Romania Military

A-Darter pentru Gripen E/F

Asa cum va anuntam cu ceva timp in urma brazilienii s-au hotarat sa foloseasca pe aparatele lor Gripen E/F racheta cu raza scurta ghidata in IR A-Darter, o coproductie intre Brazilia si Africa de Sud.

Iar programul merge inainte cu pasi repezi, in Africa de Sud a avut loc deja prima lansare in conditii reale a rachetei chiar de pe un Gripen  sud-african, lansare considerata un succes marcant. Si desi raza Darterului este mult mai mica decat a omoloagelor sale occidentale – AIM-9X sau IRIS T – sud-africanii se lauda ca racheta este la fel de performanta la nivel de senzori si manevrabilitate.

Brazilienii pe de alta parte au anuntat ca racheta este gata aproape in totalitate si va fi gata de intrarea in productia de serie anul viitor. Sud-americanii au investit pana acum aproximativ 110 milioane de dolari iar in program sunt implicate – de partea braziliana-  companiile Mectron, Avibras si Optoelectroni, care au pimit deja transferul de tehnologie de la sud-africanii de la Denel Corp.

Parteneriatul intre cele doua tari a inceput din 2006 si are in vedere nu doar dotarea celor doua forte aeriene cu rachete aer-aer de inalta tehnologie ci si viitoare exporturi.

Cele doua tari sustin ca A-Darter este o rachete la cel mai ianlt nivel tehnologic, putand manevra pana la 100G si are o raza de 12 km.

Oficialii brazilieni au declarat ca anumite tehnologii dezvoltate pentru aceasta rachete vor fi transferate catre industria civila si astfel banii investiti vor fi recuperati prin cresterea nivelului tehnologic al economie braziliene in asamblul sau.

Bravo Braziliei si conducatorilor sai, dar nu ma pot opri sa nu ma uit cu jind la aceste doua programe: Gripen E si A-Darter.

Cu ceva ani in urma am avut si noi oferta de la Saab pentru Gripen C/D sau chiar E/F, cu finantare si implicarea industriei romanesti nu doar in fabricarea avioanelor pentru RoAF ci si in fabricarea avioanelor Gripen pentru orice alt client extern.

Am fi putut fi coproducatori in programul Gripen E/F si economia noastra ar fi beneficiat de investiti de miliarde de euro, dar am fi putut fi coproducatori si pentru racheta aer-aer israeliana Python V, racheta care a fost oferita Romaniei  cu ceva timp in urma inclusiv sub forma de productie partiala in tara la ELMEC.

Din pacate s-a ales praful de ambele programe.

Si acum o mica lamurire: nu americanii sau europenii s-au impotrivit inarmarii Romniei si propasirii industriei nationale de aparare! Asta este o prostie, occidentalii au venit mereu cu oferte si linii de credit mai mult decat avantajoase, s-au oferit sa fabrice aici tehnica de lupta, au oferit offset, etc.

Cei care nu vor sub nici o forma ca Romania sa aiba o armata puternica si respectabila sunt rusii, care n-ar fi avut nimic de castigat daca Romania ar fi detinut acum 60 de aparate F 16C/D, sau Gripen C/D, E/F. Aceste contracte ar fi adus banii in economiile vestice si ar fi dat de lucru companiilor lor, ca si companiilor noastre, am fi castigat cu toti…

Cei care s-au opus sunt coruptii si incompetentii, tomberonezii de politruci. Sa nu uitam ca americanii chiar ne-au urecheat de cateva ori fata de starea jalnica a dotarii armatei si tot ei ne tot bat la cap sa crestem dracului odata bugetul MApN…

Daca judecam un pic vedem ca singurii in avantaj din aceasta stare jalnica a lucrurilor sunt la est de noi.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version