Romania Military

Acord intre Iran si Occident

Astfel Teheranul, europenii si americanii au recunoscut ca au mai multe lucruri in comun (interese adica) si mult mai putine lucruri care ii despart (Israelul adica 🙂 ) Asadar cele trei parti, care sunt de fapt doua, si-au dat mana si si-au promis vesnica prietenie, totul in beneficiul ambelor parti, si aici, pe zona intereselor, Teheranul si occidentalii chiar au multe lucruri  comune si inca unele foarte mari.

Mai intai Iranul s-a jurat sa nu construiasca arme nucleare, sa-i dea lu’ Itic in cap cu ele, macar zece ani de acum incolo, sa permita inspectiile oriunde vor vrea inspectorii sa inspecteze.  A mai promis Iranul sa accepte inca un numar de ani un embargo asupra armelor (cinci ani parca) si asupra rachetelor balistice opt ani.

Iranul

Pai persii castiga mult acum si foarte mult in viitor. Pe moment Teheranul recastiga controlul asupra unor active de zeci de miliarde de dolari blocate de occidentali, reduce spre zero sansa unei interventii militare americane pe propriul teritoriu si mai mult decat atat, poate reincepe exportul de petrol, iar in viitor pe cel de gaze spre Europa. Adica numai de bine…

In acelasi timp  occidentalii isi pot “calibra” mai bine razboiul impotriva ISIS impreuna cu Iranul, stat implicat de foarte mult timp in lupta impotiva Califatului de pe teritoriul Iranului, in mod direct si impotriva islamistilor din Siria indirect.

Se deschide o sansa serioasa pentru o discutie mai larga in privinta Siriei, acolo unde Iranul a pompat miliarde bune in sprijinul regimului al-Assad, regim care desi nici acum nu pare unul democratic in ochii americanilor, dar care ar putea deveni macar unul luptator impotriva islamismului.

Odata ce Siria si Basahr al-Assad nu mai sunt pe lista neagra a americanilor – si intra macar pe cea gri – se deschide o fereastra de oportunitate pentru o larga coalitie, chiar daca neoficiala, impotriva ISIS/ISIL pe teritoriul Irakului si al Siriei, acolo unde americanii, europenii, ceva irakieni, sirenii lui al-Assad si hezbolacii libanezi ai Iranului si-ar da mana,  impotriva alora cu bomba pe buric.

Nu trebuie uitata nici Arabia Saudita, o tara instabila in interior si tinuta pe linia de plutire de sutele de miliarde de dolari din petrol si de trupele americane prezente acolo, dar care Arabie Saudita este dusmanul natural al Teheranului si care se indreapta si ea spre dobandirea tehnologiei nucleare pe sest.

Cum ar arata oare un Orient Mijlociu – peste 20-30 de ani – cu o Arabie Saudita “nucleara” si cu un Teheran si mai “nuclear”?!

Pe de alta parte la ce nebunie este zilele acestea prin Africa de Nord si zona Golfului, occidentul ar simti parca nevoia macar a unei tari normale in vecinatate.

 

In toata acesta afacere doi par a fi marii pierzatori.

Pe de o parte Israelul urla ca din gura de sarpe ca “o sa vedeti voi” si “eu v-am zis”!, dar deocamdata nimeni nu pare sa-l bage in seama.

Al doilea mare “luzar” ar putea fi Moscova, care risca sa-si piarda influenta in Iran si Siria, mai mult decat atat risca sa se trezeasca cu un concurent de cosmar pe piata gazelor din UE peste cativa ani. Pe termen scurt ridicarea embargoului pentru exportul de titei iranian, a scazut deja cotatile petrolului cu cativa dolari, asta chiar inainte ca Iranul sa exporte macar un baril si cum Teheranul vine dupa o “foame” lunga si obositoare si are nevoie de valuta, este foarte posibil ca iranienii sa inunde piata titeiului, preferand sa vanda chiar si la un pret foarte mic, numai sa vanda…

Al treilea “fraier” in toata afacerea s-ar putea dovedi Arabia Saudita, care s-ar vedea cu un Iran mai puternic si mai bogat, gata sa-i ia de gat pe sauditi pe cam toate planurile, sauditi care nu mai par a fi nici in toate gratiile “marelui satan” de la un timp incoace.

Cu ceva vreme in urma discutam cu un prieten despre rostul si numarul militarilor americani in Arabia Saudita si ne intrebam ce fac yankeii cu atatia militari in desertul saudit?! Iar raspunsul este simplu: americanii mentin acolo un numar suficient de militari care in caz de ceva sa poata securiza campurile petrolifere, infrastrusctura de transport si incarcare. Simplu!

 

GeorgeGMT

 

 

Exit mobile version