TR 85 M1 in Germania, cu alfabet chirilic

 

 

67 de comentarii:

  1. Ce reprezintă acea prelungire a turelei, pătrățoasă, din spate? Ce scop are? Echipament suplimentar? Sau ce?

  2. Stie careva rusa, ca ma trecut pe pagina principala a Youtube si comenteaza rusnacii in draci acolo. Oare ce or mormaii despre el? Am vazut ca unul spunea cava de T 55. Cred ca stia ca e copie cu licenta a acestuia. Parca Ygor stia ruseste…daca citesti asta…lamureste-ne si pe noi! 🙂

    • TR-85 nu e o copie cu licenta de T-55, e o evolutie a T-55 cu blindaj stratificat, sasiu si turela extinse, motor mai puternic, precum si alte diferente.

      • si totusi, parerea mea, cu o continuare a modernizarii mult mai avansate TR-85 are totusi potential. ma refer la faptul ca are acel sasiu modifocat cu 6 galeti de rulare pe fiecare parte. reblindat, sau adaugat blindaj( reactiv, uraniu saracit-chobham, etc.), turela schimbata sau redeseanta si reblindata precum sasiul, cu una gen CHALLENGER 2, MERKAVA-3 DOR DALET sau C-1 ARIETE, motor de cel putin 1200 hp, neaparat un tun de 120 mm modern, restul instalatiilor aduse la ultimul standard. cam asa cred eu ca TR-85 poate fi un tanc fff bun.

    • google translate 🙂

      • Правда признаю, на счет орудия ошибся. Это еще более большая хуйня, чем я думал, раз это даже не 120-ка а 100-ка )))
        Я ему (танку) еще и „комплимент” сделал. ))

        Google translate:

        Adevărat recunosc în contul arme confundate . Acest lucru este chiar mai mare gunoi decât am crezut , din moment ce nu este chiar de 120 și de 100 – ka – ka ) ) )
        I-am spus ( rezervorul ) este , de asemenea, un ” cadou ” făcut-o. ) )

        Le-aș zice ceva de tvoiu mati dar sunt sigur că prietenii de la yahoo o să mă sancționeze imediat. Că de, eu român…

    • stai Cezare să beau o votkă mică și mă apuc de translate,, mama lor de moscali

    • Nu te prea chinui cu traducerea… Zi-le linistit in romana… pricep ei intr-un tirziu…
      Odesa, Stalingrad sau GULAG… inteleg si daca nu e in chirilice…

    • Sunt din Chișinău, știu rusește, moscalii râd de tancurile astea și de români, îi compară cu chinezii. Nu mă pricep la tehnica militară, oare chiar atât de proaste să fie tancurile astea?

  3. Lol unul dintre cei ce comenteaza este nervos ca in loc sa le cumparam armele le piratam, si noi si chinezii :))).

    • Dacă le ai cu rusa spune-le că o să luăm Merkava de la Israel. Vreo 400 așa 😉
      Zi-le dă-i în măsa, să se oftice :))

      • Romania Military si Resboiu sunt singurele locuri unde mai particip la discutii. Pe Youtube nu ma bag deloc, nici macar comentariile nu le citesc intotdeauna.

  4. Totusi cel care a postat clipul precizeaza ca Tr-ul nu este doar un T-55 modernizat si numeste modernizarea cel putin interesanta sau una dintre cele mai interesante variante din aceasta categorie.

  5. Ca urmas al „55-ului este interesant muzeistic vorbind 🙂 , din pacate insa astazi tancul este desuet ca si armament sau nivel de protectie fata de competitorii sai…

    • Tipul pare a fi pasionat de tancuri si cred ca ilpriveste (pe TR- ) dpdv al colectionarului interesandu-l mai putin valoarea combativa reala din prezent.

    • Adevărul e că șasiul lui TR-85 nu e unul rău deloc, o soluție pe termen mediu pt. toate șasiurile de TR-85, ar fi ce fac rușii, îmbunătățirea protecției prin adăugarea de armură reactiva, scăpat urgent de turela aia oribilă, înlocuirea ei cu o turelă nou fabricată, nu neapărat de mărimea celei de pe Abrams, dar aproape identică în design(cu unghiurile alea înclinate de jur împrejur), cât poate costa să producem noi numai turela? Tunul de 125mm, niște sisteme moderne pt. tancuri luate de la cine oferă cel mai bun raport calitate/preț, să zicem un import de motoare de 1200CP, ca cel de pe Mk.3, Teledyne Continental AVDS și avem deja practic TR-85M2… estimez că noul TR ar cântări undeva în jurul a 55-56t cel mult… poate și niște șenile noi ultra-ușoare, comandate la americani pe dimensiunile șasiului lui TR-85, ca alea pt. M1A2 SEP… Bineînțeles, presupune investiție cât de cât, dar poate ne ajunge mai ieftin sau @cât am da pe 200-300 buc. Mk.3 să zicem, ca să nu mai vorbim de 200-300 buc. de M1A2 SEP… și bineînțeles că mă refer la întregul parc de TR-85, câte bucăți or mai fi disponibile… 400-500-600…

      • Uitase-și… reducerea echipajului de la 4 la 3 oameni… șofer, încărcător, țintaș/trăgător(comandantul), astfel creezi mai mult loc pt. stocarea de muniție/provizii, mărirea rezervoarelor de combustibil interne…etc. Dacă s-ar decide echiparea și cu autoîncărcător, din partea mea echipajul ar putea consta numai din 2 persoane… și mai mult spațiu eliberat…

  6. Astia il confunda cu noul lor proiect armata :))) daia se dau de ceasul mortii cum dracu au Romanii de atatia ani Armata si ei abia acum se gandesc sa construiasca asa ceva sunt gelosi rusnacii :)))))) daia o si mormaie in draci

  7. linkul asta nu mai e cu chiriloca, si pare sa fie acelasi film:

    http://www.youtube.com/watch?v=fQ0cJ-O6Y5Y#t=94

  8. duszka: Guvernul a elaborat strategia naţională a industriei de securitate

  9. TR85M1 este un tanc ok dacă ai de luptat cu T55, T64, transportoare blindate (fără rachete AT) și alte blindate fără calculator balistic. Atunci când ai în față un adversat dotat cu rachete AT cu raza mai lungă (4-8 km) sau tancuri cu tun mai mare (125mm) și calculator balistic, TR-ul nostru nu prea mai are șanse. TR85M1 nu are blindaj reactiv, nu are sisteme active de protecție (cum e Arena sau Trophy), nu poate lansa pe țeavă obuze reactive AT. Pe câmpul de luptă e important cine lovește primul iar tunul nostru de 100mm s-ar putea să nu tragă niciun foc.

    • Întotdeauna m-am întrebat ce-au avut în cap cei care au aprobat upgrade-ul de TR85 cu tun de doar 100mm.
      Rumeguș probabil…

      • pai nu era upgrade… tunul era acelasi cu TR-85 clasic… doar sistemele de tintire au fost modernizate + stocarea priectilelor in magazie in spatele turelei.

      • Era tunul care noi îl fabricam în țară, la Reșița. Aveam deja tunuri anti-tanc de 100mm și fabrici de munție pentru acestea. La vremea respectivă (anii 70-80) tunul de 100mm era încă un tun eficient. Acum mai e eficient doar cu muniție din noua generație.

      • Alte ratiuni probabile:
        – pentru ca in 1990 nu prea existau solutii de a introduce tunul de 120mm in turela de dimensiunea T-55 – modernizarea AGM a aparut la ucraineni mai tarziu
        – in 1995 nu aveam in fabricatie tun de 120mm iar cel de 125mm fusese abandonat in stadiul de prototip
        – existau stocuri mari de munitie cal. 100mm si foarte putine de 125mm, dar nimic pe 120mm.
        – pentru modernizarea unui singur batalion de tancuri, nu renta schimbarea calibrului… deja aveam 2 calibre (100mm si 125mm).
        – probabil si pastrarea unui cost cat mai redus al modernizarii, ca si stop-gap pana la intrarea in productie a TR-2000/TRB2.4, care in 1995, cand s-a inceput modernizarea TR85, era planificata sa inceapa prin 2001-2003.

        • Și uite-așa am ajuns de râsul proștilor pe youtube…

        • In parte cam asa intuiesc si eu ca au fost vcazute lucrurile.
          In primul rand la data luarii deciziei TR-85M1 putea face fata cu succes tancurilor detinute de vecini la acel moment. Nu s-a continuat cu Tr125 cred eu pentru ca deja era in lucru proiectul TR2000 si s-a optat pt modernizarea TR-85 si mentinerea T-55AM pentru ca pe baza experientelor din conflicte locale T-55AM facuse fata cu succes (cu echipaje bine instruite) variantelor timpurii de T-72 care erau baza trupelor de tancuri ale vecinilor. Mai adaugam si lantul logistic etc. Numai ca intre timp TR2000 a fost abandonat si am ramas cu tancuri actualmente total depasite in fata noilor pericole, expandarea Rusiei spre vest intr-o forma sau alta, o putere cu o dotare din alta categotie decat Ucraina, Ungaria, Bulgaria si Serbia.

        • Acum putem fabrica tun de 125 in tara…+ munitie pentru el? Nu stiu de cat este tunul de T 72, dar un tanchist spunea ca munitia fabricata pentru el in Romania nu era prea buna(nu exploda mereu), astfel ca s-a decis sa se renunte la el. Presupun ca cel de 120 o sa ajunga peste cativa ani la fel ca cel de 100 in momentul de fata. Daca nu ma insel, tendinta este de trecere spre 130!? Oricum raman la ideea mea…TR85M2 cu tun de 125(daca e posibil)…daca nu macar 120, utilizand structurile existente de TR85 clasic existente pe stoc, iar in viitorul mediu implementarea proiectului TR 2000 adus la zi!

          • Nu, nu putem fabrica tun de 125mm pentru ca n-avem unde (Arsenal Resita e la pamant) si in plus nu e standard NATO.

          • Pt. a produce tun de 120mm, sub licenta, ar lua cativa ani doar pentru pregatirea productiei si calificarea personalului… asta insemnand sa ai si un nr. suficient de bucati comandate (min +100 tancuri) dar si ca modernizarea TR-85 sa fie livrata catre MApN incepand cu 2017-2018…

            • Mai va zic eu o problema de care nu tineti cont.
              Faptul ca „alesii” stau 4 ani la carma. Asta in sine duce la o mentalitate de a nu face planuri pe mai multi ani.
              Mai ales in ultimii ani cand guvernele s-au schimbat ca ciorapii a dus nu doar la instabilitate politica ci si sociala,economica,industriala si dupa cum vedeti militara.

        • Prostii, vezi T-55QM2, si Type-72Z – facute prin 89-90

          • „T55 QM2 – T-55 upgraded by Russian technicians with a Russian 125 mm/L80 smoothbore gun and French laser range-finder, 1986-1991” – asta pare mai mult o poveste, in sensul ca nu neaparat nu s-ar fi facut niste prototipuri ci ca solutia nu a reusit sa intre in productie de serie…
            T-54 chinezesc e Type59, care a ajuns la tun de 125mm prin instalarea unei noi turelede Type 96G.

            Daca vorbim de Type 69-QM2 – Type 69 upgraded with Warsaw Pact standard 125 mm/L80 smoothbore gun and laser rangefinder, 1986-1991. Nici asta nu pare sa fi fost de serie, desi wiki spune: „Type 69-II upgraded with Warsaw Pact standard 125 mm (L80) smoothbore main gun and laser range-finder. Produced 1986–1991”.
            Aici e o poza presupsa a Type69 QM2, insa e de fapt un Type69II cu tun de 100mm:
            http://en.wikipedia.org/wiki/Republican_Guard_%28Iraq%29#mediaviewer/File:Puckapunyal-Type-69-II-MBT-1.jpg

            Type 72Z are tun de 105mm nu de 125!
            http://en.wikipedia.org/wiki/Type-72Z_Safir-74

            Daca e vorba de strutocamila irakiana Type72Z, care ar fi fost prezentat la „International Arms Exhibition, which took place in Baghdad between 28 April – 2 May 1989”, se pare ca a preluat tunul 2A46 125mm si inclusiv autloaderul de T-72… insa fara turela specifica nu stiu daca ar fi incaput in turela de T-55! Interesant ca desi se sustine ca ar fi fost aplicat pe mai mult de 100 de bucati, nu prea s-a mai gasit vreun exemplar dupa razboi, doar varianta Enigma.

            Crede-ma ca am cautat si eu mult dupa variante de modernizare a T-55, dar clar dovedite si documentate, nu folclor urban 🙂

    • nu cred ca exista proiectile base bleed pentru tun AT de 100mm desi cred ca probabil te refereai la rachete lansate pe teava.
      Proiectilele reactive sunt pentru artileria standard si mai precis obuziere iar pentru tunuri doar munitia aia Vulcano de la italieni care de fapt planeaza.

  10. E curios cum de al nostru TR nu a moștenit Drozd-ul de pe T-55…E din cauza faptului că atunci când am luat licența, nu exista Drozd sau nu l am luat din alte motive?

  11. Sunt mai multe foto pe flickr de la exercitiul respectiv.
    https://www.flickr.com/photos/7armyjmtc/with/14295264023/

  12. interesante sunt cele in care un gen. american inspecteaza si intra intr-un Tr85

  13. pentru sanatatea noastra cred ca ar trebui sa ne informam de pe military-today de acum incolo 🙂 )

    „Romanian Army operates over 300 of upgraded TR-85M1 main battle tanks.”

    ” Some sources report that the a new TR-85M3 is under development. It should be fitted with a more powerful engine. This tank will also have new 120-mm or 125-mm gun, as well as improved armor and updated electronic systems.”

  14. Inrebare:
    Daca tunurile/munitia 120mm smooth bore devin in viitorul apropiat ineficiente mai mult ca sigur tarile vestice si NATO vor opta pt calibru marit.
    Iar Rusia si aliatii ei deja au 125mm si 130mm in dotare si pe stoc, probabil ca vor opta pt 127mm ca tot exista tunuri si munitie otomelara existente, Trebuiesc unele modificari pr teava si munitie montata pe tanc dar infrastuctura si logistica sunt existente deja.
    Se poate cumpara un lot mic de tunuri si munitie si testate pe TR sau o noua turela multistrat, si vom avea si tun future proof pe vreo 20+ ani.
    Si sa fiu si mai optimist daca tot faci tunuri de 127mm moderne faci si artilerie autopropulsata gen Atrom in spatele tancurilor ca cea de 155mm sta si mai in spate, stratifici artileria daca ai cu ce…

  15. https://www.facebook.com/291213487737057/photos/a.291479481043791.1073741828.291213487737057/296669257191480/?type=1&theater

    xerciţiul multinaţional „Danube Express”

    Ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional „Danube Express” va avea loc luni, 6 octombrie, începând cu ora 10.00, în Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi.

    În perioada 6-18 octombrie, peste 1.000 de militari şi 400 de mijloace tehnice din unităţi ale Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, elemente de sprijin din cadrul Forţelor Terestre, precum şi detaşamente aparţinând forţelor armate ale Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii, vor participa la exerciţiul tactic cu trageri de luptă, cu armamentul individual, în Poligonul Smârdan.

    Scopul exerciţiului constă în dezvoltarea şi menţinerea nivelului de instruire al militarilor şi creşterea nivelului de interoperabilitate între structurile participante, prin aplicarea tacticilor, tehnicilor şi procedurilor specifice NATO.

    Scenariul exerciţiului este unul fictiv, bazat pe ducerea luptei de apărare pe poziţii de către o grupare de forţe constituită din subunităţi de infanterie mecanizată, tancuri şi artilerie, cu sprijinul forţelor aeriene.

    • Foarte buna indeea acestor exercitii dar mai conteaza si cum se fac. Daca se foloseste artileria de pe positii ‘fixe’ pt. a distruge o tinta nu prea au mare valoare, ar trebuii dupa 2-3 salve se strange calabalacul si se schimba pozitia, se executa foc de la noua pozitie si tot asa asta daca vrei sa iti supravietuiasca artileria. Trebuie ca redefasurarea dar mai ales plecarea, dupa ce s-a tras, sa se faca in cel mai scurt timp.
      De asemenea ar trebuii dotate unitatile cu radare de artilerie si efectuate exercitii de identificare a pozitiilor de tragere, precum si cu drone. Deja rusii din Ucraina folosesc dronele pt. a dirija tirul artileriei.

      Ceva mai aplicat cei de la infaterie sapa transee si incerca sa intareasca o zona dupa ce termina cei de la artilerie sa incerce sa descopere si sa distuga amenajerile…

      Sa speram ca o sa avem poze si cu IAR99 (daca il folosesc) si de data aceasta o sa foloseasca si mortierele si tunurile AA de 35mm, ar fi pacat ca potentialul acestor arme sa nu fie folosit.

      Oricum noua ne-ar trebuii niste exercitii facute in orase/localitati, sigur se gaseste pe undeva un sat/oras care nu mai este sau nu prea mai este locuit. Evident ca nu poti folosit acolo armenetul dar poti invata sa te orientezi, sa iti alegi sau sa iti faci pozitii intarite, ambuscade, etc. Este altceva fata de teorie.

      Drone, drone si iarai drone avem disperata nevoie de ele.

  16. Infantry soldiers of Israeli army ready to work closely with artillery and tanks for Urban Warfare.
    http://www.armyrecognition.com/armies_in_the_world_analysis_focus/infantry_soldiers_of_israeli_army_ready_to_work_closely_with_artillery_and_tanks_for_urban_warfare_1.html

    The nature of warfare is changing. According to Gefen Battalion commander Lt. Col. Shai Kefler, infantry will have to be able to work more closely with artillery and tanks in the future, in complex urban combat situations. To prepare for this change, cadets from the Gefen Battalion, future infantry officers, were tested in a tough urban warfare training exercise last week. The exercise took place at the IDF Urban Warfare Training Center

  17. http://www.agerpres.ro/externe/2014/10/03/putin-doreste-intensificarea-cooperarii-ruso-germane-pentru-garantarea-securitatii-in-europa-in-aceasta-perioada-dificila–15-51-29

    „Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat speranța, într-un mesaj de felicitare adresat vineri liderilor de la Berlin cu ocazia Zilei Unității Germane, că Rusia și Germania își vor intensifica cooperarea în vederea garantării securității și stabilității în Europa „în această perioadă dificilă”.

    sa mori tu…mm…

  18. E cam asa amvem in gand cand scriam de TR85 in post de scut/suport pt. infaterie, normal cu o armura reactiva imbunatatita +slat (Ucraina batalia pt. aeroport, probabil zilele astea o sa il piarda deja este atacat de +3 luni):
    https://www.youtube.com/watch?v=bRm1_XUJPvE

  19. Răspuns pentru labagii de ruși care fac mișto de noi pe youtube:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *