Zi de instructie – probele fizice pentru programul MApN al rezervistului voluntar

Total Wipeout!

A, la naiba, hai sa detaliem!..supravietuirea celui mai nimerit, nu?

78 de comentarii:

  1. Nu mai astept eu pana vine weekendul sa-l postez, ploua afara, am nevoie de o portie buna de ras.

  2. no dara, pentru asa ceva mi trebuie exoskelet..

  3. Da cu copii ne lasa sa venim,al meu e Mai dodolot e bun de rezervist !?

  4. Mai in gluma mai in serios, cum ar putea arata pregatirea fizica a rezervistului voluntar???. Asa daca ne prezentam 3 zile pe luna, platite de catre angajator, normal si de catre MAPN separat extra cec.
    Putina gimnastica de inviorare, alergat burtica (in formare), 3-400 metri…..o zi de tras in poligon….plimbare cu TAB…o tura pe an…interesant subiect.
    Asta asa caci auziram , din surse germanice, tipii se gindesc la stagiul militar obligatoriu, dupa ce au realizat ca nu mai pot visa la nesfirsit la maretia armatei germane, care nu mai este ce a fost.

    • Am spus-o de nenumarate ori, mi se pare o aiureala sa te prezinti doar cateva zile din joi-in-pasti.

      Eu sunt adeptul serviciului militar voluntar timp de 3 luni de zile (bazat pe programul -redus la bareme si modificat- al USMC, de 12-13 saptamani, „Boot Camp”).
      Atat pentru barbati cat si pentru femei, iar acest stagiu sa fie legat de drepturile electorale (de a vota si de a fi votat).
      Daca intre 18 si 30/33 de ani ai votat dar n-ai facut stagiul de 3 luni, dupa varsta asta nu mai ai dreptul sa votezi. Daca vrei sa candidezi si n-ai stagiul facut, pune-ti pofta-n cui, mars 3 luni in catanie, ca nu-i mare scofala.
      Bineinteles, exista exceptii pentru cei cu probleme fizice, psihice, sunt scutiti cei din cadrul serviciilor in uniforma si cei aflati in institutiile educationale militare, parintii, tutorii legali, asistentii sociali, fostii orfani instutionalizati…pe motive religioase sau de constiinta (stagiu alternativ)

      Ideea este de tip „Starhip Troopers”: ca sa fii cetatean adult cu drepturi electorale, faci stagiul…din proprie initiativa, de tine depinde, este decizia ta matura, nu te obliga nimeni.
      Dar cine imi schimba mie Constitutia pentru asa ceva?..cica votul „e universal” 🙂

      • deacord cu tine!

        Ar trebui sa introduca armata pe baza de voluntariat!
        Pentru cei care termina liceul sau facultatea.
        Pe o perioada de 6 luni sau 1 an.

        Sa plateasca SOLDA, sa le asigure conditii bune de cazare si alimentatie sanatoasa.
        si sa scoata SPIRTUL DIN EI.

        • mai deci eu cu insuficentzele mele structurale m’as baga o luna si apoi doua wkenduri pe luna.. asa cum pot si eu , baca as si dona armatei ceva din salar cu conditia ca voluntarii sa constitue o factiune ci nu corp de rezervisti
          .

      • @Razvan

        – de ce Serviciu militar pe baza de voluntariat de numai 3 luni? Ala nu este serviciu militar. aia este vrajeala.

        Ori fac ceva serios, ori nu. Minim 6 luni de zile.
        Exact cum era stagiul militar obligatoriu. Cu cazare in unitate, cu instructie serioasa, cu alarme serioase.
        si binenteles cu mancare corespunzatoare (nu bataie de joc) si o solda decenta.

        la 3 luni… nu este armata. ala este concediu!

        Eu sunt sigur ca se gasesc multi baieti care termina liceul si care ar merge in armata, pentru o solda decenta. Decat sa „taie frunsa la caini.”

        • Si care e faza cu… dreptul la vot?
          Nu se poate. ar fi discriminare. este impotriva legii.

          Mai degraba dai o lege in care stagiul militar sa fie obligatoriu pentru: militari angajati, pompierilor, jandarmilor, Politie locala, gardieni publici
          Dar se vor gasi baieti care sa mearga in armata. cel putin 7 000- 8 000 in fiecare an. (pentru inceput) dupa care numarul sa se poata dubla.

          • @Chipp
            Domnule, in privinta faptului ca nu se poate, da, aveti dreptate. Posibil sa fie si discriminare. Dar parca prea ne gandim toti doar la drepturi … Cetatenesti, umane (unii – drept de smecher :D) … Ar cam trebui sa ne gandim si la indatoriri. Ma rog, lasam la o parte ce-a zis Kennedy ala impuscatu’ ca cica tre’ sa ne gandim si la ce facem noi pentru tara, nu doar tara pentru noi…
            La „ei” e altfel. Poti sa umbli beat pe strada sa omori basisiti (nuuu, nu fani Basescu 😀 – ca pe atunci nu se inventasera – cantareti la chitara bas) si sa scapi fara sa te doara in basca. Ca tara are grija de tine. Ai si tu neshte drepturi …
            Iar in privinta tuturor pitifelnicilor angajati (dupa competente, coane Fanica – pe principiul „Fie omul cat de prost, se desteapta dupa post”) ba pe la Polutia Locala, ba pe la ISU, aici chiar aveti dreptate. Astia trebuie sa aiba un minim de pregatire militara.

        • Cauta pe Youtube cuvinte cheie „13 weeks USMC Boot Camp” si vezi daca e concediu ce fac ei/ele.
          Vezi ca sunt unele clipuri si cu fiecare saptamana in parte.

          Acum, revenind la ai nostri, sa nu confundam „Legea rezervistilor voluntari” cu ce a spus recent Mihnea Motoc in privinta proiectului pilot de stagiu militar voluntar pentru liceeni si studenti (discutat si cu SSMG-ul, Gen. Ciuca, dupa o idee a Gen. Manci, Comandantul Div. 4 Gemina)

        • ala nu e voluntar ci inrolare voluntara in armata ca inceput de cariera, eeu care lucrez as putea sa ma rup o luna dar mai mult in wkenduri ..

      • Acum pe bune vorbimd dreptul de a alege si de a fi ales e prevazut in constiturie si nu poate fi limitat de vreo lege.

        Eu as vedea aceasta lege a rezervistului cu recompense si penalizari strict financiare. Obligatorie pentru toata lumea (barbati si femei) sa zicem intre 18 si 26 ani dar ai de ales daca vrei faci „practica” 3 luni pe an sau sa platesti o taxa de cateva milioane pe an. Evident fetele nu trebuie neaparat sa traga cu arma, exista multe pozitii in armata unde nu e nevoie de rezistenta fizica.

        Asa scapi si de problemele cu armata obligatorie in care ajungeau sa faca armata si cei care chiar nu aveau nicio treaba cu sportul si miscarea si erau si ei chinuiti si tot degeaba erau, si rezolvi (partial) si finantarea acestei armata de volunari

        • Uite o intrebare: de ce ai dreptul sa votezi de la 18 ani, dar nu poti sa candidezi pentru locale/parlamentare decat daca ai minim 23 de ani impliniti in ziua votului? 🙂

          • pentru ca asa scrie in articolul 37 din constitutie

          • Razvan Mihaeanu
            Pen ca la 18 ani esti prea „crud” .
            De fapt ales si 23 sunt cam putini

            • Zoro, Ghita…

              Exact asta spun si eu.

              Daca nu exista „o reciprocitate” intre varsta de vot si cea de candidat, atunci se poate justifica si „pretul”/sacrificiul/examenul pe care il poate face/da un cetatean atunci cand executa serviciul militar in schimbul drepturilor electorale. 🙂

              Faptul ca nu exista o valoare „absoluta” atat a varstei de vot cat si de candidatura arata ca societatea poate lucra si cu conceptul acesta de serviciu militar in schimbul drepturilor electorale.

              Sper ca ati inteles unde bat.

              De ce 23 si nu 25, sau 26 ani si 6 luni sau 30? Sau de ce 33 pentru Senat/si Presedinte?
              Acelasi lucru, experienta conteaza. Ce experienta are unul de 18 ani? Numai daca da ceva in schimb din propria…proprietate (in cazul de fata 3 luni din viata sa pentru un serviciu militar) il poate ridica pe un mucos de la „gradul” de adolescent la cel de cetatean matur: Voluntariatul propriului sacrificiu. Propria decizie.
              Nicidecum „serviciul militar obligatoriu”.

              • Serviciul militar..

                Intreaga constructie politica pe asta se bazeaza : cetateanul (adica ala care are dreptul sa delibereze) este cel care lupta sau a luptat. RESTU MUCLES !!
                Unii se c@@a pe ei de admiratie : vai Atena democratie! Vai Platon! dar nu vor sa stie ca Platon avea instructie militara si ca la o adica argumenat cu sulita si sabia si ca profesorul lui de filozofeala , celebrissimul Socrate era veteran de razboi si ca avusese o conduita eroica …”bAi nu se poate!”. Sau ca Michel deMontaigne a luptat in armura cu sabia si pistolul ….

                A da. Mai stie careva cine a fost „Taurul care Șade” ? Sitting Bull. A avut dreptul sa vorbeasca in Sfatul Barbatilor la varsta de .. 14 ani. Fiindca la 14 ani deja ucisese un inamic in lupta!
                Sa zic asa dreptul politic vine pe teava pustii (il parafrazez pe Mao)

        • daca bagi pumnu’n gura nu faci nimic plus ca daca fortezi nota cu obligativitatea serviciului miilitar pleaca populatia si ramai cu pensionarii care nu mai au cine sa munceasca pt pensia lor..think !

          • Nu bagi nimanui pumnu in gura. Tocmai ca oferi posibilitatea de alege: vrei sa faci voluntariat ? Bine. Nu vrei ? Plateste pe altul sa o faca in locul tau. E cel mai pur spirit capitalist. Si nu pleaca nimeni din Ro ca e „obligat” a faca armata. Daca pleaca o face din alte motive.

            • omule, voluntariatul, in felul cum e prezentat de ai nostri, nu are nici o treaba cu armata.
              Este doar o Spalare de Bani grosolana!

              Noi avem nevoie de stagiu Militar pe baza de voluntariat.
              Si eu cred ca vor fi tineri care vor veni rasa sa li se puna conditii cu votul sau cu platitul.
              se vor inscrie de buna voie.

              @Vasile
              daca vrei senzatii tari, dute intr-o tabara de supravietuire, 1 saptamana.
              sau macar participa intr-o zi la un joc de ORIENTARE prin MUNTI! iti zic ca un astfel de concurs (joc de tabara) te solicita la maxim.

              Personal am participat la asa ceva, binenteles la un nivel de amatori.
              Si apoi am si facut parte dintr-o echipa care organizeaza astfel de jocuri in tabara (in vreo 3 veri)
              un astfel de joc se intinde pe o durata de 4-5 ore, prin padure, pe albia raului, pe munte. Iar totul se petrece contra-cronometru.

              Pentru ca e o competitie intre 3 sau 4 echipe

              • am stat in ploaie nopti..prin natura.. deci cu rabdatul elementelor nam bai..cu oamenii mie greu..si nu am fizic de rambo ..

      • Ntz draga .. daca ambuscatu vrea sa catindeze .. 16 luni ( 8 luni instrictie completa, scoala de gradati, plus 8 luni serveste ca gradat)
        Ca si in Roma antica cives se imparteauintre m,iles si quirites

  5. asa destept foc..6 luni si apoi ce ? ori e formare continua cu frecventa redusa ori facem rahat..6 luni si apoi pauza.. de aia zic ca corpul de voluntari ar trebui sa devina o factiune

    • si prin structura de factiune sa se creeze structuri de autodeterminare inspre gasirea de solutii pt echipamente facute pe plan local si surpriza m’as baga sa lucrez pt tara ca voluntar..
      ca carne de tun ..mai.putzin..si tati sa invatzam acolo de iatorie de razboi neconventional samd..

    • Ai mai mai multe perioade/cicluri de instructie pe an, in fct. de anotimp, nu ramai fara oameni.
      Inca o data, recomand insusirea clipurilor cu USMC Boot Camp de 13 saptamani, merita sa fie vizionate…

      …6 luni, 1 an, cate 2 saptamani din joi-in pasti…nu multumesc.
      3 luni de „Garda Nationala” sunt suficiente.

    • Ma Vasile
      asa intre noi – de ce te bagi unde nu pricepi ?!

      Se sustine (nu de mine ci de specialisti) ca ptr dobandirea unor „Deprinderi” este necesar un minim de 6 luni. Ca sa formezi un gradat , plecand de la pifan iti trebuiesc inca 2 luni. Deci 8 luni minim ptr trupe de sol … (marina are nevoie de minim 1 an)

      Chestia asta poate fi completata cu concentrari periodice …

      Acum elvetienii au un sistem de militie.. 3 luni de cazarma ca sa invete ala niste hcestii si apoi pana la 50 ani 2 saptamani pe an. Insa si la ei sistemu asta incepe sa fie contestat. La noi zau ca nu ar tine …

      Cat despre probele fizice.
      Inca o chestie care trebe sa o pricepi : rezerva asta va trebui sa stea in spatele unor proefesionisti. Care in gnl sunt destinati zonei combatante. Deci rezerva asta ar trebui sa asigure datorii de linia a 2a, cu sanse sa intre linia 1 . Si pentr ca totul este pe sponci (dpv efectiv) ai nevoie de apti combatanti 100%.
      Daca tu ai unele probleme (cu regret azi esti inutilizabil ptr armatra profesionalizata.

      A da.. pe vremurile armatei ptr toti si aia mai putin apti puteau fi utilizati de armata . Insa azi se utilizeaza civili sub contract de munca (cand am facut armata .. erau si cativa angajati civil – la popota, la bucatarie, inca vreo 2 la servicii – unu instalator si parca 1 cizmar. Si destui militari cam dericenti in bucatarie, porcari – da draga unii au facut armata la porci!- altii cizamari samd etc.) Sa nu mai zic ca erau si regimentele de diribau (cica de geniu insa de fapt destinate muncii pe santiere. Aici picai daca nu aveai bafta si mai ales daca aveai antecendente !! Adica daca erai golan recunoscut, de presupus refractar la minima disciplina sociala (adica sa te comporti cat de cat cuviincios) ajungeai la diribau! A da,. Dribau tragea doar de 2 ori si avea arme demodate. De fapt genu de insi pe care nu vrei sa ii stii cu arma incarcata)

      A ca ma zis ca nu pricepi.
      ma rog in tzivile circulua tot soiul de idei gresite desprer armata. Imposibil de inteles fara un an in biocancii lu Statu’ Da ma rog unii mai boi nu inteleg nici dupa 2 ani..

      • inteleg nea bizoane , si stiu ca sunt un novice intr’ale vietzii in general.. dar na mai zic si eu din ce as crede eu ca ar fi optim,
        nu zic ca eu cu experienta mea limitate as avea solutia perfecta..
        \
        cum zicea bunica, ..io numa zic..
        \

        • Dragul meu

          armata ca si amoru fizic nu se invata la fara frecventa!

          Sunt 100.001 si unu de lcururi ce par stupide la prima vedere. Mai ales unuia crescut in puful unei famili iubitoare si cu ceva dare de mana* .Lucuri care te socheaza .. care iti repugna azi (civilizatia de azi) …
          Insa dupa ce faci un an …. si nu esti vou incepi sa banui ca exsita si ratiuni practice al;e „tampeniei” . De exemplu armata este o strctura strict ierahizata. Ca l;tfel nu se poate.Leatu – de teapa ta, a mea sau a altora ca noi – trebuieste sa priceapa ca ordinu trebuieste execuat. Ca daca azi comnetz, poimaine poarlamentez, raspoimaine vreau sa votez .. in cazul in care trupa intra in foc asta duce la distrugerea tuturor. Ca in foc and ordoni : „Puscanus mitralior dupa pietroiu ala .. rade-i” ala trebe sa execute chiar daca are 99,98 sanse sa carepe. Altfel crapa si el si toata grupa sau plutonul …..

          Insa noi ca societate aveam o caracteristica ce ma indigneaza, scarbeste, ingrozeste de decenii bune. Aia ca in armata zbieram ca vrem „democratie” iar in cibilie ca vrem „prodine si disciplina”! Complet aiurea !! (si ca obsrrvatie poate gresita – in gnl ala care a invata sa execute ordinele .. lasat la vatra are tendinta s abage in #### ##-si pe aia care vor sa ii dea ordine in stil militar)

          * cadn ma facut armata aveam multi colgei mai fara noroc. Copii de tarani , copii demuncitiri navesti care la 15 ani intrasera la un unternat la o scoala profesionala. Astia deha erau mia „pregatiti” ptr rigorile militare.

          • inteleg, e adevarat ca disciplina e indispensabila.. nea bizoane vezi d-ta ca stimulii environmentului curent incare traim ne rupe de experienta cruda si neconfortabila a unei vieti simple ..dar frumoase si sincere

  6. Razvane, 3 luni anual pana la o limita de varsta sau doar o data in viata ?! Ca si pregatire initiala e ok 3 luni dar daca apoi pauza tot degeaba. Eu as vedea ceva de genul : o pregatire initiala de x luni ( aici vazut si bani, cazare, instructori, etc) urmata de pregatire anual de 1 luna ( daca e posibil fractionat 4 saptamani- 1 pe anotimp ) pana la sa zicem 40 de ani si apoi tot o luna dar la 3 ani pana la 60 de ani. Totul voluntar ( dar cine nu vrea plateste echivalentul costului de pregatire pentru 3 oameni – se exclud cazurile medicale, etc. ) in cazuri de accidente, tutore, etc se stopeaza fara penalizare. Conditiile de pregatire sa fi ok si la beneficii, nu as pune conditionarea votului, dar spre exemplu scutiri de impozite sau marirea anilor vechime la pensie/ gen grupa pentru perioada de pregatire. Si eu unul as da drept de arma, revolver sau pistol , ca sa nu ajungem la extreme 😉

    • helvetii se descurcau cu 2 saptamnui pe an … Dar in care .. in care dnii directiri erua miaori si lt colonei si comandau batalioane . Povestea unu (cunosc 2 „elvetieni” ca asa l-a remarcat patronul sau … (in calitate de mior patyrinmu a observta ca un soldat era mai bun … parca te cunosc? Da domnule sunt angajatu dumneavoastra? Da bine … si i-a fots bine!)

    • Ai niste idei interesante;
      exceptie dreptul de arma, nu ma incanta personal
      si faza cu plata echivalentului, eu merg spre serviciul alternativ, nu-mi place ideea de a plati cu bani…”fofilarea” ulterioara…

  7. In vremea in care armata a fost redusa la un an, perioada de instructie era de undeva la 4 luni.
    Ajungem de la a vrea ca tinerii sa invete sa manuiasca arma si chestii uzuale sa vrem ca acesti voluntari sa fie Rambo sau alt gen de luptatori din trupele speciale.
    3 luni sunt arhisuficiente sa inveti pe cineva lucrurile elementare. Si credeti-ma cine a invatat in anul 2000 sa faca o montare/demontare a armamentulùi si sa ia o linie de ochire corect, stie si acum.
    Personal asa as face. 3 luni pe an in care voluntarii sa cunoasca pm-ul de la A la Z care sa includa minim o tragere la poligon pe saptamana, pregatire fizica, tehnici de supravietuire, camuflaj, sabotaj. La sfarsit un examen final.
    O data la 10 ani i-as chema inapoi timp de 2 saptamani sau o luna. Aceasi oameni. Sa fie ca o reintalnire pentru ei si sa-si reaminteasca ce au invatat, eventual elemente noi aparute.
    Voluntarilor, solda si eventual o reducere a impozitului pe sa zicem 5 ani… celor ce nu vreau sa invete le-as pune o taxa in plus pe minim 20 de ani.

    • 1 tragere pe saptamana?
      Cred ca aveam minim doua trageri pe saptamana iar ziua era impartita intre 6 ore de instructie si pregatire in teren si 4 ore de cursuri la clasa sau laborator/poligon redus.

  8. armata din ziua de azi e puternic tehnicizata, drept urmare o multime de functii, pur tehnice, pot in caz de ceva sa fie preluate de civili specialisti in domenii conexe. Exemple, in ge se face in armata o sectie de luptatori cibernetici, respectiv contra hackerilor, posturi care evident ar putea fi ocupate de specialisti IT. Sau chiar piloti de drone, sau chiar mecanici auto, avioane, vapoare.
    Cred ca acestia ar trebui mai degraba atrasi intr-un sistem de voluntariat, adica meseriile deficitare.

    Pe vremuri, in Ro, se facea, din cind in cind, pt. cei in rezerva, o convocare de citeva saptamini. Din motive pe care nu le-am inteles eu nu am fost chemat niciodata in schimb colegi de a mei f. des. Picant era ca colegii erau instruiti in avioanele 93 si 99, desi ei lucrasera ani multi la proiectarea acestora. Odata un coleg a fost instruit dupa un manual pe care il scrisese el insusi, ocazie cu care si-a dat seama ca ici colo sunt greseli 🙂

    • pai asta e bucla ideala pentru orice produs, ca ala care l-a proiectat sa fie pus sa-l foloseasca 🙂

      • Apropos, era tare faza aia in evul mediu cand un proiectant de poduri sau arce de catedrala/sau alte cladiri era pus sa stea sub ele cand se retrageau suportii de lemn sau le testau trecand carele pe ele (in cazul podurilor) 🙂

        • Si Saligni a aplicat-o cand au inaugurat podul de la Cernavoda. A stat cu familia, in barca, sub pod, cand au trecut locomotivele in viteza pe pod.

        • Se aplica si azi..
          Tin minte … la televizor inuagurarea (in vest) a nu stiu carui pod . Trecau camioane grele in formatie. Si la mijloc un ins intr-o masina decapobaila „prima parada”. Fiind mai tanr si nestiutor am ras.. apoi cand povesteam altora ce amuzant era tipul mi-a explicat unu mai in varsta : Pustiule ala era proiectantu, alaturi constructoru. Daca se rupea podu sa moara si ei!

      • nu stiu daca v-am spus dar, pe vremuri, dupa ce cazuse un 93 si se instaurase un oarecare stare de neincredere directorul Zamfirescu a zburat intr-o dubla. Si mie mi-ar fi placut mult sa pot zbura cu ele.

        Pe vremea aia se spunea insa, ca proiectantul trebuie sa supravietuiasca pt. a putea fi tras la raspundere!

  9. Al doilea film la inceput : „i can see my hooouse”.

  10. Eu cred ca ar fi bine sa fie introdus o perioada minima obligatorie de stagiu militar ( 3 luni …maxim 4) doar pentru lucruri de baza, tras cu arma, , cu un lansator, mitraliera de pe un blindat…demontatul armei personale, montatul, orientare in teren, un curs minim de prim ajutor. Dupa acesta perioada cine vrea sa intre intr-un program de voluntariaot pentru aprofundare sau specializare…. nu stiu…mers cu TAB-ul…la marina, statii de radar etc…. ( si voluntariatul in functie de necesitatile unitatilor militare si aptitudinile doritorilor…, nu vreau eu sa merg cu transportorul blindat, cand ei au nevoie de tragatori la artilerie…etc..). Chemarile ulterior ar putea sa fie periodice pt cei care nu sunt voluntari si de scurta durata si in alt sistem pentru cei care au optat si dupa perioada initiala de voluntariat la o categorie similara si dupa. Mai exact, pot sa stau cele 3 ..4 luni initiale, sa ma duc ulterior ca voluntar inca 7..9 luni etc pt radar, artilerie, genisti…etc… si dupa sa nu intru in corpul voluntarilor si sa ma cheme la un interval de 2 ..3 ani…. sau sa intru in corpul volunarilor si sa ma cheme o data pe an la o aplicatie…etc… Acum este o parere personala, nu zic ca ce am spus ar fi calea de urmat, era doar o parere. Important ar mai fi ca o asemenea decizie luata de stat, sa nu fie o alta posibilitate sa tocam bani… ei ne fac ca ne atreneaza…firme de catering, etc…

  11. Chiar si o perioada de 3 luni in care sa tii niste oameni 24 din 24 e pierdere de timp si bani.

    Mult mai simplu ar fi ca armata sa stabileasca niste standarde minimale la care trebuie sa ajunga fiecare cetatean dupa varsta de 18.
    De la chestii teoretice pana la criterii practice, de ex. sa parcurgi un traseu cu obstacole intr-un anumit timp, sa nimeresti minim n tinte la trageri etc.
    O data pe an esti verificat, daca nu treci examenul sa zicem mai ai voie sa incerci a doua oara dupa care esti pasibil de o incorporare de 3 luni, sa zicem.
    Desigur armata trebuie sa asigure niste centre regionale de antrenament in care sa vina fiecare cand vrea sa se pregateasca pentru a trece examenul.
    Nu are nici un rost sa tii oamenii 3 luni blocati in cazarma. Stabilesti standardele si l lasi pe ficare sa se pregateasca. Daca nu se mobilizeaza asa poti ajunge si sa-l incorporezi dar nu are rost din prima.
    Desigur trebuie sa se faca si aplicatii mai ample dar nu cred ca rezervistii trebuie concentrati mai mult de 2-3 zile la cateva luni odata sa zicem in primul an de pregatire si apoi odata pe an.

    • ”…sa nimeresti minim n tinte la trageri etc.
      O data pe an esti verificat,…
      …Stabilesti standardele si l lasi pe ficare sa se pregateasca. Daca nu se mobilizeaza asa poti ajunge si sa-l incorporezi dar nu are rost din prima.”

      Pai si cum ma antrenez pentru asa ceva?
      Ma duc in Craiova, la mine, la Mercur, sus la etajul 3sau4, langa cele 6 sali cinema Inspire si trag cu arma airsoft la astia?
      http://www.mercurcraiova.ro/categorii-magazine/categorii-magazine/diverse/poligon-airsoft-military-club.html
      Cred ca de asta dau tarcoale pe acolo in permisie marinarii de uscat de la Deveselu in weekend…guns and movies in one place!
      🙂

      Si daca-s de la tara ce fac? Trag cu piscariciul dupa wamp rats pe islazul comunal ca Luke Skywalker?

      Daca ii tii din start cateva luni in cazarma poti controla totul: pregatirea, propaganda, mancarea, aptitudinile fiecaruia, informatii despre fiecare…etc..

      • mi se pare absurda obsesia pt. trageri, in razboiul modern o mare parte din combatanti nu trag nici o data, sunt ocupati cu alte chestii, de la operatorii radar, la comunicatii, la genisti..

        • mda neamtzule

          Hai sa zicem asa de un exercitz mental
          – ai o armata de din astia nintendo care is tari nene in comfutere, radaruri in comunicatii samd . apasa pe butoane si jucarele lor ..
          Da peste ei intra niste … somalezi sau asa ceva cu arme automate. Cine castiga?!

          Asta este situatia- radistu ar face bine sa nimereasca si el tinta!
          Plus ca pe aici este vorba despre personal combatant …. aici ai lipsuri ..

          • pe langa asta uitati ca un asalt nu incepe cu ak’ul ..cazul rusilor. ci pe langaa bbardament..ATAC ELECTRONIC..care cam o sa elimine pe moment orice dispozitiv pe curent activ, deciai negraba m’as axa pe snyping..

          • Ghita, daca au ajuns somalezii sa intre, sau ma rog betivii de rusi sa atace la baioneta computerele si radarele aflate mult in spatele frontului inseamna deja ca s-a ajuns la sfirsit si citeva piscaturi de Akmuri nu mai rezolva nimic.

  12. Electronlica, cibernetica, radare, etc. bune dar daca vine rusul ( pentru noi astia sunt dusmanii ) e nasol. Betivii au prostul obicei sa ocupe si ocupatia inseamna, cum zic amerlocii „boots on the ground” si aici chiar trebuie sa nimeresti si cu pm-ul ca nu ii dai cu tableta sau antena radar in scafalie.

    • Nu avem nevoie de mai multi soldati astia trebuie sa-i pregatim si sa-i dotam bine, la rezervisti ar trebui minim 100000 sau 150000,ajung fratilor suntem in NATO.

      • Ajung?! Când ai vecini șacali și hiene cum avem noi și de dincolo de Nistru ursul își ascute ghearele, eu zic că nu ajung de loc. NATO…

  13. Am citit totate comentariile pina aici si cred ca daca s-ar face o sinteza a tuturor postarilor ar iesi ceva corec:). In primul rand – resping cu tarie ideea obligativitatii serviciului militar – sunt o multime de oameni care au fobie de arme si pentru aia, a-i obliga sa ia o arma in mina inseamna pura inconstienta – ori se nenorocesc pe ei, ori pe altii ori pe toata lumea. Asa ca sunt convins ca cel caruia i se incredinteaza o arma trebuie cumva sa-si exprime si el dorinta si angajamentul de a o utiliza in mod responsabil. Daca e sa fie voluntariat, sunt pentru varianta in care cei intre 18 si 28 de ani sa poata face 6 -9 – 12 luni ( pe module, cu impartire pe arme), functie de care sa aiba si dup-aia niste avantaje in civilie ( scutiri de impozit, gratuitati, etc), iar cei trecuti de 28 de ani sa faca cele 3 luni ale lui Razvan ( Boot camp) si dup-aia inca o luna pe an sparta in 4 saptamani – 1 per trimestru – swiss type. De ce am ales limita asta de 28 de ani? Pentru ca de regula copii intre 18 si 28 de ani sunt inca apti vizic si au si disponibilitate familiala ( probabil la varsta aia inca nu esti insurat sau oricum pe la inceput) si profesionala ( inca poti sa te orientezi si pe piata muncii, nu esti inca intelenit definitiv undeva). Iar pentru cei ca mine si ca altii, 3 luni de boot camp cu pregatire militara generala pentru razboi asimetric ( diversiune, sabotaj) cred ca e arhisuficient. Evident, o structurare pe segmente de varsta (18 -28, 29 -35, 36 – 42 si de la 43 toti la gramada) este impetuos necesara pentru a avea asteptari realiste de la fiecare individ in parte, functie de varsta fiecaruia.

    • ma bucur ca mai sunt oameni care mai au o vedere constructiva.. nu discut aplicabilitatea ideilor dvs, ci ca amprenta energerica a ceea ce ai scris..

  14. Ah, discutam de parca voluntarii aia ar avea greutate si nu sunt doar un gest de paun al localnicilor destinat exclusiv Marelui Licurici (pe principiul „vedeti ce de partea voastra suntem?”). Mi-e sa nu vad voluntarii iesind la o plimbare la iarba verde pentru o gustare scurta, imbracati in uniforma, apoi mergand acasa si laudandu-se ca US Marines sunt niste amatori iar Speznatz niste prapaditi.

  15. Eu cred in armata de profesionisti. O mie de profesionisti, din care 200 piloti, fiecare pe F-16 lui, si 800 bagati in 200 tancuri Leo 2 sau Abbrams, vor macelari cateva zeci de mii de voluntari inarmati cu puscoace de pe vremea lui Ceausescu. Decat sa pierzi vremea cu antrenarea si hranirea celor cateva zeci de mii de tineri, mai bine ii investesti in armament modern si combustibil pentru antrenamentul profesionistilor. Avand in vedere ca razboaiele moderne dureaza cateva zile sau cateva saptamani, pana apuci sa concentrezi, sa echipezi si sa transporti rezervistii s-a terminat totul. Avand in vedere ca rusii au vreo 600.000 militari, din care o treime e mentinuta in estul Rusiei, o treime in Caucaz, inseamna ca in Europa au maxim 200.000 disponibili pentru un atac. Pe acestia ii poti opri fara probleme cu 100.000 de soldati echipati modern, aviatie, rachete antiaeriene, blindate, rachete AT, obuziere autopropulsate si MLRS-uri.

    • „…Avand in vedere ca razboaiele moderne dureaza cateva zile sau cateva saptamani,..”

      E parerea ta…

      • subscriu, e mai complexa anvergura unui conflict armat modern. plus ca noi nu avem cu ce..nu pot decat sa ma rog la Domnul sa ne lase in starea asta de pace in care ne aflam,

    • La câți ani au plecat americanii din Irak, după 2003? Dar din Afganistan? Câteva zile e războiul convențional, cu armate fata în fata. După ce una o anihilează pe cealaltă si invadează teritoriul urmează ” greul ” războiului, adică cel asimetric. Nici sârbii în 99 nici georgienii în 2008 nu erau pregătiți pentru asa ceva, asa ca umilirea a fost totala – retragere completa și ocupație fara nicio riposta a celor invadați.. Celor care zic ca voluntarii ar fi doar niște papagali care s-ar juca de-a războiul, consumând resurse inutil, le recomand sa urmărească clipurile rezistentei Irakiene de la mijlocul anilor 2000. Veti vedea acolo cum de la mic la mare, femei și bărbați, toată lumea era angrenata în efortul împotriva armatei invadatoare. La noi, daca ne trezim cu rusii la ușă, nu e nimeni în stare nici sa dea cu praștia în ei, darămite sa le pună bombe pe sub tancuri.

      • Americanii au cucerit Irakul in 5 saptamani si au ramas cat au vrut ei, nu i-au fortat insurgentii sa plece, indiferent cate atacuri au facut. In schimb in 1973 Israelul a reusit sa opreasca atacul asupra sa si sa contraatace, in conditii de inferioritate numerica, datorita pregatirii soldatilor sai si a echipamentului modern pe care il avea. Scopul pregatirii pentru razboi este sa evitam ocupatia, nu sa ne luptam ani in sir pe teritoriul propriu.

    • Sirienii nu ar fi de acord cu ce zici.

  16. Gogu' de la cazane

    Daca tot e de dat cu presupusul, hai sa o fac si eu…
    Pregatirea Militara Minimala ar trebui sa fie de 4 luni (minim) si sa fie doar de baza pentru infanterie. Plec de la idea ca atat avea un Ciclu in armata tovaraseasca si cam reuseau sa-i faca (aproape) pe toti militari. Metodologia trebuie sa fie alta, adaptata la vremurile actuale. Ma refer la Ciclul 1 care era impartit in Perioada de Instructie Primara (40-45 de zile), pana la depunerea juramantului, in care se facea „acomodarea”, cunosterea regulilor de baza si a armamentului. Apoi 2,5 luni de aprofundare, invatarea de tehnici de supravietuire, sabotaj, gherila in general, aplicatii, etc….
    Apoi aplicatii de 3 saptamani la fiecare 2 ani (sau 4 saptamani la 3 ani, cate o saptamana pentru fiecare luna a Ciclului 1) pana la varsta de aprox. 30 – 35 de ani si care sa se faca in unitatile militare. De asemenea 3 – 4 aplicatii (nu convocari si bauta) de weekend pe an pe plan local (cam cum faceau baietii aia din Polonia de capul lor).
    A, da, dupa Pregatirea Militara Minimala (PMM) sa poti opta pentru a deveni simplu Rezervist Civil si sa fii chemat doar in caz de necaz, sau sa poti deveni Rezervist Voluntar/Activ care sa urmeze programul de mai sus si poate sa fie integrat in Apararea Civila Locala (daca mai exista) ce intervine in situatii de urgenta si de asemenea sa aiba avantaje materiale si eventual sociale (de analizat!). Ar fi interesant ca cine vrea, sa mai poata face alte cateva luni specializare pe o anumita arma. De asemenea ar fi bine sa nu poti deveni soldat angajat, sau sa mergi la scoala de gradati, subofiteri sau ofiteri daca nu ai PMM.
    In sociologie/psihologie se spune ca un om (organism uman) are nevoie de minim 21 de zile pentru a incepe a se adapta la o conditie externa noua, iar dupa 40 – 45 de zile adaptarea ar fi destul de integrata. Ma intreb daca fostii tovarasi stiau asta?
    Problema celor care nu pot/nu vor sa faca armata nu am de gand sa o abordez.
    Cam asa mi-as imagina eu un program cat de cat serios de Pregatire Militara Minimala, Da, stiu, lucrurile pot fi pervertite foarte usor in Romania, dar cine mai stie….

  17. Ha ha ha exaaacctt ! No chiar aveam nevoie de o portie de ras !

  18. Citind toate comentariile am observat ca o singura persoana a folosit cuvantul cheie: PROPAGANDA. Restul va veni natural. Inca o chestie : din scoala trebuie facut mai mult sport si obligatoriu cu profu de geografie si sport tabere de orientare turistica si expeditii

  19. 1 Scoala- PTAP
    2 Post liceal/univesitar – 90zile ,5 zile/saptamina/10 ore/zi , trei anotimpuri.instructie de baza.
    3 Concentrari- 5 zile/an timp de 15 ani

  20. Se pare face pe mai multe nivele , mai multe specialități.
    Cei mai profesioniști 2-3 luni pe an.
    Alții 1 lună. Iar cei care n-au treaba si vor sta la aprovizionari si nistiu ce frecții pot avea doar 14-20 de zile pe an. Le ajunge.
    Plus le dai teorie sa învete acasă , nu îi tii in cazarmă ca sa încete nsote teorie.. le dai test când vine în perioada de training, so dacă pică îl taxezi si il trimiți acasă, sau îl coborî în rang îl trimiți la spălat vase ,etc.
    Pentru un pifan de rând , două serii câte 2 săptămâni pe an în sezon rece si in sezon de vara sunt super suficiente.poligon si lecții practice..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *