Ziua Drapelului Romaniei si o scurta istorie a Tricolorului

Cele trei culori, care compun steagul national, sunt pomenite de foarte timpuriu, in istoria noastra.Mihai Viteazul le folosea pe diplomele emise de Cancelaria Domneasca, steagul revolutionar   de la 1821, deasemenea le avea! Anumite pareri extind mult in istoria veche folosirea celor trei culori, fara a putea fi atestate, insa documentar.

In epoca moderna  prima afirmare oficiala, a precursorului steagului national, vine din Tara Romaneasca, de pe vremea domnitorului Alexandru Ghica, care a cerut si primit acceptul Portii Otomane de a pune steaguri pe corabiile muntene.Culorile alese au fost galben si rosu, insa pentru steagul militar se adauga si albastru!Actualul drapel rosu, galben si albastru a fost adoptat oficial ca drapel national, in timpul Revolutiei de la 1848, in data de 26 iunie 1848, culorile erau insa in benzi orizontale, cu albastru sus si galbenul la mijloc.

Actuala organizare , verticala, a drapelului s-a facut odata cu venirea in tara a Regelui Carol I pentru a fi in acord cu regulile europene in materie.Primul drapel de lupta al Armatei Romane  a fost inmanat unei unitati miliatre la data de 1 septenbrie 1863, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza!

Ca simbolistica, cele trei culori, au urmatoarele semnificatii:

-albastru–libertate

-galben–dreptate

-rosu–-fratie

Militar vorbind, drapelul de lupta, are exact aceeasi semnificatie astazi, ca cea avuta in armata romana(Roman Empire),  adica reprezinta onoarea si simbolul unitatii respective.Acum, ca si atunci, pierderea sau distrugerea Drapelului de Lupta, atrage dupa sine desfiintarea respectivei  unitati si aspre sanctiuni pentru toti ofiteri unitati!

Asadar  La multi Ani pentru Tricolorul nostru si sa fulture cat mai mandru si peste cat mai multe teritorii romanesti! Dumnezeu sa-L  binecuvanteze !

8 comentarii:

  1. Mihai-Cristian

    " Pierderea drapelului duce la desfintare " – uite de unde s-au inspirat ultrasii 😀

  2. „Anumite pareri extind mult in istoria veche folosirea celor trei culori, fara a putea fi atestate, insa documentar.”

    Nu sunt pareri. Si sunt atestate documentar prima oara pe la 535 e.n. in Novella XI a imparataului Iustinian. Asta ca sursa sigura, pentru ca de la o vreme se vorbeste strict pe surse.

    Culorile se pare ca sunt mult mai vechi de anul 535, daca stam sa interpretam si sa coroboram anumite informatii istorice indirecte, dar nefiind o sursa „x” care sa afirme explicit asta, bineinteles ca n-are rost sa supunem discutiei.

    1
    • „Just-inian”!
      Citez: Din partea dreapta, in prima diviziune, scut rosu, in mijlocul caruia sunt vazute turnuri, insemnând Dacia de dincolo, in a doua diviziune, scut ceresc (de culoarea cerului, adica albastru), cu semnele tribului burilor, ale carui doua laturi (margini) sunt albe, iar mijlocul (campul dintre cele doua scuturi) auriu (galben).
      La Multi Ani!
      …si iata steagul Budapestei pana mai deunazi, deranj mare: http://romaniatricolor.deviantart.com/art/Flag-of-Budapest-213548605
      😀

      1
      • Pesemne ca autoritatile de la Buda, primarul in special, au facut o fobie pentru cele trei culori! N-aveau niciun motiv sa-l schimbe, dar probabil, daca nu sigur, deranja pe toti cretinii -aia cu autonomia, Ungaria Mare, etc.

        • Pe mine m-a amuzat faptul ca l-au schimbat doar cu cateva zile (22 iunie 2011) inainte sa-l sarbatorim pe al nostru pe 26 iunie. Ironia e ca daca o sa cauti „Flag of Budapest” pe Google, tot cel vechi apare la cautare/imagini intai. 🙂

  3. La multi ani !

  4. rosu- curaj, indrazneala
    galben-bogatie, fertilitate
    albastru- sinceritate, dreptate

    TRAIASCA TRICOLORUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *