The Guardian: Nistrul ar putea deveni noul Zid al Berlinului. Ce trebuie să ştie Europa

Dacă Transnistria este umătorul punct de confruntare dintre Vladimir Putin și Occident, cum ar trebui Europa să reacționeze? Se întreabă jurnalistul Paul Mason într-un comentariu publicat de The Guardian. Nistrul, râul dintre Moldova și Trananistria, pare să fie destinat să fie noul Zid al Berlinului, iar Occidentul trebuie să știe care sunt mizele, scrie Paul Mason.

533ae26195f9cf7774000003

Jurnalistul de la postul britanic Channel 4 susține că a vizitat Transnistria săptămâna trecută și a filmat clandestin grație șoferului care le-a spus grănicerilor că vrea să urmărească un meci de fotbal. Primul lucru care l-a frapat pe jurnalist într-un sat moldovenesc de la graniță este sărăcia. Află de la localnici că se trăiește mai bine în Transnistria și că era mai bine pe timpul sovieticilor. „20 de ani de orientare către Vest au făcut din Moldova cea mai săracă țară din Europa, cu o treime din populația adultă a satelor lucrând în străinătate”, scrie Paul Mason.

Jurnalistul spune că în ciuda aspectelor care amintesc de epoca sovietică – monumente cu Lenin, partid politic dominant aliniat în spatele unui club de fotbal – ceea ce contează pentru femeile cu basma, în nopțile de iarnă cu minus 30 de grade Celsius, este prețul la gaz. Mulțumită lui Vladimir Putin, este neglijabil. Pensiile sunt mai mari decât în Moldova. Și este de lucru – armata plăteste 300 de euro pe lună și susține economia, arată jurnalistul.

Adevărata bătălie este cea economică, subliniază el. „Lui Putin îi pasă de noi, pe când Europa nu dă doi bani pe noi”, este fraza pe care Paul Mason susține că a auzit-o de ambele părți ale Nistrului.

Jurnalistul vorbește în comentariul său și despre Alexandru Ursu, un polițist moldovean care a avut ideea proastă de a-și cumpăra un apartament în Transnistria. În 2007, apartamentul a fost confiscat de poliție, pe motiv că Alexandru Ursu l-a înșelat pe cel de la care cumpărase locuința. Autoritățile transnistrene l-au dus la închisoare, l-au sufocat cu o mască de gaze și l-au bătut atât de rău, încât a avut nevoie de spitalizare. L-au obligat să scrie o mărturisire și și-a petrecut trei ani în închisoare. Apartamentul a fost ocupat chiar de către polițistul care l-a arestat. Alexandru a fost eliberat numai după presiuni internaționale, iar cazul său se judecă în prezent la CEDO.

Închisorile sunt pline de oameni care încearcă să strângă 100.000 de ruble (cam 2.000 de euro) pentru a plăti ceea ce este efectiv o răscumpărare a libertății, susține Alexandru.

Pentru oameni ca Alexandru și pentru alții încă aflați în închisorile transnistrene, un îngheț diplomatic ar fi sfârșitul unei pârghii occidentale. Apelul făcut de Putin duminică pentru reglementarea statutului enclavei ar pune drepturile omului, în mod paradoxal, pe un teren mai stabil, pentru că răspunsul standard al Moscovei la plângerile adresate de oamenii din închisorile transnistrene este „noi nu controlăm regiunea”, arată jurnalistul britanic.

În partea moldoveană, unde steagul cenușiu al sărăciei triumfă peste toate simbolurile, Europa trebuie să decidă ce oferă. Probabil Moldovei i se vor da garanții de securitate și va fi adusă mai aproape pe orbita UE. Însă totul va suna cumva așa: „trimiteți-ne fiicele pentru a ne mătura podelele în timp ce noi vă distrugem modul vostrul de viață cu afaceri în agricultură”, scrie Mason. „Aici, la noua frontieră a Europei, va trebui să se vină cu ceva mai bun”, conchide jurnalistul.

 The Guardian

78 de comentarii:

  1. …și DE CE ar face UE treaba asta? Modelul lor „de succes” în distrugerea/integrarea economiilor noilor state membre nu va fi schimbat pentru o mini-țărișoară ca Moldova. Oricum, Moldova nu prea funcționează, dar întotdeauna e loc de mai rău!

  2. jurgen abdulaev

    bine de tot articolul. a pus omu exact punctul pe I. majoritatea basarabenilor din actuala rep.moldova ar urma calea celor din crimea si si-ar dori o unire cu Russia. ca e vrb de bani, gaze si potol . asa ca bull-shit-uri cu unirea romaniei cu basarabia…sa o lasam mai moale. nu are Romania ce oferi basarabiei, pt ca totul trece prin burta, iar buzunarul statului roman e cam gol, deoarece I-au furat conducatorii lui din 1990 incoace averea. Russia in schimb are pt basarabia, si pt tot spatiul ex-sovietic.. emblematica este intrevederea dintre merkel-frenda lui base si ianucovici., cand acesta din urma a cerut 15 mlrd euro ajutor de urgemta pt ucraina, iar merkel era sa cada pe spate, ca maxim ii dadea 3-4 mlrd. putin deblocase deja prima transa de 5 mlrd pt ucraina, cu conditia ca aceasta sa nu semneze tratatul de assoc la ue. deci trageti si voi concluziile. deci sa stam cami cu unirili rumanasilor….ca nu-s dorite nici macar de ei.

    • De aceea e Rusia printre primele țări din lume ca nivel de trai , nu?

      • sebi tu ai fost vre-o data in rusia? sau doar vorbesti din auzite?

        • eu am rude prin alianta care au „fugit” din rusia, pentru ca in romania puteau face afaceri fara sa fie nevoiti sa plateasca taxe de protectie oricui i se nazarea. si veneau de la moscova care ar fi, la fel ca bucurestiul, de cateva ori peste nivelul tarii.

          uite aici o imagine care intruchipeaza bunastarea:
          http://i.imgur.com/suqnE8U.png

          daca ti se pare ca se traieste atat de bine acolo, te invit sa incerci pe termen mediu si lung o sedere. succes.

    • Abdulaev, nume cecen 🙂
      Las-o moarta cu Rusia care are ce da R. Moldova. Stim atat de bine ce le-a dat in ultimii 200 de ani: foamete, moarte, propaganda si minciuni si posibilitatea de a alege intre statutul de refugiat si cel de deportat.

      • jurgen abdulaev

        marius ti-ai dat seama ca faza cu abdulaev e la vrajeala, ca de aia am pus si jurgen…nu am umlaut la tst . dar cum crezi ca se simte un roman cand ii aude pe fratii basarabeni…romani si ei…ca regreta fosta mareata si sovietica uniune? daca ar fi 1, 2, la peste 70 de ani ar fi ok dar sa vezi pe multi de 40-50 de ani ca plang dupa vremurile cand aveau pasaport CCCP ce mai poti spune? te gandeshti ca au faza aia cu sindromul suedez cand victima se atasheaza de rapitor…oricum e aiurea shi frustrant.

    • George GTM@
      -Ai permis accesul redactorilor de la Voma Rusiei pe site? Propaganda isi face treaba pas cu pas…..pe undeva e de apreciat, desi astia nu depasesc nivelul unui copil de clasa a IV. 🙂 Stiti cum e….seara e Vodka Rusiei cam in esces,, iar greata de dimineata o transforma in Voma Rusiei! 🙂

      • Cezar, uneori e bine sa vezi si reversul medaliei, deci astfel de pareri, chiar cu continut popagandistic, sunt uneori utile pentru alimentat dezbaterea, cu conditia ca sa aibe un continut acceptabil… Deci o astfel de mostra de gandire e uneori buna de contra-exemplu 🙂

        Altfel ne-am transforma intr-un cerc inchis unde doar ne aplaudam si periem intre noi 🙂

      • abdelstein – marcu berry – farukstein – igulak n’cono – francois patraules – nakajima mendez – platon winston – tardiles – sung-chong van hoijdonk – wederstein butelezi – weng-bao morozov – zbigniew fujimori – nakajjima goldstein – miguel bazbukovici – feng-jin sancez – werner rashidovstein – imre nakamura – isztvan kemalici –faruk goldstein – abu al-itzak – istvan azoitzei – jaques voroshilov – pedro voroshilov – werner – shalomalekum – khalindenberg – tugay jirinovicz…

        ziceti-i ca mine, domnu’ Cap si Pajura 🙂

    • rusia nu oferea ajutor Ucrainei, ci o santaja. Merkel conditiona banii imprumutati, de reforme, Putin punea doar conditia ca Ucraina sa ramana in sfera lui de influenta. Asa trebuie sa privesti lucrurile. Intre cele doua blocuri exista o diferenta de civilizatie de cel putin o suta de ani. Degeaba are Putin tancuri si rachete, daca nu e in stare sa asigure un nivel minim de existenta pentru populatia proprie. Le pleaca cei mai valorosi oameni, sunt pline laboratoarele ce cercetare occidentale de specialisti rusi. Nu sunt in stare sa ridice si sa mentina un nivel de trai minim decent. E mare conducator Puin. Pentru cine? Pentru el si ai lui poate. In nici un caz pentru rusi. Cam asta e problema, nu cum o pui tu.

      • nimeni nu-ti ofera nimic, niciodata, pe degeaba. si cu atat mai putin niste straini nu o vor face. diferenta intre rusia si vest, este ca vestul te lasa sa-ti vezi de treaba, daca ti-e rau, esti singurul vinovat. ceri ajutor? desigur, costa… cu rusia, pai putin si imprumutul catre ucraina au fost cel mai relevant exemplu… cum, va dam bani, dar puneti un premier cu care sa „putem discuta”. si asta a fost discursul la nivel declarativ, cel pentru presa.

    • Ce nu mentioneaza autorul articolului este faptul ca transnistrenii primesc acea pomana de la Putin tocmai datorita prezentei UE putin mai la Vest. Daca pericolul expansionismului vesticilor (dpdv al rusilor) ar disparea, pun pariu ca nea’ Putin n-ar mai da niciun scuipat pentru pensiile transnistrenilor.

    • Aberezi usor Jurgene… nu uita ca CCCP s-a destramat in 1993 deabia, deci sarmanii basarabeni deabia au implinit 20 de ani de cand sunt liberi si bineinteles de mahmuri ce sunt dupa indobitocirea sovietica, in ziua de astazi multi habar nu au ce sa faca cu libertatea proaspat dobandita, ca doar e mult mai usor ca altcineva sa gandeasca pt. tine doar… si de asta auzi declaratii de genul si normal ca multi dintre cei peste 50 de ani dau declaratii de genul, avand in vedere ca lor le este inoculata frica de Romania si de vest… dar fii mai bland, mai da-le timp, peste 20-30 de ani deacum incolo cei de 50 de ani din ziua de azi vor avea 70-80 de ani, vor fi mai in varsta si vor judeca altfel… vor fi si cu mult mai rezistenti la minciunile(propaganda) rusilor… timpul le rezolva pe toate, fii rabdator, Roma nu s-a construit intr-o zi! Oricum, reunificarea sa zicem ca in momentul de fata printr-o maniera sa alta, s-ar putea realiza, dar ar fi un mare fiasco, avand in vedere starea economiilor celor doua state, multi oameni s-ar revolta de ambele maluri ale Prutului, ei fiindca multi inca percep Romania ca fiind un inamic, noi fiindca, iar ne-ar scade nivelul de trai(dobandit pe branci in ultimii 25 de ani) si cate si mai cate… deabia li s-au dat drumul la vize lor, mai acorda-le un ragaz minim de 10 ani, sa se miste liber prin Romania si Europa, dupa care ai sa observi, ca atitudinea Romanilor de peste Prut se va schimba! Procentajul etnicilor rusi, ucraineni si gagauzi se va micsora in continuare… Foarte putini vor mai percepe Romania ca pe un inamic! Economiile celor doua satate vor fi la un alt nivel… numai peste 10-15-20 de ani de acum incolo se va cere unirea pe ambele maluri in gura mare… ai sa vezi! 🙂

  3. #jurgen abdulaev:
    aberezi imens si intr-un mod patetic. sistemul rusesc economic implica din start un singur nod important (moscovit) care ‘ajuta’ celelate economii, restul nefiind lasate sa se dezvolte tocmai pentru a crea o dependenta solida. si exact in stilul habotnic descris in articol, ai o afacere.. ghinion, te trezesti cu un putoi sa iti explice niste lucruri si iti gasesti marfa confiscata.
    povstea cu ‘laptele si mierea’ sovietelor, e o placa auzita exact din zona stingii romanesti (a basarabeanului vasile ernu, ala ce zicea ca nato nu are nici o valoare si trebuie sa dispara, ca rusii au grija de noi etc).
    #Radio Enervan: mai citeste si tu o carte de economie si mai lasa ziarul cancan.

    • jurgen abdulaev

      zippo ti-ai dat seama ca faza cu abdulaev e la vrajeala, ca de aia am pus si jurgen…nu am umlaut la tst . dar cum crezi ca se simte un roman cand ii aude pe fratii basarabeni…romani si ei…ca regreta fosta mareata si sovietica uniune? daca ar fi 1, 2, la peste 70 de ani ar fi ok dar sa vezi pe multi de 40-50 de ani ca plang dupa vremurile cand aveau pasaport CCCP ce mai poti spune? te gandeshti ca au faza aia cu sindromul suedez cand victima se atasheaza de rapitor…oricum e aiurea shi frustrant. culmea ei recunoscand raul pe care l-au suferit si trait de pe urma rusilor.

    • dar milioane de oameni de la tara care nu mai au nici macar un servici crezi ca mai cred in povestea cu „laptele si mierea” de la occident?

  4. Bugul o sa fie niul zid pentru ca rusii sunt mai interesati de zonele estice si centrale mai industrializate so s-ar putea ca Ucraina sa ramana doar cu Galitia.

  5. Ooooo, pai pe Nistru ar fi bine. Ma tem ca va fi pe Prut.

  6. E neaparata nevoie sa fie Nistrul, deoarece altfel ar periclita acesul la gurile Dunarii si la zona economica din dreptul Constantei, iar aici si SUA si UE cred ca ar trebui sa stea cu ochii ca pe butelie.

    In cel mai rau caz Bugeacul ar putea sa ramana o zona tampon, demilitarizata…

  7. Eu imi pastrez opinia: Trasnistria este mutl mai importanta decat Crimeea, care in linii mari n-are valoare decat pentru rusii si mai mult dpdv emotional, militar este nesemnificativa, atat timp cat Ucraina nu intra in NATO…
    Trasnistria in schimb este efectiv cel mai important punct fierbinte din Europa astazi, o cederea in fata Rusiei ar crea mari probleme politice, militare si economice intr-un viitor nu foarte indepartata.
    Si ca o ironiei a istoriei, singura tara care poate salva UE din clestele Rusiei este Romania. Cu Trasnistria in sud si Kalinigradul in nord, Rusia ar tine efectiv in sah intregul NATO pe termen nelimitat, extinzandu-si influenta si asupra Balcanilor, acolo unde deja a facut miscari ample: Bulgaria, Serbia si Ungaria.
    Astfel Trasnistria ar fi Marele Premiu din dezmembrarea Ucrainei nu Crimeea, si din nou, singura tara care detine mijloacele politice sa rezolve aceasta periculoasa situatie, cu sprijin evident, este Romania.

    Asta daca cineva se mai indoia de importabta covarsitoare a pozitiei noastre geografice si geopolitice in zona Balcanilor.

    • la cum se misca rusii s-ar putea ca Romania sa devina un fel de Israel…doar ca arabii ar fi inlocuiti de slavi+unguri…

      • @vionibiru

        pai atunci hai sa luam Merkava, Namer, ATMOS etc sa ne asortam 🙂 )

        • jurgen abdulaev

          ooo ce bine ar fi sa fim noi dtpdv ca Israelul , si mai cu seama militar dar si chiar politic…sa facem noi legea in zona si sa nu maraie nimeni in fata Romaniei, pana si UE sa ne ceara voie milostiv, daca vrea sa ne intrebe ceva.

        • @mc pai daca ar fi sa ne asortam ar trebui sa le facem singuri la noi in tara 🙂 oricum la ce miscari fac bulgarii si ungurii, americanii mai mult ca sigur o sa regandeasca strategia in zona…

        • Pai putem sa le producem noi insine foarte bine, nu trebuie sa luam nimic ceva de genul Merkava, Namer, ATMOS de la absolut nimeni!!! Am prezentat mai la toate articolele cred eu niste idei destul de bunicele! Trebuie doar sa lucram cat mai repede cu putinta in directiile respective! Merkava noastra = TR85M2 cu tureta similara Abrams cu tun produs de noi de 125mm, remotorizare, poate si marirea blindajului frontal, superior si posterior al sasiului TR85 cu vreo 50-100mm(in functie de pozitie), greutate maxima pana la 60t si ne-am rezolvat pe urmatorii 30 de ani de un MBT decent! Namerul nostru = reproiectarea MLI-84(design deloc rau), i-l lungim, i-l latim, i-l inaltam(nu prea mult), i-i ingrosam blindajul, pana ajunge la 60t, remotorizare(preferabil de productie autohtona), recompartimentare la 2 insi echipajul si inca 12 soldati in plus, trapa moderna lata la spate care se deschide automat cu pistoane, o tureta de productie autohtona deasupra si am rezolvat! ATMOS? Naaah… ceva mult mai bun ca ATMOS/ATROM… proiectam si noi ceva serios gen Koalitsija SV, cu doua tunuri ca pe M107, baza sasiului o avem deja… fie sasiul MLI-84(bineinteles reproiectat si extins), fie sasiul lui TR125(tot la fel, reproiectat, largit, ca poata sustine o turela de marimea lui Koalitsija, plus reculul celor doua tunuri trase simultan), cred ca sasiul lui TR125 ar fi cea mai buna baza pt. conceptul de dezvoltare) trebuie doar sa mai proiectam tureta gen Koalitsija SV, sa lipim tunurile de 175mm sau de 203mm pe dansa si la treaba!

          • @gigel

            a bun, mersi pentru detalii, m-am lamurit….

          • @gigel imi plac ideile tale…ai putea sa dai niste solutii pentru t-34? sau ft-17? sunt masinarii bune si daca le regandim poate scoatem ceva din ele…ce zici? dar cu aviatia ce facem? ce zici de un iar-99 stealth? astept mai multe idei…si cred ca si @MC vrea sa le auda…

            • Hai ma lasa panarama… trebuie doar sa ai imaginatie creativa si o mica baza tehnologica(pe care noi deja o avem) si ceva dorinta, ce mai inveti de la altii, ce mai poti cumpara cu drepturi depline de productie de la altii, si-i dai bice… bineinteles la noi sunt intotdeauna eternele probleme cu finantarea… 🙁

              • nu e numai asta…tr-85 de exemplu e doar o solutie de avarie…nici acum nu face fata…peste 30 de ani o sa fie baloane…nu prea mai ai ce sa mai faci cu el…doar sa ii pui ceva blindaj reactiv,motor nou si poate sa ii schimbi tunul…si tot o sa fie depasit…

                iar acum ce zici tu nu prea are logica…ai folosi sasiul de tr-125 pentru obuziere, dar ai ramane cu tr-85 ca mbt…nu vad logica…

    • de acord, asa e in orice situatie, dar mai ales in cea mai defavorabila cand ar fi sufocata de aliatii nato la granita. si mai ales daca o bucata din ucraina ar intra in nato. ar fi un fel de prusia orientala intesata de arme cu scopul de a diminua semnificativ din eventuala superioritatea strategica castigata de ceilalti. rusii nu vor da niciodata transnistria din mana.

    • Corect George,
      Iaca se dovedeste ce ziceam eu de cativa ani incoace ca Transnistria nu trebuie cedata cu nici un pret 🙂

      Acum se vede adevarata ei importanta!

      • @Marius Zgureanu

        Transnistria trebuia cedata pentru a desprinde Moldova din sfera Rusiei. Dupa ce se realiza obiectivul asta si Moldova ori se unea cu noi ori cel putin intra in UE se puteau reactiva pretentiile asupra Transnistriei la momentul oportun de slabiciune a Rusiei, oricand in viitor.

        Asa insa miopia politica e miopie politica iar moldovenii nu au cedat Transnistria de 20 si ceva de ani. Bravo lor. Dar acum le-a intrat morcovul cu Putin iar NATO nu ii baga in seama ca nu sunt membri si sunt „neutri” si au conflict teritorial cu Rusia. Nasol moment. Asta-i rezultatul „succesurilor” politice made in Chisinau si Bucuresti. „Noi nu cedam Transnistria si pace!” La care Putin zice: „Nu cedati, nu cedati! Pasol na turbinka!” 🙂

        • Cedată, dar fără Tighina/Bender. Eu am o fixație cu chestia asta și cred că se putea negocia cumva.

        • @Vector
          In principiu aveti dreptate, numai ca moldovenii nu prea vor sa renunte la Transnistria, la statalitatea lor pretioasa, la tarisoara lor independenta si neutra. In plus sunt prea multi mafioti la Chisinau care nu ar vrea sa piarda portia din ciolan si sa vina Bucurestiul si sa ia grosul banilor.

    • Georgele, pregătim de-o debarcare? Fac eu cinste cu transportul, aduci tu gealații sau invers? Câteva An-2 pline, ceva tubermann cu cornete multe și o rezolvăm rapid. Ne recuperăm investiția din fierul vechi – industria lor bășită!
      Voluntari, careva? Nu vă îmbulziți că nu-s locuri multe, toate numărate și facem licitație…

    • si cam cum crezi ca ar rezolva romania problema?

  8. Rusia nu are ce oferi moldovenilor,dar să nu ignorăm forța tehnicilor de manipulare.O masă de oameni e mai ușor de manipulat decât un om,iar să manipulezi o populație sărăcită,care trăiește în frig,e floare la ureche.

  9. Noi ca români trebuie să-i convingem pe europeni că granița UE e pe Nistru. Trebuie să le spunem că gurile Dunării sunt extrem de importante și că trebuie protejate în fața avansului rusesc. Lucrurile sunt tulburi în zonă iar acestă situație tensionată va dura mai mulți ani. Se va rezolva probabil cu împărțirea Ucrainei iar aici noi trebuie să câștigăm. Chiar dacă nu vom putea recupera Bucovina va trebui să includem Ucraina de Vest în UE astfel încât să nu mai existe o graniță între România și românii de dincolo.

  10. UE ofera multe, prosti suntem noi (banuiesc ca si moldovenii ar face la fel) ca nu avem stabilitate politica si capacitate de absorbtie. Ii destul sa iei banii pe infrastructura, sa-ti faci simplifici sistemul fiscal si in timp vin investitii. Problema ii ca imbunatatirea nu va fi peste noapte, Toata lumea vrea maine sa fie mai bine. Nu se poate chiar asa. Trebuie privit in perspectivca, daca ar fi sa ne imaginam cum ar arata Moldova in CIS peste vreo 40 de ani sau cum ar arata in UE peste tot atata timp cred ca ar fi o discrepanta gen Korea Nord/Sud.

    • Ai mare dreptate. Fondurile si avantajele economice ale UE sunt uriase dar vorba aia dumnezeu iti da dar nu iti baga si in traista. Daca noi nu ne miscam deloc nu o sa se intample nimic….

    • Mai are rost sa spun ca preaslavita pe acest site polonia a profitat enorm de pe urma fondurilor europene ?

  11. Noi ar trebuie sa luam cel putin Bugeacul inapoi la schimb cu Transnistria catre rusi, iar mai incolo se poate face si niste pretentii la Ucraina pt zonele de granita din nordul Romaniei: Herta Hotin si restul unde populatia majoritar e romaneasca….’
    Dar Bugeacul NEAPARAT avem nevoie de el …este si depopulat si aproape demilitarizat…. este posibil la o intelegere cu Ucraina

    • Nu stiu de unde scoateti teoriile astea. Romania nu poate lua nimic. Romania nu-i Rusia sa anexeze teritorii. Romania nu anexeaza nici Moldova, nici Transnistria, nici Bugeac, nici Herta, nici ce vrei tu. Daca oricare vrei tu din teritoriile astea este independent si are dreptul sa-si decida singur soarta poate alege sa se uneasca cu Romania. Altfel nu se poate. Deci nu mai veniti cu teorii ca trebuie sa luam si trebuie sa dregem. Romania trebuie sa sprijine toti romanii de peste tot, poate indruma Moldova spre Vest, poate sa ajute la solutionarea problemei transnistrene dar nu va anexa niciodata un teritoriu.
      Pe de alta parte nu inteleg cum renuntati asa toti la Transnistria pentru a o da la schimb pe ce? Pe Bugeac unde deabea daca mai vezi picior de roman mai departe de Reni? Pe Bucovina de Nord unde dincolo de Herta la fel nu mai vezi? Ai risca tu toate credibilitatea Romaniei, excluderea din diverse organizatii, izolare economica si instabilitate regionala pentru cateva zeci de mii de romani care nici ei nu stiu ce vor? Faci mai mult rau celor 20 de milioane de aici prin astfel de fapte. In schimb Transnistria nu trebuie anexata, nu trebuie luata cu forta. Este acolo, adevarat o situatie inghetata dar zic eu sunt sanse mai mari. Si asa ca sa stii tu, in Transnistria sunt de 2 ori mai multi etnici romani decat in Bucovina sau Bugeac.

  12. ….referitor la reticienta romanilor basarabeni…ca om asa cum ne-am comporta cand ne-am lua-o pe strada (si inca rau de tot..foamete..violuri crime..deportari) ..destul de des.. si… fratele mai mare si mai fortos, bogat, etc..se uita la tine si..nu face nimik……reamintind aici ca pasul spre unire in 1918 l-au facut tot ei

  13. ” pentru cateva zeci de mii de romani”..specfic romanesc..una din cauzele care ne-au dus in situatia in care ne aflam (sclavi ) este o astfel de gandire…plus cuvantul „anexare” nu are nici o legatura cu aceste teritorii in cea ce priveste Romania..aceste teritorii au fost anexate de catre altii…si se justifica alipirea lor din toate punctele de vedere chiar daca in acele zone nu ar exista nici un roman…..cred eu

  14. http://www.mediafax.ro/externe/nuland-sua-se-vor-concentra-pe-eliminarea-coruptiei-din-statele-europei-centrale-si-de-est-12451685

    daca nu am fi informati in legatura cu Romania am spune „da ba deaia v-am asteptat, bravo!”

    daaaar…am vazut ce inseamna cand ne „ajuta” sa eliminam „coruptii”….

    • Era si momentul ca SUA sa retraga din Afghanistan. Au treburi mult mai importante in Europa. Sper ca vor aduce o parte din trupe in Romania pentru a mai tempera din avantul tovarasului Putin si Maicii Rusii. Nu as vrea ca rusii sa ajunga la Prut sau mai rau, la Bucuresti. (tovarasii Iliescu, Ponta, Nastase, se aude?)

  15. Dragut:
    http://unimedia.info/stiri/doc-romana-comsomolistilor–facuta-praf-de-ministerul-educatiei-74969.html

    Comsomoliștii de la Chișinău cer Ministerului Educației să organizeze, în mod urgent, discuții deschise între profesorii și elevii din Republica Moldova cu privire la desfășurarea sesiunii de BAC 2014. Cererea comsomoliștilor a fost făcută în scris și transmisă ministerului.

    Angajații Ministerului Educației au postat cererea comsomoliștilor pe Facebook, după ce au corectat greșelile comise de aceștia.

    Pe partea de jos a cererii, aceștia au scris: „Până la BAC mai este timp să vă îmbunătățiți cunoștințele la limba română”.

  16. Temperaturi de -30 grade pe malul Nistrului? Cred că astea sunt aberaţiile auzite de la babele pensionare ocupante postate de Muscalia în oraşele din Transnistria. Tiraspolul (ca şi Tighina de altfel) au fost umplute cu tot felul de pensionari lăsaţi la vatră (şi cu familii lor, evident) de către URSS. Scopul: rusificarea accelerată prin acest soi de colonzare. Băştinaşii – adică românii – locuiesc preponderent în localităţile rurale. Oraşele depind de gazul rusesc acordat cu „generozitate” de Putin. Cu satele situaţia stă puţin (lol) altfel.
    Pe de lată parte, peste un milion de basarabeni (şi includeţi aici şi locuitori din Transnistria( ăşi rup oasele în străinătate. Propaganda rusească bate şeaua doar cu privire la „sutele de mii care ar munci în Rusia”. Fiind propagandă uită să amintească două lucruri:
    – în „sutele de mii” sunt incluşi şi cei ce lucrează în Rusia de pe vremea URSS, unii dintre ei chiar deportaţi care nu s-au mai întors în Basarabia.
    – majoritatea (poate chiar mai bine de trei sferturi) lucrează în nişte ţări „ruseşti” precum Italia, Spania şi, îndeosebi, Portugalia. Mai adăugaţi-i şi pe cei ce s-au stabilit în România. Unii dintre ei chiar transnistreni… „rusofoni”!

    • Sunt doar 168000 de rusofoni din care jumatate sunt corcituri din care multi de origine romana si la fel e si cu gagautii ca nici aia nu sunt 100% gagauti neaosi.

  17. Sa inteleg ca site-ul este atacat George? articolul despre Glonass nu poate fi accesat 😐

  18. Bun reportaj si cam adevarat in opinia mea .Am fost prin Moldova de peste prut mai demult . Situatia cu rusi in centre de decizie si romani impinsi la periferii , lipsiti de mijloace de cracnire si folositi ca masa de manevra era cam vizibila .De asemenea exista inca nostalgia ex sovietismului , asta in mare parte si prostiei sau intelegerii occidentului cu tovarasii rusi .
    Oamenii [romanii ]alegeau de obicei practic in functie de necesarul vremii , cunosteau si ”prietenia ” rusilor , si abureala vesticilor ,si incearcau sa se mentina in functie de cine ofera mai mult ,erau in expectativa …dar e drept ca-i acuzau pe vestici destul de corect pt . faptul ca se simteau colonizati ,retrogradati si tinerii le erau ”exportati ” si exploatati la munci josnice , la fel ca aici de altfel . Prin Chisinau cand si cand ,aveau o usoara aroma de profitism si unii aveau nasu pe sus in amintirea gloriei sovietelor desi le cadeau pantofii si cumparaturile prin podeaua troleielor . Spre rural sau manastiri in schimb nu am simtit o diferenta notabila intre noi sau ei , erau ospitalieri si prietenosi … cam asta o fost impresia mea .
    In schimb imi amintesc si acu de un vin [de la o manastire pe care am vizitat-o] usor violaceu si usor vascos -uleios ,care iti colora dintii si buzele da’ era o comoara cum nu prea am gasit nicaieri …

  19. As recomanda mai putin entuziasm si mai multa judecata.

    In primul rand ceva despre Rusia : Da adecarat ca in Rusia se traieste mai prost decta in Elvetia, Sduedia sau SUA. Este adevarat ca sunt mai multi car eemigreaza din Rusia decat cei care imigreaza in Rusia. Asta nu inseamna ca Putin nu ar fi popular .. mai ales daca se compara cu situatia dezastruasa a “democraticului” Boris cel Betiv (salari neplatite cu liuniloe, salarii platite in natura, moueda aflata 975 in Mosovova , Skt petrsbrug si Novgorod ri restu tarii sa se descurce cu aua 3% ca sa scumb borcanele de zcusca pe stilce de vitca care trebuiau schimbate pe chiloti si ciorapi!! Nu glumersc .. zone intinse abandonate trocului!!) Putin (regimu , gasca sa ziceti cum vreti )a bagat un pic de ordine si rezultatele s-au vazut si situatia s-a imbunatit , mi se pare, simtitor (comarativ nu cu SUA ci cu Rusia lu Eltin!!)
    Asa incat in Rusia muncesc multi ex-sovietici .. inclusiv din Gruzia, Moldova, Ucraina samd. In care castiga mai putin decat daca ar munci in RFG ins asigur ca castiga mai mult decat in tarile lor (plus ca la scoala au invatat limba rusa, samd deci sunt intr0un mediu mai familiar) . Si va place sau nu sunt destui cetateni ai R Modova care muncec in Rusia.
    Oricum Rusia se descurca mai bine decat Bielorusia, Moldova sau Ucraina si veniturile sunt mai mari …

    Apoi mai este cestia ca imperile mor greu. Nu ma refer la nostalgii imperiale – literatura, arta, moravuri, amintiri de tinerete samd – ci la realitati economice dure. De o pilda R Moldova era ”ferma” URSS. Aportul ei in uleiul produs in URSS, zahar si nu mai stiu ce (in afra de vinuri! Unde numa Gruzia si Armenia mai concurau) era extrem de mare .. mai ales daca tinem cont ca in URSS era si Ucraina (surpafata agricola mai mare si se zice cel mai extra pamant in Europa .. sol fertil gros de 75-100 cm!!) . Cand moare un imperiu ca URSS .. fiecare isi proclama independenta INSA legaturile economice subzista. Mai rau in 92 Rusia a inceput s aimporte de la altii nu de la fostele tari unionale .. asa ca unii au dat de naiba pronto. De aici si multe nostaolgii imperiale “inainte ra mia bine” si da! Era !! O prietena a mamei )locuia la Odesa) se plangea ca de ce a fots blestermata sa sufere ca u venit sovieticii in 41 (a fots deportata) si sa sufere ca sd-a prabusit URSS ?! Rusii joac acu si cartea aceasta si prifta de faptul ca tarile astea nu si-au gasit peiete de desfacere (De ex Rusia a inceput s aimporte vinuri italienesti, frantzuzesti .. nu neaparat mai bune dar mai “vestice”. Modovenii au cam ramas cu buza umflata. Si nu imi cizeti sa vanda in vest .. UE are deja destule probleme cu productiile usor cam exagerate ale Frantei, Italiei, Spaniei sau Greciei!! Porugalia nu o pun ca dfupa cate stiu are o relatie “speciala” cu Anglia)
    Rusia, Putin marseaza pe cestia asta…

    Apoi mai e si cioaca ca “Occidentul” nu prea stie ce vrea. Ar vrea si cu burta plina si cu slanina neatinsa. Uitatsi cestia cu Ucraina : este intr-o sitiatie naspa. Deoinde enorm de gazele rusesti (care ca si de petrol). Pe care la primea la pret de mare favor (politic) dda si asa le platea cm greu (si cam se infrupta pe sest si din conducta) . Azi motivul favorului disparand Rusia pretinde bani . Ucraina nu poate plati . Acum Germanika cere Rusiei sa garanteze furunizarea de gaze. Hm … insa hai s afim cinstiti : Ucraina se va servi si gratis! Urat da e si mai urat sa mori de foame .. UE doreste nu stiu ce …. Insa nu doreste sa sprijine Ucraina…

    E usor sa o luam ca microbistii …. Insa treburile sunt mai incurcate . Si tipand lozinci nu se rezolva nimic (tot asa degeaba suporteru injura echoa adversa si arbitru daca idolu lui rateaza cer poarta goala )

    • Vinurile moldovene au primit INTERDICŢIE pe piaţa Rusiei. Una politică ce nu are de-a face cu piaţa liberă. Apoi, chiar şi cu vinurile este o întreagă istorie în fosta URSS. Într-un documentar despre Georgia au explicat cum, în vremurile de până în 1989, se pune accent pe cantitate, cantitate şi iar cantitate în dauna a ceea ce este mai de preţ la vin: calitatea. Iar ordinele economice erau planificate, aşa cum ştiţi, la centru – adică la Moscova, care avea, pe lângă cel mai mare pitic din lume, şi cei mai dăştepţi oenologi de pe mapamond.

    • Foarte bun articolul ….are si un comentariu excelent …. :

      Aurel Paun :

      ” Daca interesele companiilor occidentale in Rusia sunt mai mari decat interesul de al sanctiona pe Putin pentru anexarea Crimeei, inseamna ca Putin este incurajat sa refaca URSS, iar Moldova poate sa-si ia adio de la Transnistria. Asa s-a intamplat si cu ascensiunea lui Hitler, a fost tolerat din interese meschine pana cand acesta a ocupat toata Europa, jumatate din Rusia si jumatate din Africa.”

      Asa ca rusii vor inghiti partea de sud a Ucrainei si Transnistria pe nemestecate drept aperitiv ……. Cind la conducerea Republicii Moldova vor veni comunistii ( dupa tendinte va fi cit de cirind de altfel ) vor cere si acestia aderarea la muma sovietica ……. si uite asa se repeta spirala istoriei ……

      „Da-i un deget lui Ivan si se suie pe divan-ul EUROPEAN !!!!” …spune o vorba romaneasca

      si inca un comentariu cules de pe net :

      Eugen

      ” Exact acelasi fel de a vedea lucrurile ca si in 1939: jumatati de principii, jumatati de masuri, jumatati de tari…. ”

      Eu zic in WW3 o sa vedem (aceia care mai apucam ) si continente intregi ocupate ….E la moda ocuparea globala …..

      Cit despre inarmarea Romaniei mi-as fi dorit cit mai multe unitati supermobile pe platforme de teren 4 x 4 echipate cu rachete antitanc si rachete antiaeriene ……Lupta de gherila la nivel teritorial extins de-a lungul granitelor …… Tancurile si blindatele usoare sint platforme prea lente , scumpe si vulnerabile pentru aceste vremuri rapide …. Rapiditatea si mobilitatea vor fi „invizibilitatea” viitorului militar…

  20. Prost. Se cheama insomnie.
    Si la subect : daca vrei platfoerma mobila .. cea mai buna e un tandem pe motocicleta. Unu conduce si pasageru va ytrage. Nu tin minte pe unde s-a inventat da combinatia motoci9leata AG 7 a fost cam nasola ptr tancuri. Si sa zicem ca in nl,oc de AG 7 ai ceva mai inteligent care poa trage din mers ….

    • treaba cu motocicleta s-a inventat in rusia tarista in ww 1 cu precizarea ca pe motocicleta au pus mitraliera , pilotul conducea si pasagerul din atas tragea cu mitraliera .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *