Tunurile electromagnetice gata de operationalizare

Primul tun electromagnetic experimental va fi montat de catre US Navy in anul 2016 la bordul unei nave de transport rapide din clasa JHSV (Joint High Speed Vessel), astfel prima arma operationala de tip “electromagnetic railgun (EM railgun)” deschide drumul pentru proliferarea acestui tip de tun.

In esenta un tun electromagnetic are la baza “Forta Lorenz”, iar principiul de functionare este foarte simplu: proiectilul este accelerat pe lungimea tevii tunului de catre un camp electromagnetic, destul de similar trenurilor care folosesc tehnologia Maglev, ghidat fiind de doua sine – care-i asigura si propulsia.

jhsv-underway

Nava de trasport din clasa JHSV

Avantajele sunt insa enorme! Practic proiectilul poate atinge o viteza Mach 10, ajungand la o raza operationala enorma si in acelasi timp efectul la tinta este devastator datorita energiei cinetice dezvoltate. Un astfel de proiectil nu are nevoie de un focos exploziv, atat timp cat franarea brusca a unei mase de, sa zicem, un kilogram – de la o viteza de 7-8 ori mai mare decat cea a sunetului la zero – dezvolta o energie colosala si genereaza temperaturi foarte mari, putand distruge absolut orice tip de blindaj cunoscut si fiind in acelasi timp imposibil de interceptat.

Iar daca adaugam aici faptul ca un proiectil, care poate fi doar o bucata de metal cu o forma aerodinamica avansata, costa infinit mai putin decat o racheta anti-nava sau proiectil de tun clasic, ajungem sa vedem si avanatajele economice extrem de elocvente.

Practic un “railgun” este doar o arma cinetica, similara ca mod de interceptie a tintei rachetelor SM-3/PAC III, dar avand un cost de operare mult inferior acestora, desi deocamdata raza sa este limitata.

Pe de alta parte tunul poate fi folosit impotriva oricarei tip de tinta, de la nave de lupta grele sau trasportoare, pana la ambarcatiuni de mici dimensiuni, tinte de pe tarm sau avioane/drone, asta  si datorita faptului ca se poate obtine o cadenta de tragere forate ridicata, fara uzura care intervine in cazul unui tun ultra-rapid clasic. Proiectilele pot beneficia, pentru distante mai mari, de ghidaj individual astfel ca eficenta armei ar putea fi cu adevarat deosebita.

Revenind acum la dezvoltarea acestui tip de arma, US Navy are inca din 2005 programe foarte solide de R&D cu mai multi partenerii, pana acum fiind testate mai multe sisteme in diverse configuratii, iar varianta aleasa pentru montarea la bordul navei de transport asigura lansarea de proiectile ghidate pe o raza de 200 kilometri. Folosirea pentru teste a unei nave din clasa JHSV are legatura cu structura acestui tip de nava, marina neavand de gand sa monteze tunuri elctromagnetice la bordul navelor de transport, in fapt inca nu s-au hotarat ce tip de nave vor beneficia de aceasta noua tehnologie.

GeorgeGMT

 

 

29 de comentarii:

  1. Am spus mai demult ca asta e viitorul (desi unii au spus ca sunt un scelerat care vrea WW 3).
    Arme de genul asta, arme cu energie dirijata (laser s.a.), arme hipersonice ghidate, cele stealth (avioane si rachete) si cele bazate in spatiu cosmic (gen naveta aia spatiala robot care sta cu anii pe orbita si despre care americanii nu prea spun mai nimic) dar si drone care vor sta cu zilele in aer si vor lansa rachete AA care sa distruga alte rachete la sute de km distanta vor deveni tot mai prezente si tot mai eficiente si vor face ca rachetele balistice clasice de azi sa fie depasite (cel putin pentru unii care vor avea astfel de tehnologii, sigur ca vor mai putea fi folosite impotriva unora care nu dispun de astfel de sisteme de arme).

    E o chestiune de timp, cateva decenii, nu foarte multe.
    Si se vede si cine e de departe mai avansat la mai toate categoriile astea (din pacate pentru unii, nu e Rusia). Ca o fi bine sau rau in lumea viitorului, ramane de vazut, noi trebuie sa ne pregatim totusi cat mai bine

    1
    • WW3 va accelera foarte mult progresul in aceste tehnologii …deci nu e vb de decenii ci de ani ……Din nefericire pentru partea vestica aceste tehnologii vor fi construite in numar prea redus ( si mai ales spre sfirsitul razboiului ) ca sa mai poata inclina balanta puterii semnificativ in fata aliantei ruso -chineze…oricum aceasta alianta neocomunista nenorocita va pierde in principal datorita imploziei economice .si extensiei trupelor la nivel continental ……. Dar dupa razboi aceste tehnologii vor avea un loc semnificativ in dezvoltarea societatii supravietuitoare …… pot spune ca va fi comparativ cu tehnologiile dezvoltate la sf celui de-al doilea razboi mondial ……

      Exempu concret : Coanda Venturi Hypersonic VTOL

      cercetare teoretica desfasurata de mine din 1998 pina in prezent (2014 )

      Se va face trecerea de la vitezele supersonice actuale la viteze hipersonice si inalt hipersonice, target : 3000 km vor fi parcursi in 20 minute take off – landing , in aeronave VTOL de dimensiuni relativ modeste , tehnic va dispare tot ce inseamna suprafete aerodinamice clasice , hublourile ,etc . Camerele HD racite la temperaturi foarte joase vor recompune imaginea in interior , altitudinea de zbor in pct. maxim va fi deminim citeva zeci de km , aeronavele vor fi un corp monobloc care include motorul , aripa circulara si fuselajul , practic pasagerii vor fi situati in interiorul aeronavei intr-o sfera dubla vidata, izolanta termic si fonic , rotativa pe o singura axa . Tehnic , VTOL-ul , va fi un accelerator MHD primar cuplat la un statoreactor care va functiona si la punct fix permitind decolarea si aterizarea verticala ) , diminuarea rezistentei la inaintare se va face prin suflaj Coanda pelicular de foarte mare viteza pe un profil de minima rezistenta aerodinamica astfel incit la suprafata frontala a aparatului va apare un vid partial in loc de presiunea dinamica clasica iar binecunoscutele unde de soc vor fi mult diminuate si anume spre nivelul transonic , priza de absortie va pre-accelera aerul printr-un accelerator racheta MHD Coanda care la rindul lui va fi alimentat de un alt generator racheta MHD in tandem , deci toata atmosfera care va trece prim motor va suferi o dubla acelerare supersonic -hipersonic , compresia aerului nefacindu-se in prizele de admisie ci in interiorul motorului , temperaturile in regim de croaziera vor atinge citeva zeci de mii de grade iar presiunile in camerele de ardere inelare vor atinge citeva sute de atmosfere , buteliile magnetice vor tine temperaturile la distanta fata de peretii ceramici „impregnati” cu bobine superconductoare … fluidul de lucru va fi plasma fierbinte …. bineinteles , pentru a construi asa ceva trebuiesc oameni deschisi la idei noi si laboratoare de genul carora au fost utilizate pentru definitivarea materilelor si tehnologiilor utilizate la constructia SR-71 si probabil misterioasa Aurora ( probabil un high – hypersonic aircraft )

      …… deci , cel putin in domeniul zborului , saltul tenhnologic va fi semnificativ iar pina la urmatorul pas tehnologic care va fi posibilitatea tehnica de a distorsiona cimpul gravitational ( Henri Coanda si Justin Capra s-au ocupat de acesta problema antigravitationala , vezi cutiile negre …. deocamdata 20 % reducere este prea putin ….. Mos Justin Capra este cam secretos de altfel ) va mai trece o vreme …. chiar mi-ar place sa vad romanii ocupindu-se de rezolvarea acestei probleme de deviere gravitationala simetrica la 360 de grade ( un fel de invizibilitate gravitationala ) . Zborul ar fi posibil fara suprafete aerodinamice si fara diferenta dintre presiuni si depresiuni ……. 🙂

      • @ Buzu

        Nu exista o alianta ruso-chineza care sa lupte in WW 3. Mai degraba China s-ar declara neutra ori si-ar vedea de treaba ei sau s-ar uita spre Siberia de fapt (cel mai probabil).

        Iar vestul (SUA in special) are si acum mijloacele de a distruge Rusia (si China), armele astea noi vor aduce doar dominatia pentru ca vor scoate din schema acel MAD (distrugerea reciproc asigurata), fiind capabile sa distruga rachetele balistice astfel incat partea adversa sa aiba sanse mult mai mici de a-si distruge adversarul.
        Iar altele vor asigura avantajul primei lovituri. Sa speram insa ca nu va fi cazul sa se ajunga la asa ceva

        Cat despre noile tehnologii pentru diverse aparate de zbor, foarte posibil se testeaza deja, exista sigur prototipuri. Eu sincer nu prea ma pricep la chestiuni din astea foarte tehnice si o fi ceva si cum spui tu

        Oricum aici putem intra pe de fapt pe taramul speculatiilor si conspiratiilor, inclusiv sau mai ales despre Coanda. Adica el ar fi inventat aerodina lenticulara inca din anii 30′ spun unii, nemtii au pus mana pe arhivele cu brevete de inventie din Paris in 1940, unde avea si el ceva brevete, si au incercat sa o construiasca si ei dar n-au prea mai avut timp la dispozitie. Americanii au preluat multe din studiile lor dupa razboi (poate inclusiv prototipuri) si le-au dus in SUA unde a ajuns apoi si Coanda. Iar apoi incepand din 1947 incolo a inceput nebunia cu farfuriile zburatoare care apareau ici colo pe cerul Americii.
        Asa ca e posibil ca unele dintre ele sa nu fie ale extraterestrilor de fapt hehe

        • Acum pregatesc acordul economico militar …… Alianta militara va fi formata efectiv cind va incepe conflictul cu NATO pe cele 2 froturi ,occidental si oriental …..Rusia va invada Europa iar China va incepe invazia spre vest spre cimpurile de petrol din Orientul Mijlociu , parasite de americani …… Si batrinii nostri stiu ca rasa galbena va invada lumea ….Tinta lor vor fi teritoriile cu petrol din orient si Africa de nord…..Insusi Arsenie Boca a spus ca un popor de la rasarit se va ridica si va invada lumea …… Cocorii rusi se vor alia cu mistretii galbeni pentru a face atrocitati inimaginabile in WW3 ……. Comunist la comunist trage ……cel putin pentru o perioada….. .Orientul Mijlociu va fi sclavul imperiului chinez….Arabii au scapat de „demonii” de americani si vor da de tac-su…. despre Romania , Iustin Pirvu a spus anul trecut inainte de a muri ca mai avem 12 luni de pace si incepe urgiaI ……In luna Iunie se prescrie termenul ….. Si eu simt ca mai avem putin si vom avea granita cu rusii de rusi …Mai putin de 3 luni ….asa ca tine aproape ….

          • @buzu

            i-a spus J.C pe Whatsapp ? 🙂

          • Da, un popor de la rasarit, adica poporul chinez. Si ca sa ajunga la noi va trece peste Rusia hehe, ca-n bancul ala cu oltenii care declara razboi Chinei.

            Buzule revin o cu picioarele pe pamant. Si de la parintele Arsenie Boca urmeaza sfaturile lui despre viata spirituala, parerea mea, sau ceva exemple din viata lui spirituala, si nu ce apare pe diverse siteuri obscure despre ce spun unii ca a spus cineva ca auzit pe cineva care l-ar fi auzit ca a spus asa ceva.

          • @Buzu, bre m-ai lasat fara replica, dar hai sa terminam cu aberatile. 🙂 Este chiar rentabil sa gandim singuri.

          • Buzu draga esti distrus mintal. Amesteci pseudo- stiinta cu pseudo- informatii . Du -te si fa-ti un control la creier . Sigur o sa-ti gaseasca medicii ceva defect avind in vedere nebuniile pe care le bagi pe acest site .

        • Nu ştiu ce ar fi bun în eventualitatea unui WWIII? Mai mulţi tineri sacrificaţi, mai multe distrugeri materiale, mai multe cadavre? Un război mondial este mondial nu numai pentru că participă mai multe state ci pentru că suferă mai multe state. Şi nu s-ar duce pe teritoriul SUA sau în stepa rusă, ci în Europa.

          În legătură cu brevetele, pentru cine nu ştie, copii ale acestora există în toate ţările unde se cere şi se plăteşte protecţie. Nu prea văd de ce eventualele brevete ale lui Coandă existau la Paris şi lipseau la Berlin. Cea mai mare din viaţa lui Coandă s-a desfăşurat în Marea Britanie, acolo unde a fondat firma Bristol-Coandă. Nu se cunoaşte vreo fugă a lui Coandă în SUA. Poate e confundat cu Einstein sau Von Braun. În schimb, ceva este sigur-sigur: după ce România a declarat formal război SUA, primul lucru făcut de americani a fost scoaterea de sub regimul patentelor şi însuşirea tuturor brevetelor româneşti în domeniul extracţiei şi prelucrării petrolului …

    • Nimic nou sub soare, din cate mai stiu armata germana, in ww2, a folosit cu succes un tun AA folosindu/se de principiile electromagnetice.
      Nu ma mira faptul ca americanii vor folosi astfel de tehnologii, ca doar la sfarsitul ww2 cate si mai cate nu or luat ameriganii si sovieticii de la Germania nazista. Ma mira doar ca d/abea acuma apar cu el… credeam ca deja il au in dotare ca si scuturile antitorpila:))

      pacat de lumea asta:(

  2. E moarte multa!

  3. cu niste arme dasta cred ca nu mai ai nevoie de rachete anti-nava…adica cateva proiectile dastea fac praf o nava…si nici nu pot sa fie oprite…

    • dar acum mai ramane o intrebare…cat de precisa e arma?

      • Dispune de proiectile ghidate, asa ca este cat de precisa vrei tu sa fie.

        • Şi uite aşa, proiectilele ieftine devin scumpe! Nu cred în evoluţia spre producţie de serie a acestor experimente. În clip se vede ce mărime are „tunul” electromagnetic şi se poate intui de câtă energie are nevoie. Sigur că putem să ne închipuim că va exista o centrală nucleară ambarcată, cu turbine şi generatoare de mare performanţă, că zecile de bobine care accelerează proiectilul vor fi fabricate în China şi vor costa doi dolari bucata, că lungimea rampei electromagnetice va fi mai scurtă de 100 de metri. Deja a apărut prima problemă: manevrabilitatea armei! Cum „suceşti” rampa extrem de lungă şi grea? Că acolo vor fi sute de kilograme de cupru! O să fie ca tancul suedez Stridsvagn 103?

          Personal, am reţineri că asta e calea. Până acum, explozivii au cea mai mare energie acumulată într-un volum dat. Nu văd motivul pentru care să construieşti o uzină ca să arunci un proiectil banal …

      • Acum am inteles de ce fregatele noastre nu au rachete nava-nava. Vor trece direct la tun electromagnetic.

  4. sa ai deastea pe cateva nave rezolvi crimea de pe terasa lu’ mazare 🙂 )

    • ce dracu am spus 🙂 )))

      ‘neata…

      ma gandeam la un fel de „siege gun” si la chestia de ti-am spus acu’ cateva luni @George 🙂

  5. sf frate nu ma pricep da inventiile lui Constantin Trif de pe trif.ucoz.com ar fi bune de ceva?

    • http://trif.ucoz.com/photo/ …..

      in aceste foto prezinta experimente privind depresiunea generata de suflajul Coanda cu apa la mare presiune pe profile simetrice exterioare ….din nefericire acest profil nu genereaza prea multa portanta … pe de alta parte nici aerodinamica pasiva a profilului nu este grozava …

  6. Sistemul ala care a filmat proiectilul e putin mai tare decat tunul.

  7. hm , ideea e cam veche … de vreo 10 ani ”experimenteaza ”[ mde , n-or avut nevoie de sperietori pana de curand , si mai e si un serviciu facut de europeni americanilor …”bae sistems ”]oare e vreun interes pt. carte tocmai in vremurile aste de rastriste a fost data la liber pe presa ? Poate cu ocazia asta mai aflam cate ceva si despre ”black projects ” ca deja ma cam plictisisem tot de f-35 de vreo 5 ani …

  8. Asta e viitorul, arme laser, rail gun, coilgun….maine poimaine mergem cu masini zburatoare

  9. „asta si datorita faptului ca se poate obtine o cadenta de tragere forate ridicata, fara uzura care intervine in cazul unui tun ultra-rapid clasic.”

    Mda…..

    Ia-o mai usor George ca nu-i chiar asa, mai au piticii lui Mos Varu’ Sam mult de lucru pana sa obtina „o cadenta de tragere foarte ridicata, fara uzura, care intervine in cazul unui tun ultra-rapid clasic.”. Din cate stiu eu tunul pe care il vor testa acum este primul capabil de lovituri multiple si prin multiple se intelege vreo cateva zeci daca ajung la 100 dau petrecere si declara ca au atins TRL (Technology Readiness Level) 6 System/subsystem model or prototype demonstration in a relevant environment, pana la 8, 9 care inseamna tun operational – mai e cale lunga drum batut. Problema principala sunt materialele care nu rezista la temperaturile generate de frecarea dintre teava de tun si proiectil cand acesta accelereaza cu 60000 de g (de vreo 20 de ori mai mult decat acceleratiile din tunuri clasice), flacarile alea din filmuletul de mai sus din urma proiectilului cand iesea pe gura tevii sunt chiar armaturile, topite, care la modelul respectiv trebuiau inlocuite dupa fiecare lovitura. Alta problema este puterea necesara de vreo 78 de megavati pentru fiecare lovitura, singura nava care practic ar putea suporta asta si folosi un tun electromagnetic este Zumwalt, care a fost conceputa pentru a fi la un moment dat upgradata cu un railgun. De-aia si vor face testul ambarcat pe o nava cargo, are destul spatiu in care sa fie instalat echipamentul necesar. In rest instalarea pe orice alta nava din inventarul US navy ar necesita eliminarea unui parti importante din sistemele de armament pentru a putea fi instalate echipamentele energetice necesare – Pentru un tun care pentru viitorul apropiat nu va putea trage mai mult de cateva zeci de lovituri intre inlocuiri de tevi nu se merita, decat ca experiment.
    Totusi sunt de acord ca viitorul sunt tunurile electromagnetice dar vor mai trece cel putin 20 de ani pana vom vedea ceva operational, si – parerea mea este – ca mai eficient ar fi sa se investeasca si in conceptul paralel de coilgun, precum si hibride intre coilgun si railgun si anume „helical railgun”.

    • Asa e, dar tehnologiile evolueaza, daca americanii s-au hotarat sa-l monteze pe o nava inseamna ca au aliaje care deocamdata cel putin rezista.
      Coilgun-ul pare viitorul, insa caldura ramane si acolo o problema. Din ce am mai citit, se studiaza posibilitatea de a monta superconductori raciti artificial sub 250 de grade Celsius, obtinandu-se in acelasi timp o mai buna racire a intregului sistem si o eficineta mai mare dpdv al raportului energie consumata/energie imprimata proiectilului.

      Haios este faptul ca atat tunul electromagnetic, cat si laserul – arma cu energie dirijata functioneza mult mai eficient in vid decat in atmosfera terestra.

  10. Dorian Tinculas

    Ca de obicei … Parerea mea personala si subiectiva …
    Experimentele s-au realizat pe instalatii dotate cu un condensator de descarcare capabil sa inmagazineze pentru puls cca. 22 MJ. La prima vedere pare o cifra mare, dar daca facem niste calcule de re-dimensionare avem in realitate de a face cu ceva mai mult de 6,7 kWh. Adica, daca avem la indemana un generator electric capabil sa produca minim 405 kW inseamna ca avem o cadenta de tragere cam de o lovitura /minut. Daca proiectilul ar avea o densitate medie in jurul valorii de 7600 kg/mc atunci avem, pentru o „viteza la gura tevii” de 10 Mach, un volum de cca 0.5 litri. Asta inseamna ca s-a mers pe un calibru cam de 60 mm, ceea ce cam concorda cu ce vedem in film.

    Da, probabil ca filmul a fost facut cu o camera capabila sa „traga” cam 1000 frame/s minim.

    Aici … http://interestingengineering.com/new-navy-railgun-that-hits-targets-100-miles/ … Se spune ca railgun-ul „portabil” va putea beneficia de un condensator capabil de 33 MJ. Asta inseamna ca dispune pentru descarcare de cca. 10 kWh. Cu un generator electric de minim 600 kW ramanem la cadenta de o lovitura pe minut, dar la aceeasi viteza de 10 Mach, putem avea o masa a proiectilului de pana la 6 kg.

    O densitate medie specifica otelului conduce la ideea ca am putea avea de a face cu un proiectil de 100 mm calibru. Nu totdeauna este cel mai bun material chiar si pentru proiectile cinetice, dar se pot face combinatii de genul invelis exterior de … si miez de …

    Este o speculatie a mea proprie.
    Cat de lungi vor fi sinele de ghidare/accelerare ? Pai pentru ca nu se pune problema unei suprasarcini maxime ci doar problema reducerii gabaritului, este posibil sa vedem niste sine de ghidaj/accelerare inte 8 si 10 m. In cazul in care se doreste intr-un final combinarea conceptului de „hypersonic glide vehicle” cu cel de railgun atunci, desi sinele de ghidare/accelerare ar putea ajunge pe la vreo 25 de metri, se vor putea pune pe verticala urmand ca directionarea catre tinta sa se faca abia de la apogeul traiectoriei cu niste motoare (probabil aeroreactive de tip scramjet) foarte mici care vor mentine viteza proiectilului.

  11. Nucu Pânzaru

    Salut! Imi pare rau ca am dat peste articol asa târziu!
    Daca mai doreste cineva sa comenteze, sunt deschis.
    Din stropul meu de educatie, cultura si experienta de viata, clipul prezentat este o facatura ieftina!
    Am invatat cu totii ceva fizica prin diverse institutii. Fiecare cât a inteles. Aveti impresia ca fizica pe care am invatat-o si am luat examene este cea reala? Aveti impresia ca stiti ce inseamna toate constantele din fizica si daca retineti valorile pâna la a n…șpea zecimala puteti ințelege adevăratele fenomene și să le controlati?
    Acu’, revenind la prima imagine cu tunul…asa arată un accelerator electromagnetic? Chiar mi s-a parut cam scurt! Cred ca s-ar produce fenomene nedorite in proiectil daca ar fi accelerat in 3/4 metrii până la 10 mach. Urmatoarele imagini cu proiectilul ogival sunt filmate la iesirea dintro gura de foc clasica. Proiectilul poate fi ceva mai destept, dar din cele prezentate, cine are argumentele sa ma convinga ca acel proiectil atinge 10 mach? Pentru cei avizati in domeniu, a fost un inginer canadian specialist in tunuri de mare putere care a reusit sa plaseze un mini satelit de 2 kg pe orbita! Toate circuitele electronice erau inglobate intro masa de rasina deoarece se distrugeau la lansare din cauza inertiei. Si i-au fost interzise experimentele! Si dupa un timp a fost gasit fara suflare in fața camerei de hotel! A mai fost în WW2 unul care a folosit megatunuri cu bătaie de 75 km si proiectile de o tona!
    Cât despre fel de fel de arme supersofisticate…da, se experimentează, dar tot o spălare de bani sunt în esență. Câte s-ar putea face cu banii aceia! Măcar o șosea în Românica!
    Nu simțiți că suntem manipulați cu tehnici mai aficace, fara să mai fie nevoie de schimbat încărcătoare si murdărit tancurile?
    Toate bune!
    Nucu

  12. Andrei Costin victor

    Filmulețul nu este un fake. Argument ,,istoric,,
    In 1997 a avut loc la Iași congresul nr 3 al societății române de mineralogie. Eroul zilei a fost un cercetător japonez cu o lucrare EXPERIMENTALA asupra formarii de noi minerale la impactul meteoriților. 120 de planșe prezentate profesional în 30 minute au arătat ca în prezența apei se formează mult mai multe minerale noi decât în lipsa ei. A folosit, la nivel de 1995, un tun experimental NATO electromagnetic din programul SDI, ,,războiul stelelor,, inițiat de președintele Reagan, cu proiectile de 0.5 – 1g. Lucra cu viteze de 7000m/s. Instrumentul filmat pare doar mai mare.
    Bârfă – l-am întrebat dacă nu se teme de 1 000 000 000 de chinezi, vecinii lor. Mi- a spus că nu, gândesc prea mecanic. Nu îi mai știu părerea acum.
    Apreciez în proporție de 90% nivelul discuției dvs. Cu respect, Andrei Costin Victor

  13. Tunul electromagnetic e tunul Gauss .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *