Transnistria a devenit o problema dupa 1918, cand URSS isi construia strategia de contracarare a Marii Uniri

Dupa ce „revolutiile” pe care le organiza Moscova pe teren, adica in Basarabia, au esuat, s-a trecut la faza a doua, respectiv construirea in 1924 a unei republici alternative, in stanga Nistrului, numita Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca (RSSAM), „stramosul” „Republicii Moldovenesti Nistrene” de azi – adica ceea ce numim generic Transnistria.

obiectivele-pentru-care-moscova-a-inventat-transnistria-functioneaza-si-astazi

Scopurile ei in 1924 au fost clare: presiune pe Romania in ceea ce priveste „chestiunea Basarabiei”, extinderea „revolutiei proletare” in Romania si, geopolitic, constituirea unui „cap de pod” spre Balcani. Deci totul legat de Basarabia si Romania, cu incidenta asupra regiunii mai extinse.

Mai mult, se spunea atunci, explicit, ca aparitia RASSM „ar crea pretexte evidente in privinta alipirii Basarabiei la RASSM”. Transnistria are rol de a pune presiune pe Chisinau si Bucuresti si, la limita, de a „alipi” R.Moldova controlata de Chisinau la Transnistria, prin ceea ce se numeste generic transnistrizare.

 

Ce s-a schimbat intre timp

De atunci si pana in prezent nu s-a schimbat aproape nimic din punct de vedere strategic in aceasta regiune. Scopurile pentru care Moscova a inventat „Transnistria” in 1924 sunt aceleasi si in zilele noastre.

In 1924, RSSAM era un soi de oglinda sovietica, se lumina puternic pe malul stang al Nistrului, se lumina toata noaptea, ca sa vada cetatenii din burgheza Romanie ce bine se traieste in URSS, Patria proletariatului.

Dupa Pactul Ribbentrop Molotov si ocupatia sovietica din 1940, Basarabia trece sub ocupatia ruseasca, se sovietizeaza intens si furibund, iar in 1941, cand trupele romane trec Prutul, o buna parte dintre liderii prosovietici pleaca la Tiraspol unde creeaza centre de rezistenta ideologica, culturala, lingvistica.

Aceste grupuri se vor intoarce si mai anti-romane la Chisinau dupa 1944, dar o parte vor ramane la Tiraspol, unde vor intari gruparile antiromanesti.

Tiraspolul a fost de la inceput un centru de rezistenta ideologica sovietica, profund antiromaneasca. In esenta, vorbim despre o provincie niciodata parte a Regatului Roman, niciodata majoritar romaneasca, niciodata expusa Romaniei si romanismului, crescuta intr-o atitudine antiromaneasca sistematica, cultivata strategic.

In laboratoarele ideologice din Transnistria a aparut in acea perioada asa numita teorie a „limbii moldovenesti”, creata de „lingvistul” Leonid Madan, diferita de limba romana, cu o gramatica aferenta, publicata si difuzata…

Niciodata regiunea nu a fost majoritar romaneasca. In 1926 erau circa 30% romani/moldoveni, iar astazi procentul este relativ la fel: 1/3 populatie romaneasca/moldoveneasca (asezata la sate) si 2/3 populatie slava, respectiv 1/3 rusa si 1/3 ucraineana.

 

Iar Tiraspolul este un oras de departe rusesc, cu traditii profunde slave si antiromanesti

Tin minte o scena relevanta, de pe vremea cand am vizitat Transnistria: Presedintele Comunitatii Moldovenilor din Transnistria nu vorbea decat limba rusa…

Nici din punct de vedere canonic regiunea nu a fost niciodata „romaneasca”, daca se poate spune asa, Biserica Ortodoxa Romana neavand niciodata jurisdictie canonica in stanga Nistrului, cu exceptia unei Misiuni Ortodoxe temporare.

Dupa 1944, o parte, nu toata, din fosta RASSM se alipeste Basarabiei, care e ciuntita (Bugeacul si Nordul Bucovinei – plus tinutul Herta – trec la Ucraina) si asa a iesit entitatea artificiala numita Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca (RSSM), din care a aparut Republica Moldova.

 

Rusii au stiut si au luat in considerare de fiecare data diferentele dintre malurile Nistrului

Acolo, in Transnistria, s-a construit toata infrastructura industriala a RSSM dupa razboi, pentru ca acolo era majoritate slava, nu latina. Desi ocupa o suprafata de 11%-12% din teritoriul R. Moldova inainte de 1989, producea 90% din energia republicii, 40% din PNB si 33% din productia industriala.

Rusii nu au avut niciodata incredere in romanii moldoveni pana la capat. Era si o celebra vorba atunci: daca vrei sa fii ministru, trebuie sa fii de peste Nistru. Adica nascut in Transnistria.

Asa a fost si in Ucraina: Estul (Donbasul) este mai bogat, mai industrializat, mai rusesc etnic si lingvistic. E o strategie pe care Moscova a folosit-o peste tot: asocierea explicita a profilului etno-lingvistic a unei regiuni cu zonele de dezvoltare industriala.

In realitate, orice interlocutor onest de la Chisinau iti va recunoaste ca diferentele dintre cele doua maluri ale Nistrului erau profund vizibile si inainte de 1989, deci pe perioada sovietica. Nivelul de ideologizare sau nivelul de rusificare erau indiscutabil mai profunde in stanga Nistrului, in special la Tiraspol.

Chestiunea diferentelor nu a scapat nesesizata nici inainte de 1989. Britanicul Ronald J. Hill tiparea in 1977 monografia „Soviet Political Elites. The Case of Tiraspol”, unde evalua, documentat, procesul de selectie a elitelor din Tiraspol si constituirea retelelor informale la nivelul elitelor, indiferent unde s-ar gasi plasate acestea: partid, aparat de stat, industrie sau alte ramuri ale administratiei.

A intelege regiunea inseamna, pentru Ronald Hill cel putin, a intelege dispunerea elitelor si retelele informale / formale pe care le dezvolta. Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult astazi.

 

Ce s-a intamplat dupa caderea comunismului

Nu e deloc intamplator ca din 1989 incoace cele doua maluri ale Nistrului au evoluat diferit. Dupa prabusirea URSS, a inceput decuparea fostului Imperiu in formatiuni – statele noi. Printre ultimele republici care si-au declarat independenta a fost si RSSM.

Trebuie remarcat ca asa numita Republica Moldoveneasca Nistreana si-a declarat independenta cu un an inainte de R. Moldova, fara sa fie insa recunoscuta. Dar graba transnistrenilor de a se separa de malul drept al Nistrului e relevanta.

In 1992, din motive geopolitice si politice in particular, a inceput razboiul de la Nistru, de fapt un razboi intre R. Moldova si Rusia, generat inclusiv de perceptia Transnistriei ca R. Moldova se va uni cu Romania, ceea ce Tiraspolul nu a conceput si nu poate concepe.

Faptul ca pe masinile de lupta ale transnistrenilor/rusilor exista scris „moarte canibalilor romani” spune mult despre atmosfera de acolo.

Razboiul a fost o drama si o sfasiere, taberele erau amestecate, situatia confuza. Un lucru a fost cert: Moscova nu a permis Transnistriei sa devina parte a Romaniei, iar transnistrenii au consimtit la asta imediat si natural.

De la inceput a fost clar un lucru care este reiterat si azi cu mai multe ocazii de catre oficialii de la Moscova: Nistrul a fost si este linie rosie pentru Federatia Rusa.

 

Cat de importanta este Transnistria

Importanta acestei zone este in primul rand strategica. Este aproape de Sevastopol, de Crimeea, deci nu poate fi ignorata, mai ales ca gandirea strategica a rusilor este reflexia hartilor militare. E o realitate si e ridicol sa o ignoram. Insa dupa anexarea Crimeii, acest aspect nu mai e atat de important.

De fapt, importanta strategica a Transnistriei nu este atat in sine, dar este esential pentru rusi ca sa nu o aiba altcineva. De aici si faptul ca Nistrul este linie rosie pentru Moscova.

S-a exagerat si se exagereaza importanta regiunii pentru Ucraina. Anexarea Crimeii sau interventiile in Donbas s-au facut fara implicarea trupelor ruse din Transnistria, iar cine isi imagineaza astazi ca ele mai au un rol strategic pentru Ucraina greseste.

In momentul in care vor iesi din Transnistria, fara nicio protectie antiaeriana, spre Ucraina, vor fi nimicite de catre armata ucraineana.

 

Chestiunea identitara, o problema in plus

Deci nu despre Ucraina este vorba in acest moment, ci despre R. Moldova. Trebuie spus ca astazi conflictul inghetat din R. Moldova este si mai greu de rezolvat. A aparut, in plus, chestiunea identitara, respectiv acele generatii de transnistreni care s-au nascut la finele anilor ’80, care acum sunt in jurul a 30 de ani si care nu au nicio legatura cu malul drept la Nistrului.

Este clar ca astazi avem de-a face in regiunea separatista cu o populatie relativ diferita de cea din 1990. Au fost crescuti si educati cu ideologia transnistreana, cu manuale diferite, intr-o atmosfera culturala si lingvistica diferita, cu ochii la Moscova sau Est, fara legaturi si interese cu R. Moldova. Ei sunt „transnistreni”.

Identitar, lucrurile sunt complicate, mai ales daca gandim in logica perversa a rationamentului „Moldova nu e Romania”. Daca „Moldova nu e Romania”, evident ca nici „Transnistria nu e Moldova”.

In realitate, e un scenariu in oglina. R. Moldova este astazi o treime din Voievodatul Moldovei care a intrat ulterior in Romania. In 1812 s-a rupt de Romania aceasta bucata, a revenit Romaniei in timpul Regatului, dupa care a trecut la URSS.

Astazi, unii spun ca „moldovenii” nu sunt romani, iar „Moldova nu e Romania”. Pe aceeasi logica, Transnistria este tot un ciot din RSSM, care s-a rupt in 1990, si care, in timp, si-a dezvoltat propria identitate. Daca „moldovenii” nu sunt romani, nici „transnistrenii” nu sunt moldoveni.

Identitar vorbind, Transnistria diferita de R. Moldova dureaza de 26 de ani, iar R. Moldova diferita de Romania dureaza… din 1944.

Sunt doua inventii identitare – „moldovenii” si „transnistrenii” – care au varste diferite, dar pe fond sunt acelasi lucru. Ca sa nu mai spunem ca Transnistria nu a fost niciodata parte a Voievodatului Moldovei sau a Romaniei, deci legatura ei cu Chisinaul este incomparabil mai artificiala.

Dan Dungaciu

Sursa: ziare.com

 

230 de comentarii:

  1. „Iar Tiraspolul este un oras de departe rusesc, cu traditii profunde slave si antiromanesti”

    Ok, dar în Tighina ce caută vodkarii?

    • Dungaciu habar n-are ce spune.
      Transnistria toata, pana la Bug, a fost EXCLUSIV romaneasca pana in sec. XIX. Asta in ceea ce priveste populatia. Exista nenumarate marturii mai vechi sau mai noi care atesta acest lucru. Ultimele sunt recensamintele efectuate de catre rusi in sec. XIX.
      Dpdv politic, aceasta regiune a avut o soarta schimbatoare. Cand stapanita de tatari, cand de romani, cand de turci. Inclusiv pe timpul lui Stefan cel Mare acest teritoriu era in stapanirea sa (o atesta tratatele incheiate de acesta cu Regatul Poloniei).

  2. Marea procarie soviectica consta in faptul ca a,palsand astfel investitiile blocheaza de fapta o tara .. findca era prefect normal sa iti inchipui ca, daca vreodata tara aia va deveni independenta popultaia va fi foarte rabnitaore si nu va fi dispusa sa cedeze nimic. Adica ca stanhe la poept regiunile problema ! Care prin atitudinea lor promoscovita vor bloca tara ….

    In plus mai este ceva :economia! Tara este cam neviabila daca da dracului zona problema! Iar zona problema are legaturi prea stranse cu Rusia …
    Destepata cestie. Fiindca este usor de zis „:sunte, endependenti bre!” este susor de facut un steag de gasit un imn …. Economia insa este a drecului de conservatoare ….. si maasculatia asta puen econmoa traii in mainle populatiei cel mai putin dornice de independenta

  3. Ce spune indirect Dan Dungaciu este ca moldovenii ar trebui sa taie coada cainelui, sa lase visele cu unitatea moldo-transnistreana si sa vina acasa.
    Sunt multe de discutat despre cum s-ar face asta (ce se intampla cu zonele Cosnita, Cocieri, Dubasari, ce se intampla cu Tighina, daca si cum se vor face transferurile de populatie pentru cei care vor dori sa se mute dintr-o parte in alta, care vor fi politicile privind minoritarii ramasi de o parte si de alta) dar lucrurile trebuie miscate din loc.

    • Si cum ramane cu Transnistria? Aveti impresia ca in momentul in care Rusia va pune piciorul acolo dpdv LEGAL se va opri? Rusia este Rusia numai daca detine Ucraina, iar o data ce va detine Ucraina…nu se va opri.
      Momentan, Rusia nu poate transforma Transnistria intr-o fortareata deoarece nu are legal dreptul de a muta acolo trupe si armament.
      Tocmai din aceasta cauza lucrurile nu se misca, deoarece nimeni nu vrea sa cedeze. Tuturor le convine aceasta situatie, in care lucrurile sunt incremenite.
      O Transnistrie care s-ar afla legal in componenta Rusiei constituie un pericol mortal pentru Romania. Ucraina ar cadea, fara doar si poate, iar dupa ei am urma noi. Rusul nu va renunta in veci la ceea ce a inghitit o data: chestiune de mandrie nationala.

      1
      • Cand Rusia va pune piciorul acolo? Rusia ESTE acolo.
        Cred ca exagerezi cu bastionul ucrainean care, intr-un fel sau altul, ne-ar proteja si pe noi.
        Ucraina este tot un fel de Rusia, cu aceleasi apucaturi si reflexe, doar ca e in incurcatura si cere sprijin din toate partile. Chiar si asa, deznationalizarea romanilor din Ucraina continua neabatuta.
        Daca situatia se va calma si vor scapa (cu sau fara Donbass) din ghearele Rusiei vei vedea ca se vor intoarce la retorica antiromaneasca.
        Interesul nostru este ca Rusia si Ucraina sa continue sa-si epuizeze resursele intr-o confruntare nesfarsita. Sorry pentru civili dar asta e viata.

        • LEGAL, Rusia nu poate transfera alt armament in Transnistria. Unitatile sale militare de acolo sunt la limita dpdv al personalului si nici dpdv al echiparii nu stau pe roze. reglementarile de la Istanbul spun clar ca trebuie sa isi retraga armamentul si soldatii de acolo si permit Rusiei doar pastrarea unui numar infim de soldati in regiune. Basarabenii au avut grija in ultimii 2 ani sa deporteze multi rusi care au incercat sa intre in acea zona, inclusiv zilele trecute au trimis acasa niste asa-zisi savanti rusi. Din punctul meu de vedere, probleme ne pot face doar cele doua rachete nucleare cu raza scurta „pierdute” de rusi in Transnistria.
          Ucraina nu ne protejeaza pe noi pentru ca ar dori acest lucru, asta e doar un efect secundar al relatiilor incordate pe care le are momentan cu Rusia. Daca ar fi dorit, de mult timp ar fi incercat o apropiere de Romania, ar fi acordat ceva drepturi comunitatii romanesti de acolo, ar fi oprit deznationalizarea, n-ar mai fi dormit unii romani de acolo cu „avtomatul sub pat” (asta e pe bune; incheiat citatul) etc.
          In rest…sa se opreasca rusii si ucrainenii din macel atunci cand le voi spune eu sa o faca.

          • RD poți detalia despre cele 2 nucleare tactice din Transnistria?

            • A avut loc cu ani in urma o investigatie a unor americani acolo, in Transnistria. La un moment dat, a iesit si ceva in presa. Povestea suna, din ce imi mai amintesc, in felul urmator: de pe vremea URSS-ului au ramas acolo 2 rachete cu incarcatura nucleara, ce au fost dosite. La un moment dat, la nivel local s-a luat decizia dezasamblarii uneia dintre ele. In ce scop, nu stiu sigur, pot doar banui. Rusia a refuzat sa ofere asistenta tehnica la treaba asta. Asa ca…au lucrat cei de acolo. Oricum, se spune ca a avut loc un accident, cineva a avut de suferit in timpul operatiunii respective. Nu imi amintesc numele, indicativul celor doua rachete, parca numele ar incepe cu L. Ma lasa memoria.
              Am zis ca pot doar banui care a fost scopul dezasamblarii si, poate, al dosirii celor doua rachete. Transnistria a furnizat Iranului componente necesare instalatiilor sale militare. Se spune ca unele erau fabricate loco, altele probabil proveneau de pe piata neagra, piata care, de altfel, nu este supusa nici unui fel de control international.

        • Daca vreodata Romania se va uni cu Republica Moldova si poate cu toata Basarabia si raioanele majoritar locuite de romani din actualul Cernauti oblast, frontiera estica a Romaniei unite va fi clar pe Nistru Marea problema va fi cum vom alipi la Romania partea din Bugeac care acum se afla, artificial, in componenta Ucrainei. Ce se va intampla apoi cu romanii ramasi in Transnistria si in fostul spatiu sovietic? Ar putea acestia daca ar vrea sa fie redislocati in Romania unita?

    • Sa renuntam la Transnistria, acum, ar fi o greseala istorica egala cu cea a refuzarii unirii cu Bulgaria in 1913… atunci liderii Bulgarilor, ei insisi au venit la nord de Dunare si au cerut-o!!! Daca ne uneam cu Bulgaria in 1913, acum romanii sud-Dunareni ar fi fost mult mai multi(si asa 50% din pop. Bulgaria stie lb. Romana mai mult sau mai putin, acum in 2016), acum 100 de ani mai tarziu, s-au asimilat in pop. „Bulgareasca”… ce sa facem, daca suntem prosti… Daca ne uneam cu Bulgaria in 1913, pop. romaneasca(aromanii) de la sud de Dunare, ar fi inflorit, nu s-ar mai fi asimilat in cea bulgareasca, noi i-am fi asimilat pe bulgari in Romania!!! 😀 Visurile Rusiei de control in si cale de acces in Balcani, ar fi fost de mult spulberate!!! 😀 Cei 160.000 de romani din Transnistria, nu trebuiesc abandonati rusilor/ucrainenilor, nici acel teritoriu nu trebuie oferit la schimb Ucrainei pt. nordul Bucovinei si Bugeac… Ucraina n-are decat, pur si simplu sa ni le dea inapoi moca… care-i problema?? Doar vor ajutor(de toate felurile) impotriva rusilor, nu?? De ce sa nu luam totul inapoi?? Transnistria inclusiv!!! Care-i problema?? Moscova, vrea intregul glob pamantesc doar, nu-i asa?? Moscova a ajuns la Bug, pe la sfarsitul anilor 1700… de unde si pana unde, moda asta, ca frontiera romaneasca mai la est de Nistru nu poate exista?? BA POATE EXISTA!!! ACELEA SUNT PAMANTURILE NOASTRE!!! NU ALE LOR!!!

  4. Ai dreptate, insa si noi trebuie sa ne miscam mai cu talent. Putem sa facem unirea speculand un grav moment de slabiciune al Moscovei(am mai facut-o), insa ce se intampla dupa ce-si revine ursul din amorteala? Pai ultima oara eram praf si pulbere in fata norilor negri ce ne inconjurasera atunci. In principiu trebuie sa se puncteze pe o economie sustinuta care sa ofere banii necesari pentru armata, cu cele doua mai componente ale sale…industria locala da aparare si pregatirea. iar cum nu poti face totul in tara, inseamna ca vei cheltui mult pe import.

    Mai pe Romaneste, daca mai vrem Romania Mare vreodata, inseamna ca trebuie sa fim o Franta sau un UK dpdv politico-economico-militar pentru a rezista tentatiei imperialiste ruse revansarde si al satelitilor sai. Pe noi ne penalizeaza mentalitatea, insa trebuie sa trecem peste acest moment indiferent de situatie. Altfel vom retrai la nesfarsit momentul 1940 si 1948.

  5. In general nu ar trebui sa comentezi autorul si sa ignori „opera” lui, dar trebuie mentionat ca Dungaciu este un baiat care in 98% din timp este pro-roman, pro-unire etc etc dar in momentele esentiale cand trebuie rupta pisica in 2 intotdeauna a fost impotriva unirii si intereselor Romaniei (restul de 2% din cazuri). La fel si Fota – 98% pro-roman, si 2% pro-rus, doar ca momentele conteaza…
    Astia 2 sunt versiunile mai evoluate ale lui Nova si Vector de la noi de pe site…
    (Preambulul asta a fost ca sa identificam personajele).

    La fel ca si Nova se promoveaza ideea ca Transnistria nu a facut niciodata parte din Moldova Mare a lui Stefan, idee total gresita. Transnistria a facut parte din Moldova, dar nu a facut parte niciodata din Romania moderna. Dar inca timpul nu este pierdut, ca istoria este o chestie care se scrie. Asta este prima idee gresita care ni se inoculeaza.

    Cea de a doua idee gresita este ca noi trebuie sa facem unirea in momentul in care cele doua populatii sunt de acord si vor asta. Adica noi si moldovenii vrem sa ne unim si daca noi vrem cu adevarat asta !!! (din ciclul reclamei: daca vrei, poti !!!). Ca sa va explic la toti cum sta cu vointa poporului: daca iei poporul la o discutie si il intrebi: vrei mai multa sau mai putina coruptie? vreau mai putina!!! Vrei mai multi parlamentari sau mai putini?? Mai putini!!! Vrei un stat care intra mai putin in viata oamenilor sau mai mult?? Un stat care intra mai putin!! etc etc etc. Pot continua asa la infinit dar intelegeti ideea. Adica poporul vrea una, si primeste in gura alta (ca sa nu zic direct pe romaneste cum sta treaba). Asa este si cu unirea, vine unu’ la TV si zice ca facem unirea cand vrea toata lumea (adica cele 2 popoare). Dar daca ne uitam la istorie, asta cu unirea dupa referendumuri este o inventie facuta in ultima suta de ani, pina atunci poporul nu era consultat de loc. Ca fapt divers e bine sa studiem si cum ne-am unit cu Moldova in 1918 ;).
    La rusi sistemul e urmatorul: prima data se preia controlul zonei respective prin forta si dupa aceea se face referendumul prin care populatia este de acord. Propun, asa in prostia mea, sa aplicam aceeasi metoda ca poporul fost vecin si prieten, sa vedem daca functioneaza :).

    • Chestia asta cu intrebatul populatiei se numeste democratie. Iar daca insisti sa te unesti cu moldovenii fara ca ei sa vrea, se numeste ocupatie. Si in momentul ala cand ai facut pasul ai raman singur, fara UE si NATO. Pasul urmator va fi evident ca rusii vor veni sa-i „salveze” pe moldoveni, si vor ramane acolo…

  6. Eu as ceda Transnistria la ucrainieni dar sa avem granita pe Nistru de la izvoare sale pana la gura lui si daca tot visez la fel si pe Tisa, la castravetari nu am pretentii, pentru romanii sud- dunareni ar fi buna relocare in teritoriile preluate de la Ucraina si Ungaria-Serbia. Argumente avem : istorice, etnice, morale, etc. numai sa vrem sa le vedem.

  7. Nimic important in istorie nu s-a realizat , fara un pic de nebunie. Nu stiu ce e mai bine (avem exemple si pozitive si negative in sensul asta) insa tot ce pot spune este ca natia romana are nevoie de ceva miscare, altfel incepem sa imbatranim si ne vom trezi STRAINI LA NOI ACASA.
    Ma refer strict la natia romana FARA adaosurile asiatice.

  8. Transnistria si Republica Moldova trebuie lasate sa falimenteze, sa stea in criza, oamenii sa faca greve, sa se revolte, sa se infurie.. La un moment dat Tiraspolul va face un gest necugetat. Timpul este de partea noastra.

  9. bai ,, voi vorbiti fara sa cunaosteti.
    ati fost macar vreodata acolo ?? ati vb cu oamenii de acolo ?? sau vorbiti asa din punct de vedere istoric , a fost s au nu a fost romaneasca.
    de facto aceasta bucata apartine R Moldova, si voi sunteti baieti mari si s titi ca aceasta fisie separatista nu va exista la infinit.
    hai sa va spun eu cateva lucruri adevarate.
    1- tineretul din transnistria fuge pe rupte pentru ca salariile acolo s unt mai mici decat pensiile, tinerii fug la Chisinau sau la Moscova , am cunsocut si multi deacolo care sunt etnici rusi si au cetatenie romana si muncesc in europa.
    2- pensinerii in Transnistria au pensii mari mai mari decat in Moldova chair daca rusii leau taiat cei 15 dolari adaus la pensie,
    realitatea cruda este ca toti moldovenii si din s tinga si din dreapta nistrului cumpara apartamente in oraselele transnistrene la pret redus si se inregistreaza cu traiul pentru a beneficia de pensie mai mare.
    aici e vorba de interes material- cum s a nu votezi prostii din duma separatista cand eii iti dau pensii ami amri ca la chisianu, atunci cand Moldova va plati ce putin o pnsi dubla atunci s e va schimba situatia,, dar cat timp avem haos si hoti la Chisinau nu vom castiga simpatia populatiei deacolo.
    sau la urma urmei facem Unirea si vor beneficiea de o pensie minima cat e in Romania.
    3 – ce tine de Dungaciu- el e biatul nostru e unionist dar discursul a sta cu Transnistria nu a foast roamaneasca lam vazt si la Basescu si la altii in ultima luna – deci e vorba de un front comun european de a nu supara rusii , si asa e prea tensiponata situatia in zona.
    4- ce tine de schimbul de etritorii si cedarea transnistriei mi s e pare cea mai mare aberatie si prostie – o greseala mare pe termen lung , cred ca unii politicieni cu viziuni tampite vor sa rezolve problema pe termen scurt fara a risca un conflict diplomatic deschis cu rusia si o pierdere de capital politic, numai un tradadtor de tara poate face asa ceva

    • 4. Perfect adevarat.
      Am fost in Transnistria. Am cunoscut acolo cativa dintre luptatorii din ’92. Ridicasera un monument in amintirea mortilor din acel razboi. I-am intrebat cat cred ei ca va mai rezista acel monument. Raspunsul: „dar pentru ce suntem noi aici”.
      Normal ca situatia aceea nu va rezista la nesfarsit si va trebui reglementata. Si bineintles ca tradator este acela care renunta fara lupta la ceea ce i se cuvine de drept.
      Romanitatea est-europeana este in declin in ultimul mileniu. Pierdem oameni si teritorii cu o viteza alarmanta. Daca vom renunta fara lupta la ceea ce este acolo, suntem sortiti pieirii.

      • Stai linistit, ca desi 25 de ani la scara istoriei e nimic, trendul este impotriva rusilor. De fapt punctul lor de maxim a fost in 1945, de atunci nu au luat-o (si realist vorbind nu puteau sa o ia) decat in jos.

        Noi avem crestere de ~2.5% pe an, in timp ce ei au de ~1.5% pe an. Daca te vei uita la toate statisticile vei vedea ca noi suntem la paritate la castiguri cu rusii, si este trist pentru ei cand o provincie paria de la marginea imperiului deja a ajung egala cu centrul. E doar o chestiune de timp pina o sa ii depasim dpdv economic, si in proces sa ne curatam tara de elite non-performante. Dupa aia restul o sa vina de la sine – armata, unire, mai multe teritorii, samd…

        • Nu te amagi, noi avem crestere economica bazata pe consum. Rusii au crestere economica bazata pe export de materii prime, dar rusii au industrie, agricultura si pot avea o crestere economica si mai mare daca n-Ar fi sanctiunile.

          • @Mosoiu,

            Nu e chiara sa. Actualul trend de crestere economica al Romaniei este trecator. Pe termen lung baza o sa fie investitiile statului in infrastructura si redirectionarea investitiilor din privat catre industrie si constructii. In parte agricultura e deja rezolvata. Fragmentarea terenului e aproape rezolvata prin uniformizare(arenda catre marii agricultori). Mai raman irigatiile si marginal parte de utilaje produse in tara. Sunt proiecte de 11 mld de euro depuse catre aprobare la Comisia Europeana doar pentru infrastructura.

            Pana si cretinii nostri au ajuns la concluzia ca asa nu mai merge. Dar Rusia a inteles asta? Pana una alta oligarhii lor capuseaza statul cot la cot cu politicul, pentru ca nu exista un DNA al lor. Iar sanctiunile pana sa-i intareasca pe partea de cercetare, s-ar putea sa-i darame pe model URSS. Timpul ne va lamuri.

            Stii ce e cel mai greu la un model de dezvoltare al unei tari? izolarea!!! 🙂 Noi suntem in NATO/UE…..ei sub sanctiuni!

            • Sa dea Dumnezeu sa fie asa cum spui dumneata. 🙂

            • D-le Musoiu, sunt in gand cu dumneavoastra.
              @Cezar: observ o chestie: comparativ cu d-l Musoiu, care vorbeste la timpul prezent, tu vorbesti la timpul viitor – „Pe termen lung baza o sa fie investitiile”, „Fragmentarea terenului e aproape rezolvata” (deci inca nu s-a rezolvat, VA FI rezolvata),”Mai raman irigatiile” – ma rog, ai inteles ideea. Zi-mi si mie un domeniu cu capital romanesc sau majoritar romanesc care s-a dezvoltat de cand am intrat sub tutela NATO-UE. Daca dezvoltarea de care spui se refera la trecerea de sub controlul romanesc – corupt-necorupt – a resurselor si serviciilor strategice sub control strain, atunci iti dau dreptate.
              „Noi suntem in NATO/UE…..ei sub sanctiuni!” – asa. De cand sunt sub sanctiuni, industria locala rusa a prins avant. Orientarea spre China si India s-a accentuat (in treacat fie spus, cele doua tari sunt economiile care duc in spate economia globala – cu pretul platit de cetatenii chinezi si indieni, fireste), asa ca nu stiu ce inseamna in realitate sanctiunile respective, decat ca UE si-a pierdut aplombul in lipsa unor resurse ieftine. Faptul ca noi suntem in Nato/UE ne-a lasat fara resursele la care am putea apela in cazul in care nu am avea cum sa platim „contributia” de care vorbeste Trump pentru a fi sub umbrela NATO.

      • Corect. In ritmul asta vom ajunge la nivelul Lituaniei. Adica fix negrul de sub unghia unui fost mare imperiu.

        Eu unul as rupe pisica in doua dpdv al interesului Romaniei pentru etnicii sai, de la muntii Pind si pana la raul Bug(chiar si peste, acolo unde inca mai exista macar unul singur care vorbeste romaneste). Incrucisat….in X nu as ierta nimic. Doar asa poti sa speri la Romania Mare, dorindu-ti mai mult de atat. daca te multumesti cu mai putin, nu vei optine nimic niciodata….sau mai rau, pierzi si ce ai!

        • Romanii sunt mai importanti decat Romania.

          • Nu exista romani fara Romania si nici Romania fara romani! Noi nu suntem evrei sa umblam cu traista-n bat prin toata lumea.

            • Cine-a zis? Ne-am injumatatit ca popor de 26 de ani democratici, lipsesc varfurile care pot face diferenta si acum a inceput sa lipseasca si mana de lucru – aia necalificata – si nu umblam cu traista-n bat prin toata lumea? In rest, ai dreptate: noi nu suntem evrei. Aia au o concentrare a rasei, se ajuta intre ei. In strainatate, ai tai te pun la colt – am patit. Faptul ca suntem ocoliti de migratorii arabi nu-ti zice nimic? Suntem „pastrati” pentru un scop mai inalt. Dar ca teren, care nu include neaparat si pe romani.

  10. eu vad rezolvarea conflictului transnistrean mault mai simpla- dar desiguri cu riscuri mari pe care nimeni nu vrea sa si el a sume
    unirea trebuie facuta cat mai urgent,, iar transnistria trebuie incercuita intru n cerc de control de securitate , pacificatori ONU NATO etc, alungarea rusilor si o conlucrare cu ucraina..
    dupa ce vor pelca rusii regimul de la tiraspul va cadea d e la sine – iar romania trebuie sa ajute economic la dezvoltarea Basarabiei pt a da un model de dezvolyare si pentru cei din Tiraspol.
    sunt sigur ca eii vor dori un trai mai bun in Roamania.

    • „unirea trebuie facuta cat mai urgent”

      Cat timp mai exista un buget de stat la Chisinau din care mafiotii locali vor avea de unde sa-si umple buzunarele si sa conduca o „tara”, nu va fi nicio unire. Solutia este falimentul R. Moldova si cresterea nemultumirii populatiei care sa ceara ea insasi unirea cu Romania.

      Din contra, cu cat R. Moldova va prospera cu atat oamenii se vor obisnui cu „tara” lor si poate nu vor mai dori unirea cu Romania. Vezi cazurile Austria cu Germania sau cele doua Corei.

    • Da, insa avem aici mai multe probleme.
      1. Nu avem noi cum impune o solutie de acest tip decat prin santaj, iar oamenilor politici de la Bucuresti le lipseste curajul pentru a face asa ceva. Atata timp cat SUA si vestul Europei sunt cu burta plina si fara griji, nu vor misca un deget pentru noi. Dar oare ce se va intampla daca incepem negocieri cu Rusia? Oare cat i-ar costa pe americani si germani securizarea Israelului daca Rusia ajunge cu catel si purcel in Mediterana Orientala? Nu este posibil acest lucru? La 1877 a fost posibil, CU VOIA NOASTRA.
      Eu nu zic sa mergem pe mana rusilor; ne-au tras-o de prea multe ori. Dar sper ca macar americanii si vest-europenii sa inteleaga acest pericol. Ne acuza ca suntem curve?!!! Pai atunci chiar ar trebui sa ne comportam ca atare.
      Vor americanii sa le aparam interesele in zona? pai sa vina cu catel si purcel aici. sa dea banul gros; tancuri, rachete, avioane. Spunea maimutoiul ala de trompeta ca securitatea costa; dar eu cred ca si fidelitatea noastra ar trebui sa coste. Asa ca…banul jos mr Trompeta.

      • Sau nu …

        Germania ne poate santaja doar dpdv economic. Asa ca prima miscare e sa echilibram bugetul. In momentul in care bugetul este echilibrat, marja de miscare a germaniei vs Romania este mult mai mica.

        Rusia ne poate forta doar dpdv militar. Daca ne punem cat de cat armata pe picioare, nici rusii nu o sa mai poata sa ne faca mare lucru.

        Lucrurile merg in directia cea buna – suntem pe crestere economica si incepem sa dam semne ca ne inarmam. Pro-rusii mai mor de batrinete, astia noi nu au anvergura alora vechi. In fiecare zi un tinar isi face o firma si ia viata in piept si isi da seama ca de el depinde sa aiba o viata mai buna. Incet incet si in tara asta valorile o sa iasa in fata ca sistemul asta asa cum e, totusi este mai bun decat cel al competitorilor…

        • Nu cumparam de la Kaufland, Carrefour, Lidl etc. Nu mai cumparam produse germane; deschidem actiuni in instanta impotriva E.ON si ENEL pentru ca au bagat aer in conductele de gaz metan. Ii verificam pe cei de la E.ON ca sa vedem daca si-au respectat obligatiile din contractul de privatizare.
          Buzunarul doare foarte tare.

          • @RD Uite de aia nu are ursul coada…

            Pe nemti ii arzi asa frumos, cu zambetul pe buze, nu e nevoie sa dai cu parul. Ca daca te apuci sa faci arestari pe la E.ON si ENEL si alte de alea care fac prima pagina la ziare devii brusc non-european, un dictator periculos care isi exploateaza propriul popor (vezi Saddam, Ghadafi, Bashar etc) si care vrea sa nationalizeze totul ca in Venezuela, noul Chavez etc etc etc.

            Pur si simplu echilibrezi bugetul si cand vine herr Steinmeier cu plicul cu ordine ii zici: „Multumesc, suntem 100% alaturi de voi, va vom ajuta, am luat la cunostinta, o sa analizam, o sa vedem, facem o comisie si revenim…”. Cu zambetul pe buze, esti democrat, painea lui Dumnezeu etc et., Si dupa aia Germania ce poate sa faca decat sa dea maruntel din buze. Ca daca se apuca ei sa ne ameninte, atunci ei sunt „retrograzi, nu tin cont de democratie” etc etc.

            • @LionHeart & RD,

              Pentru a face lucrul asta iti trebuie piata libera si incurajearea corporatiilor locale pe fiecare palier in parte, sa se dezvolte. Ca sa nu poata sa-ti puna bete in roate urmeaza…..Exeplu:

              -Pe piata de IT si Telecom ai o firma mare cu capital integral romanesc care poate sa preia integral(daca este nevoie), clientii captivi ai celorlalti operatori in caz ca se retrag din Romania sau sunt fortati sa plece. RDS&RCS e firma romaneasca si poate sa preia abonatii celorlalti operatori si o parte din angajati. Dar ce te faci pe piata de gaze, electricitate e.t.c. nationalizezi? Nu e ok. Asa ca mai bine dai liber la concurenta si ajuti firmele 100% romanesti sa creasca si sa poata prelua contractele in caz de sabotaj din vest/est. De asta ne trebuiesc si rafinarii in Romania cat sa acopere macar consumul intern. Idem despre hrana. Trebuie sa-ti acoperi productia interna de la tine la o adica. sa acoperi sectoarele vitale…un fel de backup in caz de sabotaj extern. Sa nu-ti sara lumea in cap ca nus ce nu mai gasesc sau nu mai au datorita tie. Ca rusii sunt prosti si rabda e una, romanii sunt altfel de oameni atunci cand vine vorba de confortul lor si de stomac, iar strainii stiu bine asta. Tocmai de aia a avut succes revolutia/lovitura de stat din 1989…..de multe lipsuri, ca altfel nu iesa nici dracu in strada aproape de Craciun. Stateau toti la colinde si la mancat purcelul, la caldurica e.t.c. Dar cand nu ai nimic din toate astea, de atata amar de vreme…..iesi si ‘dai cu piatra!’ 🙂

              Un alt exemplu de succes e DEDEMAN Bacau. Mai ramane de dezvoltat o gama de producatori si furnizori locali pentru acestia si localizezi si capitalul si productia. O firma romaneasca care nu exporta banii catre firma mama, pentru ca e o firma romaneasca 100%. Asa era si PIC Pitesti. O retea de hypermarketuri locala, care nu exporta profitul ci il localiza in Pitesti. Acolo producea de la alimentele marca proprie pe care le vindea sub propriul brand, pana la prefabricatele pe care le folosea la dezvoltarea de noi mega magazine. Profitul, in parte, era investit in fotbal(discutabil), insa tot in Romania ramanea. Compensa cumva pe partea de social. Dar dupa ce l-au arestat pe Penescu(un aom absolut stupid) pentru magariile alea, nu s-au lasat pana ce nu au distrus si afacerea aia, de tot vroia Carrefour si niste britanici sa o cumpere la un momentdat. Ca ala nu a vandut nimic si prefera sa le tina inchise e una, insa aici am pierdut o sansa imensa sa dezvoltam capital autohton. Cum vroia sa redeschida activitatea, mai aparea cate un dosar si-l trimiteau la beciul domnesc. Pana s-a prins nataraul si a lasat-o in coada de peste. Asta inseamna ca echilibrezi balanta si sa stopezi exportarea profiturilor. Redevii competitiv si din ce in ce mai putin vulnerabil. Dar noi astazi importam 80% din bitumul folosit la amestecul pentru asfalt, dar vrem autostrazi. Asta de cand au inchis Arpechim. Ne-am dat singuri cu tesla-n _I_. Trimitem banii aia absorbiti de la UE, inapoi la ‘donatori’. E cazul sa ne schimbam comportamentul si gandirea daca nu mai vrem sa fim considerati colonie. In timp, ce-i drept, dar trebuie! Apoi putem face si unirea si multe altele…

              Sunt lucruri inteligente pe care trebuie sa le faci daca vrei sa scapi de dependenta si presiunea celor interesati sa te tina in genunchi, captiv, asta daca nu vrei sa dai din lac in put! Eu asa vad o posibila ‘razvratire’ a Romaniei fata de tatucii ei. Cu cat esti mai putin dependent de ei, cu atat ai sanse mai mari de reusita, cresti economic s.a.m.d.! 🙂 Restul e strategie si specularea oportunitatilor de moment!

              • @cezar Ok, si asta …

                Oricum capitalul romanesc se intareste pe zi ce trece. In plus din urma vin baietii astia tineri nascuti in capitalism, traiti in capitalism, si educati in capitalism. Au o cu totul alta mentalitate si alta experienta de viata fata de noi. Si cel mai probabil o sa ne depaseasca si o sa faca niste afaceri mult mai bune si mai solide ca si noi. Si atunci noi ca si tara o sa crestem, ca ei sunt viitorul…

              • Stati cuminti fratilor ati vazut Ciolos cu cine a servit chifteaua ? …pai scuza ma fratele meu nu e de ici de colo sa te bage in seama atata sefi de stat ,pai a avut discutii cu ciuhabii cu presedintj ,Egipt,Pakistan,Palestina etc ,care isi vad de treaba lor si vor sa coopereze economic cu lume de incredere nu cu alde penalii de partide ,Merkel a declarat azi ca „daca stia ce se va intampla renunta la adunatul ciuhabilor si ca daca ar putea da timpul inapoi , firmele din UK vor sa si mute la noi mare parte din productie ,UE trage de noi ,are nevoie de noi ,ca a fost invitat Ciolos la masa cu Obama e un semnal bun ptr noi si un semnal prost ptr UE cu tot cu armata lor europeana,singurul garant al stabilitatii este SUA nu Franta care a ramas fara ghiulele dupa o saptamana ,exercitii militare cu ei sunt lunar ,eu la ultimul care este acuma n am vazut polonezi ,lituanieni ,ungurj ,cehi sau francezi si italieni ,nimic ,doar noi georgieni cativa moldoveni si ucrainieni plus castravetii ,deocamdata SUA ne tin departe de unire penca stiu ei de ce ,cine striga dupa unire intra in jocul vodcarilor si sa nu ne umflam prea tare cu 6 avioane ca vodcarii ridica 60 la o parada .

                • Ronime

                  tui cam canti la masa muscaleasca.
                  Ca o faci poate din nestiinta .. nu are emportanta.

                  In moemntul asta si Rusia este cam incurcata. Repet iar ESTE INCURCATA!~
                  Are de gestinat 2 sitiatuii totusi de conflict in Ucraina. Conflict pe care totusi nu vrea sa il agaveze.. Are angajemente in Siria care ii cam solicita capacitaile si mai ales pe alea diplomatice. Saz ic asa deja jimgleaza cu (prea) multe oua.
                  Sa nu zic constrangerile economice…
                  Zcic ca ridica 60 de avioane la parada. DA! Insa e un insa. Intre noi si ei este ceva distanta si avioanele sovoetice (si alea rusesti ) nu au stralucit nicodata in raza prea lunga de actiune

                  In fine reactia lor miliatra ar fi nitel cam teoretica. TOTUSI suntem menbri ai NATO.

                  Nu vad de ce as intra in jocul rusilor daca zic unire . Cu condiotioa ca unirea sa fie ceruta de o majoritate clara a populatiei R Modpdova si , ventual „abandonand” siesi Transnistria azi se poate face. Azi . Maine.
                  [paranteza Daca azi am face jocul rusilor vorbind des[pre Unire.. atunci cum dracu credeti voi ca s-ar fui putut face in 191? Ca inca Rusia era in forma – nu avusese loc Marea Fraudatizare, betia lu Boris si nici RKKA nu era atinsa dezordinea si rasputaia din epoca betiei cele lungi. Adica avea mai multe corzi la ar5c si mai multe fiare in foc decta are azi.. inchis paranteza]

                  Eu nu cer, nu sper ca SUA sa provoace un razboi tzapan sau chiar nuclear ptr Romania. Cu ata mai putin daca noi am provoca Rusia.
                  Nu cer SUA nici sa imi faciliteze Unirea.
                  Insa daca am ocazia as dori sa nu inceapa sa ma traduca cu Kremlinul. Sa ma lase sa rpofit. Nu sa ma vanza ptr ca nulandele de serviciu au facut greseala duopa greseala in Orientul Mijlociu , ca de 20 de ani au cochetata cu „radicalii” islamisti (ma refer la incrucaturile „democratice” din algeria, continuate cu Bosnia , samd etc)
                  Daca SUA ne tin departe de o posibila unire .. o fac numai ptr ca ne negociaza cu Rusia. Si daca ma negiciaza atunci trebe sa ma astept si ca ma „transfera”

                  • E, din perspectiva „transferarii” tin sa lungesc discutia – si sa scormonesc dupa solutii, aliati, indivizi care pot pune o vorba buna (ca daca n-ai armata, ce pitpalaci le spui muscalilor? ca ne repeta vorba lui Stalin, aia cu „cate divizii are Papa?”) – ca asa cum se prefigureaza diversi ambasadori in plimbari, tocmai am fost vanduti, cu optiunea „retinerii” unei bucati (o fi aia cu aur si uraniu prin munti? nu-mi dau seama). Daca se anunta federalizarea, vom sti ca statutul de membru NATO este fix pix. As prefera ceva mai clar in aceasta directie, decat taxa de protectie catre NATO (pe care Trump anunta ca o va majora, sper ca nu va imaginati ca atunci cand spunea ca membrii NATO trebuie sa plateasca, se gandea la cei 2% alocati apararii – pe care deja ii dam – meniti sa cumpere strict gioarse americane de la aliatii Americii, ca AIA sa cumpere material nou – vezi Portugalia si Polonia).

      • Cam asa ar fi .. Insa zona prezinta interes scazut spre zero sau chiar negatov ptr Coloba varuita si despartamant.
        V ce ne zicea Friedman acum 2 ani

        Si apropos de curve .. Curva e aia pe care o platesti ieftin. Ca daca aia te costa si ochii din cap se cheama ca nu e !
        (Il vezi pe grasutu ala cu chelie?
        Da Ce-i cu el?
        Eu l-am facut milionar!
        Ei tu! Cum sa il faci milionar pe un barbat tu?!
        Simplu! Cand moa cunoscut era miliardar!)

        • Grasutul ala cu chelie…a avut profesor roman la londra. Profesorul respectiv a devenit ulterior ministru de externe, sef la spioni, ba chiar si prim-ministru; ba are chiar si cetatenie israeliana (l-au dat in gat aia de la o comisie parlamentara de specialitate). A mai avut si alti profesori romani: unul dintre ei spunea o data despre propria-i persoana ca are tendinta de multe ori sa vorbeasca engleza in loc de romana… Halal profesori.
          Pfuai…era sa uit, chiar si nevasta-mea s-a pozat o data cu grasutul ala cu chelie. Dar n-avea steag.

          • Cine-i grasul? 🙂

          • Iar am dat drumul la ora mitomaniei? Dupa ce am bagat-o pe Madam Pettit in aceasi oala cu Shtor acum incepem cu asta? Profesor roman la Londarla? Serios? Baga o geana pe harta sa vezi unde este Cambridge inainte de toate. Pune-ti o simpla intrebare. Cati profesori romani de georafie au fost la St. Catharine’s College in anii 1980? Fa-ne un serviciu si macar citeste-i CV-ul omului inainte sa te apuci sa insiri verzi si uscate.

            https://www.gov.uk/government/people/paul-brummell

            PS. Domn profesor roman la care faci aluzie a fost profesor de mecanica hidraulica pe la Toulouse.

            • Inainte de a scoate pe gura tampenii, mai bine apuca-te si te informeaza. Individul respectiv, Brummel, a urmat o specializare la Londra dupa ’90, dar nu la geogravarza si a avut un profesor roman; apoi a avut un profesor roman in Romania. Amandoi profesorii despre care vorbesc nu au legatura cu inginereala, ci cu stiintele umaniste.

            • In plus, nu ai dibuit jigodia de profesor la care fac referire. Mai straduieste-te.

              • Sigur in visele tale. Vezi tu mitomanii au in general un talent de a face rahatul sa se lipeasca de perete. Din pacate pentru tine esti total lipsit de acest talent. Te uiti la ce asterni pe hartie? „Profesorul respectiv a devenit ulterior ministru de externe, sef la spioni, ba chiar si prim-ministru”

                • Ma, l-ai dibuit sau nu?

                  • Stiu cine este, dar nu o sa-ti fac placerea sa-ti spun cine. Stiu unde duci cu tampeniile evreiesti pe care le ai in cap. Faptul ca nenea asta are un masterat in studii ebraice de la Cross College Oxford si a mai fost premiat de nu stiu ce institutie de invatamant din Israel nu il face cetetean israelian. Oricum timpul cand astia doi au fost in Marea Britanie nu se coreleaza. Cum am spus, nu ai talent sa faci rahatul sa se lipeasca de perete.

                    • EDITAT~
                      Atentie mare la limbaj RD!!!!!!!!!!!!!11

                    • Sigur sunt lipsit de absolut tot cu exceptia predispozitiei de a pune botul la miturile imprastiate de tine. Mai incearca; cine stie cu destula practica si multa ingaduinta probabil ca din cand in cand rahatul asta care il arunci poate o sa se si mai lipeasca de perete din cand in cand.

      • @RD
        „Vor americanii sa le aparam interesele in zona? pai sa vina cu catel si purcel aici. sa dea banul gros; tancuri, rachete, avioane.”

        -Ce interes american apara Romania in zona? Intreb pentru ca daca il apara inseamna ca ori natura interesului nu necesita o armata mai puternica, ori armata romana de acum e suficient de puternica incat sa faca fata amenintarilor la adresa interesului. Asa ca daca Romania vrea mai multe tancuri, rachete si avioane, trebuie sa le cumpere. Infuzia de armament din partea SUA neavand justificare.
        In plus, cumparandu-le, efortul inarmarii va fi proportional posibilitatilor economice ale tarii si nu se vor crea dezechilibre economice care ii pot afecta stabilitatea interna.

        • Mediterana Orientala.
          Da drumul Rusiei in Balcani si se va opri la mare. Eu nu vad in zona aceasta un alt popor cu simtaminte antirusesti in afara de romani.
          Ai adus Rusia in coasta Israelului, automat vor creste cererile de ajutor militar si economic ale acestuia catre Washington.
          Politica de containment n-am inventat-o eu.

          • @RD
            Putem vorbi de o participare a Romaniei la acest containment pe plan politic si economic dar pe plan militar deocamdata nu e cazul. Rusii inca nu au inghitit Ucraina.

            Rusia e oricum deja in coasta Israelului.

          • @RD „nu vad in zona aceasta un alt popor cu simtaminte antirusesti in afara de romani” – polonezii si ucrainienii ce sentimente au pentru rusi?

            • Ma refeream strict la sud-estul Europei. In ceea ce ii priveste pe polonezi, lucrurile sunt clare. Cu privire la ucraineni, lucrurile sunt amestecate: unii ii considera frati mai mari pe rusi, altii ii considera dusmani de moarte.

    • ????
      Unirea se poa face .. insa ce te faci cu Transmisia ?!
      a) intrei cu arlele peste ei (care armii? si consecintele?!)
      b) ii bagi in dna ma-sa „Iar dacă ochiul tău cel drept te sminteşte pe tine, scoate-l şi aruncă-l de la tine, căci mai de folos îţi este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul să fie aruncat în gheenă.” (Matei, V) si sa se descurce! Am asa o ompresie ca Ucraina ar sugruma cu mare placere ..

      Am imprsia ca esti de dincolo de Prut.. Cum sa iti zic noua aici ni s-a facut ani de zile morala cu agresiunea noastra si cu acapararea samd estc . Asa ca marea majoritate spre unanimitate nici nu prea vrea sa auda de Transnistria Suparator dar asta este.

      De fapt „statalitatea” Moldovei sat in speranta recuperarii Transmisiei asteia..

      Cartea este in mainile voastre. Repet – daca voi cereti .. as vrea sa vaz pe ala de la Bucale care sa aleaga sa fie luat cu pietre in loc sa isi puna profilu in sitiorie : in timpu lu X s-a reintregit Tara!
      Dar voi trebe sa cereti ingura mare. Si sa fiti majoritari..

      Ca sa nu fie neintelegeri .. vulgarizand e ca si cum , scuze Basarabia ar fi o fatuca dulce si draguta. Daca eu, tu alt „golan” intindem laba sau zicem „singura singurica” te poti trezi ca esti „huligan”, „violator” samd etc. Insa daca fatuca zice ” eu vreau sa ma culc cu tine” … esti indepatatit nu numai sa iti „faci datoria” ba si sa pui jos pe oricine care ar avea alta idee (ma rog sa nu fie minora ) Pricepesti? Noi suntme stampolati ca „fascisti”, „agresori”, „abexionisti” deci nu ne permitem sa „propunem”. Daca [propunerea vine de la R Moldova .. sa zic asa un stat nu este minor in sensul articolulelor CP..

      • „Unirea se poa face .. insa ce te faci cu Transmisia”
        Bizoane, sper sa nu te superi, ca profit putin de „caligrafia” matale… dar Transmisia se repara 🙂
        Ma refer la aia la care te-ai referit si matale. Cand pleaca administratia rusa si trupele „de mentinere a pacii”, cele ale FSB/Spetsnaz si alea de „voluntari”, cu tot cu familii (spre E sau spre UE), filonul rus din Transnistria o sa fie subtirel „bini di tat”.
        Dezvoltare economica si drepturi pentru minoritati si n-or s amai aibe interes sa caraie nici aia putini ramasi 🙂

        • In cartea lui Vadim Guzun (Imperiul Foamei) este dat exemplul unui rus care a fugit din Rusia Sovietica in Romania, in perioada interbelica, in timpul holodomorului. A scris rusul respectiv la un ziar de aici din Romania, povestind experienta lui de acasa si a incheiat in felul urmator: „ajunsi aici (in Romania) slujiti cu credinta”.

          • RD apopros de sluijit cu credinta.
            Mergea si din cazua ca unii erau „albi”. Asa ca credimta fata de Romania era … obligatorie . Am cunoscut 2 mai „speciali”. unul ofiter de carira , fugit din Osdesa qajuns in Romania .. a deneit g5anicer (in Dobrogea spre bulgari( Dat afara ddin armata in anii 50 era functionar.
            Altul .. si mai bine. Fusese in Ohrana! A trecut Nistrul cu [pistoluin mana cu o patrila de bosevici dupa el. Noroc de o aptrula romana.. Asta a lucrat al prefectira Chisianu intrun serviciu la Interne. Nimeni nu stia ce facea el ptr Romania (totusi banui ca vea oaresicari legaturi cu specilaizarea sa prima : bolsevici! A mancat pensie in RPR si RSR chioar ptr acel;e servicii nu prea clarificate)

            Uns astia de acu nu ar avea niciun motiv (CEKA, Siberia, unecu ..) sa fie fidelutze

        • Am ceva dubii cu Transsitria … M-as multumi sa reiau Tighina.
          Cat despre rusofonii din Trannsitria .. acu pe bune nici pe ei nici pe cei din Mdoldocva nu ii interseazAa drepturi. Ei vor sa fie dominanti – sa isi impuna limba, obiceriurile.
          inplus aia din Transnistria ar stii una si buna – Ecateriona cea Mare, Tirspolul cuerit de la tatatri samd As incerca si zic ca as avea ceva sanse cu aia din Moldova ca orice ar zice se cam stiu cu „musca pe caciula”. Insa dincolo de Nistru romaii ar fi previti ca fascistio, agresori nazisti care din nou …
          Sa nu mai zic cati dintre noi ar zice la fel ..

      • Da sunt din Basarabia
        Si da se lucrează foarte mult. Se poatr si mai mult dar unii ju prea vor.
        Iar procentul unionistilor vavreste foarte foarte mult în momentul în care va veni un mesaj politic clar si puternic de la București- un mesaj ca se dorește Unirea si se va face Unirea cu orice preț. Atunci si la noi se vor trezi unii politicieni și deja din acest punct lucrurile sunt ireversibile.
        Desigur , fără Transnistria astăzi discutăm despre alte probleme si in cadrul aceluiași stat.
        Transistria e o sperietoare ruseasca instalată de rusi , dar noi avem datoria sa reintregim tara inclusiv cu Transnistria

  11. Nici un teritoriu deținut de Romania si care acum aparține altui stat nu se va mai întoarce la Romania in condiții normale de pace si bunăstare . Mi se pare greu de crezut ca Moldova se va uni cu Romania , cel puțin in viitorul apropiat (10-15 ani) si fără ca un șoc puternic sa transforme in hotarâre intențiile sau dorințele unora dintre cetățenii Moldovei. Si dacă va fi unire fără Transnistria, doar Moldova, sa scuipam in piept si sa zicem bogdaproste. Istoria ținuturilor nu mai are nici p valoare in zilele noastre. A fost un interviu cu PUTIN in care a fost întrebat de ceva zona care a aparținut Germaniei înaintea celui de-al doilea război mondial. Răspunsul lui a fost: Germania ocupa teritorii ale polonezilor , iar Transilvania a fost a ungurilor înaintea celui de-al doilea război Mondial. Putin : nu deschideți cutia pandorei dacă nu puteți face fata consecințelor .

    • Bineînțeles ca unirea nu ar însemna deschiderea cutiei pandorei dar sa cerem teritoriile deținute de ucrainieni, bulgari da

    • Putin nu a spus asta, ci s-a referit la frontiera Ucrainei cu Romania si Ungaria. De altfel, nu e prima data cand un rus spune asta. Oricum, e nerelevanta referinta lui Putin la fix acele tratate pe care le incalca pe banda rulanta. Nu numai de el depind frontierele din zona noastra ci si de NATO. Mai mult m-ar speria dizolvarea NATO sau castigarea presedintiei SUA de Trump.

    • Mfa insas era in leagtira cu niste Kurile. Deci … undeva ar trebui sa i se transmita un mesaj : nu te bagi in Miodlva, nu in Ardeal si pe noi ne doare de Kurile fix in jopa.
      Te asigur ca chiar daca suntem mici si prosti el nu vrea sa auda ca se zice „ce cauti tu in Kurile?!” Nci zisa de i8nsula Samoa de Dedesubt!

  12. Hopa! S-a strambat belin .. pardon AXA !
    Ziarharghita.ro, care se prezintă drept „singurul ziar bilingv din Harghita”, a scris, la 1 august, că ambasadorul britanic Paul Brummel a primit din partea lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita „un steag al județului Harghita, care nu este steagul județului Harghita, ci este în fapt steagul secuiesc”.
    „Cu ocazia participării ambasadorului britanic la Tabăra UDMR de la Zetea duminică, 31 iulie, Excelența Sa Paul Brummel a fost întrebat de ziarharghita.ro dacă, în momentul primirii steagului secuiesc din partea președintelui Consiliului Județean Harghita, era informat cu privire la faptul că există o decizie a Curții de Apel Târgu Mureș care atestă că arborarea steagului secuiesc în județului Harghita este ilegală, interzicându-se arborarea acestuia pe sediile instituțiilor publice.

    Ambasadorul Paul Brummel a declarat că a fost informat cu privire la procesele în instanță pe acest subiect, dar că este o problemă internă pe care Excelența Sa nu este abilitat să o comenteze”, a scris ziarharghita.ro.

    Foaie verde foi ca plopu
    Nu e pasare ca porcu!

  13. ne comportam de parca toata treaba cu unirea era batuta in cuie,aranjata masa si dansul,darul pregatit si mai urma doar petrecerea.

    • Nu stiu ce era aranjat sau nu. Nu stiu ce se discuta intre rusi, americani si care naiba or mai fi. Nu stiu ce rol au ai nostri in toata treaba asta. Insa luarile de pozitie ale ambasadorilor americani si britanic nu lasa loc la interpretari.
      P.S.: Ungaria va acorda un imprumut nerambursabil de 60 mil. euro Republicii Moldova. Mari iubitori de basarabeni mai sunt si ungurii acestia…
      P.P.S.: In ’90, prostovanul de presedinte francez Mitterand l-a sunat pe Iliescu pentru a-l determina ca nu cumva sa purceada la inglobarea Basarabiei. Atunci amenintarea sa a fost cu privire la situatia Ardealului. Nimic nou sub Soare. Jigodiile astea sunt previzibile. Nici macar nu-i duce capul la lucruri ceva mai subtile.

      • Vezi ultima emisiune a lui Ion Petrescu cu Corneanu care prezinta acolo cum rusii ne-au redat transilvania si au luat R.Moldova. Partea care ne intereseaza este ca la finalul razboiului (comform lui Corneanu) francezii au vrut sa dea Transilvania ungurilor dar rusii s-au opus.

        Azi Franta e doar o umbra a ceea ce a fost candva, si inca mai merge la vale.

        Asta trebuie sa inteleaga toata lumea care citeste forumul asta: Germania, Franta si Italia merg la vale. La fel si Spania si alte (multe) state din Europa. Rusia mergea in sus, dar au venit sanctiunile si a cam luat-o si ea la vale. Noi cu polonezii, ungurii si partial cu partea asta de Europa mergem in sus. Romania cu 6% crestere economica in 2015 e campioana Europei de departe. Si asta sperie pe multa lume din state care cad, ca polul de putere economica (si dupa aia militara si politica) incepe sa se mute mai la est…

        Asa ca daca lucrurile merg liniar (nu o sa mearga) noi o sa fim cei care dicteaza…

        • Se muta ”polul” cand mi-oi vedea eu…
          Polul e mereu la statele cu iesire la ocean.

          • Acum 10 ani noi aveam venitul pe cap de vita furajeza de 27% din media mUE. Azi avem 54% (adica dublu) si suntem in crestere. Daca trendul continua, in 10 ani ar trebui sa avem 108% din media mUE…

            Eu vin cu cifre, tu vii cu perceptii ale realitatii.

            • ”Daca trendul continua…”

              Vezi ca tu o dai la sfarsit in perceptii…

              • Poti tu sa prezici viitorul ?? Daca da, zi-mi si mie ce urmeaza sa se intimple…

                Pina atunci: „Daca trendul continua”

                • Spre deosebire de o realitate matematica/geografica/geopolitica/economica (cum vrei sa-i zici): statele vest-europene cu iesire la ocean (sau Mediterana) intotdeauna sunt avantajate fata de cele estice, (semi)inchise pe continent.

                  • O filosofie de viata gresita genereaza niste planuri gresite care genereaza niste actiuni gresite. Actiunile gresite te trag inapoi.
                    Germanii si francezii au importat o multime de refugiati non-albi si non-crestini. Refugiatii astia o sa ii traga inapoi pe cel putin 20 de ani de acum incolo, daca nu mai mult. Dupa aia, in tarile alea incremenirea in proiect combinata cu socialismul o sa ii ingroape si mai rau. Am mai scris azi, trendul este impotriva lor, si este in favoarea noastra. Noi nu trebuie sa modificam nimic, ei trebuie sa schimbe. Si e greu sa schimbi…in sensul bun…

                  • Germania are iesire la o mare deschisa si cu toate acestea nu prea a obtinut mare lucru din aceasta. A vrut sa fie mare putere maritima, dar nu i-a iesit.

                    • Germania nu a devenit putere maritima pentru ca a vrut sa-si elimine brutal concurenta (flota britanica). Daca erau baieti cuminti germanii ar fi devenit o putere maritima.

                    • Gandeste-te un pic la ”firea” ei geografica/istorica/nationala, a Germaniei, cat si la ce fel de ”iesire” are.
                      Nu-i de mirare ca mereu in istorie cand se intinde spre sud, spre Mediterana, incepe sa aiba insolatie.
                      Avantajul Germaniei a fost mereu calitatea etnogenetica de a fi…”anala”. 🙂
                      Germania e ca dardaitul sau clantanitul din dinti: raspuns al corpului de a genera caldura la temperaturi scazute.
                      Daca ii incalzesti prea mult..o mierlesc.
                      De aia am patentat io ideea de ”daca ai nevoie sa construiesti mUEioropa, bazeaza-te pe nemti, dar daca vrei s-o distrugi, tot pe ei bazeaza-te, lasa-le doar putin timp”. 🙂

                    • Germanii fac insolatie de prosti ce sunt.
                      Prea multi in timp de pace, prea putini in timp de razboi. A zis-o calaul lor major. Inca un motiv ca ei sa faca insolatie, sau doua, poate chiar trei:
                      1. prea multi;
                      2. prea putini
                      3. calaul major

            • RA-HAT!
              Merde alors. Scheise, Havno psieci
              Bufallo sheet .

              „trendul” nu poa continua ad libitum.
              Iar cresterea de la 27 la 54 % e mukt pix. Adica „inainte” plateam 1 euro pe pacu de tigari. Azi platesc 3,33 euroi . Ma rog azi fumez Pall Mall ca nu mai sunt maro, Calatis sau Snagov. Dar tu crezi ca asta e chiar crestere…
              Cum sa iti zic – exsdta crestere si crestere. Una care „este” – adica mancai o paine, un carnat si beai apa . Azi tot o paine da cu 2 carnti si bei 2 beri. Asta choar este crestere!!!
              Insa cum am zis este si din pix – painea costa 1, azi 2 deci cf unor calcule ai o „xcrestere” de 100%! Dar rezultata din „Alinere”
              Si uite tot d’asta „pixologica” va fi unirea cu Basarabia care nu va fi chiar asa de scumpa .. fiindca ib mare parte va fi „aliniere” adica ce iei pe mere dai pe pere .. Ceva cam ca la CAER unde un caine de 40.000 se schimb pe 2 pisici de cate 20.000.

              • Bizoane, si tu cum crezi ca e la nemtalai? La ei crezi ca totul costa la jumatate ca la noi in timp ce salariile sunt de 5 ori mai mari ? Cam asa e si la ei … dau o caruta de bani pe produse si servicii…

                • Mda, numa’ materia prima e mai ieftina – ca „recolteaza” mai din est cate ceva din colonii. Fireste, nemtalaul de jos nu vede mare lucru, dar afaceristii abonati la buget (da, au si ei specia asta) au posibilitatea sa alerge dupa resurse ieftine prin tot estul Europei, ingloband toti doritorii in UE, fie ca vor, fie ca nu – fara taxe vamale, fara controlul a ce iese, sau ce intra. Profit curat. Iar guvernul german (sau doar ambasadorul zonei) aminteste localnicilor ca ar fi bine ca firma cutare sa primeasca contractul cutare – fireste, facut cu fonduri europene, dar la care orice buget local trebuie sa contribuie. Dupa care firma contractoare subcontrateaza palmasilor locali care ciupesc si ei ceva, si uite-asa avem si noi crestere economica in RO la cifra de afaceri, mai putin la taxele incasate de stat, iar regimul de cifre ne va astampara foamea si ne da sansa sa ne mandrim ca suntem fruntea Europei. Amin.

            • De fiecare data cand aud asta cu cresterea economica de la noi ….. la care se adauga „speranta” ca ii ajungem si ii si depasim pe cei din vest care cica o iau la vale… am auzit si ca am fi tigrul europei in materie de crestere economica… etc. Eu cred ca atata timp cat nu ai un sistem national de sanatate bun, educatie puternica, sector de cercetare puternic ( privat cat si finantat de la stat) …. nu mai zis de infrastructura… industrie in sectoare de varf cu valoare adaugata mare a produselor puse la vanzare… afirmatiile astea cu o crestere economica solida sunt asemena unor baloane de sapun… Cresterea de anul asta a venit pe fondul unei relaxari fiscale, a cresterii salariilor in sectorul public si a deschiderii bancilor catre creditele de consum… rezultatul? sau mai facut cateva mall-uri… pana una alta, spitalele capabile de operatii dificile ( la noi mori de infectii si de la cele banale), universitatile de top, industria de top… este la ei nu la noi..si ce avem noi in materie de industrie, sunt in general fabrici mutate din vest spre est pe motiv de mana de lucru mai ieftina ( si asta spune mult despre noi… cand o sa vrem mai mult o sa vezi cum scade foarte subit cheful de investitii in romania…si asa nu la cote impresionate)…

              • Ce va impiedica sa creati o fabrica dotata la cel mai inalt standard? Socrul meu s-a imprumutat la Midland Bank pentru a avea bani de retehnologizare, in 1993.
                Ma rog, unii isi cumpara BMW si Audi ultimul racnet ca sa agate fetite pe strada; altii isi vand masina ca sa aiba bani pentru cumparat actiuni. Dar intotdeauna este vinovat celalalt pentru ca nu face nimic, sau, mai rau, poporul in ansamblu.
                Daca tot spuneati de spitalele noastre…hai sa va dau 2 cazuri: zilele trecute, SMURD a adus de la Chisinau la Iasi o fetita aflata in stare grava. Cu alte cuvinte, intr-un spital romanesc din provincie a fost adus un pacient care nu putea fi tratat in capitala unei alte tari. Tot zilele trecute am aflat ca la un spital din Iasi s-a desfasurat o interventie chirurgicala de amploare la care a fost supusa o fetita din Constanta; interventia respectiva a constat, intre altele, in implantarea unui membru amputat; 21 de ore a durat operatiunea. Cei din Constanta au cerut mai intai transferul la Bucuresti, dar au fost refuzati, dupa care pacienta a fost trimisa la Iasi.
                Sotia mea a pierdut 2 pacienti datorita unei infectii intraspitalicesti, deoarece Casa de sanatate a refuzat achizitionarea unui medicament scump care i-ar fi salvat. S-au stins.
                Avem si bune si rele. Unii vad insa numai relele.

                • Ce spui reprezinta o realitate, dar din pacate nu cea predominanta… nu zic ca nu exista ( inca ) medici competenti, dar cei care mai sunt isi desfasoara activitatea in conditii grele. Este mult mai carateristic ca spitalele romanesti nu au conditii ( igena, medicamente, aparate, lipsa de personal) decat faptul ca o echipa de chirurgi foarte capabila a dus la bun sfarsit o operatie foarte dificila. Este oarecum meritul individual al medicilor din echipa, nu al sistemului din care fac parte..cumva asemenea sportivilor din romania…majoritatea au castigat medalii sau au avut succes nu pentru ca sistemul ( statul roman) le-a oferit conditii…au avut performante datorita unui talent fenomenal, unei daruiri exemplare si uneori unui sprijin material din partea familiei… Referitir la economie, este necesara o strategie la nivel national… la un mediu fiscal stimulativ si predictibil ( nu o schimbare a codului fiscal dupa fiecare schimbare de guvern…noi orientari noi, experimente), economie nu incepe sa bubuie la modul sanatos din actiuni heirupiste individuale in care investitorii se impruma si risca la modul cel mai serios ( si nu ma refer la concurenta) ca o lege sau o schimbare de viziune a guvernului sa le dea toate socotelile peste cap. avem si bune si rele… din pacate „bunele” apartin in genere realizarilor individuale oarecum impotriva curentului dpdv al probabilitatii reusitei, iar „relele” apartin in genere sistemului ..si aici este problema noastra majora ca stat.

                  • Un sistem functional iti confera reusite constante in toate domeniile de interes avute in vedere ( sport, educatie, sanatate, infrastructura, industrie, inzestare militare …. si obiective nationale..unirea de exemplu)… reuistele individuale oricat de importante ar fi ele nu dau o forta unui stat.

        • da, noi mergem in sus temporar, si avem de recuperat cam inca 100% din PIB pentru a ajunge la o medie PIB/cap locuitor la nivel UE.
          In cativa ani motorul cresterii noastre se va gripa, deoarece demografic si d.p.d.v. calitativ al pregatirii profesionale stam aproape catastrofal.
          Chiar si daca vor fi investitori de talie mare care vor dori sa vina la noi, dincolo de infrastructura de acum 100 de ani, se vor confrunta cu o populatie imbatranita si slab calificata.

          • Istoria ne arata ca daca lasi oamenilor libertate economica, acestia se vor organiza din ce in ce mai bine si vor obtine rezultate din ce in ce mai bune. Noi inca nu avem o populatie atit de imbatrinita si de imbecilizata ca alte tari din vestul europei.
            Am avut o cadere a natalitatii de vreo 10 ani (in anii 90) care a fost insotita si de o slaba calitate a invatamintului. Dar stai linistit, ca in 2016 eu estimez ca 5% din copii acestei tari sunt la scoli particulare. Si acolo se face scoala mult mai bine ca la cele de stat.
            Noi avem resurse sa ii ajungem la 75-80% din performantele economice ale germanilor si probabil ca atunci ne vom plafona. Dar daca ajungem acolo, o sa fim o forta in Europa. Si pina sa ajungem acolo o sa ne recuperam teritoriile pierdute, si cu putin noroc, inca ceva pe deasupra…

        • In primul rând Trendul nu mai poate continua iar dacă ai înțelege economia României ai STI aceste lucruri. Forța de munca din Romania a fost cea care a ridicat țara. Altfel spus, multinaționalele erau interesate de forța de munca ieftină si calificata . Forța de munca începe sa nu mai fie ieftină , iar cea calificata a luat drumul străinătății. Si dacă avem in vedere ca pana in 2020 statul intenționează sa mărească minimul pe economie la 2100 brut , unele sectoare ale economiei vor dispărea . Spre exemplu industria învățămintelor a avut in 2015 comparativ cu 2014 o scădere a exporturilor de (Atenție!!) : 2 MLD Euro!!! Deci previziunile tale nu sunt prea corecte …

        • Asta cu „francezii au vrut sa dea Transilvania ungurilor dar rusii s-au opus” e un fals.

          Transilvania a ajuns la noi pur si simplu pentru ca la sfarsitul razboiului, aliatii au hotarat ca toate acordurile, arbitrajele si deciziile Germaniei Naziste sa fie anulate.

          A fost un intreg program de a sterge Germania Nazista de pe suprafata pamantului. Incepand cu constructiile facute de ei si terminand cu anularea tuturor deciziilor politice si evident a schimbarilor de frontiera girate/impuse de ei.

          Cum ar fi fost ca aliatii sa respecte un dictat German, cum a fost cel de la Viena ?

          • Al naibii…ce baieti buni au mai fost cu nou aliatii aceia.
            De asta a muncit pe rupte delegatia Romaniei in timpul tratativelor de pace, tocmai pentru a inlatura urmarile Diktatului de la Viena.
            Domnule, Stalin s-a folosit de problema Ardealului pentru a ne juca pe degete pe noi si pe unguri si chiar daca ne-a dat noua Ardealul…s-a folosit de un siretlic pentru a mentine o stare de tensiune acolo: Regiunea Autonoma Maghiara. Tineti cont ca imediat dupa alungarea ungurilor din Ardeal, Armata sovietica a alungat administratia romaneasca proaspat reinfiintata in NV acestuia.
            Inca un lucru: OFICIAL am renuntat la Basarabia si N Bucovinei atunci pentru a primi inapoi NV Transilvaniei. Iuliu Maniu s-a ocupat de povestea asta.

            • ?!?!?!?! Pai tocmai, ca nu au fost buni cu noi. Nu a fost inca un arbitraj dupa razboi, in 44. A fost doar o nerecunoastere a tuturor deciziilor si efectelor deciziilor Germaniei Naziste.

              Inexact si incorect „Armata sovietica a alungat administratia romaneasca proaspat reinfiintata in NV acestuia”. Intradevar administratia Romana in Transilvania a post permisa DUPA instalarea unui regim comunist. Mai exact dupa instalarea guv. lui Petru Groza.

              Motivul nu tine de Transilvania si nici de Basarabia. Ca doar nu facea Stalin dup razboi presiuni pe noi sa acceptam luarea Basarabiei. Ce naiba ? In 40 de da ultimatuum sa plecam in 3 zile, iat in 44 cand era in culmea gloriei facea presiuni sa acceptam ?

              La acea data, dupa razboi, in ’44, NU ERA DELOC CLAR ca Romania si IMPLICIT statele de dincoloe de ea Bulgaria, Serbia, Ungaria aveau sa ajunga in lagarul comunist Intelegerea era de influenta 50-50. Stalin avea alte planuri, iar influenta asupra Romaniei era DETERMINANTA pentru influenta asupra intregilor Balcani. De aici presiunea exceptionala (inclusiv cu amanarea instalarii administratiei Romanesti in Transilvania) pentru instalarea unui guvern comunist in Romania.

              Inca odata: In 44, fara influenta asupra Romanie nu exista influenta Rusa in Balcani (Bulgaria, Albania, Serbia, Ungaria). Ati inteles domnul meu ?

              Inca un lucru: ” OFICIAL am renuntat la Basarabia si N Bucovinei atunci pentru a primi inapoi NV Transilvaniei” Poti sa dai un link sau sa sustii cumva aceasta afirmatie ? Sau e genul de chestiune oficiala care e atat de secreta incat o stii doar dumneata.

              • -„Inexact si incorect „Armata sovietica a alungat administratia romaneasca proaspat reinfiintata in NV acestuia”. Intradevar administratia Romana in Transilvania a post permisa DUPA instalarea unui regim comunist. Mai exact dupa instalarea guv. lui Petru Groza.

                Imediat dupa alungarea trupelor maghiare si germane din Ardeal, s-a instaurat acolo administratia romaneasca; Armata Rosie a dispus insa dizolvarea acestor structuri romanesti, luind in propriile maini administrarea zonei de NV, pana dupa 6 martie 1945. Motivele lui Stalin au fost doua: instaurarea unui regim fidel la Bucuresti si obtinerea unui as in maneca in ceea ce priveste Basarabia. Tineti cont de faptul ca la inceputul razboiului SUA au declarat ca nu vor recunoaste nici un fel de modificari teritoriale. Americanii nu isi jucasera inca ultima carte: Roosevelt era pe moarte (a si murit in aprilie ’45) si era inca posibila o schimbare a politicii americane fata de estul continentului european.
                Iuliu Maniu a depus toate eforturile pentru securizarea NV Ardealului; a si declarat clar ca nu mai conteaza Basarabia. Chestiunea aceasta a fost analizata si publicata de Gh. Buzatu.
                Asa ticalos cum a fost, tot timpul Stalin a urmarit sa dea macar o umbra de legalitate actiunilor sale, incepand de la condamnarile la moarte ale opozantilor sai, pana la inglobarea teritoriilor care apartineau unor state europene. Va sugerez sa urmariti modul cum au „cerut sa adere la URSS” Tarile Baltice.
                Va sugerez sa verificati cum a ajuns URSS in posesia Insulei Serpilor: cu hartie la mana semnata de Eduard Mezincescu.
                Regiunea Autonoma Maghiara a fost o alta creatie a lui Stalin menita sa tina Romania si Ungaria in sah, pentru a le putea stapani pe amandoua.
                Va sugerez sa va amintiti de servetelul lui Churchill si de procentele scrise pe el: la Ungaria era fifty/fifty; noi eram 90% sub rusi. Va sugerez sa va mai amintiti si de revolta maghiara din 1956 si de declaratia maresalului Malinovski, care nu considera Ungaria esentiala pentru securitatea URSS. Chestiunea numita Transilvania a fost mereu folosita de sovietici si rusi pentru a ne tine in sah pe noi si unguri.
                Si va mai sugerez sa studiati depeshele trimise de Iuliu Maniu catre centrala de la Londra, in care ii ruga pe superiorii sai sa ii spuna daca a fost transata definitiv chestiunea influentei URSS asupra Romaniei, pentru a sti ce are de facut si pentru a putea negocia cu URSS in scopul obtinerii unei situatii mai bune pentru Romania. Astea le dau din memorie, deoarece sunt 13 ani de cand am citit respectivele documente.

                • „Motivele lui Stalin au fost doua: instaurarea unui regim fidel la Bucuresti si obtinerea unui as in maneca in ceea ce priveste Basarabia” – motivul 1 este exact ce am sustinut si eu. Motivul 2: si cum a folosit acest as? Exista cumva acel „ceva” OFICIAL prin care România renunta la Basarabia? Nu.

                  „Regiunea Autonoma Maghiara a fost o alta creatie a lui Stalin menita sa tina Romania si Ungaria in sah, pentru a le putea stapani pe amandoua.” – doar Romania trebuia tinuta in sah din motivele expuse in raspunsul anterior. Ungaria chiar dvs afirmati ca nu era „esentiala pentru securitatea URSS”

                  Conclusive: Ungaria nu conta, Asul pentru Basarabia nu a fost folosit. Deci ce conta? Romania. Qed

                  • Tocmai datorita problemei transilvane (daca o fi o problema) Ungaria este captiva politicii rusesti. A fost captiva in toata perioada interbelica, pornind de la Bela Kun si terminand cu Horthy. Va sugerez sa cititi raspunsul sovietic la declaratia de razboi data de Ungaria la adresa URSS in 1941; veti gasi acolo stupefactia sovieticilor care au fost totalmente surprinsi. Ungaria nu era esentiala pentru securitatea URSS, insa politica sa revizionista a determinat-o tot timpul sa stea in orbita URSS, doar doar va primi ceva.
                    Prin Tratatul de Pace din 1947 Romania a renuntat la Basarabia si Bucovina de Nord. OFICIAL. Chestiunea este tratata cu lux de amanunte in lucrarile lui Gh. Buzatu si Valeriu Florin Dobrinescu. La conferinta de pace, ai nostri nici macar nu au mai pus chestiunea Basarabiei si Bucovinei, s-au concentrat numai pe NV Transilvaniei si pe ideea de cobeligeranta. Au oferit URSS-ului aceste teritorii istorice romanesti contra sustinerii in chestiunea ardeleana. Eu nu-i condamn; au salvat ce-au putut. Desigur, din punctul de vedere al basarabenilor situatia arata cu totul altfel si este firesc acest lucru.

                    • „Ungaria… politica sa revizionista a determinat-o tot timpul sa stea in orbita URSS, doar doar va primi ceva”

                      Din contra. Ungaria a avut mereu o politica antisistem.

                      – In 56 cu siguranta stii ce era la Budapesta
                      – In martie 44 erau contra Germanilor
                      – Acum. In UE, cocheteaza cu Rusii
                      – Ca parte a Austro-Hungarian patriotii maghiari complotau pentru independenta. (ce-i drept imperiul Austro-Hungarian era default doar austriac)

                      E corect, o parte din aceste decizii sunt pozitionari strategice in orice alta barca decat este Romania. Insa departe de a fi doar atat. E si parte din spiritul lor antisemit. Sunt natural impotriva a orice nu conduc ei.

                      Ai nostri nu au ridicat la conferinta de pace problema Basarabiei pt. ca era lipsa de sens. Rusia castigase razboiul si era clar ca urmeaza sa domine zona. Forta sau amenintarile erau cea mai prosta varianta de negocieze. Au avut alt joc. Dar nici nu au semnat un act. OFICIAL prin care sa legitimeze acest rapt.

                      „Prin Tratatul de Pace din 1947 Romania a renuntat la Basarabia si Bucovina de Nord.” dpdv legal corect.
                      la felt can a semnat tratatul de frontiera cu Ukraina in 91. Dar astia intra la acceptarea stirii de fapt. Evenimentul in sine este condamnat iar Rusii platesc pentru el si astazi si von mai plati o vreme.
                      Asa cum Ungaria se pozitioneaza mereu altfel decat Ro si Ro s-a pozitioneaza mereu altfel decat Rusia. Diferenta este ca Romania chiar conteaza geostrategic. Ungaria e doar un punct de presiune pe Romania.

                    • Zoro

                      ai uitat :
                      1918 Republica Maghiara a Sfaturilor
                      – 1933-40 sluj pe lanag Adolf. In mart 1944 nu erau contra gemanilor. In octombire 44 luoatu alaturi de germani

                      Si mai las-o cu geostrategia .. Multu vorbesc dar se pare ca nu inteleg ce este aia

                    • :)) mai ghita … daca nu mi-ai fi simpatic cine stie ce as zice de tine …

                      nu-mi spune tu mie ce faceau ungurii in oct 44. Eu vorbeam de faptul ca au incercat sa intoarca armele in martie.

                      pune mana si citeste de aici: http://www.memoria.ro/marturii/perioade_istorice/al_doilea_razboi_mondial:_amintiri_de_pe_front/19_martie_1944_-_r_dot__1_descrie_ocuparea_ungariei/876/

                      La final astept autocritica in fata colectivului. :))

  14. Da vere am fost acolo si nu e aberant de loc, vor moldovenii in Romania Mare da beneficieze de UE si NATO sa treaca pe malul asta nu pa tata. Eu imi doresc Unirea dar sa fim realisti, ca asa de dragul istoriei argumente gasim sa ne extindem pana la Adriatica si Egee si la Vest Dunarea iar in Est Bugul, dar atunci suntem si noi ca ungurii cu visul lor. In Est dicutat cu Ucraina ca e la ei, granita pe toata lungimea Nistrului si uitam de datorii (Krivoi Rog, etc si toate magariile) plus ca nu ne bagam cu forta sa deschidem alt front in afara celui estic ( nu au decat sa urle nu o sa riste ), la tovarasii sarbi le explicam ca nu vad UE si NATO pana nu dau teritoriul furat ( nu vrea nimei alt kosovo, mai ales in UE. Cu ungurienii e un pic mai greu dar daca ii lasam in Harcov sa ne dea motiv suntem acoperiti, ne oprim pe Tisa. Cine se opune ? UE mai mult pierde (forta de munca, ca de musulmanii nu lucreaza, piata de desfacere, resurse, spagi etc ) daca ne dau afara cine garanteaza ca dupa atatea exituri si maraieli mai ramane ceva ( si ei stiu ca moscalii si amerlocii asta viseaza) ? NATO adica SUA nu isi permit, stiu ei hamericanii ca abia asteapta muscalii sa ne ia in brate si sa arate cata de mult inseamna aliatul vestic si sa nu uitam ca si UE se uita chioras la ei. Rusia (nu am incredere in ei dar astea sunt conditiile ) a propus ceva si daca ii lasam in pace sa ii capaceasca pe fratiorii,Nistrul e o granita buna si daca su polonezii vor sa reprimeasca zona Liovului e perfect, granita intre noi si ei.

    • Cu un singur amendament: rusii nu se vor opri pe Nistru. Nu si-au tinut niciodata cuvantul.

    • Momentan Rusia nu prea poa face nimic. Sunt incurcati – Crimeea, Donbas, Siria .

      Cast despre motivele alea pana la Adiatica tine-le ptr o carte de literatura (model ar fi Roata timpului si Hary Poter)

    • Oamenii vir unirea dar trebuie încurajați sa o facă , când politicienii de pe ambele maluri a Prețului vor spune asta sus și tare si la Bruxelles si peste tot atunci vom avea sute de mii de oameni în stradă. Deocamdată noi câteva OnG uri si mii voluntari scoatem în stradă și la București și la Chișinău 10-20000 ușor . Următorul mars va fi la București vb pe 22 octombrie.
      Iar ce tine de teritoriul nu ne întindem peste vecinii noștri ,nu e cazul , e utopie ,e nonsens. Republica Moldova are în componență sa Transnistria si toate state recunosc granițele Moldovei, deci am închis discuția. Punct.

  15. Nici eu nu cred ca se vor opri pe Nistru dar daca suntem pregtiti nu vor risca.

    • Va sugerez sa cititi textul ultimatumului dat de Uniunea Sovietica Romaniei in 1940. Citez din memorie: Romania a profitat de situatia grea a Rusiei si a luat Moldova, dar astazi cand situatia aceea este de domeniul trecutului…bla bla.
      Cam asta e modul de gandire al rusilor: profiti de dusman cand este slab, te feresti de dusman cand este tare.

    • @RTI – pai, suntem pregatiti: avem doua batalioane cu experienta de lupta (americana, de impuscat civili si detonat mine cu piciorul) si infanterie profesionala, nu prea profesionista (adevarat, lipsesc vreo 8.000 de cadre, iar rezervistii sunt imprastiati prin UE, dar asta nu conteaza), tancuri si blindate – mai cade cate o fieratanie ca pana de pe gaini, dar romanul e descurcaret – aviatie avem – se ridica mai greu de la sol, las’ ca ne apara leahul – si nave – daca se apropie flota rusa, moare. De ras (vorba lui Marin Neacsu). Ce ne mai trebuie? Sapte vieti in pieptul de arama si suntem gata. Inainte, viteji.

  16. Cand peste 60% se declara moldoveni adica „o etnie diferita de romani”cand peste 70% declara ca vb limba moldoveneasca si tot asa.Despre care unionisti vb mata domnul Igor ?Vino cand aveti 50-60% si vb pana atunci usurel ca nu se intampla nimic.

    • Ba nene, ai văzut ultimul sondaj ??
      Si asta fără rezultatele referendumului din 2014
      Peste 50% declară că vorbesc româna , peste 30 % declacara ca nu sunt împotriva unirii , si unirea va aduce beneficii pentru basarabeni.
      Nu umblați cu date falsesi vechi făcute de comuniștii lui Voronin înainte de 2009 .
      Nu va uitați la toată propaganda ruseasca care prin sateliții să-i de la Chișinău și București ne spală nou mințile

  17. Americanii şi ruşii au un set de valori comune, iar Moscova şi Washingtonul au în prezent posibilitatea de a conlucra în multe domenii„, a declarat, la 30.08.2016, John Tefft, ambasadorul SUA la Moscova, cu prilejul Forumului Flotei Arctice a Rusiei. „Ţările noastre pot obţine rezultate excelente conlucrând„, a mai spus Tefft

    • Ce nume mai au ambasadorii astia – Klemm (o fi american get-beget, il ajuta vopseaua), Petitte (micuta), Tefft (se citeste identic cu „theft=hotie” in engleza).

  18. Fratilor permiteți sa fiu eu ala rău azi si sa întreb concret care ar fii avantajele unirii pt romania?am auzit doar care ar fii beneficile moldoveni..dar ale noastre?concret..sa mi raspunda cineva..iar chestiile cu mare putere economică a ro..ma fac sa zâmbesc..industrie..o..agricultura.stam la mila ploii ca indienii ..comert..ce sa zic..armata..transport.stim cu toții cata autostrada avem.deci?am mai auzit odată ca economică duduie si după 2 luni sa u tăiat salarii pensii mai mult ca oriunde in europa.stiti care cred ca va fii pasul 2dupa pretențiile de unire dintre cele 2 țări?vor sării ungurii in sus cu ardealul sustinuti de putin din umbră.atunci sa vad cum sta treaba.sa punem sanctiuni omv,e.on?sa r putea dar trebuie cohones pt asta si ai nostri duc lipsa de asa ceva..astept 5 avantaje ale unirii nostra cu moldova..repet..ale româniei..

    • S-ar repara nedreptatea din 1940, s-ar anula macar o parte din protocolul secret sovieto-german.

    • Hai ca îți spun eu care ar fi avantajul României : ar ajunge in primele 7 tari (dacă nu greșesc având in vedere brexit) din UE ca si număr de locuitori. Din punct de vedere economic, Romania Mare ar putea creste foarte mult datorită forței de munca moldoveneasca . Din punct de vedere geopolitic am fi cei mai tari din Balcani (eradicand corupția bineînțeles) . O țara mare ca suprafața si număr de locuitori are alte perspective . Imaginează-ți doar ce producție agricolă si viticola ar avea Romania Mare ! Bine, Moldova nu ar aduce doar avantaje, ci si unele dezavantaje, e clar. Dar sa avem in vedere ca sunt frății noștri, iar eh cred ca merita sa trăiască mai bine!

    • 1. vom atrage mai multe investitii fiind o tara cu o populatie si mai numeroasa; deja majoritatea companiilor multinationale active in Balcani au sediul central (management-ul) si unitati de productie in Romania.

      2. Moldova va avea nevoie de dezvoltare iar asta va atrage investitii publice si private care se vor adauga la motorul cresterii intregii Romanii.

      3. Vor creste fondurile UE pentru Romania proportional cu cresterea de populatie ~ +20%.

      4. Va creste dinamica de investitii si economica din estul actual al Romaniei.

      5. Romania va retine investitii prin mutarea lor in Basarabia, investitii care altfel s-ar delocaliza in state mai sarace decat Romania, lucru care se intampla deja.

      6. Va scadea riscul de securitatea pentru partea de est a Romaniei, aspect care va ajuta judetele si orasele sarace de acolo sa devina mai atractive pentru investitorii care vor cauta sa tinteasca mai usor piata Basarabiei si a Ucrainei invecinate.

      Mai sunt si altele dar cred ca e suficient deocamdata.

    • Dar in cazul unei uniri, Romania ar avea nevoie de legi foarte serioase privind corupția , pierderea cetățeniei si expulzarea – ar apărea foarte mulți milionari cel puțin dubioși ca surse a banilor si bineînțeles politicieni cu intenții/interese suspicioase in Parlamentul României

    • Pai in prmul rand in R Moldova se distileaza votca Ruskaya si Stalichnaya…. Apoi au vinuri bune.
      Ma rog ar fi cazul ca d’alde Julien sa se ocupe si de agricultoru roman nu numa de al frantzuj si ar mai fi unele plusuri!
      Apoi hm .. hm. Romania ar deveni o piata mai mare. Nu cine stie ce (ca puterea de cumparare dupa buget adica mica coane Fanica !) da poa sa fie mai interesanta ptr niste investitii

      Apoi un lat moral . UIn alta moral ar insemna si alte prtentii de la calsa politica – adica sa le cerem sa faca nu sa nu faca!

      Taoerile alea de dupa ce duduia. Acu sa zicem p’a buna – „dududia” cand deja se declansase criza in Vest. Noi ffind mai dobitoci credeam ca pe noi nu ne priveste plus ca era an electiral si trebuia sa se realeaga Realesul .. asa ca nu s-a luat nici o masura. Apoi a mai fots ceva .. extern poate.
      In fine un anume sadism social si multa manarie. Ca era ceva ciudata – scadeau cheltuielile cu legurile, cu „sociale” dar deficitu se adancea … Adica scuze banii erau redistribuiti

      Si desi stiu manevra cu ungurii totusi .. titusi . In mod noral Rusia are unele sa zicem constrangeri (Crimeea, Donbas, Siria ii atarg fortele …, sanctiuni, bani mai putini) si apoi mama lu PV SUNTEM SI NOI IN NATO! Ma rog daca stam ca proasta .. isna sper ca totusi .. Ca titusi o fi unul care sa explice amerlocilor – daca este nevoie in public! -ca azi Romania este unicul partner val;abil al Americii . Ca s[prijinirewa Unagriei in defavoarea Romaniei .. e naspa ca dexchide poatea si catre alte revendicrai. Tircia_Grecia, Bulagria-Grecia, ceva prin zona blatica si in fine o dicutie despre Weocalw care Breslau fu! Si care sa intrebe puiblicu american : baieti voi chiar vreti asta? De c eii platiti pe ametitii aia?!

      • Nea Ghita, stii cum e cu prima impresie? O scuturi mai greu. Americaniciosii au pornit in descalecatul prin Romania cu ideea fixa ca noi, ortodocsi (nu rade, e citit printr-un raport „scurs” de spanioli), suntem influentabili, inclinati si maine spre rusi, si ca atare nesiguri. Si de eticheta asta nu ne-am scuturat oricat au lins clantele ambasadelor localnicii si oricat au pupat buca obrazului american. Mai mult, genul asta de atitudine i-a convins ca, daca se schimba roata, maine vom avea acelasi comportament, dar il vom rezerva doar rusilor. Ardealul catolic este considerat mai sigur – nici ala in exces – restul e pleava si sacrificabil. Asa ca putem intreba la americani daca ei chiar vor asta, dar s-ar putea sa nu-ti placa raspunsul.

    • In momentul de fata, o parte importanta din alimentele de pe piata romaneasca provin din import. Basarabia are excedent la capitolul mancare. In Romania, basarabenii ar avea piata asigurata.
      Basarabia are un pamant extrem de fertil; mai fertil decat atat este pamantul din Transnistria.

    • Ciprian, despre avantaje e normal sa intrebi daca s-ar pune problema sa ne unim cu bulgarii, nu si in cazul in care trebuie sa aducem acasa o parte a poporului si teritoriului Romaniei. Asta e o obligatie.

    • Vom avea o tra si mai mare, vom aduce românii acasă. Unele industrii vor creste.
      Numărul populației și a teritoriului va creste importanta țării în zona.
      Si PIB va creste, deci pe viitor România va avea un buget mai mare . Plus multe altele.

  19. Putin nu prea are urmas. Ci e vine dupa el va conta enorm pentru noi si estul europei. Daca vine un imbecil sau daca se destabilizeaza rusia avem ocazia sa facem unirea

    • Se gaseste unul…
      De fpat este deja unul – Medvedev.
      Si pr unde a fots Putin se mai gasesc vreo 2 polcovnici.
      Si se poa gasi si un general kaki. Cum era Lebed

      • Pai bre….coane, asta il vede drept urmas al sau pe fostul bodyguard personal, ajuns miliardar intre timp. Adica fix unul dintre aia din Panama papers, de-i tine banii ascunsi pe numele sau prin strainataturi. Asta demonstreaza ca Putler vrea sa conduca Rusia pana moare, chiar daca o va face din scaunul de papusar si nu de la paradele militare din Sevastopol.

        Ce inseamna asta? iti spu eu:

        -Rusia se duce dracului dupa ce moare lumina lumii, unicul tatuc. Tremura aia mai ceva ca nord coreenii, dupa care incep sa se bata intre ei si alta nu. Asta daca intre timp nu cad dpdv economic sau nu o pune ala mic si iute ca ardeiul, de vre un gratar cu ciuperci nucleare. Situatia e cacanie la Moscova ori de unde ai privi. Si mai grav e ca iliescu inca traieste sa vada toate cele cu lentilele lui! 🙂 Cred ca o sa se stinga omul suparat si neamplinit. Nu i-a iesit pariul cu marele URSS! 🙂

        • Ma „ideile” voastre incep ci Ilici si se termina cu „Putler” in rest ….
          Tu tocmai ziceai ca cine vine dupa el.
          Eu ti-am zis ca se gasesc. Ca vorba aia cimitirele sunt pline de oameni de nenilocuit. Homer a murit, Dante a murit, Shekespeare a murit si nici eu nu ma simt prea bine…

          Si as mia zice nu conta pra mult pe un urmas imbecil. Ca tocmai au scapat de un betivan irespnsabil (boris ) si care a fots precedat de un…. ins destept da cu mari lipsuri (Gorby).. Eu as zice ca si-au facut portia pana prin 2090 asa ca mai bine sa fim atenti! Nu de lata dar [prea multi au crezut ca totus se termina cu Boris balsoi Pianetz si acu se mira ca la poarta noua

      • o populatie nemultumimta ca rusii nu vor accepta pe unu ca medvedev. el a iesit atunci doar ca il sustinea putinel

  20. Pai domnule, @RD, tocmai asta este sansa sa incercam acum cat sunt slabi daca nu garantat incearca ei cu noi cand ne prind. Vom scapa de rusi doar in momentul in care China va incepe expansiunea si noi, polonezii si altii din in partea asta o sa putem misca, cat despre Ungaria, pana nu primeste una peste bot (gen opinca pe parlament) nu se va opri cu restul se poate negocia.

    • Necazul este ca oamenii nu stiu istorie. Rusia actuala se gaseste, oarecum, intr-o situatia cu cea de la 1877.
      La 1856 pierduse statutul de jandarm al Europei, fusese infranta in razboiul Crimeii, fusese nevoita sa accepte Unirea Principatelor, pierduse accesul la Gurile Dunarii. La 1877 isi dorea cu ardoare sa revina in fruntea bucatelor; a pornit un razboi pe care, singura, nu era in stare sa-l castige.
      Rusia de azi este in corzi, vrea sa revina la statutul de mare putere, cauta un prilej pentru a-i fi recunoscut acest statut. Iar un asemenea prilej poarta un singur nume: RAZBOI. Nu stiu cat de slabi sunt ei in momentul de fata. Stiu insa ca in momentul de fata statutul de jandarm pe care il are America este aprig contestat, mai stiu ca America de azi nu poate fi comparata cu America anilor ’90, mai stiu si ca un dobitoc pe nume Bush jr. si-a bagat tara in faliment datorita unei politici externe nesabuite.

  21. Pai Nea Ghita asta am spus si eu, sa nu incepem cu Adriatica si aromanii . Este suficient Banatul sarbesc (majoritari romani) si cum am spus granita pe Tisa si Nistru, fara Cadrilater si Transnistria. Romanii din afara granitelor sa fie motivati sa vina, scurore de taxe, teren, etc daca vor sa ramana unde sunt inseamna ca accepta situatia impusa de tara in care locuoesc.

    • omule in torontal, mai sunt 30.000 de romani si peste 600. 000 de sarbi si unguri. sarbii i-au asimilat masiv pe romanii din campia timisului. in crisana maghiara sunt peste 600.000 de maghiari, 35.000 de romani si 17.000 de slovaci plus n tigani, sarbi, germani. deci vorbesti total nerealist.

      • in banat trebuia insistat inca de atunci ptr o granita care sa includa varsetul, deliblatul, satu nou, uzdinul etc. macar la renegocierea din 1923. acum e tardiv. la fel si cu ungaria. puteam forta o granita mai la vest care sa includa macar 6-8 sate mai romanesti gen micherechi, bedeu, cenad, sercad, apateu, adoni…

        • Da, dar Timocul? Acolo sunt peste 400.000 de romani. Mai multi decat sarbii.

          • Sa stiti ca aceasta chestiune a tot fost dezbatuta la nivel universitar si academic. Concluzia la care s-a ajuns a fost urmatoarea: nu puteam forta Iugoslavia sa accepte ca Belgradul sa se afle in bataia tunurilor noastre.
            O situatie oarecum similara a determinat intrarea Romaniei in razboiul balcanic si inglobarea Cadrilaterului: principalul port romanesc la mare se gasea prea aproape de bulgari. Din aceasta cauza circula ideea ca la 1878 diplomatia romaneasca a gresit pentru ca nu a cerut si acel teritoriu drept compensare.
            Asta circula in istoriografia romaneasca. Ca vecinii apreciaza sau nu gesturile noastre la adevarata lor valoare…e alta poveste.

  22. Hai sa fim realisti domle. Noi suntem rupti in c*r si visam unire. Nu suntem in stare sa reparam drumurile la noi in tara,vai de capu` nostru.

    • .Hai fii realist si sincer: de cand nu ti-ai mai primit penibilitatea aia de 30 de arginti in ruble, tavarisci? Fii sincer cu tine insuti: postezi pe datorie)))

    • Vamanovici ,imi spui mie sa tac??? Nu ti e rusine asa un pic ,cata pfoaica si hrijca mai ai de rabdat,asculta moldavne,noua nu ne trebuie moldovenii ne trebuie teritoriul nostru tarisoara noastra ocupata de gunoaie,tu esti un mic infometat ,dar va vom infometa noi de acm si mai tare sa nu uiti.

  23. Lasa vere ca nu platesti tu pentru unire si daca platesti, plm, cum ai platit drumuri si nu ai ce te deranjeaza? Nu-ti convine situatia di Romania fa ceva nu veni ca nu e viabila Inirea ca ai platit hotii pe care ii votezi.

  24. fact,romania nu a pierdut sau castigat nimic dupa iesirile celor doi ambasadori sua…furtuna in pahar.
    ar trebui sa fim atenti mai degraba la cei doi poli post brexit,germania si franta,

  25. Off..nu prea sunt convins..pt unii ar fii ocazia ideală de a pune coroana pe noi.uite exemplu..se stie pretenia ungară b arboasa cat timp credeti ca ia r trbui lui putin sa l învețe pe orban teoria omuletilor verzi in ardeal? transnisstria in ro?vise..plus ca deja omuletii verzi sunt acolo..nu uitati paiele sunt puse..ajunge o scanteie..si jar papam..in plus ce ia r oprii odata scandalul po nit pe bulgari.ucrainieni sarbi..sa ni aiba si ei pretentii?romania sfartecata din est si centru..eu asa as gandii dak as fii rus sau ungur..si eu sunt doar un amarastean fara scoala militara..spion sau pregatire militara.

    • Romania a mai mancat jar si in trecut si nu numai ca nu a crapat dar a devenit chiar mai puternica 🙂 Scanteile se aprind si se sting pana la urma, romanii din Ardeal si Basarabia nu pier indiferent ce vor unii sau altii.

    • Termină cu prostiile astea cu omuketi verzi. În zonele alea e plin de unități militare, iar militarii români nus ucraineni.

      • Igor ai idee la ce se refera notiunea cu omuleți verzi?sa u te trezesti vorbind.crimeea.donbass.iti zic ce
        va?populație majoritar rusă.gagauzi.transnistrni ce ti se pare aberant aici?ingredientele perfecte pt aparitia omuletilor

        • Chestia cu omuletii verzi tine daca ai frontiera sau o modalitate sa ii aprovizionezi, suplimentezi, sa le oferi un canal de fuga in caz de.

          Omuleti verzi in Ardeal ? Ha ha. Care-i baiu ? Puncte de control de jur imprejur care sa filtreze / legitimeze cine intra. Drone in aer ziua. Baietii de la speciale pe ei noaptea. MAXIM o saptamana i-ai vindecat pe toti.

  26. Off topic Elicopter turcesc se prabuseste la sol.
    http://www.liveleak.com/view?i=952_1474292860

  27. Andrei cine a numarat ? Eu am fost si in ungarica si la sarbi, ai idee cati nu declara ca sunt etnici romani de frica ? Io doar la sarbi am spus ca sunt zone in care sunt majoritari nu la bozgori.

  28. mneahh,prea multi istorici nevorbiti si specialisti online dauneaza grav sanatatii mintale.
    https://www.youtube.com/watch?v=zOHfxHZO2BY
    ceva din ’89… an bun pana la urma pentru noi.

  29. Transnistria nu e o problema decât în măsura în care e și Basarabia. Problema e urmatoarea: e bine sa se realizeze unirea cu RM sau nu. Apoi dacă e rău îi lăsăm cu statalitatea lor și cu ăsta basta. Dacă e bine se uita și diplomații la tratatele internaționale. Și dacă e unire cu toată RM, aia este. Discuți cu aliații(SUA) apoi aplici legea romana în întreg statul. Nu merge? DNA ul se va bucura sa arate la Chisinau ce știe iar armata română la Tiraspol. Ca doar nu o permite ca o bucata din teritoriul României sa fie ocupat de ruși. Nu a permis asta nici măcar Dej şi era comunist.

  30. Transnistria este ultima problema a Romaniei.
    Moldova este prio , dar mireasa nu este la prima casatorie .
    Nu merge doar cu ochi dulci .
    Tre stabilitate , capacitate pt a creste copii .
    Postacii cu epoleti centreaza si dau cu_capul pt a-si justifica lefurile si pozitiile .
    Prioritatea Romaniei este subdezvoltarea cronica din sud si din est .
    Plus educatia .
    Am fost in concediu doua saptamani in Ro .
    La aterizare , pe dreapta , te izbeste peisajul unei cladiri mari , gri ,abandonata , sinistra .(Bucuresti)
    Iarba pe pista de aterizare.
    Aveam rezervare la o firma de transport directia Moldova .
    Am prezentat numarul de rezervare si unicul sofer al unicului minibus mi-a facut jmechereste cu ochiul : „hai ca te iau eu” :))
    Dupa cum am considerat din privirile celorlalti colegi de calatorie , am fost catalogat un ciudat .
    Stiti de ce ?
    Eram unicul care punea centura de siguranta .
    Ma opresc aici cu descrierea sejurului .
    Daca doriti sa cititi ce m-a impresionat placul si ce mi-a lasat un gust amar , cereti in coment .

    • Mai Vitali ,de ce nu stai tu in saracia ta mai frate ,de ce sa vii la Bucuresti? Ti ai pus centura de siguranta pentru ca la voi nu exista conceptul de centura de siguranta ,daca puteaj ti o legai de gat ,ala e gust amar ca ai coborat si era iarba netunsa? Pai voi coruptii si saraciile de unde naiba sa aveti iarba f rate ca nicj jarba nu crrste fara ordin de la gaspadin putina.

    • La aterizare in Bucuresti, iarba pe pista ?????????????????????????
      Cand ai aterizat ? In 92 ? Acum fara misto, am trecut pe Otopeni acum 2 sapt. Nu suna cunoscut ce spui tu. Dar chiar deloc.

  31. Problema Transnistriei se va rezolva pe calea armelor .. Adica o sa o :pierdem;?!! Romania NU a facut nimic pt Republica Moldova [ nici pt propria populatie] Nu sintem nici in formatu ala 5+1 … din 1940 noi tot pierdem teritorii SI e posibil sa mai pierdem… Parerea mea realista.. este .. 1- cedarea transnistriei catre Rusia in schimbul unor avantaje sau relatii foarte bune economice fara sa o pierzi pe gratis cum si se va intimpla :} 2- gagauzia sa devina o andorra o zona de libertate economica 3-…..

    • Care Andora . Ce zona libera., Is 100,000 împrăștiați în mai multe raioane. Nici măcar nu stau compact ,sunt aruncați peste tot în sud, cu excepția câtorva sate de lîngă Comrat. Mai dai în pl** mea. Cu eii se poate negocia via Ankara. Dar dacă Romania nu va găsi sprijin la Turci pentru a calma spiritele dinGagaizia atunci se poate de făcut altfel. Si ne pisam pe autonomia lor.
      După unire aplicam legile europene și îi lăsăm sa isi aleagă eii alti lideri ,bascani etc.

      • A nu draga. le recunosti independenta.
        Dupa care le zici ca…curentu trebe platit in euro, dolari sau aur. La fel benzina. Si altele.
        Apoi inainte sa le instalezi un gard ii anunti ca de acu iesirea din gaiatia in Moldova se face cu paasaport si viza da sa se grabeasca sa le obtina inaintea aparitiei gripei …
        Dupa care cred ca vom acepta ca ip-ma inteles gresit. De unde sa stie niste gagautze ce le este bine?!

  32. O Moldova independenta convine tuturor…populatiei careia ii ramane deschisa optiunea muncii si comertului in Rusia dar si in Europa,clasei politice care are un stat de muls,rusilor si ucrainienilor din motive evidente.Premiul cel mare pentru americani acum este Ucraina,cu teritoriul,populatia,industria si toate problemele care le provoaca Rusiei dezlipirea ei din sistemul postsovietic. Romania e deja o vaca injugata asa ca nu mai e nici un castig aici.Deci cred ca declaratia ambasadorului avea mai mult deaface cu Ucraina decat cu Rusia.Cat despre europeni modificarea granitelor e aproape un subiect tabu,oricum oricine are argumente istorice cam pentru orice teritoriu din continent.Uitati-va ce sa intamplat in Georgia,si asta intr-un teritoriu recunoscut drept georgian,si apoi ganditi-va la sprijin vestic pentru o Romanie care forteaza lucrurile..

    • Sigur, sigur, asa este.
      Granitele sunt subiect tabu. Perfect adevarat. De aia au creat Kosovo. De aia Merkeloaza i-a spus lui Putin ca anexarea Cremeii a fost un gest talharesc, dar a acceptat de facto acest lucru.
      Lumea a inceput si se sfarseste cu noi.
      Mai treci pe la Frankfurt pentru un dush nou cu hipoclorit. E la o aruncatura de batz de dumneata. O noua spalatura la encefal are sa te invioreze si are sa-ti dea puteri noi.

      • Kosovo e exceptia care confirma regula…alt exemplu?

        • Drept undeva ma doare de expresii menite sa ascunda rahatul sub presh. Kosovo nu e nici o exceptie, e REGULA. Granitele au fost dintotdeauna fluide, oamenii circula, cu sau fara voia lor. Aveti impresia ca pitecantropus erectus nu avea o zona a lui, pe care sa o controleze? Unde sunt acum urmasii sai? Homo sapiens sapiens a colonizat America pornind din Asia; au construit imperii, apoi au venit alti homo sapiens sapiens si le-au facut praf si pulbere.
          Hunii, avarii, khazarii, uzii, pecenegii, cumanii, mongolii si-au facut imperii. Unde sunt acum ei? Migratori maturati de alti migratori, rusii.

          • ce ghiveci..vorbesti de lucruri intamplate cu sute si sute de ani in urma,realitea e ca reconfigurarea granitelor ar fi o catastrofa pentru toti in Europa.Kosovo a fost alipit Albaniei? E un exemplu prost..Vorbesti de lucruri care s-au intamplat intr-o epoca istorica anume,fara legatura cu situatia de acum.O sa sustina Merkel unirea Moldovei cu Romania pentru ca …de exemplu mongolii au fost maturati de rusi?

            • La scara istoriei, intamplari de acest gen (razboaie, dezbinari, infiintari de state, disparitii ale acestora etc.) sunt mici granule de nisip. Ghiveci e in capul dumitale, datorita lipsei crase de cultura istorica pe care o ai. Ma doare in cot de atitudinea merkeloazei fata de noi si basarabeni. Nataraii aceia pe care ii pastoreste ne sunt datori vanduti pentru toate relele pe care le-am indurat din cauza lor.

      • Zi-mi o tara europeana care a alipit un teritoriu,cu referendum sau altfel

        • Rusia. A facut referendum in Crimeea. A luat, a dat, a luat.
          Germania de Vest si-a alipit estul. N-a fost acolo nici un referendum.
          Mai departe…China si-a luat inapoi Hong Kong-ul. tot China, prin negocieri cu Rusia a primit de la aceasta, anul trecut, teritorii care i-au apartinut pana in secolul trecut si care i-au fost luate cu japca.

          • si europenii recunosc alipirea Crimeei? Unirea Germaniei a avut dea face cu prabusirea comunismului,alta mancare de peste.Hong Kong-ul avea un termen de concesionare care a expirat in 98,de aici si returnarea catre China..care a inpartit cu Rusia ceva insule disputate pe Ussuri..

            • Cui ii pasa de ce recunosc europenii sau nu? Mai este Europa buricul pamantului sau ce? Un teritoriu il stapanesti si cu asta basta. Ii doare in cot pe rusi ca europenii nu recunosc inglobarea Crimeii, ii doare in cot pe rusi ca autoritatile romanesti nu recunosc alegerile parlamentare pentru Duma care se desfasoara inclusiv in Crimeea.

            • @florin, si la Guantanamo a expirat termenul de concesionare si s-au grabit americanii sa vacanteze locul. Sau nu? Cuba nu e China? Greseala mea. Cestiile de acest gen trebuie impuse, iar impunerea se face daca ai cu ce.

              • Nu a expirat nimic. „Inchirierea” Guantanamo Bay este in perpetuitate, iar contractul nu poate fi terminat decat cu acordul ambelor parti.

                • Ce vorbesti, Frantz? USA ii tine de 50 de ani in sanctiuni pe cubanezi – dar mentine relatii „legale” cu ei. De ce nu au pastrat o baza in Vietnam? Doar „inchirasera” juma de tara. A, n-au putut. Nasol. A depus Cuba vreo cateva memoranduri pe ici-colo cum ca exista niste cetateni care au incetat sa fie bine-veniti – si-s inarmati – pe teritoriul lor care le mai fac necazuri, dar nu i-a luat nimeni in seama. Pe baze legale, fireste, conform tratatului din 1934, care modifica aspectul suzeranitatii cubaneze in privinta zonei. Aia care au insula iti spun ca nu te plac si sa te cari de acolo, dar, ce sa vezi, d-aia ai contracte, sa le dai peste nas baietilor neintelegatori – la ei in tara. „Doar” 50 de ani. D-aia nici nu incaseaza „pretul rusinii” – chiria aia de 2 lei de acolo. Dar sa ne tinem de democratie si dreptul la autodeterminare… cat timp nu ne incomodeaza. Mai frunzareste Chomsky cu dublul standard american. Am vesti pentru tine: inchirierea golfului a expirat de fato prin 1959. Este ca decizia de la Haga cu liniile Chinei: sigur ca exista hartie stampilata de fluturat, dar, parafrazandu-l pe Stalin: „Cate divizii are China?” Cuba nu e China, asa ca baietii tai isi permit sa strambe din nas. A dracu, cu o decizie de la Haga in mana si nu se baga americanii in Marea Chinei de Sud sa explice cum e cu legalitatea. Acum, ia zi, daca situatia s-ar inversa si americanii ar deveni mici, ce zici tu ca ar zice restul lumii daca vin cubanezii intr-o buna dmineata si le arata usa turistilor americani? Sigur vor spune „contractul nu poate fi terminat decat cu acordul ambelor parti”.

    • Granitele s-au modificat si se pot modifica pasnic prin vointa democratica a popoarelor, in temeiul Acordului Final de la Helsinki. Asa s-a reunificat Germania, asa s-a separat Cehoslovacia, asa au solutionat Romania si Ucraina disputa privind spatiile maritime in Marea Neagra. Nimic nu impiedica parlamentul Moldovei sa voteze o declaratie privind reunificarea cu Romania, inclusiv in temeiul Acordului Final de la Helsinki.

    • Ucraina aștepta sa primească aprobarea regimului de circulație fără viză.
      Aici e căzul sa intervina România și sa le puna Sula în coaste, sau facem un grătar în Transnistria sau Nemae Viza pane.

  33. Pana acum catva timp am atras atentia prin cat de bou sunt , poate o atrag din nou, sper sa nu!!
    http://inpolitics.ro/fost-consilier-prezidential-arunca-bomba-spionul-stanchev-agent-al-sri_18434196.html
    Omu’ pune niste probleme zic eu elementare.
    Asta e off topic , clar, si cer scuze in advance
    Si mai era un ambasador care zicea ceva de genu , plm…
    Ce mortii mamii lor fac serviciile secrete?????????????????????

  34. Transnistria exportă mai mult în România si UE decât în masa Rusie . Asta ar trebui să-i puie pe gânduri. Dar nu cred ca mai gândește logic cineva în borta aiea comunistă .

    • Mai degraba nu gandeste nimeni de partea asta a gardului….

      Rusia e blocata in Donbass si Siria si nu moare ne nerabdare sa invadeze Ukraina. Prea mare. Au incercat dar nu a mers cum au crezut.

      Acum e momentul sa le tai „discret” exporturile le dai un motiv de gandire, altfel .. astia sunt ca nord-coreenii. Tot lui tata Putin ii multumesc si pentru asta.

      Prin discret inteleg, nu cu camionul de-a latul drumului, ci prin impunerea de taxe de catre Chisinu. Vrea sa intre camionul din Transnistria in Moldova ? Ok, hai sa verificam actele. A platit firma taxe ? Nu ? Pai …. asta suna marfa de contrabanda …

  35. In primul rand pe termen mediu si lung, Transnistria este in primul rand o problema sociala pentru Rusia, sa asigure pensii sa asigure finantare pentru un nivel de trai cat de cat acceptabil. Au probleme deja prin Crimeea cu asa ceva. Problemele astea cred ca raman si daca se ridica sanctiunile sau o parte din ele de catre UE ( si cred ca asta o sa se intample destul de curand). Aceasta slabiciune economica a lor ar putea lucra in avantajul nostru daca am avea o economie cat de cat solida – functionala. Din pacate aici incep problemele noastre… ca si Rusia, si noi am avea probleme foarte serioase sa ajutam la modul concret zonele rupte de tara atata vreme… aici este vina Roamaniei, ca de cca 25 de ani nu a putut sa isi faca o economie suficient de puternica ( cu tot ce inseamna asta, educatie cercetare, infrastructura, sistem de pensii…etc) si nu are ce oferi concret oamenilor, oricat ne-am ascunde dupa degete, si aspectul economoc este important in prezent ( asta daca nu iei in calcul unirea cu forta cum sugera cineva mai sus… un plan naiv fara sanse de izbanda dupa parerea mea), ca sa obtii suportul populatiei pentru un asemenea demers. Pentru ca daca faci unirea si la doi ani, populatiile din zonele alipite, mor de foame sau trebuie sa plece in masa spre alte orase ca nu au alta sansa pt ca statul Roman din motive de incompetenta nu ar fi in stare sa elaboreze si sa finateze programe sociale si de investitii in zona cu fonduri UE si contributie proprie.. ai ajunge sa dai apa la moare celor antiromani care ar spune…. ati vrut cu Romania, uite ce patiti!!! etc… ( ar conta mai putin faptul ca si singuri sub influenta rusiei ar fi ajuns poate si mai rau in cativa ani…) important este mesajul pe care ar putea sa il dea.

  36. http://theblacksea.eu/index.php?idT=88&idC=88&idRec=1196&recType=story ,o amaliza neutra facuta de un european care poate aduce ceva lumina

  37. Fugi Florine si salta banii ca iar incepe sa scada rubla !!

  38. off si nu prea:

    Russian MP: ‘We will buy Bulgaria, we already bought half of the coast’

    A statement by a Russian parliamentarian has sent shockwaves through Bulgaria, as the country begins to realise that the many Russians who bought real estate in the country may sooner or later become a powerful political force.

    The MP, who is from Vladimir Putin’s United Russia party, was asked on Bulgarian television if his country would pursue a benevolent policy towards Bulgaria, if his party won the Sunday elections (18 September). In fact, United Russia won with more than 50% of the votes.

    “Of course,” Piotr Tolstoy answered, adding: “We will just buy out the entire [Bulgaria]. Half of its coastline we have already bought,” he added.

    http://www.euractiv.com/section/europe-s-east/news/russian-mp-we-will-buy-bulgaria-we-already-bought-half-of-the-coast/

  39. Uite, eu am o propunere…daca tot ne umfla pe toti patriotismul,hai sa facem aici o rubrica in care sa spunem ce am facut noi in ziua aceea pentru propasirea neamului,asta in afara debitarii lozincilor de rigoare..

    • Platit impozite, achitat contributii la buget.
      Dumneata contribui cu ceva la bugetul Romaniei?

      • hm..asta face majoritarea si nu se bate cu pumnul in piept,apoi nu prea ai de ales traind in Romania..Ce ai facut extra,voluntar,in slujba convingerilor tale patriotice? Da,platesc impozite,putinii bani pe care ii castig in strainatate ii investesc in tara,am strans o caruta de plasticuri din paraul din apropiere,am adoptat doi maidanezi pe care semenii mei ii lasau sa moara de foame..lucruri marunte…

  40. Pai mai bine donai ceva banuti la o casa de orfani, dar nu este in trend nu hipsterule ? Catelusi, ecologie, nationalism demodat, neam cah, lucram in Vest- Romania e praf => mare patriot roman

  41. E cunoscut de galeria Fcsb mai duc baietii ce strang acolo, dar sunt maimulti poate, nu chiar la nivelul acesta dar oricum. Mediatizare cam deloc pentru ca nu se vinde bine.

  42. Cam mult tolerezi nene Razvane loazele astea, individul de 2 zile papa rahat si stii ce zic,nu este turcesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *