Romania Military

13000 de MRAP-uri isi cauta o noua casa…

mraps_storage800

13.000 (treisprezece mii)

Este numarul vehiculelor tip MRAP de care armata SUA vrea sa scape, oferindu-le aliatilor si fortelor de securitate interne.
Ce nu va putea fi distribuit amatorilor de blindate gratuite va sfarsi, cel mai probabil, la fier vechi. “We’ve notified our friends and allies that we have MRAPs available and if they want them they can have them”. Sursa: defense-update.com

Un truc cu adevarat spectaculos ar fi sa convingi SUA ca si alte blindate grele stocate, cum ar fi M1A1, sint tot un fel de MRAP-uri, micile diferente putand fi trecute cu vederea intre prieteni.

Insa „milostivenia” yankeilor are si alte scopuri mai putin „crestinesti”, astfel, aceste MRAP-uri nu sunt chiar ultimul racnet, intre timp US Army dotandu-se cu „specii” mai evoluate, pretul repatrierii intregii flote in SUA este cu totul prohibitiv, mai ales daca avem in vedere faptul ca nu prea ar avea ce face cu ele, dar partea cu adevarat interesanta, spun cei de la Wall Street Journal, este evidentiata de faptul ca daca aceste vehicule ar ti taiate si date la fier vechi, companiile producatoare ar suferi pierderi imense in lipsa contractelor pentru piese de schimb si mentenanta in general.

MRAP „inrolat”, de voie de nevoie” in SWAT

Navistar International Corp. – cel mai mare constructor de MRAP-uri pentru Pentagon, cu peste 9000 de unitati vandute, din totalul de 27000 cumparate de americani, a anuntat deja o scadere a veniturilor cu 51% anul trecut datorita tragerii pe dreapta a unei parti importante a flotei de vehicule si face presiuni ca US Army sa le gaseasca totusi o intrebuintare, eventul ca vehiculele de comandament.

Compania Oshkosh se asteapta si ea la o scaderea a veniturilor de +40%, iar BAE Systems, al treilea mare producator de MRAP-uri, se pregateste sa-si inchida fabrica de la Sealy, Texas tot din lipsa de comenzi.

Astfel ca este vital ca un numar cat mai mare din cele 13000 de MRAP-uri inutile pentru americanii sa-si gaseasca un nou camin si sa aiba in continuare nevoie de piese de schimb si mentenanta din partea companiilor producatoare, iar americanii sa aiba slujbe…

In ultimii ani Pentagonul a cheltuit nu mai putin de 25 miliarde de dolari pentru achizitia de vehicule rezistente la mine. In acest context Romania nu prea ar avea ce face cu aceste vehicule in numar mare, cel mai probabil un maximum de 100 de MRAP-uri fiind suficient, asta daca ai nostri se vor invrednici sa le si poata aduce din Afganistan. Sau poate, la presiunile aliatilor nostri cu steag instelat, ne putem trezi pe cap cu cateva sute de astfel de vehicule, iar vreun aurolac din nus’ ce Stat Major ne va explica savant ca aceasta solutie este una ultramoderna si de mare viitor, Romania devenind astfel prima tara din lume care va folosi vehicule de tip MRAP pe post de TAB-uri…Ca vorba aia, minte nu pot fi banuiti ca au, companiile americane sunt disperate, niste bani de-o ciunga sh acolo s-or mai gasi…

Io zic sa batem in lemn cu toata convingerea sa nu ne trezim pe cap cu ditamai liota de MRAP-uri! 🙂 🙂

Sursa: Defense-update via Tehnomil.net

GeorgeGMT

 

 

Exit mobile version