Yak 130 în sfârșit în Siria

168504880

O sursă din interiorul companiei ruse Rosoboronexport, citată de către cotidianul rus Kommersant, a declarat luni că Moscova va livra – până la sfârșitul acestui an – primul lot de avioane de antrenament Yak-130 către Siria, din totalul celor 36 contractate.

Conform sursei citate programul livrărilor ar fi de 9 Yak-uri în 2014, 12 aparate în 2015 și restul de 15 Yak-130 în 2016. Contractul pentru cele 36 de avioane de antrenament și atac la sol a fost semnat de cele două țări încă din 2011, iar în iunie anul trecut Damascul a efectuat și prima plată în valoare de 100 milioane de dolari.

Conform celor de la Ria Novosti, toate cele 36 de aeronave sunt gata de livrare, așteptându-se doar o decizie politică pentru instalarea motoarelor și a avionicii necesare. Yak-130 este un avion de antrenament cu două locuri dar care are și capacități extinse pentru atacul la sol și vânătoare ușoară, aparatul putând decola cu o sarcină utilă de până la 3 tone, iar din motive care țin de chimia conflictului sirian am certitudinea că Yak-ul va debuta acolo în misiuni de tip CAS.

Oricum este cel mai frumos avion din clasa lui…

 

 GeorgeGMT

 

 

 

48 de comentarii:

  1. Ghita Bizonu'

    Frumusel , bine facut. Nu contest experienta firmei Yakolev in domeniu (vasta!! cat ptr o tara medie dezvoltata!) insa cand mna uit la el iar imi zic ca o reproectare a vechiturii aleia de IAR 93 (care printre alatele era cam prea greu) si cu o noua motorizare (desi Viperele cu post combustie .,. ) plus echipamanet nou … putea sa fie concurentul NATO si UE al YAK ului devenit cu ajutor italian noul avion NATO!!

  2. Dupa cum am mai zis, si noua ne trebuie asa ceva dupa linia anilor 2020, un IAR 99 Soim de generatie noua….ceva de genul YAK 130. Doar ca noi suntem romani, facem treaba doar de frica si cand sta altul cu biciul in mana langa noi. Ceasca stia cum sa-l tina!!!!!!

  3. Ce-i interesant la Yak sunt prizele de aer de pe extrados, utile pentru ca sà nu se aspire corpuri solide prin prizele principale care sunt obturate la decolare pe piste „murdare”.

    Mi-aduc aminte cà la o prezentare la Farnborough, crainicul salonului era speriat cà Yak-ului nu i s-au ridicat obturatoarele.

    Frumos aparat si gândit bine pentru folosinta cerutà.

  4. off topic nu este mai bine sa renuntam la vechile tancuri in favoarea la ceva genul Saur 2 echipat cu Spike sau MLI;
    mai putem produce tancuri in tara?

    • Uita-te si tu pe wiki cat costa un proiectil de tanc si cat costa o racheta AT si o sa-ti dai seama singur daca e o idee buna sau nu 🙂

      Nu mai vorbesc de protectie si … factorul psihologic pe care il produce un batalion de tancuri in atac 🙂

      • Sa vezi tu efect psihologic cand esti in tanc si baietii de lanaga tancul tau incep sa sara in aer insatant cand treci pe langa o padure sau un teren un pic mai deluros.
        Si ce efect psihologic o sa aiba pierderea a jumatate de batalion./

        • Ma rog, eu nu ma pricep la chestii din astea asa de bine ca voi, insa nu cred ca se va renunta la tancuri in armatele moderne foarte curand 🙂

          Parerea mea!

          Si, apropo de sarit in aer, un TBT sau MLI fara blidaj suplimentar cred ca il „faci ciur” cu un tun de 30 🙂

        • Ghita Bizonu'

          FN SCAR H

          mi se pare ca ajunge si un 14,5 soviectic …

        • Există sisteme de protecție activă și pasivă a tancurilor performante care fentează sau anihilează pur și simplu rachetele antitanc.

          Evident că dacă pornești la luptă cu T-55 n-ai nici o șansă…

      • poti pune tun si pe transportor exact cum au pe Stryker

      • Fara detinerea controlului spatiului aerian tancul este doar o victima in fata aviatiei inamice.
        Cu o companie de militari foarte bine instruiti, echipati cu tehnica portabila antitanc, plasati in defensiva, faci lejer praf un batalion de tancuri.Este mult mai ieftin sa iti cumperi tehnica moderna AT si sa iti instruiesti corespunzator soldatii decat sa cumperi tancuri, sa le asiguri mentenanta si sa iti instruiesti echipajele.Sigur, marile armate unde banul nu este o problema, este ok sa detii toate categoriile de arme, in cantitatea necesara realizarii obiectivelor propuse.

        • In primul rand nici o arma nu este inbatabila de una singura , dar in combinatia corecta e letala , asa sta lucrulile si cu tancul , sustinut de elicoptere de atac infanterie mecanizata si trupe ale infanteriei nu ai nici o sansa cu compania ta .
          Plus ca tancurile alea nu stau pe loc si asteapta sa fie facute bucati de rachetele tale anti tanc , sa nu mai zic ca pt contra atac sau atac in viteza , tancul e arma suprema si nimic nu cred ca te face sa iti tragi un glont in cap mai repede decat vazand un batalion de tancuri venind spre tine cu toata viteza , sa vad cum mai ti racheta at in mana sau cum te simnti intr-un ifv, si nu uita ca si tunul lor au raza tot mai mare ca racheta ta at .
          Nu poti duce un razboi doar in defensiva , mai trebuie sa si ataci sau contra ataci .

    • La relieful nostru de campie fara tancuri n-avem nici o sansa. Deocamdata tot Tancul a ramas Rege.

      • Din fericire Romania nu are doar relief de campie.Are destule dealuri, munti, paduri, cursuri de apa, unde iti poti organiza o puternica defensiva.
        Imi permit sa afirm ca ar fi mai grozav pentru noi sa avem 1500 de Javelin la pachet cu o cantitate mare de rachete decat 100 bucati tancuri Leopard 2 A7.

        • @sorin

          Cand e vorba de tancuri si rachete AT problema nu trebuie pusa „ori-ori”. Ambele sunt componente foarte importante ale fortelor terestre. Daca ar fi sa aleg pe sistem „ori-ori” as alege asa intre alocarea de bani pentru anumite proiecte navale si alocarea de bani pentru fortele terestre.

        • sorin la adversarul potential la care se refera george daca acesta ajunge pe prut sau la gurile dunarii intre el si bucuresti nu ai din pacate decat campie .

    • Din pacate nu prea am timp sa explic mai mult. Din punctul meu de vedere (pana sa termin eu, vad ca George a postat cam ce voiam sa scriu si eu dar cred ca mai are ceva ‘actualitate’):
      – dotarea APC si IFV cu SPIKE si o rachete de precizie gen STAR80L este obligatorie. Astfel acest gen de vehicole pot indeplini o gama larga de misiuni si devin o platform de sprijin pt. soldatii care ii transporta (inclusiv ambusca pt. tancuri inamice). Suntem prea saraci ca sa nu facem asa.

      -tancul este ‘dat’ si de relieful tarii. Daca ai preponderent spatii deschise unde nu poti camufla tancuile (campii) => lupta se va duce de la distanta => investesti in protectie cat mai mare si capacitate de a distuge inamicul inainte de a te putea distuge el.
      Daca lupta se duce pe spatii unde se pot camufla tancurile (dealuri, paduri, depresiuni, orase, etc) ->ar trebuii sa investesti in capacitatii de a detecta tu tancurile inamice (drone sau alte capabilitati) si in functie de situatie chiar in AT individul de calitate. Normal iti trebuie protecte si in aceasta situatie.

    • si cate tankuri ar fi ideal sa avem?

      • Pai Adriane inaintea WW2 se considera ca un numar de 7 batalioane ar fi suficient, astazi minimum ar de cinci, cate si avem de fapt pe hartie, doar ca dotarea noastra ar trebui drastic modernizata.
        Problema lipsei de tancuri iti taie genunchii in atac si si in aparare, pentru ca fara mijloace blindate grele, care sa sparga avansul inamic si sa depaseasca zonele fortificate, nu poti lansa contra-atacuri.

        • De fapt azi avem 5 batalioane + scoala de tancuri…

          Ideal ar fi fost sa avem 6 sau 7… insa cand tu nu reusesti in 25 de ani sa te dotezi cu mai mult de un batalion de tancuri modernizate…

        • @George GMT

          Citeste pagina 7 a ultimului numar din Observatorul Militar.
          http://www.presamil.ro/ultimul_nr/index.html#6

          E … interesant 🙂

        • tancurile sant eficiente cand lovesc in grupuri mari.combinatia artilerie cu munitie inteligenta+drone pare fatala pentru tancuri .nu a fost intalnita inca.multe armate reduc tancurile.

        • @FN am citit, bla, bla, ba din ce am inteles eu vor sa scoata Moreniul din programul TBT – lucru pe care eu l-am anuntat inca de acum 1 an – si in general industria romaneasca sa se ocupe de mentenanta?!?! Iar alte firme de productie/achizitie.
          Adica vor importa totul…

        • @George GMT

          Doar o mica parere am si eu:

          – inainte de a te gandi la ceva nou, mentenanta a ceea ce ai si aducerea intr-o stare cat mai buna nu mi se pare o idee chiar atat de rea!

          Restul, cu TBT, alte programe etc… nu stiu, probabil voi siti mai bine decat mine 🙂

        • Nici nu sunt impotriva mentenantei, dar ma asteptam ca in aceste zile sa se lanseze programe de achiztii multianuale in care industria noastra sa fie implicata. Nimeni in UE nu importa tehnica de lupta la cheie, iar fata de programele nationale de inzestrare…mai bine sa nu vorbim, numai picioare in gura, incompetenta si interese de spaga.
          Inca de acum 2 ani am scris ca se face tot posibilul ca TBT-ul sa fie importat si nu produs local si tipa lumea ca am ceva cu Iveco, cand Iveco a faultat cat a putut acest program ca sa-si vanda SuperAV-ul la noi.
          Lasa-i pe altii sa aiba fabrici si muncitori noi sa ramanem sa stergem praful si sa exportam prostituate in Italia, ca in Romania nici daca vrei n-ai ce slujba serioasa sa-ti iei.
          Paznic de mall si vanzatoare, astea-s pentru copiii nostri!

          Si pentru ca am gura cam prea mare s-a inceput deja acreditarea ideii c-as fi membru in PMP, iar altii, pe care-i credeam prieteni, se fac ca ploua. Nu sunt si n-am fost vreodata membru intr-un partid politic, dar atacurile zdravene din ultima vreme asupra blogului si mai nou asupra mea personal arata ca lucrurile se cam precipita.
          Sa nu uite insa acesti baieti ca roata se invarte si poate curand vom discuta de pe alte pozitii, infinit mai putin comode pentru ei. Am o memorie extrem de buna!

        • @G GMT
          SUA vinde Abrams din stocuri care este cel mai modern tanc al lor,Olanda vinde tancuri moderne ,Belgia a renuntat ,Germania mai are 350 Leopard2 .Rusia vrea sa inlocuiasca tot parcu actual cu 1000 tancuri noi ,momentan isi fac elicoptere.
          Nu se cunoaste rolul tancurilor in viitoarele razboaie.

        • @Gigel. Germania nu mai vinde tancuri din rezerva, acolo unde au cam 2000 de unitati. Olanda si Belgia de acord, dar unde sunt pozitionate aceste tari in raport cu Rusia?! Ambele tari au bagat banii in aviatie si flote militare.SUA vine M1, dar are in stocuri 8000 de Abrams si Congresul tocmai ce a refuzat sa mai taie din ele, am scris si noi despre asta.
          Rusia…Pai Rusia avea cam 12000 de unitati, foarte scump de mentinut, astfel ca isi va dezvolta o forta de tancuri mai mica si mai supla, suportabila dpdv financiar, iar scadere numarului acestora, in toate tarile, este suplimentata cu cresterea capacitatii AT si a suplinirii rolului tancului, pe anumite segmente tactice, cu sisteme/vehicule mai usor si mai ieftin de intretinut (vezi MLI-urile grele, dotate cu tun de 120mm).
          Dar, Polonia are 1000 de tancuri, Franta cam 400 +1500 in rezerva, pana si UK are +300 de tancuri grele.

          Nu poti efectiv sa crezi ca tancul va disparea pentru simplul motiv ca este regele campului de lupta de peste 5000 de ani. Nimci nou nu s-a inventat inca in fata trioului: care de lupta – cavalerie grea – tanc, pedestrimea usoara/grea – infanteria motorizata/mecanizata de astazi, arcasii – catapulte – artilerie…

          Rolul carelor de lupta trase de cai este acelasi cu al tancului de astazi; sa sparga frontul inamic, sa atace in spuma cailor flancul inamic, sa distruga linile inamice, sa taie vanatul in atac al inamicului. Tactic vorbind nu-i mare diferenta intre carele Diviziei Ra a lui Ramses al II-lea si Diviziile de blindate ale lui Guderian, astfel ca rolul tancului nu are cum sa dispara.

        • bine ar fi sa ii scapam noi pe Americani de tankurile in plus

  5. CaporalMusat

    Foarte interesant cum dreacu de astia dupa atata timp in care tara aia e ravasita rau de respectivul conflict anul trecut cica au platit si prima transa de bani OSUTA DE MILIOANE DE DOLAREI !!!!! Nu zau , de unde au scos aia banetu respectiv , mai ales in conditiile in care au mai cumparat si ceva consumabile deastea asa de tip nimicuri mai ales ceva munitie si alte acareturi .
    Mai acu un an doi reprimira niste elicoptere ce fusesera l a cometizat pe la rusi , ba si alte chitibusuri de prin alte contracte . De unde baniii pt transele respective de prin toate contractele . Parca si rachetele antinava oniks le primira cand erau in razboi .
    Deci astia din pamant si piatra seaca scoasera astfel de sume si in plin caft. Iar la noi abia daca se vor apuca de niste reparatii si alte intretineri , nu achizitii cand ai ditamai conflictu in apropiere .
    Ca pute de la o posta a sustinere pe fata a rusilor fata de sirieni e altceva chiar si in conditiile in care Rusia e cat pe acii sa cheltuie si mai mult in cvasiconflictul ucrainean.
    La noi cam cine ne ar sustine asa ?!!!! Probabil ca aliatii dar doar daca tembelii conducatori vor semna nste contracte in care vei fi nevoit sa cumperi de ex elicoptere de tip A 129 Mangusta la pret de ultima varianta de Apache. Sau vreun tanc la pret dublu triplu.

  6. Off topic
    Cehia a aprobat bugetul de închiriere pentru 14 Gripen C/D pentru perioada 2015-2027, cu 33% mai mic decât perioada precedentă (care a costat 800 milioane €)

  7. ivani istia se pricep numai la armamente in rest is praf…

  8. sorin.vasile

    Ce radar apare in poze?

  9. Ca tot o fo’ 9 mai si e si despre avioane rusesti …Faina parada [propaganda ] or bagat rusii prin Crimea ! mi-or placut imaginile luate din sukhoy cu crimea in looping sau viraj la cutit .Aici le-or avut , ce-i drept .
    Apreciez desigur doar calitatea transmiterii reporajului , fara sa ma gandesc la efecte politico-militare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *