Tancuri!

Challenger 2 Mark 2 Main Battle Tank Field Testing

 

PT-91Ex (Polish Main Battle Tank)

T-72 and PT-91M with RENK France 1000hp powerpack

27 de comentarii:

  1. Sunt curios cand va aparea primul tanc cu motor hibrid(termic+electric) ca etapa intermediara si apoi cu motor electric.

  2. Sunt curios cand vom avea 1500 tancuri ? 🙂 Parca atat avem voie sa detinem daca nu ma insel

    • Conform Tratatului de Limitare a Armamentului Conventional in Europa avem voie la 1375 de tancuri, 2100 TAB-uri, 552 MLI-uri, 340 avioane de vanatoare si 120 elicoptere de atac.

      Cifrele sunt ultra-permisive, si daca le tai la jumate si tot ar fi mai mult decat avem nevoie.

      Noi azi avem cu aproximatie 250 de tancuri (din care maxim 80 in stare perfecta de functionare), cu indulgenta 15 elicoptere de atac, 16 avioane de vanatoare, maxim 300 de TAB-uri si 99 de MLI-uri.

      • Unde avem noi elicoptere de atac?! SOCAT este gunship nicidecum elicopter de atac!

      • La numarul de elicoptere de atac ne-am cam luat teapa

      • @Mecanicu si @Razvan, din cate stiu eu Romania a declarat IAR-330L Puma SOCAT ca fiind elicopter de atac si implicit apare cu aceste cifre in declaratiile internationale precum si la NATO, asta inca de prin 1999 – 2000 cand au inceput sa intre in serviciu.

        Iar cifra de aproximativ 15 am scos-o facand o combinatie de opinii, poze, vazut cu ochiul liber, numarat din emisiuni tv, vorbit cu mecanici samd in ultimii 2-3 ani, e greu de spus cate SOCAT-uri zboara fix acum in iunie 2016 dar ultima oara erau cam 8 pe Campia si 7 pe Bacau.

        Si Japonia a fabricat niste mini-portavioane si le-a clasificat ca fiind distrugatoare, iar noi am schimbat clasificarea navei Muntenia / Marasesti de la crucisator la distrugator si apoi la fregata.

        • M-am referit doar la numarul de 120 (dar in general la toate tarile semnatare sunt destul de mici aceste numere de elicoptere de atac)

          Motivul e ca dupa propriile mele idei, ne-ar trebui cam intre minim 8 si maxim 12 ca sa deserveasca „ideal” fiecare „regiune istorica”:
          -sunt 10 la numar: Ardeal, Oltenia, Banat, Crisana, Maramures, Bucovina/N-Moldovei, S-Moldovei, Baragan, Valahia si Dobrogea)
          + Bucurestiul
          si o divizie de rezerva/NATO MND SE)

          …deci 12 x 12 = maxim 144 (minim 124 = 8 x 5 + 12 x 7)

          Cam aceeasi idee si despre escadrilele avioanelor de atac (tinad cont ca alea cate 8 ar fi IAR-99 „TD”-uri si alea cate 12 fiind F-16 A/B)..la care mai adaugi si cele 22 IAR-99 CCIZ/Standard/Soim deja existente.

          Toate aceste avioane de atac si elicoptere fiind alocate pe 7 baze: Otopeni, Borcea, Bobocu, Bacau, Campia Turzii, Giarmata si Craiova.

          Rezultand ceva cam de genul asta (cu posibile modificari in Est/S-Est-Sud sau dizlocari de F-16 de la Borcea la Campia Turzii/Bacau ):

          Dupa cum se observa…
          – „8-urile” ar fi „ideal” in regiunile Oltenia (+2 IAR-99 CCIZ existente deja), Banat, Crisana, Maramures si Bucovina/N-Moldovei in timp ce…
          – „12-urile” ar fi „ideal” in regiunile Ardeal, Valahia, Baragan (incluzand si 20 IAR-uri deja existente), Dobrogea, S-Moldovei + Bucurestiul + NATO MND SE

          • Nu stiu daca ar trebui sa ne orientam neaparat dupa regiuni istorice ci mai degraba dupa relief (de ex, degeaba faci baza aeriana la Miercurea Ciuc) si dupa inamici (idem, degeaba faci baze multe in Caransebes, Craiova si Caracal si lasi descoperita toata Bucovina, sa zicem).

            Pentru avioane de vanatoare e foarte clar ca ne trebuie 3 baze, la fel de clar e ca stim care sunt 2 din ele, si anume Campia Turzii si Borcea-Fetesti, care fie vorba intre noi e prea aproape de bulgari dar in rest zona e buna.

            Asadar unde o punem pe a treia? Pai unii ar zice Boboc, altii Bacau, eu nici una nici alta. Boboc e baza de antrenament, e relativ aproape de Fetesti si ramane toata Moldova (are adevarata…) descoperita. Bacau ar fi mai bun insa e si aeroport civil iar daca ne unim, va fi cam departe de Nistru. Dupa mine baza ideala ar fi la Balti, acolo sunt oricum 2 aeroporturi, unul civil si unul militar, putem continua pe formula asta si mai departe, e chiar ideala (pista de rezerva, disimulare in caz de razboi, etc). Interesant e ca moldovenii au cerut la IATA si ICAO schimbarea aeroportului, adica l-au facut civil pe ala militar ca avea pista mai buna si s-a acceptat, dar ramane ideea ca acolo sunt 2 aeroporturi, zona aia e buna sa acopere totul (Cernauti, Soroca, Chisinau, Iasi, Nistrul, etc) iar cu astea 3 baze (Campia, Fetesti si Balti) distantele dintre ele ar fi relativ mai egale decat cu orice alta formula (Campia, Fetesti, Boboc sau chiar Campia, Fetesti, Bacau).

            Pentru toate situatiile am luat in considerare 48 avioane multirol, deci 3 escadrile. Sincer si daca ar fi 60 de aparate tot in 3 escadrile le-as tine, iar daca suntem prosti si ramanem cu doar 36 atunci vor fi 3×12. In nici un caz nu as face cum sugereaza niste colegi aici si anume sa punem toate cele 24 de F-16 pe care le vom avea in 2 ani pe Fetesti, va dati seama, o singura salva de MLRS de pe o nava ruseasca serioasa sau dinspre Bulgaria va distruge cel putin pista de acolo (daca nu si alte zone plus avioanele) si am dat toti banii degeaba, plus mergem la razboi fara avioane sau in cel mai „bun” caz cu cateva MiG-21…

            La elicoptere de atac eu zic ca cifra de 144 aparate e mult prea mare, e imensa, e mai mult decat putem duce chiar si pe timp de razboi total, cand aproape tot bugetul merge in efortul de razboi. Anglia doreste 50 de bucati iar Qatar tocmai a cumparat 24 de aparate plus armamentul si echipamentele aferente la 2,7 miliarde de euro (3 mld dolari), asadar la 144 de aparate ne-ar costa aproape 13 miliarde de euro… pai cu banii aia cumperi la MLRS-uri, SLAMRAAM-uri, F-16 sh, camioane, masini, TAB-uri 8×8 si 4×4 precum si echipamente de comunatii indeajuns incat sa dotezi o armata (terestra) de 180 000 de oameni, ca la carte 🙂 Plus ca nu vom avea cu ce sa protejam cele 144 de elicoptere de atac, nu avem nici aviatie de vanatoare si nici aparare AA suficienta, atat pentru bazele lor (cele 10 din schema ta) cat si in caz de „deplasare”.

            Planul armatei romane cu privire la rachete sol-aer cu raza scurta/medie de actiune ramane neschimbat la 16 baterii, de aici 10 ar fi dislocate sa apere cele 10 baze din schema ta plus ar ramane 6 mobile, acum intr-adevar ar fi 2 per divizie dar la o armata cu 144 elicoptere de atac (repet, Anglia va avea 50…) eu zic ca am avea o schema cu multe, multe divizii si ne-am afla in situatia de a avea divizii intregi fara aparare AA mobila dupa ele. Unde mai pui ca o eventuala achizitie de 16 baterii SLAMRAAM plus 1 000 rachete AMRAAM si 300-500 rachete Sidewinder (minim 30 rachete/baterie plus ce ramane se folosesc pe cele 24 – 48 bucati F-16…) ar fi o tranzactie de minim 1,5 miliarde de euro, si sincer nu-i vad pe ai nostri sa semneze asa ceva 🙂

            In sfarsit, am scris prea mult, ca de obicei. Eu m-as multumi cu 12 sau 24 de Apache Guardian, problema e ca astea ar costa 1,3 – 2,7 miliarde de euro iar pentru o tara fara veste antiglont, fara AA cu raza foarte scurta, fara AA cu raza scurta, cu doar 12 avioane multirol (F-16), fara autocamioane, fara autoturisme bune de teren, fara TAB-uri 8×8 si fara TAB-uri 4×4, chiar si astea 12 sau 24 raman un vis mult prea indepartat 🙁

            PS: am spus „fara” fiindca eu nu consider SA-6, MiG-21, ARO 243, Dacia 1310, TAB-71 si alte asemenea echipamente demne de un razboi cu Rusia in 2016 sau in viitor

            • De Balti sa vorbim cand ‘om fi uniti…

              Ok…chestia interesanta e ca merge si cu „8 pe regiune”, atat la elicoptere de atac cat si avioane de vanatoare… eu am insistat cu minim 8 si maxim 12 in functie de importanta militara a regiunilor, marsand pe 12 bucati in regiunile de SE in mod special, ca punctul nevralgic/nodul va fi mereu cercul din jurul Galati-Braila…

              S-o luam metodic, numarul „ideal”:
              12 „regiuni” x 8 = 96 elicoptere

              Asta e si numarul de AH Dracula care era preconizat sa le construim! (fac precizarea ca erau monomotoare, nu bimotoare).

              Dar avioane de atac putem avea „ideal” cate 8 pe escadrila/si sau regiune in unele cazuri?
              Raspuns…da.
              Francezii asa au (MirceaS ma poate corecta dar nu gresesc)

              Asta inseamna un total :ideal” de 96 avioane de vanatoare, dar tinand cont de cele 22 de IAR-99 CCIZ/Standard/Soim existente asta inseamna 8×11 + 22 = 110 avioane

              Deci in final ar fi 96 de elicoptere si 110 avioane.
              _______________________________________________________________________

              Acum, hai sa le distribuim la bazele aeriene:

              -Craiova(Oltenia) = 10 avioane (8 IAR-99 „TD” + 2 IAR-99 CCIZ) si 8 elicoptere;

              -Giarmata(Banat) = 8 avioane IAR-99 „TD” si 8 elicoptere;

              -Campia Turzii(Ardeal + Crisana + Maramures) = 24 avioane +24 elicoptere, variante:
              a) 2 escadrile de avioane de 12 F-16 A/B si 12 IAR-99 „TD”; 2sau3 escadrile elicoptere
              b) 2 escadrile de 16 F-16 A/B si 8 IAR-99 „TD”; 2sau3 escadrile elicoptere
              c) 2 escadrile de 24 F-16 A/B; 2sau3 escadrile elicoptere

              -Bacau (N-Moldovei + S-Moldovei) = 16 avioane si 16 elicoptere, variante:
              a) 1 escadrila de 16 F-16 A/B; 1sau2 escadrile de elicoptere
              b) 2 escadrile de 8 F-16 A/B si 8 IAR-99 „TD”; 1sau2 escadrile de elicoptere

              -Bobocu(Baragan) = 20 IAR-99 Standard/Soim existente (probabil in timp unele fiind inlocuite cu „TD”)

              -Borcea(Baragan + Dobrogea + Valahia + Bucuresti +NATO MND SE) = 32 avioane (2 escadrile de F-16 A/B) si 24 elicoptere in 2sau3 escadrile

              -Otopeni(Bucuresti + Valahia + NATO MND SE) = 24 elicoptere in 2sau3 escadrile.
              ___________________________________________________________________________________

              Asta inseamna ca din 110 avioane, daca scadem cele 22 IAR-99 CCIZ/Standard/Soim existente, ramanem cu 88 avioane:
              – 16 sau 32 IAR-99 „TD” …numarul putand creste odata cu inlocuirea CCIZ/Standard/Soim
              – 56 sau 72 F-16 A/B
              _____________________________

              Eu zic ca am putea avea in final varianta cu 32 IAR-99 „TD” si 56 F-16 A/B .
              …si cele 96 de elicoptere.

              • IAR 99 nu e avion de razboi ci de scoala. Ca poti sa pui armament pe el nu-l face de razboi cum faptul ca poti sa pui un ATGM pe o tricicleta nu o face masina de lupta. Nici macar Alenia Aermacchi M-346 Master nu l-as considera avion de razboi. Acuma ca poti sa folosesti IAR 99 impotriva unui inamic din asta fara aviatie ca sa-i arunci bombe in cap, aia-i alta poveste si tot n-are sens in numarul specificat de tine. Decat IAR99 mai bine un UCAV gen Predator.

      • eu stiu ca avem vreo 800 de tancuri vreo 20 MIG-L 22 PUME SOCAT.

        • Avem vreo 875 de tancuri in total, majoritate stocate, insa pe hartie active ar fi undeva pe la 250 de bucati (5 batalioane mai mult sau mai putin complete). Problema e ca din astea 250 „active” stim sigur ca s-au cumparat piese de schimb si s-au reparat 40 si ceva de Bizoni la Galati, plus am mai vazut ca functioneaza inca vreo 10-20 de TR-850 clasic la Bacau plus inca vreo 10-20 de T-55 la Constanta (Murfatlar). La Turda n-au mai fost exercitii sau miscari cu tancuri de ceva ani, iar la Targoviste n-am auzit sa fie. De altfel pe langa unitatea de la Turda am trecut acum cateva zile si in afara de niste placute noi si foarte frumoase la poarta, unitatea arata in paragina rau de tot.

          De aici am „scos” cifra de 80 de tancuri.

          Puma SOCAT a fost planificat in 24 de exemplare dar pana la urma s-au modernizat 25 fiindca s-a inlocuit unul prabusit pe vremea cand programul se afla inca in derulare. Intr-adevar raman 22 de aparate cum zici tu insa nu zboare toate, zboara cam 15, „jumi-juma” pe Campia Turzii si Bacau insa deocamdata cele de la Campia sunt taman pe Bacau deoarece se lucreaza la modernizarea si extinderea bazei 71.

          MiG-21 LanceR zboara 16 aparate, 12x C-uri si 4x B-uri, e chiar interesant ca in momentul asta ambele escadrile (de 6 + 2 aparate) sunt dislocate pe alte aerodromuri, cea de la Fetesti e acum la MK iar cea de la Campia Turzii se afla la Bacau 🙂

          PS: desi la Bacau au zburat 7x C-uri si se vede clar ca la unul din ele emblema bazei 71 e mai mica iar vopseaua are putin alta culoare, ma gandesc ca or fi mutat unul de la MK…

      • După unire, cifrele în cazul României vor fi oricum revizuite… teritoriu mai mare, populație mai mare, spațiu aerian mai mare… șmd…

      • 430 de avioane.

      • @Stefan: pai alea 8 tancuri de la Targoviste le bagam in marja de eroare 🙂

        @Gogel: nu stiu daca se va mai revizui ceva, Rusia s-a retras din tratat, dar nu se stie niciodata, poate se semneaza ceva nou. Situatia la nivel mondial se schimba de la o luna la alta, cine stie ce va fi peste cativa ani

        @Anla’Shok: asa e, 430 de avioane, mi-au fugit degetele pe taste

    • pai si acum cred ca avem… pe hartie, sau mai bine zis cu tot cu cele din rezerva-cimitir.

      • Unele estimari dau un total de 1 100 de tancuri pentru Romania inca de prin 2004 incoace, dar mai recent am vazut ceva gen 875.

        Astea sunt toate carcasele care mai au atasate o turela cu tun, si probabil si senile 🙂

  3. Super. Eu as miza pe Leo 2 A6/7 cu noul tun 130mm ca viitorul tanc pentru RO. Constructie (asamblare) in Ro si cea mai mare parte a mentenantei.

    • 130mm sună bine dar nu ne ia nimeni în serios într-atât să ne vândă ceva atât de nou (acum abia a fost prezentat dar până când vom achiziționa noi tancurile mă gândesc că va intra în producție).Eu mizez totuși pe Leo2a5/6 poate totuși 7 sau Abrams.

      • parca era un artico; despre TR 125 si tunul de 130mm romanesc. de ce nu se poate monta tunul de atunci pe viitoarea noua platforma?

        • 1.) Tunurile de 130mm sunt sub 70, aproape de sfarsitul vietii, si sunt piese de artilerie de camp chiar daca au si anumite veleitati antitanc.
          Au masa mare si nu se mai produc…

          2.) Care viitoare platforma? Nu stim daca va exista asa ceva la noi…

      • La asta ma gandesc si eu, ca mai dureaza pana cand cumparam noi, deci pana atunci tunul sa fie gata de productie.

        In ceea ce priveste cat suntem luati de in serios, probabil depinde si de noi, daca suntem dispusi sa platim pretul corect 🙂

  4. Am si eu o intrebare: am vazut ca pe acest site se discuta ca Ro va cumpara or Leopard ori Abrams. Dar Merkava nu ar fi bune?

    • deschide youtube si da cautare top 10 MBT ai sa vezi ca toate sunt masini serioase,problema este ce putem noi achizitiona si optiunile se reduc la 3:LEO 2,Abrams sau un eventual tanc autohton construit impreuna cu KMW

  5. Astăzi prin gara Pașcani a tranzitat o garnitură cu 18 tancuri M1 Abrams. Informația e postată pe grupul de facebook ” Ești din Iași dacă..” cu tot cu pozele aferente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *