Yasen?!

K-329 Severodvinsk

K-329 Severodvinsk

Atata de rau stau rusii cu banii?! Pai submarinele nucleare de atac din clasa Yasen (Proiect 885) sunt cele mai noi si mai moderne nave ale marinei ruse, pe zona sumbarinelor de atac! Ele ar trebui sa fie coloana vertebrala a noi flote rusesti de submarine (alaturi de sumbarinele nucleare strategice lansatoare de rachete din clasa Borei) si deja ivanii le scot la inchiriat?!

Si sa nu credeti ca Marina Rusa are multe astfel de submarine si isi permite sa scoata unul din serviciu, ba din contra astazi exista doar unul operational – Severodvinsk si alte cinci in diferite stadii de constructie (dintr-un total prognozat de 12 nave).

Asadar care submarin din clasa Yasen il inchiriaza rusii?! Pai ar putea sa fie si singurul operational astazi, Severodvinsk (putin probabil insa), sau Kazan, nava care ar trebui sa iasa din docuri si sa intre in probe de mare, urmand sa fie predat Marinei Ruse in 2018.

Facem o paranteza. Diferenta – in timp – intre primul Yasen (K-329 Severodvinsk) si el de-al doilea (Kazan) este de numai putin de 13 ani si astfel navele vor fi diferite. Yasen-M, adica Kazan, este mai avansat si beneficiaza de o tehnologie mai moderna. Printre diferente amintim: Kazan va dispune de doua silozuri de lansare verticale in plus (10 fata de 8 pe Severodvinsk), va avea doar opt tuburi lans-torpila (fata de zece pe K-329) si va dispune de un sistem de propulsie de tip pump-jet, plus alte tehnologii mai avansate decat ceea ce se afla la bordul lui Severodvinsk. Incheiem paranteza.

Stirea spune ca foarte curand o delegatie Indiana la nivel inalt va vizita Rusia pentru a parafa aceasta intelegere.

Inainte de merge mai departe trebuie sa ne aducem aminte ca India are deja in dotare un submarin de atac nuclear rusesc – un Akula II – INS Chakra, inchiriat pe zece ani contra sumei de 90 de milioane de dolari per an. Submarinul se afla in constructie inca de pe vremea URSS si a fost finalizat – cu destule peripetii si intarzieri – pe banii hindusilor.

Unii analisti militari – mai ales rusi si indieni – considera ca Rusia a fost de acord sa-si dea unul dintre submarinele clasei Yasen pentru a demonstra Indiei noua tehnologie folosita (si diferenta fata de Akula II), in speranta ca India ca coopta Rusia in programul propriu de constructie a sase submarine nucleare de atac – SSN.

Programul indian pentru sase submarine nucleare de atac construite local (Proeict 75I) trebuia sa demareze deja dar, tipic pentru ei, programul este in intarziere si se spera ca abia de anul acesta sa fie incepute procedurile. Suma pusa la bataie de indieni este 8,5 miliarde de dolari, iar submarinele trebuie construite in India cu ajutorul unui productor mondial cu experienta.

Totusi… Rusia are astazi in dotare submarine de atac vechi (ca tehnologie) de pe vremea URSS, iar Yasen era noua “stea” ruseasca. Sa inchiriezi cea mai nou tehnologie, mai ales cand nici tu nu ai “destula” denota – din punctul meu de vedere – o lipsa acuta de fonduri pentru sectorul militar rusesc.

Nu se specifica deocamdata ce nava va fi inchiriata, cel mai probabil Kazan, dar una peste alta hindusii i-au prins pe ivani flamanzi si le-au luat sub-ul de sub nas, nici nu mai conteaza pe ce suma si asta in conditiile in care Rusia/URSS niciodata nu au oferit la export cea mai nou/mai buna tehnologie disponibila, orice probleme financiare a avut.

Sa nu uitam ca URSSul cel cu ratii la paine si la salam (ca si noi de altfel) nu exporta T 80 sau Suhoi 27. Sigur ca submarinul inchiriat de India nu va avea cele mai noi sisteme electronice rusesti, dar submarinul in sine, propulsia lui, sistemele care mascheaza zgomotul sunt cu toate secrete foarte bine pastrate de Marina Rusa, ori in acest caz au fost de acord (de foame zic eu) sa-si dea submarinul pe mana indienilor…

Yasen class este un submarin de atac multirol, destul de mare, cu un deplasament de 13800 to submers, dispune de o viteza maxima de peste 40 Nd/ 20Nd silentios si o adancime maxima operationala de +500 metri. Navele dispun de silozuri de lansare verticale (pot lansa rachete de croaziera sau anti-nava din imersiune), pot lansa mine si torpile.

O singura nava poate avea la bord, in timpul unei misiuni pana la 32 de rachete anti-nava P-800 Oniks sau 40 de rachete de croaziera Kalibr/Kh 101, sau orice combinatie intre cele trei. Submarinul poate lansa – bineinteles – inclusiv rachete cu incarcatura nucleara la cerere J .

GeorgeGMT

32 de comentarii:

  1. Nu ne inchiriaza si noua in KILO din ala nou destinat flotei din MN ? Promitem sa nu plecam cu el de aici din balta noastra comuna. Parol !

  2. O veste buna.

    Ca daca ai avea banuieli ca vei face ceva care se va lasa cu o bubuiala mare nu ao onchiria asa ceva nu? Deci la Kremlin se au in vedere doar operatiuni lomitate de aratare a muschilor in zone care nu imploca NATO

  3. stirea arata altceva decat incearca sa se induca si anume pierderea capacitatii de a construi noi submarine moderne,
    s-or fi pierdut specialistii care au construit vechile submarine ?
    sau poate au iesit oamenii la pensie iar noua generatie a uitat cum se lucreaza,

    urmasu kilo, numit clasa lada, este recunoscut public ca fiind un fiasco din punct de vedere al materializarii tehnice,
    tocmai de acea s-a incercat renuntarea la clasa lada (desi exista doua suburi in constructie) si trecerea la un proiect nou kalina

    ferice de noi, am renuntat la industrie, mai bine zis am ingropat-o cu mainile noastre,
    la noi nimik nu se justifica decat daca este third hand din import

    nu avem nici un stres,
    importam inclusiv gloantele si pulberea…

  4. In primul rand, Yasen este un copil nascut batran, din zbaterile urmasilor URSS-ului, grav afectat de delasarea si subfinantarea critica a oricarui proiect rusesc al anilor ’90.

    In al doilea rand, rusilor nu le lipsesc doar banii, le lipsesc unele tehnologii care sunt la randul lor integrate in designul unui submarin. Un prim exemplu de notorietate publica este incapacitatea rusilor de a construi o turbina navala, consecinta directa fiind vanzarea restului de 3 bucati ale clasei Grigorovich catre India. Alt exemplu vine chiar de la indieni si ale lor Mig29 navalizate pentru care indienii au fost nevoiti sa iasa la shopping prin tarile occidentale, sa cumpere ceea ce rusii nu mai pot cumpara datorita embargoului.

    Ca Yasen s-a nascut batran si-au dat seama si rusii, pentru ca deja se gandesc la un inlocuitor: http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2016/august-2016-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/4267-russias-defense-ministry-ordered-development-of-husky-class-new-generation-submarine-ssn.html

    Cu toate astea, rusii sunt pragmatici: de ce sa te chinui sa bagi banii pe care nu-i prea mai ai intr-un submarin nascut batran cand e mai simplu sa-l dai unora care au bani si sunt sub tine ca tehnologie, insa au acces si la piata occidentala sa suplineasca ceea ce tu nu mai poti sa cumperi? Plus ca au 5 unitati ale clasei in diverse stadii constructive, pe care nu mai au bani si tehnologie sa le termine iar India tocmai anunta un program de „n” miliarde pentru dotarea cu asa ceva…

    Si e clar ca le lipsesc banii si poate si altele: http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2016/august-2016-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/4301-delivery-of-first-project-885m-ssgn-upgraded-yasen-class-kazan-submarine-delayed-by-one-year.html

    Aici nu-i loc de orgolii puerile si mi se pare ca rusii dovedesc un pragmatism de-a dreptul anglo-saxon… 🙂

    Ce mi s-a parut foarte interesant la Yasen este sonarul, nu stiu cat de avansati sunt cu el, dar ala chiar mi s-a parut interesant, pentru ca in rest rusii stiu cu adevarat sa faca submarine bune. Un articol pe aceasta tema: http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2016/august-2016-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/4279-russia-might-reduce-submarine-programs-in-future-according-to-csis.html

    Oricum, daca e sa inchirieze ceva indienilor ala nu va fi Kazan, pentru simplul fapt ca inca nu l-au terminat de construit ceea ce ne duce direct la castigatorul locului intai, singurul concurent, Severodvinsk 🙂 : https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_submarine_Severodvinsk_(K-329)

    • Stiu, am pus prea multe linkuri… 🙂

    • Pai batran sau tanar rusii au inca cinci in constructie, iar Kazan este un Yasen-M, de unde ar rezulta ca au de gand sa la bage in dotare.
      Adica nu-i Lada class….

      • Programul indian ar fi o gura de aer proaspat extrem de bine-venita pentru ei in momentul asta. Nu zic ca n-ar vrea sa le bage in dotare (Akulele si ce mai au isi vor da obstescul sfarsit oarescum curand), zic doar ca 8,5 miliarde USD intrate in industria rusa pe arsita actuala i-ar scoate din galeata cu laturi pe fundul careia se balacesc acum.
        Kazan a fost amanat recent (vezi link mai sus), semn ca sunt probleme, banuiala mea este ca nu doar financiare. Ceea ce ridica semne mari de intrebare pentru restul de 5 sau cate mai sunt…
        Pana la urma, Yasen este o evolutie a Akulei, un submarin de conceptie sovietica, lucrurile s-au schimbat mult de atunci.
        Faptul ca au atribuit un contract pentru Husky, un submarin multirol de generatia 5, cand n-au decat un Yasen operational si unul imbunatatit dar care nu este gata, arata ca nu sunt multumiti de ce a iesit cu Yasen, fie el si M, care de altfel se dovedeste si prohibitiv de scump.
        Pentru India insa, ar fi ceva extraordinar, un mare pas inainte, cu atat mai mult cu cat India nu are aceleasi restrictii ca Rusia in cumpararea de chestii de pe piata libera…
        Intotdeauna am zis-o, rusii stiu sa faca submarine bune. Mie imi plac…
        Zic si io… 🙂
        Inca ceva: sa nu uitam ca intr-o „democratie” ca cea din Rusia actuala, daca vor sa faca ceva neaparat, il fac, fie si cu pretul infometarii populatiei. Prin urmare sustin ca daca inchirierea rapida a lui Severodvinsk ii convinge pe indieni, celelalte carcase vor lua rapid drumul Indiei in ceea ce va fi programul Indian de dotare cu submarine nucleare multirol. Iar Rusia va avea bani sa faca Husky, care probabil va fi ca si capabilitati peste Yasen, fie el si M. Sau sa bage banii in ceea ce le da cu adevarat leverage, adicatelea in Borei sau pur si simplu sa finanteze cateva Yasen M pentru ei, ca si solutie stop-gap, pana fac Husky.

        • Lansarea programului (adica au inceput R&D) Husky arata clar ca Yasen nu-i chiar spuma, in cazul hindusilor parca a-si paria pe Kazan, adica sa le dea un sub cu pump-jet macar, sa-si prinda indienii turbanu in el…

    • Dar cand s-a scufundat Kursk ? De ce nu au permis olandezilor sa-i recupereze pe proprii lor marinari restrasi intr-un compartiment ? Conform wiki e model Oskar II class, era asa de secreta magaoaia aia, sau secreta era technologia rachetelor ? Si eroare maxima nici pana acum nu au INCA submarine de recuperare, desi astea se scufunda la limita, la limita anvelopei. Stupizi oameni, si mai rau ca nu poti stii cand iti sare Put In in spinare cu magaoaia, vanitos prost….

      • Pentru ca nu prea puteau: e posibil sa se fi ciocnit cu un submarin britanic, care n-avea ce cauta acolo. Submarinul britanic respectiv a fost declarat scos din functie, deci nu sunt dovezi oficiale ca s-ar fi intamplat asa ceva. In numele bunelor relatii s-a musamalizat treaba. Altfel, daca ar fi fost pentru salvarea submarinistilor, s-ar fi dat putin peste cap, altfel marinarii nu mai au tragere de inima spre arma in cauza.

      • aveau suptamarine de salvare – dar cred ca erau inchiriate la ceva glorios gen filmat epava titanicului
        si au preferat sa isi produca „eroi”

  5. Indienii astia sunt fani Rusia vad. Sunt de o naivitate haioasa 🙂

  6. Deci de aceea au inceput cei de la Lukoil sa nu mai dea rest? Foamea de bani a patronului suprem.

  7. Stirea completa e ca indienii vor sa construiasca local 6 submarine nucleare,iar inchirierea de catre rusi vine la pachet cu alegerea modelului rusesc.Ceea ce ii aranjeaza de minune.

  8. Iaca si MRU se vrea prezidentiabil ,si a dat demisia,poate acum scapam de fosile basiste.

  9. MRU si-a luat cartonas rosu pentru „intrarea” la Kovesi. S-a vrut o deposedare prin alunecare dar a iesit altceva….

    • @Nova si @Ronin, vorba populara ”pleaca ai nostri, vin tot ai nostri” fix in pics….tara nici nu o conduce KJ ci ombilico del mondo, PsSeDe-ii mamii lor, scuzati de expresie

  10. Basca mai face si ambasada rusiei o donatie ptr cumintenie pe alta parte o reuniune NATO ne arata ca rusii vor sa blocheze MN,se aduce armamentili bugăt.

  11. Foarte interesant articolul. Probleme au toate fostele tarii ….Dar uni le depasesc altii nu. Eu speram o veste buna. Ca sau gasit banii pt. Delfinul…..Cu uimire am vazut pe you tube cum Albania in anii de comunism feroce avea in dotare 3 submarine iar noi cred ca in vremea aceia nici unul.

  12. Vad ca nimeni nu comenteaza nimic despre armament si echipaj. In primul rand surprinde nr mic daca e adevarat de 90 la bord fara de 120-130 cum e in alte tari. Gasesc submarinul foarte inarmat: 32-40 rachete antinava si 36 torpile plus rachete AA cu raza scurta. A se compara cu alte submarine nucleare de atac. Cineva are o idee ca eu nu gasesc nicaieri de ce folosec 2 x 533mm si 6 x 650mm tuburi lanstorpile. De ce nu folosec un singur Calibru? Daca folosesti doua calibre de ce doar 2 de 533 si nu 4?

    • …de ce ar comenta? Ei sunt in unanimitate convinsi ca echipajele sunt bete si ca sub-urile sunt fier vechi! Nici unu’ pe aici nu pune problema asa…ce-i cu ..arsenalul de pe rable?! Ce face el, daca exista la urma urmelor, daca poate sa te zgarie sau daca doar ala conteaza intr-un conflict!
      …cat despre calibre..nu cred ca vre-un neofit de pacilea a auzit de GUGI („Main Directorate of Underwater Research) – eufemism pentru „covert underwater activity ” sau si mai simplu…de ditai „Academia de Stiinte a Rusiei”.. 🙂

  13. sovieticii in vremurile lor bune – si-au construit suptmarinele din titan. Alpha class avea coca din titan
    k-222 ala cu 83 de km in imersiune viteza maxima de aparea in filme – a fost acu 50 de ani, primul suptmarin cu coca din titan.

    Partea nasoala e ca urss avea toata partea asta – si zacaminte si prelucrare primara – in ucraina pe la dnepr, nu in rusia de astazi. In rusia gasesti cam aceleasi chestii ca la noi in gorj – concentratii prea mici ca sa fie rentabile economic – si fabrica de la giurgiu pentru titan importa din ucraina materia prima.
    Acuma daca iti trebe niste titan sa mesteresti la suptmarin, hai sa zic ca la motoare de avion unde ai nevoie de cateva zeci de kg mai gasesti, dar la o coca de suptmarin mai greu – si ucrainienii din diverse motive sunt suparati pe tine – ce sa faci ?
    iti vinzi cocile in lucru la indieni sau chinezi care sunt in relatii normale cu ucrainienii, ca la supermarchet, vreau piesele astea din titan, atata costa, ok, da-o in lucru, poftim banu, poftim piesa, multumesc, mai poftiti pe la noi, pa pa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *