Zuzana 2

Zuzana_2_howitzer_IDEB_2014_International_Defence_Exhibition_Bratislava_Slovakia_Slovak_Republic_May_001

Se pare ca absolut toate lumea este macar mai un pic desteapta decat conducatorii Romaniei si in mod clar mult mai patrioata, altfel greu s-ar putea explica faptul ca fiecare tara vecina noua, inclusiv Bulgaria, sta ceva mai bine la capitolul dotare si industrie militara. Chiar si mica Slovacie a dezvoltat un proiect de obuzier autopropulsat.

Compania slovaca Konstrukta Defence a prezentat la IDEB 2014 o varianta modernizata a obuzierului Dana de 152mm, versiune denumita Zuzana 2 cu un tun calibrul 155mm.

Zuzana 2 este la randul sau o upgrad-are a Zuzana 1, obuzier calibrul 155 si 45 de calibre, intrat in dotarea armatei slovace inca din 1998! Versinea modernizata  – Zuzana 2 – are un tun ceva mai lung, 52 calibre, incarcare automata si poate executa foc indirect cat si direct, turela fiind montata pe un autovehicul Tatra 8×8.

In esenta Zuzana 2 este un obuzier Dana 152, dotat cu un tun calibrul 155mm 52 de calibre adus la zi atat din punct de vedere al munitiei folosite, cat si al sistemului de comunicatie sau control al focului.

Zuzana_2_howitzer_IDEB_2014_International_Defence_Exhibition_Bratislava_Slovakia_Slovak_Republic_May_002

Sistemul de control al focului poate folosi in regim automat harti in format electronic, vehiculul are sistem de navigatie inertial, senzor pentru viteza proiectilului la gura tevii si o raza de actiune de 41,5km, in timp ce pentru focul direct, obuzierul dispune de camera TV, sistem de vedere in orice conditii meteo (termal) si telemetru laser.

Magazia de munitii poate incarca 40 de proiectile.

In Armata Romana obuzierul tractat de 152mm este baza, greu de manevrat, cu raza scurta si care in caz de conflict am avea bafta chioara daca ar apuca sa-si schimbe pozitia dupa ce ar trage de cateva ori… ATROMul este tras pe linie moarta din motive obscure si nu avem nici un alt program pentru dotarea artileriei cu un obuzier autopropulsat modern, sau macar autopropulsat.

Iar fara artilerie nu prea avem armata, desi MApN-ul banguia ceva, candva, despre nus ce program de achizitie a 12 obuziere, 6×155 si 6×105, bineinteles cumparate din import, mira-m-as sa nu fie second-hand, desi Romania avea capacitatea sa integreze in industria propie realizarea unor tunuri si obuziere pe sasiuri locale, cum de altfel s-a si intamplat cu multi ani in urma, atat cu un obuzier calibrul 105mm, cat si cu mai cunoscutul ATROM de 155mm.

Dar importul este rege…

 Armyrecognition

 GeorgeGMT

 

10 comentarii:

  1. Pai hai sa vedem ce plati a facut MApN anul acesta: http://www.mapn.ro/administrare_deschisa/2014/Plati31.07.2014.pdf

    Iar la „Achizitii”: http://www.dpa.ro/pentru-contractori/contracte-romania/buletine-emise/804-buletine-emise-2014

    Oricum,mare lucru nu poti afla.Toate caietele de sarcini sunt clasificate,clasa SECRET DE STAT.

  2. Nu le putem trimite o scrisoare deschisa la astia din guvern sau din SMG ca sa beleasca ochii si sa vada ca noi suntem pielea…?

    • nu suntem pielea…nu e rentabil pentru politruci gen tov. dushka…daca toate proiectele abandonate mergeau inainte veneau polonezii sa ia lectii ca in Coreea de Nord cu carnetelu’…

    • Radu, stai linistit, multe materiale de-ale noastre despre strategii de inzestrare si necesitati au ajuns si pe la MApN si guvern… rezultatele insa…

  3. De ce nu zice nimeni nimic despre starea armatei ? Cadrele militare in rezerva ? ca ei deja nu mai au de ce sa se teama ca le fac mizerii superiorii.

    Nici un om politic mai de doamne ajuta nu vrea sa ia pozitie ? sa intrebe parlamentul ce anume are de gand ? sa l intrebe public pe primul ministru ?

    de ce nu avem tancuri ? de ce nu folosim submarinul ? aparare antiaeriana ?

    e jenant sa vezi ce facem noi si ce fac polonezii, la cele 2 extremitati estice ale NATO …

  4. Dupa AA si drone artileria (fie pensionarii tunurile, vedetele obuzierul, rachetele, mortierul si regele obuzierul de 155mm) este importanta mai ales pt. o tara cu bazinul hidrologic, climatul, solul si relieful Romaniei, care pot fi, un timp, adevarate bariere naturale in calea unei armate.

    Pana acum problema artileriei si a aviatei (intr-o anumita masura) o reprezenta informatiile limitare despre pozitia, directia si viteza coloanelor inamice. De aceea tancul avea o importanta mai mare, fiind in esenta un tun care isi protejeaza servantii si care are informatii in timp real despre tinte.

    Odata cu aparitia dronelor limitarea artileriei si a aviatiei de nu cunoste cu exactitate pozitiile inamiciilor s-a diminuat pana aproape de eliminare. O drona nu iti da doar acele informatii dar poate sa iti ofere si despre condiitile meteorologice care pot influenta traiectoria proiectilelor, corecta/gida tirul.
    Din aceste motive importanta artileriei creste. Fiecare unitate de artilerie sau chiar anumite unitati de infanterie ar trebuii sa aibe cel putin o drona care sa fie folosita pt. a descoperii potentialele tinte si ghida tirul propriei artilerii.
    Ca protectie impotriva dronelor MANPAD-uri si/sau tunurile multirol 2x de 35mm sau 40mm trebuie in fiecare unitate.

    Pt. a putea sa isi ideplineasca rolul artileria trebuie sa fie foarte mobila pt.:
    – a putea sa ofere protectie/putere de foc chiar si in timpul unui atac sau retragerii rapid(e);
    -a putea sa isi schimbe rapid pozitia dupa ce a executat un anumit nr. de trageri ca sa poata evita detectarea pozitiei si a distrugerii.
    -ea trebuie să fie tot timpul pregătită sa distuga tinetele fie ca infromatiile vin de la propriile drone sau de la un sistem național de supraveghere a teritoriului sau de la solatii de pe teren.

    Ar fi interesant daca am asimila productia si munitia unui obuzier de 155mm. Am putea colabora cu Denel pt. un G6 Extended Range damn 73km raza cu munitie speciala este…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *