Romania Military

4 zile pana la referendumul din Scotia

descărcare

Cel mai recent sondaj amintit de BBC si comandat de cotidianul britanic The Guardian arata un rezultat foarte, foarte strans cu 51% din intentiile de vot impotriva secesiunii si 49% pro independenta. Aceste rezultate ii exclud pe cei indecisi sau care au declarat ca nu vor vota, in timp ce un alt sondaj da un raport de 52%/48% in favoarea ramanerii Scotiei in cadrul UK.

Cam toate sondajele arata ca aproximativ 10% dintre votanti sunt inca indecisi, dar cu cat ziua de joi 18 septembrie se apropie, tot mai multe semnale din zona economicului indica faptul ca un raspuns afirmativ nu ar fi chiar cel mai bun lucru pentru scotieni. Dupa ce gigantul industrial BAE Systems a spus inca de anul trecut ca independenta Scotiei il va forta sa-si retraga o seama de afaceri din proaspat independenta tara, mai ales pe zona industriei de aparare (cam 10000 de locuri de munca directe), a venit zilele trecute randul marilor retaileri sa anunte ca intr-o Scotie independenta pretul alimentelor va creste …

De asemenea Banca Angliei a anuntat ca Royal Bank of Scotland a facut o cerere, aprobata deja, ca in cazul secesiunii sa se mute la Londra, RBS preferand sa ramana o banca britanica decat una scotiana.

Iar RBS nu este singura banca care se gandeste sa-si schimbe “nationalitatea”. Mediul de afaceri din Scotia, mai ales marile companii, nu priveste cu ochii buni secesiunea  pentru ca acest proces are foarte multe incertitudini pe care nimeni nu le poate inlatura.

Care va fi noua politica fiscala, vor creste taxele? Scotia va fi in afara NATO si a Uniunii Europene, cu impact direct asupra tuturor afacerilor din aceasta tara.

Deocamdata singura speranta de viitor a celor care sustin independenta sta in rezervele dovedite si banuite de hidrocarburi din largul coastelor scotiene, doar ca veniturile directe din afaceri cu petrol nu sunt deloc baza bugetului britanic, si pe cale de consecinta nu vor putea fi nici baza viitorului buget scotian, mai ales ca putem sa presupunem ca britanicii nu vor fi chiar foarte amabili cu fostii lor colegi de imperiu macar o vreme.

Logica independentei scotiene are la baza strict motive istorice si orgoliul national, pentru ca deja Scotia se bucura de o autonomie mai mult decat largita, are propriul guvern si parlament, iar Londra este dispusa sa ofere si mai multa autonomie, cu exceptia-  normala de altfel – zonei de aparare si politica externa, in rest chiar nu stiu ce se asteapta scotienii sa obtina daca rezultatul va fi favorabil secesiunii.

Vor avea o viata mai buna?! Nu prea vad cum, asta in conditiile in care Scotia a fost, si este si astazi, o tara frumoasa dar saraca lipita, neavand nici macar prea mult teren arabil, bogatia omenilor de acolo provine din munca, ori daca privim lucrurile prin prisma unor avantaje teoretice dupa independenta, dati-mi voie sa spun ca eu personal nu vad nici macar un singur avantaj. Asadar o secesiune doar din orgoliu?!

Sper ca sambata dimineata sa aflam ca bunul simt si inteligenta au prevalat, iar Marea Britanie a ramas intreaga. Intr-o lume aflata intr-o rapida globalizare, tendintele centrifuge de secesiune aparute prin te miri ce locuri sunt doar rodul orgoliilor personale si al prostiei maselor. Nu are cum sa-ti mearga mai bine singur…

In acelsi timp UE sta cu ochii cat cepele pe Scotia, daca tinem cont ca numai in UK mai sunt doua focare de secesiune, iar nivelul intregii Uninuii in jur de 35 de regiuni care isi reclama independenta…

GeorgeGMT

 

 

Exit mobile version