U.S. Visa: Of Donkeys and Men

Birocratia lui Kafka…daca translatorii ce lucreaza pentru americani in teatrele de operatiuni sunt tratati astfel, aplicantii din Romania la ce sa se astepte? Recunosc ca nu sunt la curent cu procesul de primire a unei vize americane pentru cetatenii nostri care au aplicat pentru asa ceva, daca pe blog existati cei care „sunteti patiti”, impartasiti-ne si noua din experiente, bune sau rele…

17 comentarii:

  1. Da… Ce poți să zici? Prostia e omniprezentă.
    Măcar noi românii putem sta liniștiți deoarece birocrația de genul ăsta e omniprezentă la noi.
    P.S. Vice News e un canal foarte bun, are multe documentare de calitate.

  2. In luna octombrie se fac inscrieri la loteria vizelor.In 2007 am cistigat loteria vizelor si trebuia intr-un termen stabilit ( cam 6 luni max.) sa depun actele la ambasada SUA ( iti spun ei tot ce ai nevoie , au o birocratie foarte pusa la punct ! ) Iti trimit ei formulare cu care trebuie sa te prezinti la ambasada. Trebuie sa ai cam 400 USD pentru diverse taxe, cheltuieli si 1000 USD pentru biletul de avion.Daca nu pleci in termenul stabilit , pierzi viza obtinuta. Eu n-am putut pleca avind probleme familiale.

  3. Am fost in aprilie pentru 2 saptamani in Neenah, Wisconsin in interes de servici.

    Primul pas: iti faci cont la ei (ambasada) pentru a putea completa un chestionar in scopul obtinerii vizei.
    Informatiile oficiale sunt aici: http://romania.usembassy.gov/vize/art_new_visa_application_process.html

    Pasul doi: completezi o minunatie de chestionar in care esti intrebat cate in luna si in stele si atasezi o poza (dubioasa ca si cerinte). Eu am avut tupeul sa raspund ca am avut pregatire in folosirea armamentului si a explozivilor in ciuda faptului ca toti comentau pe la lucru ca o sa am probleme cu asta.
    Practic va trebui sa te opresti cu chestionarul in momentul in care esti intrebat de o chitanta.
    Primesti un cod cu care ai face bine sa te duci la banca si sa platesti o minunata taxa scumputa pentru procesarea dosarului iar acel cod trebuie scris pe chitanta.
    NU FACETI PROSTIA SA PLATITI ELECTRONIC ACEA TAXA (desi se spune ca se poate)!
    VREI sa ai chitanta in mana si sa o atasezi la dosar! Am vazut cel putyin doua cazuri de oameni tristi la care li se spunea: nu avem nici o dovada a platii….

    Pasul trei: iti faci programarea in ziua si la ora la care doresti sa te prezinti la ambasada pentru interviu. Recomand sa fie la prima ora.
    Indici la care adresa de curier vrei sa primesti pasaportul inapoi cu viza.

    Pasul patru: te teleportezi la ambasada cu dosarelul cu actele mentionate si te duci chestia aia care arata ca un adapost de ploaie sau statie de autobuz lunga de langa ambasada si te pui la coada. Destul de degradanta chestia, dar asta este…
    La cei care te „indruma” inauntru li se rupe de ora la care esti programat si se merge pe stilul primul venit, primul servit.

    Pasul cinci: Inauntru primesti un numar de ordine si urmeaza o serie de 3 intalniri in fata ghiseelor.
    Prima intalnire este cu un roman/romanca care lucreaza pentru ambasada si ultimele 2 sunt cu americani. Probabil viceconsuli.
    Sala este cu ghisee pe lateral si cu foarte multe scaune pentru cei care asteapta. Nu exista cozi, iar cei care vor sa se puna la coada sunt indrumati rapid catre scaune.
    Chiar si magnetii se comporta frumos acolo.
    Pe un ecran apar numerele si ghiseul la care te duci.
    Primul ghiseu: – se verifica dosarul si mai ales nenorocita aia de chitanta de 160$. YEAP 160 BUCKS! Visul american nu este ieftin!
    Al doilea ghiseu: – mai se pun ceva intrebari si esti amprentat. Ti se iau amprentele la toate degetele. De la mana, bineinteles :)! La malaiezieni doar de la degetele mari.
    Al treilea ghiseu: – inca cateva intrebari referitor la scopul calatoriei si ti se spune pe loc daca vei primi sau nu viza. La cei care merg in interes de serviciu se trec ca prin branza deoarece probabil si companiile mai pun cate o vorba buna. La cei care merg in interes privat am vazut oameni transpirand serios explicand ce si cum si aducand tot felul de dovezi ca pot sa se intretina acolo pe perioada cat sunt acolo.
    Totul se termina in maxim 1 ora din momentul in care intri in cladire.
    As zice ca sunt foarte expeditivi comparativ cu rezolvarea hartogariilor la prmariile noastre.
    In final primesti viza pe 5 ani daca ai pasaportul valabil macar pe perioada aia sau 1 an daca ai pasaport temporar. Pe asta din urma l-am luat eu. Este recomandat sa va pastrati pasaportul cu vize chiar si dupa expirare deoarece poate sa mai deschida inca multe usi sau chiar sa va scuteasca de multe neplaceri prin tari straine. Experienta personala la asta.

    In SUA pregateste-te nervos pentru o coada infernala. Am stat in Chicago 2 ore pana am ajuns in fata ofiterului care facea verificarea documentelor.
    Va recomand sa nu va planificati zboruri de legaturi la mai putin de 3 ore de la sosire.
    Tot ce inseamna politie si control de frontiera sunt foarte profesionisti si dedicati la ceea ce fac si chiar favorizeaza copiii si femeile cu copii in fata la control. Nu faceti pe nebunii ca nu o sa fie bine deloc si nu obtineti nimic in afara de frustrari.
    Faza la care am ramas masca a fost la cata munitie cara un politist acolo. Avea un Glock, 17, 18 sau 19 ceea ce inseamna 15 cartuse pe incarcator si mai avea inca 4 (patru!) incarcatoare la centura. Tipul cara in mod vizibil 75 de cartuse!
    Politistii nostri cara cel mult un incarcator de rezerva.

    In rest senzatia a fost de Germania o idee mai rurala si mancare de plastic (a fost oribila!). Oamenii chiar sunt OK si magazinele de arme sunt ticsite inclusiv cu Barrett M82 (pe bune! 9999$). Doar pistoalele sunt tinute in vitrina.

  4. Am primit vreo 3 oferte de a calatori in SUA in scop de serviciu si le-am refuzat pe toate 3 deoarece nu vreau sa imi dau amprentele digitale la intrarea in SUA. Am o foarte mare problema cu chestiunea asta.

    Mi se pare penibil ca o tara care se declara „democratica” si „libera” sa colecteze amprentele tuturor celor care ii trec granitele si nu numai. Nici cele mai dictatoriale dictaturi care mai exista la ora actuala nu fac asa ceva.
    Ca sa nu mai zic de controalele alea nesimtite ale TSA in care daca ai un pic de ghinion poti sa te trezesti cu un „full cavity search”.

  5. George GMT, off-topic, nu ar fi rau sa faci un articol despre subiectul asta care mie personal mi se pare desprins din filmele cu Ana Pauker si Petru Groza, si care pe mine personal ma ingrozeste:

    https://www.youtube.com/watch?v=3kEpZWGgJks

    Si ar fi frumos de constata cum se incearca pasarea unei asemenea legi si in Romania.

    • Doamne-fereste…. asta e lumea in care traim

      Care e diferenta dintre 2014 si, sa zicem, anul 14 ? Nici una, si acum si atunci, cineva in uniforma poate vine sa te fure sau sa-ti scoata ochii fara nici o dovada si fara nici o repercursiune asupra lui.

      Si cica ne-am „civilizat”.

      • Si stii ce e trist? Ca in definitv mi se rupe de ce fac americanii la ei acasa. Ce e trist e ca prin coada de topor numita Monica Macovei incearca sa bage treaba asta si in Romania. Adica sa ne arunce direct in perioada in care comunistii confiscau case si bunuri la discretie, acu vreo 60 de ani.

        http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16228801-directiva-macovei-privind-confiscarea-bunurilor-infractorilor-primit-votul-final-comisia-libe-din-parlamentul-european.htm

        „Printr-o declaratie comuna a Consiliului si Parlamentului European se solicita Comisiei Europene sa efectueze un studiu cu privire la beneficiile confiscarii fara o condamnare penala prealabila, care va include si cazurile in care persoana cercetata a murit sau confiscarea in procese civile”, a spus Macovei.

        Mi se pare incredibil de periculos ce se intampla. Ce e mai socant e ca acum toata lumea aplauda ca niste drogati scotand in fata argumentul ca „asa e in America, deci e bine sa fie si la noi”.

        • Sa confiste, ce-i pe mine si-n valiza…..asa ca din partea mea sa ia tot…

          • Acum e simplu sa zici asa, probabil nu ai obligatii fata de nimeni, dar cand o sa ai cativa copii de hranit acasa, tot asa o sa gandesti?

          • vx, asta e o idee periculoasa.

            Pornim de la „sa-mi verifice emailul, ce, e secret ce vorbesc eu cu sora-mea ?”, „sa-mi asculte telefonul, ce, il chem pe Gogu la o bere”, pe urma acceptam camere de luat vedere pe strazi, apropo, stiti ca la astea se implementeaza acum recunoastere faciala, nu?, urmeaza bani exclusiv pe card, in format digital, acum avem deja confiscare fara motiv… le combini pe toate si vei disparea din statistici ca intr-un film SF din anii ’70.

            Iti confisca toti banii, ca-s pe card si bancnote nu mai exista, iti confisca locuinta, masina, actiunile, terenurile, tot ce mai ai, iti blocheaza si buletinul sau te trec in sistem ca fiind „infractor” si nu te mai angajeaza nici dracu’, si toate astea fara vreo dovada.

            Iar atunci e cam tarziu sa te mai revolti, suni un prieten – telefonul e ascultat, trimiti e-mail la familie, e interceptat, protestezi in fata guvernului, sunt deja arme neletale extrem de nasoale care te vor face sa renunti.

            Si atunci… ce vei face ? Va fi cam tarziu sa te duci in padure si sa vanezi cerbi, nu?… Intr-acolo ne indreptam, si lumea e fericita.

  6. ce înseamnă „aplicanții„,…fi-ar mama ei de limba română.

  7. OH YEAH THE AMERICAN DREAM !!!! Dar ce-i interesant ca pe unde-si baga coada corporatiile lor , lasand in urma dezastru [ ecologic si social in deosebi] ,au pretentia sa fie primiti cu bratele deschise si flori si scutiri de taxe [pe stalp ], ca de , sunt za americans … apropos , cred ca pe extremistii lu’ orban parca-i primesc in continuare fara vize …asta era si jmecheria cu cetatenia ungara .
    Adica , cam partners , partners , da sa stim si noi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *