Romania Military

Amur 1650 catre China

1280px-BrahMos_missie_on_Lada_class_non-nuclear_submarine_maqette

Submarinele din clasa Amur sunt, asa cum stim deja, varianta de export a Lada-class, insa cand spunem ca sunt “varianta de export” nu spunem chiar totul. Asa cu scriam in aprilie anul acesta, Rusia s-a hotarat sa nu mai construiasca pentru ea insasi submarine diesel din generatia a IV-a (Lada, sau Amur) ci sa treaca direct la generatia a V-a de submarine non-nucleare si anume la clasa Kalina, submarine care vor fi dotate cu un nou si mult mai performant sistem de propulsie de tip AIP.

Inca de la inceputul anului Vladimir Putin a anuntat ca tara sa este gata sa ofere Chinei atat submarine din clasa Amur cat si transferul tehnologic necesar constructiei in China a acestora, iar astazi va informam ca primul submarin Amur 1650 este foarte aproape de contractare pentru Beijing. Graba Rusiei ar putea avea legatura si cu situatia economica nu foarte incurajatoare, mai ales datorita sanctiunilor impuse de Occident in general si in particular datorita prabusirii efective a pretului petrolului brut de la aproximativ 120$ – in urma cu cateva luni – la 80$, cu tendinda descrescatoare pentru viitor.

Iar situatia economica este macar ingrijoratoare pentru Moscova, astfel in 2014 se asteapta ca economia rusa sa aiba un avanas de doar 1,3%, in scadere semnificativa fata de prognoza de 3,9%, rubla inregistrand sambata 25 octombrie un nivel de 41.38 ruble/dolar si toate aceste lucruri se intampla pe fondul retragerilor de capital din Rusia.

Cel mai probabil scaderea rublei are legatura directa si cu o reducere a rezervelor bancii centrale de la Moscova, dar asta este doar o speculatie personala, cert este ca moneda nationala nu mai poate fi sustinuta. Deocamdata nu s-au inregistrat inca atacuri pe rubla sau pe obligatiunile statului rus, insa in piete Rusia se imprumuta cu dobanzi de peste 9% si ca sa facem o comparatie, Romania tocmai ce a imprumutata zilele trecute 1.5 miliarde de euro, pe zece ani, la o dobanda de doar 2.9%.

Exceptand pretul petrolului, sanctiunile impuse Rusiei sunt asteptate sa aduca pierderi economie rusesti  de 100-200 de miliarde de euro pentru anul 2014, o suma mare chiar si pentru Rusia.

Revenind la submarine, China a optat pentru varianta Amur 1650, mai exista si Amur 950, pentru ca acest tip de nava poate indeplini mai multe sarcini. Astfel Amur 1650 are in dotare lansatoare verticale pentru rachete – VLS, care sunt capabile sa lanseze in salva, mai multe rachete simultan, catre un numar independent de tinte.

Submarinul este dotat cu AIP si conform cu Rubin Design Bureau nivelul de zgomot a fost redus de cateva ori fata de predecesorul sau, celebrul Kilo. Ca nivel de armament Amur 1650 are in dotare 4 tuburi lans-torpila calibrul 533mm, 10 VLS  si poate transporta la bord 16 torpile.

Contractul pentru primul Amur chinezesc a fost semnat pe 13 octombrie, iar un contract similar dar pentru livrarea de sisteme AA si anti-racheta S 400 si avioane Suhoi 35 este asteptata foarte curand, in primul trimestru al anului viitor, Rusia avand nevoie foarte mare de bani lichizi pentru a contrabalansa pierderile datorate conflictului din Ucraina.

 

GeorgeGMT

 

Exit mobile version