalioane de infanterie (Galati, Focsani, Bucuresti, Bucuresti), 2 batalioane de cercetare (Braila, Bucuresti), 1 de tancuri (Galati, si alea pot sa lupte noaptea ca nu-s T-55) si 1 de forte speciale (Buzau).

            Eu zic ca tare nebuni trebuie sa fie rusii sa incerce o asemenea debarcare, intr-adevar nu poti apara 245 km de coasta cu 3 batalioane dar nici ei nu pot sa ocupe Dobrogea prin debarcare, uita-te ca s-au impotmolit dincolo de propria lor granita, la sol, in Ucraina, cum vor ocupa Dobrogea mai ales venind dinspre mare? Iar pe sol nu cred ca e cazul nici acum, nici peste 2 ani, adica prin Bugeac.

            Gradul de incarcare nu-l stim ca e secret, dar se pare ca sunt multe unitati prin tara cu grad de incadrare a batalioanelor pe la 50-70%, nu stiu cum s-a ajuns aici si mai ales de cand, in urma cu niste ani erau destul de bine incadrati – gen spre 700 de oameni la infanterie si spre 600 la BIM, la cercetare nu stiu.

            Tot ce ne trebuie noua in Dobrogea ar fi 2 baterii SAM cu raza scurta (gen MEADS sau SLAMRAAM), 12 tunuri autopropulsate (gen Archer) si cateva zeci de rachete Harpoon cu 6 sau 8 lansatoare terestre… daca le-am avea pe astea, putem dormi linistiti ca nu vor debarca rusii acolo, sau daca o vor face din cauza unei nebunii temporare a vreunui mare comandant de osti, vor intra in istorie 🙂 Si nu ca mari cuceritori. Daca mai adaugam avioane F-16 la Fetesti, baza aparata de o alta baterie cu raza scurta si un batalion nou LAROM de 160mm sau 310mm undeva prin Harsova, atunci chiar i-as invita si provoca sa debarce 🙂 dar nu inainte de a-mi face o firma de sicrie.

          • Multumesc pentru completari!

  5. Nu cred George,la tv vad un gusat (general in rezerva) care ne zice ca summit-ul a fost un mega succes.Plus,vad scris cu galben pe scroll pe toate canalele ca Romania este un furnizor de securitate.All is well children,”Neamtu'” e fericit.

  6. Alexandrovici

    Off topic. Care imi spune si mie ce le pica in cap la arabetii din videoclipul asta. Inafara de ce le vine din elicopter. Mai e unu care nu se vede, sau e ceva de la distanta?
    https://youtu.be/VjXFGGqX7lw

  7. hai, baieti , la treaba, sa muncim sa facem bani, sa investim,sa ne organizam, sa invatam, sa ne implicam, sa nu mai tacem. poate ajuta Dumnezeu ca 15-20 de ani sa nu ne fta nimeni prea tare, ca atunci scapam pe termen lung.

    seara frumoasa sa aveti!

    • raster..luam exemplul bulggarilor,,vele si iahturi pe marea neagra?generatia flower power..capul plecat sabia nu l taie..dar il violeaza? mai zic ?:))parerea mea..germania franta..ne au vandut(abandonat) in schimbul gazelor ieftine,,singurii pe care ne mai putem baza..sua si polonia..sua..vedem dupa alegeri..polonia..ce sa zic la o adik..ar prefera sa si apere camara lor..logic..iara or sa urle..capetele luminate ca ne am bazat pe altii..ei sunt de vina..pe cand la noi..liniste si pace,,afara gardu e vopsit..inauntru e leopardu:)macar de ar fii leopard 2..:)asta e..bafta all

      • Franta importà numai 12% din necesitàtile sale de gaz din Rusia (date 2014). Principalul furnizor este Norvegia. De altfel importurile de gaz din Rusia au scàzut de la un an la altul cu 37% (2013-2014).

        • @MirceaS si atunci care e shpilu’ ? de ce rusia+germania+frantza=love?

          • Franta socialistà nu e chiar asa de love cu Rusia. Doar o micà parte din dreapta plus Front National, comunistii si extrema stângà ar dori relatii mai strânse cu Rusia.

            Chestia e cà majoritatea politicilor francezi nu sunt „fani” ai Georgiei si Ucrainei si nu sunt încântati sà aplice directivele Washingtonului.

          • Nu e vorba numai de gaz si petrol. Rusia constituie o imensa piata de desfacere pentru marfurile vest-europenilor.

          • Daca scoti Habsburgii (imperiul lor – Europa Centrala) din ecuatia politica europeana vreo cateva sute de ani atunci spilul e destul de clar…

  8. nationalistu_de_serviciu

    „Primul este din vina noastra” , din punctul meu de vedere nu e chiar asa de clar, noi astia, oamenii obisnuiti, nu avem de unde sa stim cit de serioasa, daca a existat vreodata, a fost sau este vointa si sprijinul american pentru aceasta idee. Poate a fost ceva de genul, nu-i asa ca ar fi frumos sa fie… sau intentie serioasa abandonata pe parcurs.
    „O armata cu totul lipsita de capacitate de lupta” , ca Romania nu are acum capacitatea sa se apere impotriva Rusiei e una, ca armata romana nu ar avea deloc („cu totul”) capacitate de lupta, mi se pare ca se sare nitelus calul.
    „neantrenati” , iarasi afirmatie generalizatoare, care sper ca e sustinuta de oaresce informatii care sa permita tragerea unei asemenea concluzii .
    Ceva in genul, n prieteni/cunostinte din n unitati, din toata Romania, ti-au spus ca situatia e nasoala rau, adica un minimum macar, un numar de unitati care sa fie reprezentative din punct de vedere statistic, surse care nu au obiceiul sa maresca coada vulpii.
    Am impresia ca dezamagirea resimtita si-a pus ampreta pe articol, e gloomy, nu spun ca am avea ce sarbatori, dar nu am pierdut mare lucru, cel mult, in situatia data, am fi avut mici, mici de tot, niste cistiguri pe ici pe colo. Cel putin asa se vede de la departare, cei de aproape stiu mai multe, dar oricum n-or sa ne zica noua.

    • noi? ..nu cred ca tara asta inca mai are masa aceea critica de barbati capabili sa se mearga pana la sacrificiu pentru tara, noi nu mai ne comportam ca niste frati. suntem abrutizati prin supunerea noastra la tv -ul pixului..ni s-au prezentat modele ce nu sunt o solutie la nevoile noastre defapt, dar sper ca in loc de critici deconstructive, sa priviti in voi si sa vedeti cat de sincer mai credeti in tara asta sfanta?

  9. Nu s-au livrat flotei Màrii Negre toate cele sase noi submarine, mai ràmân „Veliky Novgorod” si „Kolpino” prin noiembrie 2016.

    Furniturile militare preferentiate nu pot veni decât de la SUA. Si prezenta militarà de asemenea. Dar cum o spuneam, si politica SUA poate sà se schimbe.
    Ràmân numai „muschii” nostri. Cu „sefii” civili si militari la conducerea României, slabe sperante.

    Lituania a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Un reportaj al EuroNews în francezà:
    https://www.youtube.com/watch?v=ifDg6X30WbA

  10. mi-e mila de noi, cand majoritarea barbatilor din tara asta nu trateaza subiecte serioase precum securitate nationala, geopolitica, atunci de unde vreti sa fie sanse sa avem politicieni si oameni de stat de caracter, asa vom dormi si in noaptea noastra ca un copil la 26 de ani(dupa 89′) cu psihic de sugar, bravo romanie! ai nascut copii handicapati! iar noi? sa nu mai aud pe unu ca se lauda sau isi lauda neamul ca nu are ce,

    la 10 ani dupa momentul cand vom manifesta autodeterminare vom putea spune ca lasam tara in securitate copiilor nostrii, calea noastra e incerta,,

    suntem deja pe o linie fara prea mari sanse de izbanda ca tara.. trist

    seara buna ! daca credeti ca aveti motivul ca e?

  11. In concluzie, Romania reprezinta, pentru NATO, scutul anti-racheta de la Deveselu, centrul de pregatire a scafandrilor de la Constanta, un batalion multinational de interventie rapida… intr-un cuvint, valoram mai mult pentru americani(portavionul Romania!) decit pentru alianta.
    Marea Neagra RAMINE SINGURUL PRIETEN al Romaniei.
    Pina ne mai intremam putin, sa speram ca americanii nu isi pierd interesul in zona!
    Cit despre rusi, retorica ‘sa nu ii deranjam prea tare’ este frectie la picior de lemn: cu bully nu o scoti la capat decit daca ii dai citeva peste bot!
    Cind o sa avem, macar ca in WWII, patru distrugatoare puternice, trei submarine, artilerie costala puternica, basca o aviatie reala, atunci o sa contam, atit pentru rusi, cit si pentru nemti, europeni, turci – cine vreti!
    Iar pe bulgari o sa-i punem sa care navetele cu castraveti la popota!
    Pina acolo mai avem de muncit si de facut curatenie in propria ograda!

    • Ne trebuie si mancare, totusi! Nu mai dati in bietii bulgari, traiesc si ei cum pot! Cu gogonele, castraveti si un litoral superb, care ne bate la cur de vreo 15 ani! Si sa nu uitam Turtucaia (nu stiu cat au fost ei de buni sau noi de prosti, cert este ca ne-am luat-o)!

  12. De ce ma temeam n-am scapat : de discursul fluviu al tacutului Klaus! Atatea „obiective bifate” sa-ti vina sa crezi ca de frica noastra, au sa sara rusii in Pacific ! Nici macar obiectivul „2%” parca n-a fost atins. Si daca era, bugetul Apararii merge in salariile „babane” pt fufele din minister si la ganditorii cu burta din aeropagul militar, precum si la pensiile speciale pt mii de generali si colonei, nu la inzestrare !
    “Cumparati-va si voi macar un caine care sa latre si apoi va facem si noi gardul!” Absolut corect !
    Cum sa aiba incredere USA in noi cu asa Parlament si asa clasa politica ?! Astia cumpara de afara 7 arme de 7 feluri la SH, numai ca sa nu dea de lucru si bani la Cugir, Brasov, Zarnesti, Fagaras,Moreni, Mija Bucuresti, Resita Bacau Mizil etc etc. Bani care s-ar intoarce in economie !
    Bani ar fi fost si pt avioane, tancuri, rachete, autostrazi si pt multe locuri de munca daca profitul ANUAL de 1 miliard $ dela Petrom nu era dat de Nastase-PSD austriecilor inca din 2004 ! Daca Tonta-PSD nu facea cadou lui MunaiGaz 600 mil $ ca din averea lui tac’su ! Daca Tariciordeanu nu vindea pe gratis petrolul din Marea Neagra lui Sterling din 2007 ! Daca nu s-ar fura in fiecare an 8 miliarde Euro numai din taxe si impozite cu acordul parlamarlanilor !
    Cum sa aiba incredere cand in toamna daca sunt alesi, alde Tonta (linge blide pe la Tar si Sultan) si Tariciordeanu pot ajunge sa intoarca situatia ?! Sa devenim un fel de…. bulgari ! Sa nu uitam ca fantele prim-sinistru Motocicleanu (sfatuit de prietenii lui unguri si consilierii Finkelstein s.a.) voia sa ne retragem unilateral din Afganistan, fara ca macar sa intrebe aliatii NATO !!!
    Deocamdata Warsawa n-a produs ceva palpabil pt noi. Intradevar pe rusi nu cred ca-i mai intereseaza balticii deja intariti si indarjiti. Burta moale e la noi. Inconjurati de Bulgaria, Serbia si Ungaria, toate pro-rusesti (era sa zic pro-sovietice) cu o Crimeie la 500 de km si cu „tagma jefuitorilor” din Parlament situatia nu e roza cu toate „succesurile” din discursul fluviu . Acum stim , cu cat vorbeste mai mult cu atat s-a realizat mai putin !
    Asteptam cu interes intalnirea Rusia – NATO

    • ei vedeti?cand am spus ca adevaratul dusman e intre noi..si dintre noi.m-ati luat in ras..ce sa faci cu astia de la conducere?nu inseamna ca nu sunt patriot..cand am zis asta am stiut eu ce zic..dotare inzestrare lipsa..du te frate la razboi si mori ca eroul..de cee?
      voi fii primul care am sa strig bvbv..dak va fii cazul..ma refer la achizitii majore si concrete,logice..pana atunci…voi fii doar ink un erou mortdinainte de a anjunge la scandal..parerea mea

  13. Batista pe tambal va fi pusa in septembrie cand baietii trebuie sa puna in practica cele hotarate acum . Mai este si intalnirea conitetului Nato – Rusia , sa vedem ce o iesi si de acolo . O alta stire interesanta http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21145953-klaus-iohannis-ramane-duminica-varsovia-pentru-vizita-oficiala-intalnire-presedintele-poloniei.htm.
    Sunt curios de ce mai ramane Iohannis inca o zi pentru o vizita oficiala in Polonia . Sa-si fi dat seama ca am luat-o in mana si sa se incerce un parteneriat mai strans cu Polonia si poate si cu balticii ? Interesant , de urmarit .

  14. balint stefan

    Rusia se intareste la marea Neagra in perspectiva unor probleme si crize care se intrevad in Turcia.
    plus ca are nevoie de un culuar de trecere spre Balcani – Serbia.
    pe la noi si pe la bulgari.

  15. dacă vrea cineva tabele și grafice în week-end..
    http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_132934.htm

  16. Stau si ma gandesc la viitorul tanc romanesc, la posibila cooperare cu KMW. Cei de la KMW nu cred ca ar refuza, ca le iese si lor un ban, dar tare mi-e ca le vine ordin de la Berlin via Moscova si ne refuza. Parca au facut si cu lituanienii figuri, nu vroiau sa le dea Boxer-uri.

  17. Bre, eu v-am mai zis voua, europenii stiu doar sa ne dea mUE 🙂 singurii pe care ne putem baza sunt americanii. Asa ca ar trebui sa lasam iubirea fata de europa independenta si sa ne vedem interesul 😉

  18. Mda, cu siguranta nu ne va explica nimeni in ce consta acele „succesuri”…bla….bla….batista pe tambal. Ceva timp in urma va spuneam ca nici dracu n-o sa mai apara la tv-eu sa ne „traduca” actiunile politicienilor si implicatiile…in schimb vor abunda ziaristii cu presupusul. Dar, oricum e mai bine decat Ponta care ne-ar fi intors cu fata catre rasarit. Avem un bou la conducere care nu face nimic totusi, repet, e bine ca nu strica tot, macar. E boul nostru! Traian a definit axa Bucuresti-Londra-Washington de baza si sper sa ramana asa. Om trai si om vedea..

  19. CATERINCA MARE – cu Brigada Multinationala.

    Noi suntem PROSTII PROSILOR si nu pentru ca ne-au cerut-o NATO ci pentru ca ne-am oferit noi.

    Am desfiintat o DIVIZIE si in locul ei ne-am ales cu o BRIGADA multinationala. formata tot din trupe romanesti? dar mai mica decat Divizia Dacica

    + 1 Batalion bulgaresc (daca va fi…) – cati militari trimit bulgarii? ca eu am vazut ca la SUA un batalion ajunge la 1000 militari. probabil la bulgari e din 3 companii a cate 100 militari fiecare (cu indulgenta 4 companii)

    + 1 Companie poloneza (adica 100-200 militari) nu-si are sensul compania poloneza… Pentru ca polonia are la randul ei nevoie de trupe.
    UNDE-S TRUPELE olandeze, canadiene, franceze, germane, britanice?

    BRIGADA MULTINATIONALA trebuia formata din trupele celorlalte tari. ca noi aveam 3 DIvizii de infanterie, 1 Brigada Rachete, 1 Brigada Geniu, 1 DIvizie Navala.

    Ideea Brigazii multinationale nu era de suplimentare a trupelor pe teritoriul Romaniei?
    ……………………………………………………………..

    Intrebare:
    Cine doteaza cu tehnica militara aceasta Brigada Multinationala?
    Fiecare tara in parte? ca daca o doteaza fiecare tara in parte… am dat VRABIA DI MANA PE CIOARA DE PE GARD.

    SINGURUL CASTIG pentru noi sunt trupele americane de la MK. Atat.

  20. IMPORTURILE DE ARMAMENT ALE ROMANIEI

    Ar trebui sa se faca in functie de raspunsurile tarilor din Vest cu privire la solicitarile noastre.

    Ei au trimis ZERO militari in BRIGADA MULTINATIONALA, noi cumparam ZERO TEHNICA MILITARA din VESTUL EUROPEI.

    Ar trebui sa cumparam armamentul de la cei care ne sustin. sau din alta parte.
    PAna acum ne sustine SUA de acolo ar trebui sa facem mport de armament.

    ……………………………………………
    FLOTA MARII NEGRE – ZERO

    Singura SOLUTIE PENTRU NOI este sa bagam NAVELE in SANTIERELE NAVALE.
    Noi tot am stat cu MANA INTINSA la altii. dar noi nu am fost capabili, sau nu am vrut, sa facem nimic cu armata romana.

    Haideti oameni buni sa punem un minim de armament performant pe navele care le avem. si aici ma refer la:
    – Sisteme ANTI-AERIENE
    – Rachete Anti-NAva
    – SIsteme Anti-Submarin.

    Macar MINIMUL necesar. pentru ca fregatele noastre sa poata pluti pe ape.
    SI URGENT inca 3 ELICOPTERE Anti-submarin cu baza la SOL.

    Nu inteleg de ce ne este asa de greu sa intelegem ca altii nu ne ajuta…
    Cand MIHAI VITEAZU a cerut ajutor din Vest… a plrimit tot PRAF IN OCHI!
    oare nu ne-am invatat lectia?

    cred ca putem sa ne bazam pe Sprijinul TURCIEI, in zona! Nimic mai mult!

  21. Acest summit a fost jalnic ptr Romania. Concluziile dupa 2 zile de summit sunt ca Romania se va apara singura plus 200 de bulgari care nu vor sa lupte….deci e perfect…
    @RD: Atacul asupra Dobrogei este esential ptr ca Rusia sa avanseze spre stramtori si sa nu mai depinda de Turcia ptr a-si muta flota din Crimeea spre Marea Mediterana
    Nu au rusii experienta de debarcare dar si-o pot face pe spatele nostru. Sa stii ca rusii sunt experti in sah si in crearea unor situatii de deruta. Se fac ca ataca in nord , prostimea in vest isi mobilizeaza trupele acolo dar intre timp rusii au interesul in sud unde ei sunt pe cai mari.
    Iata un scenariu : rusii fac un exercitiu militar maritim, se apropie de apele teritoriale , noi facem gat …tratative etc si dimineata pe plaja lumea vorbeste rusa.Intre imp fregatele noastre impart locul la chei cu 2 submarine rusesti…..cine misca misca in brisca….intre timp are loc un desant aerian si podurile de la Dunare sunt ocupate….si intre timp Johanis constata la TV cu regret ca rusii ne-au luat Dobrogea si se indreapta spre bulgari….
    Ce naiba e asa greu sa ne dam seama ca suntem expusi unui atac mai mult decat credem – intrebarea e ptr SMG……
    Si da repet….Romania este mai expusa decat tarile baltice sau Polonia unui atac. Polonia are granita cu Germania…noi o avem cu Serbia si Bulgaria….zona asta e no man’s land ptr vest….

    • Cu ce aparam litoralul pe 200 km ? Chiar daca ne avertizeaza radarele din timp? Cu nimic…..daca rusii pozitioneaza submarinele din timp…nici o nava nu mai iese din port. Cu aviatia? Pai aviatia e macelarita de crucisatorul Slava ce detine sisteme antiaeriene S 300 M1 …..

    • Povestea aceea cu Constantinopolul si Stramtorile e veche si, momentan, sta la naftalina. Costurile pentru ocuparea Stramtorilor sunt imense dpdv economic, militar, politic. In momentul de fata, Rusia nu are cu ce efectua miscarea respectiva, iar Turcia are cu ce le apara, chiar mai mult decat atat.
      Personal, consider depasit acest deziderat vechi al diplomatiei ruse. Nu mai este de actualitate. Nu Constantinopolul ii intereseaza pe rusi, ci neutralizarea tarii noastre. Constantinopolul poate pica doar in momentul in care Turcia va intra intr-o degringolada adanca, fara posibilitate de iesire. O asemenea mutare va schimba toate planurile Occidentului in zona, in frunte cu SUA. SUA si europenii au disensiuni grave in momentul de fata, insa acest lucru va disparea de la sine in momentul schitarii unui atac asupra Stramtorilor. Vest-europenii sunt ei natarai si ahtiati dupa bani, dar nu isi pot permite ca aceasta cheie a Europei si Orientului Mijlociu sa cada in mana rusilor.

  22. Eu nu cred ca a fost asa rau, mai degraba as zice ca e un bilant neutru; adevarul e ca oricat am analiza flancul polonez si baltic este mai vulnerabil si este si o prioritate pentru rusi deoarece este mult mai aproape de Moscova si in zona este si Kaliningradul, Sankt Petersburgul etc.

    200 km de litoral de aparat nu e mare branza in comparatie cu granita poloneza si baltica; rusii n-au nevoie de logistica prea complicata acolo; ceea ce ar fi mai greu de aparat este intreaga zona pentru ca o agresiune ruseasca peste Marea Neagra ar presupune puncte de prijin serioase in Transnistria, Bugeac etc., cu o simpla debarcare pe plajele noastre desantul respectiv este prea izolat.Logistica nu e punctul forte al rusilor si nici nu va fi curand.

    Noi sa ajungem la 2% din PIB la aparare, sa continuam achizitiile cu cap (o sa vedem acum cu transportorul)

    • Tu te uiti ce scrii? Acolo e situatia mai complicata, in nord, ca e aproape Leningradul si sunt doar 600 km pana la Moscova?
      Dar cine sa-i atace? Estonia? Finlanda?
      Dpdv militar e mai usor pentru rusi sa atace tarile baltice dar dpdv politic ar fi o idiotenie. prin zona aia trec rutele lor de aprovizionare cu gaze spre nemti (prietenii lor), Germania este implicata masiv economic in tarile baltice, iar balticii oricum nu pot si nu au nici vointa de a pune bete in roate miscarilor flotei ruse din Baltica.
      Atacandu-i pe baltici rusii si-ar strica relatia cu cel mai important prieten din UE: Germania si nu ar obtine niciun avantaj strategic.

      • @Eroul Bula
        -Rusii pot destabiliza balticele cu ajutorul minoritatii ruse si omuletilor verzi. La momentul asta un atac impotriva Romaniei nu poate fi decat direct, conventional si imposibil de negat.

        -Daca vesticii ar fi incapabili sa ofere un raspuns adecvat unei destabilizari a tarilor baltice si ar cauta o solutionare a crizei printr-un compromis (cerand balticilor sa ofere anumite privilegii minoritatii ruse de ex.) asta ar avea un efect demoralizator f. puternic printre aliatii estici cu beneficii strategice mari pentru rusi. Asa ca e normal si logic ca NATO sa se preocupe in principal de zona aia.

        -Ai facut o comparatie intre implicarea economica germana in tarile baltice si in Romania?

      • Stimate domnule Bula, ce-ar fi sa va puneti cateva momente si-n pielea rusilor; cele mai multe tentative de testare a apararii le-au avut in nord, au ajuns pana in UK.

        Granita NATO din Baltica le este ca un ghimpe in coaste, la fel problema minoritatilor. Au reactionat numai cand au considerat ei ca NATO se apropie de granitele lor prea mult; in Marea Neagra nu se intampla asa ceva.

        Imi aduc aminte ce distractie era pe aici cand a aparut articolul ala cu Romania ocupata/nimicita in 24 de ore; a explicat cineva mai sus, o debarcare in Dobrogea e dpdv tactic un cosmar

  23. Off topic ,ce mai fac cu trenurile nucleare. Pana la urma le reintroduc sau a fost doar propaganda?

  24. frectie la picior de lemn …sincer cu aceasta conducere politica la varf ,corp diplomatic si leardership militar nici nu aveam ce scoate mai mult.
    am intrat in summit total nepregatiti,cu planuri facute pe genunchi pe drum in avioan si cu idei prafuite si lemnoase.ce drac sa mai intelegi cand ai un brexit care tulbura apele prin europa iar noil il timitem pe mihalache ambasador in regat?! pe mihalache,un bufon sinsitru agramat si analfabet?!!
    din nefericire pe plan extern si diplomatic suntem in regres,ne anulam singuri toate atuurile pe zona asta.

  25. Inca un off topic, elicopter rusesc doborat de isis langa palmira, pilotii au murit.
    http://www.liveleak.com/view?i=c1b_1468103898

  26. Ghita Bizonu'

    Bre ce rai sunteui
    Numa ce am auzit la Radio ca Inaltimea Sa (ca e inalt!) 6 sau 7Case este extrem de satisfacut cu succesul, Cica tot ce ne intereseaza este trecut si in agenda NATO!
    (da ma intreb oare de ce a lesinat Manouilescu la Viena? Ca si la Viena se discuta tiot ce ne interesa!)

  27. O sa joc eu un pic rolul de avocatul diavolului hehe. Asta ca sa mai scormonesc un pic corul jelaniilor si vaietele si pesimismul din destule postari.
    Si care sunt uneori greu de inteles.
    Daca vin numa americani, ca de ce nu vine si NATO (adica in special nemti si francezi). Daca vin nemti si francezi ca de ce vin aia ca oricum sunt cu rusii.
    Daca au pus americanii scutu antiracheta aici ca de ce numa ei, ca inseamna ca ceilalti din NATO nu sunt cu noi, acum ca scutu e parte a unui sistem NATO integrat sau ce dreacu zic aia iara nu e bine, ca francezii, ca blabla.
    Daca e vorba de intarit armata noastra, nu e nici pe departe de ajuns oricat de tare ar fi, sa vina domle NATO sa ne apere (si ajungem la primele puncte).
    Daca a zis NATO ca se va face intarirea flancului la Marea Neagra nu e bine, ca nu se va face pentru ca au zis bulgarii ca ei nu vor (tulai Doamne hehe, suntem pierduti, premieru bulgar era miezu prezentei NATO la Marea Neagra, fara acordu lui o sa murim cu totii).
    Faptul ca avem pe aici puscasi marini americani de ani buni (fata de baltici sau polonezi) iarasi e trecut cu vederea si lumea se uita cu jind la cate un batalion deplasat in tarile baltice (echivalentul numeric a ceea ce noi aveam deja si vom avea o prezenta si mai mare).

    Io n-am apucat sa vad decat un pic din ce a zis Iohanis si de obicei nici nu ma intereseaza prea mult ce zic diverse fatuci ori diversi burtosi (si care probabil is d-aia cu diplome pe la academia lui Oprea) care apar pe post de analisti pe la TV si isi dau cu parerea despre orice (desi pun pariu ca 99% din ei nici nu stiu din ce parte se tine o pusca daramite lucruri mai complicate).

    Din ce am apucat sa vad am nimerit taman in momentul in care Iohanis zicea de dotare (cum ca e vorba de sume marisoare) si ca vrea ca noi sa producem in tara tot ce se poate, nu sa luam de-a gata din afara.
    Si ca o sa se discute nus ce detalii ale lucrurilor deja stabilite acum, la o intalnire a ministrilor apararii, peste 2 luni sau asa.

    Eu nu vad de ce ar trebui sa ne facem sepukku dupa summitu asta, din contra cred ca lucrurile au fost cat de cat OK pentru noi, si daca se mentine trendul asta vom sta si mai bine. Mai sunt multe de rezolvat si nu suntem intr-o situatie nemaipomenita dar nu suntem nici pe departe in situatia in care am fi praf

    • Radule , de la a vrea la a face e distanta a dracului de lunga .
      Ar fi trebuit sa incepem ceva acu’ 15 ani nu cand ai ai pe rusi la vreo 200 de mile de Constanta .
      Doi , nu prea mai avem unde sa fabricam ceva . Fabricile s-au cam dus iar cele care au ramas au utilaje la nivelul anilor 80 .
      Si cel mai important lucru , vointa de a te apuca de treaba . Spre exemplu submarinul care sta legat la cheu de 20 de ani pentru niste amarate de baterii ( atunci ) . Toate guvernele care s-au perindat au promis ca il repun in functieune . Este in aceeasi stare si astazi , asa ca…….

      • Salut, tin sa-i dau dreptate lui Radu2, articolele sunt super interesante, dar daca intri pe forum e jale mare, pareti o gasca de Gica Contra in care nimic nu e bine, in care sunt intercalati cativa „troli”, cum bine se observa.
        Ca sa afirmati ca summit-ul a fost de rahat, trebuia sa va ganditi ce putea Romania obtine si ce a obtinut( binenteles in comparatie cu altii care sunt vai mama lor si nu se pot apara nici chiar doua ore).
        Poate sunt eu prea optimist, dar chiar nu va inteleg.

    • @radu2: foarte bine ai punctat!

  28. Noi ai pupam pe americanii astia de numa defapt ai doar servim. Nu mai sintem ce-am fost la luarea deciziilor strategice in zona. Cat tine de rusia ei sint peste nato in zona, dar nu vor face mai mult decat sa reactioneze la pozitia sua in zona. Astia vin aici cu vrajala si pasnic in coltul asta de lume unde tot e interes economic etc, iar unde hu se poate merg militar.
    Eu ju am incredere in ei , iar nici lor nu le pasa de noi.

  29. Nu cred ca este atat din vina noastra .O tara macinata de coruptie si incompetenta
    Nu contest coruptia ori incompetenta. Insa „competentii” preuspus „tehnocrati” ai guvernului actual au legaturi ba cu Fredom House, ba cu Transparency International. ba cu Open Society si funfastia Soros (banuitse de a fi si nitel colaboratoare a CIA) scolitim matsrizati si cotorizati daca nu chiar in SUA macar la Budapesta la facultatea aia sprijinmita de Soros .. Pai daca asta nu e guvern de incredere ptr SUA … sa ne trimiotza biste baieti ditect de la Langley! Insa as observa ca a fots unu Harold James Nicholson şeful celulei CIA de la Bucureşti în perioada 1990-1992 care spiona ptr rusi. Ma rog nu se stie si daca cand era la Bucuresti – dar daca?!
    Orocum per total americanii sunt extrem de influenti in media, societate civila samd.

    E .. da daca am avea o vina si noi.. Pioa ar fi din cauza ca ne inchipuim prea multe.
    Mai tineto minte ce zicea Gigi Tufis 2 unainte de a plecas din Bucale? Ca noi (proaspat primiti in NATO!) ar trebui sa fim punte cui Maskva!
    Adica SUA nu doresc sa se incaiere cu rusii.
    Noi ne facem prea multe iluzii ca SUA nu au alta grija decat sa se bata cu Rusia ca sa puna pe xxxy comandant al Pietei Moscova , sa ne dea Basarabia , Bucreagul si Transnitria si juma din Volvograd …Ca poa SUA vor baga sub drapel romanesc un task force si in plus minim 2 Triconderoga .
    Poate noi ne facem prea multe iluzii ca „aliatoo” doresc sa se dea vestici si sa reincepa drang nach osten …
    De fapt ne amagim singuri si riscam si sa iritam pe altii (excat ca uin pusti tampit care ar dori ca ai mai tari caftangii din carter sa se bata ca sa vada el cine e mai tare in pumn. Sau precum unele proaste care se strduiesc extrem de mult sa atate tinerii junul impotriva altuia)

    Inca o cestie … asa sa ne lamurim pe ce picior .. valsam. „Noua” brigada internationala era de fpat o divizie nu?! A zis ceva aliati strategic „ba frana ce ai baut prea multa apa si ti-au ruginit creerii?” NU! Insa divizia era inainte corp de armata nu?!
    Asta inainte de a intra in NATO, da?
    Pai nu cumva ca o copmditie a aderari la NTO am redus ca[pacitaile de [pararae?
    Deci NUMA VINA NOASTRA?!

  30. Off dar oarecum in tema ; Romania si Polonia doresc o alinta mai stransa cu SUA si Turcia au declarant presedintii polonez si roman .
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21147585-ora-12-30-declaratie-presa-comuna-presedintelui-klaus-iohannis-omologul-polonez-andrzej-duda.htm .
    Se pare ca romanii si polonezii nu prea au incredere in ” aliatii ” europeni .Mizeaza pe americani.

  31. http://m.hotnews.ro/stire/21146804
    Cred ca e mai echilibrat asa. Analiza se face pe : CE am vrut si ce am primit!

  32. Suntem beliti. In sula goala.
    Meritam chiar sa ne-o luam.Chiar cred ca meritam.

    Uitati de exmplu ce viceprimar a pus Tariceanu la Bucuresti. Unu de apare pe net frecandusi scula…. si pe un site de loponari asta. Nu pun lonk puteti cauta si voi.

    Deci in concluzie. Sa cim rasi de pe aici chiar meritam.

  33. Poland and Romania will also cooperate more militarily. Romania will send soldiers to Poland as part of the NATO batalion to guard the country, while Poland will send jets to patrol the Romanian air space.
    http://www.polskieradio.pl/78/1227/Artykul/1641508,Prezydent-A-Duda-spotkal-sie-z-prezydentem-Rumunii

  34. o intrebare retorica!ce ar fi daca nu am fi in NATO?

    • Duoa parerea mea eram bimvardati si cel putin Harccov erau regiune autonoma daca nu cumva independente. Posobil intreaga Trasnsilavnie

    • Ar fi fost mai rau ca in Ucraina acum fiindca de bine de rau pentru ucrainieni, limba lor e foarte asemanatoare cu rusa, majoritatea vorbesc si rusa curata, acolo in est sunt cam acelasi popor (aproape deloc romani, polonezi sau altii), majoritatea au simpatii comuniste, simpatii pentru Rusia samd.

      La noi in Romania nici unul din cele de mai sus nu s-ar aplica, plus colac peste pupaza toata Europa ne uraste ca suntem „tigani” in timp ce despre ucrainieni in general nu exista nici o opinie, cel mult ca femeile lor sunt curve cu corp bun si cam atat.

      Asadar, daca unui stat aproape similar cu Rusia – la limba, obiceiuri, oameni, simpatii politice, etc – si pentru care exista simpatie in Vest – ca nu-s considerati tigani, hoti – i se intampla asa ceva in Donbass, iti dai seama ce ar fi la noi, un fel de Holocaust dar pentru care ar aplauda toata Europa si ne-ar scuipa toti mortii daca i-ar vedea pe marginea unui drum. Ptiu, inca 10 tigani descompusi, lua-i-ar dracu’.

      Unde mai pui ca inainte de conflict, Ucrainiei ii garantau granitele SUA, Anglia si Rusia. Noua cine ni le garanta daca nu eram in NATO ?

      La noi ar fi fost de un milion de ori mai rau… un fel de Congo sau Cambodgia, cu mentiunea ca repet, s-ar aplauda masacrul nu s-ar sparge in documentare ca in cele 2 cazuri de mai sus.

      Doar pentru asta merita aproape orice sacrificiu sa fim si sa ramanem in NATO, mai ales ca – sa fim seriosi – n-am „suferit” deloc cu adevarat din cauza acestei apartenente, ba dimpotriva, NATO te mai impinge de la spate sa bagi bani in armata, sa ai selectie de personal reala si nu pe spaga, sa ai trupe antrenate (ca sa le poti trimite in lume pentru folosul lor) etc… adica nu numai ca nu te violeaza si nu-ti fura caciula, dar iti mai da si un sut in cur, ca altfel repet, ajungeai caCo ngo sau caCa mbodgia.

      Tocmai de-aia orice persoana care face atacuri furibunde cu privinta apartenentei noastre la NATO, si mai rau, aduce in discutie subiecte gen Rosia Montana (cu care NU sunt de acord si am demonstrat in strada pt asta !) sau jaful padurilor etc, subiecte care n-au nici o legatura cu NATO, sunt suspecti din prima si pana acum s-au dovedit a fi toti ori comunisti batrani extrem de prosti, ori nepotii lor crescuti cu povesti despre Stalin, ori agenti platiti de rusi sa intre pe forumuri si sa vocifereze.

      NATO i (heart) you !

      • sorin2
        nu contest ce scrii tu … insa lucrurile sunt mult mai grave.
        Tu chiar crezi ca „inatmplator” s-a intampalat in Iugoslavia ce s-a intamplat? Iti atrag atentia ca bosniacii (adica fostii muslmani), croatii si sarbii vorbesc aceiasi limba si o scriu cu 2 alafbete diferite. Adica practic dunt un singur popor dar avand 3 religii …
        Insa pretentia de nealiniere a RSFI , pretentie reafirmata si dupa 1990a pus capat Iugoslaviei .. in numele „multiculturalismului” .

        Sau ia zi ce dracu cauta un regiment de F 16 la Torejon?! Langa Madrid , in inima Spaniei. In primul rand … in centrul Peninsulei Iberice regimentul ala era complet inutil . Inutill dpv miliatr. Cine sa ajunga ata de departe ? Franta? Portugalia?
        Cumva Maroc? Haida-de! Militar vorbind daca ar fi fost sa fie plasat cu cap si cu coada ar fi trebuit pasat undeva spre Gibraltar. Da tot inutil

        Dupa mult scandla a fots mutat la Aviano. In N-E Italie provincia Friuli-Venezia Giulia,. Cine ar fi fopts perocolul care amenita Italia? Austria sau Slovenia?

        Scuze dar aceste pozitionari vizau „pericolul intern” nu Ursul cel Rau din Rasaritul cel Mare.

        Asa ca iti zic : dacva nu aderam la NATP ne bombardau! „Preventiv”.

        Acu ca sa scohez si mai mult.
        Noi am aderat rau la NATO. Aderarea la NATO face mult mai prblematica reunirea cu R Moldova… Ba chia pune „talpa” si din partea cuui nu gandeste bampiru’.
        A! Sa fi facut unirea .. apo da! Intrarea in NATO …. ins aar fi putu fi refuzata de Ligheanul Oval.
        Asa cum in 1999 Romania nu a aderat la NATO fiindca biletele le vindea un bisnitar din Piata Rosie, in sediul Inturist de langa Kremlin! Nu ptr ca am fi fopts comjunisti, prorusi samdezi ci ptr cas binitaru de la Kremlin decidea!
        A ca mai apoi ne-au primit. Pai in loc de bisnitar betiv aveau un tar abstinet si baiat serios la modul mortal!

        Insa nu atat de serios sa faca ca avioanele alea care AGP la Aviano sa fie mutate la Bacau!!! (daca facem Unirea as fi cerut interarea in NATO sub conditia unui regiment de F16 la Bacau si unu la Mihai Kogaliceanu! Ba ceram cel putin 2 btakl de M1 Abrams la Bacau!)

        • Da, sunt mai grave. Iugoslavia se vroia nealiniata la fel ca Romania lui Ceausescu. La noi, dupa Revolutie, autoritatile s-au aliniat 😉 s-ar fi aliniat ei ori la est ori la vest, dar independenti n-am fi ramas, mai ales cu a doua fabrica de diamante artificiale din lume (care dupa ritmul de crestere ar fi ajuns foarte repede pe locul intai), cu banca internationala care sa imprumute lumea a III-a la dobanzi mai mici ca FMI-ul, cu avion propriu de vanatoare (IAR-95), cu productie proprie de metrou, locomotiva, utilaj de foraj extrem de bun, vagon, tanc, tab, autobuz, corveta, fregata, radar samd.

          Sunt convins ca o sfarseam mai rau, mult mai rau ca Iugoslavia sau Ucraina daca ai nostri nu se „aliniau”, Iliescu a luat imprumut imediat dupa ce a luat puterea, apoi fabricile au fost vandute pe 1 dolar iar noii proprietari le-au daramat etc… asa ca n-a mai fost nevoie de bombardament extern.

          Si eu as fi vrut unirea inainte de aderarea la NATO dar atunci cred ca sfarseam in razboiul regional / civil descris mai sus si nu ajungeam veci in alianta… de fapt daca imi aduc bine aminte, in toate interviurile inclusiv cu Constantinescu, ministrii apararii din anii ’90 si ’00, ministrii de externe etc, inclusiv oameni gen Geoana sau Iliescu au dat de inteles ca am avut de ales intre unirea cu Moldova si probabil un razboi sau intrarea in NATO si ma rog – amandarea – unirii.

          Culmea in povestile astea e ca si aia suspectati sau dovediti a fi pro-est, gen Iliescu, Nastase, Geoana si sindicalistul-protestant Dogaru au cam tras inspre vest, cel putin aparent, cel putin prin declaratii. Dogaru cerea baza militara americana la MK inca de prin 2002 sau 2004, nu-mi aduc aminte anul dar era foarte vocal si cred ca nu eram inca in NATO pe vremea aia.

          Ma rog, ce-a fost a fost… important e ca acum avem o fereastra aproape unica de oportunitate si avem americani la sol in tara, doar la Deveselu au bagat 800 milioane de dolari deci nu e vorba de 2 Humveeuri si 3 soldati… acum e momentul sa facem ceva „catre est”.

          PS: si bonus, ungurii incep sa fie cunoscuti pt rahaturile si minciunile lor diplomatice, cu tero–pardo, minoritatile lor etern „oprimate” si alte mizerii, in timp ce acum 20 de ani erau crezuti oriunde mergeau, orice ziceau si chiar au creat scandaluri diplomatice pentru Romania cu diareea lor kgb-ista

    • @si ca sa-mi sustin unele argumente spuse mai sus, am citit mii de comentarii si la interventia aparatului C-17 pentru arsii de la Colectiv si la multe alte chestii, exagerat de multi vest-europeni ziceau ca de ce nu i-au lasat sa moara, de ce luam romani sa-i tratam la noi pe banii nostri, pacat ca n-au murit toti etc etc etc

      La fel, un videoclip presupus a fi filmat in Romania (desi dupa „decor” parea gen Bulgaria, Albania, Kosovo etc) arata niste tigani cum invarteau o batrana tiganca in timp ce aia tipa „aaaa” dupa care au ras si i-au dat drumul. Gata, 10 000 de comentarii ca romanii ar trebui exterminati, ce salbatici, cum e posibil asa ceva, ar trebui omorati toti etc…

      DAAAAARRRR……. pe acelasi profil de Facebook, 2 ani mai tarziu, un film facut in Germania (pe bune) cu doua adolescente germane care au accidentat si lovit in mod intentionat o batrana caruia i-au rupt picioarele si spatele si apoi s-au filmat cacandu-se pe ele de ras de ce au facut. Erau peste 6 000 de comentarii, mi-am petrecut 4 sau 5 nopti citindu-le pe toate, nici macar unul singur nu zicea ceva de germani, poporul german etc, toti ca fetele alea sunt proaste, ar trebui arestate, saraca batrana etc… Poporul german insa, nimic, niste sfinti toti.

      Iata cum un clip presupus ar fi din Romania, fara nici o dovada, cu 2 tigani care au invartit o alta tiganca fara sa-i faca nimic, a dus la jdemii de comentarii cu exterminarea romanilor in timp ce alt clip cu 2 germanoaice care chiar au nenorocit o batrana nu a dus nici macar la un singur comentariu cu privire la bravul si civilizatul popor german.

      Asa ca le doresc din toata inima acestor spurcaciuni europene si mai ales vest-europene o exterminare placuta, au furat si abuzat planeta peste 700 de ani, doar regele Leopold al Belgiei a omorat 2 milioane de oameni in Congo fiindca i se parea amuzant, niste sectanti din SUA se luptau de zor pana in anii ’70 sa interzice filmele porno cu copii (adica 3 ani, 5 ani) din Danemarca, apoi sa puna capat zoofiliei din Norvegia si Danemarca tot n anii ’60 – ’70, cand au reusit in Norvegia aia de acolo au aruncat pisica la Danemarca, aia din Danemarca mai intai au ignorat, apoi au negat iar in ultima instanta au zis si ce daca, si animanelor le place etc, facem ce vrem in tara noastra, e dreptul animalului de a face sex cu omul etc etc… zicea cineva care lucreaza intr-o institutie europeana ca pana prin ’68 sau asa ceva in Belgia nu se dadea examen pentru permisul auto, te duceai, il luai si gata. Cand s-au introdus examene aia au protestat, cum adica, sa dau examen ca sa primesc un certificat 🙂 Ar trebui sa mi-l dea by default.

      Hai ca am dat-o in monolog… doar ca nu ii inteleg pe unii care privesc tari gen Suedia, Danemarca etc si altele din Vest ca fiind apogeul civilizatiei, exemple de urmat samd… in Suedia statul suedez plateste cursuri de lunetist pentru adolescentii musulmani care nu se pot integra in societate… tot in Suedia e interzis sa-i spui copilului la gradinita „el” sau „ea”, i te adresezi cu un apelativ neutru gen „it” si il lasi pe el sa-si aleaga sexul, samd…. asta e civilizatie? Sodoma si Gomora s-ar imbujora de rusine daca ar vedea Europa de Vest a anului 2016.

      • Leopold a omorat 15 mil de congolezi

        • 15 milioane, aoleu… am subestimav grav.

          Cu atat mai rau… istoria asta rusinoasa si-o ascund, la fel ca si marturiile lui Marc Dutroux, in schimb se dau civilizati si ii fac pe altii tigani. Poporul belgian, care vorbeste limba belgiana. Mai urmeaza sa revendice si astia teritorii pe la noi si se pot lua de mana cu alti civilizati.

      • @ Sorin Bravo, tu inca esti de-ala care mai si citesti! 🙂 Poate e timpul sa facem un Consiliu Roman doar asa ca un exercitiu de unitate! un thinkthank cum ar zice unii. Si care apoi idei sa fie diseminate de o armata de postaci in media online.. un pai in plus ..stiti voi! 🙂

        • +1 sorin2 si wandoo sunt de acord. va fi un succes mult mai mare decat ne putem inchipui. In Romania e foame mare de dreptate.

          @gogu: eu stiam de 10 milioane. amu… drecu stie, mai ales pe vremea aia, si in jungla aia si la cum circulau si erau inregistrate informatiile… mare lucru sa nu fi fost mult mai mult…

        • Sincer m-am gandit si eu la asta dar cateva mici „detalii” m-au oprit pana acum. Cum ar fi, cu cine, forma de organizare, timpul de raspuns la diverse evenimente, modul de promovare etc… si nu in ultimul rand, expunerea, adica, daca ramai anonim unii iti vor fura ideile si vor aparea la TV cu ele (ca tot zicea Mihai-Cristian de Basescu si alti politicieni), daca te expui, apoi te expui rau, cu idei din astea (https://www.google.ro/?gws_rd=cr,ssl&ei=8o2CV-umBYSvgAawkYugDA#q=media+lynching)

          Sa zicem ca problema „cu cine” se rezolva, tu ai propus, mai sunt si altii pe aici… problema de promovare se rezolva si aia, nu doar RoMil desi la inceput putem abuza de platforma celor trei (GMT/MZ/R) pana cand ne modereaza, ceea ce ne aduce la forma de organizare (ONG ?) care vine cu alte probleme (cine e in CD, cine o inregistreaza, unde, pe banii cui, cine va fi „seful” ca la romani vesnic cineva trebuie sa fie sef, si tot vesnic cam toti vor sa fie). Apoi ramane la timpul de raspuns, eu dar si multi altii care posteaza aici avem un program ad-hoc, adica uneori scriem si raspundem foarte des, eu personal am avut zile cand am scris si la 5 dimineata, 7 dimineata, 10, 12, 3 dupa-masa, 6 seara si tot asa pana la 2 sau 4 noaptea urmatoare… urmate insa de perioade in care n-am mai scris sau citit, chiar de 2 saptamani. Pai asa, haotic, cu spike-uri ca la detectoru’ de minciuni 🙂 e greu de organizat, plus ca vor fi oameni din 10 tari cu 5 fuse orare etc…

          Dar lasand pesimismul si detaliile la o parte, da m-am gandit si eu, si cred ca da, m-as baga, cel putin anonim deocamdata. Multe idei au inceput ca o joaca, multe proiecte considerate a fi „de garaj” au ajuns cunoscute, oamenii lor dand interviuri la tv sau fiind citate in ziare etc… un exemplu foarte local, destul de recent si extrem de elocvent fiind Romanian Spotters, nu stiu ce isi imagina Bogdan atunci cand a inceput dar azi sunt citati si invitati peste tot, inclusiv peste hotare.

          Adevarul e ca eu sunt de parere ca mai bine incerc si vad pe urma ce iese, decat sa nu fac nimic si sa ma intreb „what if”. Am facut multe la viata mea si acum dupa atatia ani, mi-am dat seama ca lumea ma cunoaste dupa ce am facut si nu dupa ce „as fi vrut sa fac” 🙂 Mi s-a mai intamplat sa ma intalnescu cu diversi prin diverse cercuri si sa mi se zica „aaa, tu esti ala care…?” Da, eu sunt 🙂 Niciodata n-o sa ti se zica „aaa, tu esti ala care AI VRUT sa faci nu stiu ce dar n-ai mai facut ?”. Asta e diferenta…

          PS: plus ca noi cei de aici facem parte dintr-un popor super-pasiv, care sta degeaba si se plange ca nu se face asta, nu se drege ailalta, iar cand le spui pai hai sa mergem, sa inregistram, sa facem, sa postam…. aaa nu, ce rost are, n-am chef, etc…

          • scop, mijloace, doctrina, tinta, si mai ales, ce facem cu victoria 🙂 nu neaparat in ordinea asta

            • suntem deja 3. cine se mai baga? il putem cauta pe dany cumva pe net, sa ne ajute cu criptarea. un linux pe stick criptat + cheie criptare SSL ( aia de la SRI sigur o sparg dar pe mine nu EI ma deranjeaza, n-au decat ca nu vrem sa facem prostii) nu ca as avea ceva de ascuns, dar va ajuta la imagine si la liniste sufleteasca.

            • @ raster Cica erau pe vremuri generali romani (de la Roma 🙂 ) care luptau pentru a castiga razboaie si nu pentru a trage beneficii din victorie… dupa ce se termina razboiul se intorceau la ferma! 🙂 Daca iti doresti ciolan , nu-ti dori ! 🙂
              Scopul determina mijloacele! Scopul trebuie sa fie clar si simplu astfel incat sa fie inteles de oricine stie limba romana fara a fi rastalmacit de ai de la vest sau de la est! Mijloacele vor fi acelea care le putem folosi ca indivizi autonomi dar apartinatori ai unui grup virtual! Adica simple si ele, ca n-o sa vina soros sau putin sa ne sponsorizeze !
              Romani pentru Romania!

          • …si un alt exemplu local, recent si elocvent, Asociatia Pro Infrastructura, niste tipi care postau pe forumuri la subiecte de infrastructura si mai ales autostrazi, fix cum postam noi despre aparare. Dupa niste ani, au inceput sa plateasca din bani proprii avioane care sa filmeze din aer tronsoanele de autostrada aflate in lucru, apoi au inregistrat un ONG iar acum sunt citati peste tot, filmarile sunt preluate la zi de Hotnews.ro iar presedintele asociatiei a fost invitat de mai multe ori la guvern la consultari cu privire la „Master Planul” pt infrastructura, au aparut chiar si la Pro TV atunci cand guvernul sau ministrul a zis una iar ei au zis alta…

            De altfel, noi toti postam acum pe o platforma care a ajuns cam la aceleasi performante cu Ro Spotters sau Pro Infrastructura, proprietarii de aici au fost si ei invitiati in diverse locuri, doar ca inca nu i-am vazut la TV sau in ziar fiindca in aparare e chiar mai greu sa faci valuri decat in constructii civile 🙂

      • Sorin, s-a umplut paharul si ai dat pe-afara.
        Multumesc ca ai scris tu astea in locul meu. M-ai scutit de un efort.

      • De ce nu 20 de miliarde de congolezi asasinati de Léopold II cu sceptrul lui personal ??!!

        Istoriile voastre au doar douà surse, aceleasi :

        – Edmond Morel, ziarist britanic, precursor al „dreptomulismului”, publicà în 1912 un articol unde se bazeazà pe o „simplà” comparatie între un recensàmânt publicat de administratia colonialà belgianà în 1912 (7,2 milioane de locuitori) si niste cifre vehiculate anterior de o populatie de 15 milioane (fàrà recensàmânt). În secolul XIX nu era nici-o posibilitate de a estima populatia Africii, abia dupà al doilea ràzboi mondial.

        – Adam Hochschild, Journalist american. A extrapolat statisticile câtorva sate în preajma càrora se explota arborele de cauciuc (populatie masculinà inferioarà de jumàtate celei feminine) la întregul teritoriu congolez.

        Congo are astàzi o populatie autohtonà de 50 de milioane de locuitori. De comparat cu aborigenii australieni si indienii din SUA si Canada, înainte de a se vorbi de genocid.

        • Nativii americani s-au prapadit in mare parte din cauza variolei. US Army avea in vest in a doua parte a secolului XIX efective de aproximativ 25.000 de oameni in timpuri bune, iar arme cu foc posedau si indienii, in unele cazuri chiar mai bune decat la ce avea armata acces. Cam greu sa masacrezi milioane fara sa existe evidenta de asa ceva.

          Un raport al US Census Bureau din 1894 pune victimile Razboaielor Indiene (1789-1890) la aproximativ 19.000 de „albi” si 30.000 de indieni. Ultimul recensamant (2010) indica 3 milioane de nativi americani. Populatia precolumbiana a fost estimata de US Census Bureau a fi intre 2,1 si 7 milioane (raportul exclude Alaska).

          • E bun argument ce îmi dai (cei 25.000 de militari). Nu atât felul în care bàstinasii au pierit în tàrile acestea, cât rezultatul final conteazà.
            De altfel în perioada din 1912 a colonizàrii belgiene, erau maximum 4.000 de albi în Congo, 175 la începutul ei (1890). Cam greu sà masacrezi milioane.

            • Ma indoiesc ca milioane au pierit in Statul Liber Congo sub „ocrotirea” lui Leopold. Leopold a fost un mare idiot hraparet, dar sa-l acuzi de genocid este destul de improbabil. Pana si Jules Marchal, un administrator colonial beligian care a studiat aceasta chestie ajunge la concluzia ca milioanele care au murit sunt improbabile, dar mai mult ca sigur ca exploatarea nativilor a dus la moartea a zeci de mii, in mare parte tot de mana nativilor in solda administratorilor lui Leopold.

            • Un caz mai bun ar fi Germania si Africa de Sud Vest (actuala Namibia), unde o haita de prosti arieni au reusit sa extermineze cam 75% la suta (niste zeci de mii) din poporul Herero, folosidu-se de marea inventie britanica: lagarul de concentrare. Cel putin pe prostovanii astia poti sa-i acuzi de antecedente.

        • Oricum Leopold a „resusit” de minune ….
          A si a mai reusit ceva : in epoca sa el era considerat cerl mai corupt si neterebnic cap regal. In comparatie cu el tarul era un ins de o inalta tinita morala!
          B si Barbara Trunchman .. Willy 2 i-a cerut drept de tecere prin velgia (ptr amtata) in schimbul catorva milioane de lire sterline (bacsis). Ambii amandoi au rams surpinsi – Leoppld cva Wiily se asteota sa acepte si Willy ca Leo nu a acesptat!

          Oricum intr-o „economie” „fragila” precum Congo Belgian este usor sa prvoci o catstrofa . Nu este necesar sa uzici prea multi.. e suficent sa ucizi un numar redus de barbati (aia care au fpat de munca.) Sau si mai bine sa le tai mainile (cum faceau angajatii „bunului crestin” Leo). Reteta sigira ptr moarte prin inanitie! (osocietate depinzabd de agriucukltura pe baza de sapaliga nu are randamente prea mari. Asa ca orice pierdere risca sa fie f costisotoare. In acest sens a se vedea si alte regiuni primitive.. in care sa zicem 2 sate se hotarau sa poarte „razboi” . Muta zgomot, vopsele „onfiroratoare”, insulte, urlete si cand o bsesc se incaiera. Incaierarea este scrita .. putin morti, ceva raniti si casm nici un mutilat. De ce? Pai daca se bat serios … si un sat peirde 10 insi si mai ramane si cu 4 mutilati …. supravieturiea devine problematica!)

  35. Sa revenim la cu ce se lauda KLAUSS-ica, 2% din PIB pt. aparare din 2017 si cea mai mare parte pt. inzestrare, tehnica pe cat posibil din RO…pa nu e cam tarziu?…arma de asalt, transportorul de trupe unde sunt, macar in stadiu de prototip , …cat va mai trece pana vor intra in productie de serie?

    SIngurul pas bun ar fi armata cu decazarmare pe baza de voluntariat in unitati neconventionale, cazati in containere cu tot ce trebuie sau corturi ca doar in caz de conflict nu dormi noaptea in unitate, stadiu de pregatire anual max.30 de zile cu program de la 8 la 16, hainutele si echipamentul individial cumparat de tine (eventual in rate ca tot e moda :))) )….si atunci s-ar cunoaste exact tot necesarul de inzestrare.

    Spun asta din perspectiva de fan al airsoft-ului.. mi-ar placea mai mult sa trag cu minitie reala decat cu bile de plastic si as avea totodata o pregatire militara adecvata in caz de conflict si nu am mai pati ce am patit in WWII….armata e o scola in timp de pace si o datorie in timp de razboi…Balcescu parca

    In cazul de fata ar fi nevoie de mai putini MAC-i si cea mai mare parte din resurse s-ar indrepta catre tehnica noua care trebuie achizitionata MAINE…nu mai avem timp pt. inzestrare facuta in trepte, cercetare/dezvoltare/industrializare, noi dormeam cand cehii si polonezii gandeau programele de inzestrare cu o noua rma de asalt, transportor sau tanc.

    Despre summit, nu cred ca mai are rost sa ne facem sange negru…….mingea e la noi, daca vom avea minte atunci vom face ce trebuie inca mai avem prieteni!

    • Avand in vedere ca anul asta bugetul a fost de 1,48% si de asemenea avand in vedere ca dupa maririle „fara numar” ale lui Ponta plus inca alte donatii alte actualului guvern, la anul se zice ca deficitul va ajunge la 3,2 la suta… eu unul sunt extrem de curios de unde o sa scoata ei minim 0,7 la suta anul viitor, si anume 0,5 in plus pt aparare si 0,2 sa reduca din deficit… asta ca sa fie la limita.

      Poate creste PIB-ul cu 10 la suta si nu stiu eu… ?

      Poate creste gradul de colectare si nu stiu eu…? Desi atat INS, cat si CNP, Ministerul Finantelor si Eurostat spun ca la anul colectarea va fi mai slaba 😛

      Poate vor taia de la infrastructura… ? De unde a taiat Ponta 2 la suta din PIB (!!) de am ajuns cu calea ferata neinceputa, fonduri europene pierdute si numarul de km de autostrada pe minus, fiindca pe langa faptul ca nu s-a dat in folosinta ceva, s-a inchis altceva !

      Eu atat va spun, daca la anul vom avea guvern cu iz de socialism… ne-am dus !

  36. ” Daca ne uitam si comparam Flota Rusa din Baltica cu Flota Rusa din Marea Neagra observam ca cea din Baltica este o umbra fata de flota din Marea Neagra, aici unde rusii au trimis intr-un timp record 6 noi submarine si planuiesc noi si noi nave de suprafata moderne. Cate sub-uri are Blatica?! Va las pe voi sa le numarati, dar este la mintea celui mai prost cocos ca Moscova intareste cat poate de repede zona Marii Negre nu Baltica, in timp ce NATO face exact invers, impotriva celui mai elementar bun simt militar.”

    Niste rachete anti nava moderne si se rezolva si cu flota rusa .

  37. Acum mai devreme ministrul nostru de externe spunea metaforic ceva de genul ca cei ce vor veni la noi nu vor fi cu mana pe măciucă , vor avea cu ei ceva jucărele cu care vor apară țărmul romanesc .

  38. E atata de metaforic ca nu am inteles ce vrea sa zica.

    Oricum o intoarce fara rachete antinava si un sistem national credibil de aparare AA, apararea noastra e metaforica si in primul rand bazata pe tratate internationale si nu pe o capacitate reala.

  39. Daca i-mi mai permiteti, vorbeam de prieteni care ne-ar putea ajuta!

    DA , intradevar as vrea ca arma de asalt sa fie fabricata in tara la CUGIR eventual SADU de ce nu dar nu mai este timp prea mult asa ca o colaborare externa ar fi binevenita…cu ISRAEL-ul

    DA, transportorul as vrea sa fie fabricat in tara la MORENI…sa speram ca stadiul proiectului este mai avansat dar industria nationala nu poate fabrica toate componentele…asta nu-i bine in cazul unui conflict

    DA, avem nevoie si de un nou tanc…..ISRAEL are solutia;

    DA, avem nevoie de multe rachete AT.sau SA….tot ISRAEL-ul ar avea solutia spyke-urile ar putea fi fabricate aici nu importate peste mana.

    Si lista ar putea continua, da ma intreb nu e cam tarziu?

    Despre fortele aeriene nici nu are rost sa mai vorbim, una doua ecadrile pot rezista in fata SA-300?….nu era oare mai bine sa integram in industria nationala SAAB-ul in locul avionului de 30 de ani?

    Cred ca in lupta cu Rusia (in apararea vroiam sa zic) atat armele israeliene cat si strategiile suedeze au multe sa ne povesteasca totul e sa avem urechi sa le auzim.

    Mai revin putin la armata cu decazarmare,….facuta strict ca o ,,scoala” ar fi extraordinar de benefica, poate chiar si cu mici beneficii pt. ,,scoleri”….pe vremea lui Stefan razesii erau o categorie aparte care acum ar putea fi reinviata in interesul nostru al tuturor.

    Daca ce spun eu e o aberatie, atunci iertare

  40. Ce aparare aeriana fratilor ?
    Ce rachete la tarm ?

    Alea sunt sisteme pe care si le premit cateva state dezvoltate din lumea asta si cam atat. Noi… in bucile goale cum sunt copii aia la tara.

    Doamne fereste de scandal pe aici ca suntem iar prinsi cu puta goala

    • Rachete sol-aer cu raza lunga isi permit si chiar detin vreo 20-30 de state din lumea asta, nu toate sunt bogate, pe unele le cheama Vietnam 🙂 Deci intr-adevar, pentru noi, acum, e doar un vis. Ne-ar costa 5 miliarde, ca pe polonezi, fix suma estimata de mine aici de prin 2012 sau 2013, se pare ca am nimerit-o.

      Rachete sol-aer cu raza medie sau scurta insa ne permitem din plin si nu avem din cauza de sabotaj, eu sincer as baga niste oameni la inchisoare pentru treaba asta.

      Iar rachete anti-nava la tarm, pai cateva zeci de Harpoon si cu vreo 6 sau 8 lansatoare la sol ne-ar costa maxim 200 de milioane… un rahat… banii aia ii semneaza guvernul saptamana viitoare ––daca chiar vrea–– 🙂

      In rest, da, suntem cu maieu si cu incaltaminte din carton presat… fix ca-n 1916 si ca-n 1939.

  41. 🙁 Tactic, acum in zilele noastre, o invazie poate incepe cu un bombardament masiv cu armament atomic ( logic, din cel ce nu iradiaza teritoriul vizat) si apoi se poate debarca (frumos incolonati) . Riposta, nu va fi, ati spus-o cu totii, pina se trezeste alianta, mama Rusia ajunge sa aiba granita pe Rin. La noi un atac rapid si surprinzator cu arme atomice (sau arme cu neutroni) urmat de invazie, pentru inceput cu trupe aeropurtate, ar avea succes maxim. Eu asa as proceda ….

  42. @Pacificatorul – de ce atata efort si galagie? Am dosar pentru fiecare obiectiv militar si civil de interes…pregatesc cate o echipa de 5-7 oameni (verzi) pentru obiectiv.
    La T dau semnalul (Sa zicem 01.00)
    T+10 obiectivele sunt neutralizate (sa-mi explice cineva ca nu este posibil !)
    T+30 centrala nucleara intrerupe furnizarea energiei si se comunica ca urmeaza sa sara in aer daca …
    T+60 bazele navale neutralizate (un coleg a construit o imagine fabuloasa cu cele cateva submarine care apar pe nepusa masa) si punctele obligate de trecere minate….Dobrogea cade (nici nu mai conteaza MK)
    T+120 desantul aerian se regrupeaza si incepe misiunea pentru crearea conditiilor primirii fortelor principale…..
    ……ce faci? sacrifici Cernavoda?

    • @Calin
      Ce scriii tu este vrajeala.

      Dobrogea nu poate sa cada in 120 minute.

      T-60 bazele navale nu au cum sa cada asa de repede… si chiar daca cad bazele navale… Dobrogea tot nu va cadea in 120 minute.

      Tot la T-60 nu au cum sa cada punctele de trecere (daca te referi la podurile peste Dunare)
      Chiar daca rusii djstrug podurile peste Dunare, amata romana are la dispozitie BRIGADA 10 GENIU de la Braila. Podul de pontoane nu va mai punea sa-l mineze.

      dupa aceea tot la Braila (tot Brigada 10) are la dispozitie navele BAC pentru traversarea rapida a Dunarii. Probabil aceste nave vor traversa primele Dunarea cu trupe din BATALIONUL 528 CECETARE (batalion de elita a armatei romane) care vor asigura perimetrul pentru capul de pod. Si vor inainta in adancime, in Dobrogea

      Dar ca sa se ajungaa cucerirea Dobrogei, trebuie scoasa din lupta Brigada 9 Marasesti (Dobrogea) si Batalionul infanterie Marina Babadag (unitate de elita a armatei romane)
      …….. ……… ……… ……… …….
      Cu avioanele rusii nu pot transporta tancuri. Nici trupe multe.
      Fara un desant maritim nu fac nimic rusii. Iar un desant maritim se face in minim 12 ore.

      cand faceti astfel de scenarii tineti cont de Brigada 282 Focsani care are trupe consistente in Cazarma BRAILA si Cazarma GALATI. ( mai exact 4 batalioane)

      La Braila mai e si Flota fluviala. Care poate lua controlul Dunarii fff repde. Dar sj Brigada 10 (cu 2 batalioa)
      asta inseamna ca podurile de pontoane si trecerile Bac vor functiona nestingherite. (Mai sunt si trecerile Bac de la Galati, Braila, Calarasi)

      La Braila forta de lupta a artileriei este ffff mare. TREBUIE DOAR INJECTATA CU CEVA TEHNICA MODERNA (batalion de artilerie, Divizionul monitoare fluviale-purtatoare de artilerie; Divizionul Vedete fluviale Purtatoare de artilerie) adica 3 batalioane de artilerie dintre care 2 sunt cu rachete (aici trebuiesc puse larom-uri le nave)
      …… …….. ……… ……….
      La Galati Batalionul de tancuri TR85M1 si Batalionul infanterie Mecanizata MLI 84 M (Jderul)

      Daca ne ujtam la razboiul din UCRAINA, rusii, momentan nu-s chiar o sperietoare.
      Sa nu uitam totusi ca de data asta, rusii nu au granita cu noi.

      • La tkate trulele astea mai adaugam trupele de jandarmi din orasele Constanta, Tulcea, Galati, Braila, Slobozia, Calarasi.
        tkate trupele vor primi armament de razboi. Armaentul de razboi la jandarmi este sinonim cu armamentul trupelor de infanterie: ak47, AG 7, PSL.

        E posibil ca trupele de jandarmi sa mobilizeze mai multe trupe decat trupele de infanterie. (Ma refer la zona respectiva)

      • Ce argumente ai sa spui ca este vrajeala ce spune Calin?
        Este suficient sa ocupi cu 4-5 oameni cateva comandamente si ai terminat cu fortele din Dobrogea.
        De ce crezi ca ar avea nevoie de tancuri? Cei care tot va legati de operatiile de desantare din al doilea razboi mondial vedeti cum au debarcat englezii in Malvine/Folkland .

    • Vai de capu’ meu… si eu care credeam ca Orban e al’ mai mare prost, tradator si oportunist.

      Da, zona demilitarizata cu 6 submarine clasa Kilo si daca se poate, 2 nave gigantice de derbarcare a turistilor rusi, demilitarizati.

    • Pai subscriu – sa fie zona demilitarizata. Prima data sa isi scoata rusii toate navele de razboi din M.Neagra si dupa aia le scoatem si noi …

    • din ciclul „bulgaroi cu ceafa groasa” 🙂
      Si Rep Moldova este tara neutra.
      Doar ca a uitat sa-i intrebe pe rusi daca sunt de acord 🙂

      • Domnisoara Borisov, la fel ca si madam Rogozina frustrata de la Tiraspol, atunci cand sunt la menstruatie sunt mai irascibile de felul lor. Daca mai combina si vodca cu analgezicele, iese o combinatie nasoala de LAP&frustrare legata de ‘dimensiunile’ barbatiei nationale, iar nesiguranta asta cronica duce la iritare in zonele materiei cenusii. Lor le trebuie un barbat adevarat, urmas al lui Stefan Voda, sa le-nfiga bine castravetele in dos! 🙂 Pentru stimulare extrasenzoriala! 🙂

  43. URGENT:

    Dupa summitul asta avem urgnt nevoie de RECONFIGURAREA BRIGAZII 9 Mecanizate -Marasesti.

    AVEM nevoie urgent sa dotambrigada 9 cu un Batalion de rachete Larom 122mm – ghidate GPS sau laser ( sau 160mm tot ghidate GPS).chiar daca trebuje sa platim 40-50 mil euro cu dotarea batalionului…

    Inca o urgenta este protectia AA a Dobrogei. Macar 2 sisteme mobile Patriot si 2 sisteme statice (pe cele 2 orase mari din Dobrogea – impreuna cu cele 2 aeroporturi)

    Iar a 3-a masura ar fi dotarea monitoarelor fluviale cu rachetele Larom 122mm ghidate.
    Daca vrem sa-i descurajam pe rusi…
    e urgent in Dobrogea trupe ffff bine dotate si fff bine pregaatite. TRUPE DE ELITA!

    • Acuma va rog !!!

    • Desi militar nu avem sanse in fata rusilor, si aste ne obliga sa incercam sa ne dotam si sa ne aparam cat mai bine, ( iar rusii stiu si ei cat de bine suntem noi dotati in prezent sau viitorul apropiat ) consider ca au la indemana o sumedenie de mijloace politice si economice prin care sa faca targuri cu altii, prin care sa ne trezim daca nu sub influenta lor..cel putin intr-o zona neutra, izolati. Prin urmare nu cred ca au motive sa ambaleze motoarele tancurilor pentru noi… au retete mai eficiente economic de cat o invazie in vazul lumii.

  44. Am uitat de trupele US de pe MK.

  45. Absolut corect rationamentul articolului. Relatiile de securitate cu tarile UE trebuiesc mentinute doar pentru a nu fi pierdute, a nu se intampla ceva mai rau….Doamne fereste, insa baze trebuie sa o avem in noi si sa ne angajam si mai mult in relatia cu americanii.

    Mai pe romaneste, atat timp cat Uncle Sam are interese aici e de bine, putem specula mult acest subiect, atat militar cat si economic. Cu cate au o prezenta mai mare la noi, cu atat mai bine pentru romani. Dar baza trebuie sa o avem in armata romana, bine echipata si antrenata, cu o industrie militara in spate, activa si dinamica!

    Eu asa vad lucrurile! 🙂 PS Poate si la nivel de servicii sa lucram mai intens, mai ales pe extern. Cateodata mai faci si din pic(alde influenta), ceea ce in ultima instanta pot face doar armele! 🙂

  46. Dupa parerea mea Rusii nu or sa se grabeasca cu un atac asupra litoralului romanesc… fac actiuni agresive dar nu total nechibzuite. Pana sa faca acst lucru mai pot face destule, fara ca sa isi puna „adversarii” cu care au interese economice comune ( Germania, Franta, Italia) intr-o situatie jenanta de activare sau nu al articolului 5… Ar fi prea riscant, daca le iese cartea, si nimeni nu ar interveni ar destrama practic increderea in NATO.., daca incepe galceava, pierderile ar fi enorme pentru toti. ( dar nu credin scenariu nuclear… bumbaceala ar fi pe teritoriu nostru cu arme relativ clasice, la final partile se retrag si noi ramane cu tara praf ). Am zis ca auc e sa faca mai logic mai usor si cu acstiguri mari, fara sa riste atat de mult. Prin urmare pot lucra mai departe de dezmembarea sau acapararea Ucrainei ( prin federalizare sau punerea unui guvern prorus pe fondul unei crize economice unde UE nu o sa dea intentionat nici un ajutor), pot incerca acapararea Modovei tot economic, pe fondul retragerii UE ( tot ca in urcraina sa nu supere rusia ), si pe fondul impotentei economice a Romaniei de a se implica in Moldova…, pot acapara zone de interes economic din Marea Neagra…, nu ar capara teritoriul Romanesc asa cum il vede lumea pe harta…dar ar acapara din platoul continental… os a tipam si cu asta o sa ramanem… Scenariul se poate ingrosa in cazul in care UE prin firmele din tarile de origine, isi reduc treptat investitiile sau si mai rau, se retrag din Romania… lasand in fapt Romania la cheremul investitiilor rusesti mai ales in zone strategice… In moduri din acest fel ne poate acapara Rusiei cu complicitatea UE , NATO…, fie ca ne place fie ca nu… Se contureaza o posibila realitate in viitor, foarte departata de cei care visau o super armata romana inarmata de aliati si care cu ei in spatele nostru pleca eventual spre est… Turcia, de care oricum aveam indoieli datorate orientarii dinc e in ce mai departate de latura laica, devine si ea un partener de dialog cu Rusia.., ma gandesc ca poate stie lucruri pe care noi nu le stim, ma tem sa nu fi fost aruncate zarurile pentru zona asta…si in functei de ele Turcia sa fi zis ca are de castigat dintr-un dialog pt ca lupta de pe pozitii de forta este deja abandonata de NATO in zona asta… Si intr-un fel o sa dialogheze rusia cu turcia …si intr-un fel cu noi. Ultima ata care ne mai tine un pic pe pozitii sunt acordurile cu SUA… acum dupa alegerile de acolo, pot sa vina vremuri tulburi pt noi..mai ales cu Trump… Obiectiv vorbind, la final.. acesta brigata multinationala este o unitate aparuta birocratic pe hartie ( cum aveas si hitler spre final, divizii de panzere – cu efective incomplete dar divizii pe hartie, care cuprindeau si personal din copii si batrani fara experienta). Insa pana cand se va da buletinul la stiri in limba rusa :), o sa putem spune inca la parade si TV ca abem comandament NATO, brigada multinationala … mai ne vin alea 12 F 16 sa zburam cu ele peste Arcul de Triumf… ami trece un vas American la o parada cu vizita publica pe la Constanta…
    P.S. Eu unul aproape as paria ca in maxim un an, o mare parte a sanctiunilor or sa fie suspendate in semn de intentii bune ale UE – Germania, Franta, fata de Rusia.

    • @ Cezar Aia o sa plece in secunda +1 dupa Unire !
      Altfel nu-si cedeaza rusnacii cuiul lui Pepelea , mai bine ii lasa sa moara de foame sub cizma cotropitorului burghez fascist roman ! 🙂

      • Dracu stie care e planul, ca vad ceva miscari din joc de glezne in ultima vreme. Si astea favorabile noua pe termen mediu si mai ales lung. 2018 sa fie oare cifra corecta? sau 2024? Vedem noi! 🙂

    • Sa fim realisti, demersul lor este laudabil insa NATO nu o sa miste nici un deget ( mai ales ca pe hartie nu este obligata de nici un acord in acest sens…), cel mult o sa dea o declaratie de solidaritate la adresa integritatii teritoriale a republicii Moldova… si la scurt timp Romania va declara si ea pe canalele oficiale ca este solidara cu cererea Republici Moldova si ca va efectuta pe mai departe demersurile necesare integrarii acestei tari surori in UE, facand astfel posibila si unirea tuturor romanilor sub umbrela UE..bla ..bla…, dar la cum stau lucrile doar niste acorduri comerciale or sa fie facute… integrarea in UE, includerea in NATO a Moldovei, Ucrainei si Georgei…( am vazut si in conflictul avut de acestia cu Rusia, limitele sprijinului american) in nici un caz.. oricate declaratii si acorduri de incepere a discutiilor se vor face in viitor.

      • P.S. Mai stie cineva daca exista o reactie oficiala din partea Romaniei la invitatia Poloniei pentru o colaborare mai stransa in domeniul securitatii din aceasta zona? ( ramane o optiune foarte buna pentru noi, dar sa nu treaca si asa asa ca si cum nu ar fi fost)

      • Tocmai integritatea teritoriala a R. M. impiedica aderarea la UE. Daca Moldova ar renunta la Transnistria, atunci lucrurile s-ar simplifica, ar fi mai bine pentru Chisinau si eventuala Unire cu Ro.

        • Eu unul nu vad de ce o tara ar trebui sa renunte la teritorii ca sa se integreze in nu stiu ce organizatie, cu atat mai mult una care tocmai sta sa se destrame.

          In plus, colac peste pupaza, dupa 200 de ani de deportari, maceluri si colonizari, in zona aia romanii INCA sunt majoritari.

          De asta nu pot intelege pe cei care vor sa renunte la asa-zisa Transnistrie, adica ai un teritoriu care se afla la tine in tara (Moldova), populat de oamenii tai, si tu renunti la el… ca sa ce, ca sa n-ai probleme cu rusii, ca sa intri in UE, ca sa nu mai fie foamete in Africa… chiar nu inteleg ce fel de gandire e asta.

          Rusii renunta la Kaliningrad ca sa se integreze in UE, ca sa aiba relatii mai bune cu NATO, ca sa nu supere Polonia sau ca sa nu mai fie foamete in Africa ? NU. Atunci Moldova de ce sa renunte la Transnistria ?

          Treaba asta cu renuntatul, cedatul, „fac orice ca sa nu te superi” etc e in ADN-ul nostru de secole intregi si trebuie extirpata.

          Ba chiar mai mult, exista populatie genetic romaneasca cu mult dincolo de Tiraspol, in localitatile Balta si chiar Vinita, chiar si mai incolo, aproape de Kiev. Nu numai ca ai renuntat la oamenii aia, nu-i recunosti, nu vrei teritoriul ala etc dar mai dai din mana si ceea ce ai deja, si spun ai fiindca pe orice harta internationala Tiraspol e in Moldova, nu in Ucraina, nu in Rusia si nici in Tadjikistan.

          …si ne mai miram ca romanii au cedat Basarabia si Transilvania, lasand prada barbarilor milioane de locuitori si zeci de mii de km patrati… cred ca sunt unici intre popoarele lumii.

          Daca mai cedeaza vreodata Bucurestiul ceva, fie el un singur metru patrat la granita cu nu stiu cine sau o singura familie romaneasca abuzata nu stiu unde, cred ca primii care ar trebui arsi de vii ar fi aia care semneaza chestiile astea de la Bucuresti, si abia apoi barbarii.

          • Transnistria este o problema, o otrava, o piedica majora pentru orice tentativa de unire a R. M. cu Romania, adica de dragul asa zisei integritati teritoriale a R.M., Chisinaul prefera sa ramana in „zona gri”, in sfera de influenta a Moscovei si sa joace asa cum canta comunistii, socialistii si filorusii. In plus, Transnistria nu a facut parte din Romania Mare.

          • @sorin2, ti-am lasat un mesaj la contact

        • Domnule, o Rusie care pune mana de jure pe Transnistria va fi cel mai mare pericol pentru Romania. Pana una alta, situatia nerezolvata din Transnistria a convenit guvernelor romanesti si rusesti.
          Cum ar fi sa ne trezim cu un soi de exclava a Rusiei aici, in coasta noastra, plina de armament de ultima generatie? Marea Neagra, submarine, vapoare, Crimeea etc. ar fi ultima noastra grija intr-o asemenea situatie.

          • Dar de ce sa se uneasca Transnistria cu Rusia si nu cu Ucraina? Iar restul R. M sa devina parte a Romaniei si astfel, adio R. Moldova.

            • Hmmm, acum ce facem? Negociem teritorii romanesti contra altor teritorii romanesti? Nu sesizati tragismul situatiei?

              • Pana una alta, Ucraina nu va da vrabia din mana pe cioara din gard. Noi nu avem control in Transnistria, nu avem ce da la schimb Ucrainei.

              • Transnistria este calul troian care impiedica unirea restului R. M. cu Romania. Rusia poate fi lasata cu ochii in soare daca Transnistria, care nu a facut parte din Romania Mare, ar fi transferata Ucrainei.

                • Nu Transnistria impiedica revenirea Basarabiei la Romania, ci lipsa de sentimente pro-romanesti a buna parte a populatiei de acolo. Tinand cont de istoria lor (atacul masiv asupra romanilor de acolo), intr-o anumita masura este justificata aceasta atitudine. Ma rog, una e sa tii la ideea unei tari proprii (RM), alta e sa negi adevarul istoric. Eu din acest ultim motiv sunt suspicios fata de basarabeni. Nimeni nu-i impiedica sa priveasca cu impartialitate la trecutul lor si sa arate cu degetul in directia corecta.

                  • Nu transnistrenii (si nici basarabenii) neaga adevarul istoric ci conducatorii de la Chisinau si Tiraspol, care vor si ei sa aiba tarisoara lor si controlul asupra banilor.

                    • Eu am intalnit in Basarabia romani care mi-au spus ca „a venit dracul de roman peste ei si din cauza aceasta nu mai pot manca carnati cu 2 ruble ca inainte” si ca „…ce tara este Romania, cat fundul la galeata; Rusia…asta da tara”. Mai sunt si altele
                      Romanismul unor basarabeni este unul de conjunctura, dat de burta lor goala.
                      Oricum, eu sunt de parere ca Basarabia intreaga trebuie inglobata, plus Nordul Bucovinei si Transnistria, urmata de efectuarea unei curatenii exemplare acolo, pe modelul aplicat de Germania de vest in ’90-91.
                      P.S.: Daca toti bagati la greu Jerusalem Post si Debka File, va sugerez sa va ganditi la un lucru: renunta cumva israelienii la Cisiordania si Golan doar de dragul unui tratat de pace cu arabii?

                    • @ RD

                      Transnistria nu este comparabila cu Cisiordania. Transnistria este doar o piedica in calea Unirii, un accident al istoriei.

  47. O intrebare. Daca doua state apartinand Nato ,intra in conflict militar una cu cealalta, ce se va intampla? Rusii ar putea sa i foloseasca pe vecinii nostri bulgari,sau pe unguri ca sa zgadere rahatul, si ei si indeplineasca obiectivele strategice.

    • In cel mai rau caz Intervine ONU cu rezolutii si pana la urma se ajunge la un tratat. Dar un razboi intre doua tari NATO este putin probabil, din moment ce pentru a adera la NATO, o tara trebuie sa aiba tratate de pace cu toti vecinii, daca nu ma insel.

    • Oricat de nebuni ar fi ungurii si bulgarii nu cred ca o sa indrazneasca sa deschida un conflict deschis in zona NATO. Sigur s-ar interveni rapid sa se calmeze daca devin prea vehementi. Rusia o sa raman la amenintari si jocuri de culise in ceea ce tine de NATO. Cei care nu sunt sub umbrela NATO vai de ei.

    • Hmmm, amintiti-va de euromaidan.
      In masura in care ungurilor le va lipsi uzul ratiunii, se vor trezi cu o piata szent anna plina de manifestanti care cer caderea guvernului. Va urma haosul, care va dura…mult.

  48. Sa ne amintim:
    http://www.timpul.md/articol/(declaraii-incredibile)-consilier-al-lui-putin-rusia-ar-putea-susine-unirea-moldovei-cu-romania-dar-ue-este-impotriva-79293.html
    …da, cuiul e Transnistria, dar nu numai! Imi amintesc ca au fost discutii la nivel european in care se exprimau idei in total dezacord cu modificarea granitelor. Rusii au dreptate?

    • Nu inteleg de ce cred rusii ca Transnistria ar trebui sa le revina automat lor.

      • – Ma Gheo, ai fost vreodata la opera?
        – Neam de neamul meu n-o fost!
        – Nici eu! Hai sa ne tipam inauntru!
        …Cumpara bilete, intra si iau loc.
        La un moment dat, Toader:
        – Ma Gheo, ma, da’ pe mine ma taie la burta, ma! Ma duc sa ma rezolv!
        – Du-te, ma!
        Toader dispare si se intoarce exact la terminarea actului intai. Il intreaba pe Gheo:
        – No, cum o fost pana amu?
        – Apai sa vezi: S-o deschis cortina si acolo pe scena era un pom, o pajiste si o banca… Iar pe banca, o femeie, care, la un moment dat o-nceput sa zbiere la noi! Da’ zbiera de mama focului! Apoi a venit un barbat mandru, care urla si el cat il tinea gura… Apoi ei au plecat, ai aparut tu, te-ai pus la umbra pomului, ti-ai facut treaba, pe urma s-o inchis cortina si-amu, iaca, asteptam sa vedem ce-o mai fi!

        • In toata intamplarea este un talc. Am postat o „gulguta” la 10.07 20.50 si raspunsul a fost o MINA DE INFORMATII ! Nu subestimati si cele mai simple planuri care ies din tipare.
          In anumite medii, inainte de caderea epocii de aur, a facut valva un „neicanimeni”, care, in 5 min., imbracat in salopeta de muncitor si cu o teava in spinare a patruns la OSP si cdt. unei MU, si-a marcat traseul, a scos IAU din priza si putea sa faca mai multe daca nu primea ordin sa se opreasca!
          Am postat si un banc la 11.07 19.15 – are si el un talc. Il completez: zilnic, de la 05.00 n-am somn, privesc pe geam…cca.5-7 zane ca in povesti scot cainii la plimbarea matinala. Unul dintre ei are locul la roata mea fata-stanga. Am luat toate masurile posibile…nimic! Masina spreiata, cu ocazia „imbaierii”- la rugamintea mea, nu a incetat sa fie „obiectiv imediat” din pricina blondei! L-a dus direct acolo (asa s-a obisnuit ea!). E si aici un talc. Nu? Ca tot ramanul, caut si eu talcuri. Uneori le descopar, alteori raman in cheie.
          Una peste alta, nu subestimati prima mea fraza. Sunteti „cool” (1. rece 2. răcoros 3. calm 4. cu sânge rece 5. rece 6. indiferent 7. obraznic – http://www.dictionarenglezroman.ro/dictionar/cool ) – le stapaniti pe toate, faceti predictii, propuneri, analize…sunteti foarte bine documentati… armatele straine si tehnica lor va sta la degetul mic….CE FACETI CU ARMATA ROMANIEI? A constata nu e deajuns!
          Am constatat si eu !

          • @calin
            „Il completez: zilnic, de la 05.00 n-am somn, privesc pe geam…cca.5-7 zane ca in povesti scot cainii la plimbarea matinala.”

            Dar gunoieri cu walkie-talkie ati vazut? Sunt foarte interesanti. 🙂

          • Totul este o constipiratie!
            Ia incearca tu sa intri intr-o unitate imbracat in capot si cu o teava pe umar! Sa vedem daca reusesti!
            Si trezeste-te de la 04:00 si priveste pe geam la masina, poate il vezi pe nenea ala in salopeta cum iti lipeste „minat” pe retrovizoarea centrala..
            Ca totul are un talc si nimic nu este intamplator,asa este, totul este o cardasie! Azi-noapte mi-au pornit singure sprinkelerele pe pajiste..
            Si postasul mi-a dat pensia si mi-a taiat numele de pe o lista..era singurul nume taiat,desi stau la capatul strazii… Oare e ultima pensie si eu nu stiu…
            Totul este plin de talcuri…Privesc acum o fiola aproape goala de Haloperidol(mi-a recomandat bizonu) si ma intreb daca nu le-ar trebui de fapt altora..
            Nu e suficient sa generezi raspunsuri despre fosta Armata 1-a( aia cu patru batalioane la braila galati e romantica) trebuie sa mai si vezi cazarmile desfiintate ca sa intelegi ca armata a ajuns un fel de brigada.. Caci totul are un talc, un sens, dracul e-n detalii, in cum tragi lumea de limba, de vorbe,de cum facem pe desteptii…

  49. Romania este mult prea datoare pentru a mai putea decide ceva. Este un adevar de care se face omisiune mereu. Nici chiar voi daca ati fi la butoanele Romaniei nu ati putea face mai mult decat actualii,adica NIMIC… Cu adevarat inspaimantator este faptul ca nu exista iesire pe termen lung. Asta-i cu adevarat dimensiunea dezastrului romanesc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *